April 16, 2009

Video of The Day : Jangan Nilai Seseorang Melalui Pakaian Apatah Lagi Umur



Bila kita jumpa warga2 emas ni selalunya rasa selamat aje kan?Terkejut gak aku tengok video ni.Apa la nak jadi dengan Malaysia ni.Kalau tangan kene potong ni,dah kan selamat.Bukti pun ada.

18 ulasan:

RhyZe berkata...

trust nobody~

Tanpa Nama berkata...

kotak mende yg die curik??

austenite berkata...

boleh caye ke? aku rase x logik dia curi benda tue..
ke nak pekena org yang pakai baju kurung??
ntahla..lu pikirla sendiri...

kyo_9 berkata...

amende dia kebas tuh?

kelembai berkata...

tool box kot makcik tu curi..

ephol berkata...

austenite... bukan nak pekene org yg pakai baju kurung... aku rasa pompuan memang saja pakai baju kurung or aku rasa lebih tepat jubah tu untuk memudahkan dia buat keje tak berakhlak nih...

adila lalala berkata...

masalah2..

Mantot berkata...

aku rase laptop.sbb kotak tu nampak cam kotak laptop acer,tepi kaler ijau.

iskandar berkata...

Alah... bende2 ni semua tak mustahil mmg betul2 terjadi. Even aku tau Utusan, Berita hairan tak leh percaya biler tulis bab politik, tapi bila dia citer pasal sosio kehidupan aku rasa leh percaya. skrg ni masing2 tgh sempit, semua nak senang mencuri la.

Satu famili gi kedai curi barang keperluan harian, mak curi susu anak, orang tua curi barang makan kat kedai, penoreh getah takde intention nak mencuri, tapi keluar pagi2 buta, nampak ada kabel letrik kat tepi jalan, sudahnya dia curi. Semua ni sebab kesempitan hidup.

Kita takde kat tempat diorang, kita senang la cakap. Tapi, bagi mereka yang lalui kesusahan ni, macam mana. Aku tau mencuri itu salah, aku tak pernah nak sokong diorang but the thing is, something need to be done to help those people. Orang2 yang susah, orang yang kene buang keje, orang yang kilang tutup, orang yang gaji tinggal separuh, orang yang dulu pendapatan suami isteri, la ni cuma tinggal satu je.

Berapa banyak la sangat gaji orang keje kilang, kalau diorang kene buang, kalau gaji separuh, anak ada sorang pun susah nak tanggung.

Bagi mereka yagn ada anak, bukan leh dapat duit poket bulanan untuk beli lampin, susu dan makanan bayi. Bukan ada duit poket untuk hantar anak ke sekolah, kalau ada pelepasan cukai pun berapa sen sangat, tak sampai RM10k setahun pun kan. Anak masuk U, kena pakai PTPTN, bukan semua masuk U dapat scholar.

Jgn kata semua bende yang aku bagi contoh ni impossible sebab ada negara yang bagi bende2 ni semua... Ada negara dah mmg rakyat dia kaya, but still kerajaan bagi macam2 untuk support membesarkan anak dari baby sampai la masuk U umur lebih 18 tahun.

Tanpa Nama berkata...

video tu dah lama dah. Kejadiannya berlaku tahun lepas. Aku tahu kedai yang kena ni kat mana. Memang diorang ada tampal gambar rakaman ni kat kedai diorang.

Along berkata...

Along pernah nampak org pakai purdah curik susu tin kat Tesco Puchong. Memang kegiatan famili, semua dok cover2..lalu kat scanner tu, sorang anak dia bagi go off ngan benda kecik..yg mak dia, lalu cepat2...memang malaun la, sori to say.
Along cakap kat security tesco tu hal ni, tapi depa x dapat kejar...agak dah tunggu drebar dalam kete kot. Yg sedih, ko mencuri susu utk anak..dah jadi benda haram..apa nak jadi anak ko? Tau plak pilih brand mahal..bangsa satu tin RM60++...ces.

Benrauf berkata...

aku ade ramai member yg hobi die mencurik kt shopping complex. siap curik dgn abang skali. skang da bertaubat da. jgn pecaya kat org. kat asrama dulu pun ada org mencuri sambil baca ayat quran. bahalol betul.

Tanpa Nama berkata...

Aku rase....kegiatan mencuri satu family ke, individu ke atau group ke bkn la sebab ekonomi gawat skrg ni. Mase ekonomi tak gawat pun mrk mencuri gak. Tak tau la ape sbbnye...mungkin dah habit yg mungkin susah nak dibuang. Tp kite kene beringat benda yang dicuri itu dah dikire haram, jd kalau kite makan bende haram dan dah jadi darah daging kite..so bayangkan la ape akan jadi pade masyarakat....pikirle sendiri..

Master Yoda berkata...

Den sokong pe yg Iskandar tulis tue..

Ape pon ,mencuri = HARAM....

Tanpa Nama berkata...

haha.. makcik, lu banyak terrer la. nak belajar tips dari ko.

M berkata...

yg pakai kupiah tu cover line siot...ko buang jerr la kupiah ko tu..yg si makcik jenglet tu pung samer je..ko buang aje la tudong ko tu..

Buduh punye lembu!

Jebat berkata...

Call for HUDUD!!

psstt.. baca dulu kelebihan law ni sblm nak blame aku kaw2 yer ;D

Tanpa Nama berkata...

kdg2 diorg berpura2 pkai alim2..nk mnutup mate org..
kt hostel ak ad je yg mencuri.student pn sama.PELIK.blaja tgi2 tp msh nk mencuri.mencuri mknn plak 2.bnde haram kalo da mkn...jdla drh dgg..ermmm...xtau nk kate knpe ad mnusia yg mcm nie.