Disember 30, 2009

Statement Artis-Artis Kita



“Saya tidak membantah dan pergi membuat ujian. Saya tidak minum (minuman keras) kerana baru baik dari demam dan tuduhan itu tidak adil..,” tegasnya lagi.

Disember 28, 2009

1Malaysia Kecuali Kelantan


Apa salahnya jika benda macam tu tak dibesar-besarkan?Adakah Kelantan tidak cool kerana tidak layak untuk menyertai program-program 1Malaysia?Kenapa ada takungan buih-buih air kat tepi tayar kereta tu?

Disember 23, 2009

"Bang,Saya Nak Hantar Isteri Saya Pegi Kelas Master Dia!"

First time aku address public bagitau pasal isteri aku bila aku hantar dia pegi kelas semalam.Mula-mula rasa pelik bila kata "isteri saya" tapi lama-lama jadi ketagih.

1. Isteri aku ada rambut

2. Aku hanya nak bagitau,kepada sesiapa yang tengah bercinta,baik kahwin cepat.Banyak benda yang lain.Jangan dengar cakap orang yang kata kahwin ni camtu nanti,camni nanti.

3. Awek/Gelfren/Marka/Makwe LANGSUNG tak sama dengan bini.Bini BERJUTA-JUTA,BERBILLION KALI GANDA LAGI BEST.

4. Isteri adalah anugerah,gelfren adalah masalah.

Kahwin cepat.Aku menyesal tak kahwin awal2.

Disember 18, 2009

Seorang Raksasa + Anak Itik


Haha,malam terakhir aku sebagai seorang bujang aku habiskan dengan lepak dengan member aku kat Cyberjaya dari pukul 7 sampai pukul 12 malam berbincang pasal "Dilemma Orang Melayu : Perjuangan Bangsa atau Kepesatan Pembangunan","Ke Mana Arah Telekom Malaysia" dan sedikit raptai "Bagaimana Nak Menjalani Akad Nikah" bersama member aku yang baru dapat anak kembar.

Oh,maaf la kepada korang,aku lambat nak inform.
Aku nak kahwin hari ni,esok kenduri (Sabtu).Sori aku tak jemput,tapi kenduri bukan belah aku.Kang aku jemput orang kata pandai2 sendiri lak kang.Kenduri belah aku?Nanti2 lambat sket.Adik aku nak bersalin seminggu dua ni,bagi dia setel dulu.Dapat lagi sorang anak buah,Insya Allah.

Aku takut jugak sebenarnya.Rasa diri seperti melalui satu transition yang ganjil.Perasaan ni takleh aku nak gambarkan.Takut sebab nak kena lalui akad nikah.Tapi hepi sebab aku akan ada HOUSEMATE PEMPUAN yang SAH (dan aku boleh buat "macam-macam" dengan dia,hehehe)

Lama aku tunggu.Bercinta lama gila.8 tahun.

Hari tu,aku gi jumpa member aku,dia nak bagi kad kawin dia.Aku tanya dia,"Kau kawin dengan sapa?" "Dengan awek aku yang tu la.Yang mana lagi.." jawab dia."Hang dengan dia dah lama kan?" tanya aku.

"6 tahun.." jawab dia. Lepas tu dia sambung,"Hang pun sama la macam aku.Jumpak sorang,sorang tu ja la hang jaga.Carik lain pun buat apa,sampai bila nak carik pompuan yang perfect untuk hang."

"Hehehe..." aku gelak2.

Banyak gila benda yang tunang aku suka yang aku menyampah.Aku cukup tak suka kena kacau masa aku buat kerja takpun masa aku melukis.Aku bengang gila kalau dia cuba bermain2 "cuba teka apa perasaan saya sekarang ni" dengan aku.Kalau aku tengah main game dan dia call,jawab pun "Hmm","Haa..","Ok" dan sebagainya.Aku malas betul nak layan kalau dia buat2 macam cool padahal dalam hati dia harap aku pujuk.Kesimpulannya,aku tak suka cakap telefon.

Dan aku pun teruk jugak.Aku jenis cakap lepas.Aku tak jaga hati dia.Aku tak suka keluar jalan2 shopping dengan dia kemudian dia tak beli satu benda pun.Aku mudah gila emo.

Dia aje pempuan bukan muhrim yang tahan dengan aku.Takkan aku nak carik pempuan lain kalau aku dah ada seorang pempuan yang boleh tahan dengan mulut aku yang macam cilaka?Jadi,aku dah ambik keputusan.Aku nak kahwin dengan dia.Lambat ke cepat ke,baik ke bergaduh ke,hepi ke berperang besar ke,benci ke sayang,AKU NAK DIA KAHWIN DENGAN AKU!

Hehehehe.
Aku nak kahwin hari ni.Tolong doakan aku jangan kantoi masa akad.Tolong doakan aku jangan tersebut nama "Kate Beckinsale" atau "Intan Ladyana" masa akad. Lainlah kalau Kate Beckinsale tiba-tiba ada kat masjid tu dan tunang aku bagi kebenaran on the spot....

WOOOOOOOOOOHOOOOOOOOO!
AKU NAK KAHWIN!
LAMA GILA AKU TUNGGU NAK TENGOK RAMBUT DIA MACAM MANA!
TOLONGLAH KEPALA DIA ADA RAMBUT!

(Aku akan bercuti beberapa hari ni...nanti2 lah aku update)
Selamat Menyambut Awal Muharram!
Happy New Year!

Disember 17, 2009

(Cinta Extreme) Majoriti Lelaki Hanya Gentleman Sebelum Kahwin


Ada orang tanya aku lepas aku bertunang dulu,"Ada kau rasa kelainan ke dekat diri kau?"

Aku fikir kejap.Sama aje rasanya.Aku masih lagi menyayangi tunang aku dengan amount yang sama,yakni suam2 kuku (baru tunang bang,bukan bini,bini kena sayang gila-gila).Aku masih lagi seorang lelaki yang kedekut.Aku masih lagi seorang cheapskate yang takkan beli barang2 mahal atau bagi hadiah yang bernilai tinggi untuk tunang aku.

Pada aku,bodoh benar jika seorang lelaki itu menghabiskan duit dia pada seorang perempuan yang kau sendiri tak tahu dia akan jadi isteri atau tak.Satu tindakan yang sangat bodoh dan buang masa.

Sekeliling aku,aku dah tengok ramai orang yang betul2 devote hidup dan life diorang untuk membahagiakan awek atau tunang diorang.Buatlah macam mana pun tapi kalau gadis itu tiba-tiba berubah hati,tersungkur habis la lelaki tu.Perempuan lari sehari sebelum kahwin,seminggu sebelum kahwin,mintak putus tunang sebab ada orang lain,mintak break sebab ada lelaki kaya datang mengundang...semua tu dah jadi kat member dan family aku.Biasanya lelaki tu agak payah nak recover.

Jadi,dengar sini kaum lelaki.
Sebelum kahwin,jangan sesekali pun anda menghabiskan duit anda untuk gelfen/marka/awek/cewek anda.Simpan dan kumpul untuk kahwin.Risau takut nanti awek merajuk?Pedulikkan.Ada member aku kata,"bila couple keluar,lelaki la kena bayar sebab kita lelaki..." Aku sengih aje la.Pada aku persetankan semua tu.Buat apa aku nak keluar duit untuk seorang perempuan yang aku sendiri tak tau masa depan dia dengan aku ke tak.Melabur gila-gila duit lepas tu dia kahwin dengan orang lain.HAH!

Biasanya lelaki2 macam ni alasan dia nak menang adalah,"Aku dah rasa dia."
Kau ingat aku nak tau ke kau punya pencapaian haram tu?

Belanja tiap2 hari,kira2 balik tah tah lepas belanja duit hantaran.
Bila dengar mas kahwin naik,mengeluh macam-macam.Yang kau pegi belanja dia tiap2 hari buat apa?RM300 mas kahwin pun kecoh. Keluar tiap2 minggu tengok wayang  Rm20 sekali takde hal pun kau keluar duit.

Kahwin!Belanja bini gi makan.Lagi besar benefit dia.

Disember 16, 2009

Panduan dan Langkah-Langkah Untuk Membeli Cincin Tunang (Bagi Lelaki Yang Brutal)

Selepas panduan langkah awal untuk menjadi suami tempohari,hari ni aku nak menulis mengenai bagaimana hendak membeli barangan kemas untuk si dia yang tersayang yakni isteri/awek anda atau perempuan simpanan anda.Sebagai seorang lelaki yang normal,besar kemungkinan kali pertama anda masuk ke kedai emas adalah ketika anda ingin membeli cincin tunang atau cincin risik.Aku pun sama.Masa aku pegi survey memang haram jadah apa pun aku tak tahu.916,835,apa benda semua tu?




Panduan Untuk Membeli Cincin

1. Tips paling penting yang aku belajar!Ambil tahu naik turun harga emas.Yang ni aku pun tak sure nak rujuk mana tapi tanya aje lah mana2 kedai emas 1 gram emas sekarang berapa.Sekarang ni harga emas RM142 1 gram.Bulan 6 hari tu harga emas lebih kurang Rm125.Ada pasang surut dia.

2. Jangan pegi kedai yang ada brand macam Habib,Poh Kong atau T-Zed.Aku dah survey dan kebanyakan dia harga agak mahal (aku tak tau macam mana boleh mahal kalau harga dah standardized sepatutnya,mungkin upah nak bentukkan cincin tu mahal kot?) tapi memang lain.Jika anda ingin membeli cincin,lebih baik anda pergi ke kawasan2 terpencil dan jauh dari pembangunan.Macam aku,aku pegi beli kat Banting.Haha!Nama kedai emas aku pegi?Kedai Emas Tai Yick!Haram tak glemer tapi choice lagi banyak dari Poh Kong.

3. Ada 2 jenis emas.Satu yellow gold,satu lagi white gold.Kalau ikut trend,white gold mmg lagi lawa TAPI white gold takde second hand value.Kalau tiba-tiba terdesak nak pakai duit masa2 depan,yellow gold menjamin harga yang lebih tinggi.Berapa?Aku tak tau.Harga pulak yellow gold lagi mahal seratus dua.

4. Bila nak beli white gold,tengok kat cincin,ada 3 nombor.525 ke 725 ke 455 ke (aku tak sure nombor dia) dan apa guna nombor tu?Nombor tu menunjukkan percentage berapa percent emas yang terkandung dalam cincin tu.Untuk white gold,kita ambik contoh 725 nombor dia,maksudnya cincin tu dibuat oleh 72.5% white gold dan 27.5% lagi adalah stainless steel.Lagi tinggi percentage,lagi mahal harga.Harga cincin white gold bermula daripada Rm300 (yang aku usha) untuk gred 425 (paling cikai)

5. Untuk yellow gold,yang aku usha ada dua jenis,835 dan 916. Cincin 835 biasanya diletakkan diamond beberapa butir dan mengikut kata kedai2,cincin 916 ni tak sesuai untuk letak batu berlian ni sebab susah nak dibentuk (lagi tulen) jadi biasanya cincin 835 ni dijadikan cincin tunang/kahwin sebab ada berlian dan perempuan sangat suka berlian kerana berlian adalah teman sejati mereka,bukan kaum lelaki.Ingat tu!

6. Bercerita pasal berlian ni,ada 2 jenis berlian.Satu adalah berlian asli dari bumi dan satu lagi adalah berlian man-made yang dipanggil "zirkon." Kedai mesti asingkan punya dua jenis ni.Berlian asal JAUH lagi mahal berbanding zirkon tapi kelebihan zirkon adalah batu pada cincin anda akan jauh lagi besar berbanding berlian sebenar.Jadi,pilihlah sendiri.Nak bergaya,pilih zirkon,nak yang asli,ambik berlian betul.Design cincin zirkon jauh lebih best la sebab batu dia besar2 dan cincin dengan berlian betul ni batu dia kebiasaannya batu2 dia kecik2 je,sebab kalau nak dapat batu besar2,lelaki itu perlulah bekerja siang malam tanpa henti selama setahun.Harga memang banyak beza,cincin zirkon ni banyak murah2 je,Rm300,Rm400 lebih.Yang berlian betul?Rm500 ke atas untuk berlian sebesar habuk.

7. Yang paling penting!Kedai-kedai penjual emas ni ada persatuan dan majoriti daerah di Malaysia,kedai-kedai emas meyertai persatuan tersebut.Masalahnya,bila diorang ni join union tu,harga emas adalah standard.Cuba tanya pakar2 emas keluarga anda atau makcik2 yang bergelang penuh yang selalunya kelihatan sewaktu kenduri kat mana nak beli emas murah.Sebab benefit dia terlalu besar.

Katakanlah...harga tempat lain Rm142 dan harga di daerah yang tak join union ni biasanya murah Rm15-Rm20 satu gram emas.Jadi,kalau anda beli cincin 9 gram berharga RM1278 di KL,harga di tempat yang tak join union hanyalah  Rm1098.Murah dekat Rm200.

Contoh yang aku boleh bagi,Kuala Pilah,Negeri Sembilan.Harga emas kat tempat lain sekarang Rm142,kat Kuala Pilah harga emas sama 1 gram Rm102.Murah Rm40 1 gram.8 gram dah RM320.Ye,Kuala Pilah adalah daerah yang tak join union yang aku tau.

...............

Orait,dah paham serba sikit pasal membeli emas,kita ke langkah seterusnya iaitu memujuk awek/tunang/isteri anda supaya tak demand dan mintak ikut kemampuan anda.Langkah yang perlu anda lalui adalah :

1. Tanya dia,suka emas putih ke emas kuning.Terpulang lah kepada permintaan dia.

2. Nak berlian ke nak zirkon?Lelaki mengharapkan perempuan memilih zirkon,perempuan biasanya step ni buat2 macam tak kisah mana satu tapi sebenarnya dia nak berlian betul yang paling besar anda mampu.Jadi lelaki kena step up la sket kan?Beli la berlian asli!

3. Mintak contoh cincin untuk buat ukuran masa nak beli.Jangan mengada-ngada nak ukur pakai jari anda sendiri jika dia bukan muhrim anda.

4. Tanya dia,"Kalau I beli kat kedai takde nama U ok ke?" Kalau dia kata nak kedai branded,silalah apply kad kredit sekeping dua.Kalau dia kata "mana yang abang mampu" kahwin aje la cepat2,jangan carik lain.

5. Bila semua dah OK,silalah ke kedai emas pilihan anda dan survey dulu.Tanya kedai tu satu gram berapa,ada diskaun ke tak....ayat2 biasalah.

Tips-Tips Ketika Membeli

1. Aku jenis tak peduli pakai apa jadi selalunya aku ke mana-mana dengan jeans dan t-shirt bundle 5 ringgit.Bila aku pegi round-round hari tu,banyak kedai pandang slack bila aku masuk carik cincin kahwin.Jadi,bila aku nak survey balik lepas tu,aku pegi kedai emas pakai KOT.Serius layanan punya aa baik sampai semua salesgirl datang tunjuk kat aku macam-macam.INGAT!Bila nak survey,pakai kot!Dia bawak aku round satu kedai tunjuk semua collection yang dia ada,rantai,gelang,cincin....3 orang salesgirl layan aku.Mungkin diorang terpesona dengan karisma aku yang berkot dalam shopping kompleks.

2. Buat2 macam pakar.Aku rasa apa yang aku tulis kat sini dah cukup untuk sekurang-kurangnya anda dapat bergaya poyo sikit semasa membeli dan sekurang-kurangnya tidaklah kelihatan seperti rusa masuk kampung.

3. Bila nak pegi beli,PERGI SENDIRI takpun ajak family anda.JANGAN AJAK SI DIA SEKALI!Sebab bila anda ajak si dia sekali,besar kemungkinan apa yang anda pilih AMAT TIDAK SESUAI untuk si dia.Bayangkan,anda tunjuk satu cincin yang anda rasa cantik pada anda dan sesuai la dengan bajet anda,kemudian anda tengok muka si dia dok muncung semacam sambil mata dok menjeling-jeling cincin lain di rak sebelah yang anda cuba elakkan.Kalau tak nak ada pressure masa membeli,PEGI SENDIRI,JANGAN AJAK DIA SEKALI.Ni hadiah daripada anda,anda pilih,sama ada dia suka atau tak,tanggungjawab anda adalah buat yang terbaik ikut kemampuan anda.

4. Kalau anda rasa tak sure cincin mana satu yang lagi menarik,suruh salesgirl tu pakai dan gayakan depan anda.Aku mintak salesgirl sorang ni gayakan cincin2 yang aku tengah pilih,dia punya gaya,mak aii,macam model.Siap boleh bermain-main mata lagi.Nasib baik aku tak terkam.

Bila dah dapat sebentuk cincin yang anda rasa sesuai pada si dia dan anda gembira tengok dia pakai,belilah,jangan banyak soal.Pesanan aku,beli lah mana yang anda mampu.Dalam bab ni,jangan ikut sangat kemahuan kaum perempuan.Kalau anda tak mampu dan awek/tunang anda demand jugak nak yang dia berkenan,suruh dia kahwin dengan Perdana Menteri.

Disember 15, 2009

Film Review : The Storm Warriors


Kalau anda tertanya kenapa ada Akhil Hayy,gi la tengok cerita tu.
10 tahun aku tunggu....sangat2 huru-hara.
Rating : 4/10


Disember 12, 2009

Atas Permintaan Seorang Dua...Kisah Seram : Stalker Jamban MMU


Apa yang ingin diceritakan di sini adalah benar belaka (mungkin ada tambahan sket nak wujudkan unsur dramatik).Ayat2 mencarut tidak ditapis untuk mencerminkan realiti sebenar kitorang.
.............

Pada satu tengahari tahun 2003,sedang aku duduk depan PC main game dekat hostel,tiba-tiba member aku panggil.Kitorang masuk bilik member aku tu dan dia suruh duduk,"ada benda nak bincang," kata dia.Aku gelarkan kawan aku ni,Jack lah."Jom ikut aku.Aku nak gi pukul mamat Cina depan tu,"kata Jack separa malu separa ganas dengan bibir yang bergoyang-goyang.

"Apsal Jack?"tanya kitorang serentak ramai2.

"Dia intai aku mandi...."slow aje suara Jack,seolah-olah mirip gadis yang segan-segan ingin mengaku hati dia sudah berpunya.

"Wahahahahahaha!" member aku semua bantai gelak....kecuali aku..."mamat Cina suka intai mamat lain dalam jamban"....otak aku tiba-tiba teringat kembali tragedi itu...

.................



Pada hari yang tenang itu,sedang aku melepak dalam bilik,tiba-tiba terasa nak mandi.Aku pun mencapai towel dan berus gigi dan kemudian aku terus berjalan ke bilik air.Aku senang hati hari tu.Entah kenapa aku senang hati aku tak ingat.Aku pun masuk ke dalam bilik air.Tengok cermin sekejap sambil stretching tangan untuk mengeraskan bicep tapi sayang bicep aku tidak kelihatan langsung.Sedikit kecewa,aku cuba lagi mengeraskan otot-otot tangan supaya ramai gadis-gadis berasa kagum.Mungkin kerana tindakan otot-otot tangan aku tu merangsang usus besar aku,aku terasa nak berak.

Apabila aku nak melangkah masuk ke jamban,masuklah seorang mamat Cina kurus ni berus gigi kat sinki.Aku buat tak tau aje lah dan masuk jamban,tutup pintu.Dan aku terus mencangkung.Tapi entah kenapa hari tu susah pulak proses tu,lama la jugak aku dalam posisi tu.Tiba-tiba aku nampak mamat Cina tu pakai sinki yang dekat dengan jamban aku.Dalam hati aku takde la aku fikir apa-apa...cuma aku tak suka time macam tu ada orang dekat-dekat.

Aku tengok je la siling sambil memikirkan mengenai masa depan.Bila aku turunkan aje kepala aku,nampak mamat Cina tu tengah tunduk depan jamban aku."Kimak apa mamat ni?"fikir aku (sorilah bahasa kasar sket)

Slow-slow badan dia makin tunduk.Dan apa yang dia dok tengok?Dia dok tengok reflection air."Cilakak...." fikir aku dalam hati.Nasib baik bila aku nak berak aku selalu lilit towel kat leher jadi aku terus pakai towel dan tengok aje apa dia buat.

Mamat tu mungkin sebab dia ingat aku tak nampak dia makin berani.Dia terus hulur kepala nak tengok,tak main reflection dah."LANCAU!"Aku maki dia.Aku bukak pintu dia terus lari masuk bilik kunci pintu.Aku try bukak pintu dia tapi dia buat tak tau.Waktu tu aku memang marah tapi aku tak tau nak marah camne.Terasa dinodai pun ada.Rasa diri aku diperkosa dengan mata mamat tu.ARGHH!Camne aku nak menjawab dengan bakal bini aku nanti?

Aku balik bilik dan aku diam aje.Terasa "Hot" pun ada jugak sebab ada lelaki nak tntai aku.Cilake,aku takut lak sebab lepas2 ni kalau aku nak gi bilik air,macam mana pun,aku kena lalu jugak bilik mamat tu.Apa jadi kat aku masa tu aku cerita kat awek aku aje malam tu.Awek aku tak tau nak cakap apa.Mungkin dia risau aku tertarik dengan mamat Cina tu kot.

Benda tu aku simpan sampailah si Jack ni pun terkena jugak...

...............

Bila semua orang dah habis gelak,aku tanya Jack,"mamat Cina kurus2 pakai spek bilik depan aku tu ke?"Member aku semua diam."Ak aah.." jawab Jack sayu.

"Aku pun pernah jadi mangsa dia..dia intai orang pakai reflection air" kata aku."Jom pegi hentak dia!" kata member aku Bos,seorang lelaki yang sukakan kedamaian tapi bila bab nak gaduh,dia la yang paling cepat."Kau pegi panggil mamat tu Jack,"bagitau member2 aku."Kitorang tunggu sini."

Jack pun pegi la panggil mamat tu.Mula-mula mamat tu tanak ikut tapi sebab Jack paksa,dia pun ikut la.Kitorang panggil dia masuk bilik lepas tu suruh dia duduk.

"Engkau intai aku mandi eh tadi?"tanya Jack.Pelik waktu tu sebab biasanya soalan tu diajukan oleh seorang perempuan kepada seorang lelaki tapi dalam kes ni,lelaki kepada lelaki.Mamat tu geleng kepala."Aku nampak aa tadi.Pukimak punya gay!Mengaku aje la!Member aku kantoi kau intai aku mandi tadi!" jerkah Jack,tidak sedar ayat yang digunakan tidak ganas langsung.

Dia tanak mengaku.Gertak lagi dan lagi dan lagi,last dia mengaku."Iye abang.Sori abang.Saya janji saya tak buat lagi."

"Kau nak tengok sangat bontot laki?Nah!"kata Bos sambil menanggalkan seluar dia.Mamat Cina tadi terkedu sebentar dan kemudian merenung bontot Bos selama 5 saat.Nampak nafsu liarnya mencanak naik.

"Bodoh punya manusia.Kau tak reti ke nak surf internet.Carik la blue gay kalau kau nak tengok sangat laki!Kau bukak Yahoo,tulis aje "GAY PORN ASS LICK BUTTHOLE" kata seorang member aku yang aku khuaitiri sudah biasa menggunakan keyword tu dalam Yahoo.(Waktu tu tak femes lagi Google ni)

"Sori abang.Saya janji saya tak buat lagi,"mamat tu cakap tu dan ulang banyak2 kali.

Kitorang pun dah tak tau nak buat apa lagi dengan mamat tu.Nak pukul pun nampak macam kena hentak sekali mau menangis jadi sebab kesian tengok dia yang memang hampir2 nak menangis (dan mamat tu ada sifat2 lemah lembut sket) kitorang pun lepaskan lah dia.

"Terima kasih abang.Kita kawan ye lepas ni?"tanya dia menghulurkan tangan nak bersalam.

"Kepala buto ko kawan!" jerit Jack.

Lepas kena sound,mamat tu dah tak mengintai lagi dah dan kitorang pun duduk dengan aman.Sedar2 mamat tu pun dah takde,pindah bilik mana aku tak tau.

............

Pesanan aku satu aje la,kalau kat ofis anda ada sorang mamat Cina kurus2 pakai spek,agak lemah lembut sket (skrg ni tak tau la aku) dan lulusan MMU,berhati-hatilah bila anda ke jamban yang basah.Kerana mungkin dia akan menggunakan lopak-lopak air dalam tandas untuk melihat up-towel anda. Nasib baik waktu tu takde lagi camera phone,kalau tak....takut aku membayangkan possibilities yang dapat mamat tu buat.Perempuan?Takyah risau kot.Dia target lelaki aje.

Sampai sekarang aku masih lagi mencari sebab kenapa aku mangsa dia?Kalau Jack aku paham la kenapa.Kenapa aku?Aku tak pernah work out.Habis sekolah aku tak pernah langsung bersukan.Aku masih lagi mencari jawapan dia sampai sekarang.Awek aku (Tunang aku skrg) sendiri tak paham apa yang mamat Cina tu nampak.

"Kamu gemok,"kata tunang aku bila aku claim diri aku taste golongan gay.
Terus morale aku low.

Disember 11, 2009

Bincangkan Gambar Di Bawah


Tidak ada apa-apa penambahan yang dilakukan terhadap gambar di atas.Gambar baru saja diambil petang tadi.Bincangkan mengenai ayat yang tertera di atas.

Disember 10, 2009

Darah Manis,Masin dan Tawar Hebiar


Serius shit semenjak aku bertunang sampai sekarang,aku perasan,ada peningkatan dalam berapa banyak bilangan perempuan yang bila selisih dengan aku,dia akan betulkan tudung.

Mungkin kerana renungan mata aku yang seksi.
Atau kerana bibir aku yang berkilau kerana aku menggunakan lip gloss.
Adakah ini kerana bahu aku yang lebar atau dada aku yang sasa ini?

Jadi,dalam bulan 8 hari tu,aku dah sampai tahap maksimum tak boleh tahan dengan godaan pempuan yang melirik2 manja memandang aku,sampaikan ada seorang makcik tu pun tak berkelip tengok aku,aku pun bincang la dengan member aku.Soalan aku mudah aje,"Kenapa tiba-tiba aku rasa macam kaum hawa gemar memandang ke arahku?Aku tidak mengenakan perfume yang mahal2.Aku tak buat pembedahan botox."

Member aku jawab,"Sebab kau darah manis.."

Balik aje dari rumah hari tu aku makan.Dan makan.Aku tak shave.Aku tak jaga penampilan.Aku tak mandi.Sampailah minggu lepas,bila aku jalan-jalan kat food court.Aku perasan semua orang memandang aku.Lelaki,perempuan,tua muda,tak kira bangsa..."Wow,darah manis ni memang betol-betol bahaya..."fikir aku.

"Memang aku sangat hensem kot hari ni sampai laki pun bole stare aku.." fikir aku lagi,gelisah sedikit mengenangkan pengalaman diganggu "Stalker Jamban MMU" sewaktu aku di hostel dulu.

"Takpelah.Sabar aje lah.Sementara darah manis ni kencang,aku takkan gosok gigi!"ikrar aku.

Aku duduk aje kat kerusi aku.Ada satu group awek tengah usha-usha.Nak aje aku pegi jumpa grup awek tu bagi gambar passport aku yang banyak aku simpan dalam wallet.Tengok lah puas-puas sampai terkeluar bijik mata.

Bila aku nak capai wallet sambil duduk,barulah aku sedar,zip seluar aku terbukak.

Kesimpulannya : Kalau dah tak hensem buat la cara tak hensem. Jangan nak salahkan "darah manis".Mungkin perempuan2 yang betolkan tudung tu sebenarnya nak tutup mata diorang dengan tudung.

Disember 08, 2009

Panduan dan Langkah-Langkah Awal Untuk Membolehkan Anda Bergelar Suami


Sori,lama aku menghilang lagi.Aku masih lagi dibeban dengan pelbagai benda.Nak membaca pun tak sempat.Politik pun aku tak ikut.Apa jadi dengan Nik Aziz aku tak paham.Yang aku tau,Akhil Hayy masih kontroversi.Itupun sebab nampak muka depan Harian Metro.Hari ni,aku nak menulis sesuatu yang bermakna yang aku harap sekurang-kurang dapat membantu.Sebab aku buat benda ni pun membuta tuli aje.Tanya member sket2,tanya pegawai sket2..kelam kabut gak aku.Tapi,dah setel dah semua.Tunggu masa aje nak konfemkan.Benda yang aku nak cerita hari ini adalah mengenai:

Langkah Yang Perlu Anda Penuhi Jika Anda Bujang Yang Ingin Berkahwin Mengikut Undang-Undang Malaysia!

.............

Step Unofficial

1. Carik pasangan.Pasangan kalau boleh cariklah yang senang dipandang,berakhlak elok,menjaga kelakuan,beradab,tahu malu,menutup aurat dan berbadan seksi macam kerengga.

2. Kumpul duit untuk hantaran dan lain-lain.Simpanlah 15 ribu.Rundingkan dengan keluarga belah perempuan jika anda kurang berkemampuan.

3. Dapatkan persetujuan wali secara lisan.Bila wali kata "datanglah bawak wakil dan 2 bentuk cincin,satu cincin risik (tanda) dan satu cincin tunang," itu maknanya harapan agak besar.Jika wali kejar anda dengan parang,janganlah sesekali cuba melawan balik.Balik rumah dan fikirkan sebabnya.Mungkin anda tak hensem.

4. Bila dua2 pihak dah bersetuju,bolehlah ditetapkan tarikh untuk bertunang dan bernikah.Bertunang tu nak buat ke tak nak,terpulanglah kepada pihak perempuan.Tarikh dah dapat,usaha lah simpan apa yang tak cukup lagi.

Step Protokol dan Undang-Undang

Sekarang masuk protokol2 dan borang2.Bab protokol ni,aku nasihatkan,buat 3 bulan sebelum tarikh nikah.Ada sebabnya.Buat awal-awal takleh sebab sesetengah benda ada expired date.Buat lambat nanti pihak perempuan kelam kabut sebab pihak perempuan kena tunggu borang anda,baru diorang boleh proceed.

1. Pergi kursus kahwin!RM80 untuk kursus 2 hari.Kepada yang tidak ada pasangan,ini adalah peluang yang baik untuk anda mencari pasangan kerana jumlah peserta perempuan sangat ramai.Pastikan gadis itu datang seorang sebelum anda cuba mengayat dia.Dapat sijil,pakai untuk seumur hidup.Manalah tau lepas2 ni nak tambah lagi seorang dua ke,sijil masih valid.

2. Pegi Klinik Kesihatan Kerajaan.Buat saringan HIV.Benda ni valid 3 bulan aje.Ada sesetengah tempat kena buat appointment.Biasanya HIV test ni dijalankan hanya pada hari Selasa dan Khamis pukul 2 sampai 4.30 petang.First come first serve basis.Datang awal sebab test kit tu limited quantity.

2. Jika anda menetap di daerah berlainan dengan alamat IC anda,pergi ke Jabatan Agama negeri anda dan mintak borang "Kebenaran Untuk Berkahwin" dan pastikan anda menerima "Borang Pengesahan Pemastautin." Isi borang itu selengkap mungkin.Tips : Jika anda tidak pasti bila dan dimana anda akan berkahwin,biarkan kosong ruangan tu."Takpe",kata brader Jabatan Agama hari tu,belah lelaki tak kisah sangat.

3. Jika anda seorang perantau,macam aku,anda KENA pergi carik penghulu/ketua kampung/pengerusi JKKK mukim anda.Berikan borang "Pengesahan Pemastautin" tadi dan pastikan dapat cop beliau.

4. Selepas semua borang sudah pun diisi,bawak semua borang dan jumpalah Jurunikah atau Imam Masjid Bertauliah kawasan anda.Jika anda tak kenal siapa,pastikan anda tanya dengan ketua kampung,dia mesti kenal.Jurunikah ni perlu untuk mengesahkan semua butiran dalam borang anda valid.Dia pun akan cop jugak.Jika tempat anda takde jurunikah (macam kes aku),pegi ke Jabatan Agama Daerah anda.Kat situ ada jurunikah.Macam Selangor,aku kena bawak dua orang saksi yakni member aku untuk sain borang tu depan Pegawai Jab.Agama.Pastikan anda memintak IC saksi dua orang untuk difotostat terlebih dahulu.

5. Surat Akuan Bujang perlu disediakan.Pegi jumpa dengan Human Resource Dept. tempat anda bekerja dan cakap "Saya bujang,saya nak surat yang mengesahkan saya bujang sebab saya dah nak kahwin.Nasib baik ada orang nak kawin dengan saya" dan HR Dept. akan faham lah apa yang kena disediakan.

..........

Bila semua benda tu dah siap,pegi ke Jabatan Agama Negeri anda dan hantar semua benda tadi tu.Kalau KL dengan Selangor,pagi hantar,petang dah boleh ambik balik.Apa yang anda dapat selepas semua usaha keras anda tadi?

Sepucuk surat yang membenarkan anda untuk berkahwin.Itu yang paling penting.Kerja berat kiranya dah setel.Tinggal sisa-sisa kerja aje sket lagi.Ingat!Surat ni ada expired date.Kalau Selangor,mesti kahwin dalam 3 bulan lepas surat tu keluar.Tempat lain aku tak tau.

Dah dapat surat tu,protokol untuk pihak lelaki dah setel dan konsentret untuk majlis kahwin.

.............

Step-Step Terakhir

1. Pegi kedai gambar dan cakap nak buat gambar lesen tapi ANDA DIMESTIKAN memakai SONGKOK!Kopiah,serban,tarbus atau helmet tidak dibenarkan.Wajib ada 5 keping.

2. Dah ambik gambar,fotostat semua borang yang ada 4 keping.1 salinan untuk anda simpan.Semua yang original dan 3 salinan tadi bagilah dekat pihak perempuan.

Kenapa kena bagi yang original?Lain negeri,lain requirement,kalau tiba2 Jabatan Agama negeri bakal isteri anda nak tengok yang original,pihak perempuan ada dan boleh tunjuk.Takyah nak mintak2 dengan anda.Mana tau anda orang Pahang dan gelfren anda orang Sarawak,payah jugak nak menghantar dokumen2 tu.

Bagi jugak gambar anda bersongkok kepada pihak perempuan.Kedai gambar buat 8 keping minimum,jadi 3 keping lebih adalah untuk simpanan peribadi bakal isteri anda atau bakal mak mertua anda.

Step Penutup

Setel semua benda protokol,tibalah masanya untuk anda menghitung hari.Adakah ada aku terlupa sesuatu?Oh!Step terakhir yang anda perlu ambil dan PALING PENTING SEKALI....

1.Pegi berurut.Dan bila aku tulis pegi berurut,urut betul2.Bukan pegi mana-mana pusat Spa dan kena "urut" dengan amoi.

2. Revise balik doa dan surah2.Manalah tau Tok Kadi tanya.

3. Jaga diri baik-baik.

Harap benda ni membantu anda.Orang selalu heboh pasal baju,pelamin,dulang hantaran....tak ramai yang tunjuk ajar pasal benda ni.


November 30, 2009

Attraction Review + Local Porno: Zoo Negara Malaysia

Dah lama aku tak pegi zoo.Aku rasa last aku pegi bila aku kecik.Masa aku pegi tu aku ingat lagi haiwan2 dia semua aktif- aktif. Berlari,mengaum,mengembek,boleh kata haiwan tu bertindak macam haiwan.Seolah-olah binatang2 tu dah dilatih untuk memuaskan hati pengunjung Zoo Negara.Tapi,bila aku pegi hari tu...




Binatang2 semua macam segan mati tak mahu.Harimau nak bangun malas.Rusa nak berdiri pun malas.Orang utan lebih gemar duduk berdua-duaan sambil mencium ketiak pasangan mereka (kisah benar)


Zoo Negara kini sudah semakin usang.Akuariumnya sudah habis bercalar balar.Haiwan2 nya pun dah makin berkurangan.Binatang juga kelihatan kurang gembira berada disitu.


Apatah lagi dengan wujudnya gerai2 yang berlambak-lambak disekitar compund Zoo.Aku tak menyalahkan faedahnya,tapi bila budak-budak lebih gemar memandang ais krim berbanding zebra di sebelah gerai,payah Zoo Negara nak survive.



Zoo Negara wujud tanpa sokongan kerajaan.Satu hari makanan harimau,RM200.Masalah kewangan memang menjadi penyebab utama kemerosotan kualiti Zoo Negara.Tetapi tidak perlulah dicekik pengunjung2 yang dahaga.Bagaimana hendak disokong jika peniaga yang berniaga merebut peluang keemasan menjual "2 scoop ais krim Walls + kon ais krim murahan" dengan harga Rm7.90?Adakah itu yang dinamakan tolong Melayu?

Dan bagaimana pula dengan mereka yang sudah berkeluarga?Tidak ramai yang mampu berkunjung ke Zoo Negara.Dengan harga tiket dewasa Rm20 dan harga tiket kanak2 Rm6 beserta bayaran parking RM4.20,sebuah keluarga dengan 2 orang anak kecil perlu membelanjakan Rm56.20 hanya untuk berkunjung ke Zoo Negara.Tidak ramai yang mampu untuk membelanjakan nilai itu kerana nilai itu sangatlah besar sebenarnya.



Zoo Negara adalah satu warisan negara yang perlu dihargai rakyat Malaysia.Tetapi statusnya sebagai Zoo Negara sepatutnya mampu membuatkan rakyat dapat mengunjunginya kerana faedahnya besar.Kita tidak mahu generasi muda tidak kenal bagaimana rupanya beruang atau harimau,keliru antara seladang dan lembu.Tetapi,selagi Zoo Negara tidak mendapat bantuan kewangan yang mencukupi,selagi itulah majoriti rakyat tidak berkemampuan untuk mengunjunginya.

Sebelum aku terlupa,jika anda menjumpai posting ini kerana mencari porno,ini gambar-gambarnya.


Selamat menonton

Kesimpulannya,jika anda ingin membawa anak2 anda ke Zoo Negara,pastikan anda menyimpan Rm100 untuk bayaran tiket dan parking,kemudian bawa bekal makanan.Sila buat piknik di kawasan Zoo Negara kerana ia adalah satu kesilapan besar jika anda ingin membeli makanan dan minuman di situ.

Harganya tak masuk akal.Bawalah anak2 anda secepat mungkin sebelum haiwan di Zoo Negara hanya tinggal kambing dan rusa.Tidak berbaloi dikunjungi jika dikirakan budgetnya tetapi berbaloi untuk mendidik anak2 mengenai haiwan2 yang kian pupus.Lawatilah sebelum terlambat.

November 29, 2009

Flashback - Kesan Kursus Biro Tata Negara Kepada Minda

Aku tulis benda ni pada 18 April 2008.Sekarang ni kecoh balik pasal BTN,aku published ajelah balik benda ni.


Hari ini,aku layanlah video ucapan Anwar Ibrahim pada 14 April hari tu sampailah bila mana pihak polis datang menhentikan ceramah.

Banyak benda yang disampaikan malam tu.Hint2 bakal Perdana Menteri Malaysia yang baru nanti,Datuk Seri Wan Azizah Ismail iaitu isteri DSAI juga diberitahu.Entah lah konfem atau tidak wallahuallam.Setuju atau tidak rakyat Malaysia menerima wanita sebagai seorang pemimpin tidak diketahui lagi.Aku pun tak tahu apa nak rasa,nak sokong pun tak nak tolak pun tak.Tengok lah dulu macam mana perkembangan.

Dalam ceramah tu,DSAI ada menyebut pasal Kursus Biro Tatanegara di mana boleh dikatakan majoriti kursus kini lebih kepada mengutuk dirinya dan Pakatan Rakyat.

Kursus BTN.Bila sebut pasal pasal BTN aku teringat balik pasal Kursus BTN yang aku dan kawan2 aku kena hadiri dulu.Ramai jugak la yang kena pergi,sekolah aku,SMAP Kajang,SM Sains Selangor dan satu lagi sekolah aku tak berapa ingat,SMAP Labu kot.

Kitorang kena pergi kursus BTN ni dekat Rembau.Cantik tempat dia dan memang seronok.Hahah,macam2 aktiviti kitorang buat.Jungle trekking,repelling,err..apa lagi entah.
Tapi semua aktiviti2 group tu ada jugak diselang selikan dengan ceramah.Apa isi ceramah tu?

Macam2 dia cerita.Kebanyakannya tentang bagusnya kerajaan.Hebatnya kerajaan Malaysia.Macam mana sepatutnya kitorang bersyukur sebab duduk dalam negara yang meningkat maju.Macam mana nak menghargai kerajaan.Ingat pasal perjuangan pemimpin Kerajaan dulu2.

Kesimpulannya,Kerajaan ROCK GILA!

Hehehe,yang paling aku ingat,ada satu penceramah ni,dia siap cakap satu benda yang pada masa tu aku percaya tapi bila dah matured sikit fikir2 balik,bangang gak la percaya:

"Kamu tahu tak mana Highway PLUS?"

"Kamu tahu tak macam mana jauhnya pandangan kerajaan ni kalau nak menghadapi ancaman kepada negara?"

"Percaya tak,bawah Highway PLUS tu ada pengkalan rahsia.Jadi kalau negara kita kena serang,highway tu boleh dibukak dan sepanjang highway tu akan jadi pusat pertahanan negara."

Kitorang masa tu baru 16 tahun,memang kagum gila ah dengar sebab tak sangka Malaysia ada sistem pertahanan yang secanggih dan serahsia itu.PERGH!!Bagus betul kerajaan.

Jadi bila hari last,kitorang pun balik la dengan semangat berkobar-kobar sebab tahu negara kita memang dibawah satu pemerintahan yang SUPER GENIUS DAN SANGAT BERKALIBER.Kesan daripada kursus tu membuatkan aku bersemangat patriotik yang melampau-lampau siap aku bole imagine kalau Malaysia kena serang masa tu aku nak pergi berperang.

Dan aku akui,kursus tu berjaya.Berjaya menanam sifat sayangkan Malaysia,sayangkan kerajaan Malaysia dan bencikan sesiapa yang melawan Kerajaan.Mengikut kata kawan aku,dia pernah pergi
kursus BTN masa sekolah dan lepas tu bila dia dah masuk ke alam pekerjaan,dia kena pergi lagi.Dia bagitau aku,kursus BTN untuk staff2 Kerajaan adalah lebih hardcore.

Hardcore tahap ada sumpah2 setia.Rasa2 mcm brainwash pun ada.Baru sekali pergi.Kalau kena pergi tiap2 tahun,memang "biru gelap" otak dia.Aku sendiri rasa mcm tu.Mungkin kesan kursus BTN tu pada aku memang sangat2 mendalam sampai kan aku baru beberapa tahun lepas tersedar dan berfikir balik.

Mak aku dari dulu kaki kutuk Mahathir masa zaman reformasi tapi aku lah yang defend Mahathir masa tu.Tah lah,masa tu aku baru umur 17 tahun,duduk sekolah kerajaan sponsor jadi aku rasa kerajaan tu best.Siap bertekak gila babi.Hahaha.

Bila kenang2 balik,mudah nak brainwash orang yang hanya dengar cerita dari sebelah pihak,orang2 yang takde alternatif lain.Jadi,kepada anda yang dah sedar,bantu mereka yang memerlukan.Kalau hari-hari dok merenung Berita RTM dan TV3 takpun Bernama,baca Utusan Malaysia dan Berita Hairan,memang bekulah akal nak terdetik berfikir.

Kepada kawan2 aku yang masuk kerja kerajaan,kalau pergi kursus,lepas balik jangan lupa bukak internet,baca Harakah.Juga kepada student2 lepasan SPM yang pergi ke Pusat Latihan Khidmat Negara.

Neutralkan balik otak anda.

Sistem Pertahanan Rahsia bawah Highway PLUS?
Oi,penceramah,kalau rahsia,kenapa kau tahu dan kenapa kau bagitau kitorang?Nak suruh kitorang hepi bayar tol ke sebab lalu situ?

Bangangnya aku satu masa dulu.


November 28, 2009

Lemas Dalam Lurah Dendam Yang Dalam


Aku seorang die hard fans cleavage.Cleavage dalam,cleavage sempit,cleavage rata,cleavage luas dan pelbagai lagilah.Aku rasa semua lelaki juga adalah peminat cleavage,termasuklah juga Perdana Menteri Malaysia.Lihat saja isterinya.

Jika cleavage ditutup,ini akan menyukarkan penglihatan.Bila aku pusing-pusing shopping kompleks,banyak baju yang menonjolkan cleavage dijual merata-rata.Basic ekonomi adalah;

"Bila banyak permintaan,barang itu perlu disediakan untuk memenuhi pasaran untuk memaksimakan keuntungan"

Jadi,pada aku,baju yang menonjolkan cleavage banyak permintaan dia.Sebab tu dia banyak kan?

Aku selalu tertanya-tanya,kenapa perempuan suka pakai baju menampakkan cleavage?Adakah sebab diorang memang NAK menonjolkan cleavage diorang ataupun sebab lagi banyak baju yang dalam market menampakkan cleavage?Adakah market yang mengawal citarasa baju perempuan atau perempuan itu sendiri suka menayangkan dada kerana cuaca Malaysia yang panas?

Kenapa hanya baju perempuan sahaja yang terdedah?Kenapa tidak banyak baju lelaki yang mendedahkan tubuh lelaki?Paling kuat pun baju yang berlubang-lubang yang selalu dipakai Jehan Miskin.Bila seorang lelaki pulak suka mendedahkan tubuh badan diorang,lelaki itu bukan lelaki straight.Maksudnya,dia separuh-separuh,ada gen perempuan lebih dalam badan dia.

Kalau kita ambik macam tu,maksudnya,gen perempuan memang membuatkan seseorang perempuan itu suka mendedahkan diri dia,sebab gen itu berjaya mengubah lelaki ingin mendedahkan diri dia.Haha.Ramai yang akan maki aku lepas ni.

Apa kesimpulan aku dapat?

Aku suka cleavage.Lelaki suka cleavage.Jangan tunjuk dekat kami,nak tunjuk kat laki,tunjuklah sepuas hati!Kaum lelaki pula dinasihatkan agar tidak gemar menonjolkan tubuh badan,kerana hanya golongan "auww" sahaja yang gemar menonjolkan tubuh badan.

Dalam hidup lelaki,tidak mungkin akan wujud istilah "cleavage overload" kerana setiap cleavage adalah unik dan indah belaka.Mustahil seseorang lelaki akan berkata,"Dah lah,muak aku tengok dada perempuan!"

Sama ada kaum wanita itu ingin memastikan cleavage mereka kekal unik,terlindung atau tidak,itu terpulang kepada pandangan masing-masing.Cuma aku nak tanya,

"Adakah memang naluri perempuan gemar menayangkan aset mereka?"

November 27, 2009

November 26, 2009

Orang Melayu dan Masa Depan


Orang Melayu merasakan diri mereka tuan di Malaysia,itupun akibat daripada undang2 dan perlembagaan yang menjadi tempat perlindungan yang membuatkan orang Melayu rasa selamat.Padahal jika kita bukak mata luas-luas dan tengok sekeliling,kita akan nampak ada Wisma Ah Beng,Kedai Ah Meng dan Pusat Perniagaan Chow Sing Chi.

Jarang kita nampak Wisma Ahmad bin Abdul Rahman atau Bangunan Perindustrian Shamsul.Astro milik Ananda Krishnan dan Air Asia milik Tony Fernandez .Kenapa?

Adakah kerana orang Melayu merasakan sekadar berkuasa dan mengawal selia sambil makan duit cukai orang2 kaya itu sudah cukup?

Untuk mengenal pasti di mana tahap sesebuah bangsa itu,pada aku,aku selalu nilai daripada "golongan-golongan" yang tak berapa berjaya dalam hidup.Maksud aku,mereka yang tak tentu arah,yang tak habis sekolah dan jahat.Cuba tengok golongan samseng Melayu dan samseng Cina.Apa yang diorang buat?

Samseng Melayu :
1. Pau duit orang tepi jalan
2. Pecah rumah dan curik kecil-kecilan
3. Try pau duit kat Puduraya dengan alasan duit tambang tak cukup
4. Curik besi
5. Ambik upah pukul orang
6. Jual dadah kecil-kecilan

Samseng Cina :
1. Jual DVD
2. Jual pelacur
3. Jual orang
4. Join perniagaan haram
5. Pukul orang kalau perniagaan kena kacau
6. Join perniagaan halal

Aku selalu rasa benda ni adalah perbezaan paling ketara kenapa orang Melayu masih lagi berada pada takuk yang sama.Orang Melayu selalu berfikir,sikit-sikit cukuplah,jadilah banyak tu.Asal dapat sket jadilah,memadailah.Daripada golongan yang paling rendah sehinggalah ke golongan yang atas,orang Melayu majoritinya mempunyai satu matlamat yang sama,fikir untuk hari ini,esok-esok lain cerita.

Sebab itu daripada segala benda dalam kehidupan contohnya perancangan keluarga,perbelanjaan kewangan dan segalanya,orang Melayu terlalu mundur ke belakang.

Fikirkanlah,orang Cina tidak ramai yang mengimpikan dapat menghantar anak mereka masuk ke IPTA tempatan kerana mereka tahu peluang mereka tipis.Tapi ramai yang dapat menghantar anak-anak mereka ke IPTS tempatan dan juga luar negara tanpa perlu menjadi mangsa PTPTN.Ini bukan golongan yang kaya dan berkuasa,mereka yang biasa pun mampu.Member aku,bapak takde,mak kerja biasa aje tapi dapat hantar dia pergi oversea dengan duit sendiri.

Aku akan ingat ayat yang dia cakap kat aku ni sampai bila-bila,"Can save more money lah if didnt go there.I was hoping boleh enroll masuk local IPTA tapi u understand la the situation....but my mom insist I go oversea if cannot get local IPTA.She said she could afford it."

Kita?Mampukah bangsa Melayu berbuat sedemikian?Yang mampu hanyalah golongan yang "ada pangkat" dan "ada gelaran" kan?

Jadi,fikir untuk long term.Takde gunanya kita bahagia sehari dua kemudian 10 tahun kita merana.Generasi muda orang Melayu kena berubah.Mungkin orang2 tua takkan setuju dengan kita.Mungkin Mahathir takkan setuju dengan perubahan.Mungkin kerajaan takkan suka orang Melayu muda tak sealiran dengan cara pemikiran diorang.

Tapi,sampai bila orang Melayu nak macam tu?Kita masih lagi mengamalkan pemikiran zaman sebelum Merdeka."Nak selamat,masuk aje kerja Government.Senang.Terjamin masa depan."

Nasihat yang dah lapok dek hujan dan habis lekang dek panas.Atas sebab nasihat macam tu la tak ramai orang Melayu yang berani berniaga dan kita sedang merasai akibat daripada mentaliti tersebut.

November 17, 2009

Standoff Pasangan Yang Menegangkan Suasana


Aku tak nak tulis pasal kahwin aje.
Aku nak menulis balik macam dulu2.Porno.Kutuk orang.Politik.Tapi dalam kepala aku penuh dengan hal-hal kawin.Setiap hari,ada aje benda pasal kawin yang aku kena buat.Jadi,sorilah kalau ada yang terasa loya dengan perubahan tulisan aku yang semakin hari semakin sayur...

Semalam,aku pegi Pejabat Agama.

Ada satu pasangan suami isteri tengah apply perceraian.WTF!Fikir aku dalam pejabat agama itu.Jadi si perempuan ni duduk la kat belakang,si suami ni isi la borang dekat kaunter sambil ditunjuk ajar oleh staff kat situ.Muda lagi pasangan ni,30 an rasanya.Aku tak sure datang kaunseling ke datang lafaz cerai,staff tu suruh masuk ke dalam.Lelaki tu pun bangun,panggil bini dia suruh ikut.

Bini dia peluk tubuh dan pandang tempat lain.

Berlakulah stand-off paksa memaksa dalam Pejabat Agama selama seminit.Laki suruh bini bangun,bini buat tak tau (dengan muka sedih gila)Semua orang dalam tu pun tengok aje la gelagat diorang dua orang.
Nasib baik orang tak ramai.Aku tengok lepas tu aku senyum aje la dengan staff kat situ.

Tah lah,kesian aku tengok kakak tu.
Bila hati dah tak ada,habis macam sampah dilayannya.

November 15, 2009

Ceramah Pagi : Hubungan Suami dan Isteri


Aku rasa adat kita membentuk bagaimana berkembangnya hubungan suami isteri itu.Isteri dipanggil dengan gelaran "orang rumah","suri rumah" atau "tukang masak."

Kalau kita lihat pun,banyak petua2 orang tua yang membuatkan kaum perempuan dilabelkan sebagai "mereka yang bekerja di dapur" dan "tukang masak masakan kegemaran suami."

Jadi,meh sini aku bagitau korang satu benda penting yang aku belajar daripada kursus kahwin hari tu.

Dalam hubungan suami isteri mengikut Islam,tugas-tugas memasak,mengemas rumah,cuci kipas,cat dinding,basuk berak anak,mem-vacuum rumah dan sebagainya..

....adalah tugas si Suami.Suami bertanggungjawab memastikan semua benda tu dan fungsi suami adalah "BEKERJA" untuk rumah tangga itu.

Tugas isteri?

Tugas isteri hanyalah taat dan patuh kepada suami serta mencantikkan diri untuk suami (untuk suami dan bukan untuk orang awam,pakai perfume habis satu ofis bau.).Jika seseorang isteri itu enggan memasak atas arahan suaminya,isterinya tidak bersalah kerana itu tugas suami.Isteri ada hak membantu suaminya membuat kerja2 itu jika suaminya memerlukan pertolongan.

Tengok drama,siapa masak?Siapa sapu sampah?Siapa mandikan anak?
Perempuan kan?Itu semua sebab adat kita.Ikut agama lain bang.Nak ikut mana?

Kaum lelaki semua,bersedialah untuk belajar memasak dan memakai apron di rumah.Mental aku lepas tau benda tu terus terganggu sekejap.Habis luruh segala pemahaman lama aku pasal tugas suami isteri ni.

Ada lah seketika tu aku wish aku ada vagina.
Dan baru lah aku sedar,suami yang menggelarkan isteri mereka orang rumah adalah suami yang tak menunaikan tanggungjawab diorang,sebab lelaki sepatutnya "orang rumah" sesebuah keluarga.

November 13, 2009

Ceramah Pagi : Pakcik Itu Memaki Hamun Dalam Masjid


Satu masa dulu,aku cukup tak suka orang alim yang merasakan diri dia sentiasa betul sebab dia alim.Contohnya,mana-mana budak Universiti yang join tabligh dan ketuk pintu ke pintu bilik hostel nak berceramah.Kalau nak ajak ke surau aku takde hal.Ni nak berceramah.
Tapi lepas aku abis belaja aku lupa benda2 tu sebab sekeliling aku dah kurang orang2 ekstremis camni.

Jangan salah paham.Aku cuma tak paham kenapa bila golongan ni kuat beribadah,diorang memandang slack dekat golongan2 kebanyakan macam aku.Kenapa mesti wujud perasaan bangga bila kuat amalkan ajaran agama?Takleh ke kau low profile aje...

Lama kelamaan aku lupa benda tu lepas aku keluar universiti.Sebab takde lagi orang yang paksa aku dengar ceramah dia.Kalau aku nak dengar ceramah aku pegi dengar kat masjid,radio ke,TV ke.Sehinggalah hari tu,aku menjumpai satu pakcik yang sama spesisnya dengan orang2 alim yang aku tak suka tu.

Ini adalah satu cerita benar dan benar belaka.Jangan kagum pulak aku pegi masjid.Aku pegi masjid malam tu pun ada sebab.Aku sangat jarang pegi masjid.Mungkin ada sebabnya cerita ni terjadi masa aku pegi masjid hari tu.

Aku pegi masjid dan bila aku sampai tengah ceramah lepas maghrib.Jadi aku semayang la maghrib dulu dan kemudian duduk layan ceramah pasal "Salam."Masuk la waktu Isyak...bilal masjid tu pun bangun la.Bilal masjid tu berumur la jugak,40 an rasanya umur dia.

"Allah hu akbar Allah hu akbar!"

Tiba-tiba sorang pakcik berserban yang berdiri depan aku ni duk maki bilal tu."Assyadu..assyadu...sebut pun tak betul!"

Jadi,sepanjang azan Isyak tu,Pakcik berserban tadi ni duk mengutuk aje la azan bilal masjid.Ayat2 dia yang aku dengar (sebab dia kutuk kuat2 siap cakap kat orang lain nak mintak pandangan) :

1. "Apa ni sebut pun tak betul!"
2. "Lain kali pegi mengaji dulu!"
3. "Hapa punya sebutan la."
4. "Mendayu2 je lebih"
5. "Bagi sebutan tu betul dulu baru boleh jadi bilal"

Sepanjang azan tu,itu aje lah pakcik tu buat,membantai bilal tu.Agak terkejut jugak la aku.Sampai nak jawab azan tu pun aku dah takleh konsentret.Aku rasa budak2 kecik pun tau apa nak buat masa azan,tapi ini pakcik berserban siap berjubah lagi.Dengan muka masamnya dia jawab azan tu pun macam terpaksa.

Aku bukan pakar agama.Cuma aku nak aje pegi jumpa pakcik tu dan cakap kat dia,"Pakcik,kalau pakcik azan sedap dan ikut tajwid,pakcik aje la yang pegi azan dan gantikan bilal masjid ni."

Macam mana la orang tak cop Islam tu ekstrem?
Kenapa bila kuat amal agama mesti jadi camtu (agaknya pakcik tu kuat amalkan la kot?)Tak salah rasanya jika makin kuat amalan seseorang tu,makin lembut perwatakan dia kan?

Tapi,dalam kepala otak aku,aku still merasakan Pakcik tu maki-maki tu bukan sebab tajwid.Masjid tu masjid orang PAS.Ini semua sebab politik.Bila pegangan politik dan agama dah takleh nak dibezakan,orang Melayu akan terus lah berada pada takuk lama.

November 10, 2009

Kursus Kahwin Yang Menaikkan Nafsu


Weekend hari tu aku pergi kursus kahwin.Secara overallnya ok la,walaupun entah berapa kali aku terlelap.Bila pagi aje aku akan terlelap,makin ke petang aku makin bertenaga.

Banyak la jugak benda yang aku dengar daripada beberapa orang penceramah yang merangkumi pelbagai bab macam akidah,prosedur perkahwinan dan sebagainya.

Aku cuma terkejut sebab ada satu Ustazah ni.Dia muda lagi,30 lebih kot umur dia.Sepatutnya dia cerita pasal benda lain,tapi untuk 2 jam tu,sepanjang ceramah dia,dia hanya cerita pasal satu benda.SEKS!

Aku suka tajuk tu.Tapi,bila yang dok mengilai ketawa dan bercerita tu bertudung dan bergelar Ustazah,aku pulak yang jadi segan.Dah lah semua benda diceritakan dan setiap ayat "horny" yang akan diucapkan Ustazah tu,dia akan kata "Saya bukannya nak cerita pasal benda kotor..tapi..."

Cthnya : "Saya bukannya nak cerita pasal benda kotor..tapi...lepas balik kerja,penat tu,isteri ajak la suami masuk bilik,buat la berapa round pun."

Apa point kau Ustazah?Kau punya tajuk pasal AKHLAK!

Sambil menahan ngilu sebab Ustazah tu ayat2 dia agak grafik,aku punya imaginasi dah jadi lain.Aku mula terbayang macam-macam.Masalahnya...aku boleh pulak terbayangkan tengah buat projek dengan Ustazah tu pulak!Hahaha.

Nak buat macam mana...
Kalau Ustazah pun boleh sebut "KON*K" dalam kursus.Serius shit aku segan.Yang perempuan tah macam mana la diorang rasa.Lelaki boleh la gelak2 jugak.Aku dah baca Kama Sutra masa aku 14 tahun,Permata Yang Hilang masa aku 15 tahun.Aku tau la nak bezakan lubang telinga dengan lubang ehem-ehem.

Dan syllabus kursus ni.
Apasal mulakan dengan benda happy dan akhiri dengan benda sedih (perceraian).Macam tu ke cara nak bina mood orang2 nak kawin?

November 06, 2009

Film Review : Twilight


Heheheheheheheheheheheehehhe.

Mula-mula aku gelak dululah.
Sebab masa first time cerita ni keluar,heboh gila gadis2 manis kata cerita ni best.Wow!Vampire romantik!Bestnya!(Nak muntah aku dengar)

Aku buat tak peduli aje.Hak eleh!Vampire apa hensem cam gitu?Mesti cerita jiwang karat penuh dengan adegan cium mulut dan gigit2 manusia dan vampire.Lepas aku tengok trailer dia,aku muntah kejap sebab aku tak tahan tengok romantik betul vampire ni.

Tapi satu hari tu,aku bosan.Aku donwload filem ni dan aku tengok.Nak beli DVD aku tak berani gamble.Habis download,aku kunci pintu,tutup tingkap..pastikan takde sapa yang tau aku tengah tengok Twilight.

Oh,shit.Kenapa aku rasa Robert Pattinson ni hensem?

Aku seolah-olah terpukau dengan gaya dia yang selamba dan kontrol macho.Aku hilang dalam renungan dia yang ganas.Argh.Tak boleh jadi,aku dah ada tunang.Aku mesti ingat tunang aku.Dia gadis yang baik.

Tapi Robert Pattinson kembali muncul di monitor membuatkan aku lupa pada tunang aku.Dalam fikiran aku,penuh dengan imaginasi bagaimana jika aku yang menggantikan Kristin Stewart dalam scene2 filem tu.

TIba-tiba aku tersedar.Aku tertanya,"Adakah aku separa gay jika perasaan aku bila tengok Twilight ni,aku lagi suka tengok Robert Pattinson berbanding Kristin Stewart?"

Aku call tunang aku lepas habis tengok filem ni untuk sekurang2 nya men-straightkan aku seperti biasa.Tunang aku berjaya meyakinkan aku yang aku tidak gay."Awak tak gay..cuma kadang2 awak terpesong sket,maklumlah..dulu awak sekolah asrama lelaki semua,"kata tunang aku.

"Dah jangan tengok lagi kalau takut,delete file tu cepat!Nanti kalau terconvert,saya ni awak nak campak mana?"kata tunang aku.

"Baik yang.."kata aku sambil cuba menekan butang delete di keyboard.Tapi aku tak sampai hati.Aku nak tengok lagi Robert Pattinson.Jadi,aku biarkan aje file tu.

"Dah delete?"sms tunang aku sampai.

"Dah!"jawab aku.Semenjak hari tu aku pun mula membuat countdown berapa hari lagi sequel Twilight nak keluar.Dan aku akan pergi tengok wayang sorang2..senyap2.Mungkin kena pakai topeng dalam wayang.

Rating 8/10

November 04, 2009

"Pakcik,Baik Pakcik Jual Ajelah Kereta Antik Pakcik Ni!Menyusahkan Aje Nanti!"


Aku selalu komplen pasal cukai kenderaan.Kenapa?
Sebab rakyat Malaysia majoritinya berhutang 9 tahun untuk bayar kereta dan kebanyakannya menghabiskan 30% gaji mereka untuk membayar kereta sahaja.

Kenapa aku selalu komplen pasal kereta?
Sebab nak tak nak semua akan rasa pasal ni.Kita semua akan rasa.Nak lawan pendapat aku,lawan.Tapi apa faedahnya kau backup kerajaan kalau kerajaan tak backup kau?

Dan sebagai seorang pemilik kereta,anda perlu sedar,banyak betul akta2 baru yang akan diperkenalkan nanti.Aku tak peduli pasal AP ke "abah dia nak bagi projek buat kereta kat anak dia" ke tapi,Rafidah Aziz gemok sebab banyak makan duit AP ke,yang aku selalu tertanya :

kerajaan Malaysia tak sedar ke realiti kehidupan rakyat ni?


1. Kenderaan lebih 10 tahun,insurans naik.

Dah renew insurans? Bersedia untuk terkejut besar bila nak renew insurans kalau kenderaan anda lebih 10 tahun.Nilai insurans dinaikkan atas "nasihat" syarikat-syarikat insurans.(benda ni dah start awal tahun hari tu)

2. Kenderaan lebih 15 tahun,tak boleh renew road tax selagi tak dapat pengesahan Puspakom

Ada baiknya buat benda camni.TAPI kita hutang 9 tahun bang.Kita usaha kerja gigih-gigih kemudian kalau kita ada planning nak simpan kereta tu lama-lama,rancangan tu akan jadi terbantut.Nak hantar Puspakom,nak kena bayar fees.Duit lagi.Puspakom : Syarikat Kroni

3. 2011,Import masuk alat ganti second hand tidak dibenarkan.

Jadi,selepas 2011,jika ada apa-apa kerosakan enjin pada kereta import anda,hanya ada dua pilihan.Sama ada beli dekat authorized dealer (yang markup harga gila-gila) atau jual kereta import anda,beli kereta tempatan.Bagaimana pakcik2 drebar teksi yang pakai teksi style lama tu nak maintain teksi diorang?Wallahuallam.Aku tak tau la motor kena ke tidak.Motor kalau kena jugak alamatnya aku kena jual motor aku dan beli Modenas Elegan.Hahahaha!

Dan apa nasib uncle2 kedai potong?Apa akan terjadi kepada amoi2 cun anak uncle kedai potong?

...........

Semua benda ni rakyat takkan marah kalau kita mampu beli kereta tanpa berhutang lama-lama.Cuba bayangkan kalau kita beli keli kereta dengan installment 5 tahun aje (sebab harga yang rendah) jadi kalau nak dijalankan akta 15 tahun tu kita takde la merasa kerugian yang besar.

Nak laksanakan akta jangka hayat kereta memang la bagus.Tapi mana inisiatif kerajaan nak galakkan benda tu?Orang kaya raya macam menteri mampu la tuka kereta 5 tahun sekali.Kita ni?Yang buat loan 9 tahun,mesti la ada perasaan nak pakai kereta tu selama yang mampu sebab KITA DAH BAYAR LOAN 9 TAHUN!

Takde galakan langsung yang dibuat.Adakah kerajaan menyimpan taktik penurunan cukai kenderaan untuk digunakan apabila pilihanraya menjelang tiba nanti?

Rakyat Malaysia tak kaya.Kereta bukan barang mewah,kereta satu necessity untuk yang berkeluarga.Tapi jika pengeluar kereta nasional tidak mampu mengeluarkan kereta yang sama harga dan sama kualitinya dengan pengeluar kereta lain,tidak perlulah rakyat dibebankan untuk menanggung pembangunan kereta nasional yang sangat stagnant.Kalau Korea boleh buat kereta murah untuk rakyat dia dan dijual murah ke serata dunia,kenapa kereta Malaysia mahal?Kamon la...KIA start daripada buat basikal.Proton terus buat kereta.Jangan lah nak bagi alasan usia Proton kalau ikut industri masih mentah.

Mangkuk punya kerajaan tak pernah fikir pasal rakyat.
Tau nak menguntungkan kroni dan suku sakat diorang.

Bacaan Lanjut Untuk Sesiapa Nak Mengira Nilai Sebenar Kereta Lain Berbanding Kereta Nasional : Baca,Lihat dan Kira Sendiri,Kemudian Nilaikan

November 02, 2009

Takde Point : Kenapa Aku Menyampah Dengan Jehan Miskin


Bro Jehan,

Aku tidak tahu dari mana datang timbul rasa benci ini kepadamu.Mungkin kerana aku merasakan kau rasa diri kau super hensem?Ataupun kau selalunya berlakon seolah-olah mat romantik yang tak menjadi sangat?



Mungkin kerana aku menyampah dengan kau sebab kau suka pakai sleeveless ke mana-mana.Aku pernah terserempak dengan kau sekali dan kau memang pakai sleeveless merata-rata.Kau rasa cool ke pakai sleeveless?Kau perasan kau idola lelaki Malaysia agaknya?



Argh.Stress aku tengok kau peluk pinggang Intan Ladyana.
Ni semua majalah Mangga punya pasal!Haramkan aje senang!

Nota : Bila aku stress,aku suka carik gambar2 mengarut macam di atas.

Oktober 30, 2009

Bajet?Apa Benda Itu Bajet?


Apa la korang tanya aku pasal bajet.Aku bukan reti pasal ekonomi.Aku cuma reti nilai value sesuatu benda pakai common sense,macam korang semua.Kalau barang tu pada aku tak berbaloi dengan harga camni camni,silap besar aku beli.
Dan aku cukup tak suka TERPAKSA bayar lebih sesuatu benda yang aku rasa tak berbaloi.

Contohnya kereta nasional,teh ais yang tawar atau dinner meal KFC yang ayamnya kecik-kecik belaka.Rm18 untuk suku ayam dan 3 side dishes?Boleh pegi mati.

Aku tak ambik peduli pasal bajet sebab pada aku,bajet hanyalah satu ucapan untuk menyedapkan hati sesetengah pihak.Kementerian ni baik dengan Najib,dapatlah lebih peruntukan.Menteri ni kipas Najib sampai terangkat,besar la peluang dia nak sapu duit.

Aku rasa 90% staff kerajaan pun tak peduli pasal pembentangan bajet.Pada diorang,benda yang paling penting masa pembentangan bajet adalah pengumuman bonus untuk kakitangan kerajaan."Tahun ni ada bonus tak?" Itu adalah soalan yang sangat popular bila bajet dibentangkan.

Perokok tunggu kalau harga rokok berubah.Kaki togak harap setin arak dia turun harga.

Camni je la; LHDN announce kutipan cukai tahun lepas RM80 billion untuk setahun.Itu bukan total kutipan cukai setakat ni,itu kutipan untuk setahun!

Cuba bagitau aku ; mana pegi duit tu?

Pembentangan bajet tidak ada kena mengena langsung mengenai rakyat yang grassroot level.Kebanyakannya hanya announcement untuk memastikan sokongan pihak2 tertentu kepada Najib berterusan.Orang Melayu pun mahu kaya.Tapi tak seronok la usaha.Songlap dan markup mesti gila-gila.

Bajet cantik mana pun takde point kalau beli laptop harga macam kereta.
Lepas tu kerajaan kata takde duit....jambatan nak bagi pun bila ada pilihanraya.

Orang-orang macam ni yang nak dibagi kuasa mentadbir negara?
Dan kenapa aku samakan kereta nasional dengan teh ais tawar?

Oktober 27, 2009

Glitter and Trauma


Dalam hidup tiap2 orang,mesti ada moment yang membuatkan korang tersentak kejap dan kemudian selepas beberapa ketika,baru akal korang dapat berfikir balik seolah normal.Aku mengalami kejutan itu beberapa hari yang lepas.

Bila aku bukak email dan dalam tu aku dapat email daripada designer kad kahwin aku,menghantar mockup design kad.Dalam nya ada attachment dua keping JPEG dan bila aku bukak JPEG imej tu..

.....ada nama aku.

Aku kaget sekejap.Kaget bukan sebab aku takut ke.Kaget sebab selepas selama ni aku terima kad kahwin yang bertulis nama orang lain,dalam design kad tu,ada nama aku.Nama aku!Bila dah terbaca nama aku tu,barulah aku merasa seolah-olah tiba-tiba bahu aku jadi berat (macam member aku kata bila dia nak kawin dulu).Tanggungjawab,beban,harapan,impian,semua tu akan jadi tanggungan aku.

Ada la jugak aku dengar setan bisik kat aku,"Haa,kau takleh nak lari mana lagi dah ni?Takut kan?Takut?" tapi aku rasa semua orang yang nak kahwin akan mengalami perasaan yang sama.

Seolah-olah kurang yakin dengan diri sendiri.Takut dengan kebolehan diri sekurang-kurangnya untuk memimpin sebuah institusi yang bergelar keluarga.Takut dengan kuasa mutlak yang datang selepas bergelar suami.

"Apa jadi nanti kalau kau bergaduh lepas tu kau marah gila babi kat bini kau?Kau tak takut ke kau terlafaz cerai ke kat dia?"bisik setan lagi.

"Lepas ni kalau kau tak puas hati,kau nak lari macam mana?Sebelum ni bole la jugak kau buat2 tak layan,senyap bila gaduh.Nak lari kau boleh lari mana kau nak.Lepas ni?Kau nak lari mana?"sambung lagi si setan.

"Kau akan nampak la lepas ni apa yang tak kena dengan perempuan yang kau sayang tu.Kau bayangkan kalau dia sebenarnya jenis malas nak kemas rumah macam kau?Masa tu nanti kau nak buat apa?Haa...kau dah kecut dah ni kan?Takut dah kan?"Semua benda tu aku terfikir lepas aku terbaca nama aku dekat kad tu.

Dan daripada seorang yang tidak ada langsung sebarang keraguan sebelum ni,aku mula terfikir macam-macam.Aku yang tak cukup kuat lagi,jiwa memberontak kononnya lone ranger,tak nak dikongkong.

Masa tu la terfikir kata-kata member-member aku yang kononnya "memilih untuk tidak berkahwin lagi;"

Kau dah cukup enjoy ke?
Kau dah ready ke?
Kau rasa ilmu tu cukup ke?
Kau bior betol nak kahwin?
Kau dah fikir masak-masak?
Kau tau tak tanggungjawab tu besar?
Apa kelas kahwin?Tak kahwin pun boleh romen apa?
Life lepas kahwin?Suck gila!Takyah kahwin Tot!

Mungkin aku tak terpengaruh sangat dengan pengaruh2 ciptaan barat yang selalu memujuk lelaki merasai nikmat dunia sepuas-puasnya sebelum berkahwin.Satisfied your curiosity before you get married.Tapi tu orang putih.Buat apa aku,orang Melayu Islam (yang tak selengkap mana),nak ikut?

Takut memang takut.Macam-macam aku takut.

Tapi sampai bila aku nak takut?Aku tengok member2 aku yang dah kahwin semua bahagia aje.Yang paling gatal kahwin paling awal antara kitorang semua pun bahagia aje.Makin boroi.Bahagia kot makan puding laici tiap2 hari,hehe.

Dan aku rasa ramai lelaki yang nak berkahwin akan terfikir benda sama.
Memang banyak dugaan dia nak membina masjid ni.Nak bebas,nak enjoy,nak tengok dunia.

Tapi sampai bila nak enjoy tengok dunia?
Kan lagi best kalau dapat tengok dunia dengan dia?

Oktober 25, 2009

Bagaimana Menjadi Seorang Ibu/Bapa Yang Best dan Pengguna Yang Bijak

Aku ingat dulu-dulu waktu kecik,aku selalu mintak mak bapak aku permainan.Jalan kat supermarket lalu tepi,nampak permainan aje aku mintak.Tapi aku takde la sampai guling-guling atas lantai macam budak2 sekarang ni.Aku mintak dengan gentleman.

Starscream RM9.90 tengah posing

"Mummy,Mantot nak Thundercats itu,boleh tak mummy belikan?"tanya aku.Kalau jawapannya ok,dapat la.Kalau tak ok,aku rilek aje.Ada sekali aku tak mintak pun dapat,dapat sebijik He-Man yang aku menyesal sampai sekarang aku tak simpan elok2.

Optimus Prime ni aku suka gila design dia walaupun kartun dia teruk gila.Harga?Rm9.90.Bagi anak main pun takde la rasa risau patah ke apa.

Tapi waktu tu permainan murah aje.Aku ingat mak aku belikan aku He-Man,harga dia $19.Sekarang ni,permainan yang besar sket aje,bodoh2 Rm35.Aku usha Transformers kat Alamanda ari tu,masa tu ada sorang budak dok mengamuk mintak Bumblebee harga Rm69.90.Gile apa.Dulu Tranformers murah aje.Optimus Prime yang berkualiti gila pun tak sampai 70 ringgit.

Jika anak-anak anda meronta-ronta nakkan permainan dan anda pulak nak berjimat-cermat,bila anda berkunjung ke pusat membeli-belah,bukak mata luas-luas.Carik satu gerai yang penuh dengan patung dan permainan yang biasanya price tag dia kaler hijau.Kedai dia mesti gerai,semua tempat sama.Dia jual mainan second hand dan mainan baru yang bootlegged (pirated),ala-ala DVD.

Total harga dua-dua dekat Parkson = Rm58.80.Total harga aku beli dua-dua ni,Rm18.80.Member aku kata,mungkin ni original punya,tapi khas untuk jual dekat China.

Kalau anak anda suka Ben10 ke,Pokemon ke,Transformers ke,Jebon ke,bawak aje dia pegi situ.Suruh la dia pilih.Bukan nya anak anda tahu pun tu permainan ciplak.Lawa pun lawa,murah pun murah.

Anda senang,dompet anda pun berat,anak anda pun riang!

Oktober 22, 2009

Film Review : (500) Days of Summer


"Lina...aku betul-betul suka kat kau," kata Cikgu Rahman kepada Nurhazlina,cikgu manis yang mengajar pelajar tahun 2.Cikgu Lina mengangkat kepalanya.Merenung dalam mata Cikgu Rahman.Sunyi.Tajam mata Cikgu Lina menusuk dalam mata Cikgu Rahman.

"Apa dia?" tanya Cikgu Lina.

"Aku betul-betul suka kat kau,Lina," jawab Cikgu Rahman,gagap.

"Ok,tapi ada syaratnya.I nak kita suka sebagai kawan,sahaja,tak boleh lebih dari tu,"jawab Lina,tegas.

"Errr...ok..I boleh accept apa yang u mintak," jawab Cikgu Rahman.

"Dan lagi satu...kita boleh keluar dating,kita boleh keluar dinner,kita boleh gi shopping,tapi..." sambung Cikgu Lina.Cikgu Rahman terdiam.

"Walaupun kita buat benda sama-sama lepas ni,I tak nak u labelkan I gelfren u.I tak suka u admit u boyfriend I dan I tak wish u yang akan jadi husband I.Setuju?" tanya Lina.Tergamam sekejap Cikgu Rahman.Dalam hatinya walaupun sedikit terkejut tapi dia sangat gembira kerana Cikgu Lina memberikan respons juga.

Sudah terlalu lama Cikgu Rahman memendam hati,merindui Cikgu Lina dari jauh.Tanpa berfikir panjang,mungkin kerana sudah terlalu gembira untuk menjadi lelaki idaman Cikgu Lina,pantas Cikgu Rahman menjawab,"I setuju!" ; mengharapkan agar mungkin hati Cikgu Lina akan berubah dimakan waktu. Sedar tak sedar,Cikgu Rahman melakukan kesilapan pertama dalam permulaan diari cintanya yang masih teruna.

Jika anda berada ditempat Cikgu Rahman,apa yang akan anda lakukan?Bincangkan.Hanya peringatan,sebelum anda menonton filem ini..seperti yang dimaklumkan kepada anda,filem ini bukan filem cinta.Filem ini filem "akibat cinta."

Rating filem : 7/10

Rating Zooey Deschanel : PERFECT!Aku jatuh cinta dengan dia lepas aku tengok cerita "Bridge to Terabithia" yang kebudak-budakkan.Filem ini adalah satu dokumentari yang cukup berkesan untuk menunjukkan betapa comelnya Zooey Deschanel.

Malam Yang Sunyi,Banyak Anjing Menyalak


Aku tak boleh tidur.

Aku stress sebab aku cuba tak nak beli rokok hari ni.Dari pukul 8 sampai sekarang aku tak hisap rokok.Badan aku menggeletar.Seolah-olah tak puas.

Macam ada benda yang tak cukup.

Biasa bila aku menaip,mesti kat tangan ada rokok.Sambil menaip tangan aku rasa ganjil sebab takde benda yang dipegang sekarang ni.Masa melukis tadi pun tangan aku ambik lighter secara automatik.Bila dah pegang lighter baru aku sedar,aku tak beli rokok.

Tangan aku rasa pelik.Badan aku rasa pelik.Yang paling pelik,bila aku bau asap rokok member aku tadi,bau dia macam gampang.Seolah-olah tak best langsung hisap rokok.

Kenapa aku buat macam ni?Sebab masa on the way balik,masa aku tengah jalan aku terfikir nak beli rokok.Lepas tu aku kira balik spending aku hari ni adalah 0 sen dan kalau aku beli rokok aku dah spend Rm8 lebih.Banyak tu.

Tapi yang paling menyakitkan hati bukan sebab kena keluar duit banyak.Tapi sebab lebih daripada separuh yang aku keluar untuk beli rokok adalah untuk membayar cukai kerajaan.Jadi,sebagai seorang yang merasakan kerajaan perlu membelanjakan duit dengan lebih bijak,aku nak stop beli rokok.

Serius,badan aku rasa pelik.Macam tak cukup anggota.Aku cuba tengok badan aku,nasib baik semua ada.Kehilangan bekalan nikotin apabila tidak ada benda yang hendak dilakukan adalah satu beban yang agak berat.

Nasib baik aku tak hisap dadah.Kalau aku layan barang,tah macam mana la ketagih nya.Mau aku bukak baju dan seluar berlari bogel merata-rata mencari bekalan.Ataupun ketagih arak.Gila mahal arak.Peliknya,bila pegi makan kat kedai tepi jalan komplen air teh O'Ais Rm1.20 makcik mahal.Bodoh ke hapa?

Kesimpulannya :

1. Jangan hisap dadah dan minum arak

2. Jangan belajar hisap rokok

3. Jangan pau rokok kawan tiap2 hari.

4. Jangan beli rokok jika anda penyokong pembangkang.

5. Jika anak anda yang baru belajar nak merokok,petua nak suruh berenti adalah rendam tembakau dalam air kelapa,lepas tu suruh anak minum.Lepas tu lari jauh2.Sekejap lagi dia muntah2 hijau.Kalau ada yang muntah atas karpet,aku tak tanggung. (Petua member aku bagitau)

Aku rasa sehari dua lagi stabil la balik.
Sori la kalau aku mengarut.Aku menggeletar nak hisap rokok.

Oktober 20, 2009

Ampun Tuanku,Beribu-RIbu Ampun,Kadang2 Hamba Mintak Maaf Dengan Tuhan Pun Tak Selalu Macam Ni

(Ini bukan artikel aku.Ehsan daripada Perak Express yang diambil daripada Malaysia Today)

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku. (Link Asal)