Julai 22, 2016

Lelaki Ini Cuba Terangkan Apa Kaitan Takaful dengan Uber dan Grabcar

1. Dalam group Uber aku ada jugak kawan-kawan kongsikan mengenai kes-kes yang menimpa penumpang pemandu teksi.

2. Yang terbaru adalah kes penumpang dirompak oleh seorang pemandu teksi.

3. Pada aku sendiri, aku tak ada banyak pengalaman buruk naik teksi. Ada sekali aje la aku kena ketuk harga tak nak pakai meter.

4. Overall, pada aku lah, untuk orang yang last sekali naik teksi 2 tahun lepas, aku tak ada banyak benda negatif pasal pemandu teksi.

5. Cuma sebagai ejen Takaful dan aku tengok ramai sekarang ni yang memang hari-hari berkempen suruh orang naik Uber atau Grab, sehingga ke tahap minta boikot pemandu teksi...aku kena lah inform satu benda.

6. Jika kau pemegang sijil takaful yang mengambil manfaat perlindungan kemalangan dan jika tak bernasib baik, kau terlibat dalam kemalangan ketika naik Uber atau Grab ni...

7. Pampasan kemalangan sama ada berlaku kematian atau hilang anggota  tidak akan dibayar jika berjaya dibuktikan kau naik Uber atau Grab.

8. Aku tak sure sebenarnya status Uber dan Grab ni. Tapi yang jelas, by law sistem diorang masih lagi beroperasi secara illegallah.

9. Ini aku sebut pasal pampasan kemalangan sahaja ye, bukan nyawa, bukan perubatan. Jadi, harap maklumlah dahulu.

10. Orang kita ni hari-hari nak cari point hentam takaful aje. Macam kes hari tu yang dapat pampasan Rm150 lebih je, yang hentam dah ramai dah. Aku nampak frasa "takafool" lah, "take-a-fool" lah. Penipu, scam, membodohkan oranglah. Ada yang tagged aku suruh explain. Aku mana tau apa polisi dia. Tiap-tiap orang lain-lain.

11. Cuma bila dibuktikan yang memang betul amaun itu sahaja yang sepatutnya waris terima, menikus sekor-sekor. Senyap sunyi....tak ada permohonan maaf dan pengakuan "saya salah" pun dilakukan.

12. Sebab itulah, sebelum bersuara saudara, lebih baik diam kalau kita sendiri tak pasti apa yang kita nak suarakan. Ehem-ehem. Tersedak pulak aku.

13. Jika situasi kau bawak Uber dan berlaku kemalangan, besar kemungkinan kos pembaikian kereta kau tak akan dibayar sebab kau gunakan kenderaan persendirian untuk tujuan komersial.

14. Satu-satunya cara untuk pastikan insurans cover manfaat kemalangan dan coverage ke atas kereta adalah dengan meluluskan Uber dan Grab pada peringkat undang-undang. Full stop.

15. Kalau kau baca apa yang aku tulis ni dan kau juga pemandu atau penumpang Uber, kau ada tak terbayang macam mana nak cilok-cilok nak pastikan benefit tu kau dapat jugak?

16. Itulah masalah perangai orang kita. Walaupun kau jelas apa yang kau lakukan tu salah, kita masih lagi berharap. Kita marah orang lain spin sana sini, tapi kita pun sama sebenarnya. Kita marah orang twist undang-undang, tapi bila bab kita, boleh dah terfikir macam mana nak  tipu kalau situasi yang aku sebutkan berlaku.

17. Nak ambik Takaful? Kontek aku.

Ejen Takaful Penyayang
Mantot
018-3611628

Julai 18, 2016

Tiada Tuhan Yang Disembah Melainkan Allah, Aku Naik Saksi Muhammad Itu Pesuruh Allah

Pada satu hari datang seorang lelaki non-Muslim padaku lalu beliau bertanya,"bro, good day to you. Kalau aku berjaya proof to you today that Islam is not the true religion, mahu tak dengar my reasoning?"

"Sure. Tapi aku inform dulu, aku percaya Islam 100%," jawab ku.

"Then, how come I tengok dekat media sosial, many Muslim argue amongst themselves, Islam dia lah yang paling betul sekali berbanding orang Muslim lain?" tanya dia balik.

"Itu sebab kita ada banyak pemahaman yang ada berbeza," kataku.

"Then, which one is the really correct one, yours or them?" tanya dia semula.

"Everyone is correct in their own intrepretation," jawabku lagi.

"But, how come you are fighting among your Muslim brothers, who is more correct,then?" tanya dia lagi.

"Oh..." jawabku. "Dalam Islam, ada konsep,kalau ada benda tak sependapat, kita sangka baik dengan dia dan dia pun betul dengan pendapat dia."

"So, what you are saying, he's correct and you are correct too. But how come Melayu kena tangkap kalau dia bersekedudukan dengan not her wife, you know," tanya dia lagi. "In that situation, kenapa tak boleh terima tak sependapat pula? It's their  choice lah kan kalau dua-dua couple Muslim?"

"Ini sebab in Islam, dalam Quran ada disebut, kami mesti support good things and prevent bad things," jawabku.

"So what you are saying, kalau I dengan my girlfriend duduk satu rumah, it's a bad thing la?" tanya dia balik.

"Ye, dalam Islam it is, if you are a Muslim," jawabku.

"Then you are not honoring his pendapatlah kan regarding the matter?" tanya dia balik.

"Which matter?" tanyaku lagi.

"If a Muslim chose nak duduk serumah dengan his girlfriend, all Muslim should agree lah that it was his choice and if it is the correct method for him and his girlfriend, then Melayu lain tak boleh lah kacau pilihan dia, kan?" soal dia.

"Islam tak benarkan dia duduk serumah dengan girlfriend dia, that is all," jawabku.

"Then you are not honoring your other Muslim punya choice," kata dia.

"....and dia tak hormati Islam," kataku.

"Then how come Melayu tak boleh keluar Islam, since it was not according to his belief and dia tak mau hormati Islam?" tanya dia.

"It is about respect. You nak keluar Islam, you keluarlah Islam, but just keep it to yourself," kataku.

"Why should he? Dia ada rights as a citizen, dia ada rights as a human being to professed whatever he believes in, am I correct?" tanya dia lagi untuk memerangkapku buat kali terakhir. "Dia boleh umumlah yang dia sudah change agama kan?"

"Kalau aku Hindu, duduk di Brickfields dan aku suka makan daging lembu, is it appropriate aku announce to the public, I like to eat beef?" tanyaku.

"No." Jawab dia.

"If I am a Christian and suddenly I do not believe that Jesus is the Son of God, is it ok if kalau saya umum my beliefs?" tanyaku lagi.

"Tak eloklah macam tu," jawab dia."Nanti ramai yang sensitif."

"Then, kenapa tiap-tiap kali Muslim yang nak go against Islamic beliefs in Malaysia, they are encourage to be very vocal about their new beliefs by some people?" tanyaku lagi.

"I don't know. Maybe because Muslim are the majority here?" jawab dia. "But still that didn't answer my first question, out of all the argument between Muslim, mana satu yang correct?" tanya dia balik.

"You go find yourself one person who sama religion dengan you tapi dia tak conform everything dengan what you beliefs in. Come back and inform me, siapa correct," kataku.

Julai 12, 2016

Lelaki Ini Ada 9 Saman Memandu Melebihi Had Laju, Tetapi Dia Masih Lagi Boleh Memandu

1. Kita semua tau baru-baru ini ada sebijik bas telah melanggar 10 bijik kereta di lebuhraya PLUS.

2. Ramai yang dah mula tuding jari pada kerajaan, sedangkan masalah ini bukan sekadar masalah kelemahan akta.

3. Tak ada masalah jika kita mempersoalkan kenapa pemandu yang ada 9 saman masih boleh memandu dan kenapa sebuah bas dengan no.pendaftaran tersebut yang mempunyai 63 saman masih boleh berjalan.

4. Hakikatnya yang gagal adalah pengusaha syarikat bas tersebut.
100% tanggungjawab tragedi tersebut bergantung kepada syarikat bas tersebut.

5. Kerajaan boleh memperkenalkan undang-undang dan akta, tetapi jika peraturan tersebut tidak dipenuhi dan dipatuhi, itu salah masyarakat.

6. Kereta berjalan di lorong kecemasan, salah kerajaan yang tidak memantau atau salah pemandu yang bangang?

7. Orang kita mudah benar shift the blame. Semua hal yang tragedi kita salahkan pihak lain.

8. Tetapi masyarakat kita seolah-olah takut nak menggalas tanggungjawab dan mengakui, "ya, saya salah, kami salah." Kita tak punya integriti tersebut.

9. Untuk orang yang benci benar kerajaan, mereka akan spin pula dengan mengatakan "menteri ada integriti ke? PM ada integriti ke?" Tipikal pembangkang@ macai.

10. Sampai bila kita nak teruskan budaya dalih mendalih ni dan mencari kambing hitam?

11. Punyalah kita kagum dengan pemimpin orang luar yang letak jawatan kalau berlaku kesalahan yang dilakukan kerana kita kata mereka penuh integriti. Dibandingkanlah dengan pemimpin kita yang khabarnya tak ada integriti.

12. Tetapi dalam bab bas ekspress atau apa saja tragedi yang melibatkan perkhidmatan awam ni, kerajaan punya campur tangan tak menyeluruh kerana selebihnya, lebih bergantung kepada integriti pihak pengendali.

13. Macam mana kerajaan nak pantau rekod pemandu yang diambil bekerja sedangkan pihak pengendali perkhidmatanlah yang perlu mempunyai integriti melakukan yang terbaik untuk memastikan perkhidmatan terjamin.

14. Apa yang kerajaan boleh buat amatlah terhad. Superman pun kena fokus kalau dia nak guna x-ray vision dia.

15. Selebihnya bergantung kepada masyarakat kita jugaklah. Kalau kita ada integriti, kita tak biarkan pemandu yang mempunyai rekod buruk memandu ramai orang.

16. Walau bagaimanapun, cadangan aku dari dulu kepada kerajaan satu aje pasal bas ekspress ni.

17. Bawak kereta wajib pakai tali pinggang, kenapa tak wajibkan pengusaha bas ekspress wajibkan penumpang pakai tali pinggang?

18. Rutin kita, kita dah tau, tiap-tiap kali terjadi, kita akan carik siapa yang fucked up.

19. Kalau kerajaan dah wujudkan akta, pengusaha bas dah buat yang terbaik, penumpang dah diwajibkan pakai tali pinggang.....dijadikan cerita ada seorang penumpang yang tak pakai tercampak keluar masa tragedi.

20. At least kita boleh kata yang penumpang tu la yang salah, kan?

21. Dalam sistem masyarakat, itulah dia integriti. Kerajaan dah buat, pengusaha bas dah buat, sekarang tinggal individu itu aje nak ikut ke tidak.

22. Orang kita ramai tak nak ikut, tapi dia selalu nak jugak salahkan orang lain. Kena saman kesalahan bawak motor tak ada lesen pun dia salahkan JPJ, sebab saman dia.

23. Kena saman sebab potong barisan dia salahkan sekolah memandu sebab tak ajar dia.

Julai 01, 2016

Tanpa Kita Sedar, Kita Sebenarnya Banyak Menyediakan Peluang Pekerjaan Kerana Kita Pemalas

Ada satu hari dalam minggu lepas, aku dengan keluarga pergi IKEA. Orang lain berebut beli tudung dan jubah, isteri aku nak beli karpet. Aku tak nak la cakap apa-apa takut dia kecik hati.

Bajet nak buka puasa dulu bawak air, lepas tu bila tempat makan dah lengang, baru pergi makan.

Sampai di tempat makan IKEA, memang ramailah orang Muslim yang dah habis berbuka puasa atau dalam bahasa sekarang, dah ifthar. Aku perhati aje la orang sekeliling aku sebab aku consider diri aku pemerhati masyarakat cum keyboard warrior yang ada tergerak nak buat anjur perubahan pada orang kita.

Selepas viral pasal kes aku share yang kat IKEA kau kena angkat tray sendiri dan letak balik sendiri, selepas mendapat pelbagai kecaman daripada puak-puak poyo yang membalas cadangan aku dengan ayat "aku bayar, jadi kenapa aku kena angkat?" memang amat menyedihkan bila pada bulan Ramadhan pun, Melayu masih lagi layu.

Makan ramai-ramai, baca doa makan, selesai makan, baca doa lepas makan, dulang dan sisa makanan masih lagi tidak diuruskan. Terkial-kiallah beberapa orang pekerja asing yang kena kutip tulang yang anda jilat atas meja. Kalau ada jatuh ke bawah, dia kena sapu. Kalau ada yang tumpah, dia yang lapkan. Dah bersihkan meja, kena angkat bawak ke station, kemudian ulang benda tu pada majoriti pelanggan yang datang dan pergi begitu sahaja.

Kita ni memang benak ke kepala tu? Memang nak rasa pampered ke orang kita ni? Takkanlah yang reti puasa ni tak reti baca? Tak sensitif langsung ke kita ni?

Aku gelarkan benak, reti pulak sensitif.

Yang amat menyedihkan, depan aku, ada satu keluarga besar datang makan dengan atuk, nenek dia sekali. Duduk meja yang boleh muat dalam 12 orang.
Bila dah selesai berbuka puasa/makan malam, salah seorang anak dia yang aku tengok ada la berumur 21/22 tahun cuba nak kemas meja tu ketika keluarga dia dah habis makan dan nak beransur balik.

Kau tau apa abah dia cakap? "Biar aje lah." Anak dia pun letak balik tray yang dia nak buat kumpul pinggan mangkuk diorang makan tadi dan beredar pergi.

Adakah itu kita yang sebenarnya?

Mungkin. Sebab setakat ni, memang sepanjang pemerhatian aku, hanya sejumlah minoriti yang mampu ikut sistem yang dilaksanakan. Yang mengecewakan, sejumlah minoriti itu pun yang minoriti di Malaysia.

Majoriti, hanya tau pergi, makan dan balik serta bersyukur kenyang sambil mengucapkan alhamdulillah sebab ada pekerja asing mencari rezeki di negara kita. Ye lah, kalau kita dah amalkan kemaskan sendiri, kat mana lagi diorang nak dapat kerja?

Jadi, mereka lah yang perlu bersyukur kerana kita tak kemas meja kita, kan?

Jun 27, 2016

Waniti Ini Beli Tudung Tapi Terlupa Dapatkan Sesuatu Yang Lebih Bernilai

1. Aku perasan satu perkembangan yang agak menakutkan aku dari dulu lagi lah..lepas aku kena serang dengan "geng ibu menyusu depan kameraman lelaki." Gerakan menjaja Muslimah sebagai duta produk rasmi atau tidak rasmi dengan bertopengkan Islam kini nampaknya sudah jadi farce.

2. Cara paling jelas, glemerkan pakaian Muslimah. Mula-mula tak keterlaluan sangat. Saban tahun, tujuan asal nak popularkan pakaian Muslimah mula dah lari tujuan.

3. Dari situ mula trend upload video ajar orang pakai tudung atau ajar orang macam mana nak makeup oleh gadis Melayu Muslimah.Ramailah tergedik upload video dia pakai skarf, pakai makeup. Nak buang stigma yang pakaian Muslimah ni tak lawa, tak cantik dan kusam.

4. Tapi produk Muslimah ni makin lama makin pelik, jadilah kes tudung pendek tak tutup dada popular. Baju ketat dah dikata tak apa. Seluar ketat kain lembut pun tak apa. Kain jarang pun tak apa. Budaya "tak apa, asalkan lawa" mulalah menegar.

5. Muslimah mula carik apa trend baru. Ikut aje apa trend yang ada asal lawa dah tak peduli dah hukum hakam.  Semakin banyak pula rancangan muslimah bertudung tapi tergedik-gedik depan kamera. Tergedik dengan siapa aku tak tau lah.

6. Kalau kau dah biar kamera statik dekat dada kau selama 10 saat semata-mata nak tunjuk corak bunga pada kain, aku jelaskanlah......benda tu tak senonoh woi. Yang aku pelik, kenapa bila untuk rancangan TV aje Muslimah ni seolah-olah takde hal buat benda-benda macam tu.

7. Kita dah nampak zaman di mana Muslimah berebut nak jadi model. Asal comel sikit, nak jadi model. Nak tayang muka. Tayang badan. Nak tayang comel dia.

8. Trend baru pulak sekarang, buat rancangan macam talk show. Tapi 50% talk, 50% lagi iklan. Penaja sendiri yang bagi jadi host, penaja sendiri jadi tetamu. Nasihat-nasihat-nasihat, semua masalah selesai dengan membeli produk dia.

9. Dah tak tau dah mana satu rancangan, mana satu iklan dan mana satu infomercial...sebab semua rancangan nak dijadikan infomercial.

10. Trend-trend ni seolah-olah gradually increasing dari segi karutnya padahal asalnya, nak popularkan pakaian Muslimah kerana nak Muslimah tutup aurat.

11. Kini Muslimah-Muslimah ni dah jadi sasaran mudah untuk jadi duta produk, salesgirl tidak rasmi dan tukang promo tanpa upah. Semua berpakat nak promote trend terbaru sebab tak ramai yang mau ketinggalan.

12. Dianjingkan oleh pengeluar tudung dah tak kisah bila berebut nak beli tudung, dia kata tak apa, itu gimik pasaran. Bila dilontarkan duit dan berebut tanpa segan silu lebih teruk dari pengemis, masyarakat kita tak apa, itu gimik marketing.

13. Mana hilangnya pride dan malu anda, wahai Muslimah?

14. Apa yang aku tak dapat terima adalah marketing produk-produk Muslimah ni kebanyakannya guna teknik mencipta persaingan antara Muslimah-Muslimah tapi dikaburkan dengan ilusi seolah-olah wujudnya komuniti Muslimah yang rapat dan ukhuwwah. Walhal sebenarnya hanyalah satu marketing technique yang membentuk peer pressure untuk promo product, defend product dan jadi tukang beli product.

15. Harapnya, tiap-tiap kali lepas ni kau ikut trend Muslimah ni, kajilah dulu, adakah ada pihak yang mengambil kesempatan untuk membuat untung ke atas kehendak dan nafsu anda? Yang paling penting, adakah anda akan diperbodohkan?

16. Kalau kau rasa peniaga membiarkan anda beratur semalaman dan berebut-rebut nak beli tudung itu satu benda bagus untuk komuniti Muslimah, buatlah. Kalau anda rasa menaburkan duit untuk Muslimah berebut macam pengemis dengan stranger bergasak-gasak, buatlah.

17. Anda yang letakkan nilai diri anda macam tu.

18. Pada aku, Muslimah ni jauh lagi tinggi dari tu. Muslimah tak suka tayang badan walaupun bertutup depan orang. Muslimah tak suka buat-buat muka comel tanpa tujuan dalam Youtube. Muslimah tak terpengaruh dengan taktik marketing peniaga Melayu yang macam celaka ni.

19. Seorang Muslimah sejati, pada aku lah, tak mudah dipergunakan dan tak mudah diambil kesempatan.

20. Aku sebenarnya takut bila tengok dah terlalu ramai Muslimah yang berpakaian memang lengkap tapi dia makin kurang sifat malu.

21. Janganlah sampai ke satu tahap di mana Muslimah tak sedar dia alat pengiklanan tapi diri sendiri rasa macam tengah berdakwah.