Mac 29, 2011

10 Benda Menakjubkan Mengenai Politik Malaysia


1. Anda didapati rasuah,anda dijatuhkan hukuman dalam parti kemudiannya anda buat comeback.Anda katakan itu bukan rasuah,itu politik wang.Selepas membuat comeback yang berjaya,anda boleh menang pilihanraya dan selepas itu anda dapat pula jawatan Pengerusi FELDA.

2. Anda dituduh merogol seorang remaja bawah umur sehingga dia mengandung.Memang gadis itu mengandung,memang dia dah dihantar ke sekolah pemulihan akhlak tapi anda terlepas tuduhan.Karier politik anda tenggelam sekejap tapi bagaimanapun anda tetap berjaya jadi Pengewrusi RISDA.

3. Perdana Menteri adalah seorang yang cuba memupuk semangat berbilang kaum di kalangan rakyatnya.Presiden UMNO pula bermati-matian mempertahankan satu bangsa sebagai tuan di kalangan rakyatnya.

4. Buruk macam mana pun perangai pemimpin,bila mereka meninggal,mereka akan tetap dikenang sebagai wira atau patriot Malaysia.

5. Islam adalah agama rasmi Malaysia.Tetapi,apabila sebuah kerajaan negeri dikecam dan diserang oleh pemimpin bukan Islam mengenai pengharaman loteri,apa yang kerajaan pusat mampu lakukan adalah biarkan sahaja kerana pemahaman politik yang berlawanan.

6. Negara mana lagi anda akan jumpa isteri Perdana Menteri mempunyai tanggungjawab yang sangat besar dalam pembangunan sesebuah negara?

7. Rakyat digesa beli barangan buatan Malaysia jadi ramai yang beli kereta Proton.Menteri beli kereta luar sebab tak yakin dengan kereta Proton.

8. Cuba periksa kelulusan menteri Kabinet Malaysia dan bandingkan dengan portfolio yang dipegang.Ada banyak benda pelik di situ.Nampak jelas pengaruh berpolitik overrule kelayakan seseorang.

9. Orang Cina cuba bela orang Melayu yang jadi mangsa rogol kena hantar ISA,orang Melayu yang merogol dibebaskan.

10. Kerajaan mana dalam dunia yang takut dengan seorang lelaki yang dikatakan peliwat,perampas isteri orang dan pelanggan pelacur?

43 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

eheh..1st!!!

Tanpa Nama berkata...

Politik Malaysia = sarkis :P

zacrin berkata...

selagi pemimpin tertinggi x amal cara hidup islam..negara islam sekadar nama jer

Aini Syakimah Shuyuti berkata...

Naudzubillah... Semoga masih lagi ada pejuang2 yang mencantas ideologi politik mereka. Allahu Akbar!

Tanpa Nama berkata...

huhu, nice... tapi hanya menyingkap sebahagian, patutnye lebih general... nampak "bias" di situ...

papepun mmg penat dgn keletah politik malaysia, menunding jari x kira mana pihak, mangsanya rakyat sendiri,

penat dgn penyokong "ekstrem" parti2 politik samada bn or pr, cz hipokrit & menyusahkan org...

mr edz berkata...

sakit hati betul aku kat pengerusi Felda yang baru ni.. yang lantik pun bodoh..

Mantot berkata...

utk mengelakkan bias,
cuba tulis kat sini apa yang pelik mengenai "sebahagian lagi" yang anda maksudkan,anon.

nanti aku update dan masukkan.

DOVE... berkata...

nak pindah duduk alaska lah mcmni...

Stereo Mouth berkata...

criteria for the United Morons of The Retarded Nation leh ni.. haha

Pami Ripin berkata...

Kepimpinan melalui tauladan...no wonder lah benda menakjubkan ni terjadi kat Malaysia...hehe

Siberkop berkata...

Mana-mana parti pasti ada kelemahan. Dari yang berjuang atas nama Islam kepada yang terlalu mentikberatkan agenda perkauman.

Itu memang masalah tapi kita tak banyak pilihan lain.

Mari berganding bahu jatuhkan pemerintah sekarang supaya kita boleh nilai pemerintah baru.

Kalau yg baru tu pun semacam juga, jatuhkan balik.

Itu agenda kita sekarang.

ain fathihah berkata...

sentap hati mak, nak.

hehe

Raden berkata...

anon 10:18 ckp bias?? mcmner tu?? maknanyer kalau x attack PR (segan nak ckp ker) tu kira bias?? isunyer betul atau x menda2 yg mantot ckp?? bias x bias tu citer lain??

rakyat jadi mangsa?? mangsa sapa?? sejak bila lak dasar2 PR bole wat rakyat jadi mangsa?? dasar2 PR ker yg run the country skrg ni?? tapi aku setuju la ngan ko... skrg ni mmg rakyat jadi mangsa, cuma ko kena detailkan la mangsa sapa (segan nak ckp BN ker)

penat ngan PR or BN?? alaaaa... ni kira ayat stended penyokong BN yg malu nak ngaku

Tanpa Nama berkata...

Aku akan sokong BN dari PR,sbb tak nak nanti Malaysia ku jadi mcm Penang..hang pa confident ka??

Tanpa Nama berkata...

Tolong lah bagi contoh politik negara mana yg tak SARKIS?? Suma sama je..parti politik Malaysia yg tak sarkis,parti mana? Najib? Guan Eng?Anwar?Nik Aziz?..aduyai..suma org2 diatas ada gak Sarkisnya!! So,sarkis mana yg kita nak pilih??

Tanpa Nama berkata...

Each political party have a state in running.If u CLAIM that you're the RIGHT party to run the country,then PROVE IT!! Ini alasan tk blh nak develop sbb kerajaan pusat,pilih kasih.Hang kata hang terrer,hang baguih,cuba lah buat dgn capasity negeri masing2!!

Khairi berkata...

10 je ke wes, aku rasa2 ada byk lg ni...

Saya Sokong PR berkata...

anon : Aku akan sokong BN dari PR,sbb tak nak nanti Malaysia ku jadi mcm Penang..hang pa confident ka??

March 29, 2011 1:52:00 PM GMT+08:00

kahkahkah...
komen pencacai paling sampah..
penang dh jd camtu sejak dr GERAKAN lg..
lepas nih kalo DAP ilang undi kat penang, maka GERAKAN naik balik jd ketua menteri..
kesudahannya sama saja..apekah tololnya anon ini?..

Tanpa Nama berkata...

Anon 2:03pm

alif nun mim wau = sarkis

P.Ramlee mmg genius. dia dah nampak dah geng gerombolan nih spesies sesuai duduk kat ZOO NEGARA. kui kui kui...

Tanpa Nama berkata...

typo; shud be~ alif mim nun wau

Wan berkata...

btol3

kalau kt cina perasuah dah kena hukuman mati,tapi Malaysia boleh pe
gang jawatan lagi.

jijik pulak aku tengok,surat khabar pun pasal liwat,pelacur, dan seangkatannya.

to anan,salah satu negara tal sarkis uk.Malaysia ja yang sarkis dia melampau2.

Wan berkata...

*to anon salah satu negara tak sarkis adalah uk,aku rasa byk lg

MuJE berkata...

aku suka gila yang no 6 tu

Tanpa Nama berkata...

ketua pemuda umno seksyen 8 shah alam ada rekod jenayah dadah dan pecah masuk.. pun org nak jadi pemimpin.. umno pun boleh approve gak.. mmg sengal..

che'ila berkata...

politik Malaysia tak bermaruah.

Mantot berkata...

Anon,jgn main tuduh aje psl Ketua Pemuda UMNO tu.

Hehe,
Bila cerita benda2 camni,mesti ade je cerita Penang jatuh kat orang Cina bila DAP bentuk Kerajaan....

Sedih betul aku baca komen2 camtu.
Lagilah aku sedih bila yang komen tu bukannya orang Penang dan tak pernah langsung pegi melawat Penang macam mana rupanya...

omarjais berkata...

Di Malaysia....Undang2 kita yg bikin...kata pendekar Mastur dalam Pendekar Bujang Lapok!

TanpaGraviti berkata...

No. 1 dan 2 tak akan sesekali berlaku di Jepun. If he's damned, he's damned forever.

Dan kita masih tertanya2 kenapa Msia susah beno nak maju (maju in terms of maju macam Jepun, bukan maju pongpangpongpang syok sendiri, ataupun maju sebab Hillary Clinton kata "Msia maju")

SL berkata...

tengok wall budak haram jadah nie..
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002227536150

Siberkop berkata...

Atau 'maju' mcm Melaka yer tak TanpaGraviti.

Majulah sgtttt!

CyCra~ berkata...

Kenapa dgn penang?sy rakyat marhein penang, menetap di penang, bekerja di penang..ape yg x confident dgn penang?bilangkali bercerita dgn org2 penang yg x reti politik or x extreme memana party, we belive BN X KAN dapat balik Penang..Ok ja kami menjalani hidup seharian..
Awat sblm ni org2 Penang kaya2 ka?suma umah banglo kat are Bt Ferringhi tu Melayu punya ka?
Menyampah btul bila asik mengata kat org Penang..dr dulu smpi la ni..melayu Penang mmg kat tahap mcm ni..cuma dl x nmpk sb x kuar paper..la ni bila ada pihak ambil tindakan kata kerajaan negeri kejam..apaaraaa.

Tanpa Nama berkata...

Each political party have a state in running.If u CLAIM that you're the RIGHT party to run the country,then PROVE IT!! Ini alasan tk blh nak develop sbb kerajaan pusat,pilih kasih.Hang kata hang terrer,hang baguih,cuba lah buat dgn capasity negeri masing2!!

March 29, 2011 2:10:00 PM GMT+08:00

dear anon : it seems that your stupidity level was below normal. am i wrong ?

mcm mana political party tersebut nak menaiktarafkan negeri mereka bila mereka dianaktirikan ?

ko rasa najib nak ke tolong pas bangunkan kelantan ? or najib akan bangunkan kelantan tanpa pas so nampak mcm pas xbuat kerja ?

sorry to say. u're too stupid to live. go kill yourself will you.

kid berkata...

negara Malaysia kah itu?

Amirul Al Hafiz berkata...

Hahaha..korang pon kat cni same mcm sarkis da aku tngk~

heatonxp berkata...

Kepada saudara Anonymous BN.

Lu sokong UMNO/BN? Tengok pembangunan PUTRAJAYA...PUTRAJAYA = FREEMASON = DAJJAL LAKNATULLAH...= PENYOKONG BN LAKNATULLAH. Putrajaya adalah Usaha MAHATHIR MENGKAPIRKAN MALAYSIA.

lihat usaha BN merosakkan ISLAM. Ceramah ketuanan MELAYU dlm masjid, KALAU ADA MUALAF dalam Masjid?? ANDA RASA apa dia buat???

Tanpa Nama berkata...

those stupid umno bn supporters will stay stupid,foreverrrr!!!!!face that as a fact,cant change their mind nor themselves,till the end...

Cik Bucken berkata...

pilih menteri tapi menteri xde kepakaran dalam bidang tu.woi! tgk la MP-MP kt singapore woi.xde kelulusan yg tggi xleh jdik menteri la...pegi beli cermin!muke penuh dgn daging rasuah je!hahaha

nadia berkata...

aku yg lmbt skali komen... x kesah la, janji aku nak jgk komen...

aku mmg berapa nak berkenan ngan UMNO.naper? sbbnya:

1. kat kg aku, masa BN menang, bersusun keta dlm kwsn rmh dia (ADUN), hidup mewah, bini ramai... bila kalah, x de pulak stail hidup camtu? ADUN PAS pulak sblknya, kl rmh kayu yg dihuni, rmh tu la smp the next election... and next election and next election....
2. skang aku ddk 'over the sea'. bkwn ngan geng UMNO. pernah jumpa menteri/ mantan menteri. mmg frust ngan perangai x islam geng2 ni. nak aku listkn 1 1 perangai x islam tu? cam biasa, minum arak (dah biasa ni beb. siap ada yg bgtau, 'ntah kenapa yg lain I bleh berenti, yg ni payah I nak berenti'), judi, bersekedudukan....
3. ke luar negeri konon atas tiket tugas rasmi. jumpa pelajar. program pun x tahu. penat shopping, blk hotel tido... program haram x join. jejak je kaki kat airport, mana nak shopping?
4. menteri pulak, 1 beg penuh duit. duit sapa aku x tahu. x nak tuduh. tp anggota rombongan bleh beli apa yg dia nak. x der duit? no hal, pak menteri sponsor. skali shopping hbs 20-30 ribu rm/per head. kl rombongan 10 org? saper yg shopping pakai duit sdinri mmg boleh tau, sbb mesti check harga. tgk mahal letak blk. shopping duit org, aku kesah apa kan?
5. beli keta mewah utk srg tokoh agama yg sgt dikenali d msia. tp tokoh tersebut tolak. sgt wibawa tokoh ini. & pendpt2nya stakat ini tidak pro mana2 pihak. alhamdulillah...
6. rmh srg menteri msia (pak mentua dia salah sorg dr trio glamer masakini)dekat ngan rmh tony blair (kwsn elit)... kaya kaya...
7. srg menteri (dulu jaga mara) bleh bg scholarship kat adik dia utk buat ACCA d london. penting sgt ke ada ACCA? x de x boleh ke? dpt scholarship, beli camera SLR...
8. jumpa sama2 geng UMNO dlm MSD, x tegur sapa sbb x sama team...
9. jumpa najib ngan vincent tan dlm sebuah kedai d london... hehehe... ape citer?

byk lg lah... malas dah nak tulis... korg akn kata, alah PKR, PAS pun sama jgk... ntah la, tp aku x jumpa lg...

aku undi tgk calon. aku x tgk parti. pedulik aku ngan parti. kl calon cam haprak conpem aku x undi... aku tahu komen aku x ilmiah. aku tgk pd benda2 basic ni je. kl dah perangai 'pejuang melayu' pun mcm dajal, nak sokong jgk ke? sblm bangsa lain jual kita, kita dah kena gadai ngan 'pejuang2 melayu' ni dulu aku rasa.... nak tunggu dia insaf? HAHAHAHAHAHAHA.... sah2 kena jual dulu....

Tanpa Nama berkata...

itukan lumrah dunia POLITIK - matlamat nyer KUASA. tak de besanya , di M'sia atau di mana pelusuk dunia taktiknya sama -sejak berkurun-kurun. Sekuat-kuat empire akhirnya tumbang diganti yang baru. rumusannya uruskan peranan masing-masing.Quote berkatalah si kuda kepada si babi yang berangan nak jadi anjing dalam filem "BABE", "the way things are is the way things are".

Tanpa Nama berkata...

kalau nak komen pasai Penang...tolonglah baca semula sejarah Penang.

Dari mula selepas merdeka ada melayu jadi KM Penang. ....tak adakan? so, dah lama dah Penang ini Cina punya. Melayu main jauh jauh ...

brat2104 berkata...

9 dan 2 adalah dr isu yg sama.. dan skrg, bila dia dah jd pengerusi tu, mmg keje dia tambah harta sendiri dan habiskan harta rakyat

ahmad berkata...

nadia....you mmg TERSANGAT BETOL...aku strt benci 'pejuang melayu' when i was 'over the sea'. Perangai mereka jelaas mcm u crite..may be u dok UK but i was in somewhre else..tp same je prangai pak mnteri n kroni yg dtng mlwat students...ARAK n the gang semua dia sapu...bile balik msia brckp pasal islam lak... btol perangai mcm HARAM..

yg dok sokong mereka skrng nih...pi mampos laaa...(bile kite crite bali kat msia ni mampos taknak percaya) smpai kiamat aku takkan sokong...

Tanpa Nama berkata...

point no 6 = epic