Disember 01, 2010

Kenapa Kau Tak Suka Rosmah Mansor?



Jika aku ditanya soalan di atas,terus terang aku mengatakan,aku tak tau kenapa.Tapi bila kita tengok muka Rosmah Mansor,aku akan dapat vibe seakan-akan

a. watak mak jahat dalam drama Melayu
b. mak tiri Cinderella
c. mak tiri Bawang Putih

Satu benda yang aku paling tak suka adalah,dia jarang tersenyum kecuali depan kamera.Asal ada kamera,dia akan senyum,asal ada photgrapher dia sengih.Tapi 90% muka dia akan sentiasa masam.

Aku pernah face to face dengan Rosmah dua kali aje itupun sebab dia datang event ofis aku.2-2 time tu aku sedaya upaya senyum kat dia.Langsung tak senyum balik!Najib?Najib nampak peramah,agak mudah didekati.Rosmah?Sila tengok 3 point aku di atas.Apatah lagi pulak bila dicomparekan Rosmah dengan Siti Hasmah.Aku tak hidup zaman Rahman,Abdul Razak atau Hussein Onn jadi aku tak tau isteri diorang macam mana.

Aku rasa perunding imej Rosmah ni tau dan sedar yang persepsi imej Rosmah kepada orang ramai adalah sedemikian sebab itu Rosmah melibatkan diri dalam hal-hal kebajikan kanak-kanak agar menonjolkan sifat keibuan dia tapi....

Cuba baca ini,

Segalanya bermula pada suatu hari, hampir tiga tahun yang lalu, apabila peningkatan kadar jenayah dan masalah sosial menjadi semakin ketara di Negara ini. Datin Paduka Seri Rosmah cuba memikirkan jalan penyelesaian kepada masalah-masalah itu.Pada pandangan bekas pelajar jurusan sosiologi ini, semestinya masalah berkenaan berakar daripada didikan semasa usia kanak-kanak.Kerana begitu ‘terganggu’, beliau tidak boleh berhenti memikirkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Barangkali ada sesuatu yang hilang semasa dalam proses membesar.Itulah yang membawa kepada tercetus idea untuk pelaksanaan Program Asuhan dan Didikan Awal Kanak-kanak PERMATA.(aku ambik dr website PERMATA)

COME ON!Gua paling kelakar baca ayat ni....Datin Paduka Seri Rosmah cuba memikirkan jalan penyelesaian kepada masalah-masalah itu....dan sapa yang buat karangan tu?Budak-budak yang join PERMATA ke?Hehehe...

Aku rasa apa orang paling tak suka pasal Rosmah...adalah sebab dia cuba menonjolkan diri dia sebanyak mungkin.Jadi,kepada mereka2 yang nak repair imej Rosmah Mansor,cara dia senang aje. Sorok Rosmah daripada pandangan umum dan pastikan Najib Razak nampak lagi berkaliber berbanding Rosmah.Setakat ni?Jujur aku katakan,walaupun ramai yang buat kelakar pasal benda ni,pandangan aku,Rosmah memang nampak ada influence kepada sesetengah keputusan Kerajaan.Come on!RM111 juta untuk PERMATA!

Ada pepatah Kapitalis mengatakan,di belakang setiap lelaki yang berjaya,pasti ada seorang wanita dibelakangnya.Dalam bab ni,please....sorok Rosmah di belakang Najib sedaya upaya yang mampu.

Jadi,berbalik kepada soalan asal;
Kenapa Kau Tak Suka Rosmah Mansor?

78 ulasan:

sastraboy berkata...

foto mengatakan segalanya.

mueheh.

CikKaikazie berkata...

serius tak suka tengok muka dia.masa najib baca perutusan hari raya puasa aritu boleh dia buat muka ketat dengan muka masam giler depan kamera.last skali baru senyum sket tu pun terpaksa sebab nak ucap slamat hari raya.

Tanpa Nama berkata...

rosmah= vavi.. hee

Edward Haste berkata...

aku tak suka rosmah bila tgk rosmah puaka kat youtube....tapi kebenarannya kita taktau la pasal video tu. ada agenda ka apa...tapi bila temuramah tak nampak dia ni mcm hebat sgt pown.....just nampak mcm org suka perabeh duit.

Tanpa Nama berkata...

janda berlagak dara!

Tanpa Nama berkata...

setakat gua tengok dia bagi ceramah, selalu baca teks.
nampak cuba menonjol tapi
penuh pura-pura.
tak ikhlas la kira. tak ada preparation. membosankan.

[AMR]ReenaRawee berkata...

jumpa nieh..
sila komen..

http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=174336292595042&oid=132440136802527&comments

Tanpa Nama berkata...

Aww~ I like Rosmah youuuu~ She's HOT!!! Macam goreng pisang dekat gerai kampung aku... *sory la aku pun xpaham apa aku tulis ni*

mie berkata...

aku tak suka dia sebab :

1. dia obes, tapi suruh malaysians jaga pemakanan.
2. bila berjalan dia di depan, bijan di belakang.
3. suka ambil alih tugas muhyidin dan sharizat.
4. off course sama mcm mantot, muka masam memanjang.

mie berkata...

* typo..hehe

Rogayah Suparman berkata...

hypocritasssss

Tanpa Nama berkata...

Mmg dia sering pamerkan muka ketat dia,mungkin sbb itu menunjukkan ciri2 dia banyak berfikir,beban/tanggungjwb sbg 1st lady...mungkin juga itu symptom2 mengalami menopause yg kronik...kesian dia. Tapi saya suka dia, biar satu dunia pun X suka dia, Abg Najib tetap sayang dia.
Drp,
Rakyat yg Setia mcm Haiwan Peliharaan.

n.hisham79 berkata...

mmm..tak pun mantot, instead of 'Kenapa Kau Tak Suka Rosmah Mansur'..why not letak 'Apa Ada Dengan Rosmah Mansur'...heheheh..mcm citer endon dulu tu..tapikan, ini pompuan mmg aku menyampah tahap gaban...in fact aku tak perlu ape2 reason pun untuk kata aku tak suka Rosmah Mansur nih..just hate her to the bone!!! every single thing about her is pure evil!!! hahahaah..btw, aku suke gmbr rosmah tu...hehehe.. "duck face"...

hanturayakakros berkata...

aku tak suka sebab dia tak hot.

oh, mungkin juga seperti dia ada aura lord voldemot.

ishh, pagi2 dah mengumpat.

Qaseh Rasheqa berkata...

xsuke gak.tp xtaw nape?
haha..agaknya muke die xmelambangkan ciri2 yg disukai org kot?

seasick82 berkata...

mana2 pompuan yg ngabihkn duit income-tax haku utk shopping kt oversea mmg aku tkkan suka smpai bila2 pun walaupun muka dia cam scha alyahya.....

DoOrDie berkata...

apa2 pun aku suka gamba ni. Ketat giler dowh!

Tanpa Nama berkata...

nampaknya ada orang yang tak takut kena bom C4..hehe

mamdoh berkata...

.: beliau seorg yg serius. sering memikirkan dan sentiasa berfikir gitu, heehee~~ X-) :.

Tanpa Nama berkata...

bagi ucapan lembap, dah la baca teks. kalau aku yg dgr, memang aku tido la. dudok depan n tido setido2nya.

Along berkata...

Camne nak senyum...botox satu muka. Of coz la nampak "ketat!!".

The Sharkox berkata...

Aku satu je sebab; Sebab kalau tengok berita hari2 mesti ada cerita pasai dia...percayalah kerana ianya benar

udah macam perdana menteri pulak..

Jose berkata...

Bila kena interview, opinion rosmah sgt general..ucapan tak lancar, cakap tersekat2, asik ulang phrase yg sama eg: 'we have to cater them, we have to..we have to...we have to..' pendek kata dia ni far below my expectation..nampak hebat dlm media, realitinya kosong. plus sombong..bodoh sombong

Faiz Tapit berkata...

tu pempuan puaka doe... kah3

Tanpa Nama berkata...

husband aku kata dia ni muka mcm witch. Nenek kebayan. asal tengok ada watak nenek kebayan/witch kat tv je, baik drama mahupun kartun, mesti dia bgtahu kat aku & anak, ni Rosmah Mansor. Haha

karipap pusing berkata...

aku lagi tak suka sebab ni
mmg WTF la rosmah
http://ph.news.yahoo.com/ann/20101130/tap-no-staff-or-allowance-for-m-sian-pm-aee7c44.html

Mat Pintu berkata...

"tatap mata tanter! grrrr!"

Cik Agogo berkata...

muka dier mcm plastik... hahahah... tu je mampu aku cakap.

sekali tengok mcm horror gile. dah la horror... mcm fake lagi... aishhh... sebab tu aku tasuke kot...

Tanpa Nama berkata...

Aku tak suka sebab TV dan surat khabar bagi cover tiap2 hari tak macam siti hasmah yg cool.

Bosan tengok dia keluar tv hari-hari bro...maca ahli kabinet yg ramai tu tak buat kerja hingga tak keluar berita pun.

ikhlas

eszol berkata...

nak sorok camne kalau lebar camtu

kah kah kah

SUPERMAN berkata...

hari2 dalam berita wajib keluar muka bikmama

husna berkata...

aku taksuka dia sebab apa yang kau cakap ni mantot.hehe

Chaoi berkata...

nak senyum kena bayar lebih la brader..haha

Hananeechan berkata...

sebab muka ketat sangat. macam orang pakai botox takleh nak senyum.

Ayyman Rahim berkata...

Sebab dia nampak "mesra" dan "cantik" :) Sayang Makcik Rosmah!

Tanpa Nama berkata...

die x leh slalu senyum nnti botox rosak.

anis berkata...

aku ada jumpa seorang kanak2 yg cukup benci dgn rosmah ni,umur hampir 4 tahun.mak dia bawa dia pergi giant,masa tu ada gambar si ros ni kat tv,budak tu cakap perempuan sial,mak dia malu,sbb dia tak pernah ajar anak dia ckp mcm tu,anak dia masih mengomel dgn kuat...dah lah sial..tak pakai tudung.rupanya dia pernah dengar tok dia cakap..dan lekat kat hatinya.aku tanya budak tu,,,sapa rosmah tu..dia cakap..ala..bini ajib tuuu,dah lah sial tak pakai tudung pulak..(bebudak pun tak suka..jadi aku pun tak nak suka juga...)

Kasih nur azie berkata...

ayah aku tak suka dia. pak cik aku tak suka dia. mak cik aku tak suka dia. atuk aku tak suka dia. lecturer2 aku tak suka dia. korang tak suka dia. dah tu, mcm mane aku nak suka dia? aku pun tak suka dia la jugak.

Tanpa Nama berkata...

aku ingat die tak boleh senyum sebab botox...itu yang orang cakap...

haa...lagi satu, pm kite sebenarnya bukan najib tapi bikmama...di sebalik najib, ade bikmama...

redbean berkata...

xbole senyum byk..takut kulit hilang sifat elastik..jd x tegang, kendur..hee

weed something out berkata...

pernah tengok youtube dia menyanyi 'if tomorrow never come' ?

try cari.

persoalan akan terjawab.

Aini berkata...

sangat kontra dengan Dr Siti Hasmah yang nampak lembut, keibuan dan sentiasa senyum....sejuk mata memandang =)

hideYUShi nakata berkata...

tot..
kali nih aku kurang setuju ngan post ko..
aku sangat suka ngan Kak Ros, seorg yg berkaliber, penyayang, ade suara, rupa mungkin bole touch-up lg..
tetapi..semakin cepat Kak Ros naik, semakin cepat Pok Jib dan partinya jatuh..

papepon i like Kak Ros!..hehe

Jasmin Hassan berkata...

betul la tu cakap kamu mantot. overexposure. tak sempat nak rindu. heh.

lagipun bila berucap, tak lancar & ekspresi muka tak sepadan dengan isu. nampak macam tak ikhlas.

Sbb tu kot.

Tanpa Nama berkata...

muka dia mmg macam tu aku tak da hak nk kutuk ciptaan

tapilah personality kalau lawa, muka ketat pun takpa

so far nampak dia ni lebih r dlm berhibur, karaoke untuk kebajikan?please!

mesti la dia ada kebaikan juga, cuma orang lebih suka pamerkan byk keburukandr kebaikan. aku setuju sorokkan dia dari media -ana-

MuJE berkata...

die tak mesra 'pelanggan'

rudy berkata...

aku pun tak suka bik mama nih

Dean winchester II berkata...

mungkin sikap kurang mesra dengan rakyat tu kot aku kurang nak suka. bagi aku, memang tak suka lah senang cerita. HAHA

nama.aku.lynn berkata...

setju sekaliii!!=)

nadiayaya berkata...

Hahahaha...weh masa aku jd wartawan satu paper ni, aku ingat lagi kejadian kawan aku dimarah oleh rosmah. Masa tu aku dgn kwn aku tu yg juga wartawan, kena cover event chinese new year kat westin hotel. Masa tu Jane Abdullah pun ada and she still PM's wife. Kawan aku kena sound direct dgn rosmah sbb mintak angpau lebih, padahal aku mintak kat Jane dpt je kot??

Lagi satu aku dgn reporters lain setiap kali kene cover rosmah mesti cuak dow bila nak "jolok" tanya soalan. Expecially time dia dah nak balik. Dia mesti xnak pastu buat muka marah2.

nadiayaya berkata...

Owh lagi satu, lepas dah habis event kat ipoh sal satu program ni yg jatuh hr ahad, aku dgn others reporter terdengar rosmah merungut "ishh habis weekend i !!" dgn nada yg seriusly sgt meluat utk didengar.

Baby step berkata...

Lucky us the real 1st Lady of Malaysia, Raja Permaisuri Agong quite good looking and pleasant behaviour

karl berkata...

aku takde apa2 perasaan kat dia. memang dia nampak mencapap, tapi takde la macam ketara sangat dia control suami dia. setakat ni macam xdela nampak perkara yang ketara sangat yang boleh membuatkan aku benci dia. nak kata dia boros melampau, most of the politician + family depa semua macam tu. kesimpulannya, aku tak benci tapi tidak jugak suka kat isteri PM kita ni

poondeck berkata...

dayus kah aku utk merasakan rosmah itu wanita yg seksi...hehe ;p

Jose berkata...

Rosmah ni jenis tak sedar diri. Dia ni asal org kampung je.. Sepatutnya ikut resmi padi, makin tunduk bila berisi. Ni tak, makin debab badan tu, makin menjadi2 lak kesombongan. Aku tak sabar tgu time rosmah dapat balasan.

Anoneemus™ berkata...

Boleh juga refer entri saya yg bertajuk 'Anoneemus lagi cun'.

suicidepark.blogspot.com

en.sarip berkata...

mane leh sorok blkg najib, dia lg besar dr najib.. sorok pun nampak gak.. :)

Tanpa Nama berkata...

sebab aku tak suka rosmah

1.kuat melantak duit aku @ rakyat malaysia sejak dulu.contoh, komisyen kapal selam, komisyen projek supply kem khidmat negara, projek tren keretapi,projek RM111 Permata negara, projek menara warisan 100 tingkat. dll.

2.contoh buruk utk generasi bayi,kanak2,remaja

3.laki dia kuat roswah,menang PRU dengan menipu+undi pos.

~hAKim ZaiLAn~ berkata...

aku pon xbape suka dye..

Punk Princess berkata...

pasal ape aku xsuke rosmah? ok begini cerita nya..

kawan aku n semua kakitangan gov ada event kat JPM..so dorang salam2 lah..dengan muke berlagak n meluat dia menjerit kat bodyguard dia " hand sanitizer please.."
wahhh..tersentap nokkk...mcm jijik je tgn2 manusia lain neh..damn!!

cyrusdavirus berkata...

aku x suka RM sbb dia jarang senyum.. nuff said

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

saya tak suka RM sebab dia tak nampak mesra.. nak kata dia jarang senyum tu memang pasti la tapi kalau senyum pun nampak sangat tak ikhlas..

masturah berkata...

sebab cik mah ni nampak over gila dari Najib. dah macam dia pula PM sekarang ni.
*jangan sorok belakang Najib. please sorok dalam rumah jangan bagi keluar.

Padin berkata...

The Green@cokolat Goblin!!!

Tanpa Nama berkata...

rosmah macam ginny sack dlm citer the sopranos

Amirull Jaafar berkata...

Rosmah ini sebenarnya ada aura.Aura mintak penyepak dari aku.
Muka makcik-makcik kuat mengomel dan tak mesra.
Dan muka dia jenis nampak suka emas 916 dan terlalu mementingkan kedudukan.
hahahaha.

Hidayah Ahmad berkata...

setuju !
rosmah si plastik .
plastik mcm kt muka dia yg bervotoks tu ..

Tanpa Nama berkata...

muka masuk neraka

Tanpa Nama berkata...

klu dapat bersemuka secara live ngan makcik nih.. aku nekad nak grip muka dier sambil kelekui sekeh.. tp aku bley bet la..mesti sebaliknyer yang berlaku dimana aku yang kene grip ngan bodyguard dier..haihhh kecewa tau.

fakeplasticlife berkata...

setiap kali nampak muka dia, jantung aku mesti sakit dengan berperasaan tak suka..
sebab tu aku tak suka dia..hahaha

dia terlalu fake!
dari muka sampaila ke perangai..

opisboi berkata...

muke yg membuat selera SEKS aku hilang....aduusss macam mana si jibun blih steam...@..masa bersama jibun terbayang muke ziana zein

Tanpa Nama berkata...

mak ak de jd ajk utk satu event yg mane minah ni rasmikan la.event tu ak x igt la mende tp kt satu skolah kt pj kot.de satu minor part landskap tu kaler hijau kot(bcoz of certain circumstances).punye la minah ni cerewet nk mampos.die nk gak kaler pink.time isteri pak lah dl,kalo de skit2 tu,die anggap halal je.aduyai.payah2.btw.wajah minah ni(rosmah) skali tgk,cam xde seri.2x tgk xde seri gak.ak tgk 87654x pun xde seri.xtau la nape.rase nk lempang je.

Tanpa Nama berkata...

jom buat reformasi singkirkan rosmah dari malaysia...ape hal perdana menteri ikut cakap die.projek ntah ape2.duit banyak habis untuk diri sendiri.najib pun satu takut bini....

hana berkata...

apsal muka dia tak nampak ori...?

Debungor berkata...

I’m not supposedly to tell this b’coz she is ‘first lady’ for Malaysia but somehow in right or wrong I should exposed that the fact she spends hundred thousand to million ringgit when she’s shopping in overseas . The money is our money (we pay numerous of crazily expensive taxes ) which we hopes it will be spend to our Country’s development and achievement ….my brother works with KPDN he witnessed all of the Rosmah expenses record…...sigh…..what a shame~

M EHSAN M TAMIMI berkata...

bila ak tengok muka dia mcm nak sepak ngan tangan jeh....bkn nk salahkan kurnian Allah pd dia...tp muka dia mengambarkan perangai dia yg bongekkkk!!!

hafezam mazuki berkata...

sekali imbas gambar diatas mcm angry bird pon ada

Myera Nyera berkata...

sebab yang sama :)