Julai 20, 2008

Wajah-Wajah Rakyat Desperate

Aku dah perasan dekat Petronas rumah aku ada notis letak muka pencuri dekat tepi pintu.Masa first2 dulu ada gambar satu brader pakai baju kemeja datang dengan kereta Wira.Brader ni perompak.
Baru2 ni gambar tu dah di update.Ditukar pulak dengan gambar satu family yang datang tiga beranak yang suka mencuri benda2 kecik,macam coklat ke.



Dekat rumah aku jugak ada satu Econsave,dekat Econsave ni lah tempat aku membeli barang keperluan setelah aku sedar selama ni aku membeli belah di Jusco dengan harga yang maha tinggi.Dekat Econsave ni ada notice board muka-muka mereka yang "wanted" atau ditangkap oleh kamera CCTV telah mencuri barang dari pasaraya tersebut.





Pada mulanya hanya ada gambar seorang brader melayu,gambar dia sorang je.Minggu lepas aku pegi tambah gambar sorang perempuan melayu.Hari ni aku pegi ada dah tambah gambar beberapa orang dah.Maknanya kes kecurian kat situ makin menjadi-jadi.

Apa yang menyedihkan dan mengejutkan adalah wajah-wajah mereka yang mencuri itu.Kebanyakannya adalah berada dalam kategori mak orang,bini orang atau laki orang.Aku pun tengok kadang2 susah nak percaya.

Jadi,aku selalu terfikir,"Kenapa diorang mencuri?Takde ke cara lain nak elakkan diorang daripada mencuri?"



Pada aku,dengan keadaan ekonomi sekarang ni akan makin ramai lah yang mencuri sebab diorang tak mampu.Mungkin itu aje jalan untuk diorang dapat menampung makan anak2 sekeluarga.Tapi wajarkah kita blame dekat keadaan ekonomi semata-mata?Adakah moral obligations diorang tak cukup untuk memberitahu diorang yang makanan tu haram dan bila diorang bagi anak-anak makan benda tu jadi darah anak2 dia?


Jadi,dalam hal ni,siapa yang patut disalahkan?Rakyat yang mencuri atau kerajaan yang mencuri?
Kedua-duanya?Salahkan kenaikan harga barang?Entahlah.Pada aku dua-dua pihak salah.Lain orang lain pandangan.





12 ulasan:

monban berkata...

lol ..
econsave mana ni?
pandan perdana?
bagi si pencuri ..
buka la tudung ketika mencuri ..
janganlah malukan umat Islam yang lain ..

Tanpa Nama berkata...

Sedih lihat kalau mak-mak budak ni mencuri hanye krn tak mampu. Harge brg semakin mahal tp jgnla moral kite rendah. Kalau mcm tu, ramaila yg akan mengikut.

Roy berkata...

Pada keaadaan macam ini, yang patut membezakan kita dengan kaum2 lain yang lain ialah keimanan kita pada hari pembalasan. Kalau kita percaya yg setiap apa yg kita buat kat dunia ni ada balasannya, nescaya kita tak tergamak nak buat perkara2 yang tak patut ni.

no2umno berkata...

Mantot ... hang pakai kereta apa?

Mantot berkata...

aku tak pakai keta..aku mat rempit

|1f34|-|1r3 berkata...

walaupon terdesak..tp aku xsetuju kalau diorang ni nak mencuri sbb xcukup duit...tp ni la hakikat negara kita skang ni..xlama lg boleh jd cam kat Queens dah...mula2 mencuri..lepas tuh pakat2 jual dadah...lepas tuh pecah umah...kena tangkap ...kuar penjara ...jd rapper..

Hana-Ni-Mo-Nai2 berkata...

hmmmm....
desakan hidup yg tak seimbang
kasihan kita
yg susah makin susah
yg kaya makin kaya

Tanpa Nama berkata...

memang...memang matlamat tidak menghalalkan cara.tapi kemiskinan akan membuatkan anda akan berfikir beratus-ratus kali.nak beli makanan tak ada duit.minta dengan orang kena maki.aku yakin korang akan faham jika korang pernah mengalami situasi seperti aku.memang mencuri itu hukumnya berdosa.tak kan berubah walau apa alasan sekalipun.

tirani berkata...

aku rasa keluarga ni patut jumpa Pak Najib lah..dia kan suka bantu org2 susah..alahh..pi JPM tu aja..bukan jauh mana pun..habaq kata anak makcik ni dah kena kick dari mana2 universiti yg tak ada..lepas tu dapat punya..siap dpt kondo lg..kalau dpt kondo 2 biji aku rasa bg kat mantot sebiji..hang mau ka mantot..

hafizshinchan berkata...

desakan ubah gaya hidup oleh kerajaan pimpinan Perdana Menteri yang gemilang terbilang dan gemilang. sekian

Lord AK berkata...

Tader orang curi jersi Liverpool??
Lupa lak.. ni econsave. Ingat World of Sport tadi.. :lol:

Mantot berkata...

hahahahah...
ko le curik jersi dulu..aku ingat lagi ko selalu pakai jersi liverpool tu,tah bile basuh tah