September 30, 2014

Setiap Kali Shopping Hujung Minggu, Ramailah Yang Akan Bekerjasama Mewujudkan Koridor Neraka

Satu fenomena yang selalu kelihatan yang menunjukkan kita ni tak berapa reti berbudi bahasa, adalah apabila kita queue panjang untuk bayar barang yang nak dibeli, sehinggakan kita blok jalan untuk orang lalu. Aku termkan benda ni, koridor neraka. Aku perasan ni kat semua tempat aku shopping, tak kiralah apa brand sekalipun shopping kompleks dia.

Apa salahnya kalau kau tinggalkan sikit gap antara barisan tu, especially orang yang "akan berdiri tengah2 laluan" supaya orang yang nak lalu situ, boleh lalu dengan mudah, takyah nak mintak laluan, takyah nak tunggu kau alihkan troli dengan muka bengkek...

Satu frasa yang dah lama aku tak gunakan!

Kenapa kita takut sangat nak create gap supaya orang boleh lalu? Takut ada orang cilok depan kita dan potong queue? Takut orang belakang suruh kau ke depan supaya "queue pendek cepat habis" ? Kalau ada orang potong queue kau sebab dia ingat line tu pendek, suruh dia ke belakang sopan2. Tak susah pun. Kalau dia tak nak pegi belakang? Baru susahkan keadaan.

Aku tak tau lah kenapa benak benar, tapi bagi aje lah gap, jarakkan aje la diri kau. Aku illustratekan supaya yang tak paham apa aku tulis ni senang paham.

Tak susah pun.  Bagi la gap sikit. Yang kau nak jugak blok jalan orang lain kenapa?
Kita bukannya atas jalan raya pun.

September 29, 2014

Cina Ajar Melayu Jadi Muslim, Dia Dengar. Ustaz Ajar Melayu Jadi Muslim, Dia Kata Ustaz Tu Siapa Nak Ajar-Ajar Aku?

Ini adalah status update Tai Zee Kin, seorang lelaki yang popular kerana dia Cina dan dia kutuk Cina siap keluar Utusan Malaysia dulu;

Some one told me a story.

During his stay Malaysia, he met with two Muslims, say, Muslim A and Muslim B.
Both are his close friends and they spend a lot of time hanging out together. And not surprising, both are considerably religious (alim) in the eyes of a bystander and are fairly knowledgable in the Al Quran and Hadith.

However, their personality differs greatly from one to another.'

Muslim A is eager to show his adherence to the teaching of Al Quran and Hadith. He showed great compliant to all the rules surround his beliefs.

When The friend hangs out with Muslim A in a neighbourhood park for a quick jog, they saw many people here with their pet dogs. Muslim A asked that they go to another park, and told him that the park walker were inconsiderate, knowing that Muslims might face grace inconvenience if they touches dog in opposite state between dry and wet, as it would invalidate their prayers, and would have to conduct samak. They proceed to another park to jog. The second park still have dogs walker and Muslim A decided to drive the friend to another further park, without dogs, where he friend kindly rejected due to time constrain.

Malaysia is a food heaven, the friend used to heard. One day, He told Muslim A he felt like eating char Keow tow in xx street xx stall. Muslim A said "but it's not halal. They use lard, and Muslim cannot consume it, why not I bring you to another halal char Keow Teow which is even nicer and better?". The friend was first confused on how Muslim A knew the difference between the one recommended by Lonely planet book, and the halal one recommended by him not having tasted the latter; he never the less obliged Muslim A's recommendation, but later on took a cab to the lonely planet recommended Keow Teow place. He cancelled a plan just to accomodate this double visit, because he didn't want to offend Muslim A.

On a evening 630 ish, the friend asked if Muslim A can accompany him for dinner in a halal restaurant he carefully selected. Muslim then told him "I have to pray in a Surau for evening prayer. That place has a worship room?". The friend then called to the restaurant and found out there isn't any. He didn't know if there is any nearby too. He mentioned that to Muslim A. Muslim A then recommended another place for the friend to dine, where Surau is within the vicinity. The friend didn't quite like it because he really wanted to dine in the former place. They didn't meet up that night before he left.

The story was however very different with Muslim B, who is also a good friend with the friend.
Muslim B went to jog with The friend on the first park where Muslim A refuse to jog. Muslim B carefully avoided contact with Dogs, but try his best not to show disgust or discomfort to the owner like Muslim A did. Muslim B would even comment "ah, the creature of Allah is so cute!". The friend then asked Muslim B if he is disgusted or discomforted by the present of dogs, to which the answers he received suprises him. Muslim B told him that dogs are creatures of the creator too, and that they deserve to be respected. It's just that if they are in contact with dogs in different state of dryness and wetness, they would have to perform the samak before prayers. He told the friend that Muslims should be loving to all creatures of Allah and mustn't preach hatred towards any of them. The friend was impressed. They jogged at ease, and no dogs did approach Muslim B.

Talking about food, the Friend asked if Muslim B could bring him to eat the famous curry mee in xxx restaurant, not knowing that it's not halal. Muslim B gladly indulged, and drove him to PJ for the non halal curry mee. When ordered, Muslim B just ordered drinks, and for not order food. The friend asked if Muslim b was hungry. Muslim B told him not to worry it's just that he prefer not to eat non halal food. The friend felt so guilty, and vowed never to ask a Muslim to a non halal joint. He apologized profusely to Muslim B, for being inconsiderate, and was at the same time impressed with Muslim B'a patience and tolerance.

The friend asked if Muslim B could meet him in bangsar at 645pm. Muslim B told him no problem, and fetched him to a restaurant in bangsar. However, Muslim B excused himself for 15 minutes in between, telling the friend he had a prayer to perform and shouldn't take long. Muslim B excused himself for 20 minutes, while the friend made a few phone calls. They had a good dinner. Muslim B took it upon himself to find a Surau or quiet room nearby and performed his prayer quietly.
At the end, Mr Friend told me if Muslim A is the only Muslim friend he has, he wouldn't really want to hangout with Muslim anymore due to the inconveniences and differences between them. He couldn't enjoy his time in malaysia with him.

He however said, if Muslim B was the only Muslim friend he had, he would go all out to praise the beauty of Islam and the beautiful character of Muslims, that they were more patience, nice, genuine, than any other people.

I maintained that this is not about Islam or Muslim. It's about personality of individual. Your personality would reflect on your believes and religion. If we think that it a our role to preach and promote our beliefs, the best way is through our personality. Not just our words alone. Lead by example, maintain good personality.


To Tai Zee Kin, I want to post a link on your page but I cant comment on your page, so I post it here. Hopefully it reaches you.

This is to answer your views on what being Muslim is about. I assume it is your view since you are the one who posted it eventhough it is someone else story.

You cant judge a Muslim just because he's being a bit more particular with his beliefs and just because you like "some other kind of Muslim" that can confirmed to your views better.

Stop putting Muslim in a category. Dont write about things that you do not know and lastly try to make everything ok by saying "this is not about Muslim or Islam.."

You straight away put your label there Muslim A or Muslim B and you have the guts to say this is not about religion?

Being Muslim is our personality. Way of life. Kalau you rasa being friends with a more particular type of Muslim is "hard," then so be it. But you have to understand first why some of us are that way.

There are strict Buddhist, there are also those who take their religion a bit more lightly. ( I assume you are Buddhist)

But saying the one who's strict is wrong is wrong, bro.


Dan kepada semua orang Melayu yang pakat2 menyokong apa yang dia tulis ni...
Malu lah kepada diri sendiri.

Kau setuju yang dengan dia? Kau boleh setuju dengan dia? Come on lah Melayu. Mana dia pride kau sebagai seorang Muslim? Bersetuju dengan seorang Cina yang Muslim ni ada kategori A dan B sedangkan, kau sendiri tau dan dah diajar, yang Muslim ni hanya ada satu jenis aje.

Come on la Melayu.
Apa yang lemau sangat kepala otak tu?


Ni highlight2 komen yang ada yang ditulis orang2 Muslim..

"Let me kindly summarise to you..Islam is a religion of peace and Islam itu mudah dan tidak memberatkan shaa Allah.."

"I wish all Muslim in Malaysia are like Muslim b huhu...mohon share tzk"

"Leceh la muslim A tuh..."

"I am always a muslim B. Come frm mixed parentage & grow up in multicultural society i tend to not scare away the non muslim. Islam is simple & beautiful. No need to put boundries, anything can be tolerated, non muslim not that jahat to not understand."

"So cheonghei the article just to talk about me (Muslim B)"

"Muslim A imposes his way of life upon others. Muslim B embraces life and imposes his standard only upon himself."

"Hi! I am Khuzairil, and I am Muslim B  (self promo sikit hehehe)"

"Islam sangat mudah. Hanya yang tidak faham yang membuatnya susah. I wonder how Muslim A would survives in foreign country...."

"If Muslim A understands more about Al-Quran and Hadith, he/she shall reacts more like Muslim B does. Islam is not just about your relationship with God, not just about you worshipping the only God, but it is a way of life. Islam teaches you to keep good relationship with others. Its completing human kind life. Allah loves those who do good things to other people, who has beautiful character, who always made other people happy, helping people, and Prophet Muhammad SAW has shown the perfect example. Good Muslims who learn the sirah(story) of Muhammad SAW and have knowledge will think and take the best action on all occasions which all purposely to get Allah’s blessing."

"May we Muslims learn something from this short meaningful story. ISLAM is such a beautiful & perfect religion (a way of life) lets not tarnish it with our lack of understanding of the true teaching of Islam..."

"I drink milo ais from Kedai kopi Cina and some people waiting me as if I'll die. Lucky I'm survived

"Religion is not the problem, people are. Great story, being a Muslim i too face situations with Muslim A and B. But Alhamdulilah, i know which alphabet I am."

"muslim A in my opinion is using his religion as a 'show' - a 'holier than thou' mentality to seek power and authority and the Jews during the time of Jesus (May peace be upon him)...'selling' religion and profiting amongst the rabbis...Jesus (peace be upon him) came and changed that!...that is why the Jews hated Jesus calling Jesus the false well as as calling Mary with very bad names...while the muslims adore and love Mary...(one surah in the Quran is called Surah Maryam (Mary) )... and love Jesus...and we cannot call ourselves muslims if we do not love Jesus...yet our love for Jesus is that of admiration of a man with wonderful character...NOT of son of God... "

"Some (i think many!) Muslims pun kenot tahan with muslim A. Muslim B is practical, yet still adhering to the foundations of islam. Nothing wrong in being flexi while observing his islamic conducts. I hv many non muslim friends too.. n i wouldn't wanna offend them in any way. Offending others will bring much dismay to Allah."


Kau tau apa masalah orang Melayu Islam sekarang?
Diorang cakap Islam tu mudah! Mulut cakap Islam tu mudah tapi praktikalnya tak nampak.

Kalau betul Islam tu mudah, semua orang lelaki solat kat masjid 5 waktu macam solat Jumaat. Perempuan seorang pun tak ada free hair. Melayu dalam penjara pun tak ada. Couple dating tepi tasik tak wujud. Orang kena tangkap khalwat tak ada kes langsung.

Itu kalau Islam tu mudah.


Islam tak mudah bang.....Kalau Islam tu mudah, tak ada punya mak bapak digalakkan disiplinkan anak2 dia kalau anak dia tak nak solat dari kecik. Tapi semua benda tu akan jadi senang, kalau kau berjaya develop disiplin untuk kau prektis semua benda tu. Atau mungkin kau takut Allah yang tahap ultimate.

Tapi rasanya berapa kerat antara kita yang BETUL-BETUL TAKUT ALLAH?

Siapa berani mengaku dia lagi takut lambat masuk ofis berbanding lambat solat? Kau nampak tak betapa baiknya Allah kat situ...dia bagi kau beberapa jam untuk solat tapi majikan kau, lambat seminit, dah kena tindakan disiplin...kau solat lambat 3 jam pun, kau tak kena apa2. Asalkan kau solat pada waktu dia.

Aku merasa sangat kecewa bila membaca respon2 orang Melayu kat atas tu.

Hidup kita bukan untuk memuaskan hati bukan Islam. Kau perlu ingat benda tu. Kita ada sempadan antara kita dengan diorang dan sempadan ni lah yang nampaknya makin hari makin roboh sehinggakan dalam artikel di atas, ramai orang bersetuju jika;

"Seseorang Muslim tidak berapa selesa dengan orang Non Muslim kerana dia tidak mahu berjogging dekat kawasan yang banyak anjing, makan dekat tempat non halal dan pergi ke tempat yang susah dia nak solat..dia adalah Muslim yang tak cool."

What the hell is wrong with you Malay?

Tak ada Muslim A, tak ada Muslim B. Yang ada? Satu jenis aje. Yang kau join orang non Muslim pandang slack dekat mereka yang particular pasal Islam ni kenapa? (Link)

September 26, 2014

Melayu Mesra Anjing

Post ini terpaksa membuatkan aku sedikit racist, so, mintak maaf lah dulu. Benda tu perlu.

Semalam aku dapat gambar ada orang send pasal sekumpulan budak-budak sekolah memegang anjing beramai-ramai. Terkejut? Aku takde la terkejut...cuma aku marah dengan orang Melayu sekarang ni.

Kalau kau perasan, sekarang ni ramai betul orang Melayu yang tergila-gilakan nak pegang anjing, peluk anjing, ada pet anjing dan suka bau anjing. Selalunya bila diorang post kat Facebook, yang akan menyokongnya, adalah orang Cina.

Kenapa orang Melayu sekarang ni tergila-gila sangat nak ada anjing atau lebih tepat lagi, nak jadi golongan "Melayu Mesra Anjing."

Fatwa dah jelas, kenapa Islam tak benarkan kau buat anjing sebagai pet. Tolong faham di sini, aku maksudkan "PET." Macam kau bela kucing. Dalam Islam dah jelas terang yang jika orang Melayu Islam nak bela anjing, dia kena treat anjing tu macam pekerja dia. Anjing suruhan. Bukannya pet.

Dalam Islam sendiri dah terangkan TAK SALAH kau nak bela anjing, tapi mesti ada tujuan dia. Tujuan nak jaga kebun? Boleh. Tujuan nak jaga rumah kalau kau risaukan keselamatan? Boleh. Tapi syaratnya mudah.....kau kena treat dia macam kau treat seorang pekerja.

With respect, with honor.

Kau ada ajak staff bawahan kau masuk tidur sekali dengan kau? Mungkin kau ada buat, itu terpulang kepada kau la...tapi anjing tak dibenarkan masuk rumah orang Islam dan jika tak perlu kau pegang dia, kau sepatutnya cuba elakkan diri kau dari pegang anjing tu.

Kau nak kata kau bela anjing untuk keselamatan rumah kau?
Yang kau nak bela tu poodle, chihuahua, anjing comel, huhuhu...sungguh menakutkan sekalilah anjing tersebut. Sepak sekali melayang jauh.

Aku quotekan kat sini;

Kata al-Qardhawi, hukum membela anjing sebagai binatang kesayangan (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh Rasulullah. Dalilnya: Daripada Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi SAW bersabda: Barang siapa memelihara anjing bukan untuk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya berkurangan satu qirath. (riwayat Bukhari dan Muslim dan semua ahli hadis yang lain).

Kau percaya Malaikat? Mestilah, kau Islam.

Tahukah kau Malaikat pembawa rahmat takkan masuk sebuah rumah yang ada anjing di dalamnya? Kau nak kata aku kolot silakan. Aku kolot, kuno dan stuck dekat zaman jahiliyah. Tidak progresif. Peduli hapa aku. Kalau percaya dengan Malaikat membuatkan aku kolot, so be it.

So, semalam, ada ex-student aku post pasal sebuah event yang akan dianjurkan oleh seorang Muslim dan dia menggalakkan Muslim2 lain supaya datang menyertai event tersebut.

Nama event itu "I Want to Touch A Dog." Muslim digalakkan datang. Organizer kata dia buat ni untuk #tamakpahala.

Aku tak tipu.

Nak menggalakkan orang Muslim supaya tak takut dengan anjing? Terima aje la hakikat yang jika kau dekat kedai makan dan kau nampak ada anjing kat kedai tu, kau patah balik tak jadi makan.

Janganlah terus sebarkan stigma yang orang Muslim tak suka anjing. NO! Kita bukannya tak sayang anjing tapi masalahnya, terlalu banyak anjing liar berkeliaran dekat Malaysia yang membuatkan orang Melayu jadi takut dengan anjing. Kau nampak kucing terkam kau atau anjing terkam kau, mana satu lagi menakutkan?

Dan itu yang orang Cina tak nak accept. Sebab pada orang Cina, anjing adalah man's best friend. Man best friend adalah MAN la. Apasal anjing pulak best friend manusia ni?

So, adakah orang Melayu takut dengan anjing?

Ya. Normal la.Tapi ajak orang pegang anjing bukan jalan penyelesaiannya.

Benda yang kau patut sebarkan adalah sebab sebenar kenapa orang Melayu tak layan anjing macam dia layan kucing. Kenapa jika ada anjing keliling kau, kau rasa tak selesa. Kenapa anjing tak boleh dibiarkan merata2 sehingga menimbulkan risiko kepada orang ramai.

Bukannya pegi ajak orang Muslim pegang anjing ramai2. Apa tujuan nak buat event nak ajak orang ramai especially Muslim pegang anjing? Nak sedarkan orang Muslim yang anjing tak merbahaya?

We know that already but you have to admit, some dogs are dangerous. Some are not.

Seorang Muslim sepatutnya treat a dog with respect. Yes. With honor. Jaga dignity anjing tu. Nak sayang dia? Sayang,  tapi mesti ada border dia. Memang dah ada guideline dia dalam Islam macam mana seorang Islam dibolehkan bela anjing. Tapi bila kau dah cuba create satu event supaya orang Muslim dapat datang pegang anjing, the purposenya dah membuatkan aku rasa gementar.

Aku takut tengok benda2 camni jadi dalam masyarakat kita.

Apa keperluannya seorang Muslim tiba2 nak biasakan diri pegang anjing untuk menunjukkan hati dia baik? Kenapa perlu jadi "Muslim Mesra Anjing" untuk buktikan yang kita masyarakat caring? Anjing ada peranan dia dalam hidup orang Muslim, as long as kau pastikan peranan anjing tu kekal dalam border dia, kau boleh bela anjing.

Tapi untuk sengaja pegang? Untuk create situasi di mana kau perlu samak kulit kau tanpa sebab2 memerlukan? Sila rujuk mereka2 yang lebih arif.

Janganlah hanya sebab ramai orang non Muslim setuju dengan apa yang kau buat, membuatkan kau rasa tujuan kau tu betul. Terangkan kepada orang non Muslim, orang Muslim sebenarnya takde la benci anjing, cuma kita ada panduan yang menyuruh kita mengelakkan diri dari anjing. Dan memang semua manusia takut kalau ada anjing kejar dia.....

Aku rasa itu lebih simple daripada buat event ajak orang Muslim dekat dengan anjing.
Muslim tak benci anjing cuma Muslim try elakkan anjing.

Saja2 pegang anjing sebab anjing comel?
Sila rujuk orang yang lebih arif terlebih dahulu.

Jangan main tibai aje buat event tak tentu hala.

September 25, 2014

Dia Kata Produk Dia Produk Islam Tapi....

Produk ni bukan aku beli. Pemberian orang. Bukan aku tak bersyukur...tapi kotak dia dah dekat setahun aku simpan tak buang2 lagi. Kenapa?

Kau tengoklah sendiri, ada STEM CELL! Ada kolagen! Ada doa-doa! KOMBINASI TIGA DIMENSI PERUBATAN!

Tapi itu bukan sebabnya aku simpan kotak dia.

Faktor epigenetik? Metabolit?

Term tu memang wujud tapi agak meragukan aku yang diorang mampu buat research pasal dia benda tu. Yang paling kelakar? "Stem Cell yang terkandung dalam "minumam" kesihatan ini kaya dengan 92% kolagen. "

Proofreading pun fail.

Ini adalah penyebab utama kenapa sampai sekarang aku tak buang kotak ni. Bukan mudah2 camtu aje kita nak buang sesuatu yang dah tertulis ayat dan nama Allah ni.

Kalau kau perasan, orang2 yang menjual produk menggunakan agama, mesti dia menjanjikan khasiat yang mencapai tahap bulan dan bintang jika kau beli produk dia.

Lagi satu benda yang aku perasan....semua produk ubat ubatan berasaskan "Islam" ni harga dia mesti mahal-mahal belaka.  Tu yang memelikkan aku.

Berapa ribu Ustaz tu mintak nak bacakan doa dekat beribu gelen air? Ke pakai radio?

Kalau aku organize lawatan sambil belajar ke kilang diorang ni...ada sesiapa nak join? Boleh kita tanya diorang ni....mana sijil halal diorang? Aku dah cek website JAKIM...tak ada dalam tu.

Aku telefon customer service diorang, diorang kata tengah apply.

September 23, 2014

8 Situasi Yang Menunjukkan Dengan Jelas Wanita Adalah Pakar Taktik Pasif-Agresif

1. Lelaki dirogol wanita beramai-ramai

Lelaki berogol beramai2 akan jadi bahan gelak....kalau dia dirogol oleh sekumpulan perempuan. Pandangan satu dunia mudah dalam benda ni; lelaki suka seks. Jadi jika lelaki dirogol, dia sepatutnya "enjoy" dirogol. Kau paham maksud aku kan?

Hanya kerana lelaki suka/nak/gila kan seks, tak semestinya lelaki nak dirogol.  Seks adalah consensual, rogol tidak. Jadi, jika kau gelak dengar lelaki dirogol wanita, kau sepatutnya gelak jugak bila dengar perempuan dirogol sekumpulan lelaki.  IT IS THE SAME THING.

2. Lelaki berlaku curang itu normal

Ini benda paling banyak berlaku dalam dunia sekarang. Lelaki dari awal lagi dah diletakkan stigma yang mereka ni akan berlaku curang. "Dalam perkahwinan kau, mesti akan ada sekali suami kau buat jahat.." tu ayat biasa orang kita.

Masalahnya, bila perempuan pulak berlaku curang, benda tu sebenarnya tak normal, sebab kata mereka ni, "naluri perempuan mana nak berlaku curang. It's not a woman thing!"Bukak mata luas2. Tak ada bezanya lelaki dan perempuan dalam bab ni. Cuma lelaki agak ketara sebab lelaki dikhabarkan "semualajadi gatal." Perempuan tak gatal ke?

Dan kau tau kenapa lelaki selalu berlaku curang? Sebab bila dia baru gurau2 aje nak kahwin dua, korang dah tarik muka masam. Belum kahwin lagi.

Hakikatnya; kahwin dua = tidak curang. Accept it.  Jangan ajak kawan2 kau pandang slack dekat lelaki yang kahwin dua. Kau tak nak suami kau curang tapi kau juga tak nak dia kahwin lagi sorang.

Pick your battles. You cannot win everything, everytime.

3. Lelaki pakai seluar ketat sehingga timbul objek pada seluar

Ada kontroversi yang berlaku apabila pelakon komedi terkenal negara pakai seluar ketat sehingga menampakkan bentuk zakar...

Tenangkan fikiran dan fikir.....apa bezanya benda tu dengan gadis2 yang pakai baju ketat kat dada? Atau gadis2 pakai seluar bontot ketat? Atau gadis2 yang pakai kain baju kurung lembut sehingga menampakkan jalur seluar dalam? Apa bezanya? Adakah kerana zakar lelaki funny dan badan wanita itu indah?

Wahai perempuan, kadang2 korang bodoh benarlah. Kalau kau rasa apa yang dibuat oleh artis komedi tersebut kurang sopan.....jadi, kategori mana pulak jatuhnya seorang artis perempuan menayangkan cleavagenya?

Lucah? Indah? Indah tetapi lucah?

4. Lelaki ditumbuk teman wanita

Lelaki yang menumbuk teman wanitanya adalah lelaki yang paling jahanam dalam dunia, Beliau tidak deserve perempuan tersebut dan perempuan tersebut sepatutnya cari orang lain.

Lelaki yang ditumbuk oleh teman wanitanya deserve the treatment sebab mesti dia dah buat sesuatu yang melampaui batas sehingga membuatkan wanita tersebut menumbuknya dan lelaki itu sepatutnya minta maaf kerana dia patut sedar, dia takkan dapat yang lebih baik berbanding perempuan tersebut.

Kau nampak tak betapa skewednya pandangan masyarakat bila berkaitan gender dan violence? Mungkin sebab ramai yang assume kena tumbuk dengan perempuan tak sakit.

5. Lelaki yang dimarahi oleh isteri queen control

Sama lah jugak seperti point nombor 4. Cuma kalau kau terjumpa seorang lelaki yang setiap hari kena marah dengan isteri, kena tengking dengan isteri, mesti kau rasa sedikit kelakar. "You are the man of the house kan? Kenapa tak sound balik isteri atau tegur isteri balik?" fikir kau.

Here is the big question;

Kenapa perempuan marah lelaki boleh tetapi lelaki marah perempuan tak boleh?

6. Lelaki yang pandai menjaga anak itu special

Faktanya begini; Tuhan ciptakan manusia itu berbeza jantinanya supaya mereka tertarik antara satu sama lain, lahirkan zuriat dan kembangkan susur galur manusia di bumi ini. Orang Islam percaya yang keturunan mereka perlu berkembang untuk menegakkan syiar Islam di bumi.

Tak ada apa yang specialnya mengenai seorang lelaki yang pandai menajaga anak. "Oh, he's the one! Oh yes, you got the rare one! Oh, you chose well!" Kata2 makcik separa moden bajet dia orang putih jika dia dapat tau anak buah dia yang dah kahwin boleh duduk goyang kaki sebab suami buatkan semua kerja rumah dan jaga anak.

Pandangan aku mengenai benda ni? Tak ada bezanya. Malas tak mengenal jantina. Orang yang rajin adalah orang yang pandai menjaga anak tak kiralah dia mak atau bapak. Dalam urusan bab rumah ni, ada dua jenis aje parents wujud, yang rajin dan yang pemalas.

7. Lelaki diexpect tidak akan menangis

Kalau lelaki diexpect tidak menangis, kenapa mata lelaki dijadikan Tuhan boleh menangis?

Lelaki boleh mengandung? Tak. Lelaki boleh mengeluarkan baby ikut vagina? Tak. Lelaki ada cleavage? Sesetengah lelaki ada cleavage. Jadi kenapa masyarakat selalu kata lelaki tak sepatutnya menangis? Adakah dapat tahan menangis itu sumber kekuatan? Menunjukkan kejantanan? Lelaki macho takkan mengalirkan air mata?

Ada masanya lelaki boleh menangis. Jika semua lelaki yang menangis adalah seorang pantsy ass wuss, maknanya negara kita dulu pernah diperintah oleh seorang pantsy ass wuss bernama Mahathir Mohamad.

8. Lelaki is expected to be pervert

Ya. Aku setuju dengan kenyataan ni. Hakikatnya, kita semulajadi pervert. Lelaki perempuan....macam aku tulis dulu2, nafsu is a good thing when we use it on the right place dan nafsu adalah tenaga yang menggerakkan manusia. Cuma bila kita sebut nafsu aje...kita fikir seks. Padahal, nafsu makan, nafsu membaca buku dan nafsu menulis adalah nafsu jugak. Kau sambung belajar tinggi2 sebab nafsu bang.

Ada satu persoalan yang selalu berlaku tiap2 kali bab lelaki pervert timbul; siapa patut tutup; lelaki patut tutup mata tengok perempuan seksi atau perempuan seksi patut tutup badan jika tak mahu ditelanjangkan mata2 lelaki. Siapa patut tutup dulu? Jawapannya amat rumit sekali. Dua-dua patut tutup.

Tapi aku tak berapa setuju dengan kenyataan lelaki lebih pervert berbanding perempuan Sebab kalau kau fikirkan, ramai perempuan sebenarnya lebih pervert.

Ada berapa ramai lelaki yang kau kenal sanggup tayang badan untuk tarik perhatian perempuan? Ada lah beberapa orang yang kadang2 aku sendiri konfius dia ni straight atau gay. Berapa ramai perempuan yang tayang badan mereka? Ramai. Berlambak-lambak.

Tapi lelaki jugak yang dikatakan "golongan pervert" padahal kalau kau fikirkan, perempuan2 yang suka tayang badan ni lah yang sebenarnya pervert paling besar. Dah la pervert, exhibitionist (suka diri sendiri ditengok orang lain) dan kemudiannya, hidup in denial.

Jadi, kesimpulannya, lelaki memang pervert. Tapi jika kau seorang perempuan exhibitionist yang sentiasa hidup in denial dengan mengatakan semua lelaki yang tengok kau pervert.....kau perlu sedar....kau sebenarnya the bigger pervert. 

September 22, 2014

Sajak Melayu Moden : Atuk Kau Ada Tanah, Atuk Kau Ada Rumah

Atuk ada pokok
Atuk ada kambing
Atuk ada kebun
Atuk ada tanah

Nenek ada hutan
Nenek ada ayam
Nenek ada lembu
Nenek ada tanah

Atuk kau ada tanah
Atuk kau ada sawah
Ayah kau ada rumah
Ayah kau tak ada sawah

Kau tak ada rumah
Kau tak ada tanah
Apatah lagi sawah
Setiap tahun pindah randah
Kau gelabah sewa rumah

Kerajaan kata jadilah maju
Kerajaan kata Melayu maju
Mari hidup macam semua
Jadi inovatif membina bangsa
Bangun Melayu Bangun Negara

Tapi atuk kau ada tanah
Tapi ayah kau ada rumah
Kau kaki pun tak pernah jejak sawah
Tak payah nak cerita pasal rumah lah...

Jom jadi kaya
Jom jadi cepat kaya
Jom buat duit mudah
Jom carik duit cepat
Jom ke bandar
Jom kita pakat-pakat
Jom duduk dalam taman
Jom duduk dalam komuniti berpagar

Jom bangunkan negara
Kata mereka


Semua duduk di rumah sama rekanya
Makan dan minum tempat yang sama
Berkongsi tanah berkongsi salur najisnya
Kongsi jalan tanggung derita
Sama-sama kongsi jalan raya
Hidup pun lama-lama untuk bayar sewa
Hujung tahun keluar carik rumah untuk disewa

Atuk kau ada tanah
Ayah kau ada rumah
Atuk kau ada sawah
Ayah kau agak mewah
Atuk kau seorang petani
Atuk kau ada tanah

Kita ada rumah teres
Orang lain pun ada rumah teres
Sama macam kita
Kita ada rumah pangsa
Ada berpuluh lagi rumah pangsa
Yang sebijik macam kita punya

Atuk kau ada rumah
Atuk kau ada tanah
Kita kata kita dah mewah
Tapi mana dia kau punya tanah?

Atuk kau punya rumah
Rumah dia, rumah dia
Rumah orang, rumah orang
Takkan kau jumpa rumah yang sama tiang

Mampu kah dipesan anak cucu kau
"Tu haa warisan atuk untuk kau..."
"Tanah adat kita.."
"Pusara atuk sebagai pusaka."
Jaga baik-baik ya
Mana tahu nanti boleh kongsi pusara

Minyak mungkin kena GST
Warisan turun temurun adat pesaka
Kita punya rumah yang kita sewa
Harap anak cucu terus menyewa
Nak simpan sepuluh ringgit nak beli gula

September 20, 2014

Tolonglah Berhenti Mengajar Masyarakat Terlalu Menghargai Cinta Sebelum Nikah Ni

Kalau aku ada adik angkat perempuan dulu,
kau tau ke mana aku nak angkat dia?

Ke atas katil.

Dik, tu abang angkat kau tu, pervert tu dik.
Percayalah. Hanya jauhari yang mengenal manikam.

September 12, 2014

3 Benda Menarik Yang Aku Jumpa Minggu Ni

Huk huk huk huk. Aku berminat nak beli...
tapi bila tengok ada perakataan unauthorized tu, aku tak berminat.

Dua orang pasangan suami isteri ni memang cukup dikenali ramai.
Aku hormat diorang ni tapi aku tak tau lah kenapa
aku mendapat vibe yang semacam aje dari design kat atas ni.

Double meaning punya vibe. Ke memang itu sebenarnya meaning dia?
"Horny dalam Iman?"

Bagus jugak sebenarnya horny dalam iman ni.

Kau jumpa banyak benda ditulis dalam tandas lelaki.
Selalunya benda2 berkaitan alat sulit wanita la.

Ada sesiapa yang terima tawaran dia tu? Aku harap ada. Susah payah dia
bawak marker pergi jamban dan tulis. Dah la tengah2 highway LEKAS tu.

Yang paling pelik, kau lelaki, kau tulis dekat pintu jamban lelaki...
kau ni, lelaki yang berada di jalan songsang ke?

Atau sebenarnya itu memang seorang perempuan yang menyelinap masuk
ke tandas lelaki hanya semata2 nak tulis benda tu kerana
"dah terlalu lama berharap" ?

September 11, 2014

Wanita Miskin Dipaksa Bersalin Normal, Wanita Kaya Memilih Bersalin Abnormal

Semalam, selepas membaca apa yang aku tulis, ada orang tanya dalam bahasa Inggeris "so, basically, are you stating the obvious or are you trying to give a solution?"

Aku cuba jawab dalam satu perbandingan mudah;

Seorang wanita yang miskin, jika dia ingin bersalin....dia akan ke hospital kerajaan. Apa saja yang terjadi pada dia, kaedah dia bersalin dan kat mana dia tinggal, semua dah ditetapkan pihak hospital. Bila hari bersalin, dia dipaksa untuk bersalin normal sebab doktor nampak yang dia boleh bersalin normal. Jadi menahan lah sakit dia setengah hari contraction dan akhirnya selepas azab menahan sakit bersalin, dia pun selamat melahirkan anak dia.

Seorang wanita kaya yang juga mengandung, dia mahu bersalin di hospital swasta. Dia pilih wad mana dia nak, dia pilih makanan apa yang dia akan makan. Pada satu hari hari, doktor pun datang bertanya,"puan, nak bersalin normal atau c-section?" Wanita tu pun yang memang dah mengharapkan nak bersalin c-section sebab nak sama tarikh lahir dengan dia, mintak c-section. Dia nak jaga bukaan vagina dia supaya terus ketat agar suami dia puas. Doktor pun setkan tarikh sekian2. Waktu di dewan bedah, doktor bertanya, nak epidural tak? Nak bius macam mana? Nak tidur ke nak sedar? Wanita itu pun menjawab dia nak separa sedar sebab dia nak tengok anak dia keluar dari perut. Akhirnya selamatlah wanita tersebut melahirkan anak dia pada hari yang sama tarikh lahirnya dengan dia dan yang lebih hebatnya, sama waktu dengan dia. Mungkin itu bonus daripada doktor tersebut.

So, apa point aku?

Ada masanya, jadi miskin lebih baik, berbanding jadi mampu tapi tak ada otak. Sebab orang yang mampu akan create macam2 benda yang dia rasa perlu dalam kepala otak dia, padahal, benda tu sebenarnya tak perlu.


Dalam menjadi mak bapak zaman sekarang, kalau situasi tu tak memerlukan kau bedah perut kau, jangan bedah perut kau walaupun kau ditawarkan benda tu, hanya kerana kau mampu.

Sebab kalau kau yang volunteer diri kau kena potong, kau abnormal sebenarnya.

September 10, 2014

Siapa Yang Lebih Penting? Anak atau Kerja? Pilih Satu

Kau, sebagai mak bapak, kau suka ke jadual harian kau?

Kita punya culture kerja di Malaysia ni...aku cakap betul2, suck my ass punya level. Semua orang tak suka jadual kerja dia (kecuali beberapa kelompok) tapi semua orang terus hidup, patuh dan menurut sahaja kerana semuanya sudah "jadi sebegitu rupa jadi siapa kita nak ubah."

Jadual tipikal orang kita; priority first...kerja. Jadual kita berkisar mengenai kerja 9-5 kita.

Jadi kita create family kita punya timetable melalui jadual tu. Revolve our life around a schedule that is created by someone else. Ada masanya kita akan struggle, sebab sebagai mak bapak, banyak gila benda yang unexpected akan berlaku. Hantar anak gi klinik? Kena mintak kebenaran. Hantar anak pergi hospital? Kena mintak kebenaran. Nak hantar kereta pergi workshop? Kena mintak kebenaran.

Kita kata kita bebas...tapi kita tak sebenarnya bebas.

Sebab kita duduk dalam satu sistem di mana orang lain buat untuk kita, kita adjust hidup kita untuk itu, kemudian bila kita tak dapat nak follow the rules set, kita boleh dihukum.

Semuanya untuk duit.

Jadi, bila kita dah ada duit....kita mampu provide macam-macam. Tapi restrictions dari schedule kerja yang mengikat kau....membuatkan kau mampu provide macam2 tapi tak membolehkan kau buat macam2.

Bila kita mampu provide....tapi kita tak mampu buat, apa kita buat?

Kita mintak tolong orang lain....Kita outsourced.  Tapi aku tanya kau, sampai bila kita nak jadi mak bapak yang outsourcing ni? Sampai bila? Kau tak ada ke rasa nak betul2 hands on development anak kau?

Semua orang ada rasa camtu, kan? Tapi kenapa tak buat? "Ah Tot, kau cakap senang la. Kau cuba la duduk bandar dengan satu income dan anak 3 orang."

Tiap2 benda yang kau buat, ada benda lain kau kena korbankan. Kau nak duit banyak?  Ada banyak benda kau kena korbankan. Selalunya...time dengan anak lah. Semalam, ramai jugak la yang sebut "early development" untuk budak2 ni penting. Memang la penting. Aku akui. Tapi aku tanya kau balik," kenapa kau kena outsourced development anak kau yang kau katakan penting sangat tu, dekat orang lain?"

Tanya la diri sendiri satu soalan. Dalam early development stage ni....siapa individu yang paling penting dalam tumbesaran anak kau? Kau tau siapa. Tapi cuba kau kira, dalam satu hari, berapa lama anak kau spend masa dengan orang paling penting dalam hidup dia?

Jadi, kenapa kita perlu terus hidup ikut sistem yang sudah sedia ada ni yang kita sendiri pun tak suka? Budaya kerja kita memang berat sebelah. Tak balance life dengan work. Kalau work lawan dengan personal life, work menang, betul?

Aku tak kutuk kau. Tolong paham niat aku. Tapi selagi majoriti orang kita hanya menurut aje sistem yang kita sendiri tak suka ni, sampai bila2 pun benda ni akan berterusan dan anak kau, yang kau hope punya potential tinggi, punya masa depan cemerlang....satu hari nanti, dia akan terperangkap dalam cycle yang sama yang kau lalui.

Cycle "Kerja vs Personal Life = Kerja Menang."

Kau nak anak kau happy masa depan dia? Rujuk macam mana negara2 Scandinavia revolusikan education dan working culture diorang. Tengok macam mana beraninya diorang tukar mentaliti diorang (atas bantuan kerajaan jugak) supaya mak bapak mampu pentingkan anak-anak terlebih dahulu berbanding kerja.

Sebab apa yang kita buat hari-hari, suck gila kan? Tapi sampai sekarang aku tak nampak apa inisiatif kerajaan untuk imbangkan work life balance ni. Balik2 nak suruh ramaikan entrepreneur.....tapi, ramai jugak yang selesa makan gaji (not a bad thing aa). Takkanlah nak semua orang jadi entrepreneur. Kalau dah semua orang bukak syarikat sendiri...siapa nak jadi pekerja? Cuma, mana protection untuk pekerja dan counter culture yang mampu mewujudkan sistem yang lebih baik...especially untuk pekerja syarikat swasta?

Balik2 yang mengamalkan sistem yang healthy....MNC. MNC. MNC. Local?

Berapa jam sangat kau dapat jumpa anak kau? Berapa lama kau mampu spend dengan anak kau kalau setiap weekend kau terpaksa beratur panjang dekat pasaraya hanya kerana kau dan berjuta orang lain hidup dalam satu sistem yang sama yang membuatkan semua orang akan queue pada hari yang sama, pada waktu yang sama, pada detik yang sama, setiap mingu, setiap bulan, setiap tahun.

Hidup kau, penuh dengan buang masa untuk beratur tak?

Kalau kau sayang anak2 kau dan kau nak dia bahagia....kita kena mula tukar sistem hidup kita ni untuk diorang.

Sebab sistem sekarang....cyclenya dah jelas "kerja > balik > main dengan anak sekejap > dapat gaji > pegi shopping > bayar orang2 yang kita upah untuk outsource kan job kita sebagai mak ayah > kerja."

Semua orang selalu sebut, mak bapak kena berkorban untuk anak-anak. Tapi ramai yang tak sedar, legasi jadual "kerja nombor 1dalam hidup ni" bakal jatuh dekat anak dia jugak.

Ada aku salahkan kapitalis? Tak ada. Aku salahkan kita semua kerana kita cuba selesakan diri kita dalam satu sistem yang langsung tak menyelesakan diri kita. Pepatah menyebut, kalau takut dilambung ombak, jangan berumah ditepi pantai.

Majoriti orang kita, bukan setakat berebut buat rumah tepi pantai....malahan cuba bina benteng nak tahan ombak dengan harapan, rumah tu selamat.

Ini perubahan mental yang kau perlu lakukan. Evaluate diri kau...tanya diri kau sendiri, jujur dan ikhlas, "anak atau keluarga? Mana lebih penting?"

Tolonglah hentikan budaya gemar outsourcing kebanyakan tanggungjawab parents ni....sebab kalau makin ramai buat camtu, anak kau nanti akan buat benda yang sama dekat cucu kau. Cucu kau akan buat benda yang sama dekat cicit kau...

Dan orang kita akan terus dipaksa mementingkan kerja terlebih dahulu sebelum family. Kalau itu legasi yang kau nak anak ikut, terpulanglah. Tapi aku nak anak aku mampu jaga cucu aku tanpa perlu meletakkan kerjaya sebagai benda paling penting dalam hidup dia.

Mak bapak yang baya 30-an dan tahu apa yang aku maksudkan, ubahlah benda ni. Kalau kau naik jadi menteri, tolonglah, ubah benda ni. Bukan untuk kita, tapi untuk anak2 kita.

Kalau kau tak nak, teruslah bekerja lebih kuat. Sebab aku pasti...kos2 untuk kau outsource parenting responsibilities kau akan meningkat. Sampai satu masa nanti, akan ada masa di mana kau akan dikejutkan, apa2 yang kau mampu bayar sebelum ni...sudah jadi  tak mampu untuk kau.

Selagi ada orang sanggup bayar, selagi tu lah harga takkan turun dan standard harga, akan terus dinaikkan. Sebab itulah ada yang bayar RM4.90 untuk segelas teh o ais sekarang ni. Gila? Memang gila. Tapi ada orang beli. Siapa yang gila?

Atau mungkin, kita semua yang gila...kerana membayangkan "work life balance" itu wujud, padahal sebenarnya, ia langsung tak wujud dan hanya diwujudkan frasa itu supaya kita semua terus akur bawah telunjuk kapitalis? Argh..sudah. Aku dah kutuk kapitalis pulak.

ps - semalam ada orang komen pasal outsource ni. Bang, kita sependapat. 

September 09, 2014

"Doktor, Apakah Ubat Terbaik Untuk Menangani Masalah Terlalu Percayakan Apa-Apa Saja Yang Private Sector Pada Mak Bapak?"

Sebagai ibu bapa, semua orang nak yang terbaik untuk anak diorang. Betul, aku tak nafikan. Aku pun. Tapi kadang2 kalau kau teliti betul2, golongan mak bapak adalah golongan paling mudah untuk diekspoitasi. Satu, kita emosional apabila benda tu berkaitan dengan anak. Nombor dua, kita assume semua benda yang kita dah bayar lebih, adalah yang terbaik untuk anak kita.

Kau nak marah aku lepas ni? Marah lah. Aku percaya dengan apa aku tulis dan setiap apa yang aku tulis, akan ada orang suka dan ada orang marah. Nak buat camne? Kau takkan mampu puaskan hati semua orang.

Tapi aku nak korang bukak mata kau, buang segala prasangka buruk yang kau ada dekat aku dan fikir elok2 apa yang aku tulis ni. Aku pun macam kau, seorang bapak. Tapi aku tak suka bila aku rasa diri aku dieksploitasi....hanya kerana aku seorang yang peduli pasal anak aku.

Kau pun sepatutnya sama. Jangan mudah terjerat dengan wabak yang dinamakan "wabak sayangi
swasta" seperti yang telah menjerat terlalu banyak parents.

Apa itu wabak sayangi swasta?

Wabak sayang swasta adalah satu wabak di mana mak bapak akan berusaha sehinggakan dia sanggup tak berjumpa anak2 dia, untuk dapat duit, supaya anak dia dapat yang terbaik yang dia boleh bagi.

Tahap kronik wabak "sayangi swasta" ini adalah apabila ada mak bapak yang kerja kuat2 untuk bagi anak dia something sehingga dia tak sedar, jika dia tak kerja, dia boleh buat semua benda yang dia sanggup bayar tu. Jangan lupa, cikgu yang terbaik untuk anak2 bukannya "cikgu" tapi mak bapak sendiri.

Wabak sayangi swasta ini boleh dijumpai dalam 4 cabang perniagaan;

1. TV Swasta

"Aku perlu ada Astro kat rumah kerana anak aku perlu ada Tutor TV. Anak aku boleh tengok National Geographic. Anak aku boleh tengok itu, ini..bla bla bla.."

Itu alasan yang kita selalu dengar. TV Swasta bagus. Tanpa TV swasta anak tak belajar. Takde TV minda anak tak berkembang. Dulu kita boleh aje layan TV1,TV2 dan TV3 setiap hari, besar ok aje.

"Oh, apa dia, zaman dah berubah? Anak kena seiring dengan teknologi?"

Tu ada internet tu. Daripada kau bayar TV swasta bulan2, kau belikan anak kau laptop touchscreen satu, kau pasang internet kat rumah. Itu lagi seiring dengan teknologi. Tapi pastikan kau mampu pantau apa dia buat sebab porn amat mudah didapati sekarang ni.

2. Klinik/Hospital Swasta

Aku bagitau kau satu benda yang kau mungkin tak sedar....

Budak2 kecik ni, bila dia batuk atau selsema, kalau kau pegi klinik swasta, diorang akan bagi ventolin atau piriton (nama ubat dia). Ada jugak setengah doktor yang akan suggest kat kau supaya gaskan anak kau guna mask untuk "mencairkan kahak" dia.

Tapi kalau kau pergi klinik kerajaan, anak kau batuk ke selsema ke, diorang akan bagi paracetamol. Sebab itulah ada lawak,"kau pegi aje klinik kerajaan, kau sakitlah apa2 pun, kau akan dapat panadol."

Kau tau kenapa? Sebab budak2 bawah 2 tahun sebenarnya tak digalakkan untuk ambil ubat batuk dan selsema ni. Kenapa? Aku tak pasti tapi rasanya ada kaitan dengan asthma...dan World Health Organization kata jangan.

Doktor kat klinik swasta sedaya upaya akan push kau supaya ambik ubat batuk dan selsema. Aku dah try. Aku cakap aku datang nak cek up aje, aku tak nak ubat. Doktor tarik muka pelik dan kemudian try yakinkan aku yang dosage dia bagi tu ok....

Tapi kenapa klinik kerajaan takkan buat benda camtu? Bukan sebab diorang nak save cost kak. Tapi sebab benda tu sebenarnya not recommended tapi klinik swasta......diorang adalah entiti bisnes yang perlu jual ubat untuk sustain bisnes dia.

Jika anak kau batuk dan selsema tak kronik, janganlah bagi dia ubat batuk dan selsema ni. Biarkan aje dia batuk. Kesian? Memang kesian.

3. Sekolah Swasta


Aku tak tau la kenapa camtu. Seolah-olah dia lupa yang dia pun sebenarnya sekolah biasa aje dulu. Kau nak hantar anak kau sekolah swasta? Hantar lah. Tapi aku tak rasa kau perlu kondem sekolah biasa ni sebab pada kau, sekolah biasa ni murid2 dia hooligan dan cikgu2 dia pemalas.

Kalau cikgu2 kau pemalas, kau tak mampu jadi orang la mangkuk sebab dulu2 mana ada sekolah2 swasta ni dan kalau ada pun, orang biasa mana mampu nak hantar.

Cuma persoalan aku adalah, orang2 yang kata sekolah swasta ni bagus hanyalah tergolong ke dalam dua jenis;

a. Owner sekolah swasta ni
b. Mak bapak yang hantar anak sekolah swasta ni

Macam mana dia tau sekolah swasta ni bagus? Aku pun tak tau la. Mungkin dia assume2 sendiri sebab dia tengok anak dia pandai semacam aje.

Sampai satu masa nanti, adakah orang2 yang hantar anak ke sekolah swasta adalah orang2 kaya dan orang2 yang hantar anak ke public school ni orang susah belaka? Macam mana kita nak satukan masyarakat kalau dari awal lagi sistem persekolahan pun dah ada kasta sendiri?

Kalau kau adalah mak bapak yang hantar anak ke sekolah swasta kerana kau rasa sekolah biasa tak bagus, kau adalah seorang douchebag. F U. Obnoxious Douchebag.

4. Tadika Genius Swasta

Hehehe. Hari Sabtu hari tu, sekadar menguji bagaimana respon orang, aku persoalkan mengenai tadika2 genius yang tumbuh macam cendawan sekarang ni. Responnya? Menarik.

Aku pergi survey tadika2 tu sebenarnya. Ada 3 tempat aku pegi. Semuanya buat kat rumah kedai. Itu satu isu. Isu paling aku menyampah, pemilik tadika bangga menceritakan ramai mak bapak yang telefon bertanyakan mengenai progress anak diorang dan siap dia cerita ada mak bapak datang dan bagitau dia, apa expectation dia dekat anak dia.

Come on la mak bapak yang disebutkan tu.... anak kau umur 3 tahun, 4 tahun, kau dah letak expectation macam-macam.

Yang paling menyedihkan aku, bila memikirkan, mak bapak kena duduk berbincang dengan cikgu dia untuk tau perkembangan anak dia sendiri. Ini bukan level sekolah...ini level pra-pra-pra tadika. Dalam tempoh umur macam tu, jika kau perlu refer kepada orang lain mengenai perkembangan anak kau, aku rasa itu sesuatu yang tak sihatla.

Bukan kesepatutnya kau yang lebih tahu dan kau yang sepatutnya ajar benda2 tu. Bukan orang lain. Ini bukannya masuk bab akademik lagi. Semua mak bapak ada skill ajar anak time umur dia 6 tahun ke bawah.

Yang menariknya, macam mana pulak kalau expectation kau tak tercapai?

Antara benda aku paling menyampah dari survey aku adalah bermacam2 fees bullshit yang dikenakan. Computer fees? Science project fees? Little scientist fees? Fees untuk lawatan sambil belajar?  Tu tak kira lagi bulan yang tak hantar tapi kena bayar jugak. Total cost untuk hantar anak ke tadika2 genius ni....gila. RM600 untuk full day sebulan? Tak masuk overtime RM10 sejam? Kira balik total semua adalah dekat seribu sebulan.

Dah la jadual semuanya sampai 12.30. Siapa balik kerja 12.30 tengahari? Jika kau terpaksa mengular keluar dari tempat kerja hanya semata2 nak ambik anak kau, aku suggest kau refer majalah Solusi bulan lepas mengenai bab "keluar dari pejabat waktu pejabat tanpa kebenaran majikan."

Kalau dah dekat seribu, baik jaga sendiri anak. Tak payah risau benda buruk2 terjadi. Takde la risau anak kena culik ke masa pergi lawatan sambil belajar.

Semenjak dari hari aku survey tu, aku merasakan, tadika genius ni kebanyakannya aku rasa jual benda yang tak perlu. Cuma diorang dapat easy pass semua benda, sebab dikaitkan dengan "Islamic." Tapi sebagai seorang bapak, aku selalu bertanya dekat diri sendiri, "kenapala aku kena hire orang lain untuk ajar anak aku doa makan sedangkan aku mampu buat benda tu sendiri?"


Aku tau kau mampu. Ramai orang kita dah mampu. Tapi walaupun kau mampu, jangan lah sampai kau biar diri kau dieksploitasi.

Sebab bisnes is bisnes. Kau ada duit...diorang nak duit kau. Jangan sampai kita lupa nilai value sesuatu hanya kerana kita terlalu mengidamkan apa yang kita nak.

September 08, 2014

3 Golongan Mak-Bapak Yang Kaya Merangkap Promoter Produk Yang First Time Parents Perlu Jauhi Jauh-Jauh

First time parents memang selalunya akan mengalami satu fasa di mana kau akan tanya semua orang adakah langkah yang kau ambil tu betul atau tidak. Salah satu yang selalu ditanya adalah berkaitan peralatan baby. Kau takleh nak tanya atuk nenek dia sebab zaman diorang dah lain, jadi kau akan tanya orang sekeliling kau.

Orang sekeliling kau tu pulak banyak pulak pandangan dia tapi majoritinya yang aku perhati dan baca, adalah golongan mak bapak yang banyak duit dan suka rekemen barangan branded yang ridiculous harganya. Kau borak dan tanya dengan diorang ni, seolah2 kau membaca sebuah majalah yang penuh dengan iklan barangan baby yang branded dan penuh dengan recommendation yang pada dia, terbaik.....sebab dia dah beli barang tu.

Aku tak tau la kenapa penyakit "kalau dah beli barang mahal, mesti ada rasa nak rekemen kepada semua orang" sangat menular dikalangan orang kita, jadi, aku cuba nak menyelamatkan kau daripada terjebak dengan orang camtu yakni "unpaid voluntarily marketing agent."

Bila kau borak dengan diorang, rasa macam kau borak dengan salesman/saleswoman brand yang dia suka. Itu petanda awal dia.

1. Golongan mak bapak promoter baju mahal

"Kenala beli branded sebab material dia bagus bla bla bla. Nanti anak kau naik rashes. Lagipun material baju murah ni tak sama dengan yang branded ni..."

Aku tak nak kau terpedaya dengan diorang ni, jadi aku cakap jujur kat kau, kau cariklah baju paling murah dan paling comel yang kau jumpa. Sebab baju2 yang kau beli takkan boleh pakai lebih lama dari 6 bulan maksimum melainkan dia dah capai umur 2 tahun.

Kalau kau dah survey berapa harga baju anak mesti kau akan menggeletar, nasihat aku, based on pengalaman aku, kau kontrol dulu perasaan nak hias anak comel2 tu sebab kau akan buang beratus2 duit kau. Beli apa yang perlu. Asal ada baju jalan satu dua dah la. Kau pun tau berapa harga gaun baby umur bawah 1 tahun berapa.

Aku rekemen : kau beli aje baju lelaki untuk semua anak kau sampailah umur dua tahun. Satu, baju lelaki lebih sopan berbanding baju budak perempuan. Dua, baju budak laki lagi murah.

2. Branded Stroller Un-Official Salesperson

"Kalau kau pakai stroller murah, anak kau panas. Lagipun kita tak tau material dia betul ke tak sesuai. Kalau yang mahal, dia punya padded span tu selesa. Lagipun banyak compartment nak letak barang, ada tray dan macam2 lagi la.."

Aku tak tau kenapa aku merasakan ada antara parents yang menjadikan stroller anak sebagai satu simbol status dia dalam masyarakat. Kau nak kenal orang ni senang aje, kau tanya dia stroller mana yang elok untuk anak kau.

Dia akan jawab McLaren atau apa2 brand yang harga dia cecah seribu atau lebih seribu. Aku sebagai seorang bapa cheapskate, aku habaq hang....kau ada nampak brand SweetCherry yang nampak cikai dan harga kadang2 tak sampai dua ratus? Itu dah ok. Kau nak brand local? Ada brand MyDear. Yang tu lagi elok cuma design dia agak out sket.

Jangan buang duit untuk stroller anak kau sebab kau perlu ingat, kau tidak menggunakan stroller anak untuk tunjuk kau bagus. Siapa terasa, dia terasa.

Aku rekemen : kau beli aje stroller yang kau rasa ok dan buang dalam kepala kau yang anak kau akan lebih selesa dengan stroller beribu2 ringgit sebab.....stroller, semua sama aje. Kalau selesa sangat, yang kau pegi pasang kipas dekat anak kau dalam stroller mahal tu kenapa? Bukan ke stroller mahal ada air cond?

3. Penjual Botol Mahal Kerana Dia Mahu The Best For Your Child Too

"Hey, apa pulak nak bagi botol murah? Kita sendiri tak tau apa material dia buat, tah2 ada BPA? Kenapa kedekut sangat nak beli botol branded yang terjamin kualitinya ni?"

Samalah seperti biasa, kalau kau jumpa golongan mak bapak banyak duit ni.,..dia akan pesan suruh beli Avent...brand import tu. Buatan Holland! Atau Tommie Tippie! Atau NUK!

Dalam bab botol, teknik kau sepatutnya camni. Start dari yang paling murah kemudian kau work your way up. Kau beli botol yang Rm6 satu, kau bagi anak kau. Tengok dia nak tak. Kalau dia tak nak, beli yang Rm10. Tak nak jugak? Upgrade yang Rm12.

Jika ada mak bapak yang rekemen beli botol mahal ni sebab "ia bagus dan kau sepatutnya nak yang terbaik untuk anak kau" just mintak tolong diorang belikan untuk anak kau.

Aku rekemen : botol Anakku...satu plastik ada 3 botol, Rm12. Puting silicone biasa 4 ringgit dapat 3. Tak perlu puting latex atau fancy2 ni. Botol pun takyah carik yang "imported" atau "branded" ni. Just carik yang bpa free.


Jadi, apa kesimpulan yang kau boleh dapat hari ini?

Kadang2 ada sesetengah orang, oleh kerana terlalu mementingkan material, mereka tidak sedar mereka jadi materialistik.

Esok, kita kaji lagi satu golongan lain yang aku sure lebih seronok untuk dibincangkan. Pastikan kau kembali jika kau terasa dengan artikel ini kerana aku sure, esok kau mesti maki hamun aku.

Sekian terima kasih.

September 05, 2014

Awkward Agama : Bak Sini Bini Kau Bagi Aku Peluk

Dari dulu lagi aku tak dapat memahami satu benda.

Benda ni kau boleh tengok dekat dalam media kita. Aku bercakap mengenai "macam mana seorang yang kau kahwini, kau boleh biarkan dia berpeluk dengan orang lain yang bukan kau?"
Ini semua perkara-perkara yang kita boleh nampak jadi dekat pelakon. Penyanyi rasanya kurang, melainkan diorang berduet dan ada "memerlukan" peluk-peluk pinggang.

Aku cukup tak faham macam mana seseorang itu boleh terima kau punya jodoh, boleh pegang dan bermesra dengan orang lain, boleh peluk-peluk berpimpin tangan dengan orang yang bukannya mahram dia pun.


Aku sebagai seorang lelaki pun panas aje hati kalau aku bayangkan ada orang lain peluk bini aku. Itu baru bayangkan. Belum lagi masuk alasan "perlu dipeluk untuk mencari rezeki yang halal" macam ramai pelakon kita buat.

Nak jadi pelakon, kenala bersedia memeluk atau dipeluk pelakon lain.

Baru fikirkan aje dah menyirap kepala aku, ini pulak kalau benda tu dah la betul-betul terjadi dan yang paling ajaibnya, dia boleh bagi satu Malaysia tengok pasangan dia bermesra dengan orang lain....dan bangga kalau pasangan dia dapat award atas "kerja mencari rezeki" yang dia lakukan tu.


Macam ada something wrong dengan kau, kalau kau boleh bagi bini kau, suami kau, pegang-pegang dengan orang lain. Macam aku boleh peluk bini kawan-kawan aku atau aku bagi kawan2 aku peluk bini aku. Itu tanda kau dah gila la kan kalau kau dah mampu terima benda camtu?

Kau tau apa penyebab mentaliti camni?

Kita mengasingkan bab professional dan bab personal.

Seperti yang dinasihatkan oleh seorang lelaki Morocco kepada kawan aku dan kawan aku sampaikan dekat aku..."kau ada berapa hati? Kau ada berapa akal? Mana logiknya seseorang manusia itu boleh asingkan hal professional dan hal personal dalam hidup dia?"

Tak logik.

Sebab bila kau asingkan benda tu, kau dah buang satu benda paling penting, spirituality kau. Kau takkan sukses kalau kau bukan seorang personality yang baik dan kau tak akan ada disiplin akhlak yang baik jika kau tak professional.

Bila kau asingkan dua2 part tu, kau sebenarnya buang kau punya sempadan diri.

Tapi masyarakat kita digalakkan untuk asingkan benda tu. Work life asing. Personal life asing. Memang ada part kita kena asingkan, macam seorang cikgu yang sedang PMS tak sepatutnya maki kelas dia tanpa sebab atau seorang engineer tak sepatutnya rosakkan machine drilling dekat laut hanya kerana bini dia tak bagi apa yang dia nak sebelum dia bertolak ke offfshore.

Masalahnya, bila kau asingkan benda tu, kau bukan normal lagi dah.

Jadilah kau golongan macam "suami aku peluk-peluk untuk berlakon, dalam drama, boleh. Tapi jangan peluk laki aku depan aku aa!"

Aku rasa orang yang dapat terima suami atau isteri dia perlu bermesra dengan orang lain, atas dasar professionalisme...adalah orang2 yang sebenarnya mentally tak betul.  Mulut aje cakap sayang laki, sayang bini...tapi....realitinya, professionalism mengatasi rasa sayang dia ke atas jodoh dia.

So, macam mana aku nak dapat jawapan pasal "wabak" ni?

Aku perlu melaluinya sendiri la kot. Mungkin aku perlu peluk perempuan lain, rekod dalam video dan tunjuk dekat bini aku. Kalau bini aku marah, itu maknanya dia peduli. Kalau dia suruh buat lagi video camtu....mungkin dah tiba masanya aku perlu ambik kelas lakonan dan cuba nasib sebagai pelakon.

Hopefully isteri aku tak marah dan faham, ini semua hal professional dan aku, takkan arouse langsung, kalau berlakon adegan ranjang dalam filem.

September 04, 2014

Cerpen Masyarakat : Ayah, Daughter dan Eddie Vedder

Maliki menaip-naip di komputernya sambil mendengar lagu "Daughter" dendangan Pearl Jam bermain. Dalam kepalanya sayu memandangkan tidak banyak lagu sebegitu ditulis pada zaman moden ini. Jiwa "rock and roll" sudah dikuasai oleh penyanyi-penyanyi seperti Taylor Swift atau yang lebih menaikkan darahnya, bila dia dapat tahu penyanyi bernama Lorde kini boleh dikategorikan sebagai muzik "rock."

"Don't call me daughter, not fit to...the picture kept will remind me.." Suara kasar Eddie Vedder mengalunkan lagu membuat Maliki terbuai-buai sambil mulutnya mengikut rentak lagu.

"Abah....Ina tak boleh tidur la.."

Maliki berpusing memandang anaknya. Maliki senyum melihat rambut anaknya yang agak bergulung-gulung yang diwarisi dari rambutnya. Orang kata rambut dreadlock free.

"Mak dengan Sin dah tidur ke?" tanya Maliki, mahu tahu sama ada Izana dan Hussin, anak ke dua mereka sudah terlelap.

"Dah bah.." jawab Ina. "Hussin tadi dia tak bagi Ina peluk mak," rungut Ina. Maliki mengangguk. Dia dah faham benar "perang dingin" yang berlaku antara kedua-dua anaknya yang selalu berebutkan ibunya.

"Abah buat apa tu bah?" tanya Ina lalu melangkah masuk ke bilik Maliki, sebuah pejabat mini lengkap dengan komputer dan sistem teater rumah sebagai tarikan utamanya. "Ni ha, abah tengah siapkan slide untuk pakai esok. Esok abah ada presentation besar Na," jawab Maliki. Ina mengangguk konon faham.

Ina melangkah lalu memanjat riba Maliki. Maliki sedar Ina memang lebih rapat dengannya berbanding Hussin. Apatah lagi semenjak Hussin ada. Kadang-kadang mahu juga terpacul ayat "Ina anak ayah" dari mulut Maliki ketika dia sangat bahagia tapi dikawal sebaik mungkin takut Hussin terasa hati. Dia cuba sedaya upaya berlaku adil agar tidak ada gejala "siapa pilihan aku" berlaku.

Tapi hatinya terpaksa mengakui, Hasnah Zarina memang manja dengannya.

"Abah abah! Esok kita pergi jalan-jalan nak tak?" tanya Ina.

"Nak pergi mana?" tanya Maliki sambil tangannya terus menekan butang tetikus.

"Kita pergi beli patung Frozen, nak tak?" tanya Ina berhasrat besar. Maliki diam sebentar. Bulan tersebut dia memang sesak sedikit memandangkan insurans kereta perlu diselesaikan. Lagu "Daughter" tadi masih lagi bermain tapi sudah diperlahankan. Maliki melakukan sedikit kira-kira dalam otaknya. Almaklumlah, barang permainan kanak-kanak sekarang ni, harganya paling kurang sama dengan gaji sehari pekerja am di merata tempat.

"Kita pergi hujung minggu ni ye," jawab Maliki. "Ok!" sahut Ina girang. Ina tiba-tiba menguap besar.

"Tutup mulut tu....nanti syaitan masuk.." pesan Maliki. Ina sengih. Matanya kuyu nak terlelap. "Abah, sedap la lagu ni...siapa nyanyi?"

"Pearl Jam..." jawab Maliki.

"Macam jam yang kita makan tu ke bah?" tanya Ina ikhlas.

"Haha, taklah..." Maliki mendukung Ina yang rasanya semakin berat kerana badannya sudah hampir terlelap. Maliki bangun mengangkat Ina lalu mula melangkah ke bilik tidur mereka. Ina yang baru sahaja 4 tahun masih lagi tidur bersama-sama mereka untuk sementara kerana ida takut anaknya itu rasa diabaikan selepas ada adik kecil.

Lampu berwarna kuning bercahaya melimpah keluar dari pintu bilik mereka. Maliki memulas tombol pintu sambil mendukung Ina sebelah tangan. Nampak anaknya Hussin sedang memeluk lengan isterinya. Botol susunya sudah habis diteguk dan masih lagi digigit oleh mulutnya.  Maliki senyum.

Barulah dia perasan, Ina sedang berbaring di sebelah ibunya sambil memeluk ibunya dari belakang.

"Don't call me daughter, not fit to be...sedap lagu Pearl Jam tu kan abah....."  Ina yang berada dalam pangkuannya berbisik perlahan.

Pandai pulak Ina berbahasa Inggeris tiba-tiba.

September 03, 2014

Balada Pantun : Aku, Drama Islamik Moden dan Ustazah Mee Segera

Bukak TV hari-hari,
Aku nampak benda sama,
Semua orang Melayu kini,
Galak berlakon drama agama.

Tajuk drama mesti Islamik
Yang free hair pun jadi hijabista
Tapi kadang-kadang aku pun pelik
Laki perempuan rapat bersama

Yang lelakinya dijadikan alim
Yang perempuan dituliskan baik
Skrip ditulis "Drama Muslim"
Tapi hasilnya banyak bertaik

Atas katil bermanja-manja
Konon dah kahwin jadi tak apa
Kepala hotak kau la gila
Dalam drama mana boleh kira

Si lelaki mulut sebut "ingat Tuhan"
Si wanita asyik ingatkan "kuasa Tuhan"
Kau bukannya laki bini pun setan!
Apahal berjalan nak pimpin2 tangan?

Itulah dia drama Islamik kita
Nak buat pahala terbuat dosa
Habis shooting "ARGH RIMASNYA!"
Tudung tanggal tah ke mana

Tah hapa la kita ni
Orang kita ni taksub sangat
Asal "Islamik" semua jadi
Tak peduli dah pasal aurat

Satu persoalan tak ada ubatnya
Dari dulu lagi aku bertanya-tanya
"Drama Islamik" ni tak ada kisah lain ka?
Balik-balik drama bertemakan cinta

Drama Islamik, bertemakan cinta
Asal Islamik, semua cuba suka.
Sebab tu la kot Ustazah Ekspress bercambah
Gejala "Aku Islamik" excited berhijrah

September 02, 2014

Cucu Anda Bertanya," Atuk! Atuk! Kenapa Ada Kaabah Dekat Las Vegas?"

One of Islam’s most revered holy sites – the tomb of the Prophet Mohamed – could be destroyed and his body removed to an anonymous grave under plans which threaten to spark discord across the Muslim world.

The controversial proposals are part of a consultation document by a leading Saudi academic which has been circulated among the supervisors of al-Masjid al-Nabawi mosque in Medina, where the remains of the Prophet are housed under the Green Dome, visited by millions of pilgrims and venerated as Islam’s second-holiest site. The formal custodian of the mosque is Saudi Arabia’s ageing monarch King Abdullah.

The plans, brought to light by another Saudi academic who has exposed and criticised the destruction of holy places and artefacts in Mecca – the holiest site in the Muslim world – call for the destruction of chambers around the Prophet’s grave which are particularly venerated by Shia Muslims.

The 61-page document also calls for the removal of Mohamed’s remains to the nearby al-Baqi cemetery, where they would be interred anonymously.

There is no suggestion that any decision has been taken to act upon the plans. The Saudi government has in the past insisted that it treats any changes to Islam’s holiest sites with “the utmost seriousness”

Al-Nabawi mosque around the tomb has been expanded by generations of Arabian rulers, particularly the Ottomans. It includes hand-painted calligraphy documenting details of the Prophet’s life and his family. Dr Alawi said the plans also call for these to be destroyed as well as the Green Dome which covers the Prophet’s tomb.

The Prophet is venerated by both branches of Islam, Sunni and Shia. The strict Wahhabi sect is a branch of the Sunni faith, however, and removing the Prophet could further inflame tensions between the two groups .

The current  crisis in Iraq has been blamed on the Shia former Prime Minister Nouri al-Maliki’s sectarianism, which alienated the Sunni, leading to the uprising. Isis, also known as Islamic State, which holds swathes of Iraq and Syria, and which murdered the American journalist James Foley, is a Sunni organisation.

Mainstream Sunni Muslims would be just as aghast at any desecration of the tomb as the Shia, Dr Alawi said.

The Independent has previously revealed how the multibillion-pound expansion of the Grand Mosque has, according to the Washington-based Gulf Institute, led to the destruction of up to 95 per cent of Mecca’s millennium-old buildings. They have been replaced with luxury  hotels, apartments and  shopping malls.

King Abdullah has appointed the prominent Wahhabi cleric and imam of the Grand Mosque, Abdul Rahman al-Sudais, to oversee the expansion project – necessary to cope with the huge number of pilgrims who now visit each year.

Dr Alawi says the consultation document for the al-Nabawi mosque in Medina, by the leading Saudi academic Dr Ali bin Abdulaziz al-Shabal of Imam Muhammad ibn Saud Islamic University in Riyadh, has been circulated to the Committee of the Presidency of the Two Mosques.

Several pages of the consultation document have just been published in the presidency’s journal. They call for the destruction of the rooms surrounding the tomb – used by the Prophet’s wives and daughters, and venerated by the Shia because of their association with his youngest daughter, Fatima.

The document also calls for the Green Dome, which covers the tomb and these living quarters, to be removed, and the ultimate removal of the Prophet’s body to a nearby cemetery.

The al-Baqi cemetery already contains the bodies of many of the Prophet’s family, including his father who was removed there in the 1970s, Dr Alawi said. In 1924 all the grave markers were removed, so pilgrims would not know who was buried there, and so be unable to pray to them.

“The Prophet would be anonymous,” Dr  Alawi added. “Everything around the Prophet’s mosque has already been destroyed. It is surrounded by bulldozers. Once they’ve removed everything they can move towards the mosque. The imam is likely to say there is a need to expand the mosque and do it that way, while the world’s eyes are on Iraq and Syria. The Prophet Mohamed’s grave is venerated by the mainstream Sunni, who would never do it. It is just as important for the Shia too, who venerate the Prophet’s daughter, Fatima.

“I’m sure there will be shock across the Muslim world at these revelations. It will cause outrage.”

The Independent was unable to contact the Saudi Arabian embassy, but it said in a statement last year: “The development of the Holy Mosque of Makkah al-Mukarramah [Mecca] is an extremely important subject and one which the Kingdom of Saudi Arabia, in its capacity as custodian of the two holy mosques, takes with the utmost seriousness. This role is at the heart of the principles upon which Saudi Arabia is founded.”


Aku share dulu. Ini berita semua datang dari UK dan media Eropah. Mungkin ini propaganda. So, berhati2.

Tapi memandangkan Mekah sendiri sudah jadi satu tempat yang membeza2 kan faktor kewangan sesama Islam sendiri sama ada dia mampu atau tidak, padahal Mekah adalah tempat di mana semua orang Islam sama darjat...kau buat la konklusi sendiri.

Apa salah satu tanda kiamat? Orang berebut bina bangunan tinggi.  Kat mana kau boleh nampak tanda tu?

Sebelah Kaabah. Hahaha. Aku takut betul satu hari nanti, anak cucu kita takleh bezakan Kaabah dengan Las Vegas.