Februari 03, 2012

Ahmad Maslan dan Tahap Akademik Pemimpin UMNO



Ketua Penerangan UMNO Ahmad Maslan kata,
"Debat bukan budaya kita.."

Aku percaya, maksud sebenar dia adalah,
"Debat bukan budaya kita kerana pada saya tak ramai antara kami yang berani nak biar orang awam menghakimi pandangan kami secara terbuka dan kami tak dapat nak bercakap tanpa ada teks atau ucapan yang telah disediakan terlebih dahulu. Kami dalam UMNO hanya berani kalau berucap antara sesama ahli UMNO atau ketika ditemuramah wartawan RTM dan TV3 sahaja."

Tapi bila kau baca balik,maksud tersirat Ahmad Maslan adalah;
"Saya terpaksa cakap debat bukan budaya kita sebab PM kita tak nak berdebat jadi saya terpaksalah meletakkan diri saya sebagai perisai untuk melindungi bos saya."

Kalau tengok lebih dalam lagi..sebenarnya Ahmad Maslan sedang berkata
"Debat bukan budaya kita kerana PM takut kalah berdebat"

..............

Debat bukan budaya kita? Apa sebenarnya yang diorang buat kat Parlimen hari-hari? Tekel Nurul Izzah?Hanya di Malaysia jawapan sebegini diterima dan dianggap cukup bagus dan sangat intellectual untuk level seorang politician.

................

LABIS 26 Jan. – Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan hari ini menolak pelawaan Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman untuk berdebat mengenai masalah Felda.

Sebaliknya, beliau mengemukakan cabaran kepada Mazlan untuk berdialog secara tertutup bersama beliau dan pegawai Felda dengan harapan dapat menyelesaikan 20 perkara yang dibangkitkan oleh Presiden Anak itu.

"Saya bukannya takut berdebat malah saya sudah berdebat sejak di sekolah menengah lagi." (Link)
.............

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH!
CABAR DIALOG SECARA TERTUTUP?
DEBAT SEMENJAK SEKOLAH MENENGAH?
KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH!
UMNO MEMANG MAKIN KELAKAR!
KENA HANTAR WAKIL MASUK RAJA LAWAK!

MESTI MENANG!
BOLEH BELI BAJU UNTUK ROSMAH!
SEBAB ROSMAH CUTTING BODY DIA 38-24-26.

X2.

RUPANYA DARI DULU SAMPAI SEKARANG
AHMAD MASLAN NI PANDAI BERKOMEDI.





34 ulasan:

LoLa berkata...

harap budaya berdebat ni akan jadi perkara yang subur dalam kepimpinan negara...

baru rakyat dapat melihat dan menilai daya pemikiran pemimpin dengan lebih yakin dan lebih info..

Master Yoda berkata...

Ramai org bangang jadi politician kat Malaysia ni, dan yg heran ramai plak yg jadi pengikut...

Segelintir je yg bijak jadi politician, dan akan dicantas sebaik mungkin...Mcm ibarat pokok buluh, yg lurus dan elok kene tebas, ygy bengkok dan tua dibiar meliar...

Kah kah kah...Malaysia oh Malaysia, jadi tak silap la utk gua "racuni" pemikiran student gua dn politik carca marba ni, bagi depa sedar ape yg berlaku skang...Tak kisah la parti lambang apa...

hanafijaafar berkata...

takde debat? dah tak jauh beza dengan negara komunis je...

Nik Zulkhairi berkata...

dan berikut juga maksud sebenar ahmad maslan:

debat bukan budaya kita sebab kalau debat kantoilah kami semua menipu rakyat selama ni macam mana nak cover..

yana berkata...

kena la debat secara terbuka..baru nampak telus..

mmg majoriti yg jadi politician ni bagus & hebat drpd sekolah sampai universiti..tapi bila masuk politik macam lembu kena cucuk idung sebab nak jaga kepentingan diri..

saya tak sokong mana2..tapi majoriti tak berani nak cakap depan2..semua cover line..

Cik Siti Fairuz berkata...

ingat senang ke nak bedebat??
-intro kena power, takut nampak bangang.
-gaya kena padu, bagi nmpak kencang.
-malam kena latih hafal point depan cermin, depan bini.. cuak tau!

jd ye, saya setuju. "debat bukan budaya kita"

Tanpa Nama berkata...

ha3 debat secara tertutup? takut pecah temberang ker?

Edward Khil berkata...

BRO BRO

HARITU RAMAI YANG NAK BERDEBAT DENGAN PAK NUAR

> KHAIRY
> NALLAKARUPPAN
> CHANDRA MUZAFFAR
> EZAM
> ZULKIFLI NORDIN

KENAPA PAK NUAR CIFUT TAKNAK TERIMA CABARAN TU? PAK NUAR NI ATTENTION WHORE KE? ORANG FEYMES NAK NAK NAK ORANG YANG SIMPAN 'RAHSIA' TAKNAK TAKNAK TAKNAK

HA, CUBA KALAU NAJIB TERIMA CABARAN TU, KEMUDIAN DIA TANYA "DATUK SERI, SOALAN PERTAMA SAYA IALAH DI MANA JAM OMEGA DATUK SERI?" MESTI DIA MELENTING. "YOU SIAPA? YOU PRESS? YOU WARTAWAN?" LEPAS TU NAJIB JAWAB "SAYA BUKAN WARTAWAN ATAU PRESS, SAYA PERDANA MENTERI"

HAHAHAAAAAAAAAHAHAHHAHAHA

Tanpa Nama berkata...

Berdebat bukan budaya kita sbb ia membongkar/menyerlahkan kebodohan si pendebat. Hanya yg ada telor & bijak lg cerdik shj yg layak berdebat, tp org2 mcm ni smua da kena cantas mcm buluh "Mcm ibarat pokok buluh, yg lurus dan elok kene tebas" February 3, 2012 10:32:00 AM GMT+08:00 Stuju sgt dgn Master Yoda.

Drp,
RYSMHP

Mantot berkata...

Edward,
Nak berdebat kena tetapkan dulu topik apa nak debat dan kena pastikan jangan lari topik.

Kalau nak debat pasal jam omega,itu debat isu personal. Nak debat isu personal gi debat kat mahkamah.

isu yg kau bagi tu bukan untuk berdebat, itu untuk attack anwar personally,bukan debat namanya..mcm mana nak berdebat kalau soalan first yang keluar "betul ke u dalam video tu?mana jam omega kau?"

grow up sket la bro.
kau ni aku tengok nak kata bangang tak jugak..

tapi menghampiri bangang ada la potentialnya...

Tanpa Nama berkata...

ala mantot ni.. garang la... serius ke nak debat kat sini?

Mantot berkata...

kau nak berdebat isu aku kata "kau menghampiri bangang" kat sini? jom jom.

tapi aku kena keluar jap ni.lepas semayang jumaat aku balik respon

Tanpa Nama berkata...

Blh jgk debat pasal peribadi anwar dgn najib. Bru best, tp klu takat dgn zulkipli nordin pi nyah lah.

ku-cit berkata...

bila dah ta nak debat, mcm2 alasan la yg dibaginya..

xlanxdiablox berkata...

part tekel nurul izzah tu aku x tahan tu. haha! cilake betol diorang ni. dalam diam2 rupenye.. haha!

Kak Mah berkata...

sebok betul mau debat pasal hal peribadi.. tu hal rakyat marhaen byk lg tak setel
-harga rumah tinggi
-yuran tol naik
-isu awang hitam
-mat rempit
-cukai kenderaan
blablabla..

lagi mau debat hal personal ka? kamon laa.. apa bangang semua ni??

zakzak berkata...

aku sibuk2 tulis thesis ni sempatla juga tengok debat antara khairy dan juga rafizi tu.

it was very good, i was very surprised at the civility shown by both debater, i'm impressed with what khairy said (tapi terpikir gak masaalah2 dia sebelum ni hehe), what rafizi was proposing for the next generation.

for me, rafizi came across as someone who is sincere, wanted some genuine changes in malaysian society, while for khairy i can see his passion, his witty remarks (especially about the sweater hahaha) and his stand on some controversial matter even in racial based UMNO.

tapi penghujungnya aku setuju dengan mereka berdua yang minta pelajar malaysia balik ke negara dan jadi voter/rakyat yang buat keputusan dengan informasi (informed voter).

baca harakahdaily, malaysiakini, malaysian insider, malaysia today,but also utusan malaysia, berita harian etc.

personally i like sinar harian yang khairy pun kata salah satu akhbar yang popular kerana dilihat sebagai media yang impartial/adil kepada BN dan juga PR.

btw, mantot. dulu aku sokong anwar, sekarang x lagi. he is just too dangerous. there are matters much too important for me to allow him as the next PM (PR kena buat shadow cabinet btw)
and i make this decision as an informed voter.
syukran jazilan

Mantot berkata...

do you mind if i asked,
what makes anwar dangerous?

Tanpa Nama berkata...

ha'ahnye Zakzak

why Anwar is too dangerous??
I'm damn curious why not Anwar anymore??

Voltron

kueh bakar berkata...

kj ni bagus. dia berani. dia ada 'wing' kat dada yg mana dia telah terjun degn payung terjun. berani la tu..

dan dia penah debat dengan husam di dewan pas di kelantan..dan dia tidak kalah kalau pun tidak menang...plat keta dia KJ10Q.

anwar-perdana menteri yg tidak malaysia miliki. dia lebih kepada-macam william walace-braveheart 'membebaskan' scotland dr england. dia adalah pengubah lanskap politik secara total di malaysia...

kenapa dia kena seperti ini, mungkin Tuhan sayang dia. dia punya 'aura' sukarno mungkin(yg masa aku kecik org citer kalau sukarno bercakap, anjing gigit pun tak rasa).jika dia tidak terbuang - umno lagi teruk mungkin. dia mungkin diktaktor yg lagi teruk dari dr m.dia akan sgt power.

aku tidak pernah jumpa ahlipolitik, anak buah yg mengikut intonasi percakapan bossnya - ezam.saifudin.kamarudin.zahid mat arip.rahim ghouse.anuar tahir.ramai lagi...bercakap degn nada dan intonasi yg sama.

dalam sejarah melayu purba dan moden tiada pemimpin yg di aibkan teruk seperti anwar - pengkhianat melayu.jual negara.main pelacur.liwat pemandu.liwat budak bancuh kopi.agen israel.dipenjara.dikutuk hari2di media massa..mak mati dia dipenjara.anak kawin dia dipenjara.

anwar itu pkr.pkr itu anwar.tiada anwar tiada pkr. sebenarnya 'masa ini adalah masa PAS'.ahli politik PAS lebih berkrebiliti dan wibawa.

tgklah degn hati.dgn akal. apa jadi dgn hanif omar.rahim nor.ummi.azizan.khalid jefri.agustine paul.abdullah.aziz samsudin.megat junid.
-ygdulutiapmlmminggudirumahanwar.tgkorgramaihaha-

kueh bakar berkata...

kj ni bagus. dia berani. dia ada 'wing' kat dada yg mana dia telah terjun degn payung terjun. berani la tu..

dan dia penah debat dengan husam di dewan pas di kelantan..dan dia tidak kalah kalau pun tidak menang...plat keta dia KJ10Q.

anwar-perdana menteri yg tidak malaysia miliki. dia lebih kepada-macam william walace-braveheart 'membebaskan' scotland dr england. dia adalah pengubah lanskap politik secara total di malaysia...

kenapa dia kena seperti ini, mungkin Tuhan sayang dia. dia punya 'aura' sukarno mungkin(yg masa aku kecik org citer kalau sukarno bercakap, anjing gigit pun tak rasa).jika dia tidak terbuang - umno lagi teruk mungkin. dia mungkin diktaktor yg lagi teruk dari dr m.dia akan sgt power.

aku tidak pernah jumpa ahlipolitik, anak buah yg mengikut intonasi percakapan bossnya - ezam.saifudin.kamarudin.zahid mat arip.rahim ghouse.anuar tahir.ramai lagi...bercakap degn nada dan intonasi yg sama.

dalam sejarah melayu purba dan moden tiada pemimpin yg di aibkan teruk seperti anwar - pengkhianat melayu.jual negara.main pelacur.liwat pemandu.liwat budak bancuh kopi.agen israel.dipenjara.dikutuk hari2di media massa..mak mati dia dipenjara.anak kawin dia dipenjara.

anwar itu pkr.pkr itu anwar.tiada anwar tiada pkr. sebenarnya 'masa ini adalah masa PAS'.ahli politik PAS lebih berkrebiliti dan wibawa.

tgklah degn hati.dgn akal. apa jadi dgn hanif omar.rahim nor.ummi.azizan.khalid jefri.agustine paul.abdullah.aziz samsudin.megat junid.
-ygdulutiapmlmminggudirumahanwar.tgkorgramaihaha-

Peraih udang dari Zimbabwe berkata...

Very well said Zahran. All the best and good luck untuk submission thesis PhD ko tu. Gambate!

Tanpa Nama berkata...

Kata kata master yoda telah terbukti betul dengan kehadiran kenyataan si Edward Khir si pencacai...

Tanpa Nama berkata...

Zakzak,

Sila beri hujah anda knp anwar sgt bahaya? jgn cuba baling batu sembunyi tangan sudah...

Tak nampak kecerdikan anda spt bakal seorg PhD pun(permanent head damage kot?)haha...

punchdrunk lovesick berkata...

AKU BC KOMEN KAT CNI...KENAPA PERLU ADA ANWAR IBRAHIM...HAHAHAHA...RAKYAT MALAYSIA MASIH BANGANG DLM POLITIK

punchdrunk lovesick berkata...

AKU BC KOMEN KAT CNI...KENAPA PERLU ADA ANWAR IBRAHIM...HAHAHAHA...RAKYAT MALAYSIA MASIH BANGANG DLM POLITIK

zakzak berkata...

hahaha....
sikit lagi mmg permanent head damage.

masa nak tulis perenggan terakhir tu pikir2 jugak, would it be wise? lagi2 masa tengah kritikal ni.

kenapa saya rasa Anwar tu bahaya. why? why indeed? in what way he is dangerous despite all what he wanted Malaysia to be in the future.
in a hindsight, i should have said he is not suitable kot...dangerous is a serious word...anyway. terlajak keyboard x boleh di delete hehe

Saya ingat lagi dulu masa dia di kerajaan, dia ni la yang mula2 cakap mengenai kerajaan/pemerintahan Madani, kerajaan yang adil,saksama etc berdasarkan islam. Dr. M perlekeh je dia masa tu.
dia ni jugak yang gubal/ubah undang2 rasuah yang lebih tegas ketika Dr. M bercuti.

i had a lot of respect for what he did. I HAD.

ok, malas nak panjang2 kat bawah ni turutan kenapa saya rasa dia ni bahaya/x sesuai.

1. artikel RPK di Malaysia Today
2. artikel YB Zulkifli Nordin mengenai perjalanan kes mahkamah Anwar. ada point yang saya tak setuju, ada yang ragu2 tapi ada juga yg membuatkan saya berfikir...
ada hujah2 dia yang really got me thinking...contohnya mengenai tiada alibi dari pihak2 Anwar yang mengatakan Anwar ada di tempat lain. juga keengganan Anwar tuk bagi DNA.amongst others.
3. Saya tak merasakan hujah pihak Anwar yang pelaku di video ChinaDoll itu bukan Anwar adalah watertight. ada keraguan saya untuk mengatakan itu bukan Anwar i.e. my conclusion is that pelaku is most probably Anwar.
4. Hubungan Israel dan Palestine. say what you want, but he did not say about Palestine at all in the first article. True, AWSJ published some amendment a few days later, but...too fishy to me. Duduk di sini, membuatkan apa yang orang2 Palestine sengsara tu sangat dekat di hati. Two state solution can only be viable if the 1967 border be given due importance. tapi sekarang ni dengan Israel tiap hari cuba meluaskan pengambilan tanah2 penduduk Palestine. makin mustahil jadinya two-state solution, since there is going to be no more land for the Palestinian.
5. Kecenderungan Anwar kearah Pluralisme, dan unfortunately, walaupun kita mahu berganding bahu, harmoni, toleransi dengan semua orang, this is where i really have to put my foot down.
6. Sana cakap lain, sini cakap lain. i.e. say different thing to different people. and RPK said about this very eloquently.

and lastly my gut feeling. rasa hati. melihat pergerakan2 politik Anwar selama bekerjasama dengan pihak2 lain.

saya setuju dengan RPK. reformasi is reformasi, it's not about Anwar.

do i think UMNO is better? hell no, masih banyak kepincangan,dengan itu la inilah.
but is anwar the answer? errrr....NO.don't think so. don't want to.

I do want better Malaysia for all of us.

ok la ye. kena siapkan keja lagi ni. Saya harap pandangan saya dihormati, sebagaimana saya menghormati pandangan anda semua. I might be wrong, in your eyes I'm definitely wrong, but I stand on my conviction until I see something to change my mind, and my gut feeling.

ok, i wont' be coming to this blog for some time, bz nak submit ni.

all the best Mantot dan lain2.

Tanpa Nama berkata...

Salam semua...
@ Saudara Zakzak,

Alahai...dangkalnya hujah kamu. Kesimpulan saya, semua itu berdasarkan hearsay tanpa ada bukti2 yg kukuh. Kalo bawak kes masuk mahkamah, awal2 kena tolak. You sound like someone from the Kelab Umno, UK. (joking only..hahaha...).

I thot something bigger and serious involving national security rather than personal issues. As an educated person, u seemed to smear your on own intelligence and the readers as well by agreeing RPK and Zul Nordin's hearsay. They are typical opportunist species. What you see is what you get; RM$$$$, no facts just talking nonsense. We won't buy that.

People now are more concerned about national issues that will effect their future lives and their young generation's fate. We need CHANGE now, next and forever;

1) Pemimpin AMANAH, BERIMAN dan TEGAS

2) Kerajaan yg ADIL, AMANAH, TELUS dan GOOD GOVERNANCE

3) Rakyat marah perasuah2 tegar, lanun2 yg mentekedarah duit dan harta rakyat sesuka hati tanpa diambil tindakan pihak penguasa hari ini. Saudara tahu tak? Rasuah bisa menghancurkan tamadun manusia dan negara amnya? Ini sangat berbahaya berbanding hal2 peribadi.

4) Jurang pendapatan melebar antara golongan elits, pertengahan dan miskin.

5) Ketirisan sebanyak 21billion setiap tahun dan hutang negara menghampiri 1trillion. Negara boleh bangkrap kalo ini dibiarkan berterusan.

6) Segala sistem pentadbiran dan perundangan di negara ini telah dihancurkan oleh tangan2 ghaib selama 30thn. Pendakwaan dan hukuman berpilih2 antara rakyat biasa dan golongan2 atasan.

7) Sistem pendidikan telah jadi caca marba. Ini sgt penting utk kesinambungan generasi akan datang.

8) Health dan medicare yg semakin mahal dan membebankan rakyat keseluruhan.

9) Harga barang naik, petrol, cukai sana sini dan banyak lagi....

Talking about morality compared to BN's minister is like langit dan bumi though. Rakyat bukannya buta2 menyokong tubuh Anwar, tetapi semangat, keberanian dan keimanan beliau menentang ketidakdilan dan kepincangan. Segala yg berlaku pd dia adalah dugaan Allah kpd hambanya yg beriman. We are far away to be tested as what he and his family faced. God knows best. However, its about timing Malaysia need to change politically for a good governance. Anwar is a catalyst. Tak sesuai tukar balik every 5years apa yg takut sgt nih? Umno bukan gi mana pun..mrk cuma jadi pembangkang utk check and balance kerajaan yg baru nnt.

ur quote ~ 1. artikel RPK di Malaysia Today.2. artikel YB Zulkifli Nordin mengenai perjalanan kes mahkamah Anwar. Saya tak merasakan hujah pihak Anwar yang pelaku di video ChinaDoll itu bukan Anwar adalah watertight. ada keraguan saya untuk mengatakan itu bukan Anwar i.e. my conclusion is that pelaku is most probably Anwar.

my take on the matter ~ dlm Islam hal2 yg mengaibkan spt ini seharusnya dilindungi demi maruah tertuduh dan penuduh. Wajib kiranya beserta dgn 4 saksi. Kalo siang malam 24jam, segala media kerajaan dan media cetak mainkan isu nih berkali2 mengaibkan tertuduh spt ada maksud tersirat. Pendakwaan dibawa ke Mahkamah Sivil bukannya Mahkamah Syariah. Bila tertuduh nak bawa kes ke Mahkamah Syariah ditolak. Menteri jaga Islam pulak lanun duit zakat utk lawan kes. Tak masuk akal lgsg bukan?

What i don't understand, this was 2nd allegations towards Anwar. This time Saifool yg mengaku kena berkali2 dgn Anwar. Pastu sempat jumpa PM Najib dan sempat berunding dgn pegawai2 atasan polis. Knp mrk2 itu tidak set up satu serbuan dan tangkap masa kejadian berlaku? Bukankah itu lebih praktikal dan cekap? Dari hanya mengharapkan hearsay Saifool saksi yg takde kredibiliti dan munafik? Ini logik ok, sebab dah byk kali berlaku dikatakan dgn rela atau paksa. Ini sama jugak dgn tape china doll. Knp mesti tape palsu? Buatlah serbuan terus dgn saksi 4 org seperti yg dituntut Islam. You seemed to be naive here. Aisehman, tuan Phd..saya kecewa...

Tanpa Nama berkata...

samb...

ur quote ~ Hubungan Israel dan Palestine.

my take ~ Kuman di seberang nampak jelas, gajah di depan mata tak nampak. hehe...Israel zalim kpd org luar dan rakyat Palestin tapi pihak penguasa di negara ini bertindak menzalimi rakyat sendiri tak berbeza dgn perangai Zionis dan Israel. Saya kira Israel-Palestin bergantung pd deklarasi yg harus difahami kedua2 pihak. Even Dr M sbg PM 22 thn pun tak dpt buat apa2 perubahan. Apa tindakan negara2 Arab dan Islam yg lain selain no action, talk only (NATO). Kata2 Anwar takkan mengubah apa2 pun. So, why do we care? It can be manipulated by unwanted nemesis.

ur quote ~ Kecenderungan Anwar kearah Pluralisme, dan unfortunately, walaupun kita mahu berganding bahu, harmoni, toleransi dengan semua orang, this is where i really have to put my foot down. Sana cakap lain, sini cakap lain. i.e. say different thing to different people. and RPK said about this very eloquently.

my take ~ Its all about RESPECT. You respect my beliefs and i'll respect yours. Semasa zaman sekolah dulu, sekolah saya berada satu kawasan dgn gereja. Even one of my teachers, seorg nun. Tapi itu tak menjadikan saya berminat kpd Kristian. Rakan2 saya berbilang kaum dan kami menghormati anutan dan budaya masing2.

Berbeza dgn skrg, Islam dah dibrainwahed seperti hak mutlak org2 Melayu dan Umno khasnya. Org lain tak boleh persoalkan bila ada kemusykilan. Kalo dah yakin Islam itu agama sempurna, beriman kpd Al-Quran dan Sunnah apa yg takut sgt pd bangsa dan agama lain nih? Keyakinan pd Islam itu perlu disemai dlm diri bermula dari kandungan ibu lagi. Walo apa badai melanda, faith takkan goyah. Percayalah. RESPECT others and own your FAITH. Nothing else matters.

Same goes with your POV. I respect that, but i need to make it clear on my POV so that readers can decide. Kami generasi ABU semakin cerdik, terbuka dan memandang isu2 besar yg merangkumi masalah rakyat/negara berbanding peribadi. Thanks to the internet..PEOPLE'S POWER!

*rakyat dah bijak*

Tanpa Nama berkata...

samb...

> 41. Eye of Malaysia; RM 30 million and another RM5.7 million of free ticket
> 42. RM 2.4 million on indelible ink
> 43. Samy announced in September 2006 that the government paid
> compensation amounting to RM 38.5 billion to 20 highway companies.
> RM380 million windfalls for 9 toll concessionaires earned solely from
> the toll hike in 2008 alone.
> 44. RM32 million timber export kickbacks involving companies
> connected to Sarawak Chief Minister and his family.
> 45. Two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion. At a time
> when MAS incurring losses every year, RM1.55 million used to buy three
> paintings to decorate its chairman's (Munir) office.
> Expanding on No:11
> 46. Putra transport system bailout which cost RM4.486 billion.
> 47. STAR-LRT bailout costing RM3.256 billion.
> 48. National Sewerage System bailout costing RM192.54 million.
> 49. Seremban-Port Dickson Highway bailout costing RM142 million.
> 50. Kuching Prison bailout costing RM135 million.
> 51. Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam bailout costing RM8.3 million.
> 52. Le Tour de Langkawi bailout costing RM 3.5 Million.
> 53. Wholesale distribution of tens of millions of shares in
> Bursa Malaysia under guise of NEP to cronies, children and relatives of
> BN leaders and Ministers worth billions of ringgits.
> 54. Alienation of tens of thousands of hectares of
> commercial lands and forestry concessions to children and relatives
> of BN leaders and Ministers worth tens of billions of ringgits.
> 55. Since 1997, Petronas has handed out a staggering 30 billion
> ringgit in natural gas subsidies to IPPs who were making huge
> profits.In addition, there were much wastages and forward trading of
> Petronas oil in the 1990s based on the low price of oil then. Since
> the accounts of Petronas are for the eyes of Prime Minister only, we
> have absolutely no idea of the amount.
> 56. RM5700 for a car jack worth RM50
> 57. Government-owned vehicle consumed a tank of petrol worth RM113
> within a few minutes
> 58. A pole platform that cost RM990 was bought for RM30,000
> 59. A thumb drive that cost RM90 was bought for RM480
> 60. A cabinet that cost RM1,500 was bought for RM13,500
> 61. A flashlight that cost RM35 was bought for RM143
> 62. Expenses for 1 Malaysia campaign paid to APCO?
> 63. RM17 billion subsidy to IPP
> 64. USD24 million diamond ring for Ro$mah --- cancellation of order
> -- how much compensation???

@Zakzak, if this kinda list won't change ur PhD mind, nothing else can. Thanks for sharing your thoughts here and good luck on ur thesis.

*rakyat dah bijak*

Tanpa Nama berkata...

The list was taken from a blog. It was posted by a smart guy name Zaid. I respect him for the effort he made. The truth should be told, it will make you a free man...Support BN is supporting the thieves (Pencuri).

> 1. PKFZ RM12bill
> 2. Submarine commission RM500mil
> 3. Sime Darby RM964mil
> 4. Paya Indah Westland RM88mil
> 5. Posmalaysia (transmile) RM230mil lost
> 6. Eurocopter deal RM1bil wasted?
> 7. Terengganu Stadium Collapsed RM292mil
> 8. MRR2 repair cost RM70mil
> 9. Maybank Overpaid BII RM4bil
> 10. Tourism -NYY kickback RM10mil
> 11. 3 paintings bought by MAS; RM 1.5M
> 12. Overpayment by Sport Ministry; RM 8.4M
> 13. London 's white elephant sports complex; RM 70M
> 14. MRR2 Repairs; RM 70M
> 15. MATRADE repairs; RM 120M
> 16. Cost of new plane used by PM; RM 200M
> 17. InventQ irrecoverable debt; RM 228M
> 18. Compensation for killing crooked bridge —– RM 257M
> 20. Lost in selling Augusta; RM 510M
> 21. Worth of AP given out in a year;RM 1.8B
> 22. Submarines (future Muzium Negara artifacts)- RM 4.1B
> 23. PSC Naval dockyard; RM 6.75B
> 24. The Bank Bumiputra twin scandals in the early 1980s saw US$1
> billion loss (RM3.2 billion in 2008 ringgit)
> 25. The Maminco attempt to corner the world tin market in the 1980s
> is believed to have cost some US$500 million. (RM1.6 billion)
> 26. Betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia
> RM30 billion in the 1990s.
> 27. Perwaja Steel resulted in losses of US$800 million (RM2.56 billion).
> 28. Use of RM10 billion public funds in the Valuecap Sdn. Bhd.
> operation to shore up the stock market
> 29. Banking scandal of RM700 million losses in Bank Islam
> 30. The sale of M.V. Agusta by Proton for one Euro making a loss of
> €75.99 million (RM 348 million)
> Same as No:20?
> 31. Wang Ehsan from oil royalty on Terengganu RM7.4 billion from 2004 – 2007
> 32. For the past 10 years since Philharmonic Orchestra
> was established, this orchestra has swallowed a total of RM500
> million.Hiring a kwai-lo CEO with salary of more than RM1 M per annum
> 33. In Advisors Fees, Mahathir was paid RM180,000, Shahrizat
> Abdul Jalil (women and social development affairs) RM404,726 and Abdul
> Hamid Othman (religious) RM549,675 per annum
> 34. The government has spent a total of RM3.2 billion in teaching
> Maths and Science in English over the past five years. Out of the
> amount, the government paid a whopping RM2.21 billion for the purchase
> of information and computer technology (ICT) equipments which it is
> unable to give a breakdown. Govt paid more than RM6k per notebook vs
> per market price of less than RM3k through some new consortiums that
> setup just to transact the notebook deal. There was no math & science
> content for the teachers and the notebooks are all with the teachers'.
> 36. RM300 million to compensate Gerbang Perdana for the RM1.1 billion
> "Crooked Scenic Half-Bridge"
> 37.RM1.3 billion have been wasted building the white elephantCustoms,
> Immigration and Quarantine (CIQ) facilities on cancellation ofthe
> Malaysia-Singapore scenic bridge
> 38. RM 100 million on renovation of Parliament building and leaks
> 39. National Astronaut Programme – RM 40 million
> 40. National Service Training Programme – yearly an estimate of RM 500 million


ps: mantot, knp delete posting saya sblm nih? This is something good for your readers to ponder and make them more critical thinking people.

*rakyat dah bijak*

Mantot berkata...

aku tak pernah delete komen kecualii komen duplicate.aku rasa blogger ingat kau punya post tu spam

Mantot berkata...

aku kalau pasal kes liwat ni..aku mintak Saiful explain satu benda aje...2 hari sebelum dia di liwat lagi oleh Anwar Ibrahim..dia gi jumpa Najib..Najib admit benda ni

Video Najib

Ok..takpe...masalahnya..dia still kena liwat lepas dia jumpa Najib tu...

Apa nasihat berguna yang Najib bgtau dia?

"U nak scholarship? U go and work like normal,entice him, get sodomized as usual...then you go to to the police..make a report.For the sake of your scholarship and for the good of the country...please...

....get his penis in your butt one more time."

Agaknya..
mcm tu la kot nasihat Najib dkt si sepol..

SuE DeALoVa berkata...

Alhamdulillah, penerangan anon atas ni bgitu mmbuka mataku..ni bru btl komen standard PHD!well zakzak, kecewa ngn komen ko...huhuhu