Mac 28, 2011

4 Benda Pelik Dekat Malaysia dan Beberapa Benda Pelik Yang Lain


Aku tak tau kalau korang nampak benda ni...

1. Kalau kau lepas makan dekat McD ke dan kau angkat tray yang kau dah makan,buang semua sisa dan sampah,letak balik tray dekat tempat letak tray,orang akan pandang pelik kat kau.Kau try buat camtu masa kau makan dengan member,member kau pun akan pandang pelik dengan kau.

2. Lepas shopping,kau pulangkan balik troli dekat trolley bay....akan adalah mata yang memandang dengan berminat kelakuan kau itu.

3. Kalau kau perasan,kat mana-mana tempat yang parking dia selalu packed,akan ada kereta-kereta mewah yang parking dekat parking untuk orang yang kurang upaya.Aku tak pasti sama ada diorang ni memang kurang upaya atau orang kaya memang kurang upaya nak berjalan.Mesti kereta mewah.Aku rasa diorang bajet pakai kereta mahal,orang tak berani sound.

4.Kalau anda semua perasanlah,apa-apa saja barang-barangan yang dijual oleh orang Melayu khasnya produk Melayu yang diendorsekan oleh seseorang yang kelihatan "kuat ibadat" atau "cerdik pandai," khasiat produk tu mesti melampau-lampau.

Tambahan Lain

1. Mr.Edz - kalau orang melayu berniaga mesti nak buat cara MLM

2. Encik Sood - kalau kita bangun bagi seat kat makcik/pregnant ladies/OKU... mesti ada orang pandang satu macam

3. Anon - kalau berborak mengenai perkara serius/kena berfikir mesti dipandang slack, kalau pasal artis, laju je

4. Anon - kalau cakap join persatuan/badan kebajikan, buat kerja amal/sukarela kena tanya 'banyak masa ko'...'ko takde keje lain ke?'...'ko dapat payment ke buat keje tuh?'

5. Mantot - Mana-mana mata air yang tiba-tiba wujud adalah "mata air ajaib" yang mampu mengubat apa2 jenis kesakitan sambil berduyun2 orang ramai pegi nak tadah air kat situ

68 ulasan:

ika~~ berkata...

yg last aku setuju..
boleh ubat 1001 mcm penyakit..mcm2 lah~

ashie niesha berkata...

serius no.1 & 2 tu betul. Kat US n Spore mana ada diorg tinggal gitu je.
Orang kita je tak nak buat baik n ikut displin.

♥CIK SHA♥ berkata...

4-4 saye setuju..part 1&2 tu selalu kena..pelik gamaknye saye buat macam tu kot..salah ke p letak balik kat tempat yg sepatutnye eh?

part 3 tu memang selalu sgt jumpa..uhuhu..

part 4 tak pernah kena lg..tp memang selalu jugak la dgr..

Farah berkata...

Saya harap perlakuan mencalarkan kereta mewah yg parking di tempat org kurang upaya tidak lagi dipandang pelik. Malah digalakkan sama sekali. Yay!

~M-i-M~ berkata...

wahai kawan...
yg no 4 tu sbnarnya saya x brapa stuju..
apa yg kita bleh nmpak bila mereka2 yg dikatakan "kuat ibadat" mnjual produk,produk mereka pastinya mngndungi perkara2 yg berkhasiat dan mmang diakui sndri oleh sejarah silam Islam yakni dlm Al-Quran sndiri ataupun sunnah Rasulullah S.A.W...
spt kurma,habatus sawda,tulisan diatas piring putih dengan surah2 trtntu...
smuanya ada khasiat trsndiri,dan YES apabila khsiat2 ini terkandung dlm satu produk,insyaAllah mmg wujud 1001 khasiat yg trsndiri...
tp x de lar nk list satu2 khasiatnya...
wallahua'alam...^_^

mr edz berkata...

patut kau tambah satu lagi.. kalau orang melayu berniaga mesti nak buat cara MLM..

xordy berkata...

No 1. Orang yang tak letak tray balik, tak semestinya tak ada disiplin. Lagipun kita dah diajar untuk tak buat macam tu, plus McD pun tak pernah request untuk letakkan tray kat tempat letak tray tu. Lain la subway ke, or kat ikea. They request, but it up to customer to do it or not.

Encik Sood berkata...

Lagi satu...
kalau kita bangun bagi seat kat makcik/pregnant ladies/OKU... mesti ada orang pandang macam, "What? Kenapa sanggup berdiri?"

habsahharun berkata...

no.1 tu selalu kena..:(
tapi no.4 tu sy tak berapa nak setuju..:)

afrohead berkata...

+10000 untuk komen Farah kat atas tu

Aslina berkata...

haha... setuju gak ngan farah...

apa ada hal kan calarkan keta mewah... keta mewah mesti mampu je nak fix balik calar tu... alaa bape la sangat kan...

:D

Ara's Darlings berkata...

Officer :"Cik, kenapa park kt tempat OKU ni? Cacat ke?"

Cik yg bukan-OKU-tp-gedik-park-kt-OKU : "A'ah, sy cacat otak"

Hehe...ni joke manetah dlu kwn aku bg..haha...

Ara's Darlings berkata...

Ttg perkara 1, mungkin saudara xordy btul.

Tp perkara 1 mengingatkan aku betapa masyarakat Melayu Malaysia skrg tidak suka berlagak skema walaupun anda sepatutnya skema (baca : beradab. Adab2 Melayu yg sepatutnya 'skema' dlm menjga pelbagai adab2 dan tertib)

Tolong angkat pinggan / tray lbh krg je spt Malay courtesy yg suruh kite tolong angkat pinggan sesudah makan di rumah org.

Yg pelik, negara2 Jepun dan US lbh 'skema' dlm memastikan ketertiban ini semua dijaga (baca : kebersihan negara mereka lebih baik), walaupun 2 negara ini adalah penyumbang besar pornografi sejagat.

Melayu Malaysia mmg takut 'skema' dan sudah berubah lebih 'x skema' dr negara2 yg penduduknya bukan skema rata2nya.

Mah 2 cents.

cafiena berkata...

dunia tunggang terbalik.

buat perkara betul orang pandang salah, buat perkara salah baru lah normal.

contohnya, kalau biarkan orang buta melintas sendiri, itu betul. kalau tolong orang buta melintas, boleh tengok orang pandang semacam.

contoh lagi, kalau laki pompuan jalan tak pegang tangan, orang pandang semacam, kalo pegang peluk cium, orang kata,"biasa-lah!"

kyo_9 berkata...

kalau dipandang jer ok lagi kot.. kalo yg kene tegur tuh yg masalah sket sebab customer always right..

Ara's Darlings berkata...

@cafiena : btol! ^_^

ralphrazaq berkata...

x setuju dengan encik sood..

xpenah pun orang pandang pelik..tapi kalu kte yang normal dan sempurna fizikal duduk kat seat yang dah dikhaskan towk OKU YESSSS..!! i2 memang orang pandang pelik..xkan x reti2 nak bangun kowt...

Azhar218 berkata...

untuk kali pertamanya aku komen setelah asyik mebaca...

1. selalu aku buat sampai kawan2 aku marah siap cakap...kita bayar service tax tau...hahah aku kata...peduli apa aku...
2. selalu buat sampai abg jaga troli pun dah kenal aku hahhaa
3. salah sorang yg suka buat nih..pakchik aku...so aku rasa mmg mereka2 nih murang upaya berfikir atau mata ada kurang upaya untuk melihat....hahhaa
4. setuju...dan selalunya mmg dlm hati aku akan berkata...ah fuck la..hahahha

Encik Sood berkata...

hehe.
ralph, aku cakap camtu sebab aku pernah kena.
masa tu aku nak g keje... pastu dekat area batu tiga ni ada sorang aci naik. xde orang nak bagi seat. aku bangun la. pastu akak di sebelah aku tu memberikan aku pandangan sedemikian.
atau mungkin akak tu ada masalah dalaman/percernaan/emosi dll.
segalanya mungkin.

aris berkata...

dh slalu aku follow kt cni...tp ari ni teringin nk komen..hahhahaha bab parking tu...geng keta mewah tu cacat otakk.....sbb tu parking kt tpt org upaya.........

rantai berkata...

kau orang check pula syarikat2 konglomerat malaysia ... nama melayu ...directornya mesti ada seorang melayu ... tan sri ke, datuk2 ke ... yang lain semua bukan-melayu ....

Tanpa Nama berkata...

Nak tambah

- kalau berborak mengenai perkara serius/kena berfikir mesti dipandang slack, kalau pasal artis, laju je

- kalau cakap join persatuan/badan kebajikan, buat kerja amal/sukarela kena tanya 'banyak masa ko'...'ko takde keje lain ke?'...'ko dapat payment ke buat keje tuh?'

aku - sigh~

Mantot berkata...

aku update tambah korang punya suggestion

wak kang berkata...

kalau terkentut dalam lrt mesti semua orang nak jeling.

Mantot berkata...

aku pun jeling kalau kuat sangat.

lain kali,kontrol slow2 sket,biar takde bunyi lepas tu pandang awek yang paling cun dan seksi kat situ sambil tangan kipas2 hidung dengan muka tahan busuk.

insya Allah awek tu akan turun di stesyen berikutnya.

Peri PiA berkata...

tersgt la setuju,kat m'sia mmg pelik

buruh berkata...

alah tot, kat hb4 dulu ko bukannya tolong cleaner kemas gelas. ko campak ada la. hahahahaha

Mantot berkata...

keh keh keh.
itu kes lain bang...

Tanpa Nama berkata...

kalo nampak org pregnant/tua/oku naik train cuba la igt2 kt org tua kita / sedara mara / kawan2 yg memerlukan camtu...

tapi ada gak org masuk fastfood bawak dulang penuh makanan - unload pastu dulang tu letak kt atas krusi dekat meja sebelah...hahaha...terel...

acik berkata...

beberapa perkara yg sering aku buat tapi orang lain pandang aku macam aku penjenayah :

1- bile aku mkn kat fastfood, aku takdelah sampai angkat tray...tapi aku akan kemas semua sampah letak dalam tray..kalau ade kotor, aku akan lap...klu makan kat kedai biasa/restoran aku akan kemas jugak...aku akan susun pinggan kotor n kumpulkan sampah walau kat bil diorang caj service caj...

2- tengah jalan2 aku nampak sampah, aku akan bongkok n kutip masuk dalam tong sampah...

3-klu aku nak keluar lif, aku tunggu kat dalam n tahan lif sampai ada orang yg masuk dan tahan lif untuk orang lain..yang ni aku selalu kena marah dengan member aku or family sebab poyo nak tahankan untuk orang lain...

4-yes, troli tu pun aku buat sampai selalu kena marah sebab lambat masuk dlm kereta...

5-bile di bank, seats semua penuh...aku takkan duduk walau masa tu aku tengah pregnant dah nak terberanak...sebab aku tengok ade orang2 lebih tua yang perlu duduk...padahal yg duduk kat seats tu semua budak2 jantan yg tangan berketul2 ade otot...pendatang asing pun ramai yg duduk kat seats tu mcm indon2 yg selalu angkat batu bata tu...

Encik Sood berkata...

Acik, jgn lupa dengan kapel2 yang selalunya SANGAT SUSAH nak meninggalkan jantung hati permata jiwa mereka demi kesejahteraan yang lebih berhak.
*yang ni selalu aku terjumpa dalam komuter*

Nur azreen ali berkata...

pernah buat yg no 2 tu.pastu ade yang cakap "macam bagus"...siap ade letak troli belakang kereta lagi..perangai....perangai...

mr c.a berkata...

org melayu klu bab2 produk tenaga batin laju je.

buruh berkata...

ala.. korang ni saje je perasan orang lain tengok kalo ko kemas meja makan kat McD/KFC seme. aku banyak kali buat, takde pulak kene usha gile babi. over la korang ni. haih

Sue Andy's berkata...

Di Malaysia
biasa - xbg seat kat oldies, preggies n OKU

Tak Biasa - tiba2 bangun kasi seat sama tiga golongan diatas. harus di pandang semacam selepas itu, sama ada kagum, malu atau sebaliknya. entah le

p/s : penah beberapa kali naik LRT/ Komuter/ public transport semasa sarat pregnant, tak ada sapa pn yang kasi seat. buat muka innocent pejam mata.

Tanpa Nama berkata...

salam wbt..

dulu sy pernah cakap 'terima kasih' kat cashier lepas terima duit baki, kena sound jugak sebab teman kata cashier tu yang sepatutnya cakap terima kasih. dan pernah sy tahan pintu untuk bagi orang masuk, pun kena sound apasal nak tolong2 tahan apatah lagi orang tu pun xda ucap 'terima kasih'..

aiseyh.. ^^"

Kap berkata...

orang malaysia kebanyakan ingat self service tu order makanan di kaunter.
pada hal tray pun kena pulang di tempatnya sekali.
last sekali, fast food restaurant terpaksa hire pengangkat tray.
kos operasi naik.
pengguna pun terpaksa bayar.

Stammofa berkata...

aku pernah kena gelak kaw-kaw dengan beberapa org sepupu aku bila aku masukkan pembalut gula-gula, pembalut sagon dlm poket baju aku (nak cari tong sampah tak jumpe).

tambahan

6) Kalau nak pilihan raya je, kena ada ayat nih dalam tv/ paper - " Rakyat diminta Jangan terpedaya / terpengaruh dengan dakyah pembangkang "

Tanpa Nama berkata...

orang malaysia kalu jamu makan free, mesti ambik lauk banyak-banyak penuh pinggan. Tapi bila dah makan, tak abis pun.membazir aje.

basikal berkata...

buat baik memang dipandang pelik,dah macam gaya along mandang mintak hutang pun ada,bila buat hal kurang baik,orang tengok pun tkmau,pe tah lkagi nk tegur or marah

anak pakcik berkata...

uncle, kenapa orang2 besar kan kla bace belog2 diorang kebanyakan suka carut2? tetek la, telor la. sy malu lak nak bace. saya baca sbb saya pun nak tahu sal uncle anwar, uncle najib, auntie rosmah, sume uncle2 auntie2 yg tadbir malaysia sbb sy anak malaysia. sy rase sy bertnya pada pihak yg arif la kot. uncle tlg jwb eh. kan bahaya kt saya kecik2 da terdedah bende2 mcm ni. kla mak sy tau ape sy nak buat??

Mantot berkata...

sbb menulis kat blog ni dik adalah sesuatu yang personal,yang mmg ada dalam kepala penulis tu,itulah yg dia tulis.

jd,kalau kau nampak pasal buah dada ke,skrotum ke,itu menandakan penulis tu sentiasa memikirkan psl benda2 tu.

mcm aku,aku selalu tulis psl awek,buah dada,Rosmah dan gadis Melayu seksi.jd..kau paham2 aje la apa yg selalu ada dlm kepala aku

anak pakcik berkata...

hehe. tq sbb sudi jwb. pape pun. best gak eh duk malaysia. web porn xblock. haha. menteri2 sgt memahami.

mbah dukun berkata...

Santau ke hapakebende semua cuma boleh jalan kat orang melayu saja.

Try buat kat netanyahu ke, ariel sharon, milosevic atau kapir zimmi/harbi mana pun. tak jalan weih.

edzahid berkata...

ini bukan benda pelik. ni perkara biasa terjadi kat malaysia. haha.

milo boyd berkata...

damn straight!

Fitrix berkata...

Hahahahahahah btul btul btul(ajuk ckp Upin & Ipin)

Mentaliti mcm ni nk jadi maju setaraf Singapore@ Jepun?Wawasan 2020 9 thn lg ni,masyarakat Melayu masih dibuai mimpi indah@lebih tepat,berangan mcm Mat Jenin hahahahahahhahah

de_nataLie berkata...

im agree with that..lg2 yg psl bagi seat tu..npe nk pndng plek? niy la sbb nye klu suatu mende yg baek x di-budaya-kn...hoho~

din berkata...

kalau buat sesuatu perkara awal dari dateline macam income tax, saman, kerja ofis, bil2 utiliti akan dikata :
"poyo lah ko..relaks lah lambat lagi.."
"ek eleh...esok lagi sehari dua baru lah buat"
"ko di nak bodek bos ke.."
"gelabah lah ko..."

Hanis Haziqah berkata...

owh perkara 1 selalu terjadi dekat aku time balik mesia.
Aku dah biasa letak tray kat fastfood semua. Tapi bila balik untuk summer and makan kat mekdi malaysia, kawan aku sume cam pelik aku nak kemas meja and letak tray.

Oh lagi suggestions:
1) Tak memberi laluan kepada pedestrian. Yang ni aku paling tak paham. Kat US memang pemandu dia akan stop beri laluan.

2) Tidak beratur/tak memberi peluang kepada penumpang komuter keluar dahulu. Asyik nak redah masuk jeee.

Raden berkata...

mmber aku masuk MLM sbb terpengaruh ngan testimonial opisboi pakai BMW...

lepas 4 tawun, aku tengok mmber aku dapat la gak upgrade transport, sblm ni pakai honda EX5, skrg ni dh upgrade Yamaha LC...

upgrade la gak... hahahahahahah

jgn perasan sgt la woi berkata...

"negara Malaysia adalah satu negara yg penuh dgn Adat ketimuran blablabla..".bullshit.atleast kat kawasan bandar besar mmg bole katakan hampir pupus ah sifat2 sivik ni.aku perhatikan mat salleh lagi bagus perangai Dari org mlaysia.rakyat mlaysia tgh culture shock skang ni sbb masing2 igt dah moden/maju sgt.kesian...

Ara's Darlings berkata...

@jgn perasan sgt la woi : ha, lbh krg begitulah komen sy di atas. pandangan kita sama. :)

Tanpa Nama berkata...

pemandu malaysia susah nak bagi signal bila nak masuk simpang ke apa ke...
damn malaysian..

no wonder la malaysia accident rate among the highest in the world.

Baru bulan lepas aku pergi Indonesia, pemandu lagi macam jahanam bawak kereta celah sana celah sini tapi tak ada satu accident pun.. Kita bawak perlahan ke bawak laju ke mesti accident la.. We're selfish in the road!

Kujie berkata...

Naik motor pergi sekolah pakai helmet - kena perli " anak mak"

ofkoslah anak mak, ingat keluar dari perut gajah?

xordy berkata...

Saya harap perlakuan mencalarkan kereta mewah yg parking di tempat org kurang upaya tidak lagi dipandang pelik. Malah digalakkan sama sekali. Yay! -Farah

okay now aku tak faham perlakuan seperti ini perlu dilakukan. Ape orang OKU tak mampu nak pakai kereta mewah? Aku pernah bawak nenek aku yang kena pakai wheelchair naik kereta mewah. And aku dipandang slack bila parking kat parking kat tempat OKU. WTF?

kid berkata...

buang smph dlm tong sampah pun org kata pelik.

B.O.B.A berkata...

bengang gak. bila pakai kopiah orang akan pandang kita orang PAS... bila pakai Tudung LABUH orang akan pandang ORG pAS... bukan wajib ker... UBN tak buat ekh..

Tanpa Nama berkata...

Biasanya tempat signboard dilarang membuang sampah akan dipenuhi longgokan sampah.

Kat masjid ada signboard dilarang merokok, Tapi pak guard kat situ selamba je merokok, betul2 tepi sign board.

Beli seluar jeans pastu koyakkan bahagian lutut, peha, konon2 kena gilis kereta api la.

Parking utk OKU adalah untuk pemandu yang OKU. Bawak passenger OKU tak kira, walaupun passenger tu punya kereta.

Tanpa Nama berkata...

tapi aku rs post ni mcm lebih2 lak.. sbb :
1. bukan la nak kate kerje dorg yg kene kemas... even di bayar gaji sikit pun, mmg keje die utk kemas kan tray... mcm ak kene keje waitress kalo dah keje ak kene buat kan...
2. yg trolley tu ak rs ramai je org anta blk trolley n ak rs xde pelek nye kalo org anta trolley balik..
3.ak rs bukan kete mewah je.. kete x mewah pn kalo ad org perangai xtau bahasa ttp buat...
4. no komen

tambahan len:
1. no komen
2. bende tu org akan pandang slack ke... tak ade la.. ak lg heran kalo tak ade org bg priority utk org2 tersebut.. sbb sll ak tgk mmg org akan bagi
3.xde gak mcm ni... golongan mane yg asek cte pasal artis
4. aku rs kalo org join persatuan orh akan ckp... baik nye hati ko... xde pun mcm ape ko ckp...
5. no komen.. x penah amal kan even bomoh

kesimpulan nye.. byk bende yg ko conclusion kan ak rs org x pk mcm tu melainkan ko je yg rs or terase... tu je.. sometimes kalo nak generalized kan thought kene research sket... komen xpe kan name pun penulisan...

Tanpa Nama berkata...

kat umah ak tempat jgn buang sampah tu xde pun org buang sampah walopun dulu tempat tu utk org buang sampah terok sgt... bile dah ad signboard tak ade dah org buang... korg terlampau typical n mencari slh la..

shah berkata...

everything noted here is the truth. i fuckin' hate my own race. i hope one day we can change our way of thinking

hafezam mazuki berkata...

utk en xordy

tmpt parking OKU hanyala untuk pemandu OKU, bukan penumpang OKU, harap maklum

silentswans berkata...

hafezam mazuki

kenapa tmpat parking oku bukn untk penumpang oku?kalu dh kne park jauh2..x kesian ke kt oku tu?bg park dkt tmpt tu so dat oku tu penumpang ke pemandu ke xdela kne jln jauh2....adui..ape nye pemikirn la ko ni..

cucu tun teja berkata...

setuju sangat2 dgn en3 ni....mentaliti pelik org melayu...macam nila....

blablabla berkata...

adui, tempat parking oku utk pemandu oku la. klu susah sgt nk berjalan, hantar la dulu dekat ngn pintu masuk, guard selalu ade kat situ, minta tolong jagakan la. lepastu pergi la cari parking. aku biasa je buat benda ni. takde masalah pun. takpun bawa lagi sorang yang bukan oku tolong jagakan. fikirkan masalah, tak fikirkan penyelesaian. kalau pemandu yang betul2 OKU nak parking, then takde parking, macam mane pulak? kebanyakan OKU ni survive on their own, sebab 1malaysia kebanyakannya pandang remeh orang macam ni. KEBANYAKANNYA, bukan semua.

Terima kasih.

blablabla berkata...

"kat umah ak tempat jgn buang sampah tu xde pun org buang sampah walopun dulu tempat tu utk org buang sampah terok sgt... bile dah ad signboard tak ade dah org buang... korg terlampau typical n mencari slh la.."

itu kawasan rumah kau, dalam malaysia ni ada satu kawasan perumahan je ke?

"kesimpulan nye.. byk bende yg ko conclusion kan ak rs org x pk mcm tu melainkan ko je yg rs or terase... tu je.. sometimes kalo nak generalized kan thought kene research sket... komen xpe kan name pun penulisan..."

itu pengalaman die beb, die ceritakan je. klu selalu ko jumpe yang baik2 bagus la. jadikan contoh.

blablabla berkata...

"bangun dari tempat duduk utk bagi orang yang lebih memerlukan"

kebiasaanya bukan pandang pelik, tapi kagum.