Mac 11, 2011

Awkaward Agama : Persoalan Hangat Yang Penuh Nafsu dan Noda

Bayangkan,pada satu hari,anda dengan kekasih anda sedang berdating berdua-duaan di Taman Tasik Perdana.Anda tersenyum memandang dia,dia tersenyum memandang anda,dengan tiba-tiba anda dapat merasakan gejolak nafsu yang membara wujud membuatkan anda memeluk dia.Dia pun membalas pelukan anda.Hangat....bibir tiba-tiba bertemu bibir dan jantung berdegup kencang.

Tangan mula seluk menyeluk,memberikan rangsangan yang hangat,menggentarkan perasaan.Peha yang beralas itu mula bertemu menunjukkan reaksi yang ingin dikecapi selama ini.

Ingin saja anda membuka baju anda,membuka seluar jeans dia untuk melunaskan dendam nafsu yang selama ini terpendam tapi kedengaran ada benda bergerak di dalam semak.

"Dah la jom balik..." kata anda.Anda pun pulang membawa haluan masing-masing untuk seketika, meredekan nafsu yang membara sebentar tadi.

Anda pulang ke rumah.Terus tertidur.Nyenyak anda tidur walaupun dipaut rasa bersalah sedikit dan juga rasa gementar bercampur gembira."Hihihi...aku dah dicium orang.." menyeringai anda sendirian sampai anda terlelap.

Keesokannya,anda bangun dan bukak Facebook.Kekasih anda ada mesej anda,"Ada orang tangkap video kita semalam.Sekarang dah tersebar dekat internet.Nampak muka kita jelas...apa kita nak buat ni sayang?"

Apa kita nak buat ni,sayang?

Persoalan dia; kita kena tutup aib orang.Tapi kalau kita tak tutup aib sendiri,perlu ke orang lain tutup aib kita?

ps - Ada sesiapa pernah mengalami benda tu?Zaman aku rajin mencari porno Melayu satu masa dulu,ada satu website,tiap2 hari akan ada orang update paling kurang 20 ke 30 video satu hari.Itu belum masuk video compilation macam video Air Terjun Bukit Wang,Kedah.Hish,orang Kedah!


Edit - gambar ditukar sebab "aku are sucks..."

73 ulasan:

ARC™ berkata...

nak buat ape lg...padan muka la...sdiri cari penyakit hahahahha

wonderfuLife♥ ♥ berkata...

nie baru bab2 rakam,belum tiba hari akhirat Allah nak tunjuk semua yg tersembunyi,
semoga diampunkan dosa2 kita

mr edz berkata...

pindah ke putra perdana mintak tolong kat PM

eszol raar berkata...

plastic surgery

Tanpa Nama berkata...

press conference
doa tolak bala

Tanpa Nama berkata...

PECAH TEMBELANG


PECAH tembelang lagi:

Pegawai Penyiasat Jude Pereira kata dia terima arahan dari pejabat Gani Patail melalui Yusuf untuk membuat siasatan ketika perbicaraan berlangsung pada Feb 21, 2011.

Ini adalah kesalahan serius kerana penyiasatan hanya boleh dibuat sebelum perbicaraan bermula.


nota:
bagaimana pulak dengan saifool
mengadu pada isteri rosmah
di liwat tapi belum diliwat
hanya akan di liwat du hari kemudian?


nota:
kenapa semasa punai anwar
menjolok mulut saifool
si saifool tidak gigit punai ini
sampai putus?

Azroy Bin Kassim berkata...

nak buat apa?? bkn boleh buat apa pn.. tunggu azab jela.. kah~ kah~ kah~

dalamdalam berkata...

Mintak royalti

el heart berkata...

ingtkn hang nk tukar karier jd penulis novel picisan...ada bakat weh.

drizzt berkata...

salahkan mak bapak macam pembunuh kitten serdang ...

kan senang

daisy berkata...

buat lagi satu video yang lebih gempak

Brader Bob berkata...

Aku penah tengok video kawan aku romen. ko pernah tak Mantot?

Hahn berkata...

Jika orang tak tutup aib dia, bukan tanggungjawab kita nak buka dan sebarkan lagi aib dia-perkara yang menjadi mentaliti kita sekarang-"dah dia sendiri yang buka, sape suruh".Dengan menyebarkan lagi, maka dengan sendirinya kita pun membuka aib orang. Doakanlah orang mendapat hidayah, bukan mendapat azab.

Nerzhul berkata...

sekali dah masuk intenet..selamanya di intenet.

ADMIN JobSentral berkata...

terlajak perahu boleh diundur, terlajak update kuikuikui

afrohead berkata...

memang tepat sangatlah tu. kalau aib sendiri dijaga, orang lain pun tak berpeluang untuk mengaibkan.

f_aRa_aINa989 berkata...

fikir sebelum buat.

Budak SEPINTAR yang pintar, :)

Tanpa Nama berkata...

Jgn kapel..bercinta ni utk org yg dah kawen je.. :)

amir berkata...

abg ke kakak ke empunye blog nie...~!! gambar yg ko pakai tue gambar aku ngan bini aku tau...~!! bole tukau gambo lain tak...~!! ko da mengaibkan aku cam nie...~!! kalo xpuas ati kita jmp or kol aku kat 013-2226058 amir

Kui3 berkata...

lol at amir..hahaha...

pe da, len kali nk wat pun, g la umh sewa balak tu trus, xpun sewa hotel je..hotel bajet kn byk..ni kt semak jgk.. hai, tu pn nk ajar ke..

*trolling mode*

Tanpa Nama berkata...

Org2 yg ckp 'pdn muka' kt kapel2 ni sure xnah berkapel lg ataupun merasai pengalaman bercinta..

-mercy

amir berkata...

to kui3....

woi baruah...~!! ko apahal...~!! cb aku ade gambo ko aku letak kat public pastu letak cerita tak senonoh....~!! ko suke...~!!? baruah...~!!

Mantot berkata...

lek la.
mana aku tau.aku search "kekasih" keluar gambar tu.gambar kau lah yang paling senonoh antara semua gambar yg ada.

aku tukar lah letak gambar tak senonoh sket.

amir berkata...

lenkali capture gambo sendiri, xyah curi gambor org....~!! jgn sampai mengaibkan org..~!! apara..~!!

syed berkata...

,,,sbb kami photographer rse xpuas hati byk blogger pakai gmbar xde permission,,,pasuh ko ade tulis plak kat atas tu

"Edit - gambar ditukar sebab "aku are sucks...""

statement ko ni cam xpuas hati je?kalau xpuas hati meh dtg jumpe aku,,,ko nak bg peringatan melalui blog ko tp diri ko sendiri melenting xtentu hala,,,n not a single appologize pun dr ko,,,kalau setakat nk dpt hit tinggi baek xpayah timbulkan isu mcm ni,,Allah taala tahu apa yg ada dalam hati ko...ingat, xrugi pun ko mintak maaf,,,bukan kne bayar pun,,,,org berbudi kita berbahasa,,,tahu x brp byk effort yg dihabiskan untuk mengambil gmbar?mesti ko xtau kan,,,sbb ko maen amek je gambar orang,,aku harap leh jd pengajaran to all blogger yg laen,,,tlg lah,,JGN CURI GAMBAR KAMI...mintak permission insya-Allah kami bagi,,,terima kasih...

ni no aku

syed
0129466461

Tanpa Nama berkata...

salam.

sy tgk blog saudara ni memang ramai org masuk. and ada iklan2 jg di blog ini.. sudah pasti saudara membuat duit dgn blog ini. apa kata lepas2 ni kalau saudara mahu menggunakan mana2 gmbr, sila beli atau minta izin. ada byk stok2 foto yg ada kt internet. salah satunye inmagine.com. Harap begitu lah yea.

p/s: pasni boleh la buka entry pasal amek gmbr org tanpa izin.

gary berkata...

You are not a photographer, you just have an overpriced camera. Ditto!

gary berkata...

gambar apa yg ko pki? nak gak aku tgk? ada link?

Tanpa Nama berkata...

uit ni dah jadi komen menghentam pasal gambar plak....lek la...bkn aku cam pun muke korang...mungkin klu hensem mcm orlando bloom or lawa mcm eva mungkin lah kot...

Aslina berkata...

uik?? dari bagi pendapat pasal buke2 aib orang, skali da gado pasal gamba plak??

rugi aku tak datang awal2...

gamba mende ko gune tu??

kpd orang yg sibuk claim gamba... kalo butthurt sangat orang gune gamba ko... jangan la gatal upload paham? kalo upload pun sila letak watermark sebesar2 alam kat gambar anda. kata terer apahal tanak guna photoshop buat watermark???

same goes kat yang kantoi2 berdating tu... aku nak cakap jangan kapel tu payah la sikit sebab aku pun pernah kene perli teruk2 sebab umo camni pun takde what-so-called kekasih. btw, itu tak menghalang aku menikah hujung tahun ni. slambe je. tarak hal pun kene couple2 ni semua. lagha lahhh...

bila dah jaga aib sendiri... takkan ade peluang orang nak bukak aib kite. ye tak?

Tanpa Nama berkata...

Lek tot.. Diorg saje nk psycho ko psl ko outspoken sgt..

-sabariah-

syed berkata...

gary, sye pun bc ape yg obie tulis dlm blog die psl photographer tuh. u never get the msg actually. so just shut up ok. ko xbc ke psl issue obie btau yg psl share tuh?please balik n bc semula.

anonymous: ko pemilik blog ni ke? kalau ko pemilik blog apsal gune name anonymous sdgkan ko sound awal2 mse nk drop komen. bkan isu orlando bloom ataupun x. isunye amek gmbar tanpa kebenaran. kan aku dah ckp, kalau mintak permission insyaAllah kami bg.

aslina: bukan masalh butthurt ke x. ko yg xpham ape msg yg aku smpaikan kat sini. JGN CURI GAMBAR ORG. buat sendiri ataupun beli ataupun mintak permission. tu jek. biarpun aku hy photographer murahan tp gmbr tu dihasilkan dgn usaha aku sendiri. aku bukan photographer yg beli kamera untuk digantung kat leher dan tayang pd org. please hormati hasil kerja org lain. adakah kalau aku upload bermakna aku mmbenarkan gmbar aku diguna pakai org lain?orait

ni no aku. name aku syed. 0129466461. boleh kol aku. xdak msalah.







aslina:

Tanpa Nama berkata...

lu dah laa mencurik pastu mengaibkan org...
klu lu nak bikin cerita or nak jadi "famous" sila hasil kan karya anda sendiri dgn tanpa mencurik hasil kerja mahu pun kepunyaan org lain....

-william-

Ahmed Mohamed Hamed berkata...

Kepada Cik Aslina yg tak tau menahu tentang cerita sebenar, anda dinasihatkan tidak banyak bunyik!
Bukan masalah watermark atau tidak. Ada watermark pun masih ada lagi manusia bodoh yg tidak boleh berfikir semasa sedap2 right klik lantas "Save Image As" ataupun copy url.

Dalam kes ni, pemilik blog ni mungkin jumpa gamba tersebut pada laman yg berbeza. Jika beliau copy gamba ini dari fotopages ataupun flickr, kami ada hak untuk mengambil tindakan kerana setiap gamba yg telah di uplod mengandungi copyrightnya tersendiri. Sila baca akta copyright ya di wikipedia utk mengetahui lebih lanjut.

Kepada Gary.
Ngko jeles ke kami ada overprice kamera~ Suh la bapak ngko beli satu.
Miahahahah~

Tanpa Nama berkata...

omygod, siyesli, aku igt kn yg claim2 gmbo tu trolling je...haha..

@aslina : baguslah, alhamdulillah.

Tanpa Nama berkata...

Gary, klu lu tak tau lu dok diam2 jerk laa erk...
bising2 pun tak guna. klu benda nih jd kat lu amacam?? luh confirm "baran" kan sebab karya lu diaib kan org...

si owner,klu lu rasa apa lu buat nih betul mari laa "TT" mau?? klu dok bising kat sini pun tak guna gak.. luh mintak maaf pun tak.....

-William-

Ahmed Mohamed Hamed berkata...

yg jadi troller takda keje nak buat, ataupun tak tau nak hapdate status apa kat fb stakat ni adalah

Aslina
Gary
kui3

Kami hanya mempertahankan hak kami sahaja. Tuan pemilik blog ni tidak meminta maaf pun.

Benar org2 tua cakap.
Nak meminta maaf tu bukan suatu perkara yang mudah.

empis_anis berkata...

eh kalo gamba2 yg kelua kalo kite google pon xleh gune sesuke hati?? ak ingat da mcm jd public property...

btw amir,, semat oh gamba ko tuh, siap ade matahari terbenam antare korang, patot ko bangge mantot gune gamba tuh ltk kt post nih :D

Amir berkata...

Diorang xkene aib mcm mana si tot ni aibkan aku, diorang xrasa apa yg aku rasa, aku rasa owner blog ni, bekerja xpakai otak...!!

Tanpa Nama berkata...

kan wa dah ckp klu "si 3 abdul" nih tak paham apa itu hasil seni org, lu dok diam2 laaa....

-william-

Amir berkata...

Anis:: bangga kepala abah lu...!!

syed berkata...

amir. xpa. aku dah ckp ape yg aku nk ckp. so terpulang. xkesahla nk mintak maaf ke x. janji dah buang gmbar kire ok la tuh.

xpe amir. dah derang remove kire ok la. jom TT. kiteorg bkan trollers. aku pun pmbc blog jugak.

syed
0129466461

empis_anis berkata...

weyh amir ak sehriyes ikhlas puji gamba ko dol, yg nk main kepale bapak nih asl?

bapak ak kiut..

lek aa weh, bknnye nampak muke pon dalam gamba tu

haha mantot, drpd gune gamba yg senonoh sopan kene tuka lak kpd yg yg lebih 'sopan'

samsul berkata...

Owner blog ni pon dh tukar gmbr ni kepada gmbr lain.. so isu dah setel.

next time, kpd para bloggers if nk gune gmbr yg ada kt tenet, at least letak link owner atau minta izin atau beli. bukan susah pon kan.. klik2 aje... takkan la nak paste link as credit tak buleh sedangkan tulis panjang menjela boleh.

emphis_anis: owhh.. gtu ekk.. klu search kat google pastu kuar boleh amek je eh.. sama la jg klu ada tiang mentol lampu kat shopping complex tu terbojol kuar boleh amek gtu je ek...

empis_anis berkata...

eh samsul time kaseh jwb soklan ak,, baru ak tau xboleh, tnx bebeh

syed norzulhadi tuan yasin berkata...

tq so much shamsul. minta maaf juga jika ada sapa sapa yg terasa. amir, isu dah setel so jgn maki2. aku tau ko marah tp sabar ye. bkan cara kita maki maki xtentu hala. ape pun no aku ade kat atas. gve me a kol if anything. tq shamsul. i owe u one.

AkuTakSukePublisiti berkata...

ahhhh..persetan sume POYO2 belaka berlagak cam cilake tu mantot!!!...

bajet gmba korang2 power sgt ahh??..ade masuk magazine top ker??..ke takat upload dlm album facebook pastu ade komen2 yg kononny pro ckp "TERBAHEK DARI LADANG"??..gmba ala kadar,nk credit??blah la weyhhh...

yg amir tuh plak??halamakkkkk!!!..da terkena btg idung sendiri,tau mrh2..len kali buat lg,pastu upload byk2 dlm WORLD WIDE WEB nie eak...pastu ko pn nk credit ker??bangga la weyh..bkn sng nk femes..ni bru blog yg ko nmpk,blum lg blog org lain..u r OWNED dude!!!

lg satu no fon korang tu tuk ape??,cari gado??melayu2...

Sekarang aku nk mintak PERMISSION nk post nombor2 phone korang dlm tndas public yg LELAKI pny..
leh bg credit kat korang yg baik haty nie..free2 dpt "MOWNEY" weyhhhh dri peminat2 tegar lelaki!!!...

p/s;mesti maw mention obie ker???...wat da helllll...

samsul berkata...

err.. sama syed.. sapa2 yg mahukan khidmat photography, boleh la hubungi syed yea.

p/s: ok dah2.. abes pasal gmbr.. skg back to isu entry ni..

as salam.

Ahmed Mohamed Hamed berkata...

Kepada AkuTakSukaPublisiti

U r pathetic fooolllll with ur statement dudeee~~~

Sebagai menjawab satu soalan ngko tu,photographer ni gamba2 beliau tidak penah di publish dlm majalah tapi telah pernah di pakai oleh Mentor TV3, agensi news yakni Reuters.

Kepada Empis_Anis
Rakyat Malaysia ni masih kurang cerdik tentang intellectual property kerana benda ni tidak ditekankan. Hasilnya semua ambil mudah la..Selagi ada benda free, selagi boleh guna dgn free, semuanya nak free. Begitu lah hendaknya. mcm Samsul cakap, bukan susah pun nak tulis credit utk gamba yg telah diguna pakai.

Dgn itu, aku rasa tak perlu la panjang lebarkan isu ni. Aku tau yg owner ni pun dapat gamba dari blog lain gak dan dia dah pun remove gambau tersebut.

Apa2 pun good job utk kui3 sebab berjaya start the trolling~ Dgn2 aku skali terlibat menaip karangan panjang ni. ekekek

gary berkata...

"u r sucks blogger...~!! nak pakai gambar org pown mintak la izin bodoh...~!!"

"woi baruah...~!! ko apahal...~!! cb aku ade gambo ko aku letak kat public pastu letak cerita tak senonoh....~!! ko suke...~!!? baruah...~!!"

tsk tsk tsk

der,nak retaliate tak tentu pasal pon tak guna bukannya guna utk commercial purposes pon. tp bole la nk argue for profit oriented since blog ni ada generate income.

but then again, be professional la. contact owner ni thru email. ini tak, kt comment page, awam. lps tu tinggal komen kat public chat.

Tanpa Nama berkata...

AMH:

hek eleh nak lecture pasal ip. apsal x saman jek? f*ck off!!

=silent reader=

JR berkata...

gile babis. gamba punye hal pulak.
what ever guys, chill out.
die dah tuka dh pun gamba.

betul ape amir,syed ckp tu.
tp mungkin lagi sedap kalau dengan bahasa yg lebih menyenangkan kot?
tak kisah la sape yg start dulu. be a matured guy.

peace!

mohd iduan berkata...

salam~
bout the issue,aku rasa padan muka dia la,sape suruh x menjaga kehormatan diri dia..in public,its 'assumed' to become a public property..dah dia yang x malu n x reti nak jaga kehormatan diri,why should others care bout yours dignity??jaga sendiri punya dignity la,people are absolutely to busy to think about others..padan la dengan muka dia,dosa dapat malu pun dapat..about the all the merry-go -around conversation of IP nih,aku rasa memandangkan pada masa sekarang belum ada undang2 yang cukup kuat dalam fight for IP,better the owner of the pic taking some safety precautions..i did'nt say the owner of this blog was right,but maybe,MAYBE(my assumption only) he can't see any signs of 'jangan ambil/dilarang ambil tanpa kebenaran/anything close to it'??i did'nt see your 'photographers' pages but i assumed u really should taking safety measurement to even higher extent..tmbah2 pula dengan keadaan IP masih tidak dianggap bernilai di malaysia,and still u uploaded it to internet without anything like 'this-mine,-shun-away-please' signs??aku bukan nak berbalah dengan para photographer,aku faham isunya di sini,tapi memandangkan ada lebih kurang berjuta-juta rakyat malaysia bermentaliti seperti aku dan mantot bahawa anything on the net is free,why not its u who make the difference??even not uploading your picture on the net would be an option,or make a closed group,and just upload your pic there and share it with the people u wanted too!!because bila dah going on the net once,and without any clear signs of IP protection,it sends a message that you're willing to share it with anyone else on the net..so I merely suggest up until there a some law enforced about IP,why dont u yang go for IP make a difference first??and the owners of the blog should give the credit,no excuses,just i dont think he is obligated to do so...credit its just about bersikap menghargai sahaja,u can't force people to appreciate u,that's the fact..i know it sounds jerk,but that's just life,get used to it...like i said,IP is not a big thing in Malaysia right know..just adjust to it for a while..and please dont leave your number anywhere,people can do anything with it,like tracing your home address or making fake calls to threatening u..so be careful,make sure apa2 hal safety first dulu..chill,salam alaykum

Tanpa Nama berkata...

org tu dah kawen la....jgn suke2 hati ckp pdn muke tanpa tau cite sebenar. kan die ade mention kat komen atas tuh. aduhai.

Tanpa Nama berkata...

abih tu ko dah kawen boleh la ko upload gambar ko beromen dgn bini ko..dh kawen kan

Siberkop berkata...

Kalau pakai google images, dekat advance search ada options utk cari gambar yg 'free' utk digunakan tanpa minta izin. Kadang2 gambar tu dari sumber2 mcm Flickr atau sxc.hu iaitu tempat2 yg byk gambar org upload secara tak sedar.

Maybe abg Mantot boleh cari dari situ lain kali.

Kepada pemilik gambar yg ada blogger dah terguna gambar dia, betul lah tu awak tegur blogger2 ni, tapi berhemah la sikit. Kita kan boleh rasional.

Tapi gambar terbaru ni mcm terlebih rasional lak abg Mantot.

Tanpa Nama berkata...

gambar tu bkan gmbar beromen pun. xpelah. ikut suke kome la.

eddi berkata...

berhati-hati dan lihat sekeliling jika melakukan sesuatu, nanti tersebar pulak.

Rabiatul berkata...

ape cite gaduh psl gamba ni
kecoh la
takde kaitan ngn post
tah pape
nak baca pun tak senang
blablabla *smbung bebel

kthxbye

Tanpa Nama berkata...

LOL @ Rabiatul

Tanpa Nama berkata...

dah2.. ade new post kat atas tu…. jgn plak korang sengal smbg komen psl IP plak!!!

Mantot berkata...

bior le diorang berbincang...

mohd iduan berkata...

to Anon March 12, 2011 9:25:00 AM GMT+08:00...
heh,I wonder whether kau hanya baca komen sajakah??clearly aku stated "bout the issue",ianya merujuk kepada isu yang mantot tulis..kau melalut orang tu dah kawin apehal?aku x refer pun org yang komen saying dia dah kawin,ni gambar aku yada2..aku merujuk pada post mantot,the owner of this blog...clearly it is u yang x faham topik tiba2 mencelah..dan aku masih berpegang dengan pendapat aku orang2 macam ni,yang x malu berkelakuan sumbang di khalayak ramai/tmpat2 awam kemudian perlakuan mereka dirakam,mmg layak pun apa mereka dapat..at least x segan dgn tuhan pun,segan lah sikit orang mungkin nampak/atau ternampak..buas sangat nafsu agaknya..lantak kau la,tegur nanti pandai menjawab "kubur masing2"..silap-silap siap ugut nak pukul..dah masuk internet tu,baru la tau malu skit..agaknyalah,heh..and please la jangan komen pakai anon2 ni,stand for your thought la..bukan yea kalau salah kena tembak ka apa..infact pendapat masing2,mana ada betul salah..komen pakai anon2 ni macam gutless chicken..give some credit and respect to urself la for having a gut to share an opinion here..

acik berkata...

jap...jap...aku nak tanya...korang2 yg tahu sila jawab soalan aku ye...korang boleh assume yg aku ni agak kurang pandai dari korang bab2 IT ni lah ye...

1- katakanlah aku google gambar kat internet cari gambar cicak, pastu aku pun letak kat blog/presentation aku...tapi kat bawah gambar tu aku tulis "sumber gambar ; google"..
memang salah ke?

2- macamana kita nak tahu link/pemilik asal gambar tu sebab takde watermark..even katakanlah gambar cicak kobeng kaler merah kuning tu ada 5 gambar yg sebiji sama cara/angle gambar tu ditangkap..
ada software/website khas ke untuk detect link/pemilik asal gambar tu?

3- gambar2 yang ada watermark, kalau aku letak kat blog/presentation aku, perlu ke juga aku minta izin n kasi kredit walaupun kat gambar tu dah ade watermark?

4- adakah pemilik/jurugambar gambar tu mempunyai masalah yg sama dengan fashion designer or chef di mana mereka tidak seperti komposer musik boleh pertikai isu hak/idea/originality siapa yg punya? i mean, dalam2 berjuta2 manusia di dunia, mungkin ada kemungkinan yg besar di mana 2 manusia berkongsi idea, cara kerja, gaya yang sama..

5- even kalau letak watermark kat gambar pun, watermark tu boleh dibuang ye? klu boleh, ada cara tak trace watermark asal?

TQ untuk mereka yg menjawab persoalan aku...

syed&ahmed berkata...

korang nak pakai no kitorang nak promot dekat toilet, isokeh. no hal lah. memang kitorang letak no kat sini untuk mencapap pun. yela. kami boring, takde sape msej n kol ktorang. huhu. kol2 ya~

hyde berkata...

Dah tahu nak ekslusif, janganlah upload. Kalau boleh ambil dengan kamera filem, cuci gambar, pastu musnahkan filem. baru ada kelas.

tapi kadang2 bengang juga dapat kawan camera freak n blogger tegar. xpasal gambar banyak berlegar.

tapi seriously, nampak ada orang sibuk promote nama n no di situ. tak sedar agaknya. no offense

Mastter Yoda berkata...

hangat!!!!

Rabiatul berkata...

oh ohhh acikkk, meh i jawab heh

1) you tak boleh letak fr emple; "credits: google.com", sebab google tu hanyalah sebagai base utk carik info. apa you kne buat, when you click gmba cicak tu, nanti you akan pergi kat link where gambar tu di upload kan, haa credit to that link. If you can trace smpai you dpt link org yg betul2 upload/tgkap gmba lizard tu, lagi bagus.

2) I don't know abt any software or what-nots, im no computer genius heh, tapi mcm i cakap tadi, you just can trace by the links provide by google/attached to gambar tu. If you tak jumpa jgk, just credit the pic to the last link yg you jmpe ada gmba tu, get it?

3) i don't know abt mntak izin, I dont think so, sbb let say you nak guna this one research paper yang you dapat from mana2 library or google scholar, you takkan call penulis/researcher tu and mntak izin dia kan? it is not necessary, but out of chivalry, yes you may do. if the picture ada watermark, well kalau i kan, i credit jugak, sbb it's a matter of manner kan? kita ambil brg org, kita bgtau tu brg org, kan?

4) yes, that may happen, tapi it is nearly impossible for two people to came out with the exact same sentences kan? ideas, yes, ramai even have the same idea. Itu lah pentingnya "quoting", and "paraphrasing" kalau you ada blaja bnde2 ni kan, you will know that these things are outmost important when you want to cite someone.

5) i don't think so, no, unless kalau ade org yg pro enough? i dunno lah hehe sorry, but it's okay, whatever you find on the internet, paling bagus you cariklah dekat reliable sources. jangan main ambil je gambar dekat blog2 or any personal sites, but ambil la gamba from, let say, you nak gamba cicak kan? cariklah satu educational site pasal cicak/ site yang memg you tau org itulah yg ambil gmba cicak tu, then you letak kat presentation you and you cite him/her.

I hope these helps, sorry kalau english tunggang langgang i malas nak baca balik haha,
but on a serious note, proper citation tu sebenarnya sgt2 penting. In the US, plagiarism tu is a very serious and offensive matter tau, sebab dgn citation lah you boleh rujuk balik kesahihan sesebuah sumber, and at the same time you can acknowledge the writer/researcher yg telah penat2 tangkap gamba cicak tadi tu :)

susah tauu nak tgkap gamba cicak! XD

Rabiatul berkata...

hehehe panjang gle aku tulis,
ampun ye mantot,
tmpt komen ni konon jadi blog i jap haha

Laici berkata...

Kalau taknak orang lain pakai, letak watermark besar2...kalau taknak privatekan jer, takyah upload tunjuk kat orang ramai.dunia internet nih, faham2 jer la...kau nak marah2, nih baru satu blog..entah berpuluh ratus ribu lagi blog guna gambar ko tuh sebab ambil dari google image, ko tak tahu??

AkuTakSukePublisiti berkata...

to Ahmed Mohamed Hamed;

ko lg pathetic backup mamat2 yg tiptop lg pathetic dr aku..hahahaha..ko mang DOE,doe!!..this is INTERNET dude that we are talking about...a world beyond your imagination,with jz a click u can find anything in this world..then,klu nk credit sgt,pegi la anta kat magazine tuk dpublish..watpe susah upload kat internet nie..once again awak lagi sUpeR DUPER PATheticK Ahmed Mohamed Hamed!!!hahahahahahahaha...

syed;
hahahahaha..cian ko..mmg lonely eak??no wonder la dok cnie..nk perhatian eak..cian ko syed...

Tanpa Nama berkata...

dioang letak number phone tu phm2 la..kan skng musim kawin..mane tau kot2 nak pakai photographer hahaha

acik berkata...

thanks rabiatul...