April 10, 2009

Yang Tampak dan Yang Tersirat


Hari ni,sambil marking paper dan tengok cerita lawak,ada satu scene dalam cerita tu yang menunjukkan mengenai scene tengok pelangi beramai-ramai.Bila aku tengok pelangi tu membuatkan aku teringat,waktu kecik-kecik,aku takut betol nak tunjuk pelangi pakai jari telunjuk sebab kata orang,nanti jari kudung.

Dalam masyarakat kita,banyak benda camtu.Pantang larang yang bila aku kecik-kecik aku percaya betul-betul,maksudnya aku tak nampak apa sebab sebenarnya pantang larang tu diturunkan oleh orang-orang tua tapi bila dah besar ni baru la nampak apa kegunaannya.Contohnya:

1) Jangan lalu bawah ampaian,nanti kena culik dengan hantu - sebab sebenar adalah untuk supaya kita jangan lalu bawah ampaian dan langgar semua baju lalu jatuh

2) Anak gadis jangan menyanyi kat dapur,nanti dapat suami tua - kakak dan adik aku selalu kena marah dengan mak aku dulu pasal ni.Bila fikir balik,rupa-rupanya pesan sebenar dia,jangan terleka masa masak,nanti hangit.

Banyak pesanan orang-orang tua melayu yang sebenarnya bagus dalam kehidupan seharian kita tapi cara penyampaiannya agak terlalu tersirat dan nampak lebih kepada cuba menakut-nakutkan orang.Hahaha.

Ada banyak lagi pantang-larang yang aku terlupa tapi aku yakin satu masa dulu aku takut benar.Banyak kebaikannya pantang larang ni tapi bila sekarang ni fikir,membuatkan orang Melayu ni jadi satu bangsa yang agak penakut dengan benda-benda yang sangat trivial.Mungkin dengan kemajuan akal fikiran,budak-budak sekarang ni kalau nak di beri tunjuk ajar,perlu dilakukan secara terus terang.Tidak perlu lagi secara berselindung dan tersirat seperti zaman dulu.

Tapi sayang jugak kalau budaya pantang larang ni terlupus akibat daripada kemodenan fikiran orang Melayu.Bila difikir-fikir balik,ini adalah salah satu benda yang boleh membuatkan seseorang terimbas kembali zaman kecil atau muda mereka dan benda ni dah jadi sebahagian daripada budaya kita walaupun nampak agak kolot sekarang ini,tetapi agak sayang kalau budaya ini tidak diteruskan ke generasi akan datang.

Ada lagi ke pantang larang yang anda rasa pelik?Bolehla ceritakan kat ruangan komen.Ada sesiapa boleh tolong aku,apa reasoning sebenar tak boleh tunjuk pelangi pakai jari telunjuk?

19 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pkai jari telunjuk kn x berape nk sopan.. kalo nk tunjuk kt owg pon better pakai thumb kan... mayb kot....

RhyZe berkata...

Jgn duduk atas bantal.. nnt kuar bisul...

rasional nye sbb bantal tu utk lapik kepala.. so x elok kalau kene pijak kaki ke atau letak buntut atas nya... kotor laa jadiknye nnt..

tp.. penah je lepas duk atas bantal trus kuar bisul... gerun gak jadiknye.. hehe..

Benrauf berkata...

dalam bab agama pun ada jugak tahyul. bila ramadan, ruh kat kubor balik rumah. bila hari raya ruh balik kubor. pastu ustaz cakap jgn takbir raya, nnt ruh kat kubor menangis. sesat tul.

mak bedah berkata...

biasanye plangi itu terbentuk slps ujan. kadang2 lps ujan cas letrik ni mash bnyk diudara. jadi kalau asik tunjuk2 dkt plangi je mmg blh kena sambar petir sbb kat jari penuh dgn cincin . itulah teori makcik utk hari ini.

Lutfi Raffi berkata...

walau ape pon alasan anda, pada pendapat aku, kite memang kene jauhkan budaya pantang larang ini sebab dikhuatiri boleh mengundang syirik. lebih2 lagi kene elakkan dari budak kecik. nanti dieorang jadik cam mantot.
hahaha..

kucai berkata...

yg aku tau la..
jgn tnjuk bulan pkai jari..nnti kudung..(bulan ngan pelangi 1 geng kot..huahau)..
mak aku slalu pesan..jgn sua tgn kluaq bas,nnti kudung..granted gak mak aku nie..hahaha..

kyo_9 berkata...

yang ak pernah dengar..
"Jangan membuang puntung rokok yang masih panjang, karena akan menjadikan anda akan kesulitan rezeki."

macam makan x abis la nih.. berlaku pembaziran di situuu~

naim UN berkata...

sbg org berspoan santun, kalo tunjuk2 sure nampak tak berapa sopan, cam ala ala jakun la,,, [ek eleh, tengok pelangi pon jakun beb].. itula yg aku rs paling logikal...

mak mak taknak anak2nye nampak jakun sangat, memalukan laaa, kan kann x sopan..

M berkata...

jangan kuar tangan kat lua keta nanti tangan kudung..haa, yg ni mmg aku hengat time kocik2 dulu slalu la bapak aku dok ckp kalo kuar tangan nanti moto lalu pastu dier zasss! tangan ko baru padan muke...haha mmg cuak gak aku bile dgr time tuh!

Lagi satu yg aku hengat..kakak aku ckp,jgn silang kaki kalo time baring atas lantai,nanti mak mati..whoo! ni lagi seram tahap entiti endon...kirenye tak manis la duduk dlm posisi yg sedemikian kot..haha

Mantot berkata...

hahahha,gile ah dah keluar teori sains takut kilat carik carik cincin.tak sangka aku orang2 tua dulu sainstis rupenye.

tapi still tak betol gak la explanation tu aku rasa.mesti ada sebab musabab dia yang sebenar.

mcm baring silang kaki tu,yg tu sbb nampak tak sopan tapi sbb nak bagi budak2 gerun,nanti mak meninggal dunia.tak ke kejam gila tu!hahahha

tapi takkan le tunjuk pelangi pakai jari tu nampak tak sopan?

hulur tangan keluar tingkap bas boleh kudung tu,memang betol kot bole kudung kalau ada lori lalu kat tepi selisih dgn kita.hahahah.

okeh,keluar dulu.
nanti sambung

Guest berkata...

lepas makan...letak air kat pinggan...kalau tak kurang rezeki...yg ni hadis agama pun ada...sbb yg rasional sekali ialah kalau ko lepak lama kt kedai mamak/rumah org...pinggan tu nanti kering..bekas melekat susah nak tanggal/basuh...kena sental...tensen la makcik2 kt dapur...letak la air supya makanan tu float dan mudah dicuci...jgn biar dia melekat/kering kt pinggan..

mak bedah berkata...

salah teori kau tu kyo 9. puntung rokok mmg patut dibuang semasa panjang atau dibuang terus satu kotak lepas beli dri kedai. rezeki anda tdak akan kesulitan kalau dah buang sebab rezeki anda akan lagi berpanjangan kerana anda berpeluang hidup lagi lama sebab x hisap rokok!! hisap rokok mampus cepat! sekian teori kedua hr ini.

xeefa berkata...

malam jumaat hantu keluar..
ni smua utk suruh anak tido awal..
mlm jumaat la mak bapak nk wt anak lg kan?? bila anak2 dh tido awal..
br line clear..ruper2 nyer mak bapak tu yg naik hantu..haha

Tanpa Nama berkata...

Jangan bercakap di dalam tandas / Nanti mata ketumbit / menyanyi tak pa, boleh audition AF

Jangan bersiul dalam rumah /Nanti ular masuk / I‘m nature lover should start practise whistling!!

Jangan bertiarap dengan kaki ke atas / Nanti mak bapak mati dulu / Dulu anak dara pakai sarong aje, takut terselak la tu.

Credit http://gempamelayu.com/pantang-larang/

Jangan duduk di atas bantal / Nanti buntu bisul / Whateverrr..

Jangan gigit kain / Nanti gigi berulat / Must be a sugar coated piece of cloth, next time please don’t generalise. I like this habit.

Jangan jelir lidah /Nanti lidah kena potong / It was considered an immoral act…a possible immoral career one day tsk! tsk!

Jangan keluar bermain waktu maghrib / Nanti kena sorok dengan hantu / 100% agree!!! Where am I?? Weird place…mommyy!!!

Jangan lihat diri di cermin retak / Nanti wajah pucat di malam pertama / What You See x What You Get! (wsxwg)

Jangan makan berubah tempat / Nanti kahwin ramai / Wow!! Cool.

Jangan makan kepala ikan / Nanti jadi bodoh / Kari kepala ikan?

Jangan makan kerak nasi / Nanti dapat anak bodoh / No wonder…#@$#@@!!

Jangan makan mencangkung / Nanti payah dapat rezeki / The aroma of the food will interface with unwanted smell of IWK

Jangan makan nasi disenduk / Nanti payah dapat rezeki / Absolutely!!

Jangan makan pinggan bertindih dua /Nanti dapat kahwin dua /Shhhh..secret.

Jangan mencari kutu di tangga /Nanti kahwin orang tua /You can get Lice Shampoo at the phamarcy, serious.

Jangan mengerat kuku waktu malam /Nanti bawa sial / There was no electricity,accidents do happened..

Jangan mengintai orang mandi / Nanti mata ketumbit / Does this apply in the net?

Jangan menjahit di badan / Nanti tak lepas hutang / Introduction to NO BODY TATTOO 101

Jangan menyanyi di dapur / Nanti dapat laki tua /You don’t have singing talent

Jangan pakai baju basah /Nanti dapat kurap /It is pnemonia. Someone please chek the spelling!!

Jangan suka goyang kaki / Nanti tak lepas hutang / Well, Elvis did that. He was richer ever since, hmmm???

Jangan suka makan leher ayam / Nanti bersanding leher lentuk / Itu gedik tu..

Jangan tanam pokok kelapa depan rumah / Nanti ada pasal rumah tu nak kena tinggal / Takut ada orang curi buah kelapa

Jangan tegakkan tikar gulung / Nanti hantu langsuir menyorok di dalam / It is not the hantu, your little adik yang nak masuk (I am not being naughty, don’t give that idea).

Jangan tidur selepas makan /Nanti perut buncit /Blogging selepas makan pun.

Jangan tunjuk pelangi with jari telunjuk / Nanti jari kudung /Unbelievable!!

Mantot berkata...

wahhh,banyaknya.bila ko letak tu baru la aku teringat balik semua dan aku rasa semua benda tu waktu kecik ada pernah dengar.

takde sesiapa yang ada nak buat cubaan nak modenkan pantang larang ni ke?

mak bedah berkata...

maik cik ada satu tot. ni dia' "jgn masuk UMNO , nnt kuat membohong".

arshavin andrei berkata...

muahahahah
"jangan dengar ckp Najib, nanti hantu Altantuya dtg umah"
:))
sedap gak ek???

peacebuy berkata...

Pantang larang yang berjela kat atas tu...macam aku punyer aje...pasted on my birthday lak tu.

X pa, hamba ampunkan...

gempamelayu.com

afiqah :) berkata...

jgn mkn berubah tempat nnt byk suami

actually, nnt byk tempat kena bersihkan.