Disember 13, 2010

Bahagian 03 - Abah,Abah,Nataysa Sudah Ada Boyfriend Abah!Dia Hensem dan Dia Hebat Di Ranjang!

Waktu sekolah rendah dulu,aku tak pernah pun dengar member2 aku bercouple.Suka suka tu biasa la.Tapi bercouple tu takde pun.Tapi sekarang...budak2 dah makin cepat matured otaknya.Ada kes,seorang budak sekolah rendah, period pun belum sampai,tapi dah beromen-romen dengan beberapa orang budak sekolah menengah.Mana aku dapat cerita ni?Adalah.....Tapi aku cakap jujur ni.Nasib baik tak period lagi.Kalau tak dah beranak kot seorang dua.

Macam mana masa depan nanti bila generasi baya aku jadi bapa kepada seorang anak perempuan yang hot?Adakah perlu aku prepare diri aku supaya terima yang anak aku yang baru masuk tadika sudah ada boifren?

Membesarkan anak perempuan...perghh...aku takut bang.Salah satu benda yang aku paling takut bila aku berimaginasi adalah membayangkan anak aku ada boifren nanti2. (aku lagi la takut kalau anak lelaki aku kata dia ada boifren) Macam mana nak hadapi benda tu?

Mungkin kalau waktu tu dia dah habis sekolah dan dah masuk IPT aku boleh accept,lagilah aku alukan kalau time tu dia dah kerja,tapi macam mana kalau time tu dia baru aje nak ambik UPSR ke PMR ke SPM?Nak tegah?Kang ada dikata nya aku out dated....tak rock la ayah camtu.

Pemikiran aku agak kolot.Ada mak bapak yang boleh biar anak2 diorang keluar tah ke mana-mana tak tentu hala.Ada jugak mak bapak yang boleh tanya anak dia,"macam mana clubbing malam tadi?" Aku tak macam tu.Isteri aku pun tak macam tu.Tapi akan adalah satu hari nanti bila anak aku akan bagitau yang dia dah ada boifren.Apa yang aku akan buat?Setengah mak bapak yang cool akan ajak mamat tu datang rumah untuk berjumpa.Aku?Aku akan kejar dengan parang kot..

Sebagai seorang lelaki,hanya orang lelaki aje lah yang paham apa benda yang bermain dekat fikiran tiap2 kali keluar berdating.Adakah aku takde terfikir nak buat benda jahat.nak pegang tangan dan "ehem-ehem" yang lain masa aku berdating dulu?Tipu lah aku kalau aku kata aku takde langsung terfikir benda2 camtu dulu.

Bila berdating-dating ni....banyak betol gangguan nafsu dan bisikan setan yang datang.Nak itu,nak ini...semua atas dasar cinta...(kononnya)Mungkin dalam 20 tahun lagi,Insya Allah aku pun akan mengalami dilemma yang sama yang dirasai bapak mertua aku.Takkan ada seorang pun bapak yang percaya 100% dekat anak perempuan dia kecuali jika dia tak kisah pasal anak dia sebab perasaan risau dan sangsi tu hanya akan datang bila seorang bapak tu sayangkan anak dia.

Anak kau ada boifren.Kau pernah jadi boifren,gelfren.Kau dah lalui dan paham macam mana pengaruh nafsu dekat couple-couple ni.Kau nak buat apa?Nak bagi ke nak larang?

Bahagian 04,minggu depan.Aku nak tulis pasal benda lain pulak dulu.

34 ulasan:

ejaMaria berkata...

larang dgn izin... macam mana tu???... ntah... I ada 2 anak pompuan... baru sorang anak lelaki... pun risau nak membesarkan anak... lelaki perempuan... sama tara risau nya... anak perempuan kita takut dirosakkan... anak lelaki pulak kita takut dia merosakkan...

MATAHARI berkata...

susah tol jadi mak bapak. ni la pemikiran mak bapak kita kat kita.

budak hijau berkata...

didikan yg betol akan membantu=)

paije berkata...

penuhkan mereka dengan ilmu agama yg cukup, insyallah diorang takde nak fikir2 couple2 ni..suruh blaja kasi sibuk smpai tak sempat nk couple, selalu kuar bersama2 cam makan angin selalu, jangan kasi kuar malam lpas maghrib..dan lain2 lagi.yg penting adalah tumpukan sepenuh perhatian kat anak2 dgn kasi didikan agama islam yg cukup..insyallah

deAnza-wAnda berkata...

perkara y ibu bapa perlu titkberatkan supaya anak x hanyut mcam kayu balak!!

Maya Ariffin berkata...

Oh.. dulu masa takde anak aku tak terfikir pon soal ni seme. Tapi dulu bila tgk anak orang, mmg akan ada satu rasa serem nak kutuk ke nak kata ke nak neshat lelebih ke... sbb masa tu aku slalu ingatkan diri aku, "selagi ko tak rasa senirik, toksah la nak cakap banyak hokey! kau tak raser lagik. Kau tunggu jer"..
and oh yes.. now anak aku hok sepasang tu.. dlm seronok membesarkan derang tu mang senantiasa ada seram seram seriau aku ni ha membayangkan depa dah besau nanti. Ngeris pun ade kau!

EEan berkata...

Bile ko tulis post macam ni.. Baru lah boleh paham pemikiran mak bapak.. Kite buat memang rase happy kan..
Bile kite letak diri kite dalam fikiran mak bapak.. Baru kite tau..

lilacfla berkata...

didik agama bagi strong, so dia x kan tanya menda pelik cam "pesal lak nak kena pakai tudung, suka hatilah" "pesallak taleh kuaq ngan boipren suka atilah" hee awal2 kena brainwash cakap ini tak elok, itu terktuk so depa dapat tau mana ok mana x...

anak2 ni kalau dorang tau sebab pa mak abah larang, depa ok ja.. insyaAllah..

Tanpa Nama berkata...

limpahan bahan porno terang terangan dan tersembunyi tu yang matang cepat sangat

banyakkan ilmu parenting, u'll be a good father then

mantop post ni mantot!

Uda berkata...

aku akui bila kuar dating ngan makwe aku mesti datang perasaan tu...tapi cepat-cepat aku pasang lagu Kalau Berpacaran untuk meredakan gelodak yang membara tu..hehehe

Tanpa Nama berkata...

Larang. Tak sah kalau tak buat benda berdosa. Nanti dah besau, kcoule satu hari kahwin terus.

Datin Lulu berkata...

Ada sorang kawan aku cerita, dia punya kawan dari German. Mak kawan dia ni Kristian tapi jenis ortodoks ke apa ntah tak tahu lah.

Kawan dia cerita masa kecik, dia cakap sekejap je dengan kawan lelaki. Sekejap tu tak sampai 2-3 minit kot. Masuk rumah je mak dia cili vagina dia. Dia menjerit sebab sakit.

Mak dia kata "This is how u will feel if u friend with boys" (Lebih kurang macam tu la). Lepas tu sampai besar dia tak berapa rapat dengan mana-mana lelaki.

Bagi aku, cara didikan anak bergantung kepada tahap masing-masing. Kita akan tahu kemampuan anak kita tahap mana nak berkawan.
Yang penting jangan terlalu tegas/garang sangat dan jangan terlalu baik/manjakan sangat.

Jadi mak bapak kena professional jugak sebenarnya.
Zaman aku sekolah rendah dulu 90an, ada jugak kes rogol, romen dengan budak sekolah menengah, kawan2 dating bawah tangga. Sampai zaman bebila pun ada masalah ni.

Iman benteng diri.

sarah afiqah berkata...

kalu bercouple ni, tak lari nye dari godaan syaitan.
larang dorang tapi dengan cara berhemah.kalao bertegas sangt nanti dorang memberontak.

masukkan ank2 sekolah agama.
no tv no internet. mostly bahaya dtag dari situ.

nur berkata...

Pendapat aku,
didikan agama byk mane pn kau bg tp klau dah anak kau xnak terima, xguna gak. Tak mustahil.Tgokla brape ramai mak bapak alim,anak failed. Dari pemerhatian sekeliling, paling max. anak ko akan ikut cara parents dia smpai 14thun. Tu max. Pastu mula la dia memberontak..nak ikut cara kawan. Pakaian,percakapan.Semua kawan yg betul.Dgn social network lg,maka bertambahla golongan kwn yg ntah hape2. Solution? Ntah,aku pn pening2 gak pikir w/pn aku x kawen lg.

nur berkata...

sarah afiqah,
No tv no internet? Ksian kot. Lgpn lame mane nak control.Bila dia dah jumpe alam luar, benda ni kan jd culture shock kat dia. Contoh da banyak la. Hantar sek agama? Niat yg baik tp jgn expect anak kau akan jd baik bila hantar sek agama.

ahmad pintu berkata...

insyaallah the imam will arrive by the time u have a doter. :)

sarah afiqah berkata...

what i mean takde la sampai takleh langsung. maybe boleh tapi perlu dikawal dan perlu pemantauan parents jugak.

pasal sekolah agama tu,
aku ada pengalaman, parents aku hantar kiteorang adik beradik sekolah agama dari tadika. then adik beradik lelaki masukkan kat sekolah tahfiz.
most importantly, parents kene main peranan jugak kat rumah, jgn la setakat hantar anak kat sekolah agama tapi tak mengamalkan pun cara hidup islam sebetulnya.

so, difference between kiteorng dengan cousin yang sekolah menengah biasa, memang berbeza. cuma nak share pengalaman je :)

abeih berkata...

teringat cerita Papadom...

CikLilyPutih berkata...

aku belom sedia nak jadi mak kepada anak perempuan remaja, takut betul lah dgn zaman sekarang nie

Tanpa Nama berkata...

tak mau risau isu anak2 ni bole tak? nak suh suami wat vasektomi la

sangRIMAU berkata...

salam. wahaha. bro mantot. nice post ;))

well aku jadi orang pun sbb mak aku ni ganas cam jepun. if x dia berusaha tak delah aku jadi manusia. :))

so cara2 ni khas utk anak lelaki la :

1. kalau aku x reti baca sifir,
dia akan suruh pegi depan rumah, sambil buat starlight dan mendarab di waktu yg panas seperti di gurun sahara.

2.kalau aku balik lambat, siap la cili padi, setepet kena kat muka.


3. kalau aku lari dari mengaji, haha 3 round padang aku kena jogging sambil diperhatikan mak aku dan jiran2 aku...

4. yg paling hardcore sekali aku balik lewat, kena ketuk ketampi 500x....

pssst : aku siap tipu kawan2 aku aku terjatuh padahal kena denda ngan mak.

bahaha, i miss my youth but without her guide, i cant be a human being. :))

kesimpulan : mak aku jarang rotan aku. most of all pyhsical diri sendiri sakit and also mentality nak buat tu semua. :)))

well it works. :))

Tanpa Nama berkata...

aku yg belum jadi ibu pun dh mule rasa risau ngn tahap sosial remaja skrg..aku ade adik2 n sebagai anak sulung dlm family aku sgt2 takut dgn keadaan skrg..dn aku dpt rasakn mcmana perasaan mak bapak aku masa dia mbesarkan aku dulu..dulu kecik2 xpernah fikir taw nk memberontak jer..dulu bile kene marah , kene pukul, kene denda fikir mak xsayang n xfaham jiwa aku..skrg baru taw semua tu die wat coz die tramat-amat..sayangkan aku...
~sayang mak n abah~

-mis izza-

cik nurulain berkata...

jadi parents mmg tak mudah. kita akan alami apa yang dialami parents kita and partner kita dulu.

tapi depends lah kan. tak semestinya bila ayah tu lepas anak dia, makna nya dia tak sayang.

we call it trust. kau dah didik anak kau, kau kena percaya dengan didikan kau. kalau tak, anggap lah kau yang failure dari segi didikan. aku pernah mention benda ni kat mak aku bila diorang duk kongkong sangat..

lea berkata...

susah kan

mcm ditelan mati mak
diluah mati bapak

Shahrul Hairy Shaharuddin berkata...

Agak susah zaman yang sangat mencabar nie.. back to Islam yang shumul.. Insyaallah..

yours
SH

Wikileaks berkata...

nak mencelah,wikileaks terbaik...hahaha

cik k♥dah berkata...

oh yeah..!mmg dilema..hehe..ayah saye pun mcm tu..tp seyes sgt suke ngn style ayah saye..die garang + tegas tapi sporting..dalam die tak marah kite kapel-kapel tu sume tp die pesan2x n siap warning..(in a good way i guess yang buat kite rase nak buat jahat pun tak jadi..hahaha)..

yela..bukan senang nak wat ayah kite percaye kat kite kan?once die da percaye,kite kene gunekan kepercayaan tu betul2xla..takyah wat benda2 mengarut..emm..tu bagi sayela..hehe..

my dad is the best!!!=)

Kasmawati Jaafar berkata...

suka betul post ni.

setuju benar dengan komen no 1.

EyCa ZaKaRiA berkata...

aku t'ingat lagi masa aku borak2 ngan 'x' aku dlu pasal hal ni..dy mrh aku nk didik anak2 nnti ikut cra mak bapak aku didik aku..dy ckp cra pmerintahan diktator..bg aku wlpn org ckp mcm2 psl cra didikan mak ayah aku tu yg buat aku ngan adik2 aku jd manusia yg bguna

pd 'x' aku tu semoga ank2 dy nnti xla tjebak hal2 mcm bdk2 skrg wat ni klu dy sma kepala otak ngan bakal bini dy tu nk didik anak secara open minded..

sarah1005 berkata...

cabaran..
dugaan..
memang susah nak didik anak2 ni..

ikutlah pepatah melayu.. melentur buluh biarlah dari rebungnya
=)
Insya-Allah..

Khairi berkata...

aku nak bg idea pun tak tahu mantot. kalau tahun depan tukar kerajaan mungkin masa depan anak2 kita lebih terjamin. betul dak? hehe.

Tanpa Nama berkata...

aku dlu playboy.mmg slalu berpoya2 tp aku bkn xde didikan agama.semayg ckp.ngajipn lancar.background familypn jns beragama.so,klu anak pmpuan kita kata kwn dia jns alim,jgnla percaya sgt.tgk aku sdh.bknnye aku kata sme org alim cm aku.cme berhati2 la dlm berkawan.pikir baik buruk setiap perbuatan yg kita buat.konklusinya,ikutla apa yg islam ckp.abis citer..

~@mrsmOdzIq@~ berkata...

jujur la semua..ape yg kite buat ltk nye pd hati kita sendri...idup nie karma...wat goes roud comes around..

Tanpa Nama berkata...

Btol tu!! Kita patut ltak pemikiran kita dkat mak bapak kesian mak bapak kita '-'!!!!