September 12, 2009

Film Review : Syurga Cinta (beserta Epilog Sebuah Pagi Yang Berinspirasi)

Pagi ni aku takleh nak tido.Jadi aku bukak komputer dan carik apa benda boleh buat.Bukak forum,ada orang taruk link YouTube filem "Syurga Cinta." Berat jugak rasa hati nak tengok cerita ni memandangkan aku tak suka pun hero dia dan budak lelaki dalam cerita tu adalah SEORANG MAKHLUK YANG SANGAT ANNOYING DENGAN SUARA DUBBING YANG SANGAT ANNOYING.

Tapi ada Heliza.
Aku suka Heliza.
Aku juga sedikit jatuh cinta dekat Heliza.
Aku suka mata Heliza.Mata dia besar.Aku suka pempuan mata besar.
Dan dia pakai tudung.
Yang paling penting,dia pakai tudung dan tidaklah terkinja-kinja macam beruk.

Argh.Cair..cair...

Aku tengok aje lah cerita tu.Membuatkan tiba-tiba aku mendapat ilham nak model panda.Tah lah mana datang.Mungkin daripada mata Heliza yang bulat itu.Aku dapat membayangkan bagaimana bahagianya aku jika Heliza menjadi isteri aku.Kami akan ada 4 anak dan 4 anak itu akan aku ajar diorang melukis supaya bila besar diorang boleh jadi grafik designer ataupun animator,prospek di Malaysia sangat cerah!Kerajaan Malaysia sangat menghargai orang-orang seni!

Dah pukul 12 rupanya.
Lama betul fikiran aku hilang ketika melihat Heliza di YouTube.Aku sangat lalok sebab aku try buat bulu panda tu lagi tebal tapi pc aku takleh nak tampung.Tapi takpelah,mata Heliza sangat cantik dan aku mampu hilang dalam renungan dia.

Babai.Aku nak tidur.
Rating Filem : 6/10 (Apa kejadahnya bapak bukak pintu bilik anak,tengok anak bawak pempuan beromen dalam bilik,bapak tu boleh tersenyum bangga?)
Rating Heliza : 11/10

Link untuk sesiapa yang nak tengok filem ni


17 ulasan:

BezBuddy berkata...

sy dh me tgk cite ni.....
ermmm awk sure ke heliza 2 baek??
ntahla bg sy...dh name artis 2 sme je.....huhu

Obefiend Weiland berkata...

rating haliza = FULL OF WIN!!

dan berkata...

salam ziarah.

tertarik nak komen filem ni jugak, bila trbaca komen sdr pasal ayah dia tu yg kejadah. ape nk buat, bapak ngan mak dia pun 2 kali lima.

tapi yg lawaknye masa awal tu pegi rumah heliza nk teman adik angkat dia tuisyen kununnye. kan ms tu azan pastu diajak solat.awal kata la, 'sy xleh smayang sbb sy puasa'. yg lawaknye, atuk heliza tu kata 'puasa ape pulak hari minggu ni??'

rasanya dia patut tny, sejak bila org puasa xleh smayang!

Mantot berkata...

haha,filem ni lemah gila skrip dia.mmg banyak gile benda yang out.dengan terlalu byk adegan yang over acted (scene2 mak bapak dia,member mangkuk ayun 2 org tu)

tapi aku suka msg dia.sayangnya,filem ni still agak filem tipikal Melayu tapi diglosskan dengan msg keIslaman yang agak kuat.

dan aku merasakan Heliza lebih sesuai digandingkan dengan aku.Bukan Awal Ashaari,tetapi AKU.

mantul berkata...

jgn tgk heliza lelame tot..leh kurus pose nanti..apepun dia terbaek wo0! semoga xjadi cam bini baru ustaz rock yg tah hape2 tu pastu kantoi akhirnya..sesamalah beringat yea!

-renung2kan & selamat hari raya! hehehhe..

Mantot berkata...

insya Allah aku akan try dulu berbincang dengan tunang aku kalau2 terbuka hati dia menerima Heliza sebagai madu.

Kalau takleh,aku buat macam Ustaz Rock buat.

BUAT PERANGAI!
Hehehehhe

mantul berkata...

ameen..makbullah hendaknya doa2 bulan pose ni yek?

Blood Seeker berkata...

alhamdulillah bro....nampak dah maca ade revolusi filem islamik kat Malaysia ni heh...bgus, anak2 muda kat sini mesti disedarkan balik, ramai yg dah sesat.

Lengkali apakata penerbit filem buat pasal Black Metal ke....isap dadah ke...

Ini permulaan yg baik.

realguest berkata...

best ker citer ni?buhsan je nampak..

Tanpa Nama berkata...

part2 yg ade heliza je yang best...haha

fitriah berkata...

heliza sgt cantik..:)

Tanpa Nama berkata...

mata Heliza jadi beso bulat gitu pasal ye pakai contact lens kan... ala2 awek korea, jepun. jd ko suh lah tunang ko pakai geo lens musti beso+bulat mata ye.

Gayah Lawa berkata...

Mantot..mata aku pun besar gak mcm Heliza..kat hujung kening aku ada tahi lalat..Tapi aku tk pakai contact lens...heee...
Org kata susah nk cari tahi lalat kat kening...hihi..

Aku tk brapa suka filem ni..byk kelemahannya walaupun ada unsur Islamik...
Ngapa filem Islamik mcm ni jadi mcm ni ? Agaknya dorang tak halusi betul2 skrip kot..Ntah la...

dayat berkata...

aku suke heliza gak tot

Tanpa Nama berkata...

memang bodoh betol pemilik blog ni...dia anggap diri die tu perfect sangat..nk kutuk org sesuke ati...ntah blaja pon smpai tahap ape...nk menilai org...guna otak la sikit...kalo ko bagus sangat tunjuk r keperibadian ko yg terlebih suci tu...

Mantot berkata...

bodoh ke hape engko ni?

nadia berkata...

heliza tu memang lawa.
tapi nak kate dia tak terkinja-kinja tipulah.
aku pon mmg minat heliza, n tgh layan die kat youtube tibe2 ade 1 konsert AF ni, heliza terloncat loncat nyanyi lagu Ella.

tang tu spoil sikit la. but nobody perfect.