Mac 05, 2011

Makcik,Banyak Faedah Dia Makcik!Lepas Ni Makcik Nak Pegi Pasar Tani Boleh Naik MRT

PENDUDUK KAMPUNG SUNGAI BALAK MUNGKIN AKAN KEHILANGAN TANAH MEREKA,SEKALI LAGI

NURUL HUDA JAMALUDDIN
Rabu,16 Februari 2011,12:25:00


Kuala Lumpur : Ketika ramai sedang memandang jauh ke pelan pembangunan Sistem Mass Railway Transit (MRT) ada segelintir yang sedang menghadapi kerisauan ketika ini.

Rasa gementar,bimbang dan takut pasti sedang menyelubungi penduduk Kampung Sungai Balak di Kajang.

Berjumlah hampir 800 orang penduduk,mereka sudah pun mengalami sendiri keluasan kampung mereka di kurangkan hampir separuh semenjak tahun 2000 untuk dibangunkan projek pembangunan,manakala ada sesetengah penduduk yang telah diarahkan berpindah sebelum ini.Sekarang,akan ada yang perlu berpindah lagi kerana kawasan kampung mereka telah dipilih sebagai kawasan pembinaan depot sistem MRT.

Dalam kajian pembinaan,kawasan yang dikenalpasti kritikal adalah TTDI,Taman Suntex,Kg.Sg Sekamat dan Kg.Sg Balak.

Perhatian yang lebih perlu diberikan kepada penduduk Kg.Sg.Balak kerana ini adalah kali ketiga mereka akan diarahkan berpindah.Laporan menyebut kedua-dua kampung yang disebutkan (di atas) adalah kawasan tanah rizab Melayu.

Penduduk Kg.Sg.Balak telahpun dimaklumkan mengenai pengambilan tanah mereka pada mesyuarat bersama pemaju projek pada 15 Januari 2011.Sesetengah penduduk masih belum mampu melupakan pengambilan tanah mereka sebelum ini yang pernah berlaku dua kali- pertama pada 2000 untuk pembinaan lebuhraya Cheras-Kajang dan kali kedua pada 2006 untuk lebuhraya SILK.Sesetegah keluarga terpaksa menumpang di rumah saudara atau menyewa rumah lain setelah diperintah keluar dan kehidupan mereka terjejas.Kebanyakan mereka adalah warga emas.

Antara yang terjejas adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Bagan Serai,Mohsin Fadzli yang telah mendiami kampung tersebut selama 20 tahun.Beliau berkata saguhati dan pampasan yang ditawarkan oleh pihak berwajib tidak langsung mencukupi untuk menampung kerugian yang ditanggung penduduk terlibat."Tidak adil mereka terpaksa menyerah tanah yang telah didiami berpuluh tahun dan tidak mendapat pampasan yang sepatutnya."

Pesara guru,Mohamad Yusoff Ahmad,73 tahun pula berkata dia sudah pun duduk di kampung tersebut selama 40 tahun dan telahpun sekali menyerahkan sebahagian tanah didiami pada tahun 2000 kepada projek pembangunan Lebuhraya Cheras Kajang.

"Kami (penduduk Kg.Sg.Balak) mendapat pampasan lebih kurang RM13 sekaki dan jumlahnya lebih kurang RM40,000.Saya bernasib baik kerana rumah saya tidak dirobohkan tetapi bagaimana pula mereka yang dirobohkan rumahnya?Pampasan amatlah sedikit,mana mereka nak pergi?Ini rumah kami dan kami berharap dapat duduk lama di sini dan wariskan pula rumah ini kepada anak-anak kami?"

Nota : Artikel ni aku ambik dari sini (source MalayMail) dan aku translatekan kepada BM sebab aku tak jumpa artikel ni dekat tempat lain.


...............

40 ribu, 50 ribu,rate yang biasa diorang bagi untuk orang yang diambik tanah dia atas dasar "pembangunan"... nak beli rumah lain? KAH KAH KAH KAH KAH KAH! Tanah Rizab Melayu ke Tanah Rizab Kerajaan sebenarnya ni?Kalau ambik untuk dasar pembangunan,apsal makin ramai orang Melayu masih duduk ceruk hulu tapi tepi highway ? KAH KAH KAH KAH KAH!

Ni tanah dah ambik ni jangan lupa ganti balik ya?
Nanti nak buat bullet train pulak senang!

Bacaan lanjut
Artikel Utusan Malaysia
Menilai Rizab Melayu (Blog Telanai)
Akta Rizab Melayu dan Senarai Pengambilan oleh INSTUN (fail PDF)
Mana pergi hilang tanah orang Melayu?

57 ulasan:

husna berkata...

terbaik lah ! aku suka entry ni.

aimee berkata...

kampung tu mmg betul2 tersepit ngan highway. aku selalu lalu sini. kesian la.

Aslina berkata...

phergh... sikit gila pampasan...

yang area umah lama aku dulu... taon 1997...ade pemaju amik tanah org kampung tu sebab nak buat shopping complex bagi pampasan dekat rm150k beserta sebijik umah memang tahap banglo tepi bukit lagi.

tapi tu kat penang la. nak buat shopping complex plak tu. memang berbaloi2 la...

taon 1997 pun da dapat pampasan dekat rm150k... bayangkan la skang ni camne... harga hartanah takkan turun :D

Belia Benci Pembangsat Bangsa berkata...

Ini semua bangsat2 punya kerja. Bangsat2 yang konon2 perjuangkan bangsa. Padahal diliwatnya anak-anak bangsa dengan sebegini rupa modus operandinya.

Kalau betul2 la perjuang bangsa, dah lama dah kita tinggal kat kondo2 tinggi, bukan merempat di pejalan kaki..

Raden berkata...

mana pergi tanah org melayu??... tanah tu suma dh diconvert jadi duit yg disimpan dim offshore2 account... sapa punya account??... sendiri mau ingat la...

Kehoe Cheong berkata...

Saya,selaku manusia yang telah menetap di sana seumur hidup saya sangat risau dgn pembinaan MRT.

Simpang Balak sewaktu saya kecil sangat-sangat berbeza.Dulu banyak pokok,sungai pun boleh mandi,kabus tebal sangat pagi-pagi,sejuk je..tapi sekarang,faham-faham je lah.

Berpindah ke tempat lain mungkin susah bagi saya kerana di situlah saya jumpa kawan,saya kutip kucing,lalu jalan yang sesak tu setiap hari,pergi ke kedai dan sebagainya.

ijlal naim berkata...

well jika kita tgok balik akta tanah negara, dah la outdated dan satu lagi mmg x adil sebab ada satu klausa yg membenarkan tanah diambil tanpa memberi pampasan dan ia selalu digunakan utk menakutkan penghuni dan memaksa mereka menerima pampasan yg kecil itu.. dan aku mmg x pernah percaya perjuangan bangsa yg bodoh ni.. sejak bila diorg betul2 nak bangunkan bangsa melayu?? go to hell la..

Solahuddeen berkata...

aku duk kampung. blakang umah aku dah buat highway. keliling umah aku dah penuh ngan kilang. kampung tuu.

aku sokong pembangunan. tapi. aku lagi sedih tanah2 yg sepatutnyer diwarisi oleh bakal generasi anak2 aku terkubur seperti isu kat atas.

sedih kan.

acai berkata...

sedih...sedihhh... sedihhh.... apa nak buat...jadi mangsa pembangunan.. takde pembangunan boleh gak buat rusuhan macam kat mesir nun .. boleh ke buat rusuhan tolak pembangunan? tak dibuat dek orang..

ada pembangunan susah.. takde pembangunan laaagggii susah nak pegi pasor??

"kita bakor!! kita bakor!!"

habsahharun berkata...

atas nama pembangunan, low cost housing sebelah LRT Jelatik tu pun dalam proses nak kena roboh..tapi ada lagi tuan rumah yang tegar tak nak move..kesian dorang..rumah elok2 dekat dgn public transport terpaksa pindah jauh-jauh pulak..

The Dark Justice berkata...

40K? terlalu sedikit...negara kita byk berkorban tanah utk singapura..tu pon die bg free je? nape ek? xkn bleh bg bende free2 je..mesti ade something fishy...da tanye org2 umno..sume x dpt jawab...esok korng leh menang kew?





http://realitilapse.blogspot.com/2011/03/speech-by-lim-guan-eng-whilst.html

pokcik berkata...

aku selalu ulang alik jalan ni dari bangi kalau nak pergi rumah pakcik aku kat taman mesra...

tapi kerajaan macam tu lah, dengan orang melayu je berani buat macam tu...
cuba kalau bangsa lain...
agak2 nya orang2 katkg sg balak tu nak ke, buat demo kat klcc ke, depan bangunan kerajaan ke...

tunggu lah pilihanraya berlaku kat situ dalam masa terdekat...mungkin kerajaan tarik balik projek tu sebab nak kerajaan menang undi...macam artikel ko, kalau meninggal dunia, macam2 lah dapat kan....

pokcik berkata...

ha...aku dengar cerita kebanyakan tanah melayu kat kajang memang ada 'masalah'..
macam kg sg kantan, kajang..kg tu betul2 dekat dengan town kajang...seminit dua je dari town kajang...
aku dengar cerita ada jugak yg 'pelan pembangunan' kat situ...
aku tak pasti apa yg aku dengar, sahih atau tak...
ko cuba korek sikit mantot...

Mantot berkata...

ak aah.
hari ni aku ada baca dalam The Star.
Pekan Kajang akan kena sekali tapi aku tak sure Sg Kantan affected ke tak

umi hafilda dara berkata...

Ini semua mesti kerja cina DAP... UMNO takkan buat keje macam ni...

s/a/r/c/a/s/m

rudy berkata...

Assalamualaikum,

"kena halau" ke? tidak.
"dapat pampasan?". ada dioffer.

ya pampasan tak cukup. aku setuju. aku boleh setuju memang tak cukup. 40k-50k tak cukup, minggu depan pun boleh habis. kalau dapat sejuta sorang pun barangkali tak cukup juga kan?

jadi nak buat apa? merintih sampai pagi? whining? ataupun nak gelak besar macam mantot ala-ala sham rais? ke nak demo kat klcc macam hindraf?

begini: kumpulkan nama-nama penduduk setempat disitu, lepas tu ... ahh aku nak kena ajar kau ke nak buat apa untuk benda2 ni kerajaan nampak? banyak channel kau boleh buat. yang legit.

gunalah YB Bagan Serai yang duduk 20 tahun kat situ. Sesambil itu, tanya lah dia kenapa dia keluar dari kumpulan yang berpakat-pakat itu tahun lepas.

it does say something for the fact that this issue appears in the malay mail and Utusan Malaysia.

Mantot berkata...

bro,
isu ni takde keluar utusan,masa keluar cerita penduduk Taman Tun pun takde keluar utusan...TAKDE LANGSUNG....

Semua artikel ni keluar dekat paper English yang kebanyakan orang Melayu luar bandar khasnya tak ambik port,

bang,
kau kena faham,bila benda camni jadi,pampasan akan "dioffer" ...mmg la di offer tapi bila dah dia bagi kau satu nilai,kau takde hak nak nego2 lagi.kau tak puas hati dengan nilai dia?Pegi mampus...

pampasan tak cukup?
kau fight mcm mana pun law protect gomen dan kau akan kena keluar jugak,if itu kau tak consider sbg "halau" aku tak tau la apa yang kau consider "halau."

Geran ada,syarat nak duduk kena buat kediaman atau perniagaan atau pertanian...Kau buat rumah situ RM120 RIBU 5 tahun lepas tu kau kena pindah pampasan rm40 RIBU....APA BENDA RIZAB MELAYU NI?

Nak guna MP Bagan Serai?mmg la,sbb tu nama dia ada dalam tu.Tapi kau ingat apa dia boleh buat?DIA TAK MAMPU BUAT APA2,LAGI LA MAKCIK PAKCIK ATUK NENEK KAT SITU,Law dah kata kau kena patuh....

Pampasan tak cukup?
Market value dah dikira oleh jurunilai kerajaan.Penduduk takkan boleh bantah.Diorang akan kira value tapi kerugian penduduk diorang tak masukkan sekali.

kau tak boleh anggap benda ni "offer"....Offer is negotiable.This is a take it and leave "order",bukan offer.

Bro,
once kau berada dalam situasi diorang yang tanah ni kena ambik ni barulah kau sedar,teruk sebenarnya pejuang Melayu UMNO treat orang Melayu yang biasa ni....

Senang ckp itu ini tapi bila kena kat batang hidung sendiri,aku harap kau join aku kat sini.

Aku,benda2 ambik tanah ni mmg aku sensitif.Nak tau kenapa Kedah jatuh kat PAS?

Sebab BN berani ambik tanah orang Melayu nak buat hiway tapi sanggup lencongkan highway arah lain sebab takut nak ambik tanah orang cina.

Tapi PAS boleh buat apa?kontrak dah jalan,kerajaan persekutuan dah luluskan projek sebelum PAS naik jadi kerajaan.

anak kecil main api berkata...

Zalim, tak berhatiperut langsung puak2 haramjadahumngok puaka ni. Ayuh kita berpesan kepada anak cucucicitciut kita KENCING ATAS KUBUR mereka dan keturunan2 mereka.

rudy berkata...

Waalaikumussalam

bau apa tu? wau .. berasap keyboard eh?

1. aku tak baca utusan, aku quote sebab engkau yang letak link utusan dalam entry kau. mungkin esok aku beli mingguan malaysia. rajin jugak kau membaca utusan malaysia ya? <>

2. pampasan boleh dinegotiatekan. come on lah, bs lah kalau take it or leave it. kumpul nama, appoint loyar singh. "lawan tetap lawan". familiar catchphrase tu kan? aih takkan belum lawan dah mengalah .. kau ada orang kampung, kau ada orang taman tun. you can tug the heart string of the kampung people AND also the upper middle class. perfect combination. itu pun kau nak aku ajar ke?

3. kau kena guna MP Bagan Serai tu kalau tidak tak guna jadi MP. dan Tanya dia.

4. kau pernah tak drive pegi Alor Setar dari - jangan dari KL la - Butterworth pun cukup tapi pakai TRUNK ROAD? Pernah? kalau kau kata selesa memang kau ni misplaced idealist or just having too much time to loose to drive dibelakang bontot lori.

5. masa nak buat hiway kat Kedah takkan dia nak ambil tanah di bandar di trunk road yang rata2 milik cina dibandar yang jalan sekangkang kera. Mestilah dia beli tanah sawah milik Melayu yang didalam sedikit dan luas yang cukup boleh buat dual carriageway. kalau convert trunk road jadi hiway dah orang nak pegi alor setar nak ikut jalan mana? redah gunung jerai?

5. tanah bandar vs tanah sawah. harganya macam mana? no brainer la.

6. menurut kau PAS naturally akan ambil isu ini, dan mengikut engkau juga sebab ini lah PAS menang Kedah pada PRU 2008.

7. Tapi macam mana kau nak jawab ini: Bilakah highway Utara-Selatan siap sampai ke Sg Petani ke Alor Setar dan beyond? Tahun 1988 !!!

8. North South Hiway bermula tahun 1985 di tanjung malim siap berperingkat2 hinggalah 1994 di bukit kayu hitam !!

9. Seingat aku tahun penghujung tahun 1987 gi alor setar dah selesa dah pakai highway.. aku ingat masa sebelum ada highway kalau nak pegi alor setar dari KL tu is a BLOODY 8 TO 12 HOURS ONE DAY AFFAIR .""" FUHHH DAH SAMPAI JAMBATAN MERDEKA LAA, KITA DAH SAMPAI DAH NIIIII""" yes I am that old and my mother is a Kedah born distinguished scholar and duly honoured for her services for successfully defending the HRH Sultan from some quasi-Thai attempted academic attack on the legitimacy of the Kedahan Sultanate.

8. Hiway siap to alor setaq 1988 ok!!! habih tu sebab apa PAS tak menang Kedah pada Pilihan Raya tahun 1986! (masa nak nego acquire tanah & memali) , 1990!, 1995!, 1999! (tahun reformasi) dan 2004 (tahun BN menang balik Terengganu dari PAS) ?? MENGAPA? adakah sebab economic growth ??

does it take that long to sink in? pls dont make me use the "D" word again on you.

9. ok the SPAD guy, tan sri menteri pencen itu have got to go. that much i agree.

10. and for those of you who thinks I am a paid umno cyber trooper. forget about it. i am not even a card holding member of umno.

rudy berkata...

haa baguih laa ajaq anak cucu cicit kencing kuboq orang dan keturunannya sekali, ajaq doa minta bala, ajaq orang doa pecah perut, ajaq kawan dengan setan .. apa dia ni? pikiaq lagu mana? boleh sustain ka sampai hangpa tua? bulih ka?

emo? not. even. close.

Mantot berkata...

1. ada aku sebut pasal PLUS?bila masa aku tulis psl plus ni?oi,aku bukan cerita pasal plus la.

2. kau admit pun trunk road@jalan lama ni teruk.dah berapa puluh tahun mereka yang kau sokong mati2 an ni memerintah.....kau admit jalan raya percuma malaysia teruk......suka bayar tol ke bang?itu aje la aku nak tulis..

rudy berkata...

haha

rudy berkata...

dah nak kata pasal hiway lain kat hulu banat mana pulaaak.. dah tu kata seronok bayar tol pulaaak...kalau kau tak nak bayar tol jangan lalu jalan tol. itu saja. but then itu pun kau dajh tahu ..

this is the cue for you to give your sham-rais-like-big laugh when he has got nothing else to write/say about ..

gelak la cepat.

Mantot berkata...

hahaha (aku tgh gelak ni)
hahaha....
hahaha....
projek Trans Eastern Kedah Hinterland Durian Burung...

kau kata mak kau scholar...aku harap kau pun ada genetik scholar tu sket2

PapaseedSuarez berkata...

@Mantot

Lembu2 Umno/BN ni usah di layan. Diorg ni kalu Umno/BN tarik masuk loji taik pun diorg ikut..

Just accept aje kebodohan diorang ni.. Maklumlah lembu..

Wan berkata...

entry yang bagus!
dedahkan lagi kezaliman UMNGOK ni!
benda2 mcm ni bukan nak masuk akhbar or tv pun.
yang mana kipas susah mampos tu tak payah di layan..
sampai2 bila2 pun dia mcm tu jugak...

Tanpa Nama berkata...

mantot, aku ada soalan yg aku memang tak tahu jawapannya.

macamana bangsa lain macam cina n india boleh ada tanah di malaysia sedangkan asalnya diorang cuma datang ke sini je macam indon2 tu..

adakah kerana diorang beli tanah dari orang melayu?

lagisatu aku selalu dengar nenek2 kita kat kampung, kalau sewakan tanah kat bangsa lain yang meniaga sayur2an (tanam sayur n jual kat pasar) cuma 1100-200 je walaupun tanah tu sebesar2nya..
kata mereka, "ala, atuknenek dah tua, perlu apa je keperluan"...
betui ka?

Tanpa Nama berkata...

pembeulan
* 100-200

Mantot berkata...

tu semua british punya kerja.

cina yg duduk bandar dapat kumpul duit akibat drpd perlombongan satu masa dulu.india pun sama cuma aku tak tau apa akta pembelian tanah estet oleh penduduk india ni.

bukannya diorang tak boleh beli,boleh.lepas merdeka bila dah ada kerakyatan,diorang free utk beli mana2 tanah yang lot nya open (bukan rizab Melayu).

psl sewa tanah kat org lain tu,itu masalah mentaliti segelintir orang Melayu yang veteran2 ni...

Takpe-lah..
Biar-lah...
Cukup-lah..
Syukur-lah...
Jadi-lah...
Beli-lah..
Sewa-lah..
Ambik-lah..

Asal usul orang Melayu bukan jenis yang meminta-minta..Asal ada sikit,asal cukup..boleh la.Sebab tu org Melayu lemah,mudah kena pijak,senang kena tarik kat hidung..kita selalu fikir jangka pendek..

"kalau aku jual tanah ni kat org cina untuk buat kilang,aku dapat RM150 ribu on the spot.kerja 30 tahun pun susah nak kumpul 150 ribu ni..."

Tanpa Nama berkata...

rudy menampakkan kebodohannya....macam lembu, kena cucuk hidung, suka sgt byr tol

alias berkata...

@mantot : btl tu..cube klu bkn melayu dok negara arab...x leh survive diorg tu...arab kan trkenal dgn keras kepalanya bkn mcm melayu, trlalu baik hati..

Tanpa Nama berkata...

Kenapa tak buat depot MRT kat Kampung Sungai Chua?
Nampak sangat kerajaan nak jaga hati orang cina. Melayu? Bersyukur jela.
hahaha...

Kepada yang suka bayar tol tu. Bagus lah. Kerajaan memang takdak usaha nak menaiktaraf trunk road dari JB ke Jitra. Nak selesa ikut hiway, bayar tol! Habis tu buat apa bayar road tax? apa kegunaan kutipan road tax tu?

Hardeena Haqeem berkata...

uit! biar benar?! ade ke rumah harga 40 ribu skrg?!
mane depa nk cari rumah?

Tanpa Nama berkata...

moooooo..... hahahahahahaha

next pru BN menang balik Kedah!

moooooo.... hahahahahahahaha

engko pun lombu jugak yang ikut rudy suruh gelak ????? hahahahahaha

Mantot berkata...

kau pegi rumah org,org tu tarik muka dgn kau,kau pun rasa tak sedap.aku layan tetamu aku elok2.

tetamu buat lawak,aku gelak.
rudy tu kelakar!
kau?
kau lembu.
sbb kau menaip berbunyi lembu

Wan berkata...

pebende ntah ko ni,dah la buat bunyi lembu.
ok what gelak,dari bunyi lembu mcm ko?
ape??BN menang di Kedah.
memang boleh menang!menanggung kekalahan.
bley blah!

Kap berkata...

harap ummi hafilda turun padang tolong selesaikan fitnah ni.

undilah perempuan sewel untuk kesejahteraan Malaysia seribu tahun ke hadapan.

Raden berkata...

hahahahaha... dulu bole la citer highway memendekkan masa perjalanan... skrg dh x bole bro... bayar tol pon kadang2 tersangkut berjam2 kat high way... hahahahahaha

abdullah berkata...

asalkan ada pembangunan orang melayu yang menjadi korban (korban pembangunan)itulah saja kawasan yang sesuai di jadikan tapak pembangunan(kg melayu)apa hal kg cina tak leh usik(melayu berpindah randah dalam negara sendiri beri laluan kepada bangsa lain nak lalu dan bangsa lain buat duit

rudy berkata...

Assalamualaikum,

ooo .. projek Trans Eastern Kedah Hinterland Durian Burung...

tak pernah dengar pun.. hahaha yang aku ni ingat pasal plus?? apa tak bagi tau awal2. haha aku pulak yang intro panjang berkajang hahaha.. point yang sama boleh juga dipakai kat projek ni sebab aku malas nak taip dan google projek ni.

by the way, on ke projek tu?

seingat aku banyak projek tak jalan kat kedah. projek refinery petrochem kat Yan pun tak jalan.

Hinterland tu apa? Ulu Banat? jadi tak payah lah nak dimajukan Ulu Banat itu, marilah kita bersama2 ramai2 baring ditengah jalan tak bagi tractor tu lalu, jika dilenyek kita akan mati jihaaad!! yeahhh!!!

sarcastic mode just ended, ok serious stuffs.

ha ni aku nak bagi tau. nanti korang check geran tanah masing2 atau geran mak korang ke hapa, cuba perati dekat bahagian yang tunjuk pelan tanah ada tak ditanda reserve jalan. kalau ada jangan la pula di bina rumah berharga RM140k ditengah2 rizab jalan itu. kelak nanti diambil kerajaan nanti dibayar hanya RM40k saja.

pada yang kutuk aku dan beri label binatang : aku kata Alhamdulillah. salam simpati kepada engkau kerana tidak begitu articulate. bagusla. jalan senang, tak dapat jawab kutuk sajalah mamat itu. best jilat jari kan?

aku good mood ni. gatal sangat tangan kanan aku. merah.

wassalam

Raden berkata...

penjelasan panjang lebar... cukup fakta... mesti somebody ni... tapi soalan pokok senang jer... patut ke x k'jaan wat kat rakyat mcmni??... x de kesian ker??tu jer...

ooppppssss... jgn jawab dulu... dh tau jawapan dia patut... penjelasan tu dh menunjukkan jawapan dia...

so apa lagi... mcm biasa la... TERIMA JER LA.... hahahahaha... kan senang ckp mcmtu...

Raden berkata...

tapi please la... jgn momok2kan rakyat yang PR akan gadaikan negara... PR halau melayu...

rudy berkata...

@Raden,

bagi...laa...feedback...kat...aku...betul...ke...PR...halau..melayu..?

it rhymes kan?

macam morse code pun ader, macam khalid gagap pun ada jugak kan?

yarabbi, kejam nyerr aku!!! tapi idak le sampai nak beri label keatas engkau.

peace pax salam

rudy berkata...

best ada aku ni. boleh jadi punching bag.

punch, hook, jab, upper cut semua boleh.

aku seng berkata...

nape selalu sgt bila atas nama "Pembangunan", tanah orang Melayu je yang jadi mangsa? kawasan orang Cina n India mmg kawasan selamat@x ada nilai "Pembangunan"? mcm pelik je bunyinya...

Tanpa Nama berkata...

kalau dah taksub jadi mcm ni la,
tak berguna korang berjidal dengan si Rudy ni.
wlupun 99% truk satu%je betul,dia akan tetap pertahankan 1% tu.
yg buruk2 dah xnampak.
biar la isteri pemimpin tak pakai tudung,bersalaman,berpelukan bukan muhrim,rasuah,semua tu letak tepi.
sia2 ja korang berjidal dengan Rudy ni.
eh kau yang buat bunyik lembu,kau cakap orang gelar pulak?
bukan kau yang na ke??

Raden berkata...

hahahahaha... biasa... dh tau... dah agak... msti tonjol peribadi lak... tengok kempen kaum dia pon dh tau... suma serang peribadi... hahahahahaha

opisboi berkata...

alah org melayu citer jer lebih, sket ari si juak umngok hulur sket duit semua hilang akal! taniahlah kerana menyokong umngok selama ini...tunggu saja hadiah akan umgok kasi....yabedabedu..hilang lagi kampong melayu. masih tak sedar lagi

Nerzhul berkata...

bukan duit Pampasan tapi Rampasan.

Tanpa Nama berkata...

jidal?

what the fuck is that?

bahasa jawa ke?

Tanpa Nama berkata...

Rizab melayu lama- lama makin kurang. Last2 bolehla keluar kenyataan infrastruktur kat mesia nie milik melayu sebab atas rizab melayu. Orang melayu dapat keuntungan dari semua nie siap bayar royalti lagi. Hahhahahha

Tanpa Nama berkata...

rizab Melayu hak milik Sultan2 Melayu la, bukan untuk orang2 Melayu..

Tanpa Nama berkata...

to anon.

jidal tu bahasa arab la bodoh!

maksudnya berbalah.kalau ko slalu mengaji jumpa la perkataan ni dalam hadis.

belajar bahasa arab bahasa syurga tak nak.

what the fuck kepala otak kau tu je ko tau sebut.baghal!

tau tak baghal tu apa??hahaha

ruby berkata...

wahai cik anon March 13, 2011 4:23:00 PM ,
kalo betul la ko nih slalu sgt ngaji,ayat2 ko xde la camni ghupenyer...
ngucap laa...sabar byk2...jgn marah2..

Tanpa Nama berkata...

mana ada aku marah,

dah dia fuck sana sini

dan menunjukkan kebebalan dia,

so aku menjawab lacara yg sesuai untuk org bebal..

aku pun tak mengaji sangat.

tapi aku suka bertanya dengan org yg mengaji.

selalu lepak2 dengan dorang.

klo tak tau tanya cara elok.

ni fuck la,apa la,ingat sempoi sangat ar speaking??hahahaha

Tanpa Nama berkata...

Saya tinggal dipaya jaras sg buluh dulusemasa mat taib jadi mb selangor dengar cite nak ambil tanah kampong tu tapi tak kesampaian kerana ditangkap di austaralia bawa duit bahyak.ini lah rupa orang umno bn yang rompak tanah melayu jual nama alasan pembagunan so kita generasi melayu sekarang jangan ikut rentak melayu dulu terlalu baik tak bertempat. Ini lah umno bn perompak tanah melayu dapat komision kot.

selendang ayu berkata...

AKU DULU DARI LAHIR SAMPAI UMUR 19 TAHUN AKU DOK SANA. PAS TU BILA TANAH BAPAK AKU KERAJAAN AMBIK NAK BUAT HIGHWAY....TERPAKSA KAMI SEKELUARGA MEMBAWA DIRI KE SEMENYIH. NASIB BAIK MASA TU RUMAH KAT SEMENYIH MURAH LAGI.