Julai 29, 2008

Ajaran Sesat 02- Ajaran Pemuda Kahfi (Based on True Story)

Kenyataan dibawah adalah hasil tulisan member aku.Dia ni schoolmate aku dan kitorang membesar sama2 kat sekolah.Memula aku nak tulis seniri artikel pasal Kahfi ni tapi sebab dia dah ceritakan sendiri apa yang dia alami,aku harap ada orang yang baca,sedar dan dapat dijadikan panduan.Bacalah apa yang diceritakan ni dan bagitau dekat semua orang.

Aku mmg ada pengalaman dan cite ni pun aku ada cite mantot dan kawan2 aku yg lain... berlaku tahun lps.. waktu tu mmg aku nak carik kelas hafal quran...alih2 member aku sorang dpt satu kelas ni, dia nak join tp waswas, lastly dia ajak aku pg...

berdasarkan pengalaman dia, waktu dia nak pi tempat, dia kena tutup mata dan bertukar kereta untuk sampai ke situ, tp disebabkan aku ni kawan dia, dia bawak je aku naik kereta salah seorang pengikut ni... dia kata dia janji kul 8mp lps maghrib, alih2 ktorang tolak pukul 8.30pm, aku pun mula risau sbb takut kelas tu dah start, on the way tu, aku pun tanyalah kawan aku ni.. tok guru yg ajar ni buat kat masjid mana? sebulan berapa kali kelas, dah tu aku tanya member aku ni klu kita pg lambat ni nanti kang kelas habis, rugi plak...

tp kawan aku cakap diorang ni akan tunggu... aku mula start rasa sangsi.. kemudian kawan aku menambah diorang buat program ni kdg2 ada kat cheras, kat kg baru dan gombak.. bila sebut kg baru.. aku tanya lg ada ke dia buat dkt area2 kawasan ust ismail kamus (aku anggap kelas ni dikelolakan oleh persatuan pengamal perubatan Islam mcm kelas yg buat kat darul syifa' - harun din)
alih2 ktorang pun sampai ke tempat yg dituju.. rupa2 nya kat roundabout cheras kat bandar tun razak area2 ayamas..

pastu dia ajak aku naik kedai tingkat atas, bawah tu kedai makan cina.. naik je atas aku nampak ada penyambut tetamu ni.. nampak je aku dah kata ni dah tal btul ni sbb perempuan yg jaga tp pakai tudunh baju short sleeve, standard awek2 melayu pakai sekarang nilah.. ni dh tak btul ni...
pastu dia suruh aku dan kawan aku masuk satu bilik. Dlm bilik tu ada satu meja, 4 kerusi, 4 buah tafsir quran dan 4 gelas berisi air, kawan aku selamba je minum, aku plak tak berani sbb klu nak bg air buat apa letak dlm gelas siap2, biarlah gelas kosong tp ada jag isi air or mineral water.. dlm 10 minit kemudian, datanglah 2 org lelaki baya2 kita gak.. tgk gaya budak2 biasa je diorang ni takde riak muka budak2 tahfiz langsung, takde rupa budak2 darul quran or pondok or IIUM or jordan atau al-azhar.. lps tu diorang tanya apa tujuan aku dtg, aku kata nak hafal quran esp surah2 pilihan .. l

ps tu mamat ni sorang start psyco dgn cakap jerit, anda ni org islam ? aku cakap ye tp aku tak terima hidayah trus mcm muallaf tp kerana ibu dan ayah aku Islam mcm org2 melayu yg lain kat m'sia...
pastu dia start psyco suruh bukak ayat berapa ntah, maksud dia agak mengelirukan klu korang tak paham, tp bg yg mmg taksub pasal ilmu quran ni akan blur dan akan rasa kagum gak klu tak kena gaya... ikut pada surah ni kita kena beriman dulu baru amalkan rukun Islam... waktu tu aku nak bangkang tp sbb aku sorang2 dan dua2 org stail brainwash aku diam je... dari satu ayat ke satu ayat diorang brainwash aku... dah lebih kurang sejam.. baru diorang bg aku tanya..

waktu mula brainwash, aku kagum gak dgn diorang ni sbb boleh tau overall ayat2 dlm tafsir tu... bila sampai waktu tanya soalan, aku tanya sapa tuan guru korang? kenapa buat secara personal? berapa lama baru boleh terror mcm diorang? ada buat perjumpaan USRAH ke? ada buat join venture dgn ABIM, JIM, PPIM or NGO mana2 ker...
diorang kata klu aku ikut siri diorang sampai 6-10 kali level aku akan naik dan sampai masa aku akan dapat jumpa dgn tok guru.. pastu diorang kata diorang ikut cara rasullah waktu mula2 dakwah dulu secara sembunyi... aku cakap balik klu benda ni benda baik, boleh je kita buat kat surau2 or masjid2 or jumpa JAKIM or JAIS.... pastu diorang kata susah nak dakwah secara ramai2 ni... satu lagi alasan yang tak boleh aku terima.. klu dah mcm tu USRAH dll sume mmg takdelah mcm ni...

lps je majlis tu aku balik dgn member aku.. dia tanya aku mcm mana? aku kata hasil daripada brainwash tu, aku cakap aku minat yg part yg boleh hafal quran tp sbbkan diorang tak bgtau mcm mana, trus cancel.. lgpun klu kita nak hafal quran ni kena ada guru yg mursyid.. klu takat mcm ni mmg adalah makhluk ke-3 yang akan masuk skali... lgpun majlis ilmu ni lg ramai lagi bagus.. (teringat waktu kat sekolah dulu lps subuh dan asar ada taalim dan AJK BUSAS akan suruh kita duduk rapat2) la ni klu pg masjid mmg lengang je klu ada kelas agama kecuali klu penceramah org popular mcm harun din ke, hassan ali ke, taib azamudin ke, daud che ngah ke or ust zawawi.. aku nak bg peringatan kat korang sume, puak2 ni sasaran dia golongan profesional muda mcm kita ni.. nanti sampai satu tahap diorang akan suruh kita bayar kat diorang utk dijadikan dana utk tubuh kerajaan yg mcm2 nilah..

wife aku pun sebenarnya ada pengalaman sbb kawan2 dia ada yg terjebak.. pertubuhan diorang ni mmg ada, tp perangai diorang lg truk dari kita pun ada gak..
aku kongsi perkara ni supaya kita sume akan waspada dan berjaga2 sbb lani dah akhir zaman.. tanda2 kiamat makin hampir... dlm pada itu aku nak sarankan korang satu buku yg aku baca... tajuk dia "ISLAM IS THE WAYS OF LIFE" tulisan YAHIYA EMERICK... buku ni buku teks sekolah tp sesuai utk kita gunakan utk mengenal ALLAH sbb every explain dia akan selitkan dgn ayat2 dlm quran.. kira klu nak baca buku ni.. lampirkan skali dgn tafsir..

3 ulasan:

monbang berkata...

mak aih. sume mende terjadi .. dkt2 dgn umah aku aje. ngeri ni.

Tanpa Nama berkata...

Maybe this would be useful http://www.pekida.org/md/

Tanpa Nama berkata...

http://suarajagat.wordpress.com/