Disember 28, 2010

Rais Yatim And The Cakap Tak Serupa Bikin 01


Kita bukak TV,keluar kempen government,suruh rakyat berbahasa,bersopan dengan orang lain.Macam mana boleh jaga budaya kalau orang yang tugas dia promote budaya takde budaya?

Tak salah nak tegur...tapi anda menteri...
Tengah pressure ke skrg ni?Nampak cam menggelabah aje?

23 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku memang menyampah dengan rais yatim ni, entah macamana orang bodoh macamni buleh jadi menteri. dia ni jenis orang melihat jauh kebelakang kalo dia jadi perdana menteri habis satu malaysia dia kampungkan.

Katak Hijau berkata...

Ini la mentaliti org Melayu. Ckp bahasa inggeris je, x patriotik la, x syg bhasa kbangsaan la. Smpai org tkut da nk mncuba. Last2 org mlayu x reti ckp inggeris, sibuk lak nk mnukar2 syllabus pelajaran.

ahahaha. Klakar la krajaan.

mr edz berkata...

bahasa jiwa bangsa

LS berkata...

MENTERI mcmni ke? nak perli². nak jawab, jawab jelah. taknak jawab, "next Q." apa susah?

eeqa~ berkata...

chaih.. muka tak boleh blah.. nak perli2 rendah2kan org laen plak.. next q suder.. betol cakap LS. hoh

Gen Fujita berkata...

Ooo dia ni, geng-geng diorang ni memang kaki menggelabah pun. LOL

panji alam berkata...

Menteri mana yg rogol pembantu rumah indon?hahaha..dah kantoi,memang jadi gelabah la..

Anak Ulu Cheka berkata...

kalau x menipu bukan menteri namanye wehh....nak hidup

- cincin kanda - berkata...

bahasa cuma tools of communication, no big deal janji dua org yg bercakap share the same understanding. jgn jumud sgt...

nih kalo ckp bahasa melayu tp buat buat tak paham, tu yg problem. ;p

p/s: according to syafi'e if im not mistaken lah; bahasa arab itu wajib dipelajari oleh setiap muslim. so, sesapa bermazhab syafi'e please check k. :)

Tanpa Nama berkata...

rasanya abg rais dah lama patut pencen dah.. sebab kak maz baik nyer bodek ngan bik mama.. so, masih ada peluang la dlm kabinet. x dinafikan abg rais seorang yg sgt handal berpantun. menteri penerangan indonesia yg berketurunan minang pun terkedu tatkala abg rais berpantun. tapi, bila mengulas sebarang isu.. bunga je lebih..isi hampeh. adoi. abgrais2, buek malu den ajo.

MuJE berkata...

haha, serius muka cam taik aku tengok

osip berkata...

pehal nak kerek sgt,

pelik sgt ke ckp bi, dah orang yang tanye tu pun dari paper bi..

orang2 generasi ni dah tak patut ade dlm kerajaan dah. ni stok2 katak bawah tempurung ni.

Tanpa Nama berkata...

meggelabah kes amah..kah3

Tanpa Nama berkata...

saya suka singgah di blog ni.refreshing :)

yang kurik itu kendi
yang merah itu saga
yang baik itu budi
yang indah itu bahasa

~Cik Ati~ berkata...

aku cukup x suke manusia yg suke peleceh2 org..cube klau org bt mcm tu kt kau..suke? cis..

Tanpa Nama berkata...

kalau dier nak suruh wartawan tu cakap bahasa melayu sekalipun...biarlah disampaikan dgn berhemah..caranya tu mesti betul..

x perlu la dengan nada sindiran...
bahasa melambangkan bangsa..budaya sekali...biar teguran tu beradab...

Zonkers berkata...

ni la satu contoh org bodos n sombong.

kalo dia nk pakai sgt bahasa melayu, apesal nama dia Rice Yatim? tukar la nama yg melayu sket.

mmg ckp x serupa bikin.

Ayyman Rahim berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ayyman Rahim berkata...

Nak buat mcm mana, dia nak orang berbudi bahasa, sebab dia berimpian nak jadi orang berbudi bahasa, tapi dia tak berjaya, jadi dia harap la orang lain berbudi bahasa. Faham tak? Hahahaha.


www.ayymanrahim.blogspot.com

Matt Fauzy berkata...

enchik rais yatim ni skang tgh cuak sbb wikileas ade kait kan dia Pak Menteri yg merogol pembantu rumah dari Indonesia

sero berkata...

WTF betul la... tegur pun care nak berlagak, ape punye Toooootttt!

muhamad azmeer berkata...

i sound silly when i speak malay...hahaha,reporter nk respon cmtu gak nyer...
nama bini pon tkar jd maznah RAIS, smpena nm dier, xpndai la plak nk ngajar bini.... merdeka kepala lutut dier.

Tanpa Nama berkata...

ya ya rite!! BAHASA lambang bangsa...bahasa u all kat atas ni memang melambangkan bangsa.. yeah we should remove this R.Y.