Ogos 23, 2008

Kenapa Scanner Raja Petra Diambil?

Mungkin kerana gagalnya kempen "Cinta IT" Kerajaan satu masa dulu membuatkan polis2 yang menggeledah rumah Raja Petra mengambil scanner kepunyaan blogger itu.Apa point polis nak merampas scanner tu?Adakah polis berharap dengan adanya scanner itu:

- Akan dijumpai cap jari untuk mendapatkan suspek2 yang memberi informasi kepada RPK
- Dapat dijadikan bahan bukti mahkamah (bukti apa,aku tak tau)

Pada pandangan aku,pihak polis menganggap :
1) Scanner menyimpan data
2) Data-data yang disimpan discan oleh scanner masih boleh diextract balik
ataupun..
3) Barang itu adalah sebijik tablet pc,lengkap dengan skrin yang ditutup dengan cover
ataupun..
4) Pihak polis sendiri tak tau itu adalah scanner,main ambik aje sbb nak nampak ada hasil buat kerja

Laptop kena rampas,aku boleh faham kenapa.Scanner?Takde point langsung.
Mungkin lepas ni kita beramai2 boleh ke balai2 polis berdekatan dan mengambil komputer yang ada di sana,tengok pulak macam mana diorang rasa.Scanner diorang,takyah ambik.Biar diorang bekerja pakai scanner aje.

Gambar hiasan diatas: Sebuah scanner (untuk rujukan pihak polis)
Bacaan Tambahan : How Scanner Work (LINK)



5 ulasan:

SadClown berkata...

Aku rase ni sume pasal kes Dr.Osman wat Statutory Declaration kan.. Laju je polis ni ikut arahan BN. Beruk betul.

Smalam driver Nallakarupan pulak wat Statutory Declaration. Truth will prevail..

Tanpa Nama berkata...

kalo di translate bahasa melayu maksud dia alat pengimbas..herm aku rasa dorang ingat alat pengimbas tu boleh imbas kembali kot...bengong

kelembai berkata...

nasib baik la kat rumah RPK tak ada scanner yg org dok scan perot ibu2 mengandung..kalau ada dgn benda tu polis angkut.. apa la punya baghal polis ni..

Tanpa Nama berkata...

I just love this blog. Never miss visiting this site! Hahaha!

malekpon berkata...

teringat scanner 'rampasan perang' masa kat U dulu.. Tot ko terlibat gak...