Mac 17, 2011

Membaca Mangga atau Membaca Bible?

1. Aku cukup tak memahami kenapa ada pihak yang takut betul dengan kemasukan Bible berbahasa Melayu?

2. Bagaimana dengan hak penganut Kristian yang hanya pandai berbahasa Melayu dan langsung tak faham bagaimana nak baca English?

3. Adakah kerajaan sedang "melindungi" orang-orang Islam dari pengaruh ajaran Kristian yang memang semua sudah sedia maklum sedang tersebar luas  Malaysia adalah antara sasaran utama ajaran missionary Kristian ini?

4. Jika itu yang kerajaan buat,apa yang jabatan Agama buat dengan Mufti-Mufti Malaysia yang kadangkala nampak melebihkan politik dahulu berbanding agama?Kita sendiri banyak tinggalkan agama sewaktu pembangunan negara kita.

5. Atau,kerajaan berbuat demikian kerana sedar,orang Melayu ni tidaklah sepandai mana dan sangat mudah terpengaruh?Sebab itu kerajaan takut dengan kemasukan Bible berbahasa Melayu ini.

6. Jika orang Melayu itu sangat mudah terpengaruh dan mudah ditarik ke sana sini,bukankah itu senjata utama yang selalu digunakan oleh Kerajaan setiap kali pilihan raya?Sebab itu mutu perkhidmatan awam kita takkan bertambah baik selagi orang atas berperangai sedemikian dan yang bawah takut nak memperbetulkan keadaan (atau terpaksa jadi pak turut).

7.Salahkah mengkaji Injil? Cuba tanya pakar agama kita.

8. Jika kemasukan Injil berbahasa Melayu adalah sesuatu yang menjadi satu isu yang sangat besar pada Malaysia kerana takut dengan pengaruhnya...kenapa majalah Mangga langsung tidak pernah jadi isu pada Kerajaan?

9. Sekurang-kurangnya Bible tidak ada gadis2 yang terbuka kelangkangnya.

10. Sangat mudah dapat ereksi apabila membaca majalah Mangga di kedai dan amat memalukan apabila kejadian itu berlaku di dalam kedai yang ramai orang.

56 ulasan:

mr edz berkata...

jangan takut.. orang melayu ni malas membaca.. cuma suka tenggok gambar jer.. itupun gambar porno.

-thethinker- berkata...

budak melayu , flash card ABC pun tak berminat , tapi bab artis , dari A - Z dia bole bilang ..

-thethinker- berkata...

sumber melancap pun datang dari majalah mangga , URTV

Tanpa Nama berkata...

ba alif nga nga betul org yang selalu beli majalah mangga tu.

anis berkata...

la..aku ingatkan diorang halang sebab penggunaan Allah rupanya sebab bahasa melayu ke....

member2 aku cakap klu mcm tu betulkan saje perkataan tu memandangkan God=Tuhan..

hm...entahlah...kalau ko tengok kat yahoo pasal isu ni, mcm2 orang komen...

ade sape2 jumpa video yg diorang ajuk laungan azan tu? aku tak tgk lg..ko ade tak mantot?

Hikari berkata...

mangga/urtv/yg sewaktu dgnnya = lagha = umpama virus trojan menerobos ke segenap kepala hotak..

aku penah baca bible (kt bilik hotel ada bible free) alhamdulillah tak pulak aku terpengaruh, malahan aku dapat pengetahuan tentang byk perbezaan.

erinn kechiik berkata...

magga dah semakin mengarut dr dulo. Suke letak pic sessyy. geli.

azeera azeez berkata...

tapi kalau ikut sejarah pun, bibble itu ialah kitab injil yang telah dipesongkan isinya..kalau penganut kristian yang baca takperla sebab itu ialah kepercayaan mereka, cuma kalau orang islam yang nipis imannya yang baca takut timbul keraguan, tapi kalau sekadar ingin tahu dan iman sebagai Islam masih menebal dalam dada, kita takkan mudah terpengaruh... baca seperti menimba ilmu, nilai yang baik kita ikut..yang bertengangan dengan kitab suci al quran, kita abaikan..mana mana agama pun menyarankan berbuat kebaikan, cuma bab kepercayaan kepada tuhan tu yang berbeza beza...

~sekadar pendapat yang tidak seberapa~

Khairi berkata...

pak-pak menteri takde masa nak pk mende2 kecik mcm ni.

kecik.

ya kecik.

Encik Sood berkata...

Mangga tu perosak minda. Titik.

Nerzhul berkata...

Kalau Quran pun tak ramai yang baca...yang ada tafsir pun tak baca...tak perlu takut dengan Bible agaknya.

Raden berkata...

mangga/urtv tu bole la disamakan seperti katalog gadis2 utk pak menteri/kerabat/golongan elit pilih...nak wat gundik/bini

"aku suka yg ni la, nnti aku call sapa pengurus dia"

che'ila berkata...

Orang Islam paranoid sangat...sikit2 rosak akidah..jadah apa tah nak rosak akidah baca Bible..

Tanpa Nama berkata...

pernah dengar bukake?

itu yang aku buat dengan majalah mangga atau URTV....tak dapat yang betul, pic pon jadilah..hehehe

Qaseh Mutiara berkata...

baca Mangga tak rosak akidah kot...bagi diorang yang buta ni.sedarlah phak2 yg brtanggungjawab dgn majalah2 perosak bangsa ni.jgan buat aku malu jadi mlayu.

Apple berkata...

btul tu.. bc quran pon blom tentu ada, ni kan nk bc bible.. org islam skit2 bcakap pasal terpesong akidah.. ckit2 nak tunding jari pada agama lain[terutama kristian].. tapi tak tau agama lain sangat menghormati islam tapi islam de ke mhormati agama lain??? x paham la..

redbean berkata...

point no10: buat lelaki tidak bole berjalan dgn sempurna utk keluar dari kedai..

RABUN berkata...

manga tak boleh kaco woo..itu yellow pages untuk pak menteri malaysia

AkuMuzikFilem berkata...

ahmad deedat baca injil untuk berhujah dengan paderi dorang. zakir naik mengkaji kitab hindu mencari titik persamaan dengan islam. takde apa yang salah. rigid

SyncRo MEOR berkata...

mantot,


OUR CURRENT BIBLE (YANG ORANG PANGGIL THE HOLY BIBLE TU HA) BUKAN INJIL TAU.

BUKAN INJIL..

CHRISTIAN BIBLES SEKARANG ADALAH KOMPILASI HUJAH2 ORANG2 DULU YANG MENDAKWA DIDATANGI TUHAN AKA THE HOLY SPIRIT/THE HOLY GHOST.

KALAU BUKAK BIBLE TU KAN, BANYAK LA BOOKS OF MACAM2. EG. BOOK OF JONAH, BOOK OF DEUTERONOMY, BOOK OF KINGS AND SO ON.

INJIL KITA ORANG ISLAM ADALAH BOOK OF ISA JE. TAKDE BOOK OF SAPE2. NABI ISA YANG DINABIKAN DAN DITURUNKAN KITAB SUCI. DALAM BIBLE MASA KINI, TAKDE PUN THE BOOK JESUS.

WHAT'S LEFT THERE IS ONLY BITS AND PIECES OF WHAT THE ORIGINAL BOOK (BOOK OF JESUS/THE HOLY BOOK OF INJIL/THE WORD OF GOD ALMIGHTY) HAS LEFT.

SyncRo MEOR berkata...

mantot,


OUR CURRENT BIBLE (YANG ORANG PANGGIL THE HOLY BIBLE TU HA) BUKAN INJIL TAU.

BUKAN INJIL..

CHRISTIAN BIBLES SEKARANG ADALAH KOMPILASI HUJAH2 ORANG2 DULU YANG MENDAKWA DIDATANGI TUHAN AKA THE HOLY SPIRIT/THE HOLY GHOST.

KALAU BUKAK BIBLE TU KAN, BANYAK LA BOOKS OF MACAM2. EG. BOOK OF JONAH, BOOK OF DEUTERONOMY, BOOK OF KINGS AND SO ON.

INJIL KITA ORANG ISLAM ADALAH BOOK OF ISA JE. TAKDE BOOK OF SAPE2. NABI ISA YANG DINABIKAN DAN DITURUNKAN KITAB SUCI. DALAM BIBLE MASA KINI, TAKDE PUN THE BOOK JESUS.

WHAT'S LEFT THERE IS ONLY BITS AND PIECES OF WHAT THE ORIGINAL BOOK (BOOK OF JESUS/THE HOLY BOOK OF INJIL/THE WORD OF GOD ALMIGHTY) HAS LEFT.

eszol raar berkata...

point no 7

meh sini tunjuk injil yg wujud lg atas muka bumi ni

tu sume bible bang

bible bm bg budak2 melayu senang baca

tu je ko kne phm

wunny berkata...

uurrmmm..rasanya xderla isu besar...
every little tiny things yg kite baca boleh menyebabkan apa2 happen kalau kite sendiri terlampau taksub dgnnya..
xkesahlah mangga or bible..xsalah kalau kite membaca bible sekadar untuk mengetahui tetapi jgn terlampau taksub sehingga boleh mengaburi semua. Bible yg xdibahasa melayukn pn org melayu skrg dh boleh fhm..Yang penting akal yg waras boleh berfikir yang mana betul dan salahnya. Islam dah cukup sempurna..=)

Ann berkata...

aku setju ngn pdgn ko.....mlh ramai jer ulama2 baca n kaji kitab2 len...

mslh utama bukan bible tu sdiri, tp byk lg pengaruh2 len yg mybbkan nilai2 moral smkin runtuh..

Tanpa Nama berkata...

huhuhu.. betullah

yang aku heran, takde plak fanpage kat FB ker buat Kami membantah Majalah Mangga terus diterbitkan...

ck slmh berkata...

buah mangga sedap dan manis!

PMsia berkata...

Kalau semua orang islam baca alquran dan amalkan tidak timbul masalah bible BM kalau baca pun sekadar mengkaji tak salah yg penting iman mesti tetap..

~M-i-M~ berkata...

wahai admin..
tlong lah jgn sntuh bab agama mcm ni...
pnggunaan BM dlm bible adalah dr aspek akidah...
tp gmbr porno2 ini tidak mngganggu akidah,tetapi mnjurus kpd dosa besar yang amat berat...

antara hkuman kpd mrka yg murtad adalah hukman mati,
tp kpd pelaku maksiat akan disebat...
(anda boleh lihat bgaimana jauh bezanya dua hukum ini...)

bkn saya mksudkn tidak mngapa utk berbuat mksiat,ttpi ini soal akidah...
saya mrupakan seorang yg khilaf dlm agama...
ini mrupakan pndapat dn pndangan saya...

jgn kita sesekali memesongkan akidah umat Islam kita sndiri...
*saya yg KHILAF...

Tanpa Nama berkata...

Dalam Injil ada cerita penghinaan kepada Nabi-Nabi alaihimussalam, perkara yang mempengaruhi aqidah.

Kesimpulannya: rosak aqidah >>>> rosak sebab benda2 lain.

Tanpa Nama berkata...

^^ maksud aku Injil yg sekarang ni. sebab ada sebahagian dalam Injil tu ada yg baik dan conform dgn Islam. dan sebahagian yg lain telah diubah.

KISAH CINTA NASI LEMAK berkata...

orang tak kuat iman dikhuatiri akan keliru antara bible dan al quran. cuba salah satu muka surat bible tu dikoyak dan kemudian diberikan kepada nora danish baca, mesti dia tak dapat bezakan itu adalah keratan bible atau al quran.

aku tak sokong bible dimelayukan. lindunglah islam dengan apa cara sekalipun. jgn timbulkan perasaan keliru dalam kaum islam yang imannya lemah. kalau budak kecik baca apa macam??? tak ke keliru nanti dia?

jangan jadikan majalah mangga sebagai alasan utk bible dimelayukan.. wakakakakakaka!!!! biarlah mangga tu salah satu penyebab rosak akhlak, jangan la ada lagi perkara yang boleh buat umat islam terpesong AQIDAH.

kita tak tau strategi orang kristian. weeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

La..yang kat internet ada Bahasa Indonesia terang2an, camne la nak halang? keje B***H namanya, macam la tak boleh nak google kan. Hmm..aku pernahla baca Bible ni, not the whole Bible la banyak wei, takde keje la pulak, actually takde apa yang nak dirisaukan pon. Apa dalam Bible ada banyak jugak verses yang cakap tuhan itu satu , dan yg menariknya takde pon yang cakap mengenai konsep trinity..hmmm..so?bagi aku, bertambah kepercayaan pada agama Islam yg syumul & lengkap, melengkapi agama yang dibawa nabi terdahulu.

Tanpa Nama berkata...

Masalahnya bukan bible tu english ke melayu. masalahnya kenapa taknak kaji dan paham Al-Quran? kenapa taknak ikut cara nabi amalkan Islam?

kalau kefahaman dan keyakinan kita jelas tak payah risau apa orang lain nak buat.

tak payah baca bible pun dah berapa ramai melayu rosak akidah. berapa ramai yang hidup bertuhankan duit dan dunia. tu bukan rosak akidah ke namanya.

salim berkata...

aku pun tak sokong bible dimelayukan tapi untuk orang macam aku memang tak akan pandang bible sebab :
- aku tak heran dan tak teringin pun nak baca isi kandungannya
- aku takde masa nak kaji-kaji isi kandungannya macam ulama ke sebab al-quran sendiri pun aku tak habis faham, hanya tahu membaca je tu pun tajwid lintang pukang..insyallah aku akan dalami bab tajwid..

cuma kalau nak halang bible dimelayukan, alang-alang tu 'diorang' pergi lah halang perkara-perkara yang merosakkan akidah umat islam malaysia..yang lebih dasyat lagi dalam merosakkan akidah di malaysia ni...
banyak lagi..bukan setakat bible saje...

"jangan kita sibuk tegur anak orang lain sedangkan anak sendiri lagi tak senonoh dari anak orang lain macam dalam drama-drama tu"

Mantot berkata...

bang..
tak baik kutuk Nora Danish jahil tak reti beza quran dgn bible.

hehe,
serius,aku tak tau lah mcm mana tak merosakkan akidah pasal mangga ni...boleh sapa2 terangkan?kalau budak2 baca,tengok awek pakai seksi,dia nak jugak pakai seksi,tak hirau hukum hakam..pd aku benda tu juga merosakkan akidah.

mcm mana satu benda yang merosakkan akhlak tidak pula merosakkan akidah?

Mantot berkata...

apa yang aku cuba tulis adalah..

percentage utk org Melayu baca Mangga lagi tinggi dr baca Bible..sbb brape kerat melayu nak bace bible.pegang pun dah kena sound dgn map bapak...

tp takde pun usaha nak halang mangga ni dr pihak yg ada kuasa

Tanpa Nama berkata...

quran tak baca habis lagi nak baca bible puloks. bodoh ke hapa.

Tanpa Nama berkata...

Kalau aku apa salahnya... Kenapa nak ditakutkan dgn Bible.Aku setuju bible dlm bahasa melayu di edarkan setidak tidaknya dpt belajar sedikit tentang penganutnya, bukan kita nak ikutnya.Setidak tidaknya kita bandingkan bible dgn Quran, baru kita tahu.Aku sendiri memiliki bible dalam kitab perjanjian lama.bagi aku tak salah kita membaca bible.Asalkan iman kita teguh.

donutkiddo berkata...

there's nothing to be scared of,i personally read books about Jesus,Christianity even my 12years old brother enjoy it .if you truly believe in your god,go ahead read it look around,there is nothing to worry about. yes i am a Muslim.

"Salahkah mengkaji Injil? Cuba tanya pakar agama kita."
saya bukan pakar, tapi saya rasa tidak salah.

aku seng berkata...

sepatutnya KERAjaan kena menghalang gerakan2 mengkristiankan orang Islam yang berlaku secara senyap2 di Malaysia ni, tp KERAjaan mcm buat dek je walaupun jumlah org Islam yang murtad makin hari makin bertambah. Bible dalam bahasa melayu ni untuk penganut2 Kristian yang berbangsa Melayu tp x pandai English supaya sng diorang nk baca nanti. Jadi orang Islam lps ni kena lah kuatkan akidah masing2, maybe 1day nanti anak2 kita akan tanya betul ke Allah tu ada anak @ Jesus tu anak Allah... kesimpulannya, baca lah al-quran dan fahamilah tafsirnya sekali, alhamdulillah kalo ramai orng Islam yang baca alquran dan dpt cari kebenaran dlm alquran dan kepalsuan yg ada di dlm bible ni. Demi keagungan dan kebesaran Mu ya Allah, sungguh aku yakin bahawa hanya Engkau lah Tuhan Yang Maha Satu, tiada yang lain selain Engkau.

Tanpa Nama berkata...

hahaha.ada yang tak paham apa yang ko cuba tulis kot tot.

benda remeh mcm majalah mangga tu pon xleh nak setel dan diremehkan.sebab dah lama sgt masyarakat kita disogok dgn majalah2 bodoh mcm tu skunk ni kira imun la.apa sgt la tgk pompuan pakai bikini posing tepi kolam renang kan?tgk videoporn baru kira maksiat besar kot,kahkahkahkah.

tapi psl benda2 yg kita dah remehkan ni lah penyebab segala benda besar yang timbul sekarang.


go to hell la dgn bible base melayu.kalau dimelayukan jgn baca dah la.sama mcm mangga jugak.kalau ada melayu yg terpengaruh baca bible melayu pun,bukan salah bible dimelayukan.tp dah memang takde basic agama yg kuat dalam diri.bukak mata tgk anak muda remaja skunk.korang ingat dorang bleh survive?kahkahkahkah

jgn cari salah siapa.sebab kita terlalu agungkan melayu.bukan agama.

.:rizaL:. berkata...

SyncRo MEOR:
tertarik dgn komen beliau kat ats

aRaN berkata...

saya suka entry ini !!!! :D

f_aRa_aINa989 berkata...

seksa tgk gmbr tu...

Apabila Isteri GEMUK selepas kahwin

Siberkop berkata...

Pada pendapat saya, abang Mantot tak perlu bangkitkan hal ini kot.

Takut nanti apa yg diniatkan tidak bertepatan dengan apa yg dibuat.

Dan takut juga ada antara pembaca yg kurang faham dengan apa yg ingin disampaikan. Susah tu.

iono berkata...

sangat faham & suka entry ini

Quran da cukup complete,TIADA kitab lain yg boleh beat quran.. cume nye kita baca injil sbg kajian ingin tahu mengapa mereka terpesong dr konsep Tuhan itu Esa.

majalah Mangga lg bahaya..boleh dikategori porn versi sanggap

Anon 11:08 agakla bila tu bole habis baca quran? lain x komen pakai otak la skit

yetzack berkata...

quran pon malas baca..ada ke budak muda nak pegi baca bible tu? biasa la setengah orang melayu.pantang disentuh perkataan melayu,mula naik jadi hero.macam telor,pantang digosok mula naik.

~M-i-M~ berkata...

ADMIN...
BOLEH TAK KO TERANGKN MAKSUD AKIDAH??

AKU PUN NAK TAU JUGAK APA MAKSUD AKIDAH YANG SEBENARNYA...
SBB ITU APA YG PERLU KITA TAHU SEBELUM KITA SENTUH BAB2 AKIDAH NI...

^_^

Tanpa Nama berkata...

aku rasa pasal bible tuh tak perlu risau. coz bab baca membaca ni orang Melayu memang MALAS kan? kan? haha tapi kalau majalah mangga lain cerita, they buy it just for the pics. janji bible takde illustration, no worries at all

KISAH CINTA NASI LEMAK berkata...

aqidah adalah pegangan dan kepercayaan. silap sikit aqidah, gugurlah iman. rukun iman tu adalah aqidah.

akhlak adalah luaran yg dilihat melalui perbuatan dan penampilan bagi orang islam.kata mat saleh, etika atau moraliti tapi versi islam. kalau akhlak rosak tapi masih percaya kepada RUKUN IMAN menunjukkan orang itu kurang iman tapi kalau aqidah takde (contoh dia cakap dia tak percaya pada hari akhirat), tu menunjukkan orang itu kosong iman.

tu bezanya mantot.

apa yang aku cuba maksudkan, mula2 orang kristian serang islam melalui akhlak, melalu tv dengan tayang filem2 tayang body. kemudian, orang islam pun ikut sekali, buat filem tayang body, buat magazine tayang body ala2 playboy.

skng, strategi orang kristian, adalah utk usik aqidah kita plak. salah satu caranya,paderi gereja beri pertolongan kepada orang2 islam yang fakir. mula2 orang fakir miskin terima duit dari mereka dan lama2 kemudian mungkin golongan ini akan baca bible melayu, dan seterusnya ahli keluarga golongan miskin tu.

selain dari tu mantot, fikirkan plak golongan mubaligh (pendakwah islam yg menyeru orang kafir peluk islam) dekat golongan orang2 asli di malaysia yang ada antaranya free thinker. susah la proses dakwah islam apabila dah ada saingan bila bible dimelayukan. orang asli mana terror english kalau dah duduk dekat area pedalaman.

kalau boleh kita kembangkan islam, mudahkan proses dakwah kita dengan elakkan saingan agama. kalau bible dimelayukan, yang dah islam mungkin ada keliru ada yang tak keliru... ruangan penyebaran islam utk dakwah plak jadi kecik bila kita kasi medium kepada agama lain utk dakwah agama diorang kepada orang lain. takkan nak 1 malaysia kot bab2 agama???

Tanpa Nama berkata...

bagi yang komen bible tu ajaran sesat.

korang tak sedar byk crita2 dari quran dtg dari bible. crita nabi2 dulu, tmasuk nabi adam, hawa, sampai ke nabi nuh smua ada dlm bible. nak bngga, keajaiban psal kapal nuh tu, tp tak tau bnda tu ada lam bible pulak. tu, crita tv3 (samson dan delilah)tajuk crita dh diambil dari kisah2 dlm bible. mereka yg kristian lagi tak bising, nak maki hamun sane sini. tapi ada pulak yg terhegeh hegeh nak ckap, kutuk itu, ini. quran tu dh habis bace ke? bible dan kristian tu dh wujud 500 tahun lebih awal dari islam. kalau btol org yg kutuk tu mulia, korang tau ke yg para ulama, ustaz dari luar negara smua acknowledge yg bible tu ajaran btol.kisah2 dari quran pun byk yg sama dngn bible. tu la. pemikiran sempit sngt. kalau nak tau fakta, jngan based on pa yg org kata je. tngok rncngan mcm discovery channel jugak. tu la. kdg2 bngsa mlayu ni taknak ngaku kalau dh silap. tak dapat nak ditegur ckit. melenting trus.

Tanpa Nama berkata...

saye da bace da bible. sy pon ade bible sendiri... memang la byk yg xbetul pon da di ubah dari quran, tapi ape yg sy nampak bile kite da bace terjemahan quran tu, then kite bace pulak terjemahan bible, insyaAllah bertambah kuat keyakinan kite kat islam.. xde nye terpengaruh.. biarla nak melayu kan bible ke ape.. agama laen ade hak diorg jugak utk dpt kefahaman bahasa melayu kn.. kite ni pon kene la mantapkan agama sendiri.. watpe nak takot kalau da taw islam betol.. xkan xyakin ngan agama sendiri kot.. cubela bace terjemahan quran tu..

Tanpa Nama berkata...

haha..klu ada bible dlm BM pun korang ingat Melayu ni nak bace ke?
Quran pun x penah buka..

Tanpa Nama berkata...

Sebagai umat Islam..aqidah merupakan tunjang atau akar dalam diri kita sebagai umat islam..kalau elok akarnya..batang pkok akakn tumbuh elok..tidak buruk..tiada defects..batang pokok itulah iman...elok pokok dan dahan2nya maka elok lah buah yang dikeluarkannya...buah itulah akhlak...pendek kata aqidah itu penting...dan org kafir sememangnya tujuan mereka mahu melemahkan aqidah umat islam..saya tidak sokong bible dimelayukan...kerna itu caranya mereka melemahkan aqidah kita dalam diam....nauzubillah

Tanpa Nama berkata...

kristian, bible- wujud 500 years before Islam.
and you're saying Bible diubah dari quran?
bodoh mcm gampang.
dlm bible mmg tertulis segala2 maksud dlm bible tidak boleh diubah.
tetapi ayat boleh disuaikan untuk kesenangan para penganut.
and bible bukan injil. injil merupakan bab yang terdapat dalam bible.
orang cakap as if korang paham bnda dlm bible. bangang.

is the belief of your religion is so shallow that a meer presence of the bible and the cross already scared you off?

John Gonzales Jolzzlea berkata...

Sya yg orng nasrani pun baca quran dan sejarah nabi mohammad dlm bahasa melayu tak ada masalah.x jd maulaf pun.bg ygberkata baible telah dipalsukan.?aku nak tanya siapa yg dulu quran kah alkitab.klu mengikut logik yg terkemudian adalah palsu wlaupun ada persamaan.contoh hphone nokia pertama kali buat adalah asli.dan jika china buat nokia yg sama model hp asal pasti palsu.dia cuma tiru tp tak akan sama.fikir2kan lah.