Ogos 15, 2008

Sumpah-Sumpah

First sekali,selepas lama menunggu Saiful Bukhari muncul melakukan upacara sumpah,akhirnya dia berjaya juga.Dalam minggu lepas memang dah dengar cerita yang Saiful akan bermuhalabah ni.Kiranya bagus juga Saiful berbuat demikian.Akan makin keliru rakyat Malaysia ni.

Tapi,pada orang yang mindset dia dah set,dia akan tetap tak boleh terima sumpahan si Saiful.Contohnya orang macam aku.Kerana pada aku,tidak ada langsung bukti yang menunjukkan perkara2 tersebut berlaku.

Apa yang aku nak ceritakan kat sini,mungkin akan buat anda tersinggung.Benar atau tidak wallahuallam.Aku cuma nak ceritakan kat sini.

Aku dah jumpa 2 orang yang mempunyai saudara mara mereka yang sebaya Anwar Ibrahim.Saudara mereka itu adalah student2 MCKK dan yang meyakinkan,mereka ini adalah antara mereka yang kenal Anwar di MCKK,mereka hidup bersama2 Anwar di MCKK.Pakcik mereka ini student satu batch MCKK Anwar Ibrahim.Pakcik mereka hanya memberitahu kawan aku 2 orang ni,Anwar pernah ada kes gay.Pernah terjadi dan pernah berlaku.Sama ada mereka pernah menyaksikan di depan mata atau tidak,entahlah.

Aku bersekolah asrama penuh lelaki semua jugak dan waktu aku form 2,dua orang senior aku,seorang budak form 4 dan seorang lagi budak form 3 telah ditangkap red-handed sedang berasmara,dalam keadaan bogel,dalam posisi love making dan mereka telah melakukan hubungan terlarang itu waktu student2 semua sedang kelas prep malam.

Apa yang berlaku kepada 2 orang senior aku tu?Waktu perhimpunan pagi esoknya,kedua2 nya telah dipanggil ke depan dan guru besar aku mengumumkan apa yang terjadi kepada semua student sekolah aku.Pergilah diorang berdua ke depan.Malu besar,malu taraf anjing,hina dan kotor.Kemudiannya, lepas abis sekolah,kitorang dengar cerita dua2 terus dibuang sekolah.Takde kompromi.

Jadi,pada aku,selagi rumors2 yang Anwar gay waktu di MCKK dahulu tu aku tak percaya.Sebab takde pun orang yang tangkap dia.Dia juga selamat menamatkan persekolahan dia kat situ.Kalau nak difikirkan,kenapa takde individu2 yang cuba mengugut Anwar Ibrahim menggunakan kisah2 asmara mereka sewaktu bersama di MCKK dulu.Malaysia ni kan penuh dengan orang yang suka mengambil kesempatan?Mana dia kekasih Anwar di MCKK dulu?

Selagi bukti takde,selagi takde sesiapa yang tangkap Anwar Ibrahim meliwat sesiapa pun,selagi tu la aku percaya Saiful Bukhari ni berbohong.Dia juga bersumpah bohong.Apa akibatnya kalau dia bersumpah bohong ni,biarlah dia jawab dengan Tuhan.

Apa yang aku nampak,tiada bukti Anwar buat.Tiada bukti Saiful diliwat.Semua hanya cakap2 kosong.Cakap seorang budak yang memang terkenal di UNITEN sebagai seorang kaki perempuan,gilakan kuasa dan sanggup membuat apa saja untuk jadi seorang pemimpin.Itu cerita2 yang aku baca pasal Saiful Bukhari dan ditulis oleh mereka yang kenal dia.

Jika benar sumpah Saiful datang dari hati, Tuhan akan tolong dia.
Tapi jika semua sumpahan dia hanya untuk kepentingan sendiri dan pihak tertentu,aku harap Tentera Bergajah akan datang mencuci Malaysia.Timing semua benda yang dilakukan oleh Saiful Bukhari seolah2 respons kepada apa saja yang Anwar Ibrahim lakukan.

Pernah anda nampak seorang mangsa rogol yang sangat konfiden dan tidak takut2.Seolah-olah dalam diri Saiful tidak ada langsung trauma,tidak ada langsung perasaan malu akibat menjadi mangsa liwat.Paling aku pelik bila tengok Saiful bersumpah tadi,dia hanya mengatakan "Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam dubur saya."

Sepatutnya sumpah dia berbunyi "Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memasukkan zakarnya ke dalam dubur saya tanpa kerelaan saya dan secara paksaan." Mengaku tanpa kerelaan masa sidang akhbar mana sah bang.

Jadi,adakah sebenarnya,Saiful rela diliwat?
Apa pula pandangan anda jika Anwar bin Ibrahim benar2 telah meliwat Saiful Bukhari dan kedua-duanya melakukannya secara sukarela?(seperti yang disebutkan di mahkamah)

Aku tak tuduh.Aku hanya bertanya.

10 ulasan:

paloi bin mulau berkata...

pada kalau betoi depa suka sama suka celaka le kedua2nya. tp lepas tgk video sumpah2 tu teman masih tak percaya liwat meliwati ni berlaku.

tapi terus terang teman ckp at least teman tabik kat sepol ni. cuma teman terfikir kalau le lepas ni memg takder ape2 terjadi kat budak sepol ni, adakah memg sepol ni berkata benar?

tapi yang teman mula terpikir2 adakah memg pasti bala Allah akan turun jika sumpah ini palsu? teman memg tak pandai sgt dlm hal ni. bolehkah terjadi bala tak turun jika Allah mahu menguji iman kita?

kalau ada pembaca yg tahu sejarah cerita2 org pernah bersumpah dan bala yg turun boleh le citer kat sini.

cuma teman percaya rmai org melayu mula goyah dgn pandangan mereka terhadap anuar.

paloi bin mulau berkata...

teman tambah sikit lagi hehehe. dlm pc tu sepol ni menafikan sekeras2nya dia merelakan jubor dia diliwat.

kalau loyar nuar pakai statement dia ni mcm mana la dgn tuduhan suka sama suka tu ye?

mulau bin mulau berkata...

Saiful: I feel that the time is right for me to do my duty as a Muslim and Malaysian by doing what is right.”

Me: I ponder, He said he felt today was the right time to do his duty as a Muslim after 2 months by doing what is right? So, what was right thing to do? Swear on the Quran was the right thing to do? I do agree. But then, would it be taken to mean that the earlier meeting with Najib, Dr Mohamed and negotiating with a police officer and ultimately making a police report was in itself never the right thing? If he wants to do his duty he should in the first place had sworn by the Quran and thereon leave it to Allah to punish Anwar. But he is so passionate to want so much publicity and gaining compassion. By his own words, “it is between him and anwar and Allah”; if that is so, then why he wants so much publicity to proof that his arse was on the line of fire? I am puzzled and perplexed!

Saiful: “He swore in the name of Allah and in accordance to the teachings of Islam and as advised by religious scholars and teachers that I was sodomised by Anwar Ibrahim.”

Me: There seems to be a catch - did he say that he was advised by religious scholars and teachers that he was sodomized by Anwar? He was advised to swear that he was sodomized? Or he was advised that he need to swear? And he said it was done in accordance with the teaching of Islam? Tell me in which Surah gave such teachings on swearing? I have not found a phrase in the Quran pertaining to swearing as an victim; the victim was suppose to get the necessary witnesses as espoused; that’s the rule of syariah.

Saiful: “I’ve taken this oath to prove that my allegations are completely true. Allah is the only place where I can complain to.”

Me: If Allah is the ONLY place to complain, then why did he go everywhere, including to Najib to complain. Najib is not Allah! And he don’t have to take an oath to prove that his allegation is completely true. If the sodomy is true, Allah surely knows; the Quran said Allah knows everything; so you don’t need to prove to Allah that you did not lie. If you believe in Allah, you must also believed that Allah is all knowing and Allah is omnipotent and omnipresent.

Saiful: “I’ve done this for God … and I do not wish to lie to the world as he [Anwar] has done.”

Me: Ehm!!! You did this for God? Oh my God! You can’t be doing this for God; you are doing this for yourself and to convinced us human beings that you did not lie; you don’t do this swearing for God and God do not need you to do this for Him.

Saiful: “I’ve not been hiding but I was quietly gathering enough courage to answer all the allegations against me, especially by Anwar Ibrahim. It needs mental and spiritual strength as taking an oath is not something trivial or easy. The consequences can be very dire in the eyes of God. Nevertheless, Allah has given me the strength to take the oath today.”

Me: Why do he need mental and spiritual courage to tell God? If you believed that God is all knowing, it must mean that He already knows whether you tell Him or not. Of course the consequences of falsely swearing to God is dire in the eyes of God. But if the sodomy was a factual act committed, he never need to fear about telling this truth to God because he already knows that God knows of what had happened to his arse. I don’t need strength to tell God because I know that God is omnipotent and omnipresent irrespective whether I tell Him or not.

Saiful: “This is not a political matter, it is a private matter between me and Anwar Ibrahim.”

Me: This certainly is a private matter between 2 person and God alone. Saiful is right on this. But then he chose to go to Najib for advice; Najib was the first to know. After that, he then went to some specific police officer for advice at a hotel room to discuss the sodomy; thereafter, he went to so Dr Mohamed and then to HKL before he went to make a police report. By involving so many parties it was no more a private matter; it has become a public issue.

It must have been a great courage for him to come out now to meet the press after the swearing. The swearing was suppose to be a private matter; but he went to the press to pronounce the swearing for reasons all can imagine. To say that he has “gathered courage” after 2 months while all along he was taunting Anwar and flashing victory signs at the media camera is quite cheap and shows the stupidity of the forces who are behind him. Evil is their thought! Did it take two months for him to gather courage while all along he was blogging about anything he could imagine about his relations with Anwar and PKR? Hogwash!

Tanpa Nama berkata...

Ok....correct me if I'm wrong sebab aku sendiri bukanla pandai bab-bab agama. Tapi aku pernah tanya org yg mahir ttg agama bahawa bersumpah ngan AlQuran tu sebenarnya bukanla budaya Islam. Hanya Yahudi shj guna kitab suci mrk utk bersumpah. Kita org Islam memadai bersumpah dgn kalimah yg disebut oleh budah Sepol semalam. Satu lagi dlm Islam kalau betul Sepol tu diliwat, dia kene ade 4 saksi. Apepun, kalau Sepol sanggup dilaknat selama keturunannya...biarkanla...sebab itu antara dia ngan tuhan. Kita tengok sajala apa jadi lepas ni, samada Sepol atau DSAI bercakap benar.

SadClown berkata...

Janganla mudah nak percaya pada sumpah.. Dekat court pun kene sumpah gak tapi ramai gak yg menipu. Kalo sume benda jenayah kat malaysia ni bleh pakai sumpah dah confirm sume pembunuh/perogol sanggup sumpah dengan nama tuhan sekalipun. Aiseh, come on laa.. Kebenaran tu dah terserlah pada fakta dan bukti yang ada. Kebenaran tu akan nampak pada mereka yang nak mencarinye. Orang yang mudah percaya sumpah Saipul bulat-bulat ni pada aku orang yang dangkal dan malas nak buat kajian kes. Sorry to say aa... Politik tu keji.. Ni dalam sejarah hidup aku aku myakskian senario politik paling keji kat Malaysia.

otaku berkata...

Saiful, Najib dan beberapa org UMNO-BN lagi betul2 dah malukan Islam. Diorg kata, cara sumpah tu mengikut Islam. Aku belajar kat sekolah pun, tak de pun belajar pasal cara orang Islam bersumpah. Kalau betul2 nak ikut Islam, bukan ke kena bawa 4 saksi? Dalam hal liwat ni, kata mengikut Islam. tapi bila nak laksanakan hukum hudud, tak nak pulak ikut Islam. Betul2 Hadhari la diorang ni.

erykkun berkata...

aku rasa.. kalau betul la anwar buat maybe saiful dijanjikan something tapi lepas main .. anwar tanak kasi.. saiful rase tertipu... satu lagi teori....:D

Mantot berkata...

hahahah...
aku ade terpk gak teori tu.kira macam bohsia la..sekali main belanja nasik ayam

Tanpa Nama berkata...

Pada aku, selagi dia tak buat depan kaabah, kita takkan tau balasan nya. Antara dia ngan Allah. Bala mungkin sekarang, atau kemudian atau di akhirat. Enath2 betul ke dia pegang Quran ke atau buku kosong sape tahu\? Saksi sorang tun org BN dan lage sekor bapa sedara dia. Kalau berani benar, buat kat mekah, depan kaabah. baru kita thu betul2.
Apa komen anda?

Tanpa Nama berkata...

ko ckp x cayer anwar zaman di mckk, ko x cayer sumpah saiful... ko serahkan pd allah yg membalasnye... cuba ko sesekali ngutuk juga... klu andai yg anwar tu mmg cam tu... maki juga lah dia... biarlah allah yg
buktikan kebenaran nye nnt...