September 17, 2009

Bila Malikul Sembab Berkata-Kata..


KUALA LUMPUR, 14 Sept (Bernama) -- Badan kebajikan perlu mencontohi usaha Yayasan Al-Bukhary yang memberi bantuan kepada pelajar miskin hingga ke peringkat pengajian tinggi, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sambil menyifatkan usaha itu sebagai satu jihad dalam Islam, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata ia juga dapat merapatkan jurang pendidikan di antara bandar dan luar bandar, di samping memberi akses kepada pendidikan yang lebih berkualiti.

"Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Yayasan Al-Bukhary di atas sumbangan bakti kepada umat Islam dalam meningkatkan tahap pendidikan ummah," katanya pada majlis berbuka puasa bersama 312 penuntut Universiti Islam Antarabangsa yang ditaja oleh yayasan itu di Muzium Kesenian Islam di sini hari ini.

Muhyiddin berkata kerajaan amat mengalu-alukan usaha murni yayasan itu yang tidak jemu-jemu menyokong sistem pendidikan di negara ini.

Beliau berkata bantuan itu memberi faedah berganda kepada ummah.

"Bulan Ramadan ini memberikan seribu satu peluang untuk umat Islam menyucikan diri dan mencari keredaan Allah s.w.t, dan penyucian itu boleh dilakukan dengan melipatgandakan ibadah dan amal jariah kepada insan-insan yang memerlukan di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata bantuan itu bukan sahaja dapat meningkatkan kecemerlangan pendidikan di luar bandar tetapi juga menambah bilangan pelajar bumiputera dan miskin ke peringkat pengajian tinggi.

Ironinya di sini adalah seorang timbalan perdana menteri memuji tindakan seorang dermawan melakukan sesuatu yang sepatutnya tanggungjawab sebuah kerajaan.Ini jelas membuktikan,menteri-menteri malas nak beramal dan mengharapkan lebih ramai orang yang bagi bantuan macam ni.

38 ulasan:

Obefiend Weiland berkata...

sorry man i disagree

the government alone cannot help everyone that is needy in malaysia. simply put some concessions needs to be made at the price of certain charities not getting enough fundings. The chinese community is littered with people like Al Bukhari. Did the chinese people bash the government for not helping them. They instead found new found respect for these mega rich patrons.

why can't we praise the FEW. and i mean A FEW malay billionaire that is doing their bid to help the ummah?

i for one knows a BARISAN politician who generously give away alms and donations to charities secretly. wanna know why? he used to do it in the open and the PAS buggers accuse him of showing off. some also made snide remarks

"duit haram nak cuci la tu bagi kat anak yatim"

what kind of bullshit mentality is this son? Menteris do beramal. but they can't do it in the open due to snide remarks like the one i mentioned above

secondly when they give away donations some people will accuse them of "EMOTIONALLY BRIBING" his constituents. Baru bagi kain batik masa PR kecil pun dah kecoh. imagine giving away money to orphanages? those PR scumbags will go crazy on his ass.

its hard being a malay. menunjuk bagi derma dikata tak ikhlas. tak tunjuk menderma dikata haji bakhil

aku respek al bukhary. dah banyak baca cerita beliau. aku tak peduli dia pangkah parti dacing senget pasal dia lagi banyak membantu umah dari sebahagian besar ahli PAS , PKR , MIC .MCA, PPP dan DAP.

he is the INSTRUMENT OF CHANGE that we need. his political alignment does not concern me

i just hope allah will be fair and put him where he belongs in heaven. i hope god is not petty like PAS member. kalau pangkah BN je masuk nuraka

if god is petty like that ..... well.... i rather not have him in my life

Mantot berkata...

bro,
ko tak faham kot point aku.

Cheesecake berkata...

Mantot, terangkan la point ko kalau betul dia tak faham. ko takut kena bidas erk?

Mantot berkata...

tak.

point aku,kita perlukan lagi ramai menteri yang bersifat macam Syed Bukhary sebab orang macam dia tak fikir kepentingan sendiri.

Macam Oba tulis,wujud pandangan negatif bila menteri nak beramal.
persoalan dia,kenapa ada pandangan negatif tu?Adakah menteri kita memang dah dicop bangsat sampaikan dituduh macam-macam padahal nak buat kebaikan?

Kenapa kita jadi camtu?Pada aku senang aje jawapan dia,lebih ramai pemimpin2 yang memang bangsat berbanding tidak bangsat macam Syed Bukhary ni.

Sebab tu kita cop menteri beramal nak buang duit haram lah,apa lah.

Majoriti menteri2 dan pemimpin Malaysia memang macam tu kan?Berapa kerat la yang berapa yang berperangai macam Syed bukhary ni?

zharifzakaria berkata...

bezanya syed bukhary ni businessman.. menteri ni ride on duit tax rakyat.. dah mmg kewajipan pun agih-agihkan kat rakyat bukan kat kroni.

lagi satu, sape start gelaran al-malikul ni? boleh tolong stop tak? nama Allah buat main-main plak..
same macam panggil najib razak. najib ABDUL razak baru btul.. "hamba tuhan yg memberi rezeki" bukan "anak si pemberi rezeki"

Tanpa Nama berkata...

agensi dalam kerajaan ada JKM, PPRT, yang coverage nya luas daripada apa yang dicover oleh syed bukhary. recipient and beneficiary nya ramai.

NGO pun ada cover charity work ini. semua dun dan ahli parlimen ada peruntukan buat macam ni. tapi ronnie liu, surau pun dapat kat kompeni cina pau peruntukan... . but of course la overall contribution tak sehebat TS Syed Bukhary.

ko punya argument Dangkal la mantot. ko ngaku je lah nak kutuk muhyiddin.

Tanpa Nama berkata...

Ironi? mana? tak timbul pun isu, sebab KERAJAAN memang ada badan2 tertentu yang buat charity ni.

Tanpa Nama berkata...

bile kerajaan buat, ia tak boleh di kire sebagai charity... its their responsibility..

satu lagi kalo setakat agih2 kan duit tax payer pastu gaya nye mcm sedekah pakai duit sendiri, siap nk ade majlis besar-besaran lagi, baik xyah...

Mantot berkata...

haha,aku punye argument dangkal?

ko pernah ke buat research brape ringgit keluarga miskin dapat nak sara hidup?Rm150.Kau mampu hidup dengan Rm150 sebulan?

aku nak kutuk Muhyiddin?Memang la.Dia TPM bang.Dia ada kuasa.Gunakan la kuasa tu untuk tolong orang macam Syed Bukhary tu buat.Cukai kutip berbilion2 buat apa?Jambatan pun nak buat bila ada pilihanraya.Masa genting,barulah nak ambik daerah tu daerah ni jadi anak emas.

SATU MALAYSIA NI SEPATUTNYA ANAK EMAS KERAJAAN!

Tak kira la kerajaan pembangkang,kerajaan pusat ke..TANGGUNGJAWAB KERAJAAN PUSAT ADALAH MERANGKUMI SATU MALAYSIA.

Jadi,selagi diorang masih lagi mentadbir Malaysia ikut pemahaman politik masing-masing,selagi tu la Malaysia ni akan still jatuh.

Badan2 tertentu?
Badan2 mana?Macam BALKIS?Macam Rumah Anak Yatim?Rumah Kebajikan Masyarakat?

Kenapa ada banyak rumah anak2 yatim kena mintak derma?Kena mintak bantuan dan support masyarakat?Tak cukup ke "charity" kerajaan tu?

Tak cukup la tu kot,kan?

IMCurtain berkata...

Selamat Hari Raya Aidifitri dan Selamat Bercuti dari IMCurtain.com . Berhati-hati di jalan raya.

p/s: Kami ingin menjemput anda semua menyertai komuniti blogger kami di Malaysian Blogger Community

Tanpa Nama berkata...

sori la mantot.....aku nk gak back-up ko tp kali ni...ko memang salah....juz admit it....xpe2...post lain kn ader lg....

Tanpa Nama berkata...

Tot ko jgn layan org fanatik umno ni.. klao umno kate taik tu best maka best la taik tu utk dia.....even kite mintak dia tgk from perspective org2 yg kurang berkemampuan...dia still buat bodo...bukan xnmpk...bg reply suh pg mampos..... bukan semua org lahir dlm keadaan baik, mampu nak study tinggi2,xpayah tlg mak bapak cari Rm10/sehari masa belajar...dan bukannya semua org yg susah tu malas/langsung xnak usaha utk perbaiki kehidupan dia...

-sabariah-

Tanpa Nama berkata...

"point aku,kita perlukan lagi ramai menteri yang bersifat macam Syed Bukhary sebab orang macam dia tak fikir kepentingan sendiri"

yang macam mana nya menteri tu nak sama dengan TS Syed?

Dangkal.
Menteri makan gaji.
TS Syed bisnes sendiri.

Ok. Fine. Jadi analogy kau sekarang ni Menteri pun kena buat la majlis untuk bagi derma pada budak-budak miskin.

Siap. Kulit mereka juga harus tebal untuk siap menerima segala macam snide, hurtful lagi malicious remarks yang opposition akan buat seperti Obefiend kata kat atas tuh.

dan , pada engkau, mereka harus terima ini dengan terbuka. and that is exactly what you want these menteri to feel, so that you can see their reaction with your smug contented face.

tapi aku rasa kan, kalau menteri-menteri tu buat macam TS Syed tu sekalipun, kau akan menjadi antara orang yang Pertama untuk MENGUTUK & PERLEKEH tindakan-tindakan orang ini.

Sebabnya kau dah kena conditioning bahawa tak ada apa yang baik pun yang datang dari menteri-menteri ini.

You have nothing else good to say.
Engkau bias.
Engkau prejudice.
You cannot be relied on to be fair.

Bagi engkau semuanya itu berbaur politik.

Anal-onymous
aku bukan ahli umno pun.
i am a completely different person from ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

aku ada kawan. ibu tunggal anak 5. anak paling besar form 4, paling kecik 5 tahun. sorang anak dia 'special' (down syndrome).

masa kena buang kerja, dia pegi menagih kat badan2 kerajaan mintak bantuan.

setelah ditendang ke sana ke mari, diisi pelbagai borang yang endless, dia hanya dapat RM300 sebulan. UNTUK 5 ORANG ANAK.

setelah dia dapat kerja, dia pun pegi la lagi, dia pun mengaku la dapat kerja (takmo menipu) alih2 kena potong bantuan menjadi RM200. dan gaji dia bulan2 cumalah RM1k++.

ya, itulah bantuan kerajaan. bila nak mintak pertolongan, berzaman baru boleh dapat. bila nak potong, laju je.

Mantot berkata...

haha,dia marah dah tu.dia dah start nak mengamuk dah tu

Tanpa Nama berkata...

Bila nak keluar segmen porno melayu utara lagi?

tudc berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ULTRAMAN berkata...

menteri gaji basic brp ye?.. ingin tol nak tau. rasa cam byk menteri kita org bisnes. mcm TAIB-Sarawak CM.

Mantot berkata...

ni yang aku dapat:

Slip Pendapatan Bulanan bagi Menteri Penuh Malaysia termasuk Ketua-Ketua Menteri

1. Gaji Pokok RM18,000 - sulit untuk public, tidak boleh didedah kpd orang awam (OSA) akhbar ditegah mendedahkannya.Terikat dgn akta Parliment

2. Elaun Keraian RM10,500.00 - tidak sulit, pendedahan harus berhati-hati

3. Elaun Perumahan RM10,800.00 - tidak sulit - pendedahan harus berhati-hati Kebanyakn menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket mereka sajalah

4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 - tidak sulit tapi tidak orang semua tahu.

5. Elaun parking RM 5,700.00 Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak kerja

Lain-lain kemudahan

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan,hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn talipon bimbit,satu driver,minyak percuma.Kalau pakai pemandu kementerian,dapatlah duit percuma.

7. Semua pemberian derma spt kpd perkahwinan, kematian,atau pemberian kpd badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.

Tanpa Nama berkata...

jom jadi menteri!

Tanpa Nama berkata...

Apo yg kau dapat ni sampah.Paling out kau punya act bile post sampah mcm ni utk readers blog kau.

Takda satu pon fakta.

Paling kuat kencing point no. 6 menteri dapat Merc S320. Apa punya pandai la, kalau tak dah penuh kat Putrajaya tu dgn S class sume ni.

Common sense kereta rasmi menteri kabinet Proton Perdana Executive V6. Hanya datang dgn drebar kementerian.Tak da henfon.

Gaji pokok menteri RM18,000. Ni paling hancing.

utk fakta tgk archive The Star: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/9/6/focus/4663715&sec=focus

Menteri kabinet kerajaan BN bangsat bak kata mantot.

Yang rakyat saksikan lagi bangsat:

1) Ketua Menteri Pulau Pinang - kg buah pala, chauvanist cina

2) Menteri Besar Kedah - Ladang Babi dibantah DAP

3) Bekas Menteri Besar Perak(sampai April 2009) - gile meroyan bila kerajaan dia jatuh sbb perbuatan lompat katak Brader Anwar Mat King Leather

Dan yang paling Klasik....

4) Menteri Besar Kelantan - semua dapat masuk syurga kalau sokong dia dan parti dia


Menteri-menteri di atas semua Menteri Besar peringkat negeri dan kesemua bangsat.


Menteri-menteri kabinet, sila rujuk fakta ye pasal gaji mereka.

Jangan cuba nak politikkan Tuan Syed Mokhtar Al-Bukhary. Dia kelahiran DEB dan orang mcm dia akan terus perjuangan DEB utk bantu orang miskin.

Sapa jugak yang bantu dia jadi tokoh korporat ternama? Lim Kit Siang? Nik Aziz? Anwar?

Kau nak kata menteri tu bangsat menteri ni bangsat, kau cakap je la. Depa pon bukan tak tau orang mcm kau akan terus deny kebaikan orang lain.

Jangan dibela sangat orang miskin yang mengadu RM150 tak cukup sebulan sebagai kick start.

Nak diberi ikan utk makan time tu ke atau nak diajar cara pancing ikan utk makan seumur hidup?

Get your facts right la mantot. Nak suruh TSM tolong orang corporate mcm TS Syed Mokhtar. TSM sendiri cari makan bang sebagai TPM. Itu kerja gomen lagi.

Politicians dance to the tune of business tycoons.Another capitalist economy. Reality. Terima je la.Tak nak terima, tunggu la sampai maulana Al-maksum el-Talibani Mursyidul Am kau Pok Nik naik jadi PM.

Ke kau ni suka alternative leader kan, mungkin Anwar Mat King Leather akan bawa pembaharuan............kepada tarikan jantina rakyat Malaysia bila dia jadi PM n tak miss lagi 16 September tahun depan.


Selamat Hari Raya.


ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

ops! aku terlupa lagi satu Menteri Besar juara segala bangsat.

5) Menteri Kuil Besar Selangor - dah tak reti buat ape dah.tergagap gagap lah dia mikirkan. Sultan pon murka, rakyat marah kat dia, negeri duit pon sudah yilek mau pakai duit zakat pulak utk parti PR dan pembangunan.

Nak suruh TS Syed Mokhtar tolong jugak kot kerajaan negeri yang di salah urus mcm ni. Apalah nasib corporate figure melayu. Dah teruk2 usaha jadi kaya, orang pulak mintak itu mintak ini....apo nak jadi? Apo erti? Patut dah harta dia, suka dia la nak derma mcm mana tak nak derma ke. Tak payah orang politik tolong-tolong mintakkan.




ANOTHER MALAYSIAN

tudc berkata...

fuh punya marah la orang UMNO kat atas tu.Syurga dia bawah telapak kaki Najib tu.eh silap Rosmah..baik lagi la dari baru sepenggal pegang adun ulu kelang trus ada istana 10 juta.at least NIk Aziz ada surau.
Pencacai Umno mmg gitu,segala arak halal bagi dia..tu sbb masa kumpul depan SUK jerit n bawa sepanduk TakeBeer, rupanya nak bodek anak Tun M belanja masa umah berbuka

Tanpa Nama berkata...

menteri-menteri bole pegi haji dengan bayaran 10 ribu untuk pakej 45 ribu. Lagi 35 ribu tu ambik duit sape? tet masa dah tamat.jawapannya....duit kite la.

Tanpa Nama berkata...

ha ha ha ha

kalakar siot another malaysian ni melatah...

Tanpa Nama berkata...

RM 4632732000.00 tu dikira korupsi halal oleh jemaah menteri BN.

uuuuuiiii banyaak tuu

Tanpa Nama berkata...

100% genuine UMNO supporter getting angry. Get the fact right my dear UMNO members. Jika dah jadi menteri sememangnya perlu bersedia untuk terima kritikan. Jangan jadi macam Hishammudin, Menteri ISA kita. Lepas tau buat salah video dah ada rekod pasal dia protect pengganas kes kepala lembu cepat cepat dia suruh Malaysiakini delete video itu. Menteri UMNO bodoh!

Other Malaysian berkata...

lagu ni khas utk kau Another Malaysian. layan!

-----------------------------------

Wahai pemuda, wahai pemudi
Jadilah kamu rakyat yang berbakti
Kami berjanji akan tepati
Semua impian yang anda hajati

Rumah yang besar, kereta yang mewah
Semuanya ada di tangan anda
Hidup yang senang penuh jaminan
Jangan bertanya, serahkan pada saya

Jilat, jilat, mari semua menjilat
Jilat, jilat, jilat sampai berkilat

“Macamana? Ada berani ka? Ini tawaran hanya sekali braders and sistas! Apa tunggu lagi, kami tak tipu punya, Ini real, ori punya! Gerenti kaya-raya! Mari, mari!”

Jilat, jilat, mari semua menjilat
Jilat, jilat, jilat sampai berkilat

Wahai pemuzik, underground rockers,
Jangan bermimpi, jangan idealistik
Kalau nak kaya, nak jadi rockstar,
Marilah mari, sain kontrak kami,

Nak masuk radio, masuk MTV
Kenalah kamu menari macam kami
Tengoklah saja, Carburetor Dung
Cakapnya besar, tak kaya-kaya

Jilat, jilat, semua nyanyi menjilat
Jilat, jilat, mari semua jilat
Jilat, jilat, jilat
jangan tak jilat
Jilat, jilat,
jubur korporat sedap!

-----------------------------------

agagaga!
teruskan menjilat jilat!

OTHER MALAYSIAN

mr. hafis berkata...

zakat fitrah tahun ni berapa ringgit untuk kawasan putrajaya?

Mantot berkata...

entah la.
aku bayar Rm7 area KL

Tanpa Nama berkata...

Dah dekat 2 minggu dah ni lepas 16 September...

tak jadi jadi lagi...alahaai...tahun depan la ini mcm kasi try....siksaaaaanyaaa menunggu....


ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

haha lari topik

Tanpa Nama berkata...

memang bodoh betol pemilik blog ni...dia anggap diri die tu perfect sangat..nk kutuk org sesuke ati...ntah blaja pon smpai tahap ape...nk menilai org...guna otak la sikit...kalo ko bagus sangat tunjuk r keperibadian ko yg terlebih suci tu...benda lucah pon ade gak kat blog ko..mcm sial jer....melayu bodoh r ni....

Mantot berkata...

nak buat camne bang..
aku suke tgk porno.kongsi2 la.maklumlah ilmu sket,sebab tu suke tgk porno

Tanpa Nama berkata...

sikit2 guna 'melayu'...sikit2 guna 'melayu'... sifat racist tu menebal sgt... melayu & islam, anda pilih yg mana?!!

Tanpa Nama berkata...

Salam Mantot,
Aku selalu mengikuti blog ko, bila aku tgk komen ada org yang betul2 membidas ko. Emm aku harap korang cakap jelah jgn sampai gaduh2. Aku tak larat tgk org bertumbuk dan gaduh sesama kita orang melayu marilah kita bersatu untuk mencapai kejayaan dan memakmurkan tanah air kita

Tanpa Nama berkata...

OTHER MALAYSIAN,

lagu Carburetor Dung "Jilat" tuh dibuat khas untuk brader anwar bin ibrahim tuh.. lead singer siap tunjuk jubor tuh masa perform kat stadium kelana jaya kat PR punya function last year.

ke engkau memnag taik hingat?

oh kau mudah lupa!

anal-anonymous

Tanpa Nama berkata...

takde sape ke pegi majlis berbuka puasa tu, klau pegi baru leh tgk camne rupa 312 penuntut yang ditaja Yayasan Albukhary tu...