April 28, 2010

Kenapa Perlunya Kamera Video dan Kotak Hitam Di Dalam Kereta Penguatkuasa Undang-Undang?

Aku rasa sistem kamera video dan kotak hitam perlu dipasang ke dalam semua kereta penguatkuasa undang-undang,termasuklah motor polis trafik.Selain daripada menjadi bahan bukti pendakwaan,ini juga dapat dijadikan bahan pembelaan kepada pihak tertuduh jika perbicaraan di mahkamah dilakukan.

Selain daripada itu,ini juga dapat dijadikan satu bentuk kawalan ke atas polis-polis yang makan rasuah.

Apa faedahnya?

1. Bahan bukti dalam bentuk video adalah satu evidence yang sangat kukuh.Jika kita cuba merungkai sesuatu kes dengan menggunakan ayat lisan yang terkandung dalam report polis atau soal jawab di mahkamah,besar kemungkinan pandangan penulis atau saksi itu bias.

2. Pihak atasan Polis dapat memantau aktiviti tidak sihat yang dilakukan oleh pihak polis.

3. Video mampu menceritakan bermacam-macam dan kotak hitam mampu memberikan data mengenai analisa pergerakan kenderaan tersebut.

4. Kita dapat menerbitkan rancangan yang memaparkan kejadian-kejadian yang dilalui oleh pihak penguatkuasa undang-undang.

5. Pihak-pihak tertentu dapat menjadi pembekal peralatan kamera dan kotak hitam kepada pihak penguatkuasa undang-undang,dengan ini ekonomi Malaysia dapat dibangunkan.

6. Peluang kita untuk mendapatkan kisah sebenar mengenai apa yang berlaku lebih besar.

Kalau semua kereta polis memang dah ada kamera,apa kata kita rujuk video tu nanti?Kalau takde,bolehla bukak tender sebelum ada lagi budak kena tembak.


Pakcik dia kata "tembak-menembak." Aku pelik bila dengar tu.Maknanya,polis pun ditembak balik ke?

28 ulasan:

chea berkata...

The force is utterly disgusting. The story is always "sebilah parang ditemui di..." or "suspek cuba menyerang dengan sebilah parang apabila diserbu polis... bla bla bla".

So fine, they shot dead a 15 year old boy/criminal with a parang in the car. But how do they know it is there in the first place? I'd love to hear their justification for opening fire in the first place.

Tanpa Nama berkata...

sekarang aku percaya rumor yang cakap polis tak suka paperwork...dia tembak dulu ask later...imo pukul 4 pagi adalah kekuatan kukuh dia untuk berprasangka dan melepaskan tembakan..malangnya..kali ni budak biasa yang nakal dia tembak. kalau sekarang lepas pun...tuhan nanti lepas ke??

Kentut berkata...

Polis.. mana takut apa-apa.

'izzat berkata...

tu lah.takkan nk tggu ada org jatuh banggunan lagi. ada org kena tembak lagi.

Aqram berkata...

ha, berita ni memang macam keep silent. polis2 yang terlibat kena buat keje pejabat.. apakah???

fak.

rasa mcm kurg pcaya ada budak 15 tahun muka bersih lg boleh di cap criminal.

kalau betul pun, BETULKE?

Riochan berkata...

I'm no mother, tp aku dpt rase pe yg mak die rase. Shit..Her son got killed, n the media/police claims he is a big time criminal..At least work out a valid proof or claims please..

He is a god damn 15 years old..umo aku cmtu nak curi board game snakes n ladder pon takut..Why resort to shooting? Diri jauh2 ckp hands up or a warning fire..its another story la kalu bdk tu ade pistol. tp mslhnya, ADE KE?

Other Malaysian berkata...

Riochan. ade. pistol air. :p

p/s: craps la. better police tembak warga2 asing yg kerja jual karpet ni ha. aku dah kunci pintu gate pon dia bley panjat masok. elak aku tikam ngan parang arwah atuk aku je. haha.

SHE berkata...

BILE AKU KUTUK POLIS BANGANG YG TEMBAK BUDAK UMO 15 TAUN..TETIBE KAKAK IPAR AKU EMO AND CKP...BAPAK DYE PON POLIS...DARAH DAN DAGING DYE HASIL POLIS...SO WHAT? KRG JD PERANG FAMILI LAK SBB MULUT LASER AKU....AKU TUJU KT POLIS YG BANGANG TUH JE...JGN TERASA LAK POLIS YG LAEN...ATAU MMG SUME BANGANG KOT?HAHAHAHAHAH....

Aqram berkata...

1. Semua pihak jangan menyalahkan satu sama lain. Semua pihak ada kesalahan.

2. Si arwah bersalah kerana tiada lesen, bawah umur bawak kereta. Bawak kereta melulu langgar kereta lain, langgar motor. Terburu-buru ketakutan. Langgar undang-undang.

3. Rakan arwah yang menumpang bersalah kerana tidak menasihati si arwah.

4. Keluarga arwah bersalah kerana tidak memantau pergerakan anak. Membenarkan anak yang di bawah umur membawa kereta.

5. Anggota polis terlibat bersalah kerana terburu-buru dan tidak professional dalam menangani masalah. Apakah mereka tidak mengikuti prosedur 'arresting'? Main tembak je. Tembak pon tak tepat.

6. Media bersalah kerana memperbesarkan cerita seperti benda ni nak berlaku kiamat.

7. Kerajaan bersalah jika tak ambil perhatian hal ini.

8. Pihak keluarga si arwah perlu meminta maaf dan menerima hukuman kesalahan undang-undang kerana tidak memantau anak.

9. Pihak polis wajib meminta maaf kepada si keluarga dan perlu memberi ganti rugi yang setimpal. Menanggung pengkebumian arwah contohnya.

10. Kerajaan yang prihatin perlu memberi saguhati kepada keluarga si mangsa dengan setimpal.

11. Anggota yang terlibat perlu digantung. Toksah buang. Nanti anak beranak depa nak makan apa? Jalani kursus atau buat kerja masyarakat.

12. Benda dah jadi. Tak payah kecoh-kecoh. kita sebagai masyarakat kena ambil pengajaran. Jangan biarkan anak kita yang di bawah umur berkeliaran sesuka hati.

Terato tech berkata...

Al-fatihah utk mangsa.

Apa kata kita lupakan salah mak bapak si arwah tu memandangkan dia mmg dah terhukum.

Walaupun kita tak pasti lagi apa cerita sebenar tapi rasanya memandu berbahaya tanpa lesen tak sewajarnya dihukum dengan satu das tembakan tepat di bawah kepala.

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa polis tu gian nak menembak dengan pistol betul. Asyik-asyik guna pistol air aje. Tapi bangang le polis tu sebab tembak budak-budak dengan pistol. Kalau budak-budak guna pistol mainan je la. Aku cadangkan guna pistol NERF.

Tanpa Nama berkata...

aah,nanti senyap gak la citer nih..cam kes altantuya di mana pesalah dia polis,ckap tak brsalah,dan smpai sekarang tak keluar berita apa jadi kt dia....kalau membabitkan polis@org berpengaruh mmg akan senyap..

Other Malaysian berkata...

kalau nak kata semua pihak salah, baik aku kata org yg cipta pistol tu yg salah. kenape dia pi cipta pistol? kenapa tak pakai lastik je?

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn apa yg en Akram cakap...

Pada aku tindakan polis menembak sebenarnya adalah berdasarkan tindakan melindungi diri, kita takde di tempat kejadian tapi kita boleh bayangkan apa yang polis akan buat bila kereta yang sepatutnya berhenti, secara tiba2 berundur dan nak langgar polis tu...

Dan cuba bayangkan kalau polis pulak yang mati dilanggar oleh remaja tu (dengan xde lesennya). Apakah pulak yang nak diperkatakan oleh family budak nie.

Bukan nak bias kepada sesiapa cuma banyak yang perlu dikaji sebelum kita memihak kepada mana2 pun

APenzz Tensai

Mantot berkata...

Ahah!
Sebab tu aku rasa kita perlu ada kamera dlm kenderaan peronda/penguatkuasa.at least kalau tak dapat nampak semua,nampak sket sipi2 pun dapat membantu apa.

Ada sapa2 tau dalam kereta peronda kita ada ke tidak kamera mcm dalam kereta peronda polis dekat US?Aku rasa takde sebab bila aku jenguk dalam Waja polis,nampak mcm kereta biasa aje cuma cat dia lain.Taktau pulak kalau kamera tu tersorok ke.

Aku tak memihak kpd mana-mana pihak tapi sampai bila kes2 macam ni akan tergantung mcm tu aje?Nak bergantung kpd testimony saksi,mungkin akan wujud bias sebab nak protect member sendiri.

Tanpa Nama berkata...

budak 15 tahun skang berbeza dengan zaman kita dulu2.. kalau kita dulu ada polis kejar sure serah diri jer.. giler ape nak lari.. banyak sangat main GTA4 kot.. kedua2 belah pihak pun salah, al fatihah utk arwah..

Tanpa Nama berkata...

Tot,

Setau aku dlm kete polis mmg xde kamera... yg aku tau diorg ade mcm skrin yg mcm GPS tue. Rasenye ade sistem untuk check IC ngn lesen je... (kes penah kena tahan polis le nie)

walau ape pon aku setuju ngn idea kamera nie, kalau konfom jadi mari kita tengok kroni sape yg dapat wahahahahhaa....

Apenzz Tensai

Aqram berkata...

em.. orang teksi pun dapat alat meter bayaran pun tak guna. main off je.

polis malaysia dapat kamera? aku rasa depa selungkup kamera tu dengan spender.

tapi apa2pun, idea kamera by mantot tu bagus. ada juga usaha dari tiada langsung.

attitude tu yang penting, ye dak?

Tanpa Nama berkata...

salam

drpd interview yg ditonton, ada few things yg i nk suarakan:_
1. why in the 1st place bwk kereta kakak ko tu, tanpa lesn? ~sah2 dah salah
2. kenapa keluarga tak pantau pergerakan anak tu? 4 pg masih di luar rumah? pelajar sekolah? bakal duduki pmr? i faham, tak ramai parents yg sanggup menceritakan keburukan anak sendiri. i contohnya, guru displin kt sekolah, keluarkan surat pertuduhan terhadap sorang budak form 1 ni, bukan berdasarkan satu kesalahan, tp sejumlah kesalahan yg dikumpul. bila maknya datang, kakak and abangnya datang, aku mcm fhm kenapa bdk tu jd mcm tu. bkn i menghina atau merendahkan penampilan seseorang, tp kakaknya dtg dgn seluar pendek (melayu ye), bersubang2 di telinga, mulut, rambut colour2, selipar tandas. dah tau nk ke sekolah, at least proper la sket. family bdk ni, tak percaya anaknya nakal, kaki ponteng, walaupun telah ditunjukkan buku kawalan kelas yang mencatatkan kesalahannya oleh semua guru yg mengajar, masa yg berbeza2. kata maknya, semua cikgu nak komplot jatuhkan anaknya... APAKAH????? ingat kitorg ni takde keje lain ke nak bua????? plg best, masa famili dia dtg, bdk tu siap ponteng hr tu, br family dia tau....
3. kdg2 mak bapak ni terlalu nak protect anak sendiri, hingga sanggup deny benda2 lain.
4. jam menunjukkan awal pg, polis peronda meronda kwsn (ye la, kalau dia tak buat mcm tu, nanti korang sume bising plak kalau rumah kena pecah ke, apa ke), jd semasa dia sdg meronda2 ni, terserempak pulak dgn sebuah kereta, dlm gelap, dlm keadaan mencurigakan, tak berhenti bila disuruh dan melarikan diri drpd pihak polis. kan korang kata polis tu bangang la, bodoh la, semua yg buruk2 la, jd aku RASA,MUNGKIN SBB TU LA DIA TAK SEMPAT NAK MENYELAMI HATI SEORANG BDK 15 TAHUN YAG PANIK SBB BWK KETA ORANG TAKDE LESEN, kan? Korg pk sket la, pg2 buta +gelap+ kenderaan mencurigakan+tak nak berhenti=ditembak. i sara somehow benda ni make sense jgk. kalau aku jd polis tu pun aku tembak jgk, ye la mana tau geng nk pecah rumah ke, negro bwk dadah ke, indon br lps curik mesin ATM ke....
fikir2 kan....

Tanpa Nama berkata...

ada procedure kalau nak tembak orang pun...terutamanya yang tak bersenjata...sebenarnya warning shot ke udara sahaja MEMANG akan membuatkan mamat bangla yg kena tahan ngan RELA pun duduk cangkung cekup kepala..itu normal sebagai reaksi spontan tanda takut..dan polis sendiri sebenarnya ada regulation untuk hak-hak percakapan cabar dan picu perlu sentiasa berada di luar trigger walaupun dalam patrol..then again..budak tu at the wrong place and the wrong time..dan polis sekarang pun malas nak baca buku untuk cakap "who goes there??!"..dunia dah berubah...

Kap berkata...

kalau cakap negara kita tak maju, PM jawab kita dah ada beruk-ban.

memang kita ada kemajuan, tapi kemajuan yang over-rated. Perkara kecil yang besar impak tak pernah ambil peduli. contoh macam cadangan kau tu. kan kita copy bulat bulat model polis barat. tak kan tak perasan perkara macam ni.

Kes besar buat main. Apa cerita kes syabu 1billion dalam lori ais tu??? Senyap saja. Barang kes hilang. Bukti tak ada. 1Malaysia Boleh.

Tanpa Nama berkata...

En Akram,

aku takut bkn diorg stakat selingkup ngn sepende je kamera tu, karang dibuatnya skodeng org berendek tak ke haru... huhuhuhuhu...

tapi aku penah tgk kt youtube, bagaimana seorg penjenayah sanggup telan sekeping kertas mase kena tahan ngn polis US, nasib bek ade kamera kt depan keta polis tue... so diorg dpt capture dan jadikan bahan bukti

Memang sesuai sgtlah idea kamera kt peronda ni...

Apenzz Tensai

Asmoham berkata...

mantot.. dlm kete waja polis msia xde camera, ada H&K mp5 9mm.. n 2 magazine..

aku ksian kt family dia.. tp papepon bdk2 n org2 baik2 jgn la kuar awal2 pagi.

Arwah nenek aku dulu marah sgt klu kitorang kuar blk lewat n dia dah tunggu ngn besi n pnyapu bile nak bukak pintu..

n everytime dia akan ckp
" org jahat je yg kluaq tgh2 malam n org yg nak p tgk gmbaq telanjang"

Tanpa Nama berkata...

ye, betul arwah bukan penjenayah. Tapi keadaan yang meragukan, polis akan buat keje dia. Lagi satu. polis tak tau pun arwah ada senjata atau tak dan taktau pun arwah tue pelajar tingkatan 3. Polis buat keje meronda. Nampak kereta yang meragukan tak mau berhenti walaupun diarahkan.

noname berkata...

saya sgt setuju ngan saudara patutnya kena letak video kat keter polis..tp klu kat US siap buat live t.v bile ade berlaku aksi kejar-mengejar...

fabianski berkata...

polis tu kuat main Counter-Strike
nak buat camno
B14 - beli pistol
B7 - beli peluru
left click - tembak

as easy as 123

Tanpa Nama berkata...

stuju dgn ada kamera..jd rakyat msia xperlula gadoh2 nk sebelahkan org yg bersalah bile ada video..kan??

fadli_yusof86 berkata...

ok jer..ptt nye dr dulu kot anggota polis kat msia ni ptt wat cmni.....cam polis amerika yg ad meletakkn kamera di setiap kete polis diorg..klu korang pernah tgk rencane yg diorg siarkn, setiap kmlangan yg berlaku, kete polis diorg mst akn ad kmera nye....baek aje klu kite nk amik ape yg diorg wat asalkn positif kn........