April 23, 2010

Surat Cinta Kepada CIk Roslina,Pembaca Cantik dan Seksi

Roslina menulis:

Poyo la ko mantot.... mak aku cikgu veteran..memang tak reti sgt gadget2 ni..dah g seminar/class pun mcm tu gak.. yang dia tau.. taip soalan. n print... ko jgn byk ckp la... as d new batch of teachers ganti diorg.. sume pun pandai la IT... ko tawu nak mengata saja. Ilmu sekolah ko sape yg bagi.. cikgu2 tu jugak.. sikit2 salah kerajaan... sumer pun salah kerajaan... ko g idup kat tempat lain la... anda ialah sampah masyarakat.

satu hal lagi... ckp kat bini ko.. kalo keje tawu nak complain jer.. duk umah.. mane ader keje senang... kalo tak nak buat keje remeh temeh tu.. ko suh bini ko tu keje kat private college..

takde ruginya membantu... bini ko gak dpt pengalamn dari yang senior.. bukan sume bleh di belajar dari maktab tu...

lasty.. ko memang sampah masyarakat. Kalau ibu kau baca ape yang ko tulis selama ni.. tentu dia menyesal lahirkan ko.

.........
(GAMBAR SEKADAR HIASAN)

Ke hadapan Cik Roslina,
Wanita unggul nombor 2 selepas Rosmah,

Assalamualaikum,
Pertama sekali,jangan kutuk ibu sendiri.Anda seolah-olah mengatakan ibu anda "sembab" atau "otak tepu" kerana anda tulis "dia tau taip dan print soalan,pergi kursus pun macam tu jugak."

Cik Roslina,anda tidak baca kah point aku yang sebenarnya?Adakah anda ingat aku post tu semata2 nak mengutuk cikgu veteran?Cik Roslina sayang,kalau aku kutuk Cikgu veteran,maknanya aku kutuk mak aku sekali.Cik,lain kali baca betul2.Aku kutuk sistem Kerajaan.Dan aku kutuk mereka2 yang suka ambik kesempatan.Kalau ibu Cik tidak suka mengambil kesempatan,baguslah. Apa tugas guru?Untuk mengajar.Cuba tanya mak Cik Roslina,suka ke dia buat kerja lain yang tak melibatkan education?

Apa tugas Guru Data?Jaga database dan juga mengajar.Perlu diingatkan di setiap sekolah kebanyakannya hanya ada seorang berjawatan Guru Data.Adakah Cik Roslina tahu berapa banyak database yang perlu dijaga?Berlambak-lambak.Adakah kerajaan sedar masalah guru yang terlalu multi tasking?Sedar.Tapi apa diorang buat?Memperjuangkan agenda 1Malaysia atau memalukan Milo dan KFC.Kebetulan pula Milo dan KFC adalah makanan kegemaran saya.Cik Roslina suka KFC?Nanti kita pergi makan sama-sama ya.Saya suka Dinner plate,dua ayam original satu ayam spicy.

Cik Roslina,
Anda adalah seorang penyokong kerajaan tipikal yang tak berapa reti membaca.Aku sedar dah banyak kali anda post komen kat sini.Kenapa marah sangat?Adakah Barisan Nasional memberikan anda gaji?Jika ya,kenapa anda kena bersyukur dengan kerajaan Barisan Nasional pulak?Anda bekerja bukan.Jadi,anda dapat faedah,Kerajaan Barisan Nasional pun dapat faedah.Fair.Dalam pekerjaan jangan lah bersyukur dengan majikan.Dua-dua dapat faedah.

Jadi,kenapa sokong benar Kerajaan Barisan Nasional?Dia dah memang berkuasa jadi kenapa perlu penyokong taksub macam anda lagi?Sokong macam mana pun,takde apa-apa Cik Roslina.Memang diorang dah menang kan?Apa yang seronoknya menyokong kerajaan?Menyokong orang yang kuat tak ada thrillnya Cik Roslina.Samalah seperti bersorak menyokong seorang pelakon porno lelaki sedang bekerja,supaya dia lebih gigih mendayung.Kita sudah tahu endingnya,dia akan orgasm di dada perempuan itu.Takde faedahnya.

Saya berharap agar Cik Roslina dapat mengubah sikap Cik Roslina yang agak kasar kerana jika Cik Roslina masih kekal mempunyai lidah seperti itu,sudah pastilah Cik Roslina tidak akan dapat bersuami.Saya amat berharap agar Cik Roslina dapat mencari seorang lelaki yang penyabar dan sedikit pekak telinganya,kerana sudah pastilah dengan tulisan sebegitu rupa,mulut Cik Roslina pasti lebih pedas lagi. Adakah sudah berboifren? Jika belum,saya mengerti kenapa.

Jika Cik Roslina masih single,saya ada beberapa orang kawan lelaki yang sedang mencari.Hubungi saya di ultramantot@yahoo.com.my

Harap maaflah jika itu bukan Cik Roslina.Saya bukak Google saya taip Roslina,itu yang saya dapat. Jika itu bukan gambar anda,anggaplah gambar itu sebagai hiasan.Jika itu gambar anda,bila kita boleh dating?Jadi,Cik Roslina,bayangkan jika kita berkahwin nanti...dalam kepala saya telah muncul pelbagai "arahan-arahan seksi","lokasi-lokasi eksotik" dan "posisi-posisi elastik" yang saya rasa Cik Roslina akan patuhi tanpa membantah langsung. Penuhilah permintaan saya ini...please....

Ikhlas,
Mantot
Sampah masyarakat yang ibunya menyesal melahirkan dia

113 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kesian nya cik roslina nih.

afiqsiddhartha berkata...

BURN!

Aqram berkata...

gua syak roslina ni bekas ketua puteri umno ni. tertekan tak dapat jawapan, hentam bantai blog lu.

tapi statement orgasm di dada tu memang terbaeeek. macam sial ayat tembak....

kalau tak lucah, tak mantot la.

Aqram berkata...

eh.. lupa plak nak ckp ni.

tapi, wa tak setuju la kalau lu kata fair.

cikgu berkerja, kerajaan dapat faedah. kerajaan bagi gaji, cikgu dapat faedah.

abes duit pencen tu kira cmana?
kerajaan kira sebagai apa? sedangkan cikgu pencen dah tak bekerja? tak bagi faedah kat kerajaan?

cmana plak yg dapat pencen tiap-tiap bulan tapi dok lagi terang-terang maki kerajaan?

tu nak kira cmana tu? ada penjelasan mantot?

Mantot berkata...

kalau kerajaan tak bagi pencen,diorang tak dapat undi.daripada tak dapat undi,baik bagi pencen.kalau pesara kerajaan 40% lwn kerajaan,60% lg mesti termakan budi.

kalau kira kos bagi pencen dgn hilang undian,cost effectivenya bagi pencen.

lgpun,compare level gaji swasta dgn gomen,byk beza dia kalau tak masuk elaun.perlu ingat,pencen hanya kira gaji basic.

jd,bila bekerja utk kerajaan,pekerja rugi daripada segi gaji yg diterima berbanding dgn kerja kat swasta yg ada kemungkinan bergaji lebih besar.jadi,pencen adalah satu insentif untuk diorang bersabar dgn gaji yg diterima tu.lagipun,kalau tengok siling gaji kerajaan,agak rendah.Tapi banyak benefit,jadi nilai pencen nanti tak membebankan kerajaan sangat.

mungkin kita boleh tgk sumbangan org tu dari segi long termnya,maksudnya contribution dia develop Jabatan tu atau Sistem atau Module yang akan terus digunapakai selepas dia berpencen.Kerajaan dah save duit kat situ.

lagipun,majoriti pekerja gomen ni banyak gred bawah 27.aku gi RTM dulu,interview gred 44,ada seorang pakcik nak inteview naik gred dari 17.Gred 17 kau tau gaji dia berapa?RM1100 lebih tak silap aku.Dia kerja dari gred pekerja am,berapa tah gred dia,aku tak ingat.Kerja kat Angkasapuri,duduk KL,TAHAP MISKIN dah tu.Kerajaan tak pernah nak pun betul2 nak revise gaji minimum Malaysia ni.

tapi,mcm mana pun,bila diorang spend 77 juta untuk APCO (sila tengok rakaman Parlimen Hari Ini,dah disahkan dan dihalalkan oleh wakil rakyat kita masa perbahasan parlimen tadi) aku tak rasa kerajaan akan rugi pun kalau diorang bayar pencen sebab pada diorang nilai 77 juta tu kecik.

SHE berkata...

SIAN CIK ROSLINA.. AKU DL W'PON CEKGU BIO AKU SLALU ROTAN SBB AKU MLS NK LUKIS2 ORGAN...AKU TTP SYG BELIAU...HUE..HUE...AKU RS CIK ROSLINA BERCITA-CITA NK JD GURU MS KECIKNYE..SBB TUH BELIAU MRH ORG KUTUK CEKGU...XPON BELIAU POM-POM GIRL BN MS PILIHANRAYA NT...CAYALAH...

Mantot berkata...

silap,
aku gi inteview gred 41.gile hebat kalau 44.

aku apply pakai SPM diorang panggil utk 41,kagum gak la aku.utk gred B (Bakat) ni mmg tak kira qualification.

Diorang kena perluaskan lagi pengambilan pekerja ikut skill mcm gred B ni sbb kalau ikut sijil dan paper semata-mata,lingkup.

Kerajaan perlu menukar sistem pengambilan pekerja diorang supaya tak 100% bergantung kpd TEORI dan EXAM.Industry sudah pesat bergerak kpd skill based worker.

Off topic sket.Nak betulkan sbb takut Cik Roslina marah.

Other Malaysian berkata...

err.
KFC? lame tak mentekedarah Dinner Plate. semenjak diperkenalkan dgn bubur ayam Marrybrown. terus terlupa sejenak KFC. milo lak makcik aku tak kasi minom. alasan dia, minom milo melembabkan otak. tatau la btol ke tak. fakta sains mane dia amek pon, aku tataw. tp dia keje nurse la. cume skrg da pencen. (eh? mcm lari topik je)

cik salina.
ini pendapat sy sebagai seorang CIKGU @ CIKGU MUDA @ CIKGU JUNIOR. ye. saye bersyukur kerana cikgu2 senior dulu mengajar dan menabur bakti sehinggalah wujudnya insan cemerlang, gemilang dan terbilang macam saya hari ni. YA! saya stuju dgn pendapat cik salina, cikgu2 senior ni harus diTOLONG jika dia meminta pertolongan. harus diHORMATI kerana pangkatnya yang senior. dan mungkin juga harus diGANTI TUGASnya jika dia tak berkemampuan. tapi cuba cik salina letak diri cik salina dalam situasi sebegitu. bayangkan, dalam satu sekolah tu, cik salina sajelah cikgu yg menguruskan dara. eh maaf, data. cik salina juga cikgu stor sukan, cikgu J-QAF, setiausaha Kelab Guru, cikgu penjaga printer, cikgu mesin potostet, cikgu kelab renang, cikgu rumah sukan dan bermacam2 jawatan lagi lah yg sepatutnya dibantu oleh cikgu2 senior, tapi mereka2 ini dgn sewenang2nya menolak dan mengenepikan semua jawatan2 @ kerja2 tersebut dgn alasan.. "alaaa. kau mude lagi.. tlg la kitorang yg dah TUA (nak aje aku cakap krepot..) ni.. bleh kan? pahala lebih.." YA! memang PAHALA lebih. tapi beban dan tugas pon dah melampau2. kirenye overweight. bayangkan nak potostet pon, nak panggil cikgu yg same. tu blom disuruh taep surat, lepas tu buat border, lepas tu print, mintakkan cop pengetua. kalau sehari dua, mungkin takpe kot. takde la terase beban. tapi bayangkan kalau diminta buat camtu hari2. kemudian, bukan sorang dua, semua cikgu nak mintak tlg benda yg asma. rase2 cik roslina dapat tahan tak? saye rase.. cik roslina bley jadi mereng. atau silap ahri bulan, bakal mengajar pokok2 dan bangku2 di tanjung rambutan.

isu kat sini bukan setakat nak kata cikgu2 senior ni PEMALAS walhal sesetengah mereka mmg pemalas. mcm kata bro Mantot, isunya ialah ketidakseimbangan pembahagian tugas cikgu. nampak ketara sgt membebankan sesetengah cikgu yg terlibat. cik roslina tak percaya? meh amek tmpat saya. saya sudi melepaskan jawatan cikgu ni sebulan dua utk cik roslina rasa. mcm mane situasi dan keadaan menjadi cikgu junior yg penuh tenaga dan bersemangat waja.

p/s: pasangkan langsir kat bilik guru pon nak suruh aku buat? jadahnye. kelas aku sape nak ajar? zzz.

Mantot berkata...

gaji ngan elaun tu ko lepas sekali tak?kalo ya aku nak gak try2 mengajar budak2 sekolah.

ko pasang langsir kemas tak?guru besar berpuas hati tak dengan hasil kerja kau?

LANN berkata...

Cik Roslina masih belum matang. LOL.

Bro Mantot. baru2 ni, tunang aku ada mengadu yg utk menghiaskan kelas, dia kena guna duit dia dan takde claim. Padahal tu arahan sekolah.

Persoalan aku satu saja. Mana duit lagi?

Takde peruntukan ke utk keceriaan kelas? Kalau ya pun, takkan tak boleh claim. Sekolah punya hal, cikgu yg merana.

Err. Cik Roslina, betul ke apa yg saya persoalkan?

Other Malaysian berkata...

Bro Mantot: gaji + elaun tu mane bley. nak makan ape lak aku nnti? takkan nak mengadu domba pada org2 kaya lak. haha. ha. pasal langsir tu, pengetua tak kata apa pon. sbb dia bukan tau aku yg pasang. ni smer arahan daripada cikgu2 veteran. takpelah. demi PAHALA dan keredhaan Allah. aku buat je la. kalau lepas ni tiap2 bulan aku kne tukar, mmg aku santau je la cikgu tersebut. haha.

Lann: xpa. kita ikhlas bantu. kelak rezeki melimpah ruah. tapi kalau nak cat sekolah, ganti atap sekolah, tukar cermin bilik pengetua, beli gambar Obama gantung dlm pejabat.. nak pakai duit kita jugak, aku suggestkan pada tunang kau tukar je la sekolah lain. gila la semua nak pakai duit sendiri. haha.

Other Malaysian berkata...

p/s: actually. aku rasa la. utk keceriaan kelas biasanya hasil kutipan sesama murid2 kelas dan guru kelas. tatau la kalau kerajaan ada bagi dana, tapi dana tu dilencongkan ke arah lain. seperti.. mewarnakan pasu2 bunga dalam sekolah, mengecat mural gambar najib tun razak, menaiktaraf bilik pengetua, letak aircond dalam bilik pengetua, tukar karpet pejabat dan pelbagai lagi la...

Lina Rahim berkata...

Hubby saya habis waktu sekolah balik lunch kemudian solat zuhur. Pastu bergegas nak pergi sekolah balik.
Saya tanya? "Napa nak g sekolah bang?"
Hubby jawab. "Nak kena potong polisterine buat huruf2 kecil untuk backdrop pentas.Sempena upacara penutup minggu sains."
Hah! Aku yang perempuan ni pun jari aku da tepu nak potong kain buat langsir inikan pula nak poton2 huruf..

Jasmin Hassan berkata...

Suami saya cikgu sekolah petang tapi pukul 7.30pg dah ada kat sekolah. Balik rumah dah nak maghrib. Macam-macam kerja kena buat. Dia lah guru data, dia la photographer sekolah, coach bola, naib SU sukan...wakil anta pelajar p stadium, lukis line kat padang. Dia juga guru maths. Bila masa nak mengajar ntah. Memang tugasan guru tak seimbang. Something must be done.

Ejamaria berkata...

bukan kat sekolah je, kat mana2 jabatan kjaan pun mcm tu, ape2 benda yg melibatkan IT+komputer tolak kat yg muda2 : ada la senior yg ambil tahu gak benda2 ni, tapi bukan semua... diulang bukan semua... yang suke lepas tangan pun sama : bukan semua - harap cik roslina paham : bukan semua!

Jard The Great berkata...

hohoho.. tpt keja aku pon sama.. walaupun ku bukan cikgu

ros berkata...

hambik sebijik ko cik roslina..
hahaha!
lain kali baca dgn mata hati..
jgn baca dgn membuta tuli!!
klakar la ko mantot!
akak pasti ibu ko tak semenyesal ibu cik roslina ;)

yang benar,
ros jugak tp sumpah bukan roslina!

kaseh berkata...

bile bace post ni terkenang aku kat ex aku kejap. kejap jadi coach, latih budak sukan. padahal die lari 50meter pn semput. asthma. kejap jadi koreografer, ajar budak menari. kdg2 jadi interior designer, hias dewan. pastu jadi polis, cari budak hilang.. kelakar betol r. itu lumrahnye jadi cikgu baru. cume dulu takde susah2 nak pakai data2 ni. aku ingat lagi waktu habis spm, ckgu aku mntak tolong datang sekolah key in data dlm comptur.. separuh abad dulu, scientists ade meramalkan yg technology ni dapat mmbolehkn manusie bekerje hanye 15jam at fully pay. wow! maknenye.. keje 3 jam je sehari! but but but.. so far, it hasnt turn out dat way.. so kerjalah.. kerja.. kerja.. kerja..!

Tanpa Nama berkata...

haha...sentap si roslina bace ni kan..padan muke ko.

mr edz berkata...

mak aku ada jaga anak cikgu sek kat kg.. dia cikgu kelas pagi tapi hari hari balik pukul 5... kenapa yer?

Tanpa Nama berkata...

cikgu suh budak2 rajin blajar..tp bl benda br dtg cikgu plak susah nak blajar...kursus dah pegi dah...
harap2 cik roslina x jd cam ibu nyer..mcm mana bangsa nak maju..

aku kerja bhgn it..so susah bl org xpac ko tau sume...so dia akan tanya ko jer...padahal nak buat border jer..kol aku dr jauh..kadang2 pc xleh on...rupe2 nyer suis x on..jgn takut mencuba sesuatu yg baru..asyik nak bersuap jer..lemak ar..

cik roslina..slamat berkenalan..

makan budak berkata...

cik roslina,

duduk dulu di kedudukan cikgu-cikgu junior ni.

gila! kalau semua kerja nak buat, macam mana nak mengajar kat kelas? agak-agak a..

cik roslina, bawak-bawak bersabar k kalau nak mengomen?

jangan babitkan ibulah....tak elok

Tanpa Nama berkata...

salam,
wife aku cegu..dia lain plak ceritanya..dia xdak masalah ngan cegu senior.mungkin dia bernasib baik bekerja bersama senior yg tau kerja.dia hanya merungut dengan cegu br kuar maktab.dia tgk cegu baru2 ni suka komplen keje byk.n cegu baru ni suka pertikaikan cegu data kerana cegu data kurang masa mengajar.tapi aku tgk wife aku pegang cegu data sampai kul 12-1 pagi pon xtido lg dok buat data.cegu baru katanya xdak inisiatif nak ceriakan kelas.kat blakang kelas kosong.pada aku walaupon cegu senior ni mengharapkan cegu junior utk buat keje2 lain, tapi kalo bab mengajar n passionnya terhadap mengajar dan murid2 adalah tip top lg..*asiew*

eRaY berkata...

yes mantot...aku sokong kau!!!

Tanpa Nama berkata...

ko siut la mantot...sian roslina..sebenarnye tu bukan roslina tu maybe rosmah..hahaha...anyway mantot mmg stylo..bijak membidas..

Khairi berkata...

Aku takmau jadi cikgu. CIkgu pun takmau jd mcm aku. fair la tu.

Pasal cik roslina. gambar tu kau potoshop kan mantot kan. ada jerawat besau kat situ sebenarnya. oh ya, mulut cik roslina tu agak cabui. kesian dia. tolong kasi ceramah esq 165 sikit kat dia lain kali sbb dia bukan budus cuma keliru.

silver berkata...

lepas zaid ibrahim aku rasa mantot org yg paling layak bertanding kat ulu selangor. go mantot!

damsel in distress berkata...

cik roslina ni banyak tengok tv ni. terpengaruh lebih ni!

Therapy berkata...

cik roslina..saya seorang guru bahasa inggeris kat taiping..kalau nak kenalan bagitau je la.kelulusan pun TESL tapi saya tetap tukang buat line padang paling unggul..kalau cik roslina nak rasa buat "LINE " ngan saya..boleh jer..kita guna lilin merah ekk!!!!

abdul berkata...

padan muka ko roslina..henjut dia baekk punye mantot..

ஐsHaLLotஐ™ berkata...

jangan lah ambil hati sangat dan salahkan mak cik Roslina bertutur begitu,

pasti ada sebabnya.

mukin sebab dia sedang mengalami pre-menopause takpun memang tengah menopause dan tak dapat menerima hakikat itu pasal emosi dia tak stabil lalu cepat melenting dan melantun.

kalau belum menopause, mukin dia antara 1 dalam sejuta wanita untuk menghidap uncontrollable-freaking-psyco-PMS-syndrome.
itu pasal dia mudah sensitif lalu cepat melatah dan membebel pedas pedas gitu walau dia pun tak paham kenapa sebenarnya yang dia melatah dan membebel pedas-pedas camtu.

takpun,dia berkenan kat en.mantot a.k.a sekarang-ini-suami-orang dari dulu lagi tapi kerana cinta tidak disambut dan tak berjaya nak 'beli' en.mantot dari isteri en.mantot lalu hanya jalan ini saja bisa dia ambil untuk menarik perhatian en.mantot.


jangan lah ambil hati sangat dan salahkan mak cik Roslina bertutur begitu,

pasti ada sebabnya.

;p

Tanpa Nama berkata...

thumbs up r mantot. mmg, typical gile kot ape yang cik lina tu membebel. BN da pegang, ko nak kipas ape pon, mcm tu jugak. tp kalau ko nak tempat ko membangun, tunggu wakil rakyat ko mati, ade pilihan raye kecil, baru r kerejaan amek port. bg mykad la, bg tanah la, ape la.ape diorang ni bute ke nak judge mende2 hodoh ni?

H.A.N.A berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Aqram berkata...

mcm sardin dah roslina kena bubuh...

wa nampak point lu mantot, memang kerja kerajaan gaji kecik.

dah hakikat. tapi, kalau kita yang gomen ni nak asyik compare dengan swasta, agak kejam kot.

kerajaan memang gaji kecik, kena sabar pencen, TAPI, cuti tetap, jarang on-call, spent MASA DENGAN KELUARGA banyak.

swasta gaji besar, EPF menimbun, TAPI, cuti ciput, on-call tak tentu masa, MASA dengan keluarga? abaikan.

aku ada experiance kerja dengan pusat kekeluargaan. kes penceraian dan pergolakan rumah tangga banyak melibatkan kakitangan swasta berbanding kakitangan kerajaan.

sebab tu, bagi aku walaupun pakcik yang kau sebut gaji rm1100 tu kecik, kau pernah tanya tak mcm mana dia survive dengan keluarga dia? kita rasa dia tak cukup makan, dia plak rasa cmana? mungkin kita tengok dia miskin, tapi dia rasa dia bahagia. kita gaji banyak pun, dok membazir. dia gaji sikit, dia berjimat.

jgn jadi mcm member aku, gaji dah sedap kerja swasta sampai 4k. semua cukup. tapi, asyik mesyuarat sampai bininya dah bersarang kat rumah. tup..tup.. bini skandal dengan jiran.

tak tahu lah mantot oiii..

whammy berkata...

salam
cik roslina, mantot dan sekalin

esp cik roslina lah,

mak saya juga cikgu veteran.siap dh patut bersara tapi extend.x cukup veteran taktaulah nak veteran camana lagi

tapi mak saya bertatih blajar guna power point, internet, excel etc.alhmdulillah sy tgk reti je dia buat semua tu skrang.

oh ya, mak saya juga dah ada blog :).blogger sehh mak guaa hehe

utk makluman cik roslina,mak saya xde degree,lulusan maktab je

jadi pada pendapat saya yang tak seberapa ni, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

where there's a will, there's a way
where there's no will, there are thousands of EXCUSES!

p/s: slh satu cth EXCUSES - akak dah VETERAN la, x reti bende2 IT ni, cik yg berumur 24 tahun ni tlg lah buat ye.

p/s: I LOVE U MAK

LANN berkata...

mana komen cik roslina nih!

areev19 berkata...

hahahaha...aku pun tak perasan komen cik roslina nie..

tp surat nie mmg betul2 terbaek..artikel2 bro mantot mmg best.. hahahaha

LANN berkata...

"takde ruginya membantu... bini ko gak dpt pengalamn dari yang senior.. bukan sume bleh di belajar dari maktab tu..."

senior mana yang dikata mengajar pasal data ke apa? cikgu veteran ke? roslina ni bercerita ke bercakap bohong?

Roxy zai berkata...

rhumbs-up!!

roslina berkata...

Mantot, saya dah lama mengikuti blog saudara. Memang saya pernah sekali memberi komen sebelum ini.
pertamanya: itu bukan lah gambar saya.

lawak juga saya baca komen balas saudara.

(Pertama sekali,jangan kutuk ibu sendiri.Anda seolah-olah mengatakan ibu anda "sembab" atau "otak tepu" kerana anda tulis "dia tau taip dan print soalan,pergi kursus pun macam tu jugak." )

komen :tak perlu la saudara nak memutar belitkan apa yang saya tulis.. hakikatnya, bukan semua guru veteran boleh adaptasi IT

Cuba tanya mak Cik Roslina,suka ke dia buat kerja lain yang tak melibatkan education?

komen : ya, memang beliau juga tak suka. tetapi, tugas guru sekarang ini lebih mencabar.. bukan setakat di dlm bilik darjah. terlibat hari sukan, kokurikulum, penandaan, kursus, perniagaan, pembentangan kertas kerja dan mcm2 lagi. Kalau hanya nak mengajar.. saya sarankan para guru (sekolah kerajaan).. sila ke sekolah swasta di mana anda di gaji mengikut jam.

1)Apa kena mengena GURU DATABASE dgn 1Malaysia?

2)apa kena mengena komen saya dengan calon suami? sebab dgn jelas..anda yang bermulut kasar dan perangai gila seks awak itu.. tetap mendapat anugerah dari Allah seorang isteri.

3)Sangat kelakar bunyinya, isteri anda yang mengajar lukisan di sekolah (mengikut apa yang awak kata), masih merujuk nota2 maktabnya walaupun sudah 5 tahun meninggalkan maktab. izinkan saya membuat andaian disini bahawa, patutla, kerja2 non education diberi padanya.

4)Tak perlukan campur adukkan fahaman politik kamu apabila berdepan dgn situasi seperti ini lagi. Yang kamu kejar hanya glamor kerana mahu org membacanya. Tulis jounal n publish dan jgn hanya sekadar berselindung di sebalik blog maya ini.

5) tukarlah URL kepada yang lebih baik, CURSING MALAY? i believe, as a graduate person like u, can think sumtg better thn dat...

chip_ster berkata...

dear mantot, aku ske bce ape yg kau tulis, especially this one... mak aku ckgu gak, tp dia brusaha nk pndai wat sume bnde, taknak susahkan orang katanya...hahaha kan bagus kalau org lain fikir macam tu... and pasal cik roslina tu, kau kne faham, kau cakap dia salu komen kat blog kau, nampak sangat yang dia follow blog kau...hahahahaha dia cakap macam2, tapi still gak baca blog kau kan...hahahaha

kō⋅rŏxx berkata...

Kesian cik Roslina. Sakit bontot kena cucuk dengan Mantot.

Dah tau tak suka, lagi nak sibuk baca blog dia. Apa, guilty pleasure ke?

Tot, derma la duit iklan sikit kat dia. Suruh dia pegi main jauh-jauh.

Mantot berkata...

jadi,guru veteran tidak boleh adaptasi kepada IT anda halalkan?tapi guru-guru lain yang tidak boleh adaptasi kepada kerja2 mengarut spt menjadi tukang kebun atau pengadil pertandingan sukan antara daerah tu anda maki pulak.

mana fair camni...

Tugas guru mmg mencabar Cik.Tugas guru mendidik,apa yang aku,kau,diorang lain pakai sampai mati,itu semua guru sekolah yang ajar.Kalau dah tau tugas guru mencabar,kenapa perlu ditambah lagi cabaran itu?

Jawapan dia senang aje.Cost saving measure.

Kenapa Cik Roslina tak nasihatkan ibu cik bertukar ke Sekolah Swasta?Cuba tanya dia kenapa dia tak tukar ke swasta.
Aku percaya jawapan dia sama aje mcm cikgu lain,SEBAB DIA SUKA JADI CIKGU SEKOLAH.Sebab jadi cikgu ni bagus.Kau takkan ingat doktor gigi kau atau arkitek yg buat rumah kau,kau akan ingat cikgu kau.Tapi,cuba tanya dia lagi,apa yang tak seronoknya jadi cikgu.Dia pasti akan jawab semua benda yang aku tulis.

Satu masa dulu cikgu ni memang Cikgu.Kenapa perlu ditambah lagi outside task yang tak kena mengena.Perubahan zaman?Kemodenan.Fuck it.

Pensyarah Universiti Awam pun kerja dia hanya bersyarah masa kelas dan paperwork berkaitan pengajaran dia,kenapa Cikgu dianak tirikan pulak?


Kalau aku kejar glemer,BAIK aku tulis journal dan publish,sebab tu aku berselindung disebalik blog ni.


Cik,siapa yang kasar dulu?
Salah ke aku lawan ayat kau dengan cara yg kasar?Sori la kalau aku ada tertumbuk abang kau,adik kau ke,kakak kau ke tapi pada aku,kau takde sebab nak tiba2 berkasar dengan aku.

Salah ke aku gila seks.Aku tak rogol orang.Aku tak raba2 bontot org lain mcm menteri kita.Aku ckp aje lebih,aku tak buat.

Lastly Cik Roslina,Encik Sarcasm kirim salam.Dia kata Cik tak kenal siapa dia.

roslina berkata...

Pensyarah Universiti Awam pun kerja dia hanya bersyarah masa kelas dan paperwork berkaitan pengajaran dia,kenapa Cikgu dianak tirikan pulak?

komen : ini hanyalah pandangan peribadi anda semata-mata encik mantot.. siapa kata pensyarah di universiti awam tiada tugas lain selain diatas? anda seorang pembohong pula sekarang.

Apa maksud anda dengan outside task? adakah dgn menceriakan sekolah dan kelas(tempat pembelajaran pelajar)merupakan outside task? adakah sekolah perlukan seorang dekorator eric leong untuk mencantikkan kelas? adakah perlukan designer luar untuk backdrop pentas n event sekolah? adakah perlukan IT technision untuk sekolah2 untuk printing? Adakah perlukan seorang linesman untuk lukis line di padang? Adakah perlukan juri luar setiap kali ada pertandingan sekolah?

Berapa pekerja yang anda perlukan di sekolah?

Apa maksud anda dgn outside task? Memang guru terbeban dgn semua ini. Tetapi, guru juga adalah pekerja yang di bayar gaji. Mungkin bg sesetengah ia tidak setimpal, tetapi bagi yang bersyukur, ia jauh lebih baik daripada yang bekerja di sektor swasta.

Mantot, awak memang gila seks. Kasihan saya melihat isteri anda. Perlukah anda nak mengaitkan semua perkara dengan seks jijik dan murahan awak itu bersama politik sempit awak?

Dari tulisan awak, semua org dapat menilai siap sebenar diri awak. Kerap mencarut, menggunakan perkataan2 kesat, menabur fitnah, memaki hamun.

Ibu awak pasti menyesal melahirkan awak didunia jika membaca tulisan awak di blog ini.

Tak perlu nak beremosi membalas komen saya. Kirim salam pada mr sarcasm.

makcikorange. berkata...

kepada cik roslina; cuba la kau fahamkan ape yang mantot cakap tu pada perspektif yang lebih luas, atau kau amik contoh situasi yang sama, dan bukan semata mata nak attack tentang 'cikgu' sahaja.
dan oh ya, jangan la badan je besar, tapi pemikiran macam budak budak gaduh,sikit sikit nak sebut pasal mak orang laen. ahaha. geli hati aku baca.

kepada mantot; bro, sedikit sebanyak ape yang kau tulis,kadang kadang mempengaruhi hidup aku.

caya la weh!

xen berkata...

uuu sempitkan pemikiran anda seperti cik roslina.

be open la dan terima kritikan. ni tak kritik skit dh nak bantai macam2. isk2 kritikan membina kot.

tp aku rasa cikgu tu bukan stakat mengajar je. blajo tingi2 pn kene susun file sendiri gak.

roslina berkata...

kepada makcikorange, terima kasih atas saranan itu. tetapi, semakin hari, saya lihat bloggers semakin melampau. berselindung di sebalik laman maya untuk menyerang sesiapa meraka tak suka tanpa mengira baik dan buruk sesuatu perkara.

dan meraka ini bukan sahaja semakin seronok melahirkan pendapat tanpa memikirkan sebarang implikasi dari tulisan mereka. Dan ini juga salah satu faktor yang mempengaruhi pelayar2 blog, dengan memberikan fakta2 yang jijik, kotor, bahasa kesat dan bermacam2 lagi, sedangkan perkara yang positif kurang dari 50%.

Tak malukah anda makcik orange, jika seorang lelaki berbangsa melayu Islam melayan seorang wanita sebegini rupa? atau mungkin makcik ghairah membaca tulisan2 serta komen2 beliau yang sudah tentu tiada nilai faedah langsung..

lihat shajala komen2 blog ini? penuh kelucahan melampau. Adakah org sebegini yang makcik orange mahu pertahankan? adakah ibu kita membenarkan perkara ini?

Mantot berkata...

Cik Roslina,
dah tak ada idea sudahlah.Bila kena kat batang hidung sendiri baru mengerti.

Komen anda lebih kpd serangan peribadi pulak skrg ni.Aku masukkan seks sbb aku tak suka main2 mak bapak dalam benda ni...anda start dulu.Pada aku,lagi baik gila seks daripada kutuk mak bapak orang.

Kalau aku maki hamun,kalau aku fitnah (tah bila masa aku fitnah) dan mencarut,biarlah,aku yang tanggung.Aku mencarut sorang2,aku takde pun mengaitkan mak bapak sesiapa (kecuali mak bapak sesetengah menteri)

Buat pengetahun Cik Roslina,saya jadi begini kerana ibu saya yang membentuk mentaliti saya begini dan apa yang menggembirakan,ibu saya juga adalah pembaca blog ni.Siap favorite lagi you!

Dalam benda ni,jelas,anda yang tidak paham.Bukan aku.Aku paham apa yang aku nak tulis sbb benda ni ada kaitan dengan family aku.

KAU?
Apa kaitan hal ini dengan kau?Adakah kau tuan punya Kementerian Pendidikan?Atau ibu kau salah seorang orang besar Jabatan Pendidikan?

Aku tanya ikhlas ni..
Apsal kau marah dengan aku?
Aku tak nampak sebab pun kau nak marah dengan aku.

Mantot berkata...

jadi,guru veteran tidak boleh adaptasi kepada IT anda halalkan?tapi guru-guru lain yang tidak boleh adaptasi kepada kerja2 mengarut spt menjadi tukang kebun atau pengadil pertandingan sukan antara daerah tu anda maki pulak.

mana fair camni...


anda belum lg menjawab soalan saya.

Tanpa Nama berkata...

oi cik roslina, kau yg start dulu nak kutuk mak org apahal? mantot ada directly mengata mak kau ke?

emosi betul la aku org yg nak masuk mak2 bapak2 ni. mak kau tak ajar kau ke? kesian betul la. ni la yg dinamakan KURANG AJAR.

wei, kalau kau tak suka, sudah la. bleh blah. ramai je lagi org suka. kau ni pempuan typical, jenis yg menggeletis bila dicucuk. tak reti dok diam.

now will you just shut up already. loser.

siti sifir berkata...

cik roslina,

ko cakap blog ni lucah. tapi ko masuk gak, baca gak setiap ayat dia kan? so ko pun suka la benda2 lucah kan?? hahahahahah

siti sifir berkata...

and by the way, kalo ko tak BERSELINDUNG DI BALIK LAMAN MAYA, reveal urself la kan??? sape ko? keje mana? no ic brape? dah kawen ke blom? mak ko nama ape?

ha jawab la kalo ko tu taknak BERSELINDUNG DI BALIK LAMAN MAYA sangat kan. hahahahahahah. pigidah mabuk. ko pun same!

Aqram berkata...

aku tak rasa mantot gila seks.

mantot sebenarnya kuat seks.

kuat seks lebih better dari gila seks.

boleh bertahan 7hari seminggu.

John cena pun kalah.

ah, tak salah la kalau kuat seks kalau dilepaskan pada cara halal..

ye dak??

udah2 le cik roslina. moh saya belanja kamu makan KFC nakk? skrg KFC ada nasi beriani.

roslina berkata...

komen :tak perlu la saudara nak memutar belitkan apa yang saya tulis.. hakikatnya, BUKAN semua guru veteran boleh adaptasi IT. Ada juga yang succeed in IT walaupun jumlahnya amat kurang. Tapi, saya pasti, tugas2 guru seperti menaip soalan tentu bukan lagi masalah.

Pasal yang tak dapat adaptasi kerja2 "outside task" seperti yang anda katakan itu, banyak lagi peluang pekerjaan diluar sana di bidang yang sama tanpa memerlukan lain2 komitmen selain mengajar. Tetapi, anda tentu pernah bersekolah, tentu anda sendiri lihat..tugas guru tidak terhenti di bilik darjah sahaja. paling kurang Pers ibubapa dan guru (PIBG) dan lain2.

ada banyak lagi persoalan yang saya kemuka, mana jawapannya..

saya minta maaf jika komen2 saya ini mengguris hati cik mantot serta pelayar2 blog. Dan jika ibu cik mantot merupakan pelayar setia blog cik mantot ini, dan beliau tidak berkata apa2.. saya tak tahu nak kata apa..

pertama kali saya terbaca blog saudara ialah bila cik mantot mengulas filem twilight. Ia amat lucu dan menggelikan hati.

Tetapi, seperti saya katakn, saya takkan komen lagi jika cik mantot tak benarkan selepas ini.

maaf dari saya.

Mantot berkata...

aku takde terguris pun.aku jenis tak tau malu jadi aku tak terasa apa2 pun.

Cik,contoh yg Cik bagi itu "PERSATUAN IBU BAPA DAN GURU." Nampak perkataan GURU?

Mahu jawapan,meh aku jawab.Aku mmg suka benda camni:

ini hanyalah pandangan peribadi anda semata-mata encik mantot.. siapa kata pensyarah di universiti awam tiada tugas lain selain diatas? anda seorang pembohong pula sekarang.

Pandangan peribadi?Kau ingat aku kerja apa?

Apa maksud anda dengan outside task? adakah dgn menceriakan sekolah dan kelas(tempat pembelajaran pelajar)merupakan outside task? adakah sekolah perlukan seorang dekorator eric leong untuk mencantikkan kelas? adakah perlukan designer luar untuk backdrop pentas n event sekolah? adakah perlukan IT technision untuk sekolah2 untuk printing? Adakah perlukan seorang linesman untuk lukis line di padang? Adakah perlukan juri luar setiap kali ada pertandingan sekolah?

Tidak.Kita tak perlukan hire seroang staff untuk setiap kerja spesisifk tu.Tapi..Kerajaan kena pastikan benda2 tu tak mengganggu pembelajaran dan pengajaran.Masalahnya,skrg ni,benda2 tu dah mengganggu.

Bila dia dah mengganggu tugas asal guru,kerajaan perlu wujudkan jawatan2 spesifik untuk menampung tanggungjawab tu.

Kenapa anda merasa bila guru dibayar gaji,mereka perlu buat apa saja?Guru dilatih selama 2 tahun,ada yang 4 tahun untuk mengajar.Jadi,maksimakan skill mereka.

Berapa pekerja yang diperlukan di sekolah?

Aku jawab soalan kau dengan soalan,"Berapa ramai budak lepasan SPM menganggur?"

Puas?

Mantot berkata...

Bila kita ada peluang nak wujudkan peluang pekerjaan,sepatutnya kerajaan ambik la.Daripada lagi ramai budak Melayu duk kerja kilang,lagi baik diorang jadi kerani atau pembantu am/pembantu guru di sekolah.

Peluang nak membantu orang Melayu bekerja tu banyak.Dengan suasana dan environment yang lebih ke arah education,tak mustahil budak2 yang tak berapa cemerlang SPM dia dapat improve diri dia bila dia di sekolah.

Aku cukup menyampah bila kau selalu kata,tak suka gi kerja swasta...what the hell punya mentaliti.

Aku tak kisah kau nak komen,tapi kalau kau nak main mak-mak lagi,aku rasa baik kau gi baca blog lain yang URL dia lagi suci dan bersih.

roslina berkata...

tersenyum saya membaca komen cik mantot.. penuh dgn sopan.. boleh pun buat.. tak perlu kelucahan kan?

cik mantot pensyarah? saya juga.

Cukup saja disni, komen saudara jelas inginkan kemenangan.. tidak boleh di cuit mahupun diusik.. saudara sahaja yang benar..

yang benar tentu benar, yang salah tetap salah.

end

Mantot berkata...

haha,Cik perlu ingat,Cik yang berkasar dulu.Bukan aku.

Aku mmg ingin menang.Siapa nak kalah?Salah ke aku nak menang?

Dah Cik Roslina usik main mak mak,takkan saya nak diam.Fikir logik la,tak perlu ada sijil atau pangkat untuk fikir benda camtu

sepol Utusan berkata...

cik roslina da kawen blom? hehehhe

makcikorange. berkata...

bro; kau nampak tak dia kata kau bole plak kan tulis ayat sopan santun?

dia tak sedar ke cara dia dulu tu yang KURANG SOPAN SANTUN? haha. ni, dia buat ayat xnak indah plak kan bila komen dia sini. provokasi dia guna. konon nak nampak dia yang innocent.

dan oh ya CIK ROSLINA; bukan saya suka membaca seks ke, atau ape ape ayat lucah yang disampaikan di sini.
cuba la fahamkan (kata pensyarah kan?), READ BETWEEN THE LINES. fahamkan ape yang nak disampaikan di sebalik tu, serap la yang baek, kalau da tahu tak elok, tak payah la ikut.

peace!

Sari berkata...

kementerian pelajaran malaysia patut tambah lagi pembantu am di sekolah. sekarang ni, ada PPM (pembantu pendidikan murid) untuk murid pendidikan khas dan prasekolah saja sekarang ni(kalau tak silap).

izzabelle berkata...

salam...

memang betol skang ni cikgu terbeban banyak.mane nak mengajar,mane nak mendidik lagi.kalau dah semua sibuk buat kerja2 yg non-educational,siapa lagi yg nak mendidik budak2 kita kt skolah?kalau tak,takkan wujud kes2 rogol dalam kelas n macam2 lagi.

dek nak mengejar kerja2 lain yang bertimbun tu,kualiti mengajar menurun.effectnya kepada siapa?akhirnya cikgu juga yg disalahkan.

*pendapat berdasarkan pemerhatian*

Aqram berkata...

kerja pembantu am tak glemer kot.

sebab tu tak bnyak orang apply.

ada pengkomen kat sini kerja pembantu am keee?

Tanpa Nama berkata...

hahaha. Lepas serang mantot, mkcik oren pon terkena. tak pasal pasal. Dia yang mula berkasar dulu, alih alih kata boleh pun mantot bersopan. hahaha. WTH?

*habis la lepas ni aku plak yg kena.

sorry ye 'puan' roslina. ahaks ;p

semi berkata...

macam ni la cik roslina, pada aku:

tugas guru/cikgu sepatutnya 90% mengajar/menanda/bincang dgn murid2.

full stop. bukan buat benda2 lain yg merepek2 tu.

sapa suruh kerajaan buang pekerja2 am kat sekolah. depa tula dulu yang tukang cuci, tukang kemas, tukang buat line kat padang...

tugas guru patutnya mengajar. full stop.

i'm sick of all these nonsense.

ok, one last salvo, muhyidin, engkau nak jadi PM kan? tapi apesal masa engaku jadi menteri pelajaran ni, tak reform our education system? sembab. yang aku pasti, sejak zaman najib jadi menteri pelajaran, budak2 makin hancurr... lepas tu naik la malaun2 lain bagai... introduce macam2.. tapi kesan pada kualiti pendidikan and budak2 makin merudum... termasuk la hishamuddin yang 'tak minum arak'...

sick.

semi berkata...

oh, talking about our system...shisshh..

benda2 ni buat aku benci UMNO!

and one doesnt have to even like the opposition to hate UMNO. really.

UMNO itself is a freakin disgrace! what a shame to humanity!
full stop.

"kalau orang sg buaya ni nak tanah ini dimajukan, pastikan pilihan raya umum nanti, BN perintah semula negeri Selangor ini," kata PM Najib. i saw this on tv3. how dare he said so? engkau ingat orang sg buaya tu apa?

(sori mantot. panas ah benda2 ni. bukan apa, ada jugak orang yg tertutup mata hati dia walaupun dah berzillion sampah yg UMNO dah buat)

xordy berkata...

Nobody in this world yang boleh tros adapt with life. Nak makan pun kena bersuap. But what can people do? LEARN.

Orang2 veteran boleh je nak adapt pasal IT. Nak taknak je. Maybe amik masa. Tapi boleh je kalau ada usaha. Cikgu ajar murid2 untuk bersaha, tapi apa gunanya kalau cikgu tu sendiri tak berusaha? Mak aku dulu nak SMS pun tak reti, tapi she willingly to learn. Now, nak troubleshoot internet pun dia reti.

agfam berkata...

cik roslina suke kn posisi ape? mesti yg garang2 kn..

Other Malaysian berkata...

oh yeah!
laksana melihat perlawanan bola sepak anta Macha United VS Macha Sh*tty. akhirnya gol jugak. ingatkan takde gol.

pesanan utk cik roslina:

daripada apa yg aku tgk, anda kne try dulu jadi seorang CIKGU. rasa dulu pengalaman kami cikgu² ni. mmg la kami ni dibayar gaji. alhamdulillah gaji kami lebih tinggi dari certain pekerja swasta. tapi point kat sini ialah kami ni manusia biasa yang lemah dan penuh dengan kesalahan dan kegagalan. bayangkan kalau anda seorang je cikgu yg buat semua kerja tanpa bantuan daripada cikgu2 lain, terutamanya cikgu2 veteran. larat ke? bagi aku, aku tak pnah komplen kne pasang langsir ke, kne alihkan almari bilik guru ke, tukarkan karpet pengetua ke, lap tingkap ke, buat backdrop ke.. ya! mmg aku tak pnah komplen. cuma aku nak komplen, time aku buat keje2 ni, kelas aku terabai. cikgu yang ganti lak, bkn megnajar subjek yg sama ngan aku. jadi ke mana haal tuju budak2 ni kalau cikgu2 dibebankan dgn tugas2 yg tak berkenaan dgn PENGAJARAN?

anda asyik menilai sikap dan fahaman org lain. cuba nilai sikap anda sendiri. try tgk pi mengajar sekolah menengah 5-6 tahun. baru tau azab dan seksanya nak mendidik manusia zaman skrg ni. tambah lagi konon2nya cikgu kene multitask. hehe. kalaulah.. KALAU cikgu yg jenis suka melilau2 tak pedulikan kelas, mmg dia tak kisah pon buat job2 luar ni. tapi bagi aku, aku algi pentingkan pengajaran. mak bapak diorang amanahkan cikgu2 utk bagi pelajaran, didik elok2. kalau buat sambil lewa.. sibuk dgn job2 lain.. tak ke dosa aku tanggung kalau anak2 diorang ni tak dpt pendidikan yg ckup? anda pnah pikir ke?

oh. cikgu2 veteran? berdasarkan pengalaman aku sendiri. kat skolah aku sendiri. sebahagian besar cikgu veteran adalah PEMALAS dan aku ulang sekali lagi, PEMALAS! bukan tak tau, tapi aku ulang lagi PEMALAS! sedangkan pengetua aku yg dah menjejak usia 54 tahun still bley study balek camne nak print, camne nak warnakan logo skolah.. etc. takkan la cikgu2 yg MUDA daripada dia takley nak usaha. bukannya susah sgt pon. bukan suruh belajar AUTOCAD (ah. bukan kau tau autocad tu ape.), 3DS MAx ke, Flash ke, Javascript ke.. cuma belajar mcm mane basic nak menggunakan komputer. oh lupe. aku pernah gak buat kursus menggunakan komputer (office 2007 - merangkumi word, excel, access, powerpoint). dan FAKTA YANG MENARIK kat sini ialah, 3% je cikgu2 veteran yg ikot. selebihnya cikgu2 muda sebaya aku. heh. mane pegi usaha diorang nak belajar? anda kata kerja cikgu zaman skrg mencabar. tapi aku tgk cikgu2 veteran tu mcm tak tercabar je. duduk lenggang2. ngumpat sane sini dlm bilik guru. jual kuih la, kain la. MENCABAR ke? aku yg TERCABAR ade la.

mungkin dari sudut mata anda cik Roslina, anda btol. mungkin sebab anda tak mengalami dan merasai sendiri pengalaman dibebani dengan pelbagai kerja tak berkesudahan. bila dah rasa nanti, baru la mengucap panjang. cikgu2 zaman skrg ni boleh apply mane2 kerja yg wujud dlm sektor swasta mahupon sektor awam. tak caya? try la. tahun ni je aku dah jadi penghias dalaman, tok guru silat, pelari pecut, pengerusi dan presiden kelab, jurugambar, juru potong rumput, setiausaha dan mcm2 lagi. agak2 kalau aku apply kat mane2 syarikat diorang terima tak?

p/s: sebenarnya, anda yg tak boleh dicuit cik roslina. kasi bukak sket minda tu. ape point yg nak disampaikan. ape permasalahannya. er lagi satu. toksahla babitkan mak bapak dalam hal camni. da mcm budak darjah 6. ye la. dlu aku kecik2 masa darjah 6 slalu la cakap camtu kalau gadoh ngan member aku..

"sian kau ek Ali (bkn nama sebenar). mak bapak kau msti marah gile tgk kau dpt C-. kan kan?"

dan kemudian aku kne tumbuk ngan Ali tu. tapi tak kene la. sbb ketangkasan aku mengelak lebih sket dari ketangkasan tumbukan dia. haha.

Tanpa Nama berkata...

kalau tugas guru memang *multitasking, mcam2 kena wat.kenapa aku pnah dgr ura2 rmai guru tidak berpuas hati kerana kena buat macam2 tugas yang takder kena mengena dgn profession perguruan..pernah kecoh kan berita nih tak lama dulu..so guru sndiri mengeluh tak nak dibebankan dgn perkara2 camni.mungkin boleh buat survey,berapa ramai guru setuju jika tugas mereka dipelbagaikan dan tidak tertumpu kpd bidang mereka semata2; dan bila aku sbut tugas,aku maksudkan smua perkara yg dicakapkan di sni *tukang kebun,hias,jga murid sakit&nakal,jga database dan kmputer skolah,photostat dan sbagainya

*nk tgk berapa rmai guru yg stuju

Mantot berkata...

benda ni dah kecoh lama tapi kementerian setakat berjanji nak buat kajian aje.baru sebulan lepas kesatuan guru keluar statement dan muhyiddin dah jawab.

yang menghairankan aku,cara dia jawab tu macam masalah tu baru timbul sebab baru nak wujudkan Jawatankuasa.

Boleh refer sini
http://www.nutp.org/malay/isu-isu/isu-isu%2045.pdf

(File dalam bentuk PDF) untuk tengok komen Muhyiddin.

Masalah ni dah lama.Dari isteri aku kerja sampai skrg,dari Mak aku start komplen kena buat mcm2 start tahun 90 an sampai sekarang..tapi baru nak buat kajian?

Sangat efisien sekali.

sepol Utusan berkata...

cum on cik roslina giahahahhaha

zulaikha berkata...

patotlah budak budak sekarang dah tak berapa nak macam budak budak sekolah sebab guru pun dah tak bagi perhatian sangat time kat sekolah. sibuk nak menghias kelas lah, menanda line kat padang lah. Habis budak budak tu sape nak dijaga? nak diajar?

Guru sepatutnya lebih memberi perhatian kepada para pelajar memandang budak budak skrg pon dah berani belasah guru, pecah cermin kereta cikgu. Mereka ini semua budak yang kurang perhatian dirumah, jadi gurulah yang menjadi orang seterusnya yang patot mmberi perhatian kepada mereka.

Tugas guru memang mulia dan bukan senang nak jadi cikgu lagi lagi nak menghadap pelbagai ragam perangai. Dalam blog yang secara maya ni pon dah macam macam perangai apatah lagi guru nak mengawal satu kelas secara 'live'.

Jadi eloklah guru ni mengurangkan aktiviti 'sampingan' tu.

Wallahua'lam.

whammy berkata...

aku sokong Other Malaysia tang PEMALAS kuasa 3 tu.ok bkn semua tapi ramai lah yang begitu.pngalaman sendiri.cikgu2 veteran ni sambung blaja.dpt assignment.suruh cikgu2 muda ni buatkan."ita..tlg la akak x reti sgt la mende ni".kut tunjuk2 skit xpela.ni mintak buatkan sampai siap.

hah? hello?? sape yg nk dpt degree ni?? mcm ni ke mentaliti cikgu.kalau anda x mampu siapkan tugasan tu makanya anda tak layak dpt degree tu.end of story.

aku juga benci dgn org TUA atau VETERAN yang sentiasa rasa dia betul.hanya semata mata dia lebih TUA.wei kalau macamtu kita sampai skrang la sembah berhala.kan tok nenek orang quraisy dulu sembah patung2 tu.

fikir terbuka skitla.kongsi masalah secara terbuka dengan budak2 umur 15 tahun macam2 idea depa keluarkan yang bernas dan kdg2 kita tak terfikir :)

Tanpa Nama berkata...

Tetiba rasa nak komen, sori ha Mantot aku tumpang menyebok.

Anyway, aku pon cikgu. Aku cikgu baru stat taun ni. Ajaq English form 1, 2, 4. Pehtu aku kena jaga choir. Jaga orchestra. Jaga tarian. Kadang2 buat props untuk drama/sketch. Isi markah bila abeh ujian bulanan. Mark buku. Pi sekolah at 7+am. Balik kdg2 around 5-6pm. Malam pi ajaq tuition untuk budak2 asrama.

Aku rasa before orang apply jadi cikgu, kena la iklas. Sebab unlike what people like to assume, jadi cikgu ni bukan senang. Jangan expect cikgu ni ngajaq saja. Macam2 kena buat. Memang kena multitask. Cuma yang extra skarang is kena ada kick in data belambak2. Tapi nak buat camana, kerajaan tak cukup duit nak hire more clerks for all schools. So cikgu la kena buat. Memang payah, tapi dah mmg kena buat nak buat camana ye dok. Unless someone decides to mansuhkan segala macam data data yang nak kena buat ni, then ok la. Sbb mak aku cakap dulu2 tak payah pon ada SMM (sistem maklumat murid) la apa suma tapi ok ja semua.

Aku rasa kalo rasa diri maybe tak termampu nak buat segala macam benda, tak mampu nak multitask, tak mampu nak prioritize your students despite all the things you have to do, maybe teaching is not for you.

Hopefully, to all the teachers, dont be discouraged by these things. Pikiaq about our students and how much they depend on us. Kalo kita komplen, mmg tak ke mana. So instead, why not make ourselves be more efficient? We can do much better than this.

nab.

fafa berkata...

erm.saya ni umur 19. tapi nak tanya sket. Cik Roslina ni umur berapa ye, dari cara komen blog ni seperti gaya orang tak berfikiran luas, suka tegakkan benang basah, tak berfikiran inovatif dan juga pilih kasih. Oh ya, terlupa pulak. Emosional, yes thats it.

profwacko berkata...

Blogger roslina said...

tersenyum saya membaca komen cik mantot.. penuh dgn sopan.. boleh pun buat.. tak perlu kelucahan kan?

cik mantot pensyarah? saya juga.

Cukup saja disni, komen saudara jelas inginkan kemenangan.. tidak boleh di cuit mahupun diusik.. saudara sahaja yang benar..

yang benar tentu benar, yang salah tetap salah.

end

April 23, 2010 6:02:00 PM GMT+08:00



cik roslina akhirnye dah giveup. Dia dah menyerah kalah kerana rasanye mmg salah tindakannya mengkritik cara orang membabi buta dan mengata mak orang secara terang terangan. Selepas rasa bersalah, dia pun cover balik dengan berkata dia mengalah sebab bro mantot ingin menang sahaja.

btw, cik roslina pensyarah ape ye?? mengajar ape?? dah lama ke mengajar??

jom suma dengar lagu best nie dari 17 - Selalu Mengalah

Aqram berkata...

komen anonymous pada april23 jam 11:53 aku suka.

macam ginilah baru betul. berfikiran positif. komplen banyak2 pon, diri sendiri terseksa kan?.

kita perlukan cikgu yang positif untuk kedepan memajukan anak2 sekolah. bukan cikgu yang dok tau komplen je memanjang. tak gitu abang kadir??

Other Malaysian berkata...

yeah.
haha. tahniah la sbb berfikiran positif. kelak cikgu2 veteran yg pemalas ni suruh kau cuci kete, cuci tandas sekolah, sapu sampah kat padang pon kau buat.

tak semua benda nak kne positive thinking. lagipun, kalau kau dah bz buat keja lain sampai langgar waktu pembelajaran kelas kau, ape nak jadi ngan budak2 dlm kelas? sape lak nak ngaja diorang? arahan cikgu2 veteran xley lak kite bangkang. kalau bangkang, kite lak dilabel guru baru kurang ajar.

tak wujud pon masalah ikhlas atau tak dalam soal tugas guru ni. kalau kau super duper positive pon, kelak ada la org yg suke mempergunakan kau. tak pandai buat tu, call kau. pc xley idop, call kau. monitor kelip, call kau. budak asrama ponteng kat mall, call kau. tayar kete kne pancitkan ngan budak kelas 4E, call kau. tak ke gile? hidup ni kne la balance. tak salah kalau komplen pasal kerja bnyk sbb kebanyakan kerja2 tu di luar bidang kuasa guru. apetah lgi dgn masalah guru2 veteran yg kebanyakannya menjadi mandur. haha.

ingat lagi time dlm kelas pedagogi dlu, lecturer aku ade cakap, cikgu kne multitasking, tapi jgn jadi multitasking yg bodoh, iaitu semua benda dia boleh buat, semua benda dia terima. jadilah multitasking yg berpada2. tolong selagi boleh. kalau dah buat mcm hamba, kau nak angguk jugak? haha. jadi kerbau cocok idung la jawabnye. sampai ke tua org pijak kepala.

p/s: cikgu kene pikir pasal pelajar. yes! tapi kalau 24/7 kene setelkan backdrop pentas tiap2 minggu. bila masa lak nak mengajar budak? tu baru backdrop. da mcm2 drop da ni. haha.

Tanpa Nama berkata...

aqram, ko ni mcm bangsat kn? multitask ok tp kalu dh smpi multitask keje org len, sbb cikgu senior yg x mo buat.itu bkn multitask.itu buli.aku tnye ko.ko suke kena buli?bodo piang!

Tanpa Nama berkata...

Lah, mmg la aku cakap kena multitask. Tapi berpada2 la. Itu tau sendiri la. Takkan nak kena bagitau jugak ye dok. Takkan la tak boleh nak pikiaq yang mana patut buat, mana tak patut. Ini la yang nak dapat balance tu kan. Kalo sapa pi ikuttt ja semua benda, nampak sangat la ada la sedikit bengap. Umoq dah besaq, takkan tak boleh nak rationalize bebenda camni.

Benda yang aku maksudkan time aku bagi komen tu obviously nak cakap pasai multitasking yang tanpa elemen dibuli. It actually goes without saying lah.

nab.

Tanpa Nama berkata...

O ha lupa plak, pasai dilabel kurang ajaq ni. Like what I said, teaching may not be for everyone. Kalo you cant handle the work drama yang memang akan ada at school, so teaching may not be for you. As long as kita tau what we do is right, so memang kena tahan telinga la. Kalo tak tahan, maybe should mintak transfer, or buat report. Entah la, apa2 yang bersesuaian la. Apa apa pon, bagi aku, memang students come first.

Mengajaq ni bukan senang. Banyak dugaan. Whatever it is, at the end of the day, it is a noble job. Not many jobs can actually affect people in a huge way.

nab.

ninaneno berkata...

ooo...patut aa budak2 skang lebey suka pi tuition kannn...

banyak rupenye keje cikgu ni rupanya sampai kelas pun terabai...hmmm...

paham-paham-paham...

nanti da kawen n ade anak sok, aku tamau aa antar anak aku gi skolah. baik antar pegi tuition je la. belajar sepenuhnya. ok?

berbaloi-baloi kot bayar yuran tuition dari bayar yuran skolah, tapi belajar sikit, lepak dalam kelas lebih.


p/s: uhh... susah gila kot nak cari cekgu macam anonymous april 23 jam 11:53 tu. saya kagum la dengan anda. sebab kebanyakkan orang sekarang adalah kerja sebab duit untuk meneruskan kehidupan. saya juga bakal begitu. keje nanti untuk duit supaya dapat hidup dan bayar balik loan ptptn. sesungguhnya saya terhutang budi pada kerajaan sebab bagi saya loan ptptn sebanyak RM81k sepanjang proses menjadi seorang engineer.

Other Malaysian berkata...

uih 81k.
gila aih.
seb bek aku masih 50k
kurang 30k je. hahahaa.

dem. ni pon surat ke brape dah sampai. soh bayar ansuran cukai perkhidmatan. dekat 12k. aku buat dek. aku bayar ape yg aku pinjam je la kot. 3% ni tggu aku menang lumba kuda ke, cabutan bertuah ke, pop kuiz ke. haha.

otak kau sempit berkata...

hahahahaha cik roslina cik roslina, kau pensyarah ngaja ape wei?

LANN berkata...

Roslina.

Kalau aku, orang lain sentuh mak bapak pun aku nak melenting. Kalau orang lain tak boleh sentuh hal mak bapak kau, sapa pulak bagi ko hak nak sentuh mak bapak orang.

Kalau kau kata "mak brader mantot menyesal lahirkan mantot" kalau mak kau tahu kau ini punya hal, tak nyesal kah beliau?

Kalau kau kata "BERSELINDUNG DI BALIK LAMAN MAYA" dedahkan sapa diri kau. Jangan main cakap saja. Kalau kau terasa, tu masalah kau. Kau cakap macam kau betul. Mari duduk semeja, sessi ngeteh sepetang dgn Bro Mantot dan semua, kita boleh bincang isu ni elok2. TANPA SENTUH HAL MAK BAPAK.

Kalau kau dah besar, kepala kau ada akal, kau takkan main mak bapak orang. Pundek wakrak.

As u said, ini laman maya. People could say anything. Kalau semua orang nak bercakap dengan tunjukkan diri sendiri, takde la privacy. Kau berani ke dedahkan sapa diri kau, info kau kat sini? Takut orang cari?

Btw, berapa tahun dah jadi lecturer heh?

Other Malaysian berkata...

Lann..

udah ler tu. dia dah resign bace2 blog dah tu. :p

LANN berkata...

Bukan apa brader. Aku paling tak boleh blah orang main mak bapak nih. Nak kritik sekali pun, kritik pemikiran, attitude atau penulisan Mantot la. Jangan guna mak bapak pulak.

;)

Sharul Ezham Rosli berkata...

LIKE this je la. nk comment pun da terhenti tgk perbalahan. wakakaka.

backup mantop jugak

pantang main mak bapak ni.

Tanpa Nama berkata...

keje cekgu memg banyak.yg penting kene iklas...kalo tak iklas jgn minta kpli ke j qaf ke pismp ke...

keje pe pn pokok nye kat dr sendri.kalo dr nak malas wat pe pn malas..same gak cekgu ni...tak kira cekgu lame ke baru.kalo sikap malas tu banyak tetap banyak alasan.

aku rase cekgu yg banyak alasan tu cekgu yg malas kot....

buku rekod tak wat.clas kontrol hancus.clas tak masuk.ngaja ala kadar.dengan alasan banyak keje keranian kene wat.bull shit la.....kalo cekgu tu ok tak kan ada alasan camtuh.

bagi aku cekgu ni pekerjaan yg paling noble...sesetengah org yag nak keje tetap apply 4 being tece tu yang merosakkan imej guru....

kan...kan... : )

ninaneno berkata...

uhh... btol2...keje cekgu sangat la noble... sampai relatives aku dekat singapore yang stok2 umo2 60 ke atas, sangat la respek gila kalo cucu dorang jadik cekgu atau kawen cekgu.

engineer, doktor, ahli muzik semua free2 saja kene pelekeh. sedih aku.

huuu...

brat2104 berkata...

salam..

aku cikgu.. alhamdulillah, rakan sejawat aku ok.. minta tolong sikit2 tu biasa la. ajaibnye, terasa mcm x abis2 gak keje..

pada aku, most manusia yg pilih jadi cikgu n masih nk stick jadi cikgu (dengan rela) memang dah cukup tulus orangnye. jangan pertikai mcm mana mereka buat keje. percaya la dorang dah cuba sehabis baik.

tuisyen? korang ada duit, hantor la ke sana.mmg tuisyen lagi bagus. barang free biasanya mmg x bagus sgt. =)

sayangkan murid? habis syg dah ni.. tapi, sekali sekala cuba la paham.. anak anda x sampi 10 org yg tiap hari jumpa pon xkn jadi sebijik mcm acuan yg anda hendak, inikan pula cikgu- murid berlambak, jumpa berapa minit je tiap hari. jgn la pertikai syg cikgu pada murid..

aku sendiri masih cuba utk adapt dgn keje mulia ni..

oh, kepada sesapa yg berminat jadi cikgu, jgn lupa apply ye? tiap thn dia buka tawaran. cuti sekolah banyak.. keje separuh hari.. =)

J. Love berkata...

roslina,
you talking about mantot being in disguise to spread his opinions here, in HIS fucking blog - damn the nerve you had talking about his mom might regret giving birth to him if she reads this blog.

for a change, WHY DON'T YOU REVEAL YOURSELF? i mean, we can't even get access to your disguised profile, lady!

BTW, you said mantot's POV in politics and sex is narrow. i can't help thinking, yours is narrower. a LOT narrower.

get a husband or something la weh!

PS: melayu memang mudah lupe. so a little provocation here and there wouldnt hurt them. fuck. it won't even wake 'em up. so i think 'cursing malay' is a perfect name for this blog.

Tanpa Nama berkata...

boikot kfc!!!

LANN berkata...

agree with J. Love!

ninaneno berkata...

ah, dan saya sangat-sangat-sangat suka provokasi dan sarcasm yang biasanya boleh membantu mencerdaskan otak.

hehe.

Tanpa Nama berkata...

Cik Roslina ni mmg kurang ajar...tulis ikut perasaan...X reti guna otak...buat pembaca lain menyampah.
Mantot, lu mmg the BEST...gua suka lu punye cara.
Drp,
WanLau (juga seorg pensyarah)

Tanpa Nama berkata...

bile aku rase nak gelak aku datang la mlawat blog menyumpah melayu/melayu menyumpah ni. as expected, ada pelawak baru audition pulak kat sini. (Roslina hangat? Rosalina adik rosalinda?)

serius dulu zaman skolah aku selalu pelik "cikgu aku pergi kursus utk pemantapan pengajaran jadi dia selalu tidak masuk mengajar dan tidak sempat menghabiskan syllabus=> ???"
what the hell

Tanpa Nama berkata...

fulamak..ramai siot yg comment lu punye post

shimusuru berkata...

ko patut berterimakasih kat cik roslina ni tot.. pasal komen die aku rasa hit blog kau makin tinggi (tak sabar aku nak makan Saba)

saranan ko utk suruh kerajaan utk tambah pekerja am tu aku rasa betul. tp kadang2 pekerja am ni satu la.. (bukan semua) diorg ni kaki mengular. kaki kelentong.

kat tpt wife aku ngajar, pengetua lg percaya pekerja am dari ciktu.. WTF (mcm plet nombor keta ko je)..

klu panggil suruh tolong kat bengkel, mcm2 alasan. kata pegi kementerian la, hantar pengetua la. tp mmg jelas tugas die kena bantu wife aku kat bengkel (wife aku ngajar mata pelajara vokasional). tanye cikgu2 lain, diorg kate mamat tu dok lepak dpn PC layan facebook (cilakak punye facebook).

tp mmg cikgu punye tugas skang ni mmg bertambah. nak hias class kena pakai duit sendiri, tak bleh claim. kalau nak suruh anak murid pergi kursus ke training, kena hantar pakai kenderaan sendiri, tak bleh claim. kdg2 aku kesian tgk wife aku. so aku cadangkan die tukar masuk kementerian atau jabatan.

nurul huda berkata...

ape la cik roslina ni...
die yang start kutuk2 orang n die jugak yang start ckp kasar2, pastu nak tuduh n marah org lain sebab ckp kasar ngn die..
giler ke ape..

dayat berkata...

pls mantot..
dari ko bebel dgn roslina lecturer dlm utan mane...baik ko duk kt meja aku...kite repeat PES..lagi bagus

a w e n g berkata...

hahaha shit alot has happen i see.
lama ta mai.

amused ngn roslina's fakeness & cowardice. bail out dri argument yg gw interested nak tau point depa.
effin' pussy. nuff said.

Tanpa Nama berkata...

saya sokong cik roslina.
mantot x best. dia dh glamer.
dh xde thrill...hahaha

.batu api.

Tanpa Nama berkata...

tak sabar lak aku rase nk jadi tua. agaknya2 cane la pulak..harap2 generasi akan dtg xdela nak kutuk kita camni. huhu..

milo boyd berkata...

peh. kutuk private sector keje senang? setau aku mase aku keje gomen dulu berat aku naik 10 kilo pasal time miting makan 6 kali sehari..miting 3-4 hari tapi tade solution. sebaik aku quit. jadi skang aku dah hawt. anyway..klakar la u cik roslina. auw~!

ape hal sebut2 name aku ni? ko rindu aku eh mantot? hahahaha

Ara berkata...

LOL! hahaha...ku bia btol main google je gmbr 'roslina' tu? haha!

Tanpa Nama berkata...

Ahha. Now that's kelakar!

sood berkata...

aku nak sebut yg ni je:

ada satu komen cik roslina tu mention pasal isteri mantot masih rujuk nota2 maktab walaupun dah lama mengajar.

aku nak tanya: apa salahnya merujuk nota2 yang kita dah tuntut pun selama buat ilmu kependidikan tu?
sedangkan hafiz Quran pun masih rujuk Quran, membetulkan bacaan...inikan pulak kita cikgu. nak mengajar anak orang bukan menda main2. berat tanggungjawab tu. silap gaya, berat jenazah masa nak masuk kubur.
aku fikir cik roslina ni bukan guru. jadi dia tak berapa faham konsep ilmu yang berterusan...ataupun, kalau dia seorang guru, dia stok bila habis DipEd/KPLI/dll yg sewaktu dgnnya - nota2, kertas2 ilmu itu peram dalam Toyogo, letak bawah katil/sorok dalam almari/jadi sarang kucing beranak/kawasan penternakan gegat.
apa salahnya merujuk. bagus apa sedar diri xpasti, buat rujukan...bukan macam ada sesetengah cikgu, konon dah mengajar lebih dari 5 tahun, tak mahu baca fisiologi pendidikan dah...hasilnya pengurusan kelas hancur, murid berterabur...
isteri mantot, teruskan buat rujukan.

mama sara berkata...

main nma mak bapak ni aku pon x ska..klau cik roslina rsa ade wat silap..mintak maap aje la kn..abis citer..aku ska bca blog mantot ni sebab bab2 kelucahan die x la melampau.bab decorate class ni kan..ank aku 2 org sekolah..tiap2 taun mintak duit.." mak cikgu nk duit nk hias class"..(di wajib kan kasii okk...!!!)

diriKu_kOoleytoleyn_eyekneeyatie berkata...

kenapa pulak kita nak syukur dengan kerajan bagi kita gaji? bukannya mereka bayar duit gaji kita dengan duit poket mereka ataupun daripada kutipan amal adik beradik mereka...?

kalau nak bersyukur, bersyukur atas peluang diberi untuk berbakti..kita bukan nak ajar orang lain, anak, bini, sepupu, dia jugak~~

Tanpa Nama berkata...

Bagitau aku kat mana Cik Roslina ni. Aku nak rogol dia.

quxiena berkata...

Bro Mantot, saya baca komen2 isu yg bro ulang tayang sbemula ni kan mmg terasa lawak ar sb mmg manusia ni cpt emo skit sya pun sme lebih2 lg sbg pmpuan emo die len mcm skit ar...(skit jer ar hahahaa!!)

Tapi satu jer yg sya nk amik point psl golongan mcm cik roslina dok ckp kte x syukur kerajaan dh bg mcm2 sya rs mentaliti cmtu pelik sgt2 sbb ptt yer kerajaan yg bersyukur dpt rakyat cm kte rakyat m'sia ni yg sggup kje n bwt mcm2 kn? kte sggup bwt kje lebih dr sepatutnya dgn kudrat yg ad demi sesuap nasi...keluarga sya penah idup ssh jd sya arif sgt dgn idup mkn kais pagi dgn kais ptg ni jd skunk bile dh senang kte nk yg terbaik utk generasi akn dtg aka utk anak2 atau bakal anak2 kte.

Jadi bile jupe golongan yg pro-gomen ni kn sya leh phm np diorg back-up kerajaan sbg terbaik utk diorg yg sya x phm nape diorg x leh accept golongan yg anti-gomen yg mempunyai ideologi tersendri? Kte bkn nk menjatuhkh ngr kte tp kte nk membangunkan n mencantikkan m'sia dgn lebih bgus. Tu psl sya x phm nape melayu ni sesetengahnya lebih fanatik dr sepatutnya? Bile golongan cina atau india terlebih kuasa kte kutuk diorg tp kte xde pun nak baiki dri sendri utk buktikn yg kte lg bgus kn? Mencemuh n mengutuk tu ad laa lg menutup minda utk lebih celik.

Dlu sya tidak sukakn politik sbb anggap ia sbg kotor skrg sya dh phm kte x leh lari dr kehidupan cmnie nak x nak ia akn ttp ad gak ttp cara terbaik kte yg leh jd pendukung generasi skunk cuba bentuk setakat yg mampu utk generasi akn dtg laa...n kte x leh lari dr hakikat bhw kte perlukan kaum lain jugak utk sama2 majukan m'sia bkn setakat melayu shj kn?

:D