Februari 13, 2012

Carik Gaduh : Obama vs Najib, USA vs Malaysia


Tah betul atau tidak fakta dalam gambar ni..
Tapi kalau korang ada masa terluang, aku nak bertanya.
Orang selalu bagi respon mcm ni kalau aku kutuk Proton ,

"bagi la can kat Proton, kau tengok la kereta Korea dulu mcm mana...Proton ni boleh dikira muda lagi dalam industri automotif...baru berapa tahun Proton wujud..." bla bla bla...

Berdasarkan ayat di atas ;

Pada pandangan anda,
Kenapa Singapura lagi maju dari negara kita?


34 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

1st!!

Tanpa Nama berkata...

2nd!! haha

Cik Siti Fairuz berkata...

2nd!!
ko nk compare ngn singapore, depa mmg kerja penuh ngn ketulusan.. maju sbb no rasuah2..no makan sana sini
proton mmg aku tak bole bg can, musti nk mengamuk bila ckp psl proton. korea perlu 10 tahun je nk come out ngn superb nyer teknologi. brand glamer tembus sana-sini.
tp kan mantot, knp kereta korea nyer 2nd value jatuh giler2?

Cik Siti Fairuz berkata...

alaa..bancuh teh jd 3rd plak cis!

Tanpa Nama berkata...

hehehehe sori cik siti aku menang tempat kedua. kuikui

ZON152 berkata...

Sbb ape singapore lg maju dari malaysia?

Sbb rakyat singapore lebih educated dari malaysia. Educated tu bukannya bermaksud mesti ada degree, master atau phd, tetapi kemahuan untuk belajar, berfikir, analisis, beretika dan membezakan perkara baik/buruk.

Tahap pemikiran berkait rapat dgn media perdana sesebuah negara. Kalau media tu educative, maka rakyatnya pun jadi bijak pandai.

Media kt malaysia lebih byk membodohkan dan melalaikan rakyat.

Mantot berkata...

bagus2..ada yg respon..

nak kata kita ni un-educated pun tak jugak..tapi media kita (seperti yg sudah sedia maklum) mmg nampaknya gemar melahirkan degenerates.

kau rasa sejak bila kita terkebelakang tu?
asal usul kita dgn dia sama...even kita share sejarah dgn diorang.sumber semulajadi? diorang tak mampu nak lawan kita.even human capital dan resource pun kita lagi bagus (dr segi numbers)

tapi bila masa kita punya growth tu retard dan diorang jadi lebih advance? zaman mahathir?zaman sebelum tu lagi?

Tanpa Nama berkata...

eleh ni masing2 respon nk tunjuk pandai je ni...nak2 tuan blog ni puii

dah kalo media retard; kau pn nk ikut cacat ke? lembap buat research?? puii takde kaitan langsung.

mantot buduh..letak gambar psl 'penyalah gunaan' duit alih2 nk komen psl sejarah mesia ketinggalan la bagai...woii bangang lenkali sesuai kn soalan kau ngn cerita-ngn gambar-ngn isu post ko sekali. malas dah la nak komen kt blog bodoh ni!

zer berkata...

zaman lps tun mahathir kot..

Sang Merah berkata...

rse nye kite x "terkebelakang"...just mentality stuck growing at 1 point...education...politics.....religion....masih lg terkial2....zman sblm mahathir x abis2 ngan race isu...n sman slpas mahathir pn x abis2 jugak psl race isu hehehe...

Tanpa Nama berkata...

Dari segi positifnya, kerajaan menyediakan peluang pekerjaan utk org Melayu. Bayangkan kalau kerajaan kecilkan saiz perkhidmatan awam, rasa2 ramai org Melayu akan kena buang.

kuncisudu berkata...

betul ke fakta ni mantot. kalo ko sendiri tak sure, jangan letak, nnt jd fitnah. ini kan basic bab akidah.

cakap pasal spore, mereka mmg maju dr segi material, byk yg kita kene belajar dr mereka. kesimpulan - pemimpin yg ikhlas memimpin, negara akan maju.

ckp pasal proton, sila kaji protectionism oleh negara2 pengeluar kete. dah abis kaji baru citer sini blk.

Tanpa Nama berkata...

sebab apa singapura maju? cina banyak memang la maju.satu lagi singapura xperlu berdoktrin kan agam untuk mengaut keuntungan.segalanya halal bagi mereka.tambah gaji menteri yang tinggi merendah kebarangkalian menerima rasuah.gaji menteri sengapura dengan malaysia macam langit dengan bumi.3 perkara pokok a) protection ekonomi oleh amerika b)nilai rasuah rendah c)negara kecil yang menggalak kan persaingan menghasilkan generasi yang terpelajar.kalo nak malaysia maju senang ja, hapus retorik agama, kurang rasuah dan kurangkan blogging dan lebihkan mencari ilmu.

CikD berkata...

bagi aku, aku cukup tak setuju kalo orang cakap, nak maju asal ada cina, ngan bangsa2 lain..pastu tambah skali buang agama..cuba bagitau kat aku, islam ajar umat dia jadi seorang ahli ilmu yang beragama perlu jadi mundur @ terbelakangkah? asal melayu, mesti layukah? setiap insan yang Allah cipta, berbezakah dari degi keupayaan, pemikiran dll? apa bangsa melayu, otaknya dicipta suku dari kaum2 lain? kakinya pendek sebelah dan tendangannya sering terbabas?

Malaysia mundur sebab adanya rasa secure di kalangan melayu kerana merasakan adanya hak ketuanan melayu, pm melayu, agong melayu dan kerajaan yang sediakan kerja untuk bangsa melayu, tiada persaingan unless ko kerja ngan bangsa lain.. kalau orang kata singapore kaya sebab gaji tinggi, ya sebab mereka nakkan rakyatny mempunyai kuasa berbelanja, elak rasuah..tapi adakah kekayaan mereka itu hasilnya 98% dari sektor perjudian? kenapa bangsa melayu asal duduk len dari malaysia boleh barjaya?

chocheese berkata...

awww~
sikD is awesome!
:)

Mantot berkata...

pergh..aku tak rasa agama jadi penghalang untuk maju..even ahli2 sains dulu kala yang buat breakhthrough mcm2 pun orang agama..Islam lagi...

Mantot berkata...

Kuncisudu...

Fakta tu betul.Aku dah cek.Lupa nak updatekan.

Budget White House - 850 million USD

http://www.coburn.senate.gov/public/index.cfm?a=Files.Serve&File_id=00942ece-b6c8-4059-9845-ce67bb98dba5

Budget Ofis PM Malaysia -
RM16,005,844,600

http://malaysianinsider-malaysiakini.worldheritage.com.my/2011/10/ever-growing-pm%E2%80%99s-department-slims-down/

Tanpa Nama berkata...

soalan sarcasm ha3!

Mantot berkata...

cuma angka yang tertulis dalam tu tak exact...tapi kau boleh compare sendiri la betapa byk pembaziran kita

Tanpa Nama berkata...

kalo btol angka tu, M'sia mmg byk pembaziran..

n staf kabinet M'sia smpai 43000 lebih, mmg nmpk mcm membazir, tp tu pn pd 1 perspektif lain ok gak, sekurang2nya ade la peluang pekerjaan..

katela kalau ko, @ adik2 ko @ bini ko atau sesape je yg br lps grad cari kerja n dpt kerja kerajaan, dia peduli hape angka 43000 tu, asalkan kerja dpt bg anak bini mkn suda..

lg 1, katela Najib wat tindakan bodo dgn buang staf2 kerajaan yg ramai2 tu, tinggal yg btol2 efektif wat kerja je, xtmasuk yg slalu dtg keja lepak je, rehat, kaunter x buka...kebetulan bini ko yg keja kerajaan pn tmasuk dlm list utk dibuang skali, ko setuju??

argghhh stress aku posting ko nih..hehe

voltron

Mantot berkata...

lg 1, katela Najib wat tindakan bodo dgn buang staf2 kerajaan yg ramai2 tu, tinggal yg btol2 efektif wat kerja je, xtmasuk yg slalu dtg keja lepak je, rehat, kaunter x buka...kebetulan bini ko yg keja kerajaan pn tmasuk dlm list utk dibuang skali, ko setuju??

ni tindakan bodo?
bior benor?
kau serius ke ni?

aku takut kau sarkastik tapi aku tak dapat tangkap...

Tanpa Nama berkata...

Btol aku sarkastik, maksud aku 43000 org tu mcm membazir pd 1perspektif tp kalau la kerajaan amek tindakan drastik nk buang yg ramai2 tu, mksdnye makin sikit la org dpt keja gomen, tmasukla ramai2 yg bace blog ko ni..

bg aku mentaliti msyrkt kbyakan org melayu kita masih lg berharap dpt keja gomen ble lps grad sbb itu mmbuatkn dorg rs 'secure'..mgkn org gomen phm mksd aku dgn 'secure'

even aku pn penah give up dlu ble nk merisik anak dara org, 1st soklan mak bdk tu tny aku 'makcik kalo bole lg suka anak makcik dpt psgn keja gomen, sng, kalo xde duit pn, pegi bank rakyat sng wat loan'

Wadefak tol..so kalo pkerja gomen makin kurg cmne makcik?hehe

Voltron

Tanpa Nama berkata...

aku rasa mantot bodo sbb letak gambar ni. Ia berkait rapat dgn kenyataan DAP utk kurangkan bilangan kakitangan awam bila DAP jadi kerajaan. yela, nak buang pekerja Melayu semua HAHAHA.

org jenis bebal macam mantot ni kalau buang dalam laut pun, laut taknak terima. bebal sgt.

Mantot please kurangkan sindrom bebalisme ko mantot.

Tanpa Nama berkata...

Mantot yg bebal atau ko yg bebal?

Tanpa Nama berkata...

Mmg byk pekerja melayu yang suka curi tulang. Tak jujur bila bekerja. Nama Islam, tapi praktikalitinya tak ada. Kalau nak compare melayu dengan cina kat malaysia ni, cina lagi rajin bekerja berbanding melayu. Bukan nak biased dengan cina, tapi itu mmg realiti. Kalaulah melayu2 ni rajin macam cina dan bersikap jujur dalam urusan seharian, tak mustahil negara ni boleh maju sama macam negara2 yang sudah membangun. Yes, we are now reaching the status of developed country. Bukan developing lagi dah. Tapi status tu je belum cukup. Mentaliti dan attitude kita masih perlu diubah. Status negara dah bagus tapi mentaliti low class. Itu bukan satu kombinasi yang baik.

kueh bakar berkata...

pemenang pingat emas Sukan asia-16
1.chai fong ying-wushu
2.AZIZUL
3.alex liu/aron kong-boling
4.nicol
5.azlan ISKANDAR
6.alex liu
7.ku jin keat
8.r puvaneswaran
9.skuasy berpasukan wanita

PEMENANG EMAS SUKOM DELHI
1.AMIRUL
2.aricco jumith (pakai jersi bendera sabah.hahaha)
3.Skuad badminton
4.Nicol
5.pandalela rinong
6.NUR AYUNI
7.bibiana Ng
8.koo ken kiat/chin eei hui
9.josiah ng
10.elaine koon
11.koo/tan boon heong
12.lcw

melayu sikit je.huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Executive Office of President ni counter part dia Prime Minister's Office (PMO) ke Prime Minister's Department (PMD)?

Tanpa Nama berkata...

Kita takkan maju sebab kita letakkan orang-orang yang bangang di tempat-tempat yang penting. Manakala orang-orang yang kompeten, disingkirkan.

kuncisudu berkata...

mcmana dgn kadar penganguran kedua-dua negara?

dark berkata...

kuncisudu;

nape la ko nk gak mantot buat?..nape ko xde daya gerak sendiri nk buat?ermm...musykil aku...

xmrh...tnye je...

Tanpa Nama berkata...

boleh lagi ko tnya..
dah ada sudu, mintak tolong suap laaa..
kuang..kuang..kuang...

Tanpa Nama berkata...

Actually, comparison staffing antara PM Office pun tak betul..please compare apple to apple..compare la President Office yang dalam White House tu dengan PM Office di Tingkat 4 Perdana Putra..baru betul..of course la nampak perbelanjaan banyak..ada lebih 60 agensi kut bawah Prime Minister's Department..research dulu baru copy paste..kasi nampak cerdik sikit..-hanis

Mantot berkata...

cik Hanis..

Executive Office of The President = Jabatan Perdana Menteri

White House Office = Ofis PM tingkat 4

Bwh Executive Office of The President pun ada banyak agensi
dia.

http://www.whitehouse.gov/administration/eop

http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Office_of_the_President_of_the_United_States

Jgn la sbb nama dia "Executive office" kau ingat dia satu unit pejabat mcm ofis Najib.

Tanpa Nama berkata...

slowpoke .