Disember 11, 2010

Berapa Banyak Gula Dalam Makanan Kita?


Sugarstacks.com telah menyediakan gambarajah untuk kita membandingkan jumlah gula dalam makanan dan minuman yang kita makan sehari-hari.Mungkin kebanyakan pengguna kat Malaysia ni tak menggunakan gula kiub tu dan aku sendiri tak sure satu kiub tu berapa banyak gula dia (aku assume satu kiub tu satu camca besar)




Kalau kita tengok,jumlah gula yang digunakan khasnya dalam minuman adalah terlalu tinggi jumlahnya dan akan mengakibatkan kita mengalami kencing manis,gigi rosak dan hipertensi.



Jadi,kalau ada makanan dan minuman yang anda gemari ada kat sini,bolehlah mula kurangkan jumlah pengambilan.



Ada banyak lagi sampel makanan dan minuman yang ada,jadi aku hanya ambik yang mana relevan dengan pengguna kat Malaysia dekat sini.Jagalah kesihatan anda.

Jika anda mempunyai tips atau masalah yang nak dikongsikan,emailkan dekat aku pengguna.genius@gmail.com atau ultramantot@yahoo.com.my

15 ulasan:

dinsman berkata...

pergh
cuak gila aku nak minum air2 camtu dh
mau rosak teruk buah pinggang aku
isk2

Anonymous berkata...

tapi bukan ke kismis tu content with a natural(not synthetic) sugar, which is a good source for energy.

Pengganas berkata...

Eh Captain Crunch mana ada dekat Malaysia daaa..

shabella! berkata...

berapa byk gula. dan berapa byk yg sedar hehe

Anonymous berkata...

sangat menarik, terima kasih

Peri PiA berkata...

thanks for sharing

LS berkata...

ngeri gua tgk. tq bang.

karl berkata...

sebenarnya aku perasan lama dah yang kebanyakan minuman dalam pasaran, memang tinggi kandungan gula. yang mcflurry mcD,oreo tu takyah cakap la, memang manis gila babeng. kandungan gula dalam minuman kotak/tin selalunya dalam lingkungan 7-15%, yang extreme mungkin cecah sampai 20%.

cuma aku tak berapa faham..kenapa industri letak gula banyak2 dalam minuman dorang? pasal nak jadikan produk jadi lagi stabil ke ape, tu yang aku tak sure.

ZeroSugar berkata...

Lick your sugar habit. Zoro sugar for healthy life.

Tanpa Nama berkata...

kalo dalam gambo Taken...
Liam Neeson ade bagi Holly Valance minum ayor tin tok redakan gabra die...
ni masa dalam kete lepas holly valance kene serang ngan sape ntah le...
yang tu macam mana bang??

aku tetap sokong ayor tin banyak sangat gula...
3 orang member aku da kene kencing manis...

200 km/j

eszol berkata...

x pyah la nak layan temberang kerajaan lebih2 mantot oi

tu sume tipu daya propaganda saja

ko nak amik gula byk mana pon lantak ko la

yg penting lifestyle ko

proportionate dgn ape activiy yg ko buat ke x

kalau org yg x blaja sains lebih mmg senang nak kne pedaah dgn kerajaan ni

gula bukan penyebab utama diabetes pon

research la byk

apa simple sugar,glucose,polysaccharides,oligosaccharides n apa haram sume

yg penting ko nak telan byk mana gula lantak,suke ati mak bapak ko

yg penting bila gula dlm darah da naik ppandai jela

Kazaztan Team berkata...

kalu rasa terlbh gula..blas bk dgn minum air suam...

pared berkata...

lepas aku follow gym, aku dah jarang minum air gas. so bile baca artikel ni, sedap hati gak la.

tapi bila aku scroll kebawah lagi, tgk ade pic starbuck tu. oh damn, aku tgh minum starbuck, sambil online. drinks dalam gambar tu, sama dgn drinks yang aku tgh minum.

emm-ai-en berkata...

salam bang,
kau tinggal satu benda lagi.
slurpee 7-e tu.
aku tengok kiub gulanya;
ngeri woh.

selipar hijau berkata...

konklusi..minum air masak bebanyak.