Julai 04, 2008

Rumusan Akuan Sumpah Balasubramaniam Dalam Bahasa Orang Kebanyakan

Nama gua Balasubramniam.Ini cerita gua.

Gua dulu polis,pangkat gua konstabel.Last sekali tahun 1998 gua resign,bosan bai jadi polis.Masa tu gua dah join Special Branch dah.Lepas gua resign dari polis,gua buat freelance sebab freelance Mata-Mata Gelap duit masyuk.Tahun 2006,bulan Julai camtu,gua diupah Razak Baginda (ARB) sebab ada malaun mane tah yang kacau dia.Lepas 2 1/2 hari takde khabar berita dari ARB,gua pun resign.

Tapi lepas tu,dalam bulan 10 tahun 2006,ARB carik gua balik,ada orang sudah kacau sama dia,mintak hutang.Gua pun cek2 tengok2 dia mata2 gelap jugak,sama cam gua.Orang yang upah dia Altantuya Sharibuu (Aminah@Minah).ARB masa tu kecut telur la sebab tau Minah nak datang Malaysia kutip hutang.Yang gua kelakar tu,ada ke ARB kata dia kena santau Bomoh Mongolia buatkan dia takleh tengok muka Minah.

Gua nasihat la dia,suruh la dia buat polis report.Dia boleh tanya balik kat mana nak buat polis report.Gua sekeh kepala dia sekali.Dia tak nak pulak buat report sebab dia kata "ada orang2 penting" terlibat sekali.ARB bagi gua dengar voice message dalam fon dia.Gua dengar la ada ugutan2 nak kacau2 anak dia,nak cederakan diri dia.Ada satu mesej tu tengah pengugut tu cakap ugutan dia,line henfon terputus.Dia boleh telefon balik dan terus sambung balik ugutan dia.Kelakar jugak la pengugut tu.

9.10.2006,Minah pun melawat ARB kat ofis dia.ARB call gua,suruh gua pegi sana.Gua sampai lambat sket.Pujuk2,Minah pun blah tinggal satu note tulis nombor fon dan nombor bilik hotel.Semenjak hari tu,Minah pun selalu la kacau ARB.Macam2 la dia buat.Gua suruh ARB report polis tapi dia degil jugak.Dia kata nanti bila duit abis,Minah ni balik la Mongolia.Gua pun suruh la Assistant gua,Suras intip Minah ngan geng2 dia kat Hotel tapi Minah cam pulak si Suras ni,siap boleh ajak naik bilik.Apa yang diorang buat dalam bilik tu gua takde la nak cerita.Takleh harap gak gua punya assistant.

Satu hari,ARB call gua lagi.Dia kata "Bala,Minah sudah ada depan aku punya rumah."Bila gua sampai kat rumah ARB,gua nampak Minah dekat luar gate tengah jerit2 "Razak,anak haram,keluar kau dari rumah kau itu!."Gua cuba tenangkan dia tapi dia degil.Gua call polis,polis pun datang bawak Minah pegi Balai Polis Brickfields.On the way,gua follow belakang kereta polis,gua call ARB suruh dia ikut buat report tapi dia tak nak.

Bila gua sampai balai,gua jumpa Mata2 Gelap Minah,Mr.Ang nama dia.Boleh tahan jugak orangnya.Ang bagitau gua,"lu punya bos mesti bayar gua punya bos 500 ribu dollar USD dan 3 tiket kapal terbang first class ke Mongolia sbb Minah sudah tolong dia beli kapal selam kat Paris"Gua tengok Minah pun masa tu dah cool down.Tetibe ada sorang polis pempuan suruh gua blah.Dia kata diorang nak setelkan sendiri benda tu.

Gua balik rumah,mandi dan salin baju.Lepas tu gua lepak jap tengok berita.Pastu gua gi jumpa ARB,nak bincang.Gua cakap gua malas,gua mau resign.Tapi ARB pujuk2 gua masa tu dan akhirnya gua cair.Itupun lepas dia cerita kat gua benda ni:

Kata ARB,"Lu tau ka,gua kenal minah ni pun sebab Najib Tun Razak kenalkan masa pameran berlian kat Singapore.Gua pun tak sangka rupanya Najib ada hobi pakai barang2 berlian.Pastu gua cakap lu,Najib ngan Minah dah beromen.Minah ni pulak,takde hal nye kalo lu nak main bontot.Najib pulak suruh gua jaga Minah sebab dia masa tu dah jadi TPM,tak nak la ada skandal2 ni"

19.10.2006 -
Gua pun sampai kat rumah ARB sebab ada shift malam.Ada teksi lalu dengan 3 orang awek dalam tu,gua perasan la Minah ada dalam tu.teksi tu pun jalan la terus,gua pun rilek je la kat situ.20 minit lepas tu,teksi tu datang balik tapi Minah sorang je ada dalam tu.Gua cepat2 msg ARB bgtau Minah ada situ.ARB reply balik "Lu borak ngan dia dulu,tunggu sampai member gua sampai"

Minah duduk sebelah gua,cerita la dekat gua,"Bala,aku kenal Najib ngan Razak dekat Singapore.Pastu siap dinner lagi kat Paris.Lu tau Bala,Najib ngan Razak dah janji ngan aku duit komisyen beli kapal selam.Aku ada beli rumah kat Mongolia dan rumah aku kena gadai.Mak aku pun sakit pulak.Kenapa malang sangat nasibku Bala?"

Gua pandang Minah.Ada air mata mengalir kat pipi aku.Minah pun sambung lagi,"Razak ngan aku dah kawin kat Korea sebab aku Half-Korean.At least kalau kau tak bagi aku jumpa husband aku,bagi la aku jumpa yang putih dan boroi tu,macam santa claus tu.Sapa nama dia..Najib kan?"

Tengah2 gua ngan Minah rancak bersembang,ada kereta Proton Aeroback (buatan Malaysia) datang.Gua tak kenal sapa yang datang masa tu,ada 3 orang,2 laki satu lagi pempuan.Diorang pakai baju biasa masa tu.Skrg gua dah tau diorang sapa,Azilah,Sirul dan Rohaniza.Azilah datang kat gua,dia tanya gua "Ni Aminah ke?"Gua angguk je la.Dia diam pastu pegi jauh sikit cakap henfon dia.Gua cool je la masa tu.10 minit lepas tu,ada kereta Proton kaler biru datang.Driver dia laki Melayu.Bila kereta tu sampai,Azilah bagitau gua,kitorang nak bawak Aminah pegi.Diorang pun angkut Aminah masuk dalam kereta.

Tu lah last time gua nampak Aminah.Sayu gak hati gua masa tu.ARB masa tu takde pulak kat rumah dia,kalau tak ade jugak tempat meluahkan perasaan.

Beberapa malam lepas tu,geng2 Minah,Mr.Ang dan Amy (sepupu Minah) datang melawat rumah ARB.Diorang terpekik2,"Minah mana?Lu kurung dia dalam rumah ni ke?"Keadaan pun menjadi kecoh!Gua call polis.Datang la Chief Inspektor Dang Wangi (CIDW),orang yang ditugaskan menyiasat kes kehilangan Minah.Gua call ARB (masa tu dia ada dalam rumah,menyorok kot?) ARB bagitau gua,lepas ni dia akan call DSP Musa Safri nak suruh Musa call balik gua punya henfon,lepas tu nak mintak tolong gua passkan henfon gua dekat CIDW.Musa pun telefon gua punye nombor,gua bagi la fon gua dekat CIDW.Diorang pun borak2 dalam 3-4 minit camtu.Habis cakap CIDW suruh geng2 Minah tu blah dan jumpa dia kat balai esoknya.

Lepas tu Amy inform ARB yang dia nak gi report apa yang jadi ni dekat Kedutaan Mongolia kat Thailand.ARB masa tu cuak dah kot,dia pun pegi la report kat balai.Gua masa tu hangin kat dia sebab gua dah nasihat dah dia suruh repot awal2.Kat balai,semua mcm nak lepas tangan,last2 kes ARB ni dapat la kat ASP Tonny.Tonny suruh ARB tulis report tapi dia kata tak nak.Dia bgtau Tonny,dia akan buat report dan hantar dalam thumb drive sebab dia nak bersiap pegi oversea.Tonny ada bagitau gua lepas2 tu yang ARB takde pun hantar report.Tah betul2 ke tak ARB reti pakai thumb drive pun gua tak sure.Esoknya,Tonny suruh gua datang balai buat statement,gua pun buat je.

Gua pun berenti kerja ngan ARB sebab dia pun dah pegi Hong Kong.

Pretengahan bulan November,Tonny call gua kata mintak tolong datang balai,nak bincang pasal kes Minah kononnya.Sampai aje kat balai gua kena tangkap beb!Merengkuk la gua dalam penjara 5 hari,tapi gua terlepas awal sebab dapat ikat jamin polis.Hujung bulan November,ada anggota Unit D9 yang datang rumah gua.Dia suruh gua ikut dia ke balai lagi.Sudaahh!Lagi sekali gua kena tangkap tapi kali ni atas tuduhan membunuh.7 hari gua terbuang camtu aje.

Gua pun ditransfer ke lokap Bukit Aman pastu gua disiasat sebab diorang ada baca SMS ARB kepada gua.Tiap2 hari dalam lokap,keterangan gua diambil dari jam 8 pagi sampai 6 petang.Tapi bila gua nak sain gua punya keterangan tu sebagai pengesahan,apa yang gua cerita pasal Najib semua tu dah kena padam.

Dalam perbicaraan kes Azilah ngan Sirul,gua dah bagi keterangan gua.Yang peliknya,pihak pendakwa takde pun tanya gua pasal Najib ke Aminah ke.Pada hari ARB kena tangkap,lawyer ARB ade ngan gua.ARB bagitau kitorang dia ada try contact Najib sebab dia tak percaya dia akan ditangkap.Najib tak response mungkin sebab dia takde kredit.Pastu,dalam jam 7.30 pagi,ARB dapat msg dari Najib.Msg Najib berbunyi "Saya akan berjumpa Ketua Polis Negara 11 pagi ni..masalah kita akan disetelkan..sentiasa sejuk"

Pagi tu,gua diberitahu yang ARB dah ditangkap dekat ofis dia di Bangunan Getah Asli.

Tujuan gua membuat pengakuan bersumpah ni hanyalah untuk menegakkan keadilan!Gua nak bgitau Malaysia apa yang terjadi.Gua sudah marah sebab minyak naik harga gila2.

FREEDOM!FREEDOM!

(Aku try translatekan sebaik mungkin untuk sesiapa yang tak paham agar paham)

Lagi satu,mungkin tak ramai yang tahu,aku ambik dari blog Ahli Parlimen Kulim,Zulkifli Noordin.Cayalah orang Kedah!

Sementara itu marilah kita doakan semoga roh Allahyarhamah Altantuya dimasukkan dalam golongan solehah. Oh ya..hangpa semua mungkin tak tau.. Sebenarnya Altantuya telah mengucapkan syahadah & memeluk Islam dengan nama Ameena Shaariibuu. Moga ALLAH memberikan keampunan kepada Allahyarhamah dan memberi petunjuk dan hidayah kepada kita semua..ameen..

Adios..

6 ulasan:

Antares berkata...

Ha ha. Good one, bro! This poster should go on every blog! :-)

a w e n g berkata...

haha tayah aa translate..bia je original..lagi org terbakar bro..

akularimasukkedutaanturki berkata...

mamat keling tu dah tarik balik akuan bersumpah dia la...memang keling btol perangai...

Mantot berkata...

aku translatekan sbb aku tau ramai kat malaysia ni yg tak tere BI dan aku tak jumpa pun SD tu dalam BM

bro akulari,
lu bahasa elok2 sket la.aku takde hal ko nak kutuk2 anwar tapi jgn la keluar ayat2 camtu.ko nak kutuk2 anwar kutuk la at least ayat2 racist jangan la memain

SadClown berkata...

Gud..Nice work! Pjang gak tu nak translate but bejaya menghiburkan aku gakle...hehe.

Tanpa Nama berkata...

sebagai org islam... lebih baik bersumpah bila di fitnah dr akaun sumpah yg sah2 x de langsung dlm ajaran Islam