Mac 04, 2011

Awkward Agama : Pintalah Bantuan Dariku Seperti Mana Kau Pinta Bantuan Daripada Tuhan Mu

Katakanlah,kau terjaga lambat terlepas Subuh dan apabila kau bangun dengan tiba-tiba selama lima minit kau tak dapat menyedut oksigen di udara kerana Tuhan hukum kau sebab kau terlepas solat?Ataupun bila kau tak puasa dan bila kau nak ponteng puasa tu makanan yang kau baru beli dekat drive thru untuk ponteng puasa tu hilang macam tu aje?

Mesti tak pernah terjadi macam tu...

Aku pasti apa saja benda dan nikmat yang ada dunia ni tak pernah pun Tuhan halang kau daripada gunakan,tak kiralah kau sembah Allah,Jesus,Buddha,Dewa atau matahari sekalipun.Walaupun kau sembah matahari,kalau satu hari kau terlupa nak berdoa kepada matahari dua tiga bulan lebih,kau masih boleh mampu hidup,kau masih boleh mampu bangun dan teruskan buat kerja atau benda macam biasa.

Jadi, katakanlah,Tuhan kau adalah jenis yang hukum on the spot kalau kau tak ikut suruhan Dia. (Jangan pelik pulak kalau aku tulis macam ni,bukan aku nak kata Tuhan aku lain Tuhan kau lain tapi aku tau ada orang bukan Islam yang baca kat sini jugak).Kau tak sembah Dia sehari?Dia tarik nikmat makanan kau hari tu.Bukak peti sejuk tengok makanan semua hilang.Kau tak berdoa mintak tolong kat Dia seminggu lebih? Dia sorok sekejap kereta kau...

Mesti kau menggelabah semayang dan berdoa setiap hari.sebab takut nikmat kena tarik.Sebab kita semua takut hukuman on the spot.Berapa orang lagi takut kena belasah dengan kaki pukul berbanding kena belasah kat Akhirat nanti?

Tuhan takkan tarik nikmat yang Dia bagi on the spot. Dia takkan pilih kasih.Dia bagi udara kat semua orang.Dia takkan bagi udara bersih dekat orang Islam dan udara tercemar dekat orang yang tak percaya dengan Allah.Semua orang dapat udara yang sama kandungannya tak kiralah apa kepercayaan kau.

Dengan itu,aku jijik tengok cara Kerajaan Malaysia memerintah.Sebab diorang berlagak diorang lebih dari Tuhan.Kau pangkah BN,kau dapat bantuan.Kau tak pangkah BN.kau tak layak mintak bantuan.

Sama lah jugak macam Muhyiddin mempertikaikan calon PAS yang duduk kuarters guru sebab isteri dia seorang cikgu.Apa punya perangai?Kau ingat kau lebih dari Tuhan?Apa hak anda nak pilih kasih lebih daripada Tuhan?Isteri dia cikgu,adakah itu bukan kelayakan yang cukup untuk dia duduk di kuarters tu?Perlu ke dia duduk asing-asing sebab suami dia calon PAS?Adakah satu hari nanti akan wujud akta mana-mana suami isteri yang bekerja sebagai penjawat awam mesti sokong BN?

Yang lebih menyedihkan,orang-orang yang dizalimi tu adalah orang sama kepercayaan mereka,sama agama...sama bangsa.Tuhan tak pilih kasih sebab permainan politik Tuhan hanyalah antara Dia dengan Iblis.Sama ada anda nak sokong Iblis atau anda nak sokong Tuhan...waktu itu barulah Tuhan buat pilihan Dia. Adakah Tuhan menjadikan manusia sebagai mangsa?Tak...anda perogol bersiri sekalipun kalau anda rajin membaca buku anda akan tetap jadi lebih educated.

Tuhan itu adil.Tuhan hanya mintak kau pangkah Dia atau Iblis.Kau pangkah Iblis pun Dia tetap bagi kau macam-macam.Sebab Tuhan tak pandang bangsa-bangsa ni atau lebih khusus lagi....Tuhan takde pandang pun politik kau haluan mana.Kau baik,kau masuk Syurga,kau buruk,ke neraka lah kau sekejap...tapi kalau kau Islam,last-last kau ke Syurga jugak,kan?Gila besar ganjaran walaupun seumur hidup kat dunia ni kau adalah manusia paling buruk akhlak dia.Berapa lama kau kat neraka tak tau lah.

Tapi bila kerajaan "Islam" cuba me-nerakakan kehidupan orang yang tak sokong diorang,kau cuba tengok balik,kat Malaysia ni,siapa lagi berkuasa,Tuhan ke UMNO?

Bersyukurlah,Tuhan tidak termasuk dalam kabinet Barisan Nasional.

Khairy Jamaluddin berlagak 
Apa?Semua orang perlu bersyukur dengan BN?

50 ulasan:

zX berkata...

pakoh la bbenar! haha..

Tanpa Nama berkata...

ak ade ternengok buletin utama..bila diumumkan calon bn-sume penyokong bn soorak...bile calon pas diumumkan terdengar jeritan takbir!! pastu disambut dengan sahutan allahuakbar..tapi kenape hanye orang pas saje yg sahut takbir tu..padahal due2 islam..mungkin taun 2020 nati orang tnye ape agame ko n ade yg akan sampai jawab islam bn @ islam pas.....so pangkah ar mane nk ye kawan2

Khairi berkata...

Gila ah UMNO. Nak minta sain pun tanya, kau PAS ke UMNO? Kalau PAS tak mahu sain.

Ada lagi mentaliti beruk macam ni..

Dayang Nabelle berkata...

mantot,terima kasih.
kau telah menjelaskan dgn baik skali.
5 bintang:)

Breakeven berkata...

~ kenapa agama harus dipolitikkan? that`s y selama 27 tahun sy hidup..sy x mengundi lagi....

Tanpa Nama berkata...

5th bro...

SegaLanya Saya berkata...

entri ni sangat mantap..
waktu kecil diterap oleh abah untuk membenci UMNO..
bila besar barulah saya faham..
saya masih di pihak abah :)

Tanpa Nama berkata...

Breakeven said...

Use ur power of voting.. ur vote will make a differences :p

mr edz berkata...

nak tau sebab apa? sebab harta negara ni semua harta Umno yang punya... hahahabodoh punya menteri.. gaji kau sapa yang bayar bangang.. bukan hasil dari cukai.. itulah orang suruh baca quran dan amalkan ini asyik buat musabaqah jer.. isi tak ambil. anak pulak jadi penyanyi bengong... macam macam lagi aku nak maki sebenarnya tapi aku malas nak taip.

Ann berkata...

mengarut ar muhyidin ni.......takkan lah nk tggal asing2 kot ngn wife dia. sokong pas..xlayak dpt keistimewaan. ni ar buat ak makin anti ngn org2 atas umno ni esp.

Azree berkata...

ramai jugak org pas kerja kerajaan bukan kah tu menandakan BN xberat sebelah..?? bagaimana pula dgn kroni2 pkr dan DAP yg meletakan anak beranak sbgai peminpin sbgai contoh di Pulau Pinang..??

Tanpa Nama berkata...

Politik dengan agama mana boleh pisahkan. kalau pisah sekular la jawabnya. Breakeven.

kaji balik hijrah nabi ke kota Madinah. Dan mcm mana nabi memerintah sebuah kerajaan.

Selamat mengundi kelak!

Paria Perawan berkata...

salute!

Raden berkata...

BN x berat sebelah azree ckp??.. yg muhyidin sound cikgu yg duk kuaters guru tu berat apa lak... berat dua2 belah??... apa masalahnye kalau anak beranak??.. bapak letak anak dia kat situ... pastu paksa org sokong ker??... x kan??... anak tu dipilih melalui vote kan??... ooo... aku lupa... parti azree mmg sempoi... dh didapati bersalah sbb rasuah pon masih boleh bertanding lagi... siap jadi chairman felda lagi tu... betul la azree... parti ko mmg sempoi...

Tanpa Nama berkata...

History writes itself, kalau dulu ada Firaun, sekarang ade..... (sila isikan sendiri). bukan negara kita shj, negara lain pon ada 'Firaun' mereka sendiri yang berlagak tuhan, silap, berlagak mengalahkan tuhan dengan membuat hukum sendiri, menzalimi & melampaui batas

Soleh berkata...

segala apa yang engkau tulis mesti ko ingat engkau selalu.

malah engkau terlalu bodoh sombong.

kehidupan berbeza dari apa yang engkau kata kan.

Allah s.w.t menghukum diri ku ini kadang2 secara tunai.

lain kali fikir sebelum menulis.

orang yang berfikir dulu adalah orang yang bijak.

kedua2 parti Islam di Malaysia ini sama2 BODOH.

satu (UMNO) yang tidak tegas mengenai Islam

PAS pulak sangat2 bodoh, mendoakan BALA kepada sesama ISLAM.

tak pernah ku denganr Rasulullah mendoa kan BALA pada sesama ISLAM kita

apa lagi kita, yang manusia biasa.

Wahai Cursing Malay


FIKIRLAH DAHULU

Mantot berkata...

a) bang,aku tak faham sangat apa yang kau katakan tu.kau kata aku tak berfikir,kemudian kau kata dua2 parti bodoh.

apa yg aku tangkap dr ayat kau,kau sorang aje yang berfikir dan pandai.adakah kau nak kata fatwa membunuh pemimpin Libya yang Islam itu juga satu benda yang salah?Itu dah lebih dr doa mintak bala...jatuh hukum bunuh dah tu.

Kau tak setuju dengan tu?

b) adakah agama tak boleh dipolitikkan?mmg la tak boleh.jangan la politikkan agama.

tapi agamakanlah politik.

takkan la sebab kita membesar dengan pepatah "politik tu kotor" kita mesti accept politik tu mesti main cantas mencantas,fitnah memfitnah.

apa yang kita perlukan skrg adalah seorang pemimpin yang fikir pasal agama dulu sebelum dia buat taktik politik dia.Dari situ kita boleh bersihkan politik Malaysia.

c) Kehidupan berbeza dr apa yang aku tulis?

Kalau kau suka dengan hala tuju Malaysia skrg kau duduk diam-diam,jangan kata UMNO atau PAS bodoh sebab bila kau kata diorang bodoh,kau dah admit yang kau sebenarnya tak setuju dgn apa yang jadi kat Malaysia dan kau ada niat nak mengubah dia.

Nyahmampat berkata...

Dah la bro.. kalau dah pasal politik tak kira lah BN atau PAS semua sama.. nama pun manusia.. gua pernah dihalang belajar oleh staff satu tempat mengaji al-quran yang diurus oleh PAS dengan alasan bapak gua ahli UMNO.. so apa cita...

Mantot berkata...

jangan la dimarah Azree tu oi.

Siberkop berkata...

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/3/4/nation/20110304120204&sec=nation

Saja nak share.

Tanpa Nama berkata...

orang suke cakap politik dan agama tak boleh dipisahkan tapi kita kena ingat kita tak boleh mempolitikkan agama...

rudy berkata...

Alhamdulillah kau percaya Tuhan (pada aku Allah ) itu adil.

Muhyiddin "pertikaikan" kau dah menggelabah tak tentu arah DENGAN INTRO SETENGAH KAJANG. so pada kau "dipertikaikan" tu kira dah zalim lah tu? "pertikaikan" itu bagi aku yang dapat BM A1 ni tak sama dengan "KENA HALAU!".

Mantot berkata...

come on bang..dia TPM.

TPM punya mentaliti sepatutnya lagi matured dr kita....ungkit2 ni bukan kerja TPM,ni kerja budak darjah 3.

apa isunya kat situ?takde isu.benda tu tak sepatutnya keluar dr mulut TPM....

bercakap pasal "kena halau",cuba kau fikir sama ada Muhyiddin "berani halau" ke tidak?

bercakap pasal "kena halau"...... esok,post pasal "kena halau".

Kau dtg la lg esok.
Rajin pulak kau melawat sini.
Aku makin sayang la kat kau

rudy berkata...

PAS di KB me-nerakakan peniaga Melayu dengan janji tapak perniagaan yang sampai sekarang tak ditunaikan takpa pulak?

http://kickdefella.wordpress.com/

kerajaan Malaysia yang terasnya UMNO sekurang-kurangnya berusaha untuk buat cikgu2 kita ini duduk selesa tanpa cari rumah lain di luar.

rudy berkata...

Khairi,

Minta sain apa yang ditanya PAS ke UMNO?

personally, aku tak pernah pun ditanya.

rudy berkata...

jadi kau gelabah sebab dia "ungkit darjah 3" pulak?

"pertikaikan" + "ungkit darjah 3" = "kena halau" ?

ambil mc tipu nak tolong bini kempen boleh juga dimasukkan di dalam equation kat atas tuh.

Mantot berkata...

ada kesan kat life kau ke benda tu?

Tanpa Nama berkata...

takde langsung. kat kau ada ke?

kiwi berkata...

org umno emoooo....

Raden berkata...

aku... kalau ahli pas yg wat hal... aku x kisah... dh mmg perangai ahli... kadang2 lebih sudu dari kuah... tapi UMNO ni yg selalu mcm @#$%... pemimpin... aku ulang... pemimpin... apa cite??...

haaa... satu alasan penyokong UMNO selalu guna utk backing parti diorg... "ahhh... suma parti sama... mcm @#$%"... hahahahahaha... dh tau UMNO mcm @#$%... laaaagiiii nak sokong... hahahahahahaha... ooo aku lupa... mcm @#$% x per... janji UMNO... hahahahahaha

lagenda pejuang islam berkata...

like!

Tanpa Nama berkata...

haha apanamanya itu ? butthurt? pakailah ky jelly, depan belakang sama rata sama rasa ... jom meroyan tak tentu arah ..

hahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ...kofff. kofff .. kofff .. ok smabung lagi hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Tanpa Nama berkata...

haha apanamanya itu ? butthurt? pakailah ky jelly, depan belakang sama rata sama rasa ... jom meroyan tak tentu arah ..

hahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ...kofff. kofff .. kofff .. ok sambung lagi hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Kelon Eric Bana berkata...

terus nak solat zohor baca entry nih

Tanpa Nama berkata...

Mantot, ko ajelah yg jd pemimpin Malaysia nih...ajak follower2 blog ko ni support,aku pun sokong. X pun jd konsultan, jgn sampai jd konsetan mcm kroni2 UMNO suda...
Drp,
RYSMHP

Tanpa Nama berkata...

ya mantot kau jadi lah pemimpin anugerah tuhan, mantot.. kau memang ada ciri-ciri itu mantot .. kau jadi lah yb mantot, ye mantit, eh mantot, typo la pulak.. kau jadi la mantot, kau jadi la pemimpin mantot, masuk la bertanding mantit, laaa typo lagiiii, aku bet ramai sokong kau mantooorttt, hoi bangang punya keyboard ni ./.

Tanpa Nama berkata...

macam kena toort jer

Tanpa Nama berkata...

aku kagum laa ngan hang mantot..
sume yg kerajaan buat kan sume x kena pada hang.x dak 1 hr yg aku baca blog hg ni kan, yg hang melahirkan ucapan tq pd apa yg kerajaan cuba buat. sbb aku rasa xdak kerajaan dlm dunia ni yg sempurna (jgn plak hg pi banding ngan zaman rasulullah saw & para sahabat)
lani lagu ni laa..
apa kata PRU akan dtg ni, hg masuk bertanding. jd ADUN dulu kaa...kan? amik satu tempat yg hang paling sayang/suka, or yg paling jahanam dimata hg akibat perbuatan kerajaan skang ni. pastu ajak sume follower hg jdi jentera hang kaa... kalo menang, aku teringin gak nk tgk apa sumbangan hg as ADUN kt kwsn tu. or hg mampu menjadi kerajaan 'kecil' ( percubaan nama pun kan) yg paling baguih dalam mesia ni..sebagaimana hg dok bg idea2 bernas hg tu kat blog ni..

aku perempuan

Tanpa Nama berkata...

@aku perempuan

buat pengetahuan chek "thank you" tak dak dalam vocab mantot. sebab dia akan kata "ah, itu memang kerja kerajaan bagi aku sekolah kat boarding school dulu, hak mutlak aku tu".

he is very bitter, pasai apa tak tau la. tak dapat jadi jambu cum coffee booy kot?

Mantot berkata...

kau belajar rajin2,dapat semua A,kau dapat la hak mutlak masuk boarding school tu,mcm aku.

Raden berkata...

errr... blajar bodo pon bole dpt masuk boarding skul ker???... janji melayu UMNO??... ye ker??...

Tanpa Nama berkata...

@raden .. ko ni bukan yang kena suntut kat malay college hari tu kerr?????

wawa berkata...

salam.

1) syukur Alhamdulillah kau yakin Allah itu maha adil. tapi keadilanNya tidak sama dengan keadillan di mata manusia. sari kita dgn sari Nya tidak sama dan tidak akan sama...jangan lah samakan manusia dengan pencipta. cara hujah kau ni sudah menyamakan..

2) Kadang2 Dia bg hukuman on d spot. kadang2 tidak..kadang2 yg kita nampak sebagai hukuman pun boleh jadi sebagai benda baik. kadang2 benda baik pun boleh jadi hukuman dari Dia...jadi jangan fikir kita tau apa perancangan Dia..

3)ada masa Allah x bagi macam2 pada org yg bertaqwa kpd Nya..kau nak politikkan apa pulak daripada fakta tu?

kau nak politik, politik la, kau nak berlagak pandai, berlagak la...tapi bila kau tulis macam ni, susah la...very deceiving..

tp aku boleh teka. kau jenis benang basah yg tegak. kau tetap rasa kau betul dan org yg memangkah kau salah.

smoga dapat kefahaman lebih baik tentang agama dan dunia.


btw, aku tak maki kau, :)

-wawa-

aku seng berkata...

sori ar mantot, secara jujurnya aku x berapa setuju dgn cara post ko kali ni, aku x berapa pandai sangat nak terang, tapi ada baiknya kalo ko study sifat2 Allah dalam Asma al-Husna....seperti yang saudari wawa dkt atas ni cakap, hujah hang kali ni dah seakan2 menyamakan sifat manusia dgn sifat Pencipta, aku rasa hang pun tahu dalam salah 1 daripada Sifat 20, "sifat Allah itu tidak sama dengan sifat makhluk2Nya", (walaupun aku tak pasti hang tujukan pada "Tuhan" yang mana, tapi aku rasa agak awkward entry ko kali ni....)

Raden berkata...

onani 10:19:00... nak sound org at least guna la nama yg senang nak panggil... setakat ejek... semunyik... ejek semunyik... hahahahaha... org x marah pon... wat org gelak ada la... hahahahahaha

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn Wawa. Jelas...aku faham juga. Dulu kat Sekolah Agama Negeri Johor, mcm tu lah Ustazah aku ajar subjek Tauhid. Tp masa tu aku blur, thanks a lot Wawa sbb dpt beri penjelasan yg aku bleh kaitkan dgn maksud Ustazah aku dulu. Enlighten!
Drp,
RYSMHP

Tanpa Nama berkata...

by the way en mantot..aku pun boarding school gak. tp perlukah angkuh? aku sokong wawa punya komen.
:)

aku perempuan yang namanya hana

Mantot berkata...

orang komen berlagak,aku komenla berlagak Cik Hana...

boarding school is boarding school.aku appreciate apa yang kerajaan bagi kat aku.

tapi...
takkan sebab kerajaan buat baik utk aku sekali tu membuatkan aku perlu pejam mata aku sepanjang hidup aku bila kerajaan skrg buat salah?

Cik Wawa,
Aku takde nak menyamakan pemimpin dgn Tuhan...cuma aku rasa bila pemimpin kita bertindak,dia MESTI IKUT apa yang Tuhan nak Dia buat.

Bukannya sifat manusia tu sama dengan Tuhan cuma tingkah laku manusia tu perlu ikut telunjuk Tuhan.Sebab,kalau dia tak ikut kehendak Tuhan,dia tak deserve utk jadi pemimpin kita.

Adakah aku expect pemimpin kita ada sifat 20?Ada sifat maksum?Tak!Silap besar aku expect mcm tu...tp kau tak boleh nafikan kerajaan kita boleh mempermainkan hidup orang suka hati diorang....semua sbb bisnes.

Buruk benar cara diorang mentadbir.Membazir,tindas situ,tindas sini...mungkin kau tak rasa,mungkin kau anggap kerajaan skrg elok.

Lihatlah...kau tengok la sendiri,BN memerintah macam mana.

Aku langsung takde niat nak samakan diorang dgn Tuhan,cuma aku rasa ramai pemimpin kita ni lupa Tuhan.

Oh,yang komen kata aku bitter...
apsal kau nak kena kaitkan liwat dgn post ni?Apa bengap sangat otak kau nak berfikir elok2?

Mantot berkata...

tengokla ni dulu..

http://www.youtube.com/watch?v=LwNLT428PqU

kemudian kau baca la balik apa aku tulis.

Enchaoz berkata...

sokong neh.. ini terbaik! :D