Mac 21, 2011

Hanief,Pastikan Kau Dapat Balik Power Cable Yang Diorang Rampas Tu!


Satu; 
Tidak ada undang2 yang memerlukan anda disclosed anda punya password atau email peribadi tanpa perintah mahkamah.Ada orang push kau supaya kau disclosed akaun Maybank2U kau?Salah!Email?Salah!Facebook?Salah.

Dua;
Dalam kes "Sony vs GeoHotz" (Geohotz adalah seorang hacker yang telah berjaya hack Playstation 3) Sony terpaksa berhempas pulas untuk cuba mendapatkan perintah mahkamah merampas komputer milik GeoHotz dan lain2 peralatan yang digunakan.Sony tewas dan tak berjaya.

Apa yang Sony berjaya lakukan hanyalah mendapatkan salinan transaksi akaun Paypal Geohotz untuk menyemak adakah berlaku pertukaran mata wang atau adakah Geohotz telah "make profit" atas apa yang dia buat.Paypal tak nak bagi sebab dia mengganggu privacy customer tapi terpaksa dedahkan sebab dah dapat arahan mahkamah.

Kau boleh bayangkan kat sini,betapa susah sebenarnya handling kes ni,ada banyak protokol dan hak individual masih lagi perlu diprotect.......tapi kat luar sana la.Itu kes worldwide,apa yang mamat tu buat boleh mengakibatkan chain of effects terjadi.Sony affected,IBM affected dan banyak lagi yang affected.

Kat Malaysia?All is fair.

Tiga;
Aku tak nampak apa perlunya diorang nak jugak password.Siasatan dilakukan atas apa yang telah dipublished kan.Apa yang kau nampak kat blog dia,aku boleh baca,kau boleh,pegawai SKMM pun boleh baca.Content dia tak diubah pun.Kalau aku tulis satu posting dan aku fitnah dalam tu Najib ada telur sebelah aje....dan aku tak publishkan,adakah aku salah based on law kalau SKMM jumpa draft dia dalam akaun aku?

Jadi,legality nya,kenapa nak access akaun dia kalau dia didakwa dan disiasat atas sesuatu yang dia terang2 letak kat internet untuk semua orang baca,kalau memang SKMM takde niat lain?

Empat;
Tengok video tu, fikir baik-baik.

Lima;
Semalam jalan kat Seremban,ada banner desak Anwar bagi DNA.Esok,aku rasa,ada banner mintak dedah password.

Kepada yang wondering apa itu Akta 249;

39 ulasan:

mr edz berkata...

aku dah post komen kalau nak aku boleh bagi modem skali dengan rj11 punya kabel.. ko nak jugak ker mantot.. kalu nak aku boleh cuba dapatkan yg baru

Tanpa Nama berkata...

sori bro, gua xde google acc..pakai anonymous je la ye.

1st of all, nape xleh mntak password ek??seksyen 249 da terang da ckp.lgpn bnda tu utk membantu siasatan kn. hanief tu boleh didakwa atas kesalahan menghalang tugas penjawat awam.

and of all things, i do think yg skmm tu da ckp berhemah.worst case senario, skmm dtg dgn polis, cekup and bwk blk utk siasatan.well, klu d'org da angkutm pc or lappy ko, ak rs the end would be disastrous.

lgpn, skmm dtg dgn waran kn.according to the law, menepati prosedur.xnk disclosed password? acc to the law, klu utk tujuan siasatan, klu perlu, msti bg.so under which article u're bring ur arguement?article 5 federal consti??

ak x cb nk mewujudkn arguement.cuma menyampaikan pandangan.why not ko log in, print out the content yg d;org nk??much better ak rs.

well, maybe that just me, ak ckp based kpd ap yg tau.
thanks

eszol raar berkata...

kod penyulitan dan kod penyahsulitan itu bermaksud encryption dan decryption manakala password itu adalah kata laluan

dipetik dari comment kat video

so pasni kita tunggu jela SKMM pinda akta baru

Mantot berkata...

hehehe,
cuba baca balik apa akta 249.jika data tu berada dalam komputer..OK,dalam hard disk,OK,dalam thumbdrive..OK.

Tapi Facebook?
Google Accounts?
Blogger accouunts?

Nak disclose data dalam tu,by law,memang kena mintak owner asal,yakni Google yang disclose kan.

Kau tau kan dia mintak akaun Facebook dia sekali?

Dan,ikut akta,apa2 barang yang diambik mesti disenaraikan dalam waran semasa penyitaan.

Kau rasa komputer abah dia ada ke masuk dalam waran?

Tanpa Nama berkata...

ok, 1st of all, ak bkn peg skmm.xde kaitan dgn skmm pn.

2nd, are u a lawyer?sbb ak mcm impressed ko interpret seksyen tu. which for me, quite brilliant.

1st, penggeledahan, so officer skmm dtg dgn waran utk geledah-geledah adalah a method of investigation. then, hendaklah diberi capaian kepada data berkomputer, sm ad disimpan dlm komputer atau selainnya.atau selainnya yg perlu kt beri perhatian bro, sbb itu menunjukkan sole discretionary power of the law.

same as password, seksyen ni lengkap.xperlu amendment, sbb capaian termasuk, kata capaian..ko rase ape?isn it password? dan juga ayat pa-apa cara lain yang dikehendaki untuk membolehkan pemahaman data berkomputer.

so bg aku, complete bro and officer acted accordingly. bab waran, waran tu hanye menyatakan kebenaran. writ of permission.biasanya akn disertakan sekali dgn writ of seizure i.e. utk merampas. and formally, the writ of seizure will be left blank by the court. sbb court xtau, ap yg penting yg officer akn ambk ms investigation tu nnti.

itu pendapat ak bro.maybe ko ade point lain?aku mendengar dan open to accept

Master Yoda berkata...

hmmm, nice...truskan berhujah...anon ngan lu mantot, dua2 ade point...

skmm scam berkata...

itu dah melibatkan capaian pihak ketiga (3rd party).. kenapa tak mintak password kat owner 'komputer pelayan' aka google, facebook dan lain-lain..

komputer pelayan bukan tanggungjawab kita.. itu tanggungjawab pelayan.. password kita dalam server mereka.. dan kita berhak untuk tidak memberitahu password kita (yang berada dalam pihak ketiga)

kalau setakat password windows tu tak melibatkan orang ketiga.. data penyulitan dan kod capaian ada dalam komputer kita sendiri.. kalau ikut law ni, memang KENA bagi la password windows

Mantot berkata...

heheh,sori,aku baru balik,gi beli ikan.

if waran dah dikeluarkan untuk satu rampasan,aku rasa..mesti kena ada dakwaan dia.

tapi setakat ni mangsa dan juga SKMM tak huraikan lagi apa dakwaan yang membolehkan hak dia disita.

if SKMM boleh twist kata capaian itu adlaah password,si hanief juga boleh defend dengan tak bagi dia "username" sebab "username" tak termasuk dalam akta tu,kan?

mungkin kau boleh kata,SKMM bertindak ikut prosedur,tapi dah jelas Hanief cakap,SKMM mintak dia password,SKMM threat dia dengan penjara 2 tahun.

Aku berminat nak ikut benda ni sebab aku nak tau kenapa aje.
Ada org kata dia kutuk Sultan Selangor...tapi dakwaan dia tu tak dikeluarkan lagi.

Tanpa Nama berkata...

kenape perlu password?? kenape??? xphm kenape perlu password??

kalau betul perlu untuk siasatan, ckp jela ape fungsinye perlu password, ni xnmpak pn perlunye password tu

dia dah bg dah dia punye laptop sume n SKMM dah bole tgk ape dlm laptop dia sume, so xpayah la bg password

jwp sket APE BEZANYA KALAU SKMM TAU PASSWORD ACCOUNT HANIEF???

kalo SKMM soh hanief bogel, atas sbb membantu siasatan, perlu x??

xlogik kan, same la mcm password ni, mnde xperlu

so kenape mintak??

pemuda berkata...

bro tingkatkan keselamatan blog anda, banyak blok pakatn kene hack dan di serang Malware.. teruskan usha anda.. semakin ditekan semakin kita bangkit..

Tanpa Nama berkata...

hello, sorry..aku ade matter td.

aku requote blk ek;
"itu dah melibatkan capaian pihak ketiga (3rd party).. kenapa tak mintak password kat owner 'komputer pelayan' aka google, facebook dan lain-lain..

komputer pelayan bukan tanggungjawab kita.. itu tanggungjawab pelayan.. password kita dalam server mereka.. dan kita berhak untuk tidak memberitahu password kita (yang berada dalam pihak ketiga)

kalau setakat password windows tu tak melibatkan orang ketiga.. data penyulitan dan kod capaian ada dalam komputer kita sendiri.. kalau ikut law ni, memang KENA bagi la password windows"

bro, ak x sure sgt point ko.sorry.hehe.ak bkn budak IT.cmni bro, ak bg contoh mudah.ko ad acc bank kn? yg regulate everything tntg acc ko adlh bank negara. the same dgn acc blog, fb ko.yg regulate adlh SKMM. so now, klu ad masalah dgn acc bank ko, bank negara ada power utk investigate acc ko.yes, they act do have all the details tntg acc ko.but, on the other side, d;org need the most important proof which is itu mmg acc ko. same goes dgn acc blog, fb, fs and whatsoever. knape SKMM mntk password die??just a prove that he is the actual owner.die ad access utk msk and there is only one access..aku harap penerangan ak betul

Tanpa Nama berkata...

if waran dah dikeluarkan untuk satu rampasan,aku rasa..mesti kena ada dakwaan dia.

tapi setakat ni mangsa dan juga SKMM tak huraikan lagi apa dakwaan yang membolehkan hak dia disita.

if SKMM boleh twist kata capaian itu adlaah password,si hanief juga boleh defend dengan tak bagi dia "username" sebab "username" tak termasuk dalam akta tu,kan?

mungkin kau boleh kata,SKMM bertindak ikut prosedur,tapi dah jelas Hanief cakap,SKMM mintak dia password,SKMM threat dia dengan penjara 2 tahun.

Aku berminat nak ikut benda ni sebab aku nak tau kenapa aje.
Ada org kata dia kutuk Sultan Selangor...tapi dakwaan dia tu tak dikeluarkan lagi.

this one utk menjawab soalan mantot.

cmni bro, actually, acc to the law of proceeding, waran kuar dl sblm dakwaan bro.dakwaan hanya akn dikeluarkan when prosecutor@dpp berpuas hati ada prima facie.as i said earlier, waran hanyalah a type of investigation.so, x perlu ada dakwaan untuk keluarkan waran.what i mean is a formal charge(dakwaan. mangsa and investigator x huraikan dakwaan sbb xde charge lg.xde proof apa2.just a mere case and sm mcm sisatan polis, he can appoint a lawyer and die xleh direman pn.

psl twist tu, and the interpretation of username. kt xleh interprete satu2 ayat tu bro.well, basically, maybe the court akn interprete username termasuk skali dlm huraian seksyen tu.itu yg ak ckp the discretionary power of the act@budi bicara akta berkenaan. complicated??yes it is. thats why, agak susah nk defend password and username dlm case ni and if u realise, tak byk defence attorney yg sggp nk defend case berkenaan IT.the scope is wide.

about the threat, ak setuju SKMM threat die.but then, threat is something legal acc to the law klu enforcer yg tuturkn.sbb d'org akn twist dgn menerangkn sebab dan akibat kesalahan.ak jgk agak x berpuas hati dgn seksyen ni.

ak jgk berminat dgn scene blogs kt dlm malaysia.but then, ak still rs kt perlu berhati2 mengeluarkn pendapat. we're a free country but we're not that "free" in expressing our opinion.we have load of rules and laws yg menyekat kebebasan kt.

Tanpa Nama berkata...

kenape perlu password?? kenape??? xphm kenape perlu password??

kalau betul perlu untuk siasatan, ckp jela ape fungsinye perlu password, ni xnmpak pn perlunye password tu

dia dah bg dah dia punye laptop sume n SKMM dah bole tgk ape dlm laptop dia sume, so xpayah la bg password

jwp sket APE BEZANYA KALAU SKMM TAU PASSWORD ACCOUNT HANIEF???

kalo SKMM soh hanief bogel, atas sbb membantu siasatan, perlu x??

xlogik kan, same la mcm password ni, mnde xperlu

so kenape mintak??

hi bro, utk menjawab persoalan ko, ak rs ko perlu refer jawapan yg ak bg dekat SKMM Scam. well, as a mere proof bro. ape hujah ko plg relevan utk ko lepas dr charge kt atas? ko ptt ckp, its not my blog and its not me who wrote that. thats why d'org mntk password ko. utk proofkn yg ko adlh owner, yg ad access, dan yg menulis. same goes klu dlm kes dadah jmpa dlm umah. cmne polis nk charge??sp tuan punye rumah.sp yg pgg kunci rumah dan sp yg blh simpan dadah dlm rumah tu.

well, ak harap explanation above answered all the question. hit me with your point.kite berdiskusi

Mantot berkata...

wah,bagus.
jap aa.nanti aku respon.

skmm scam berkata...

yaa.. memang aku tunggu jawapan macam tu.. so sekarang dah simple..

kalau ada kes > pihak berkuasa akan kontek bank atau bank negara untuk geledah info atau transaction penjenayah...

jadi.. dalam kes ni.. kenapa pihak berkuasa nak mintak password? sebenarnya diorang perlu contact facebook.com (menggunakan header kerajaan) untuk mendapat info @ memberi arahan penutupan account dll.. :)

3rd party always 3rd party.. tanggung jawab memberikan info tu dah jatuh kepada 3rd party sama macam encin anon cakap mengenai bank negara tadi

skmm scam berkata...

lagipun.. dalam seksyen tu.. TAKDA LANGSUNG SEBUT TENTANG : "RANGKAIAN"

Tanpa Nama berkata...

kalau ada kes > pihak berkuasa akan kontek bank atau bank negara untuk geledah info atau transaction penjenayah...

-yes bro.polis akn contact bank negara utk info psl acc.but then, polis ttp perlukn proof yg ko adlah owner acc.so what the police will do, d'org akn trace cap jari ko, atm card and pin no ko.so, police akn request pin no ko dr ko.sama mcm password.

jadi.. dalam kes ni.. kenapa pihak berkuasa nak mintak password? sebenarnya diorang perlu contact facebook.com (menggunakan header kerajaan) untuk mendapat info @ memberi arahan penutupan account dll.. :)
-bro, i do think yg ko still x dpt point ak.pihak berkuasa mtk password hanya utk buktikan ko ad pengetahuan tntg blog tu. pengetahuan di sini bermaksud, ko ad access which is the password. klu ko x bg password pn, d'org ttp tau content and blh access blog ko.it just for the intention of charge.klu ko bg password, ko ad access.so beban bersalah ko lbh.sm mcm kunci rumah.klu ko bg, ko ad access.

3rd party always 3rd party.. tanggung jawab memberikan info tu dah jatuh kepada 3rd party sama macam encin anon cakap mengenai bank negara tadi
-3rd party??knape 3rd party bro??and sp 3rd party kt sini?klu tertuduh adlah 3rd party, tertuduh takkan didakwa.3rd party pn byk jenis bro. penah dengar psl bona fide?

and klu nk deal dgn google@facebook semua, kn ingat bro, each country have their own multimedia communication law. d'org x perlu deal dgn setiap service provider.in fact, service provider yg akn comply dgn the rules govern kt each country. thats why google diharamkn kt china. are u sure yg pihak berkuasa x liased dgn facebook@google?

Laici berkata...

aku tengok gaya pegawai SKMM nih tanya dan siasat hanief macam tak tau apa2 pasal internet, email, blog dan sebagainya...minta maaf sangat, tapi skop dia asyik pasal password jer...dia tak dapat bagi sebab kukuh kenapa hanief perlu login pakai password sedangkan posting semua dah boleh tunjuk..


Hanief-"takde pun dia tulis kata laluan"
SKKM-"data berkomputer, disimpan dalam satu komputer atau selainnya,capaian termasuk sebagai kod, kod penyulitan..kod penyahsulitan...

baca elok2 apa pegawai skmm tu cakap

SKKM-"penyahsulitan tu kira password lah"


wtf, penyahsulitan tu bermaksud encryption, bukan password..nampak benar buta IT...encryption tu maksud simplenya proses menyembunyikan data supaya tidak dapat dibaca, decyrption lak proses nak menyahkod data tu sepaya dapat dibaca

skmm scam berkata...

ayoo.. bro anon.. kan hanief dah mengaku

"cukuplah.. ini komputer saya.. ini blog saya"

so dah terbukti hanief yang empunya blog dan dia sendiri mengaku dia menulis.. buat apa nak mintak password lagi? password google & facebook tu dah diluar bidang kuasa skmm..

kalau each country each cyber law, itulah vulnerable dalam law yang membuatkan skmm paksa hanief bagi password.. sedangkan itu dah melangkaui malaysia punya cyber law..

dalam kes ni.. skmm takda hak mintak password akaun selain perisian dan perkakasan milik dia sendiri (take note facebook tu dah melibatkan rangkaian dan melibatkan cyber law country lain).. dan aku tak nampak apa yang bro anon nampak.. sori..

Tanpa Nama berkata...

ok, cane SKMM bole tahan hanief at the 1st time? cane dia bole tahu hanief tuan blog?

sbb dia post pic yg detail daftar pilihanraya kan, so diorng tahan hanief, then diorng tnye btol ko tuan blog, hanief jwp btol

dia xde nk lari dr charge pn, dia ngaku da, so setel r, knpe lak nk kene tahun password lg?

siap dah bg laptop dia sume, n mmg ade contain psl blog dlm laptop tu, dia pn dah ngaku tu laptop dia, so kenape nk kene pasword lg?

xde cite pn dia nafikan tu blog dia, xde payah pn nk pakse2 soh ngaku, bro hanief ngaku dah tu blog dia kan

proof pn dah ade tu blog dia, laptop dia sume, so ape lg??

kalo aku tahu pasword dia, ko pn tahu password dia, adaka kite sume ialah hanief? hahahha

Tanpa Nama berkata...

hahahaha, dah ade reply same mcm aku nye, btw aku pn xnmpak ape yg bro anon nampak, eh aku pn anon, sori, xde google account

skmm scam berkata...

meh nak tanya balik.. macam mana fan page "bik mama" boleh kena banned? korang rasa facebook @ google staff ni tak peduli ke untuk memberi kerjasama berkaitan law negara lain.. fan page bik mama kena banned sebab ada orang impersonate individu lain.. salah untuk law malaysia dan law facebook..

kalaupun, skmm dah contact dengan google @ facebook berkaitan kes hanief, aku tak rasa diorang akan bagi kerjasama (tuduhan pun tak clear kepala punca).. sebab hanief tak menyalahi rules google @ facebook.. mereka manusia juga.. mereka juga ada pertimbangan sendiri..

kalau tak dapat password hanief, sudahlah.. tak payah nak paksa-paksa.. itu hak dia.. bawak apa yang ada ja masuk mahkamah nanti..

Tanpa Nama berkata...

en laici- thats why klu anta org x sekolah buat keje.i bet gomen nye proceeding cmtu.penyiasat@inspektor plg tggi pn diploma@lulusan bkn ijazah undang2.bl ad arguement kn da kn muka blk.hahaha

en skmm scam- bro, sorry tp ak x bp setuju.well, i think u're not familiar enough with the law(sorry bro, bkn riak ni). ak just nk ckp yg hanief ngaku pn, it just a mere statement.hence, ape proof yg ade klu kes ni nk dibawa ke trial??xkn nk bgtau judge, yg arif, tertuduh sndri mengaku secara lisan bahawa blog tersebut adlah blog tertuduh. tiba-tiba hanief bangun n ckp; eh, mana ada.sy xde ckp pn cmtu.

password for anything related still dlm bidang kuasa bro.kt kn bc all the act related.skmm ada 4 act.semua govern each other.blm kire penal code@kanun keseksaan@tugas2 khas penjawat awam.

setiap law ad loophole bro,yes each country have their own cyber law.in fact, penal code kt pn berbeza.mn ad law yg sm dlm dunia bro?common law??zaman inggeris dl ye la.vulnerable??ak rs x bro, and still x melangkaui malaysian cyber law.sbb mcm ak ckp, it just a basic law.akan ada peruntukan lain utk support.akn ad supplemental law bro.

skmm in my opinion, ade hak bro.but it is hanief right utk bg ke x.klu hanief x bg, ak sure yg skmm ttp akn buat permohonan ke mahkamah utk dptkn password tu. perisian and perkakasan tu for sure skmm akan ambk, but password, ttp perlu..hanya sebagai elementary proof. ak bkn sokong skmm@hanief.aku hanya nk membawa perbincangan kenapa password tu dimintak.thats the main point of our discussion.

however, that just my 2 cents. ok bro, seronok dpt mengeluarkan pendapat dan mendengar pendapat.ak rs pendapat korg pn betul in some sense i.e it is hanief's right not to disclosed the password.hanief ptt ckp je kt pegawai tu, sy xkn bg password sy.dtg dgn waran@tangkap sy dahulu.thats it.

anyway, i'll be signing off.sorry ek klu pendapat ak quite harsh or anything.assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

tiada hak meminta password!! ;(

Tanpa Nama berkata...

dlm video tu pn xde ckp pn nk password ntuk proof tuan punye blog atau x

dia juz ckp bukan hak kamu untuk tentukan ape procedure yg perlu

so, ape ni? bro hanief dah mudahkan kerja SKMM, dia dah ngaku, dia dah cooperate very very well, xde 1 pn yg dia buat yg menyulitkan penyiasatan

dia dah ngaku, dia dah bg laptop tanpe paksaan, kenape perlu sulitkan keadaan lg dgn memakse bro hanief bg mnde yg xperlu?

so knpe perlu password??

kalau bro hanief dah ngaku, siap ade proof laptop dia lg,pstu kalo kat court dia tibe2 ckp tu bkn blog dia, dia komfem xkan terlepas gk r sbb dia da ngaku at te 1st time plus court akan ckp laptop dia dah ade sebagai bukti dia tuan blog

so, kenape perlu password lg?

ok2, buat mcm ni, andai kate bro hanief xngaku tu blog dia, amek situasi ni

SKMM tahan bro hanief, pastu dia tuduh bro hanief tuan blog, bro hanief xngaku gak

so dia p rampas laptop bro hanief, n tup2 ade proof dlm laptop dia tuan blog

maka, komfem2 bro hanief akan di cop tuan blog tanpe perlu memberi SKMM password account dia kan, btol x??

last2 pn bro hanief ngaku dialah tuan punye blog sbb bukti dlm laptop dah ade

pastu SKMM bole teruskan siasatan jela sbb dah ade bukti dlm laptop, plus bro hanief pn dah ngaku

so, xperlu la password kan? kan3

Raden berkata...

laaaa... nak mintak password gak??... aku ingat bila m'sia dh ada multimedia super corridor ni... pakar2 IT dh berlambak... especially at gov sector... hack jer la... aku tekan kan lagi... multimedia super corridor... SUPER tuuu...

Tanpa Nama berkata...

Aku malas nak cakap dan berhujah bab2 law nih sebab aku tak pandai pasal law dan sebenarnya aku tak peduli pon.

Aku percaya semua orang yang ade otak dan common sense akan tau yang benda ni semua bermotifkan politik. Asal ko tak menyebelahi kerajaan je memang ko kena a.

Tak kira la walau camne pon law tu menyebelahi ko dan hebat mana pon ko berhujah dengan law, but if you're on the wrong side, you're fucked up. Jadikan kes anwar tu sbg sample sudah.

Sebabnya this country is run by m-----f----s and a------s yang tak reti hormat dan patuh undang2 pon. So pandai2lah fikir sendiri.

killthepervert berkata...

huh...teruskan berhujah..aku tgu respon abg mantot nih..kih3..aku nak hujah pasal ni xreti lak...tp...
aku rase xperlu kot mintak password
laptop pc sume dah angkat,ape lagi mau...kate keje skmm,mst taw ape ptt buat dulu...belum2 ape2 dah mintak password..siasatlah dulu scara berhemah...kih3

pairan berkata...

ape nama blog budak hanief ni?aku nak tgk la.aku bukan nak password. aku nak URL blog tu je...bleh tak?

Raden berkata...

teah beng hock dulu x sempat nak mintak password org tu dh mati....

Tanpa Nama berkata...

"bro, i do think yg ko still x dpt point ak.pihak berkuasa mtk password hanya utk buktikan ko ad pengetahuan tntg blog tu. pengetahuan di sini bermaksud, ko ad access which is the password. klu ko x bg password pn, d'org ttp tau content and blh access blog ko.it just for the intention of charge.klu ko bg password, ko ad access.so beban bersalah ko lbh.sm mcm kunci rumah.klu ko bg, ko ad access."

haiii... cm tu bg password salah suda..settled...kira tu bkn acc dia la kn? hikhikhik

Mantot berkata...

Anon yang best (aku ikhlas) jarang jumpa Anon yang ok,

Kalaulah semua benda semudah tu utk trace bukti dia,aku yakin masalah rasuah kat negara kita ni lama dah setel...Kalau ada police report aje,polis boleh mintak Bank Negara disclose akaun si polan yang dituduh.

Tapi semua tu tak berjalan kat Malaysia.Sebab apa2 hal pun mesti ada berat sebelah dalam kes siasatan.Sama mcm SKMM,diorang hanya akan siasat kes yang "sesuai" atau "penting" pd diorang.

Dalam hal ni,aku rasa kau terlalu berat sebelah dgn SKMM sbb SKMM pun jelas tak bekerjasam dengan Hanief.

Maksud aku,Hanief ni ada tanya,"Posting saya yang mana satu ni?"SKMM tak nak jawab.Mcm mana dia nak membantu SKMM kalau SKMM sendiri tak nak bagitau dia.Mungkin selepas dibagitau,Hanief ni boleh bekerjasama.

Sapa suka kena paksa,kan?Undang2 mana yang boleh paksa2 kau selagi kau tak didapati bersalah lagi?ISA lain cerita la..

CO-operation is a two way street.

Tapi aku rasa,pandangan aku,bila berlaku mana2 penyiasatan yang politically motivated (mcm kes ni) co-operation hanya diharapkan daripada tertuduh dan bukan daripada pihak penyiasat...padahal...pihak penyiasat juga bertanggungjawab bekerjasama dengan tertuduh.

Dia ada hak untuk tahu kenapa dia disiasat tapi aku tengok budaya kat Malaysia memang mcm tu...tangkap dulu,cakap kemudian.

Mcm kau cakap,dia nak password utk buktikan yang dia tuan punya blog tu.Ada pegawai SKMM tu cakap camtu dekat dia? "Cik,saya mintak password ni sebab saya nak pastikan yang encik ada access kpd akaun tersebut..itu aje.."

Kan lagi senang nak kerjasama mcm tu?

Tapi protokol kat Malaysia ni tak brapa peduli sangat human right.Walaupun dia dah jatuh bwh akta 249 tapi mesti ada lagi akta yang protect dia sbg seorang rakyat.Adakah akta tu tak diambil kira?

Dalam kes siasatan ni,apa yang aku nampak,title mamat tu "Pegawai Siasatan SKMM" tapi...etika kerja dia tu,adakah dia melakukan siasatan?

Tak.Dia hanya sedang extort mangsa utk dapatklan password.Aku boleh jadi Pegawai Siasatan kalau undang2 bolehkan aku ugut orang suka hati aku.Mana skill siasatan dia?Senang la kerja dia,takyah siasat,panggil tertuduh,ugut sket2,mintak password.

Tu bukan siasatan.Tu samseng.

Kita takde professionalisme dalam siasatan sebab budaya yang negara kita amalkan adalah "matlamat menghalalkan cara."

Anon yang tak OK berkata...

Akta 249 ? itu Akta Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah 1981 lah.

you mean Seksyen 249 (Capaian kepada data berkomputer), Akta 588
Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998

Terms of Reference kena betul la sikit Mantot. Kau kan blogger tersohor, I expect a higher standard from you.

Tanpa Nama berkata...

yeay..suka anon ni..i bet he/she is in law..

sontorian berkata...

aku pun tau anon yang nak hujah lebih2 bab law tu mesti ada ilmu dlm bidang undang2 .

Bagi aku tak payah nak bahas panjang2 lebar nanti yang isu utama terlepas begitu saja .

Isu utama : bolehkah kita ditahan hanya kerana ada orang sakit hati dengan kita ?

Apa jadinya dengan blog papagomo /mykmu yang penuh dengan fitnah dah diadukan tapi bila skmm pi jumpa pengendali blog tu ?

so kesimpulannya kalau blog pro PR maka kelam kelibut SKMM datang nak siasat . kalau sebaliknya mengkura-kura mereka nak buat tindakan

xordy berkata...

server google bukan ada dalam Malaysia, so I don't think skmm ada hak untuk mintak password. Ingat masa Dubai nak ban Blackberry? Sebabnya blackberry refuse nak letak server dalam dubai. Kalau blackberry letak server dalam dubai, the government boleh access everyone's account.

Macam ada bank account kat Swiss la. nobody can have the access to the account except the owner and the gov of switzerland.

Tanpa Nama berkata...

hi all..

tq tu mantot.anon yg ok??hahah..
well, ak rs ak da fhm point of our discussion.sorry bro, ak x tgk bnda ni dr segi political motive at the first place.now ak faham.act ak da faham semua point of arguement.esp on the part method of investigation. selective procedure? well, kind of malaysia political scene bro.. i bet klu hanief bg password, tp x bgtau which entry yg die publish yg jd isu, semua entry hanief akn dibicarakan kot.hahaha

tu anon x ok, well, i do think that u're in the legal field. ala bro, come on la..he's might be a famous blogger but he's actually a layman.u cant expect a high standard of legal understanding from him kn??

on the other note; bro mantot, akta n seksyen actually mmg ada big distinctive. slh pkai jd slh meaning.

okla smua bro-bro..thanks for the info and what a nice discussion we're having here eh.

salam to all and have a nice day dear kind sir.

cheers

Anon yang tak OK berkata...

"salah pakai jadi salah meaning .." hmm dalam maksudnya tu.

aku bukan loyar lah. a simple google search does wonders.

kō⋅rŏxx berkata...

Law savvy anon, you're awsm!

Pegawai SKMM tak hormat Hanief punya human right?

Tot, dari audio recording tu, memang bunyinya macam pegawai-pegawai tu buli Hanief. Tapi aku tak rasa diorang tu berlagak. Cuma penjawat awam beruniform kat sini secara pukalnya memang tak articulate. Diorang tak diasuh untuk berdebat atau bercakap dengan terang dan teratur.

(Sebagai contoh,) Bukan kau tak boleh beza mutu sidang media polis tempatan dengan polis negara lain. Being articulate is not part of their priority. Statement yang diorang buat, bukan amik peduli sensitiviti masyarakat. Jadi tak heran la kalau pegawai taraf rendah tak reti nak sampaikan arahan yang jelas kat orang yang disiasat. They're not trained to talk like a proper officer.

Aku tengok rancangan Cops, aku rasa macam polis dalam tv tu semuanya pelakon hebat dengan skrip yang ditulis dengan teliti. Sebab (kualiti) bahasa yang diorang guna masa nak mintak statement orang disiasat bunyinya jauh bebeno dari bahasa yang pegawai Malaysia guna.

Tapi mungkin jugak pegawai yang cakap dengan Hanief tu memang bukan manusia tech savvy. Sama ada dia tak tau nak mintak macam mana atau dia tak tau sangat pun apa yang dia nak mintak.

Uninformed, tak articulate dan mungkin kurang courteous. Tapi kalau nak cakap tak hormat human right tu, aku rasa macam tak berapa kena je.

Mintak password tu mungkin part of the purview. Tapi Hanief dah mengaku tu blog dia. Lepas dah mengaku secara lisan, dia boleh cakap dia enggan bekerjasama untuk beri password (refuse to cooperate in disclosing my password) sebab password tu boleh akses lebih dari sekadar blog dia. Dah luar bidang siasatan (assuming kes yang SKMM siasat tu cuma untuk blog dan Youtube Hanief je, tak termasuk email dan lain-lain.) Atau, mungkin Hanief memang dah cakap, tapi pegawai tu berkeras jugak?