Mei 09, 2011

Memahami Pemikiran Budak-Budak Zaman Sekarang

Satu hari,isteri aku balik rumah dari sekolah.

Dia pun cerita lah kat aku,apa jadi kat dia hari tu.Biasalah perempuan bercerita mestilah detail.Layan cerita dia dalam beberapa minit kemudian dia kata,"tadi ada benda kelakar berlaku kat sekolah."

Aku tanya la "apa dia?"

"Tadi,ada budak2 tanya,saya ni Ustazah ke?" jawab isteri aku.

"Apsal pulak?" tanya aku balik.

"Ada budak 2 orang tadi,datang dekat meja saya masa kelas.Dia tanya saya ni Ustazah ke tak?Saya tanya la dia balik...apasal awak ingat saya Ustazah?" sambung isteri aku.

"Budak tu pun jawab,sebab cikgu pakai tudung labuh..."

Isteri aku meneruskan cerita dia,"Saya tanya budak2 tu balik,apsal pulak?Tak boleh ke cikgu BI pakai tudung labuh camni?"

Tanya aku,"budak2 tu jawab apa?"

"Nak tau budak2 tu jawab apa?" tanya isteri aku balik.

Aku nak jawab tak nak,tapi memandangkan aku pun nak tau jugak,aku angguk.

"Diorang jawab,sebab ustazah aje yang pakai camni.Cikgu biasa tak pakai macam ni.."

Sambung isteri aku,"Lepas tu,budak tu pun pandang member dia dan jawab,KAN AKU DAH KATA CIKGU BUKAN USTAZAH!"

"Budak tu pun sambil balik ke meja dia balik ulang balik ayat dia,mana aku tau,aku ingat ustazah aje yang pakai camtu..."

(Gambar sekadar hiasan sebab sangat comel)



42 ulasan:

Pojie berkata...

:)

wootwoot berkata...

common baii...

akemal berkata...

ah budak sekarang apa tahu.

Tanpa Nama berkata...

kesian budak2 skrang..

Marhaen Kacak berkata...

dulu masa tahun 60an...budak2 kecik panggil orang berkerudung hantu kum-kum...

Hikayat Lubang Najis: Umat Melayu Islam Mesti Baca!!!!

Cik Ila berkata...

hahaha....kelakar..Tapi,Cik Ila dulu pun macam tu jugak,sbb nampak yang selalu pakai tudung labuh tu ustazah je.haha

ejaMaria berkata...

oh... budak2 tu belum paham pasal pakaian lagi... jgn salahkan mereka...

Munna berkata...

budak2 ni pemikiran diorang telus dan x complicated pun. apa yg diorang nmpk terus masuk dlm kepala otak sbg sesuatu yg lazim dan kebiasaan.benda tu boleh jadi sbg didikan,kalau elok kita tnjuk elok lah pemikirannya, dari cite mantot ni,nmpknya semakin kurang wanita yg bertudung labuh,ada juga ustazah yg pkai tdung biasa2 je.kt TV pun ada rncangan pnceramah nya ustazah,pkai tdung pun x labuh dr bahu dan mekap tebal2...

Master Hacker berkata...

betul kata cik ila....

saya pun masa skul rendah mesti ingat yang pakai tudung labuh tu ustazah... tapi tak lah berani sampai nak p tanya direct...haha

JePh berkata...

bini ko patut bangga dia dpt anak murid jenis x suka dgr kabar angin.

terus direct tya tuan punya badan.

gua tabik budak tu.

Tanpa Nama berkata...

apela korang ni.. susah nak paham ke?? mantot maksud kat sini, nampak sgt pakaian islam sebenar itu adalah sst yg amat janggal/jarang2 sekali kite lihat org nak pakai.. kecuali ustazah.

tp pakaian terdedah2,kebaya sendat,legging etc. adalah norma utk org2 melayu-islam nk pakai termasuk CIKGU b.i.. paham? paham?

Master Hacker berkata...

bro dia tak cakap mantot pun kan.... kalo nak tegakkan kebenaran pun show ur self lah jgn nak berselindung dengan ANON, cakap maw lenting, diri tak berani tunjuk...

Laici berkata...

well,memang mentaliti orang sekarang camtu kan..kalau tudung labuh jer, mesti ustazah..kalau pakai kopiah atau janggut sejemput sikit, mesti ustaz..bukan budak tu saja,org dewasa pun pikir camtu

Master Hacker berkata...

kerana itu apa yang diajar...

not like dat my friend?

Tanpa Nama berkata...

"Master Hacker" aku kenal hang, awat hang xkenal aku ni??? kata hacker? peace

Master Hacker berkata...

dah ko letak ANON...

eh aku nak pakai nama pa pun aku tak susahkan orang suruh pilih nama tu tuk aku kan...

anyway, b a man...PEACE

Mantot berkata...

wtf

Tanpa Nama berkata...

be a man?? ko sendiri komen cam pondan. eheheheh ni btol-nyer peace ye peace, aku suke gurau-gurau manje

Master Hacker berkata...

dah lah gua malas nak layan lu...

budak kan, makin layan makin menjadi... nak wat camne...

kepada pemilik blog sori gua wat kecoh...

FikrahIslam.com berkata...

Kene ajar dorang 'Dont judge a book by it's cover' neh. hehe.

Fyqa berkata...

err budak pon tau judge org.haha

Tanpa Nama berkata...

Hmmm.. rasanya lagi parah kalau ada student yang tanya

Murid: Betul ke cikgu nih ustazah?
Ustzh: Betul, kenapa?
Murid : Hmmm sebab selalu usatazah lain pakai tudung labuh, baju kurung, tak pakai make up & bling2, tapi ustazah nih rugged gitu


Hah, so camne tuh, ustazah skrg nih bukan main lagi npknye, lagi2 yg klua TV hehe

kueh bakar berkata...

budak2 memang banyak tak tahu..ok laa tu berani tanya...

kana berkata...

sekarang yang pakai belit belit ustazah..yang pakai tudung labuh biasanya cikgu fizik ngan kimia...

setiawan berkata...

ala aku time u,lecturer baru masok pakai skirt org sabah nama pn mencurigakan,masok kelas tak bagi salam,kawan aku gamble je tnye miss ni islam ke non muslim,,lps tu die masok kelas bagi salam,ahaha

Abang Zam berkata...

pebende la 2 ekor atas tu komen..gampang ah

*bini kau trbaik mantot

Tanpa Nama berkata...

Zaman Tudung Yuna menjadi kegilaan pada masa kini. Syabas!

Tanpa Nama berkata...

saya girl 20 years tak berkenan tangok fesyen2 shawl sekarang...kite pakai tudung biasa jewww...

Dijot berkata...

adoiiiiiilaaaaaaaaaa.........

keh....(x x') tergelak bace komen2...

Tanpa Nama berkata...

cikgu BI aku ms secondary ( skolah asrama penuh) pakai purdah beb.

aku yg namanya hana

Tanpa Nama berkata...

mmg tu lah cara sbenar memakai tudung. Tudung bukan hanya utk tutup rambut, tapi sekali ngan leher dan dada. Tapi pempuan skang suka adjust2 konon nak bagi nmpak 'anggun' lah sgt, contohnya, nak tudung bentuk kerang (cari sendiri gambar kat google), tudung berbnggol unta (ini sgt dikeji oleh Nabi SAW), tudung tapi baju ketat (kdg2 pakai skirt or short nauzubillah), dll.

Kap berkata...

contohi keseksian Dato' Mashitah.

sim_2096 berkata...

tapi yg sedihnya sekarang...ramai perempuan @ gadis @ wanita yang pakai tudung tapi x tutup aurat...
pakai tudung bt syarat je...
cth:-
-pakai tudung tapi pakai baju t-shirt lengan pendek
-pakai tudung tapi pakai baju & seluar ketat
-pakai tudung tapi pakai skirt
-pakai tudung tapi pakai nampak rambut
-pakai tudung tapi pakai baju yg jarang
-dsb

sape2 yg pakai tudung dan tidak seperti yg di atas aku ucapkan syabas & tahniah...

Ammar berkata...

bagus la isteri mantot..jwb soalan budak2 tu dgn baik..
budak2 tu tanyer sbb nak kepastian je..

tp x semua pemikiran budak2 zaman sekarang macam tu yer... just some of them.

peace :)

hannamaruku berkata...

Masa mula2 kedatangan islam dulu, islam di pandang pelik.


Dan sekarang bila akhir zaman, islam tu kembali di pandang pelik.

:)

Ayyman Rahim berkata...

A'ah la, dulu dekat sekolah sampai dekat uitm ni pun kalau pakai tudung besar/labuh biasanya ajar agama. Klise sekali.

http://www.ayymanrahim.blogspot.com/

ayunda maajis berkata...

betollah tu..aku pon slalu pikir mcm tu..ahaha

Adlinda Zaffrina Shirin Binti Jelani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Bebeh berkata...

I bet kalau bini ko tak pakai tudung labuh, mentaliti kanak2 ko pun anggap cuma ustazah bertudung labuh. Siapa yang salah? BN juga.

kō⋅rŏxx berkata...

Mesej tersirat: Bini Mantot baik. Dia sorang je cikgu BI yang pakai tudung labuh.


@Bebeh: Hi Bebeh. Memang betul tu. Semua ni salah BN. Jom pakat jatuhkan BN. Ganti dengan PAS. Jadikan blog Mantot blog wajib dibaca. Lepas tu mesti mentaliti kanak-kanak semua terjamin dari salah faham yang cuma ustazah bertudung labuh. Sebab bila baca blog Mantot, mesti diorang ingat semua perempuan bertudung ni suka rakam aksi ranjang dalam pejabat.

Win!

Mahfuz Blackadder berkata...

At least kita tahu pakaian kita mempengaruhi budak2. Moga diaorang dapat bezakan mana yang terbaik.

Tanpa Nama berkata...

mantot nak gtau walaupon dia takde la baek sgt tpi dia stil manage dapat bini baik siap pkai tdg labuh