September 01, 2009

Borak-Borak : Adakah Orang Melayu Kurang Memahami Erti Bersyukur?


Kita digalakkan bersyukur sebab bila kita bersyukur,kita hidup secara sederhana,mengelakkan diri kita dari jadi tamak haloba.Aku pernah dipanggil "tak reti bersyukur" dalam blog ni.Mungkin sebab aku selalu komplen pasal cukai kereta,harga minyak,harga barang,pengangkutan awam dan ekonomi secara generalnya.

Salah ke kita belajar komplen mengenai apa yang kita tak puas hati?

Bagaimana nak berubah kalau apa-apa yang terjadi kepada kita (yang bukan tindakan kita) kita terima bulat-bulat macam tu aje?Kerajaan buat cukai tinggi,syukur sebab mampu jugak kita beli kereta Proton...syukur lah jugak sebab ada jugak api air kat rumah kita.Itu aje yang anda nak?Terlalu rendah level of expectation anda.

Complaining is the catalyst for changes.

Malaysia juga terbentuk hasil daripada rungutan rakyat yang inginkan kebebasan daripada penjajah.Jika rakyat waktu itu bersyukur dengan apa yang ada,bagaimana?Jika majoriti antara kita hanya diam dan bersyukur dengan harga minyak sewaktu harganya mencecah Rm2.70 satu masa dulu,tak mungkin kerajaan menurunkan harga minyak.Kita kena paham,kerajaan anggap running Malaysia like running a business,jadi kita kena pastikan mereka tukar prinsip itu.

Salah sebuah contoh di mana masjid dan tokong Cina di Malaysia diletakkan sebelah menyebelah tanpa perlu pengusungan sebarang kepala.Aku selalu lalu sini.(Gambar hiasan)

Sebab itu sekarang baru kerajaan terhegeh-hegeh nak mendahulukan rakyat.Mungkin sebab ramai orang yang tak bersyukur kot,bagus kan?Makin lama akan makin ramai lah orang yang "tak reti bersyukur" macam aku jika Malaysia masih sama.

Harga minyak dah naik,syukur Alhamdulillah.Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kata minyak takde mengalami perubahan harga.Ye lah,pada kerajaan memang la takde.Pada rakyat?

Nak bersyukur ke nak komplen?Jangan salah faham apa maksud syukur tu.Banyak perbezaan antara "bersyukur "dan "berpuas hati."

Pilihlah sendiri.Jangan jadi pak turut.

43 ulasan:

Nurul muslimaH berkata...

salam..
tringat dulu2 wktu drjah 2 rasanya..one of my fwen..debat dgn sy psl bnda cm ni jgk la..dia siap ckp lagi "klu xdak dr mahathir, tak mkn kita semua" (time tu beliau msih jadi pm)..masyaallah..smpai ke situ pemikiran dia..so sapa yg bertggungjawab? atas didikan parents yg slalu terapkan nilai2 x betul mcm tu kt anak2 sejak kecik lg..sepatutnya dia diaajar bhw yg bg mkn tu ALLAH SWT bkn tun mahathir, pak lah, pak jib or whatsoever...

*by the way..sybas! i like ur blog..simple way of conveying the info*

balqissy berkata...

lagi lah berfikir tiap kali nak blk kg lepas ni -_-!

Tanpa Nama berkata...

Ada 2 point je utk topic ko ni tot.

1) Orang yang bersyukur, dia akan sedar dari mana datangnye nikmat yg dapat pada dia. Ya zahirnya dari Allah, tapi siapa yang pastikan nikmat ini dapat pada umat? Kan u'lul amri yakni pemimpin.

2) Orang yang selalu bersyukur ni, golongan mereka ni aku tengok selalunya berjaya dalam hidup, lengkap kehidupan mereka dari segi keluarga baikpun harta, kurang masalah duniawi maupun akhirat. Sebab mereka lihat di sebalik masalah, di sebalik kekurangan Tuhan bagi dugaan utk mereka lagi gigih usaha. Lagi cekal dan kuat semangat untuk berjaya.


Walaupun kerajaan ke, persaingan ke..atau musuh ke bagi masalah, tak ke tu jugak satu nikmat?

Dah lupa ke pepatah, Losers see the bad in others as a REASON. Winners see opportunities in Losers.

Mungkin essence tu tak ada dalam generasi yang kau idamkan kot mantot? Nak2 komenter dalam blog kau ni ramai macam tu.

Atau mungkin generasi kau ni,lemah sangat sampai tak boleh dan tak mampu lawan persaingan? Komplen la tak adil, tak tu tak ni.

Cina rilek je, sume persaingan mereka lagi hebat2 belaka. Tak ada privilage bumiputra.


Patutla aku tengok attitude pemimpin BN kepada PR, "you can complaint, whine, grine and curse all you want, but I am still in Power.". Sbb perangai orang2 PR tu sendiri. Tau nak komplen je.Kereta mahal, minyak mahal, cukai tinggi, value kepada rakyat rendah. Tapi apa tindakan? Salah kerajaan je la.

Kepala lembu orang PKR dgn PAS yang pijak pon boleh kata orang UMNO yang buat.


So mungkin kalau quality pemimpin PR sendiri meet standard & requirement as Bersyukur, mungkin Allah akan restu.

Bukan macam mana yang kene pada Bung Anuwar. Lagi 16 hari je lagi nak ulang tahun 16 September ni. hehe..Kerajaan Langit Anuwar baru.



Another Malaysian

paloibinmulau berkata...

kat imalaya ni term tak reti bersyukur sinonim dgn mahathir hahahaha dan dipopularkan oleh media haprak amno.

utk org yang pandai sgt bersyukur tu teman nak bagi tahu term bersyukur yg mahathir cakap tu. mai dengaq ni.

mahathir marah sbb ramai melayu kununnya tak bersyukur dan tak mengenang jasa amno terhadap mereka. tapi mahathir mudah lupa hang jadi ketua negara malaysia dan jasa2 hang tu atas kapasiti hang sbg pm malaysia.

jadi memang la tanggungjawab hang buat semua tu. pandai mengungkit mahathir ni. lain la kalau hang buat semua tu atas kapasiti sbg presiden amno dan semua dana amno yg digunakan.

kelembai berkata...

harga minyak naik tu hadiah hari merdeka dan hadiah kita bagi duit raya kepada kerajaan mantot wei..

Tanpa Nama berkata...

menteri sume minyak free ape dioang kisah.

zahid ehudi berkata...

ahah another malaysian sedang komplen blog ko mantot...lama dia tak masuk sini...tertunggak kot bayaran elaun cybertrooper...

gua cuma nak gelak ayat dia yang ni...
Kepala lembu orang PKR dgn PAS yang pijak pon boleh kata orang UMNO yang buat.

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

-yela yela...memang org PAS ngan PKR yang angkat banner TA***ER tu, jadik memang konfem diorang yang pijak kepala lembu tu-

aku nak tulis perkataan kat banner tu pon tak sanggup....

Tanpa Nama berkata...

Celik ke buta Zahid ni? Ke taksub sgt dgn kerajaan PR bukak tutup kedai tu?

pegi kat sini nak tau sapa penganjur demo pijak kepala lembu:

http://anotherbrickinwall.blogspot.com/2009/08/isu-kuil-dosa-lepas-menghantui-pakatan.html

Orang UMNO seksyen 23 pon turut serta demo tu. SO bukan PAS dan PKR saja.

Maknanya apa? Ini bukan perjuangan partisan, ini perjuangan atas landasan agama, untuk tolak pemindahan kuil ke Seksyen 23 tu.

Yang mempolitikkan menda2 bangang ni pemimpin PAS dan MB selangor Khalid Gagap.Biasa la,semua salah UMNO.

TAKE BEER untuk berbuka ala PAS/PKR.

Aother Malaysian

P/S: Aku tak pernah berenti bagi komen kat blog2.Tgk komen aku kat blog Rocky Bru, Chedet,anwar ibrahim, berbagai2 lagi. Hi profile punye blog lagi ada isu. Blog ni, haduih......tak cutting edge blogger dia punye thinking dan kawan2 komenter dia.

zahid ehudi berkata...

ahahahaa.... bodoh ke hapa, kan aku percaya pada ko, memang org PKR ngan PAS yang pijak lembu tuh.....sebab utusan pon report cam tu....TV3 pon cakp camtu.... .... aku kalau berita dalam utusan memang aku percaya without any doubt (lolz) ...

aku cuma hangin perkataan kat banner tu la bodoh...

landasan agama apa??? landasan agama apa kalau ko tulis takbir pon cara macam lahanat blog blog UMNO yang tulis...

ko tau tak , maksud takbir tu apa , pastu ko boleh bezakan tak dengan ungkapan keji ko tuh....

jadik perjuangan berlandaskan agama mendenye....

"TAKE BEER untuk berbuka ala PAS/PKR"

wei ko ngucap la lagi bagus....

bagus la jangan berenti menulis... elaun cybertrooper masuk ke tak masuk, ko jangan berenti menulis... tulis je...

Tanpa Nama berkata...

Jangan pakai nama Zahid. Tak reflect langsung level IQ kau.Bodo tak bole di ajar ni mmg kualiti orang2 yang cenderung sokong PR.

Bagus la tu, sebarang info dan fakta sume tak nak terima. Utusan tak betul, TV3 tak betul, harakah,suara keadilan je la sume fakta sama blog ni dgn blogger PR je 100% betul. Walaupun tak meet standard.


Take beer!!!!!!! Kau hangin tak hangin kau punye pasal. Take Beer dah jadi sinonim cliche PAS Selangor. Tanya Hassan Ali dgn Ronnie Liu.


Another Malaysian

Mantot berkata...

Bro,
jangan layan dia.
pada dia,zahid zamidi berIQ tinggi.

jadi,ko paham2 aje la benchmark kepandaian dia camne

Tanpa Nama berkata...

Tak reti nak jawab ke dah tot? Aku masih tertunggu tunggu mana bukti Masjid kat Malaysia ni betul2 sebelah kuil.

Tak payah nak cakap sape IQ tinggi rendah la.Kau pon bukan ada IQ sangat haha. Kalau tak mesti cukup duit tak komplen harga minyak tinggi kereta mahal sampai bole beli Myvi je.

Take Beer mate!


Another Malaysian

Mantot berkata...

apa yang aku nak jawab kat kau?
kenapa nak kena jawab?siapa kau?penting ke aku jawab apa yang kau tulis?buat apa aku nak jawab kalau itu aje yang kau mampu tulis.
Lagi sekali aku tanya,SIAPA KAU?

aku tak nak gaduh dan aku malas nak layan kau sbb tu aku ignore aje kau walaupun kau dah komen sblm posting ni.tapi kau datang sini dan kau insult semua orang,apa yang kau nak?

kau adalah tipikal blogger UMNO.apa saja yang kau tulis sama aje macam parpukari,macam anotherbrickinthewall..macam rockybru skrg...

pemikiran tipikal yang bodoh macam kau,kepala otak dah tertutup tak reti nak berfikir apsal nak kena layan.

kau panggil org bodoh lah apa lah,mana yang kau tulis?bagi la aku baca nak tgk sket "intelek" kau.

aku tak tau aku pernah terajang bapak kau ke mak kau ke,aku ada rogol bini kau ke,tapi masalahnya aku INSULT KERAJAAN.

Apa yang kau terasa sangat GAMPANG?

Tanpa Nama berkata...

ssshhh....sshhhh...mantot sudah marah.

Pegi bawak anjing kau si Zahid tu sekali.Jangan lupa tutup pintu.

ops terlupa..Take Beer.Cheers mate!


sebelum tu, aku terlupa nak bagitau.Aku atas pagar.Blogger UMNO aku hentam, kau pon aku hantam.Sapa boleh kontrol negara ni akan dapat aku punye vote. To be fair kalau kau tak penah jumpa komen2 aku kat blog diorang mcm Rocky,A voice, chedet dsbg sila rujukla ye.


Another Malaysian

p/s: aku dah agak.Takde satu pon kuil betul2 sebelah atau dalam kawasan sama dengan Masjid.Baik di Malaysia maupun satu dunia. Agama Hindu tu bukannye tak elok,kat Bali Hindu tu orang Melayu Indo ramai penganut.Indah je. Kat mesia ni geng kadawale bikin hal la, lagi kau mau backing. Brilliant mantot!

Mantot berkata...

http://zalbatros44.blog.friendster.com/2009/04/

Aku tolong kau carik sebab aku rasa kau tak reti pakai google nak carik bukti

mantul berkata...

tot, ko jangan layan anot malaysia ni, dari dulu lagi dia suka provok org len & jenis2 camnila yg wat malaysia porak peranda sbb dok atas pagar(sgt keji dowh!)..btw dia berjaya mempengaruhi org2 len utk mencarut di bulan pose ni..rentikan jela...nama si zahid pun nk jadi isu, so ko pandai2la tgk camne dia punye mentaliti kan?
1 lagi, daripada ko layan post mamat ni bek ko delete je, blog ko hak ko nak watpe pun...daripada ko biarkan parasit ni tumbuh dlm blog ko, provok sane sini..pastu ajak gadoh..bikin panas komenter len ja..lgpun biasenya bulan2 pose ni sume setan kene ikat..(aku xkata kat ko yea anot malaysia) heheehehe..slmt berpose sume!

Xs berkata...

lain kali, kalau taknak org comment ape yg ko tulis, marah ape yg org comment, jgn tulis blog, tulis dlm kertas, lipat, simpan.

zahid ehudi berkata...

"Jangan pakai nama Zahid. Tak reflect langsung level IQ kau"

zahid hamidi

barak ehud

zahid ehudi

.....ahahaa zahid memang ber'IQ' tinggi...

'beer bukan ke sinonim dengan menteri malaysia..eh silap......beer sinonim dengan anak menteri sherif nazri'

Tanpa Nama berkata...

Tak..beer tak sinonim dgn menteri. Beer sinonim dgn PAS Selangor. Tak tanya2 lagi Hassan Ali dgn Ronnie Liu? TAKE BEER = TAKBIR Pas. Dan tak ada dosa sbb kau si zahid yang bodo tak tau apa maksud Takbir. Pegi baca kamus apa maksud takbir.

Bagi kuasa kat Imam dgn Bilal mesjid tangkap orang minum beer. - Brilliant, sampai murka Sultan Selangor sbb tak rujuk baginda dulu.

Mungkin kau lebih tau kat mana ada kuil Maha Sri Macha ke hapa haram jadah ke sebelah mesjid betul2 pastu time azan dia sebok nak bunyi loceng? Mantot dah fail bagi bukti.


Another Malaysian

p/s: kau pegila nolong Sivakumar Speaker Dewan Pokok Perak Pakatan Rakyat ko tu..terhegeh hegeh nak panjat pokok demokrasi dia harini.

Mantot berkata...

Ya Allah,
aku nak panngil kau mangkuk ayun ke mangkuk jamban ni.kan aku dah bagi link kat atas tu.

Bila kau ada,mesti si Xs tu pun ada gak.Korang life partner ke aa?

nik berkata...

Another Malaysia ni kafir ke? Macam tak cukup ajaran agama je...rosak, rosak...

zahid ehudi berkata...

ahahahahah another malaysian....

nah maskud takbir

Definition of takbir

noun

1. (Islam) a proclamation of the greatness of Allah, "Allahu akbar"

2 the saying 'God is great'

Translations:

Etymology: Arabic

sumber:

AllWords.com Home
English Dictionary - With Multi-Lingual Search...

http://www.ask.com/bar?q=Definition+of+Takbir&page=1&qsrc=6&ab=1&u=http%3A%2F%2Fwww.allwords.com%2Fword-takbir.html

huh??! TAK* **ER...
apa tu.....

Aizat berkata...

jangan layan troll, mantot.. saje je dia nak provoke ko tu.

Tanpa Nama berkata...

Zahid, meh aku kalungkan bunga melur macam idola kau golongan kadawale sebagai tanda tahniah atas level pemahaman kau tentang 'takbir'.

Copy paste kau tunjukkan kau mmg sub knowledgable moron. Tapi dia self explanatori.

Takbir tu 'proclamation' atau 'saying aloud'.Melayunye, tindakan atau perlakuan melaungkan.

Phrase Allahu Akbar tak ada kaitan dengan Takbir.

Aku atau kau pon boleh tuka perlakuan jerit Takbir, lepas tu sambut dengan Mantot sudah bijak! atau perkataan lain. Tak semestinya dengan Allahu Akbar.Secara amnye, laungan takbir ni dilaungkan oleh orang Arab. Kita di Malaysia tak guna tak pasal2 kecuali orang PAS macam kau yang tak faham Islam.

So mana datang sucinye perkataan Takbir ni? Perkataan Allahu Akbar tu boleh jugak la takrif suci,tapi dalam Asmau'l Husna nama Akbar tu sendiri tak wujud!


Tak tau la ko faham English ke tak, tapi a more detailed explanation ada kat sini:

http://www.reference.com/browse/Takbir?o=

Sapa bahlul sekarang? Yang gelak tu la.

Gi la Take Beer dgn Sivakumar kat Sidang DUN Berak baru, Heritage Hotel punya Ballroom. Situ pon serve beer!


Another Malaysian

zahid ehudi berkata...

ahaahahahahahahahahahahhahaahahhaa

ko ingat ko tulis macam tu, dapat menunjukkan ko pandai ke....ahahahahhaha.... gua suka lu beb....

-Aku atau kau pon boleh tuka perlakuan jerit Takbir, lepas tu sambut dengan Mantot sudah bijak! atau perkataan lain-

aku rasa ko sorang je yang bertakbir selain dari Allah....tak penah aku jumpa...
bila ko dah tuka kepada lain dah tak jadik takbir dah bodoh....

TA** B**R tu apa???....

tujuan guna TA** B**r tu untuk apa??

ahahahahahahahah.... ko jangan risau aku tetap akan layan ko....

Tanpa Nama berkata...

Zahid, tak cukup satu kalung bunga melur aku bagi lagi satu kalung padayappa pulak.

Aku ke kau yang nak tunjuk pandai sekarang ni?

Dah bagi explanation pon tak reti2 pasal Takbir.

Kau nak gelak teruskan la gelak, sbb kau mmg terasa insulted kan. Bukti kuil sebelah mesjid pon yilek, mantot punya isu pon tak boleh jawab, kau pon masih macam ni.


Take Beer!
Sbb untuk org mcm kau yang anggap Takbir tu semata-mata suci, lebih afdal cakap dgn orang yang minum beer.


Another Malaysian

zahid ehudi berkata...

ahahahaha...aku tak rasa insulted pon....jangan lain main sebarang je ckap camtu

sebab lagi banyak ko tulis lagi best...bgus bagus, aku suka ko
go another malaysian....


---Take Beer!
Sbb untuk org mcm kau yang anggap Takbir tu semata-mata suci, lebih afdal cakap dgn orang yang minum beer.----

mulai harini ko boleh lah bertakbir dengan bende bende lain ye.... masa semayang pon cube la...
sile sile.... tapi ko buat le sorang sorang....tak tau la ada org lain nak ikut ko...

ko angkat takbir tak masa solat...apa yang ko sebut masa bertakbir tu...

kemudian ye mainkanlah takbir sebagai TA** B**R tu sepuas hati ko...

syoh syoh...pegi cakap dengan org yang minum beer....

ahahaahahhaahah....

Tanpa Nama berkata...

Mana bukti Kuil ada betul2 sebelah masjidnye? TAK ADA.Link Mantot tu pon tak ada dan tak valid.

TAPI TAK NAK MENGAKU INSULTED.Ingat gelak-gelak tu boleh tutup malu ke?

Take beer kau sorang je la Zahid, sbb aku tak akan buat ape org gila meroyan gelak tak pasal-pasal mcm kau. Tak ada aku sebut sembayang ada takbir.Kau sebut sendiri, kau mengaku betul sendiri wtf la ?


Another Malaysian

Mantot berkata...

go zahid go!

zahid ehudi berkata...

ahahahahahahahaahahahaha....

--Take beer kau sorang je la Zahid, sbb aku tak akan buat ape org gila meroyan gelak tak pasal-pasal mcm kau. Tak ada aku sebut sembayang ada takbir.Kau sebut sendiri, kau mengaku betul sendiri wtf la ?---

yeah another malaysian...ke ngko yang insulted....

takbiratulihram tu bukan takbir ke....abis tu ko baca apa masa takbiratul ihram... ko sebut apa masa takbiratul ihram tuh....

ei bodoh, ko solat ke tak ni...
tu salah satu rukun solat lah....

aku rasa ko memang afdal cakap dengan peminum beer jela....
dalam sembahyang ada takbir pon ko tak sedor....

T**E B**R apatu wei....

ahaahahahahahahahahaha.......
ahahahahahahahahahahahaha

zahid ehudi berkata...

woi another malaysian mane ko....

aku rindu kat ko nih...

....ahahahahahaha

Blood Seeker berkata...

Mudah gile political bloggers troll Mantot dan commenters, sampai dah lari daripada mesej post di atas.

wakakakaka....ini dah mcm 4chan pulak.

zahid ehudi berkata...

ahahahahahahahaha
ahahahahahahahaaha...

Mantot berkata...

takde.
kadang2 aku selalu terfikir kenapa ada jugak org boleh percaya dan ikut ajaran Rasul Melayu Terakhir walaupun terang2 dia salah.

jadi,aku merasakan Tuhan tu adil,dia ciptakan manusia sama adilnya.

Aku merasakan dia ni kaya sbb dia kutuk aku hanya mampu beli myvi,ok lah takpe aku miskin.At least kelebihan aku adalah akal yang mampu jugak berfikir secara elok.

mantul berkata...

kalu nk berdebat biarlah berilmiah sket, jgn ikut emosi je...tu maksud aku kat komenter2 kat sini..lelebih lagi dibulan yg mulia cam ramadan ni..ayat mencarut tu buleh mengurangkan pahala arr..udah, kalu tak mau dengar nasihat, lantak korang dok provok sane sini..bestkan mencarut bulan pose ni?

surfer957 berkata...

kesian ko tot. semua post ko ada jer org yg menyemak pastu provoke ko.

Tanpa Nama berkata...

hahaha
hebat gile zahid ehudi
senyap si another malaysian yang bodoh ni
kakakakaka

Other Malaysian

loudspeaker berkata...

hahaha good one zahid.
biar jer mamat bodoh sombong anon another malaysian tu. sembang dok take beer la ape la.
bile org argue btol2, blah lak. no balls.
aku rase die skola agame pon monteng, tu rukun solat pon fail.
xpon die folo hadhari laa kut. hahah

Oghang Pilah berkata...

aq taw masjid ni kt ne..
x clap aq kt KUALA PILAH, NEGERI SEMBILAN kn...
kg ROSMAH...

Oghang Pilah berkata...

so, another malaysian...
klaw x caye gak, g la KUALA PILAH..
2jam stengah je dri Key Ell...
x syak lagi...

Tanpa Nama berkata...

Take Beer Please!!!!

Another Country

Tanpa Nama berkata...

ko kalo nk tunjuk alim...tk payah r...blog ko mcm sampah...kalo benda kotor pon ade...jaga hal sendiri r....dari ko buat dosa...kalo setakat blajar pon tahap ape...makan taik sendiri r..

Tanpa Nama berkata...

ada 1 kuil sebelah masjid dekat ngn flat bandaraya / star lrt titiwangsa. tak ke?


a