Mac 16, 2011

Orang Selalu Tanya Kenapa "Blog Ini Suka Kutuk Melayu?"





Aku harap ni dapat menjawab persoalan yang timbul.

Aku doakan cikgu Jepun aku
Niimi Sensei,Kamiisaka Sensei,Kubo Sensei
dan
Takehiko Inoue terselamat.

42 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

bahagia aku tengok muka kak ros kita ni

Tanpa Nama berkata...

bole ke green technology @ kajian pape psl environment bantu halang tsunami ye....

jinggo

Tanpa Nama berkata...

bodo nye kosmo...kalu dah news source lain lapor pasal 'japan slut' survive tsunami yg korang pon jadi mcm LEMBU ikot lapor tu pejadahnye???

kosmo ni makin lama makin nak ikut style harian metro...

Tanpa Nama berkata...

bangun pg amik henset on9 bc blog ko mantot tgk rosmah nyer 'kepandaian' gelak2..ilang mood sbb tgk rosmah pepagi

mr edz berkata...

harap harap kakeshi sensei pun sihat

drizzt berkata...

org kalut pasal tsunami ... kita pun kalut gak nak mengomen .. biarla komen benda2 remeh pun .. janji komen ... chet poodah!

Zinedine Zaiddin berkata...

Now we know where Malaysian level of intellectual. Keh3

Safaju berkata...

hmmm...pakai komen je asal boleh

wartamaya berkata...

Aku dah 10 tahun tak ngaku melayu ..
Malu .... wakakakak !!!

Tanpa Nama berkata...

to wartamaya

kalo da xnak mengaku melayu, jgn enjoy privileges melayu.

Tanpa Nama berkata...

dang .
mentang2 Big Mama 3 dah keluar .

Hasrul Affandi a.k.a CarbonizerFreak berkata...

1)Surat Khabar arus perdana memang bagus..banyak mengambil berat tentang pelakon2 pujaan mereka di jepun...salah seorang daripadanya ialah maria ozawa...
2)Orang melayu memang banyak yang pandai buat lawak..lawak bangang sampai ke dalam tulang sum sum..
3)Bik mama memang ahli pemikir yang hebat...kata2 beliau lebih mulia dari buku2 ilmiah yang ade di pasaran...lebih bagus dari prof di Havard...bole dapat anugerah nobel Teknologi hijau kuase alam semeste peringkat bangang tahap semulejadi...

Encik Sood berkata...

Aku fikir macam ni. Kita punya sikap, bila ada malapetaka terjadi...tapi bukan kat tempat kita, kita akan ada tendency untuk anggap menda tu takde apa2 sangat. Sebab tu ada joke2 tahap indah water. Siap aku ada dengar ada DJ traxx fm dok buat joke pasal tsunami tu lagi. Hampeh.
Tapi bila jadi kat kita, kalau ada orang lain pandang ringan...kita sentap.
Adakah kita kurang empati?

oni berkata...

alamak! kamiisaka sensei!!! harap sensei selamat dan masih cun seperti dahulu kala....

Encik Sood berkata...

Tapi pasal Bik Mama aku malas nak komen. Sebab nanti aku bukan komen - aku akan mencarut. Hehehe

Ara berkata...

dabel standard = meleis mentality...foreber and always...miahahaha!

p/s : ohh, itulah ghope miyabi eh..hah

Qaseh Mutiara berkata...

ada pro dan kontra sbg seorang mlayu dlam idop aku.of coz aku bgga sbg sorang mlayu tp kdg2 prasaan malu mgatsi prasaan bgga tu..(lbih baek mlyu kutuk mlayu sndri dr bgsa lain ktuk mlyu,atleast bgsa sndri thu kebdohan mlayu)

shiho-chan berkata...

Kubo-sensei,anzen shite kudasai ne!!
(btol ke translator ni..??hee)

Raden berkata...

disebabkan sesetengah melayu (maaf ckp, kbnykannyer yg berpengaruh) yg hampas... suma melayu (yg biasa2) kena chop hampas... hahahahahahaha...

Tanpa Nama berkata...

woi..woi..woi...apa dehal semua hentam kak ros kita nie..relak lah bro..kasi dia nafas sikit..

kan minggu nie minggu kasihani haiwan peliharaan/love animal week...hehehe

Tanpa Nama berkata...

nak tahu... writer blog ni melayu ke bangsa lain?

Othman Juliana berkata...

yeah, jangan bangunkan negara, bangunkan poket-poket mereka dan keluarga mereka sahaja. *clap-clap*

ps. aku kagum dengan displin orang Jepun. Dalam kalut-kalut, kelaparan, nak amek bantuan pun masih berhemah, beratur. Kita mampu? Inilah pembangunan Sumber Manusia depa. Pembangunan kita? Mereka pun jawab: "kita kena study dulu,.." aihhhhh~

warga malaysia di jepun berkata...

kartun berian tu dah kuar kat yahoo jp dah. mixed reaction. ader maafkan mesia ader ckp org mesia bodoh.

Master Yoda berkata...

Aku ase ucapan Bik Mama ni leh guna tuk bidas hujah Muhyiddin Sembab yg nak sgt buke tech ni kat M'sia...

W'pon aku tak tau la yg Bik Mama ni sedar tak ape yg dia ckp tu...Kah kah kah

Fitrix berkata...

Generalizing much,Mantot?Dont take it the wrong way,but I think u never been to 4chan and Encyclopedia Dramatica.The people there(white,black,Azn) are more of an insensitive bastard than the Malays you have just shown there.

sim_2096 berkata...

memang teruk betul mentaliti org malaysia...cakap @ tulis tanpa guna kepala hotak, guna kepala lutut gaknye..pikir la dulu sebelum komen apa-apa, x pasal2 1dunia kutuk malaysia, sebab beberapa komen @ tulis @ lukis, habis busuk nama malaysia

ARC™ berkata...

pekejadah laaaa dia ni haih...
xtahu janganlah cakap mcm buat2 tahu
empathy sikit dgn org jepun tu...

thumbs up bro eman. dengan ayat 3-4 je dah boleh jawab FAQ haha

.:rizaL:. berkata...

hehe...klakar

N berkata...

yay mantot post pasal ni! haha. like2.

aku harap akira toriyama dan juga eichiro oda selamat hendaknya. one piece tak abes lg weh.

Master Yoda berkata...

nuke tech bukan *buke tech* (typing error)

afrohead berkata...

semoga takehiko inoue selamat!

AkuMuzikFilem berkata...

serius bodoh. macam orang tak tahu apa2 bagi pandangan.

pray for JAPAN berkata...

ko melayu?

aku ISLAM!

Tanpa Nama berkata...

ade satu soalan, bangsa apa yang perjuangkan bangsa lebih dari agama selain bangsa yahudi ? sape dapat jawab dia memang hebat.

riki berkata...

@anon 1:53.. M to the E to the L to the AYU!! Bahahahaha! Bak hadiah aku..

Osman Kabilah berkata...

masashi kishimoto terselamat... harap2 lebih ramai tidak menjadi mangsa..

sontorian berkata...

kalau nak kata lembap marah . Tapi pandai2lah bezakan .Anak aku pun tengok ultraman ka kamen raider ka tapi dia pun tau tipu semua tu .Tapi itulah hiburan kanak2 .

Yang tua3 lagi teruk . Tengok TV3 baca BH dan UM boleh percaya 100 %

yatie chomeyl berkata...

http://yatiechomeyl.blogspot.com/2011/03/kadang2-dalam-sesetengah-perkara-diam.html

Tanpa Nama berkata...

riki : aku xde pon janji hadiah kot. tapi ko memang hebat. aku ingat aku sorang je perasan :p

Tanpa Nama berkata...

kid - jangan sampai nanti malaysia kena tsunami,orang luar buat lawak "malaysia aman damai" .
islam x diajar mengutuk umat lain dlm kesusahan.tapi melayu kan boleh.

Tanpa Nama berkata...

hehe hal ni. susah nak cakap. 1. pasal katun tu - pertama sekali, memang satu perbuatan kurang sensitif. tapi at the same time, saya rasa macam kartunis tu tak berniat buruk. it's like a spur of the moment kind of thing. (in retrospect, dia mungkin akan tgk balik pada insiden ini dan fikir: this is the stupidest thing i've done) Tapi adakah patut perbuatannya ini dicerca sampai sebegini? pada saya tidak. hal ini macam dibesarkan2 dan dipolitikkan lagi, rasanya mungkin sebab ia disiarkan dalam Berita Harian. Ini hanya pandangan terus terang dari saya, mungkin orang lain tak fikir camtu. I'm also a cartoonist myself. Good thing I didn't publish something like this, but I also think maybe the guy can be forgiven. After all, saya fikir balik: kalau orang rasa apa yang Namewee nyanyi itu ok, kartun mengenai Nabi Muhammad itu ok kerana ia merupakan satu bentuk kebebasan bersuara, jadi kenapa kartun ini tidak ok? why the double standard?

Pasal Rosmah: terus terang bila saya mula2 tengok video itu, tanpa diselangi komen journalist/ pemberita, saya rasa dia tidak mengutuk Jepun atau mengatakan Jepun has to 'learn a lesson'. dan saya juga ada terjemahkan apa yang dia katakan dalam BM kepada bahasa inggeris -within context, bukan direct translation word for word (sebab hilang maksud bila ditranslate directly). haha nanti orang kata saya peminat Rosmah pula. Saya bukan peminat mana2 parti, dan bukan the biggest fan of Rosmah, tapi saya juga tidak suka penyelewengan fakta dan incrupulous reporting by the media. Sama macam saya suka baca Malaysian Insider, tapi saya tidak suka jika mereka moderatekan comment2 yang tidak selari dengan pendirian mereka. everyone has a voice, be it for or against you.

ini saja kiasan 2 kupang saya. teruskan memblogging, tulisan anda amat menarik!

-Oni

Tanpa Nama berkata...

kepada admin apa kena mengena artikel ini dengan maria ozawa ya.