Ogos 19, 2008

Kenapa Sumpah Saiful Satu Sandiwara Politik


Okeh..aku amat2 berdebar-debar,dua tiga hari ni kepala aku ligat je nak buat research pasal Sumpah oleh Saiful Bukhari.Jadi,sebab dah ada orang kecoh2 pasal orang yang temankan dia menyumpah-nyumpah tu,ini hasil research aku.

Kalau anda tengok gambar di atas,ada dinyatakan Saiful ditemani oleh bapanya dan juga Imam Masjid Wilayah,Ramlang Porigi.Ok la tu,cukup la tu,saksi yang ada pun dah kukuh dah tu.(gambar dari Utusan Malaysia)

Tapi membaca pasal siapa yang hadir tu membuatkan aku nak tau jugak,siapa saksi2 yang ada tu.Sebab:

1) Kes ni kes yang sangat besar,seorang lelaki bersumpah yang dia telah diliwat lelaki lain

2) Untuk kes yang mempunyai magnitud sebesar ni,ia dilakukan secara tiba-tiba dan tanpa pemberitahuan kepada umum.

3) Orang yang paling layak mengadili muhalabah Saiful ni mestilah seorang yang boleh dipercayai dan juga sangat-sangat dihormati.Mesti orang yang dipilih adalah paling cikai pun IMAM BESAR MASJID

Dan apa yang aku dapat?
Ramlang Porigi?Imam Masjid Wilayah?Hahahahaha.

Dia bukannya Imam Besar pun.Dia seorang Pembantu Hal Ehwal Islam.Aku bukan nak menidakkan kebolehan dan ilmu Encik Ramlang kita ni tapi untuk kes yang sebegini besar,takkanlah seorang Pembantu Hal Ehwal Islam dihantar untuk menjadi saksi.

Jadi,hanya ada 2 orang saksi.Satu,bapa Saiful.Satu lagi, Pembantu Hal Ehwal Islam Masjid Wilayah.
Yang paling menghairankan aku,bila aku bukak website Masjid Wilayah,website tu kosong.Takde apa.Hanya ada skrin putih.Adakah sebab takut rahsia terbongkar?(tapi dah terlambat pun)

Paling best,pegang Al-Quran pakai tangan kiri.Skrip sumpah pegang tangan kanan.Mana satu lagi suci adik oi?Untuk sebarang pertanyaan atau kemusykilan boleh call 03 62018780 ext.158 dan boleh bercakap terus dengan Encik Ramlang Porigi.

Link :
Direktori nama kakitangan Masjid Wilayah
(Sila tengok nama last sekali)

Link kepada website Masjid Wilayah

Dan last sekali,terima kasih kepada sesiapa yang mendapat info ini.Sila masukkan nombor kad pengenalan 790726125443 (790726-12-5443 ) ke Semakan Daftar Pemilih.

Tua aku dua tahun dah boleh jadi saksi sumpah kes liwat.Kepala atok kau!



26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tak payah tunggu laknat yg dasyat-dasyat menimpa budak bangang ni, skrg ni pun dah terbocor sikit demi sikit!

Tanpa Nama berkata...

can...tek la mantot...nanti aku cuba2 kol...

Tanpa Nama berkata...

aku tak leh nak bayangkan, kalau aku si sefool ni, aku main liwat2 ngan anwar, suka sama suka lak tu, pastu aku gi report polis, then main nyorok2, bila dah dekat ngan pilihan raya yg melibatkan dato anwar, aku pun muncul bersumpah laknat, he he he

rakyat tidak bodoh lagi, nampak sangat kronologinya ada rancangan tersembunyi, nak tipu rakyat bodoh atau kaki bodek boleh la....

SadClown berkata...

Hahaha...cayala mantot..

Bagus...benda ni patut dihebahkan pada sumer. forward2 la email..

Aku nak tanye..betul ke si Ramlang Porigi tu org permatang pauh? ke die terlibat jadi pengundi hantu kat sane? Aku rase mcam pengundi antu je ni..

Kelakar la skang ni, sume plan kerajaan nak jatuhkan anwar, sumenye backfired balik. Hahaha... Tuhan tu maha berkuasa dan adil..

Tanpa Nama berkata...

pakcik berumur 60th. telah berkhidmat dlm PDRM selama 35th X pernahn dalam sejarah kes jenayah HAKIM beri jjamin diri sendiri X kira berapa K. 1 lagi MANGSA ROGOL/ LIWAT DIRAHSIAKAN ID nya tp dlm kes SEPOL ni diwar-warkan sahlah MANGSA LIWAT KOMERSIL (GAMAKNYA)

Lord AK berkata...

Aku selaku anti Anwar Ibrahim cuma ingin mengatakan bahawa tak kisah lah sumpah itu berbau politik atau tidak, hakikatnya (setahu aku lah) 2 Mufti Negeri dan Tok Guru Nik Aziz cakap sumpah tu sah. Menurut diaorang kalau ikut kan tak perlu pegang apa pun. Cukup dengan kalimah sumpah yang tiga itu.

Aku akui (dan Mantot lebih mengenali aku secara peribadi) aku tak pandai agama (macam korang jugaklah hehehe). Tapi adakah aku dan korang lebih arif berbanding 2 orang Mufti Negeri dan Tok Guru itu dalam bidang agama untuk menidakkan apa yang mereka akui sebagai sah?

Dulu aku tak setuju main sumpah² ni pasal sapa tau kau bohong pun. Tapi bila dah jadi camni timbul lak satu persoalan di kepala aku. Kenapa Anwar tak berani menjawab sumpah? Sapa tau kalau dia tipu pun tapi kenapa dia tak berani? Adakah sebab dia tau dia tak boleh tipu Allah?

Kawan aku (yang kantoi mencuri duit aku) dulu rilek je sumpah tak kan Anwar tak seberani kawan aku tu kot. Nak takut apa? (Sekarang baru aku tau sumpah dia tak valid sebab tak sebut 3 kalimah tu. Patut lah berani je)

Tengok kat tv, baca surat khabar, blog suma macam² alasan Anwar bagi. Tapi pikir balik, nafi pakai air liur jer suma tu suma orang pun boleh. Yang konkrit nye mana?

Korang mesti tak setuju aku cakap. nak buat camne kan. Korang suka Anwar, aku anti Anwar. Anwar cakap kosong pun korang sokong dia jugak tul tak. Buat lah camne pun mesti tak leh ubahnya.

OK lah Mantot, nanti nak pergi lepak² sound aku.

Tanpa Nama berkata...

tot.ape masalahnye dia tua dua taun dr ko x leh jadi saksi?

buruh berkata...

entahnye, ape masalah kalo die jadi saksi? cuma yang silapnya di dikenali sebagai Imam Besar... cuma di besar²kan di dalam paper

aku rase(pendapat peribadi), Anwar ade sejarah pasal mende gay².. kalau tak gay dengan si saiful pun, orang lain.. mungkin Anwar takut die di makan sumpah.. kalo tak die terseksa, kena dekat anak-beranak die. tapi kalo die bersumpah tak buat, mesti ramai yang sokong dia, pastu kesian kat dia sebab jadi mangsa konspirasi.

entah la,semua orang buat silap

SadClown berkata...

Akum bro Lord Ak...

Mcam aku ni, aku pecaye Anwar bersalah atau x bukannye atas sentimen perasaan aku suke atau tak dkat Anwar.. Yg xbersalah tetap xbersalah dan yg bersalah tetap bersalah. Mgkin ko yg xpecaye die sbb ko mmg xsuke die. Kita xboleh nak biar emosi mmpengaruhi keputusan kita.

Aku percaya Anwar xbersalah atas bukti dan fakta yg aku lihat dan kaji dan aku percaya ramai yang macam aku. Aku rasa semua orang yang follow betul2 kes Anwar akan tau bukti2 yang banyak ni.Kecuali mereka yang mudah nak percaya pada sumpah.

Berkaitan sumpah pulak, kenapa mudah untuk kita mengadili org melalui sumpah? So, kalau xsumpah bermakna takut? So kalau xsumpah bermakna mungkin dia mmg buat salah? Kalau bersumpah secara otomatik die betul?

Harus diingat bahawa keputusan Anwar utk tidak bersumpah adalah atas nasihat byak ulama2 dalam dan luar negara. Aku percaya Anwar pun mementingkan maruahnya dan tak mahu mengalah pada kehendak BN yg akan cuba utk memanipulasi keadaan sebaik mungkin. Dia pun dah malas nak sebok kes liwat padahal byak lagi yg die perlu buat untuk pilihanraya Permatang Pauh.

Kalau aku sendiri pada kedudukan Anwar aku sendiri akan terasa bodoh sebab terpaksa bersumpah pada benda karut dan memalukan yang memang aku tak buat. Kenapa perlu nak entertain kehendak orang kalau kita percaya kita benar.

Ingat dulu kes Azha Mansor yg difitnah kuar Islam. Ramai yg nak die bersumpah tapi die menolak sbab nak nak menjaga maruah n reputasi diri dia dan dia xnak terasa dirinya diperbodohkan. So, kenapa perlu nak melayan kehendak orang jika dia percaya dia betul?

Peace bro..

kelembai berkata...

Adalah Encik Ramlang ni akan balik mengundi pada 26.8 ni...sama2 kita tgk..apa yg aku perasan masa majlis angkat sumpah tu muka Encik Ramlang mcm tak puas hati aja..mesti dia mengangap sepol angkat sumpah main2..bukan bleh caya sepol ni..duit dah byk..silap2Encik Ramlang buka blog sendiri lepas sepol angkat sumpah..

Lord AK berkata...

Aku anti Anwar. Tapi aku tak tau pun dia betul² liwat budak Saiful ni atau tak. Sapa yang tahu melainkan Allah?

Saudara sadclown seperti mempertikaikan kenapa aku bersetuju dengan tindakan bersumpah. Sumpah sememangnya tidak membetulkan/mengiakan sesuatu perkara. Tapi sumpah sememangnya mempunyai pemberat dalam ISLAM.

Banyak orang mengatakan Li'an tidak bersangkut paut dengan kes ini. Namun tidak kah Li'an itu satu bentuk sumpah yang kesannya sama seumpama sumpah yang dilakukan ini.

Hinakah seseorang yang membuat sumpah Li'an. Dalam Li'an tuduhan dibuat oleh seseorang (suami) kepada seseorang (isteri) terhadap sesuatu yang mengaibkan. Tidakkah sumpah jawab si isteri ini turut bertujuan membersihkan nama baik isteri daripada tuduhan "benda karut dan memalukan yang memang tak dilakukan"? <-- ayat sadclown

Hina kah si isteri kalau dia bersumpah menafikan tuduhan tersebut? Bodoh ke dia sebab melayan kehendak agama supaya dia bersumpah nafi? Atau cerdik ke dia dengan tidak melayan tuduhan tersebut.

Adakah bodoh sekiranya Anwar memilih untuk menjawab sumpah Saiful?? Bukankah itu akan menguatkan lagi kepercayaan para pengikut ke atas dirinya.

Tapi dia tak nak buat jugak. Lagi mau cakap banyak lah kononnya ulama itu ini cakap tak boleh lah. Ulama luar negara konon.Abis apa guna ada MUFTI?? Selagi kau duduk dalam Malaysia pakai lah cakap MUFTI-MUFTI negara kau duduk.

Ayat terakhir kau.. "So, kenapa perlu nak melayan kehendak orang jika dia percaya dia betul?" sememangnya tak betul.

---> Bar Council percaya diorang betul sebab tu diorang tak perlu layan kecik hati orang Islam dan orang Melayu??

---> Pak Lah pun rasa dia betul sebab tu dia tak perlu layan kehendak rakyat??

---> Si isteri yang dituduh curang tau dia betul jadi dia tak perlu layan sumpah Li'an si suami??

---> Pengikut satu ajaran sesat di Selangor rasa dia betul so dia tak perlu layan kehendak Tuhan supaya dia sembahyang lima waktu??

So pikir balik. Betul ke orang yang pikir dia betul. Tu kepala batu namanya.

Kalau disuruh pilih nak percaya antara Saiful dan Anwar. Aku lebih percaya Saiful sebab dia telah bersumpah dengan nama Allah. Bukan calang² sumpah tu. Jauh lagi konkrit dari cakap kosong Anwar.

Kalau Anwar pun sumpah. Maka aku pun kembali kepada asal. Ke Saiful pun tidak ke Anwar pun tidak. Lantak koranglah nak gaduh ke aku pedulik hapa. Jangan sontot aku sudah. Aku tak jambu langsung. Lepon jambu, pegi sontot Lepon.

Cuma of course lah, aku akan terus anti Anwar.

Tanpa Nama berkata...

panas.......
anyway, i dont give a damn to anuar or saiful.. all i want is 'REFORMASI'. why? this is bcoz BN (UMNO) culture right now is too corrupt!!! They just interested on keeping their pockets full... UMNO is not releven... yes,i still remember the old UMNO or BN that contribute a lot towards our nation independent but i believed the old people fight for their freedom, country, religious, etc.. but politician nowadays just want to chase the tittle & money. no way they join politics to fight for the people. Yes, there are still few of them that excluded from this category but the no is so small.Good luck to Malaysia if this keep on continue...As for me, i will vote to Pakatan now and as if Pakatan show the same performance as BN, i believed malaysian will punish them like we punish BN!!!!This is what we call DEMOCRACY!!!!!

-ja2-

Tanpa Nama berkata...

panas.......
anyway, i dont give a damn to anuar or saiful.. all i want is 'REFORMASI'. why? this is bcoz BN (UMNO) culture right now is too corrupt!!! They just interested on keeping their pockets full... UMNO is not releven... yes,i still remember the old UMNO or BN that contribute a lot towards our nation independent but i believed the old people fight for their freedom, country, religious, etc.. but politician nowadays just want to chase the tittle & money. no way they join politics to fight for the people. Yes, there are still few of them that excluded from this category but the no is so small.Good luck to Malaysia if this keep on continue...As for me, i will vote to Pakatan now and as if Pakatan show the same performance as BN, i believed malaysian will punish them like we punish BN!!!!This is what we call DEMOCRACY!!!!!

-ja2-

SadClown berkata...

bro Lord Ak...

Saya berpendapat begini..

Sumpah Li'an ni tuntutan agama antara somi yg mnuduh istri die main lain. Dilakukan depan hakim, saksinya dia, Allah dan hakim. Dibuat as 'last resort' stelah dah xde bukti kukuh yg nak support pertuduhan die.. Benda ni mmg dituntut dlam Islam. Namun tak boleh disamakan dalam kes liwat ini.

Dalam kes liwat ni, Saiful tu yang jadi mangsa, bukannye die si isteri macam kes li'an yang main dengan laki lain. Kes ni dah masuk dalam hukum kazaf. Dimana yang menuduh perlu mengemukakan bukti di mahkamah. Hikmahnya, jika betul die telah dirogol atau diliwat, sudah tentu mmpunyai bukti kukuh atas tuduhan die. Bukti yg paling kukuh boleh didapati dari report doktorlah. (yg kita sendiri tahu report pertama mmg xde, yg kedua pun masih samar-samar).

MUFTI? Mufti Perak dah bgtahu Anwar xperlu bersumpah, Mufti Perlis, Bekas Mufti WP pun sama, mufti lain pun ada tapi aku dah tak ingat.

Adakah bodoh sekiranya Anwar memilih untuk mnjwab sumpah Saiful? Dia ada sebab utk merasa bodoh, sebab tak ikut nasihat ulama n mufti, dan sebab yang saya dah bagitahu tadi.

Ringkasnya, kita sbagai rakyat yg menyaksikan kes ini tidak boleh dipengaruhi keputusan semata-mata oleh sumpah Saiful. Sumpah Saiful antara dia dengan Allah sahaja.

Kita hanya perlu percaya pada bukti dan fakta yang ada setakat ini(which is none). Ini yg terbaik. Untuk mmpercayai dan kemudian menyebarkan pulak pada org ramai dah jadi satu fitnah jika ianya tidak betul.

"A man is innocent until proven guilty". Rite now, with all the evidence(or should i say no evidence), i'm utmost confident Anwar is innocent..

Byak mentri2 BN dah judge Anwar even verdict tak kuar lagik. Byk yg desperate suh die wat DNA test even dah ada data DNA dalam kes dulu. Knapa akta DNA perlu digubal skarang? Knape Saipul jumpe Najib yg berdolak dalih pada mulanya xpenah jumpe die? Byak lagi soalan ni...

So how can u say this case is not politically motivated?

Che underscore Lee berkata...

aku setuju dgn sadclown!!

Tanpa Nama berkata...

aku pun...

Tanpa Nama berkata...

aku pun...

Tanpa Nama berkata...

aku pun...

Electric berkata...

jaja mmg power english sejak keja kat spore.
:)

tot, pepehal ko kena awas lepas ni.aku rasa ko sedang diperhatikan.

aku yg masih buleh berfikiran waras hanya tergelak dengan permainan politik yg jijik ni~

alahai, orang kita~

-ajek

Tanpa Nama berkata...

yeah btul..lepon mmg jambu

Mantot berkata...

weh jek,mane ko dengar pulak aku diperhatikan ni?patutla selama ni ada awek cun yang usha2 aku,aku ingatkan sbb aku pakai kot..

Tanpa Nama berkata...

Pada aku, selagi dia tak buat depan kaabah, kita takkan tau balasan nya. Antara dia ngan Allah. Bala mungkin sekarang, atau kemudian atau di akhirat. Enath2 betul ke dia pegang Quran ke atau buku kosong sape tahu\? Saksi sorang tun org BN dan lage sekor bapa sedara dia. Kalau berani benar, buat kat mekah, depan kaabah. baru kita thu betul2.

Lord AK berkata...

"Dalam kes liwat ni, Saiful tu yang jadi mangsa, bukannye die si isteri macam kes li'an yang main dengan laki lain. Kes ni dah masuk dalam hukum kazaf. Dimana yang menuduh perlu mengemukakan bukti di mahkamah. Hikmahnya, jika betul die telah dirogol atau diliwat, sudah tentu mmpunyai bukti kukuh atas tuduhan die. Bukti yg paling kukuh boleh didapati dari report doktorlah. (yg kita sendiri tahu report pertama mmg xde, yg kedua pun masih samar-samar)."
Namun tujuannya adalah sama. Dalam kedua-dua kes (Li'an dan Saiful), tuduhan dibuat atas sesuatu perkara, dan sumpah penafian akan dibuat bagi membersihkan nama dari tuduhan.

Pada fikiran aku, tiada seorang Muslim yang sanggup mengundang laknat Allah semata-mata kepentingan kepentingan orang lain. Sebodoh-bodoh Saiful, dia mesti tahu akan kesan sumpah laknat yang dia lakukan.

Demi mempertahankan tuduhan dan maruah dia yang memang dah berada di bawah paras beku tu, dia sanggup buat camtu. Kalau kau tak buat kau sanggup ke?

Antara dia dengan Allah, baik atau buruk. biar Allah saja yang tentukan pembalasannya.

"MUFTI? Mufti Perak dah bgtahu Anwar xperlu bersumpah, Mufti Perlis, Bekas Mufti WP pun sama, mufti lain pun ada tapi aku dah tak ingat."
MUFTI Perlis cakap sah. MUFTI Kedah cakap sah, MUFTI WP cakap sah. Nik Aziz cakap sah. Kau nak pertikaikan apa lagi?

mungkin aku salah paham. Kau pertikaikan mengenai keperluan Anwar bersumpah nafi tul tak? Aku dah cakap banyak dah kat atas tu so malas nak tulis panjang² sgt dah.

Apa pun, aku memang dah cakap korang mesti tak setuju pendapat aku punya. tak pe lah.

SadClown berkata...

Bro Lord Ak..

"Namun tujuannya adalah sama. Dalam kedua-dua kes (Li'an dan Saiful), tuduhan dibuat atas sesuatu perkara, dan sumpah penafian akan dibuat bagi membersihkan nama dari tuduhan"

Tujuan mmg la same.. sorang tu menuduh, seorang lagi kene la backing diri sendiri, sbab tu bersumpah. tapi kategori kes ini lain. Tujuan tak menghalalkan cara. Jangan ingat sume benda boleh pakai logik akal. Ni berkaitan hukum syarak nih.

Kalo nak ikut pegangan orang Islam mengikut priority:
1) Al-Quran
2) Hadis / Sunnah
3) Ijmak Ulamak (Pendapat Ulamak)
4) Qias (Akal)

Logik akal tu tmpat paling bawah skalik. You see my point?

Satu lagi ko salah faham pasal Mufti. Aku dah bgtahu Mufti mengatakan xperlu bersumpah, bukannya mufti cakap xsah. Itu 2 perkara yg berbeza.

Sesiapapun nak bersumpah kalo ikut cara yg betul berserta saksi dah memang sah, Mufti mmg cakap sah, cuma mufti dah bgtahu xperlu untuk bersumpah untuk kes ini kerana dalam hukum kazaf ok? don't get confused..

peace bro..

Lord AK berkata...

Peace.. :)

SadClown berkata...

Aku saja nak tambah sket..

Mmgla xde muslim yang rela dilaknat Allah atas kpentingan orang lain, tapi manusia ni mudah lemah tunduk pada tekanan ataupun kemewahan dunia. Sehingga mengaburi mata hati dia untuk menilai apa yang benar. Lebih2 lagi org yg cetek iman die... Pada diorang mgkin xnampak pembalasan dunia, sbab tu xtakut.

Ingat kisah sorang wali terkenal yang termakan hasutan iblis dan akhirnya mati kafir. Even wali pun bleh kalah, apatah lagi kita2 ni.