Mac 26, 2011

Kerajaan Malaysia Jangan Jadi Balaci Amerika



Sama-samalah kita bantah orang Malaysia daripada jadi kuli batak Amerika dekat loji pemprosesan tanah jarang di Pahang.Jangan jadi bodoh.Kalau kerajaan bodoh,kita sebagai rakyat jangan jadi bodoh.

Mereka datang bawa duit,bawa pelaburan,kita tadah mulut tadah tangan kena kencing,kena berak
Orang kita sengsara,orang sana bahagia,pemimpin kita yang kaya raya dan diorang takde pun kena sengsara.
Alasan yang akan keluar adalah "mencipta peluang pekerjaan" atau "kos pelaburan yang dapat digunakan dalam pembangunan Malaysia." Pedulikkan semua itu.Pemimpin kita dah kabur mata nampak duit.

Cuba fikir,

1. Kenapa orang luar datang sini buat loji tu besar-besar,kalau benda tu bagus kepada ekonomi dan bagus kepada negara di mana loji tu diletakkan?

2. Kenapa dia tak buat kat tanah dia sendiri yang berpuluh kali ganda besarnya daripada Malaysia?

3. Jika orang luar sendiri tak bukak loji dekat negara dia sendiri,
kenapa kita terhegeh-hegeh nak bagi dia tempat nak bukak loji tu?

Bukak lah mata anda.
Ini bukan soal politik.Ini soal masa depan kita.
Selagi kita tak bangun dan kata "TIDAK" kepada benda2 camni,
anak cucu aku,kau semua akan terus jadi mangsa pemimpin yang tamak
dan nak kenyangkan keluarga dia tujuh keturunan.

Kau takkan nampak anak Menteri kerja kat loji camtu.

29 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Terbaik

Enchaoz berkata...

eskusmi.. tapi kan.. kemampuan kite stakat bercerita bercakap mcm gini jer lah.. ok... ak ckp, tidak pd loji...tp sape denga?? ak rs kalo jerit sampai pecah trakea pun belum tentu ade org dengar, apetah lagi nk amik port.. i'm just saying la kan.. sbb what has to be done, is done.. mmg la tanak loji tu.. tp tak nak pun, bkn kite yg decide..... and you're saying??

Tanpa Nama berkata...

bukan amerika. company dri australia tapi takde beza.. dua2 polis.

Mantot berkata...

1. mmg takleh nak buat apa Dik sbb projek tu dah jalan.hujung tahun ni shipment pertama mineral akan tiba.

2. mmg kerajaan tak dengar tapi kalau makin ramai orang macam kau dalam Malaysia masa akan datang,Parlimen akan dipenuhi oleh orang macam kau yang fikir dulu baik buruk utk negara sebelum fikir keuntungan monetary.

3. kalau kau tak suka dan kau diam sebab kau tau kau takkan menang,naik lemak la kerajaan buat apa2 pun sbb diorang tau org mcm kau tak suka,tapi diam.

4. bukan kau yang decide?ye ke?Kau yang decide!Jadi,ceritakan kat kawan2 kau apa yang kau fikir,dengar cerita dia,decide ikut pemikiran masing2.Undi lah nanti mana yang kau rasa elok.

Apple berkata...

betul2 betul..

setsumei berkata...

@Enchaoz yes anda boleh bersuara dengan mengundi..buat pilihan yang bijak bak kata MUTIARA KATA
absolute power corrupt absolutely

bermakna kalau satu parti politik itu terlalu berkuasa maka semestinya dia akan korup oleh itu seimbangkan undi anda

afi the great berkata...

aku dgr...dan aku akan sampaikan dekat org lain...nabi dulu berdakwah xder org pun nak dgr...syukurlah sbb dakwah nabi tu ko jd org islam...

Encik Sood berkata...

aku rasa satu menda gomen dah berjaya buat ialah dengan buat budak2 sekarang kurang alert tentang menda2 camni. diorang dah terlalu banyak disogok dengan hiburan... jadi apa yang lebih penting, kebaikan ummah dan mayarakat... diorang akan dismiss sebagai 'tak best' atau 'buat apa bising? bukan diorang dengar pun'.
sedih aku. kalau bukan kita yang peduli, siapa lagi?
takkan nak jadi puppet je?

rabun berkata...

ada yang masih tak nampak kuasa rakyat... kerajaan dah bikin otak kita berkarat, mcm dah jadi kat minah eskusmi tu...

Encik Sood berkata...

btw eskusmi tu apa hah? ke aku ni dah kolot dan tak trendy lagi? heh.

Tanpa Nama berkata...

minah eskumi ni..kalau kerajaan suruh terjun lombong pun dia terjun..sebab kerajaan decide.

Master Yoda berkata...

Setuju Encik Sood atas komen anda yg pertama

buruh yang hensem berkata...

ape la korang.si eskusmi tu nak bertanya. jangan la kondem. biar kasi penerangan sampai jelas kepada orang yang nak tahu.
kalo ko kondem, secara tak langsung buat dia rasa menyampah nak tanya. apala. pastu tau pulak nak marah kalo orang sokong kerajaan. yang nak berjinak dengan kuasa rakyat dianggap mentah + tak tau apa². mentaliti korang tu kena perbetulkan dulu.
kita sama² kasi fakta.sebab yang benar tu takkan berubah, yang tipu tu je selalu berubah-ubah supaya nampak "macam" benar.

Encik Sood berkata...

hehe. aku tak anggap gadis eskusmi tu tak tahu apa2 dan 'mentah'. aku rasa dia ada potential tapi dia kena asah lagi sikap enkuiri dia tuh. maybe dia pernah bertanya, dan lepas tu kita orang dewasa ni buat bodoh kat dia... pastu dia pun give up.
buruh, kau hensem. aku setuju dengan kau.

buruh yang hensem berkata...

oh yeah encik sood.high 5!aku dapat merasakan yang kau pun hensem.jom maghrib!

crayon berkata...

eskusmi? hahahaha..

thought O adahuys berkata...

wow!
kalau la boleh convert video ni dalam bahasa ibunda..bole tarbiah makcik-makcik yg dah "tepu" tu...
btw. tq 4 sharing..

Tanpa Nama berkata...

bayangkan mineral rare earth masuk dalam sistem air minuman, makanan oksigen...beware kuantan

anis berkata...

setuju dgn anon 27 march,12;23am 110%.sisa yang akan bercampur dalam air bawah tanah,memang kerajaan bee end gila.

rudy berkata...

1. yang ini dodgy. sebab kenapa dia tak buat kat australia terus. dah siap boleh eksport ke china. lng boleh buat, tapi yang ini tolak kat sini.

2. kilang kat gebeng ini dia nak process thorium dari australia, kira senang cakap rendah sikit lagi la dari plutonium tuh.

3. dua2 boleh buat feedstock utk nuke power tapi plutonium ada lebih skit advantage dia sebab boleh buat feedstock bom atom.

rudy berkata...

ada sedikit ralat. bukan plutonium tapi uranium.

thorium kurang skit radioaktifnya dari uranium.

Mantot berkata...

hebat kau Rudy.

tapi aku still tak faham,kau against atau kau sokong projek tu kat Malaysia?

based on ayat kau,nampak mcm keburukan benda tu mengatasi kebaikan dia.mungkin kau lagi paham psl benda ni dan kau boleh terangkan lagi jelas

rudy berkata...

1. aku tak setuju projek ni.

2. Di China ada plant macam ini tapi jauh dari orang ramai. nun di Inner Mongolia. orang tak ramai.

3. 25km dekat sangat dengan Kuantan. Bila aku mula baca, aku question mengapa Lynas tak buat kat Australia sendiri, dekat dengan lombong thorium diaorang.

4. sebab2 apa tak buat kat Australia yang aku boleh agak:- union diaorang kuat (atau manja?)sampaikan kalau hujan sikit tak nak buat kerja. yang ini aku ada pengalaman sbb kena kat batang hidung sendri. benda macam ni boleh buat project delay dan rugi berbilion2 usd investment. projek cost banyak macam gini lepas tu nak kena tambah pulak lah variation order yang merepek2 sebab kerenah union.

5. another reason sebab material tu sendiri lah. aku suspect sebab Aussie punya stringent rules lah kot sampai terlalu mahal kalau nak buat kat sana sendiri baik buat kat tempat lain.

6. betul thorium tu kurang skit dari uranium, but still dangerous. see point 2. China pun buat kat tempat yang takde orang kat tepi gurun.

7. amboi, aku setuju, aku hebat la ye? kalau tak dipanggil binatang pula.

8. come to think of it, aku memula sampai sini because of the malay babes pics kot.

rudy berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
erinn kechiik berkata...

TERBAIK

sy setuju dgn apa yg awak tulis.

Mantot berkata...

bila masa aku panggil kau binatang?

buruh berkata...

rudy emo

Tanpa Nama berkata...

projek tu dah onnnnn....

Tanpa Nama berkata...

emo? entry tadah tangan tangan mulut kena kencing kena berak lah yang emo.

emo taik kucing porno murahan

sial