Mei 18, 2011

54 Tahun BN Memerintah Ni,Dah Nak Masuk Umur Pencen Dah Rasanya....

Aku rasa semua orang boleh faham kenapa kerajaan perlu menyemak semula harga subisidi minyak Malaysia.Apa yang aku tak boleh faham adalah;

1. Mahathir kata harga kereta sebelum Proton dah memang kena cukai macam sekarang.Kenapa dia menipu?

2. Dulu2 orang mampu beli kereta 18 ribu  dengan gaji degree $750.Tak caya?Tanya mak abah kau.Tanya sekali pasal kereta apa diorang beli.

3. Jika Jepun menggunakan mee segera sebagai penanda aras ukur ekonomi,Maggi Asam Laksa telahpun mencapai paras harga tertinggi yang aku pernah beli iaitu Rm5.15 untuk 5 bungkus.GILA!

4. Kerajaan terpaksa mengurangkan subsidi,ok,aku takde hal.Tapi ke mana perginya subsidi tu?Adakah pengurangan subsidi itu untuk kerajaan BN bersiap sedia menghadapi pilihanraya?Klinik Kerajaan masih lagi macam Klinik zaman perang waktu tengah perang,sekolah masih lagi tidak mencukupi dan education rakyat majoritinya bergantung dengan kewujudan IPTS.

5. Jika kerajaan memanggil subsidi itu satu tindakan kebajikan ke atas rakyat,secara tak langsung sebenarnya rakyat2 juga sedang mensubsidi kerajaan kerana duit kerajaan datang apabila rakyat beli kereta,makan KFC,bayar tol,bayar cukai dan apa2 lagi yang melibatkan cukai.Adakah rakyat deserved better?Yes.

6. Unless you become a better government,we have the right to demand better governing.Jangan paksa rakyat pilih anda.

7. Sedar atau tidak,ekonomi kita sangat bergantung dengan ekonomi dunia.Pemimpin kita sekarang tidak punya idea original yang mampu membuatkan kita menjadi a self sustaining country macam bekas menteri kita satu masa dulu.Satu masa dulu,bila kita adalah negara pertanian,kita adalah kuasa ekonomi Asia.Kenapa?Berapa banyak negara pertanian ada dalam dunia?Semua negara berlumba menjadi negara industralisasi kenapa kita pun berebut sama jadi clone negara lain?

8. Once negara kita dah tukar dasar,tengok..semua benda kita perlu import.Tak boleh ke kita jadi negara pengeluar kereta tapi masih lagi jadi negara pengeksport barangan pertanian?

Tapi kerajaan peduli hapa?

Mereka suruh kita beli kereta hutang 9 tahun,kita beli.Penuh aje jalan.Buat apa nak majukan sistem pengangkutan awam kalau bisnes kereta nasional rancak?Orang Melayu majoriti beli kereta nasional,orang Cina masih lagi mampu beli kereta2 Toyota yang double harganya.Kenapa perlu kerajaan mengurangkan tax kereta kalau mereka tahu anda mampu pakai dan sanggup berhutang?


Dah dengar "Hadiah Hari Guru" yang diwar-warkan hari tu?Sangat mengecewakan.


Kerajaan tahu kita takde pilihan.
Nak tak nak kita akan still ikut jugak cara diorang.

Daftar sebagai pemilih.Pilihanraya dah tak lama.Dah sampai waktunya BN ni pencen.

77 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

zul: Nice entri mantot...
berita gembira untuk guru sempena sambutan hari guru konon?
ayat paling best kerajaan tetap memberikan pergerakkan gaji tahunan kepada guru yang tidak terlibat..
dah memang setiap tahun pergerakan gaji ..tak payah bagitau la benda tu..ingat orang bodoh ker aper,,,,sakit hati tak abis lagi ni..

hebnerhyde berkata...

dan rakyat perlu sedar yang hanya mampu mengubah adalah - peti undi. tak ada jalan lain.

letih berkokok, letih berceramah, letih berdemonstrasi.

"marilah mari, pergi mengundi, tunaikanlah kewajipan pada negara"

Tanpa Nama berkata...

haaa...itu yg benarnya. daftar diri sebagai pemilih. baru bole ubah kerajaan dgn cara yg betul. ini tidak. ada lak bole bangga diri kalo tak jadi pemgundi berdaftar. LOL!

Marhaen Kacak berkata...

selagi rakyat di gula2 kan dengan hiburan dan dakyah yang tidak berfaedah..selagi tu la BN berkuasa.

Untuk Renungan Umat Melayu Islam : Kau Masuk Gerakan Islam Ingat Kau Dah Hebat?

Ateeka Amer berkata...

aku dah letih dengan kerajaan ni. zaman Najib ni zaman yang sangat teruk. teruk2 Pak Lah dulu pun takde la sampai macam ni.

maka aku sudah daftar sebagai pengundi.

Hasrul Affandi a.k.a CarbonizerFreak berkata...

Kite kene bagi Be-End pencen !!

Tanpa Nama berkata...

dok pelik jugak goverment skrg nie...takda langsung plan nak selamatkan ekonomi..asyik nak potong subsidi yang sememangnya hak rakyat..bak kata pepatah "hungry people are angry people"

Kelon Eric Bana berkata...

point no 4 tu konfius, IPTS ke IPTA.

mr edz berkata...

sebab subsidi masuk poket rosmah

Dijot berkata...

u got points Mantot!

Aslina berkata...

sampai point no.2 terus aku shot bagi komen.

arwah ayah aku keje dia tukang cat JKR je. gaji? ada laa dalam 7-8 ratus sebulan. dia pencen awal umo 48 tahun.

dan dia pakai keta mitsubishi. sejak mula dia keje sampai pencen, 3x tukar keta. 3-3 mitsubishi lancer. bayar abes. rileks je.

keta tu plak enjin power. biasa laa kan generasi awal evo... sampai karat2 body pun enjin still tip top.

masalahnye skang, abang aku yang dah 18 tahun keje baru plan nak tukar keta buat kali ke-2... itu pun pikir panjang. padahal nak beli keta buatan malaysia je. bukan keta import...

AbdullahUmar berkata...

ganas

MindaMalay berkata...

Tumpang baca...

Selagi ada org gila dalam negara ni... selagi itu lah dia wat huru hara...

Kana berkata...

memang mengecewakannnnnnnnn!!!!!!!

fakeplasticlife berkata...

saye benci pemimpin skrg!
mereka ingt Malaysia ni mereka yg punya ke?
suka2 hati buli rakyat..
kesian rakyat2 seperti kami ni..yg miskin bertambah miskin..ade mereka kesah?
argghh!! terteken!

sontorian berkata...

Cikgu2 biasa tu .. kalau ada yang sokon BEnd lagi memang sah ijazah @ Diploma tu kurang berkat.... takkan sampai tahap nie masih belum dapat petunjuk lagi .... rasuah ..pemeras.. penipu ... peragut .. pelucah .. semuanya dah ada pada BENd......

Tanpa Nama berkata...

Bro, cuba kira pakai calculator ni:

http://www.westegg.com/inflation/

atau yang ni:

http://146.142.4.24/cgi-bin/cpicalc.pl?cost1=47236&year1=1980&year2=2011

Macam mana nilai duit dulu dalam nilai sekarang.

Ni semua sebab inflasi, yakni sebab sistem Yahudi, bukan sebab politik semata-mata.

Bukan kita saja yang kena, satu dunia kena penyakit yang sama.

Kalau aku pangkah DAP pun, benda ni akan kekal macam ni, sampailah kita laksanakan hukum Allah, tapi DAP tak akan setuju punya.

Tanpa Nama berkata...

Orang dulu, duit sikit, belanja pun sikit. Kita, duit sikit, tapi nak itu, nak ini.

Lepas tu sendiri yang rasa tertekan. Masaalah kita adalah ekonomi negara bukan kita yang control.

Tanpa Nama berkata...

Kalau dah ada degree yang "berkat" tu, cuba kita fikirkan guna otak "bijak" tu, cara perbandingan ekonomi dulu dengan sekarang.

Contoh, dulu nak buat loan susah, tapi sekarang senang. Sejak bila benda ni bertukar? Bila Amerika tukar dasar ni?

Tengok harga emas dulu, compare dengan sekarang. Apa bezanya?

Harga emas tak pernah turun? Cuba check awal 80an.

Apa sebabnya, dan apa kesannya. Cuba pikir luas sikit. Jangan sikit2 balikkan ke kerajaan.

Bukan nak sokong kerajaan 100% tapi saya tengok orang sekarang ni fikiran tak kritikal, fikiran ikut sentimen, seolah tak ada akal sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Pasal pertanian.

Aku dulu pernah consider nak buat kebun sawit. Tapi tak jadi. Kenapa? Cuba korang research apa kekangan local dan international pasal industri ni. Jangan cakap main sedap je.

Kenapa takde orang compare, dulu nak makan KFC setahun sekali pun susah, tapi sekarang boleh makan hari-hari? KFC turun harga? Buying power kita naik?

Lastly, soalan saya:

KALAU SAYA TUKAR KERAJAAN ADAKAH:

1. KEADAAN AKAN JADI SEPERTI YANG KITA MAHUKAN?
2. APA KESAN KEPADA ORANG ISLAM?

Setakat yang saya nampak, kilang Carlsberg tu masih terpacak lagi kat Shah Alam tu. Apa halnya tu?

Saya percaya kepada PAS, tapi bukan pada pakatan rakyat.

Mantot berkata...

Anonymous 1;
Menyalahkan Yahudi adalah benda paling senang nak tutup kelemahan pentadbiran.Kalau kat Malaysia,yg selalu kena blame org Cina kalau harga brg mahal.

Anonymous 2;
Samalah mcm government skrg...

Zaman sebelum Mahathir dulu ada diorang berhasrat nak buat KLCC?Tak ke kau nampak kerajaan skrg jugak ada perasaan "nak itu nak ini" yang kau tulis tu?NAK F1!NAK MENARA!NAK KLCC!NAK BANGUNAN PARLIMEN BARU!

Jgn lupa bang,Kerajaan jugak orang.Diorang pun ada nafsu mcm rakyat biasa.

Skrg kerajaan tertekan,sbb duit dah takde.Tapi kau marahkan rakyat yang komplen duit tak cukup.Siapa yg nak marah kerajaan yang komplen duit kerajaan tak cukup?

Pengurangan subsidi = kerajaan admit duit diorang tak cukup

Mantot berkata...

Aku rasa kau org yg sama.Jadi aku jawab secara menyeluruh aje lah.

Aku tak faham apa maksud kau kekangan local tu?Kekangan international tu aku boleh paham la.

Dulu bukan nya susah nak makan KFC tu.Cuma dulu KFC ada berapa kerat aje kedai dia.Aku ok aje makan masa aku kecik.

Mana ada buying power kita makin kuat....kita takde buying power tapi kita ada LOAN POWER.Buying power dtg bila kau mampu beli satu benda cash.Tapi average utk org 30an mcm aku,60% income adalah untuk membayar balik hutang kalau kau ada 3 benda - loan belajar,loan rumah,loan kereta.

Buying power kita makin lemah sebenarnya sbb satu masa dulu,bila loan susah nak dapat,org dulu2 still mampu beli kereta cash.Mampu beli rumah.

Tapi cuba tengok balik apa ekonomi kita skrg kenakan kpd peminjam..WOW,boleh byr balik kereta 10 tahun,rumah boleh sampai 35 tahun.

Aku beli rumah RM150 ribu,aku byr balik RM580 ribu selama 35 tahun.

Tu buying power kau?

Mantot berkata...

Lastly, soalan saya:

KALAU SAYA TUKAR KERAJAAN ADAKAH:

1. KEADAAN AKAN JADI SEPERTI YANG KITA MAHUKAN?
2. APA KESAN KEPADA ORANG ISLAM?


Aku rasa tak semua orang nak kemerdekaan.Baru2 ni,Australia buat survey sama ada nak merdeka atau tak dr British,majoriti kata tak nak.Diorang suka jadi jajahan British.

Takde sapa tahu kalau kita tukar kerajaan jadi apa.Tapi kita tak perlu takut nak tukar kerajaan, kalau ada benda yang kita tak suka dengan cara kerajaan memerintah.

Mana tau,once kerajaan bertukar,"kerajaan baru" sedar yang benchmark utk dapat mandat kali kedua sangat2 tinggi dan diorang tak ulang apa yang buruk psl kerajaan lama.Kerajaan lama yg dah jadi pembangkang pulak tersedar yang apa yg diorang buat selama ni tak betul,tak sesuai,jadi diorang cuba jadi pembangkang yang lebih baik dan ikhlas nak bangunkan Malaysia.

Kita tak tau.Kau tanya aku,gila aku nak jawab.Tapi aku percaya satu...kalau tertukarnya Kerajaan,masa depan kita lagi baik sbb kerajaan yg naik akan ada fear yang rakyat mampu tukar diorang tiap2 kali pilihanraya.

Itu kalau pilihanraya tu bersih lah.

Dan pasal kesan pada orang Islam tu,aku rasa kau ada sebut pasal kilang Carlsberg...mcm mana nak tutup kilang Carlsberg,kalau shareholder terbesar adalah PERKESO...tuan punya tanah dah beli,dia dah pacak kilang dia,ada geran..mcm mana nak halau?Kau beli tanah dan tiba2 ada org halau kau suruh gi tempat lain,kau suka?

Nak gi negeri mana?

Negeri2 yang BN perintah? (aku assume camtu sbb kau mcm persoalkan Pakatan memerintah Selangor tp tak tutup pun kilang Carlsberg tu)

54 tahun Parti Perikatan/Barisan Nasional memerintah...apa kesannya kat orang Islam?

Ada org UMNO kata kat aku,kalau undi Pakatan menang,nanti DAP pegang Malaysia.Jangan harap nak jadikan Malaysia negara Islam.

Aku pun jwb la kat dia,UMNO dah perintah lama,apsal negara Islam tu masih lagi satu harapan?

Itulah jwpn aku kat kau.
Harap membantu.

Mantot berkata...

51 tahun BN memerintah,berapa kali kau persoalkan pasal kilang Carlsberg tu?

Mantot berkata...

psl PERKESO tu,bukan terbesar aa..aku teringgal "kelima terbesar." tiap2 bulan potong PERKESO,masuk situ.duit kita la yang majukan kilang Carlsberg tu walaupun .Tiap2 bulan aku bayar RM30.40 utk PERKESO.

Mahfuz Blackadder berkata...

Ya, orang yang sama. Ttg ekonomi Yahudi. Jadi apa solutionnya? Bukan memang pergerakkan ekonomi dunia yahudi yang tentukan? Ekonomi kita ni terasing dari dunia ke?

Kerajaan yang naik akan tukar macam-macam benda (jumlah kerusi dsb) dan tak semudah tu ko nak gulingkan mereka. Ni satu benda yang aku pasti. Hang jerit kuat mana pun depa akan letak 1001 alasan. Tak semudah tu nak gulingkan mereka. Hang tak percaya tak apa. Hang kenal depa ni, nanti hang tau.

Aku takde masaalah dgn PAS, tapi seriously bermasaalah dgn yang lain2 tu.

Kalau kita nak buang reserve USD kita sekarang ni, tukar kepada emas, apakah kita boleh suka-suka main tukar? US akan benarkan? Sape nak beli USD sekarang ni?

KFC - Kalau u boleh makan KFC selalu, maknanya ko anak org senang atau ko masih muda (<30) yang mana rakyat masa tu dah banyak duit. - Buying power memang naik - tak boleh nafi.

Dulu tak mudah nak tengok orang bawak kamera mahal2 ke sana sini. Sekarang bebudak pun dah usung DSLR RM3-4k jalan2.

Local agriculture - actually kekangannya sebab terpaksa ikut international punya "mainan". Disamping penyangak yang tak kena potong tangan kalau mencuri.

Econ jadi haywire sejak tengah 80an. Bila loan dipermudahkan.

Pasal loan ni, sekali lagi kena tengok apa kaitan nasib kita ni dengan dasar ekonomi dunia, bukan setakat Malaysia, tapi satu dunia, kecuali negara-negara kaya.

Betul kerajaan memang ada peranan, tapi taklah sampai 100% semua salah kerajaan. Kena fikir secara tenang sikit.

Carlsberg - banyak kali. Mudah je soalannya, apasal dulu cakap nak tutup, tapi sekarang dah menang masih tak tutup?

Tentang harga rumah, -berkaitan dengan sistem credit. Salah kerajaan adalah tak pantau pembangunan yang dijalankan dan tak pantau demand rumah. Ini tak nafi, memang silap yang bodo.

Sama dengan silap dasar nak rakyat 70 juta by 2000 (klu tak silap), tapi takde usaha sangat ke arah itu. Main cakap je.

Penyelesaiannya adalah cara hukum Islam. Masaalahnya, kalau tukar kerajaan pun, saya tak nampak hukum Islam ni akan dapat ditegakkan sebab halangan dari dalam PR tu sendiri sama saja dengan BN.

UMNO perintah tak jadi negara Islam, PR perintah tak jadi negara Islam.

Kalau dah sama je, yang kita dok bersorak ni untuk depa ni kenapa? Tak rasa diperbodohkan?

Jadi, saya rasa, nak benci jangan 100% benci, nak suka jangan 100% suka. Kita bukan kenal depa pun.

Lastly, sorry, saya tak perasan u ada tulis kat atas tu "Jika tak setuju dan nak maki aku, harap jangan guna anonymous".

Saya bukan tak setuju 100% dan saya juga tak niat nak maki.

Mahfuz Blackadder berkata...

Opps.. lupa satu point yg sgt penting. Penyelesaiannya pada aku adalah:

Orang Islam dalam Malaysia ni bersatu. Baru boleh cerita. Tak kira PAS ke UMNO ke apa ke.

Aku rasa benda ni pasti banyak ayat Quran and hadis yang suruh dan kalau kita buat pasti tak akan salah.

Orang Islam mesti duduk bawah satu organisasi. Kalau politik berbilang agama di Malaysia ni jadi halangan, kita kena atasi sebagaimana orang Cina ada Overseas Chinese Federation. Kat situ takde politik, yang ada cuma Cina.

Begitu juga kita, yang ada Islam, takada UMNO, PAS dll.. Ini baru nak bergerak sikit dah bercakar.

aizatmustakim berkata...

cakap guna kepala lutut boleh lah. bukan kau yang manage kerajaan. kerajaan tahu lah apa yang dorang buat. dah tu kos sara hidup tinggi, mmg lah harga barang naik. harga barang naik pun, gaji kau 4 angka jugak. bukan nya harga barang naik, gaji kau still sama macam time zaman jepun lagi. cina pakai kereta besar besar pasal dia berusaha nak dapat kan benda yang dia nak. kau melayu reti nak condemn bangsa sendiri, sampai bila kau sendiri nak maju. cuba kau bagi opinion kau, apa yang perlu untuk negara kau nie. bukan kau condemn sana sini then tak bagi better explaination about how to improve certain certain things tu. derr, kalau kau pergi nagara maju, contoh jepun lah, sebab tadi kau ada sebut pasal jepun kan. pergi lah tgk hidup diorang mcm mana. semua mahal. sebab apa? kos sara diri tu semakin meningkat kalau negara bertambah maju.dah itu jelah aku nak komen. terima kasih.

Mantot berkata...

mcm mana nak ckp pakai kepala lutut?

Tanpa Nama berkata...

dulu masa aku kecik tgh jalan2 ngan mak aku nak beli pasar. mak aku kerja kerajaan. Pastu cikgu tadika aku (tadika kemas/tadika kerajaan) tetiba tanya mak aku.

"Ko undi siapa nanti?"

mak aku pun jawab. "Undi tu kan rahsia."

sekali cikgu aku balas "Eee kalau ko tak undi BN nanti kalau ko mati, siapa nak tanam ko dalam kubur?"

tersentap mak aku. terus diam sebab tak nak gaduh. (serius aku igt cikgu tu sampai sekarang) aku tak ckp semua cikgu sokong BN ok. kang ada yg fire aku plak.

nak sokong BN pun biarlah berpada weh! BN ke yang tetapkan mayat orang kena masuk kubur atau tak? BN tu tuhan ke? BN pun ada buat salah. kita complain sebab nampak kesalahan BN tu kat mana. bab nak unjurkan solution tu rasanya BN lebih ramai pakar tapi sayang semuanya nak menjahanamkan negara dan hanya buat certain2 people hidup senang.

siapa yg hardcore BN tu harap korang lebih berbahagialah lepas ni.

MissLesette berkata...

setuju ngan en aizat mustakim... smua negara mngalami masalah yg sama... ekonomi semakin tinggi selaras dgn pembangunan...

di india ekomoni lagi teruk.. smpai kena jual mayat.. hidup melarat.. masalah rasuah n penindasan semua pn dr diorg...

kita patutnya bersyukur hidup d m'sia... pnbangunan berkembang maju... cuba bayangkn kalau xder klcc, klia n bangunan2 tersergam indah... agaknya matawang RM nih mcm ner yer... mesti down giler... at least skang 1usd=rm3.. kalau xder pmbangunan... 1usd=rm10 apa...

mmg harga brg naik... tapi gaji kita pn bukn d takuk lama... semakin naik... setiap thn smakin bertmbah... bak kata nenek sy.. dulu brg murah tapi org semua hidup susah... jd x salah la kalau brg smakin mahal skang nih kn... dh ekonomi bertambah maju..

jgn buat pandangan based on politics jerr... bila hal politics menguasai hati... mcm2 hal buruk n x puas ati kuar... cuba pndang ker depan...

stiap org ada pro n cons.. ader yg x puas ati kat dr mahathir.. tapi sy x pndang -ve part cuma sy bersyukur krn dia negara ader proton.. sbb proton la negara kita maju...

hal2 pemimpin n kepipimpinan plak cuba fikir... kerajaan memimpin m'sia... keadaan berkembang maju... kalau letakkn party2 spt PAS, PKR or yg len2.. agaknya boleh maju x even bg kawasan yg kecik pn diorg x bleh conduct dgn baik... (sy ckp berdasarkn keadaan kg nenek sy d kedah... dh berapa tahun sama jer... xder perubahan... nk kata xder peruntukan... ader... tapi d utamakn kpd ahli keluarga diorg)

masalah bangsa lain lebih maju dr bangsa kita sbb masing2 berpecah belah... bukan dr segi party jer.. even sama party pn nk berduh.. mcm mana negara nk maju...

hal org cina bleh beli kereta mahal2 sbb diorg berusaha n org india pn dulu tinggal d estet jer tapi skang diorg mampu naik keta mawah... pernah x tgk org cina n melayia lumba haram n lepak kat shopping complex.. jd kutu rayau ker.. ganggu anak dara org kerr? x kn.. kalau ader pn nisbahnya 1:1000... tapi org melayu plak jd per... xkn itu pn nk salahkn kerajaan... kenapa x salahkn mak bapak yg x pandai jaga anak n juga diri sndiri...

tepuk dada tanya hati...

wassalam...

Mamak Kutty berkata...

@aizatmustakim

aku rs ko yg ckp ikut kepale lutut.

mmg le SESETENGAH negare maju kos idup die tinggi. tp ko x pikir ke yg AVERAGE GAJI diorg pun tinggi jugak!

kite ni plak bile mintak gomen wat minimum wage gomen plak dolak dalih. bab nk wat bangunan 100 tingkat xde plak dolak dalih gomen. ko nmpk x gomen kite lebih syg sape? rakyat ke kroni?

lu pikir la wei!

Tanpa Nama berkata...

Cakap pakai kepala lutut yea...nie kepala lutut ckp..kenapa perlu ambil contoh negara jepun lak...belajar camana negara jepun berbelanja...camana undang2 negara jepun melindungi hak perkerja...gaji pekerja kat sana tinggi sebab kerajaan buat undang2 supaya rakyat tidak terbeban dgn kos taraf hidup, kat sini gaji duk sama mcm 20 tahun dulu..ada kerajaan sibuk nak ubah rang undang-undang gaji pekerja..kepala lutut ada.

Tanpa Nama berkata...

"tapi gaji kita pn bukn d takuk lama... semakin naik" keh keh keh keh nie budak baru belajar ckp

Mantot berkata...

Cik,
memang senang nak kata "jgn buat pandangan based on politics jerr... bila hal politics menguasai hati... mcm2 hal buruk n x puas ati kuar... cuba pndang ker depan... "

mintak tolong Cik apply dan praktikkan benda tu masa menaip komen.

TeratoMan berkata...

MissLesette,

Saya cuma nak ulas bahagian ni yg awak cakap:

"cuba bayangkn kalau xder klcc, klia n bangunan2 tersergam indah... agaknya matawang RM nih mcm ner yer... mesti down giler... at least skang 1usd=rm3.. kalau xder pmbangunan... 1usd=rm10 apa..."

Kalau anda nak tahu, di kebanyakkan negara di EURO (ya, Eropah) mereka ada mcm akta atau penguatkuasaan tentang bangunan2 tinggi. Di mana, mereka lebih seronok utk kekalkan bangunan2 lama dari buat bangunan 100 tingkat mcm ada org tu nak buat.

Dan ternyata, kebanyakkan negara2 di EURO adalah lebih maju dan berpendapatan tinggi dari kita.

Saya faham tentang sentimen yg anda cuba bawa, tapi mungkin anda belum lagi matang untuk berhujah melihatkan cara anda bawa topi matawang dan lumba haram.

Ulasan untuk entri mantot pula, memang blog ini penuh dengan rasa emosional. Tapi itu menunjukkan kita manusia biasa. Apa yg Mantot cuba war2kan adalah jelas, kita perlukan perubahan dalam negara ini. Dan kerana kita hanya ada satu cara mutlak iaitu mengundi, kita gunalah cara tu. Melainkan anda semua tak kisah turun beramai2 ke jalan raya menunjukkan perasaan secara amanlah. Tapi, saya sangsi pula bab itu.

Mantot berkata...

Dan Bang Mahfuz Blackadder,

Mcm mana nak jadikan Malaysia negara Islam kalau orang Islam sendiri nak pegi disko,nak pegi berjudi,nak beli nombor ekor.

Kita bukan setakat pecah ikut parti,kita jugak pecah ikut Islam Liberal/Sekular dan Islam yang patuh (tapi kadang2 tergelincir,hehehe)

Mesti kau akan jumpa orang Melayu yang marah benar kalau disko kena banned,kalau konsert artis2 yang mencampurkan laki pempuan semua kena larang.

Mcm mana?
Ramai yang nak negara Islam tapi LAGI RAMAI yang takut hilang hak untuk berhibur ni.

Mantot berkata...

dan kalau lah Perdana Menteri kita tiba-tiba satu hari dapat hidayah,nak jadikan Malaysia negara Islam...mungkin kita akan dapat tentangan orang Cina,orang India,tapi mampu ke diorang stop dia?

TAK MAMPU.
Kalau dia nak implement,dia boleh usulkan.Kenapa jadikan alasan Malaysia ni negara berbilang kaum sebab tu tak boleh jadi negara yang guna Islamic Law?

Apa yang aku nampak,kalau nak buat,dia boleh buat.Tapi sebab takut hilang sokongan orang Cina/India..dia tak buat.

Jadi,fikirkan....aku bagi kau satu hipotesis.

Kalau majoriti orang Islam Melayu ni nak buang undang2 British tukar kepada Undang2 Syariah sepenuhnya sayangnya benda tu tak jadi sebab PM kita takut hilang sokongan org Cina dgn Org India...siapa sebenarnya majoriti kat Malaysia ni?

Kita ke diorang?

Itupun kalau semua orang Melayu sokong la.Tapi tengok trend skrg ni,mustahil la semua org Melayu sokong benda tu.

MissLesette berkata...

TeratoMan...

mmg sy masih muda utk ckp hal2 nih smua.. tapi harap maklum.. sy bekerja d bank n buat international trade.. so ha ehwal matawang mmg dlm geggaman sy...

d m'sia masih bnyak pnggangguran.. even ader degree pn masih x mnjamin kpd pekerjaan yg bagus.. m'sia buat bangunan yg tinggi utk mmberi peluang pekerjaan pd org yg mngganggur since org kita x ske buat kerja mcm org indon... x der class... so dgn adernya bangunan yg tinggi boleh memberi beribu2 peluang pekerjaan kepada rakyat.. bayangkn 1 layer bangunan boleh masuk 100org.. kalau ader 100 tingkat kn ker boleh menempatkn 10,000 pekerja...

mcm en ckp negara lain lebih ske kekalkan bangunan lama... mcm m'sia nih dulu hutan jer... x bper nk ader banngunan lama.. tapi still ader bangunan bersejarah yg d kekalkn... spt d melaka... d pangkor... stiap negeri pn ada... mmg d kekalkn utk anak cucu kita tgk...

eropah mmpunyai keluasan beratus kali ganda dr m'sia... even diorg nyer province lebih besar dr m'sia.. mcm yg sy ckp.. kita kena pk logik bukan pk dr hati...

P/s: Mantot... sy dh ulaskn hal bangunan 100 tingkat sbg salah 1 contoh ("jgn buat pandangan based on politics jerr... bila hal politics menguasai hati... mcm2 hal buruk n x puas ati kuar... cuba pndang ker depan... ")

Mantot berkata...

aku maksudkan kau persoalkan psl kampung nenek kau sbb skrg ni Kedah PAS jaga.

cuba pandang ke depan pulak,bagi can kat PAS.baru 3 tahun.kau expect perubahan kat kampung nenek kau...kenapa tak expect perubahan sebelum PAS menang kat Kedah?

Tak fair la camtu.
Jgn la buat pandangan ikut politik sgt.

MissLesette berkata...

En Mantot,

kn sy ckp based on experience... kg nenek sy d baling, kedah... actually dh lama pas memerintah.. baru jer smpat bn pegang... n yg menang tuh dr. mashitah... dlm tempoh beberapa thn itu baru nmpak perbezaan pd kg nenek sy... org2 kg kn susah2... w/pn cm tuh diorg ader tanah sndiri... n dr. mashitah sndiri turun pdg jmpa org kg... n bantu diorg utk dptkn "PPRT"... kn ker menaikkn taraf org kg d situ...

bila skang pas ambik alih balik... apa yg org kg dpt? nk buat masjid kat kg tuh.. mntak dana pn org x layan.. nk jmpa pemimpin pn susah.. dh tuh terpaksa org kg kutip duit sesama diorg n kalau x caya boleh la gi kg nenek sy.. tgk keadaan masjid tuh.. skang dh separa siap tapi tu la... bila ader duit baru buat skit2.. contraktor pon org kg tuh jugak..

patut nya kerja pemimpin nih bukan susah sgt... dtg tgk tempat n usulkan hal nih ker pihak atas.. tapi kalau dh diorg pn mnghilang jer mcm ner...

kalau nk ckp pasal politik susah.. sbb sy bukan org politik.. n sy view bnda +ve jer... mcm awk empunya blog nih mesti la x dpt terima apa2 usul yg mmbangkang pndapat awk.. so ini last post sy... sbb issue nih xkn habis smpai bebila... bkn sbb sy takut nk beri pndapat yer.. tp sbb org2 kuat politik nih agak taksub...

thanks for responding to my view.. :) Wassalam..

Tanpa Nama berkata...

Kepada MissLesette..keja kat bank buat international trade. So you expert dalam ekonomi la? membuat andaian bedasarkan keluasan eropahla hutan malaysia la hehe...pelik bin ajaib dari segi penulisan tak mencerminkan seseorang yang faham mengenai "The Circular Flow of Economic Activity"..."so ha ehwal matawang mmg dlm geggaman sy"..giler poyo ayat dier..

Mantot berkata...

hehe,sbb tu lah jangan memandang yang positive sahaja Cik.

Bila BN menang,baru ada perubahan,baru ada bantuan.

Persoalkanlah,kenapa bila PAS menang,takde bantuan datang sebelum tu?Dan kenapa bila PAS menang balik,bantuan tu hilang?

Kenapa pertolongan untuk orang kampung Nenek cik hanya datang bila BN pegang kampung Cik.

Bila pandang positif,Cik akan nampak "BN saja yang buat kerja."

Aku pandang negatif.Aku anggap "Kerajaan Pusat hanya akan salur bantuan dekat daerah yang diorang menang dan yg mana tak menang,diorang let go.Mana2 urusan yg melibatkan Wakil Rakyat BN,laju aje kerajaan Pusat bagi.."

Tapi tengok la balik,kalau kau kata kerajaan bawa perubahan yang jelas dan nyata...kenapa orang kampung nenek kau pangkah PAS balik kalau semua benda yang kau nampak adalah positif belaka?

Mantot berkata...

dan kemudiannya,Kerajaan pun mendabik dada kata "mereka adalah pejuang Melayu yang adil dan tulen"....

TeratoMan berkata...

MissLesette,

Boleh ulas tentang situasi di KLCC skrg. Ramai kata bangunan tu masih byk yg kosong ruangnya tak diguna pakai. Atau dayabumi, atau Menara Telekom. Atau bangunan lama keretapi, arked2 mara. Situasi yg sama cuma tinggi lain2.

Sbb anda berkata tentang kalau byk bangunan tinggi = banyak peluang pekerjaan.

Bagi saya, byk peluang pekerjaan yang lebih terjamin itu lebih penting. Dan antara cara untuk mewujudkan peluang2 itu adalah menghapuskan amalan2 rasuah dan pemberian projek hanya kepada kroni2 supaya lebih ramai lagi anak2 muda yg berpotentsi skrg ni dapat peluang untuk lebih maju (lebih2 lagi dlm hal teknologi).

Ada byk cari lagi tapi memandangkan saya bukan berada dalam sektor bank dan pemerdagangan orang eh, I mean wang asing, saya mungkin kurang layak utk mengulas.

Apapun, have a good day.

Tanpa Nama berkata...

from MissLesette,
" so dgn adernya bangunan yg tinggi boleh memberi beribu2 peluang pekerjaan kepada rakyat.. bayangkn 1 layer bangunan boleh masuk 100org.. kalau ader 100 tingkat kn ker boleh menempatkn 10,000 pekerja... "

Hahahah...
Cadangan apa ni?
Bila ada je bangunan terus pekerjaan ada ke cik adik oi..???
Pikir la sikit. Bangunan Dayabumi banyak lagi yang kosong. Dulu HQ Petronas kat situ la tapi demi memenuhi tembolok Dr. Mahathir dan kroni2 sanggup bina KLCC. Nak tahu tak cik sebelum KLCC tu tempat apa? Tempat Lumba Kuda cik adik. Then, Ananda Krishnan beli pulak tanah Lumba Kuda untuk dia sewa tanah tu buat KLCC. Memang sewaan tu tak masuk akal untuk rakyat tapi untuk depa masyuk2. Kalau kita tengok sekarang sebelah KLCC ada menara maxis kan. Itu ke nak tolong melayu? Dayabumi dah ada cukup la tapi kosong macam tu je. fikir2 kan lah.

Tanpa Nama berkata...

Kelakar dengan pendapat Ms. Lesette..
Banyak bangunan pencakar langit bermakna bagi banyak peluang pekerjaan??
Tak dinafikan, sekarang ada ijazah pun, gaji masih ditahap tak sepatutnya. Jawapannya Integriti. pada aku, tak kira siapa pun memerintah, tapi kalau AMANAH dan INTEGRITI tu ada, benda2 macam dahulukan kroni, projek kroni, rasuah mungkin boleh ditangani..Bila dah bergelar Dato', orang2 besar...harta dikaut terus masuk poket sendiri. Masa mula-mula...PLEASE..VOTE FOR ME..VOTE FOR ME...I'LL HELP U ALL..I'LL HELP U ALL..dah dapat, I HELP MYSELF..I HELP MYSELF...
Nak cari kerja pun kena ada pakai kabel kuat..
Pakcik Aku LEMBAGA dekat Batu pahat, tak pulak aku mintak kerja dengan dia. Abang aku JUSA C (C je pun) , tak pulak aku mintak kerja dekat dia, walau keadaan aku terdesak. Ade je kabel kalau aku nak, tapi aku tak buat sebab, aku tak suka kronisme yang berlaku dlm Masyarakat kita sekarang.. atau masyarakat lain ada juga?- entah merujuk kepada apa...
sebab aku mengalami beribu pengalaman pahit, yang mana orang dapat pangkah aku, sbb saudara mara tolong saudara...herm....

Tengokla kalau menteri mana2 kementerian, yang akan duduk dibawah dia, kroni jugak...
sebab tu ada sakai dari sabah, spend 800K untuk sewa kereta balik kampung...takdelah intelek mana...
(ni contoh je )


Berapa ramai yang makan rasuah? Berapa Ramai Pemimpin yang minum arak? Kaki Perempuan? Pegang dan baca Al Quran?
Terus terang, pemimpin sekarang tak boleh nak disanjung sangat.Tak macam TUN RAZAK/TUN HUSSEIN ONN Intelektual..ya...mereka bukan orang yang calang2, tapi iman..
Bukan kah Rohani dan Intelektual tu selari...

Aku bukan pas, tapi aku amat mengkagumi sifat dan Peibadi NIK AZIZ..Orang macam tu, InsyaAllah, boleh mentadbir dengan baik sekiranya segala saluran kewangan dia yang pegang. Masalahnya, bila pas pegang sesuatu kawasan, diaorang tak dapat sumber2 ekonomi nak majukan kawasan tu, sbb ekonomi KERAJAAN yang kawal...

Aku sedih, ramai lagi kawan aku berstatus IJAZAH, tapi pemegang gaji miskin tegar..

Aku yang tak berapa nak miskin ni pun, semakin etrhimpit juga, sbb value of money sekarang...tengoklah...
Ya, kamu betul, we don't have buying power...
semua hutang....


nak ulas pasal yang kekangan localisme untuk tanam sawit tu..

sekarang, orang yang terdesak tak kira apa pun sanggup mencuri. Macam yang terjadi kat kebun sawit abah aku...Penat2 kitaorang menyawit, tiba2 hasil sikit?
Rupa-rupanya dah ada orang kutip buah tu dan terus masuk lori untuk jual...
How hard kerja sebagai penyawit...maksud aku dari langkah untuk 'SODOK" pelepah, angkat masuk dalam kereta sorong melalui tanah gambut...
Menangis wa cakap lu...
Mana RND Malaysia? aku percaya banyak inovasi berkaitan nak kutip hasil sawit, tapi tak dimajukan...
Dana samapi buat penyelidikan aje, lepastu, tak komersialkan pun..tak bantu pun pekebun2...RND sepatutnya bawak benefit pada negara...Aku pun sanggup kerja kebun walau ada Sarjana sebab Mesin kutip buah sawit tu..
Banyak benda aku tengok kerajaan buat sekarang, tak berapa nak pergi...( tak kemana)

Pasal kawasan-kawasan tak maju, tu..pergilah ke BENUT, PONTIAN JOHOR...malu aku...ATM pun baru wujud...
orag kata kalau ada kabel besar, boleh la buat permintaan cepat? Seorang saudara aku, membuat permohonan bertulis kepada AHMAD MASLAN, pasal pembangunan kawasan tu, malangnya...tiada apa-apa tindakan. Aku tengok, rumah dia makin lama makin besar..kereta makin besar...camtu ke pemimpin?

Setakat ni, Malaysia masih terbaik buat aku...tunggu sehingga ia betul mengecewakan aku..serat kecewa tu dah menapak sebenarnya...

Huraian aku ni tak teratur...harap korang fahamlah..aku pun dah tak tahan dengan keadaan sekarang ni...
Politik tak kotor, tapi dikotorkan oleh orang yang memegangya--
Ekonomi ok-kalau dipegang oleh orang yang amanah...

sekian, TJD

Mahfuz Blackadder berkata...

@Mantot

Saya memang sokong negara Islam. Saya tak guna alasan negara berbilang kaum untuk tak implement Islamic Law. Saya cakap mcm tu, sebagai langkah permulaan -kalau takut sangat. Baca slow-slow, u salah faham apa yg saya tulis.

"Susah, tapi boleh buat" dan "boleh buat, tapi susah banyak bezanya". Keadaan Malaysia memang complicated. Sebab tu org Islam kena duduk elok-elok satu meja dan bincang.

Priority adalah ISLAM. Bukan parti.

Apa yang saya cakap ni berdasarkan Quran: Surah Ali Imran ayat 103.

Saya percaya kalau kita tukar kerajaan kot lagu mana pun masaalah kita takkan selesai. Sebab dari asas lagi dah salah dan mungkin tiada keredhaan Allah. Tambahan lagi join dgn DAP, lagilah problem.

Pasal DAP ni sy tak mau discuss sini. Cuma remark saja.

Kita dok "berjuang" pasal politik ni pun boleh jadi buang masa saja sebab sedikit sebanyak ada cara kita yang seolah menyeru ke arah perpecahan umat Islam - contradict dgn ayat Quran di atas which is, obviously berdosa.

Ya, ada yg kata ayat tu utk org Quraisy, tapi tak boleh apply kat kita ke?

Orang Islam di influence oleh Barat bukan makan masa 10-20 tahun, makan ratus tahun, so kalau kita nak ubah pun jgn la tergesa-gesa sgt. Bukanlah sampai ratus tahun, tapi strategi tu biarlah betul-betul mantap dan boleh bertahan lama.

Asyik dok bersungut aje, sedangkan benda yang Tuhan dah suruh kita ignore. Dok kata org tu salah, org ni salah, ya, depa tu salah, tapi salah kita sendiri tak mau mengaku. Semua pihak macam ni.

Ok, pertimbangkan saja lah. Percaya tak percaya, bukan masaalah saya. Saya cuma hendak memperingatkan; semoga kita semua dapat kebaikan.

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn TJD...topik kali nih mmg mantap. Bila semakin ramai suara terhimpit tidak disahut...hopefully, that will BE the END.
From,
RYSMHP

Mahfuz Blackadder berkata...

Tertinggal lagi satu point. Pasal ekonomi pulak. Bukan semudah apa yg dibincangkan ni nak analyse. Macam-macam benda nak consider. Sistem cukai orang lain pun dah beza dgn kita. Tgk ni:

Cukai:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_around_the_world

Unemployment:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_unemployment_rate

Gaji menteri:
http://www.economist.com/node/16525240

Kena tengok, inflation, consumer price index dll.

Saya tak pernah pun study benda-benda ni, apa lagi nak compare Malaysia dgn negara lain.

Tapi saya rasa at least kalau nak buat analysis, kena tengok benda-benda ni kot.

Kalau kita cakap-cakap saja pakai takde data yang sah, setakat cakap sajalah. Takde significane. Macam borak kedai kopi saja.

Nak bergadoh pasal ni pun tak berbaloi. Sebab, sebenarnya, tak sorang pun yang tahu dengan pasti. Main ikut cakap orang lain saja.

Mahfuz Blackadder berkata...

@TJD Tu kes sawit beb. Mmg haru. Ada satu kes, lahanat tu reverse lori kat kandang kambing. Bukak kandang, halau kambing masuk lori. Kalau seekor RM700, 30 ekor dah berapa.

sontorian berkata...

Misslesette ...

cakap macam ko sorang ja dok kat baling tuh ... 52 tahun dah BALING tuh duk bawah BN ..tak sangka pulak sampai sekarang masih miskin melarat sampai macam tu sekali ... awat hang tak pi tengok rumah mashitah ? rumah mahadzir khalid ? ... rumah depa kat KL hang tau dak dok tang mana ... Mashitah makeup tu brapa sebulan kos kosmetik dia .... dia nak cekau mana duit2 tu ...

aku dak kata kalau otak biru memang buat macam mana pun tak hilang2. Cuba bagi PR memerintah 5 thn ... tengok macam mana ..lepas 5 tahun undi pulak.. Awat taku Malaysia hilang dari peta dunia kalau PR memerintah ... sapa la yang tanam fakta2 munafik macam ne...

kueh bakar berkata...

panas panas panasss..

teruskan mantop..aku suka.

negara kita memang baik tapi sepatutnya dapat berganda-ganda lebih baik..

@lutfihambalimr. berkata...

kita patutnya bersyukur hidup d m'sia... pnbangunan berkembang maju... cuba bayangkn kalau xder klcc, klia n bangunan2 tersergam indah... agaknya matawang RM nih mcm ner yer... mesti down giler... at least skang 1usd=rm3.. kalau xder pmbangunan... 1usd=rm10 apa...

HAHAHAHAHAHAH! Ini ayat tipikal org BN ni. Takleh blah betul ler ko ni MissLesette. Amende ler buat KLCC, KLIA tu semua boleh naikkan nilai matawang RM? "Tersergam indah" HAHAHAHAHA! Berbunga-bunga dol.

so dgn adernya bangunan yg tinggi boleh memberi beribu2 peluang pekerjaan kepada rakyat.. bayangkn 1 layer bangunan boleh masuk 100org.. kalau ader 100 tingkat kn ker boleh menempatkn 10,000 pekerja...

O RLY? SRSLY? Mentaliti kita ni, asal bangunan tinggi je, negara maju. Sape la duk ngajar macam tu? Hadoi makk. Sampai negara Teluk pun terikut-ikut ha.

Paling takleh blah....

mmg sy masih muda utk ckp hal2 nih smua.. tapi harap maklum.. sy bekerja d bank n buat international trade.. so ha ehwal matawang mmg dlm geggaman sy...

Berguling aku gelak dol! Typo sana sini, buat international trade? Entah2 GDP, GDP Per Capita pun tak tau. Belum lagi cakap pasal Gold Standard, fiscal policy, bla bla bla...

Bak kata Aidid Mu'addib, "Gilos dowh!".

Tanpa Nama berkata...

Mantot i like ur post and ur feedback comments this time.

mahfuz and miss,

Bila BeEnd nak jadi D End baru terhegeh2 nak perpaduan lah, negara islam lah. Lebih 50thn brader..knp pejam mata, pekakkan telinga? Denial Syndrome!

KLCC tu sampai la ni tak penuh lagi org sewa building tu. Dan rata2 yg bisnes kat situ ada bangsa korang tak? semuanya cainis kan?kan?kan? Are you all blind or what? Go figure..

Esok2 bila rakyat dah tertekan, duit takde nak beli barang rumah bagai, bila lapar kebulor pakat ramai2 gi tenung KLCC, Litar Sepang, Putrajaya tu sampai kenyang satu famili. Boleh gitu?

YG PALING SERIUS SKRG KETIRISAN WANG RAKYAT DAN HARTA NEGARA. ADA FAHAM? PEMIMPIN2 MUNGKAR SKRG TAK PEDULI KAMU TU PRO KERAJAAN ATAU PEMBANGKANG. YG PENTING POKET DORANG TU PENUH BERISI! HALAL HARAM TOLAK TEPI..

GET REAL GUYS! TAKKAN Y'ALL RELA DIRI TU DIPERBODOHKAN DULU, KINI DAN SELAMANYA OLEH BeEND...PATHETIC..

Mahfuz Blackadder berkata...

@anon, hehe.. saya ckp pasal perpaduan n negara Islam, u tahu sejak bila saya berpendapat mcm ni? Kenapa kaitkan dgn BN? :-) Jgn jump to conclusion brader..

Apa kata u pegi sewa satu lot kat KLCC tu, at least ada juga org Islam. (Klu u Islam lah)

Tanpa Nama berkata...

UNDI BARISAN NASIONAL

aizatmustakim berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
aizatmustakim berkata...

ponaya, kalau takda KLCC sektor pelancongan negara nak berkembang macam mana. 97% tourist(mengikut peratus yang di keluar kan Kementerian Pelancongan Malaysia) yang datang Malaysia nie nak tgk KLCC. So bila tak da orang nak melawat malaysia, pertukaran wang dan kadar cukai barangan akan berkurangan. maka salah satu sumber kewangan malaysia akan lumpuh. then, mana nak cekau duit pongey. korang sibuk pasal layer KLCC jadi peluang bekerja buat apa. bangsa kau sendiri yang malas. pergi sekolah, main. pergi main, bukan gempak pun. nak harap kan. nicol david, lee chong wei. yang kau duduk sini, tak habis habis nak kutuk bangsa sendiri.cuba lah bersatu siket. dulu time datuk shabery cheek ajak nik aziz bawak pas join BN. kenapa tak nak? pas duduk kelantan, entah buat apa. goyang kaki. macam tak berkembang. melaka dah nak bina monorail, kelantan? hapa tara...
sekian~

Tanpa Nama berkata...

mahfuz dan aizat,

Saya rasa korang berdua dan sewaktu dengannya kat sini, penyokong2 Umno bengap totok pun takkan mampu nak sewa lot kedai atau ofis kat KLCC tu tau! hahaha...

Hebatlah sgt pelancungan sbb KLCC dan litar Sepang tu. income luar tak masuklah.kah kah kah!

Hello..negara kecik mcm M'sia ni yg kaya dgn sumber alam dan galian yg patut dimanfaatkan kemajuannya utk kemakmuran negara dan rakyat.

Sepatutnya negara ini dan rakyatnya kaya raya mengalahkan Singapura yg takde apa2 tu. Tapi mrk termaju di dunia dan Asia tau! Takde Umno dan BN kat sana pun dorang boleh maju. kah kah kah!

Dah tu pilih pulak pemimpin2 yg perangai mcm penyangak2 tak pernah kenyang; merompak kekayaan negara utk ahli keluarga dan kronis. Korang yg menyokong membaby buta di sini harap melopong je lah. huhuhu..

Itulah silapnya sistem pendidikan negara ini. Sekolah tinggi sampai 10 tingkat, akal pendek tak boleh berfikir jauh.

Tanpa Nama berkata...

Perpaduan Islam? Perpaduan takkan tercapai kalo satu dunia parti politik Islam berpadu tau tak?

Islam itu wujud dalam diri sendiri. Fahami rukun iman dan rukun Islam.

Penuhi masjid-masjid, menambahkan program2 kemasyarakatan dan ziarah menziarahi saudara Islam tanpa mengira bangsa dan anutan politik. Itu konsep perpaduan. Bukannya bergantung pd parti politik.

Perpaduan politik nih lebih kepada menangguk di air keruh saja. Lepas dapat madu, sepah dibuang. Don't be so naive ok?

Tanpa Nama berkata...

Aizat,

Kenapa nak ikut kehendak pelancong?
Banyak lagi tempat2 menarik kat malaysia ni sebenarnya. Hutan, gunin ganang, tempat bersejarah. Mostly pelancong luar datangnya dari Singapore jadi dorang tu bukan nak melancong pun sebenarnya just nak isi minyak full tank dan shopping je. Yang paling bodoh kerajaan pernah buat untuk tarik pelancong ialah VOA kat negara2 yang mundur esp. India, Bangladesh. Niat dorang bukannya nak melancong pun sebenarnya tapi nak cari kerja kat malaysia! Bagus kerajaan kita kan.
hahaha!!! Sekarang baru kerajaan terhegeh-hegeh nak mansuhkan VOA. Apa punya tur!!!

Mahfuz Blackadder berkata...

Hehe.. mcm2 teori ada. Diri sendiri memang pandai, org lain semua bodo.. hehe.. biasa la tu.

Saya fikir senang je. Selagi yang Tuhan dah suruh yg asas (bersatu) kita tak buat, yang lain tu buang masa je. Tak kisahlah Umno ke Pas ke. Bound to fail.

Jadi nak kena tunggu satu dunia bersatu dulu ye? Kalau takde sape nak start mcm mana nak jadi? Simpan dlm diri sendiri? Penuhkan masjid, keluar masjid bercakaq buat apa?

Baca apa yg saya tulis betoi2. Perpaduan Islam, tak semestinya politik. Kena ada satu organisation yg lebih tinggi dari politik utk org Islam. Macm Cina dgn persatuan depa. Dlm persatuan depa tak ada MCA, DAP, yang ada cuma kepentingan bangsa Cina.

Ada paham kah Melayu? Dah 2 kali tulis dah ni. Kat atas dah tulih dah.

Kalau semua dok sorak ikut pattern yang biasa ni je; Umno dgn Umnonya, Pas dgn Pasnya, sampai kiamat laa..

Sekarang ni, saya ajak kita ikut Quran surah 3 ayat 103, bukan cite PAS ke UMNO ke. (Dh berapa kali highlight, tp tak paham2.. heran aku)

Kalau hangpa nak ikut jalan lain, terserah laa.. No more explaining lepaih ni, sebab tulis bnyk pon org tak baca and consequently, tak paham dan merapu kot hala lain.

Ok naa.. tata.. hehe..

Draze berkata...

Aku mula keja dulu jd technician gaji 1300. Itu tahun 98. Aku check lepas 13 tahun pun gaji mula technician sama jugak. Memang ler gaji tiap tahun naik, tp berapa sangat. Tp aku rasa rega barang lagi laju naik compare dari tangga gaji aku dlm 13 tahun ni.

Papa Chang berkata...

point aku: Jersi Baru Chelsea (sori Mantot maleh nak cek rege Gunners hehe)berharga £45 / RM260 sehelai..

WOW!!! HEBATNYE kuasa beli majoriti rakyat Malaysia.. tahniah BiEnd!

Mantot berkata...

beli tak ori dah la.
chelsea season depan out..heheheh

Tanpa Nama berkata...

Mahfuz,

Hang lupakah kita nih brp punya byk persatuan meLAYU ada? Tak terkira ok..tapi semua pentingkan tembolok sendiri atas nama meLAYU.

Cth terbaik: Perkasa, Pembela, Gabem, Persatuan Peniaga2 Melayu (ini lagi tak guna, ampuisme kuat sgt).

Sepatutnya dah kaya raya bangsa majoriti negara ni. Sape yg pegang kuasa selama lebih 50thn? Org cina dan india kah? Hang yg kona ikut lain, cakap org pulak!

Yg kat atas tu heboh kata pertahankan ketuanan melayu hang. Knp bangsa kita tak jugak maju-maju mcm bangsa lain? Sebabnya otak dan pemikiran kita semua telah dikekang dan dipasifkan selama lebih 50thn. Ada faham Melayu Umno?

Ceciter..ceciter..perpaduan Islam mcm mana yg awak nak? Siapa yg pegang kuasa skrg dia sepatutnya melaksanakan negara Islam.

Cth terdekat; tgk isteri PM dan isteri menteri2 yg lain tutup aurat ke idak? Kalo yg asas mcm nih pun pemimpin hang dah gagal, mimpi ngeri jer nak laksanakan negara Islam tu...

Mantot berkata...

@Papa Chang,

Aku rasa perbandingan kau tu tak berapa tepat.Mungkin kau nak tunjuk beza kita bayar tu berkali ganda,tapi satu benda yg kita kena expect,barang import mmg kita kena byr mahal.

cth selalu aku bagi.kereta Perodua kat UK lagi murah dr harga kat Malaysia.Beza agak byk jugak la.Buat kat Rawang,keh keh keh keh.


@Mahfuz,

Aku paham apa yg kau tulis.Tapi benda tu mustahil akan berlaku selagi pemimpin org Melayu sendiri tak berubah...

Nak satukan org Melayu tapi ajak orang Melayu benci agama lain?Apa benda yang "pemimpin" kita cuba buat sebenarnya?

@Aizat

Kelantan ada apa?
Kelantan mmg takde apa-apa.

Diorang takde tol.
Diorang takde iklan tepi jalan pempuan seksi.Diorang takde wayang pempuan laki pempuan boleh duduk sekali.Diorang takde disko.

Diorang mmg takde apa2.
BOO KELANTAN!

Tanpa Nama berkata...

kong kali kong!

Mahfuz Blackadder berkata...

@mantot

Pendapat saya:

Memang, pemimpin Melayu sendiri ramai yg tak berubah. Apa yang saya cakap ni bukan untuk immediate impact. Sebab tu saya beritahu awak sebab awak orang muda yang boleh jadi bakal pemimpin masa depan.

Memang ada orang muda yang bodoh dan fanatik tak tentu pasal, tapi saya nampak awak adalah seorang yang bijak dan berakal sihat.

Yang sekarang ni akan berlalu. Awak akan take over. Banyak yang kita kena tahu dan jangan main terima apa yg org cakap. Terutamanya orang politik. Tak kira apa parti pon.

Tentang agama lain, tak boleh benci depa, tapi kena kenal sape musuh kita. Tak boleh nafi memang ada antara mereka yang sentiasa memusuhi kita. Ini hakikat. Dalam kata lain, kena extra hati-hati. Especially dalam negara macam Malaysia dan keadaan dunia sekarang ni.

Lastly, mungkin kita kena hati-hati apa yang kita cakap, sebab tak mustahil esok kita tukar fikiran tapi kita telah pengaruhi ramai orang dengan fahaman kita sebelum ini. - Harapnya saya pun selamat dalam hal ini.

Yang paling selamat adalah ikut Al Quran.

Sori kalau u tak suka, tapi ini cuma pendapat saya saja. Just my 0.2 cent. Salam.

Papa Chang berkata...

beli tak ori mmg dpt RM45 tuh.. triple A kekeke.. itu le standard rakyat jelata Malaysia ni kekeke

perbandingan tiket Airasia lebih releven kot.. orang UK bayor £390 orang Malaysia bayor RM1850 untuk perjalanan sehala KL - London...

pehh kaye gile orang Malaysia mane main ratus2 sume ribu2 kekeke

gman berkata...

@mahfuz hg mintak data, siap bg link wiki lg.

mana data hg kalau islam bersatu semua masalah bakal selesai?

Mahfuz Blackadder berkata...

@gman

Tah lah.. cuba cari dalam Quran. kot kot ada jawapan dalam sana

Mahfuz Blackadder berkata...

p/s: Klu hang percaya Quran lah. Klu tak what to do.. It's my belief.

Tanpa Nama berkata...

Quote dari Mahfuz di atas;
"Baca apa yg saya tulis betoi2. Perpaduan Islam, tak semestinya politik. Kena ada satu organisation yg lebih tinggi dari politik utk org Islam. Macm Cina dgn persatuan depa. Dlm persatuan depa tak ada MCA, DAP, yang ada cuma kepentingan bangsa Cina."

Kalo inilah tujuan suruh org Islam bersatu dah jauh tersasar tu Mahfuz oi..Kena bersatu sebab material dan kuasa kah? kah kah kah!

Org melayu M'sia nih sepatutnya dah boleh terover bangga dan kaya raya tahap gaban ok, sbb kita ada berpuluh2 NGO yg kunun berjuang ketuanan meLAYU. Bangsa lain tak byk persatuan, tapi depa betul2 memperjuangkan hak bangsa mrk.

cth: PEKIDA, PERKASA, PERWARIS, GABEM, FELDA, FELCRA, ~ada ker badan2 nih berfikir kritis ttg menaikkan taraf ekonomi org2 meLAYU selain berteriak meLAYU, meLAYU?
Bosan dowh!

Kalo ikhlas atas nama nak bersatu, perjuangkan dulu royalti minyak rakyat Kelantan. Kat sana 90% bangsa awak. Dan kerajaan pusat jgn lah menganaktiri negeri2 PR memerintah. Far beyond politics and races. Boleh gitu?

Seperkara lagi Mahfuz, kamu bercerita ttg ikut Al-Quran tapi tak tahu nak elaborate ttg nas atau ayat tsb di sini. Saya fikir kamu pun konfius ttg apa yg disarankan dlm Al-Quran tu?

If u don't mind to share ur knowledge, so that the readers here can read and digest the gist in kitab suci al-Quran..

Mantot, saya suka gi Kelantan utk shopping. Tgk kat sana majoriti pemilik premis perniagaan adalah org Melayu tau..

Seronok tgk dan pernah sampai ke pasar Khadijah, gerai ada yg kosong tak berjaga sbb pemiliknya gi solat. Cuba kalo kat KL atau bandar besor yg lain, tokehnya depan mata pun org boleh mencuri. That is sooooo not Islamic. Don't you think so Mahfuz dear?

nono berkata...

kelantan sepatutnya negeri serambi mekah.. tapi bak kata mantot kelantan xder apa2... tapi kelantan ada 'JAGUH 7'. siap buat album, video klip, karaoke siap. xmalu betul perempuan2 tu. yg hairan nya knp kerajaan k'tan x ambik tindakan. pakaian x senonoh. org k'tan x layan pub n disco tapi layan 'JAGUH 7' dengar kata smpai berpuluh ribu copy cd diorg terjual d negeri tersebut. bukan nk kutuk k'tan ye tapi ini kenyataan..

Liyana berkata...

Dulu maggi perisa ayam 60 sen sepeket.

Sedih aku tengok harga maggi sekarang. Maggi ayam tu feveret aku kot!