September 08, 2009

The Future of Malaysia by Anwar Ibrahim

Bahagian 1


Bahagian 2


Bahagian 3


Bahagian 4

26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

ape motif ko pos video ni? nk suruh org lain dgr mamat ni gebang? berbuih2 gebang

Obefiend berkata...

nak kira pandai cakap memang dia pandai

tapi kalau kuli bawahan dia pun tak reti nak kontrol jgn bisa mimpi pimpin malaysia

leadership start from above and trickles down the hierachy. if he cant do that stop talking cock please anwar

he should really STFU and start doing what he promised

16 september dah dekat....ulang tahu setahun tak jadi ambil alih ada la

hahahahaha

Feloniti berkata...

aku pun tatau kenapa ramai yg suka sgt kt mamat ni.. tak paham la..

Mantot berkata...

aku rasa dia hensem dan paling best,tak ada buih2 di tepian bibir dia.selera sket nak tgk

Tanpa Nama berkata...

ooo... tuan punye blog ni, geng PR rupanya. tajuk blog ni patut tukar cursing umno br sedap brader hahha. mamat dlm video ni pn lebih kurang gak hamlau nye. sebelum dapat, tu dia... janji bagai nak rak. contoh kg.buah pala. buat ajak borak petang2 sedap la mamat ni hehehe...

Mantot berkata...

laah..baru tau ke?

kan aku ada banyak tulis pasal aku join macam2 hal.Bersih,join penduduk Bukit Mahkota lawan syarikat highway korup,pegi ceramah mana yang aku mampu pegi.

Korang tak nak percaya dgn Anwar takpelah.Aku takleh nak paksa benda tu,cuma aku rasa apa dia kata tu betul.

Memang bunyi macam gebang tapi pada aku,benda camtu lah yang kerajaan skrg kena buat.

Mungkin sebab member baik aku dari sekolah rendah sampai sekarang adalah seorang lelaki Cina jadi pandangan aku agak neutral dalam bab kaum.

Tapi fikirlah,kalau Anwar cakap macam tu bergebang kuat,apa bendanya yang Najib buat pasal 1Malaysia ni?Bergebang sambil menipu?Bergebang sambil membuat orang Melayu benci bangsa bangsa lain?

Cakap tak serupa bikin.Kalau Anwar takleh kontrol org bawah jangan mimpi jadi PM?Apa yang Najib buat?Dia dah jadi PM dan mmg dia takleh kontrol org bawah dia kan?

Jadi jugak PM!

Kalau tak suka org dia pun,tgk la msg dia.

Banyak kes yang org Melayu,India,Cina bersatu bila diorang kena tekan.waktu tu la baru aku rasa masyarakat kita ni majmuk,harmoni.

Baca la pasal kes Grand Saga vs Rakyat yang aku join.Masa tu cuba tanya balik,mana satu wakil ketuanan Melayu?

Wakil ketuanan Melayu tu,waktu tu,hanyalah gangster2 yang hentak kepala orang ramai dengan helmet dan kayu.

Polis?
Polis seronok tengok dari atas flyover.

Itu ke Ketuanan Melayu yang nak dibanggakan sangat?

Sumpah aku takut nak join benda2 camtu lagi.Kena warn dengan polis dan ada harapan melekat helmet sebijik atas kepala kalau silap haribulan.

Mantot berkata...

Pasal Kg.Buah Pala,

Katakanlah kau duduk dengan adik anda serumah.Dia bukak akaun Astro dengan kontrak 2 tahun bersyarat,dia mesti ambik movie package sekali.

Setahun lepas pakai,adik kau hilang kerja jadi dia nak balik duduk kampung.Kampung hulu yang takde Astro.Dia tanya anda,nak ke Astro tu sebab bil akan berjalan jugak?

Kau jawab nak.Kau ambik dan sambung aje bayaran dia.Pakai dua bulan baru rasa pakej movie tu membazir.Terfikir nak buang.

Telefon Astro,diorang kata takleh.Ada kontrak,agreement mesti cukup 2 tahun.

Apa yang anda nak buat?
Nak tarik diri dah takleh,nak sambung bayar pun anda rasa membuang duit anda.Nak biarkan?

Perjanjian yang bukan anda buat?
Macam mana anda nak setelkan?

Pegi Mampus BN! berkata...

Diorang orang UMNO ni bodoh2 belaka mantot, ko x payah terangkan kat diorang pun..bengap xkan paham..haha..punya la lama ko kutuk BN baru sekarang dia perasan ko pro pembangkang..apa punya baghal..orang2 camni cakap banyak pun x guna...buat letih jari menaip je..

arif berkata...

wah, obifiend pun bace blog mantot. gile bes. dua blog pujaanku berbincang sama2. anyway aku tgk korang dua mmg gempak ah, dua2 mmg dasyat cara luahan hati. dua2 aku suka. tapi aku suka lg mantot sbb lg berisi dan lebih ilmu + fakta sket berbanding obifiend. jgn mare yer..kalo ko pasan, media mana bg peluang kat PR utk bagi penjelasan. korang ni bute ke..still terpengaruh dgn berita yg cam gampang . still PR not that perfect, tapi kita still kene ade parti yg kita kene pilih nnti waktu pilihanraya, walaupun kita bukan politician.

nak pilih parti yg utamakan rakyat atau yg utamakan kepentingan diri dan yg perbodohkan rakyat?

anyway mantot, jgn ko tertekan dgn tekanan org2 lain, ramai gila sokong ko, diorang tgh moreh skrg ni ahaha.diorang ni ckp je kutuk anwar,tapi still kutuk kerajaan.ok la tu, tak sokong mana2. cuma kita akan pilih yg terbaik dr dua2 tu utk next pilihanraya, kecuali diorang ni wat parti sendiri tu tatau ar..

arif berkata...

aku pun rs pised off dgn 16 sept, tapi aku rs tu la satu kesilapan anwar sbb dia announce awal2, tak surprise.tapi 1 je aku nampak kesilapan anwar yg agak direct, tatau ar maybe saifuddin nasution salah tektik atau ade kisah disebalik tu..tapi ape tujuan 16 sept? nak ubah kerajaan spy kerajaan yg bakal pegang nnti dpt bantu rakyat, turun harga minyak, turun harga barang2, kuatkan ekonomi, jaga sume bangsa. jgn tgk pada tarikh tu je, tgk pada ape tujuan diorang target 16 hb. anwar tak untung pun, malah dia yg tanggung malu dgn niat dia nak jaga rakyat.

dan lg satu, tarikh yg tak jadi 16 sept tu aku rs lg better tak jadi, sbb kalau jd, mungkin org2 exco PR terkejut, tak ready nak pimpin, bg diorang ade pengalaman sket jaga negeri dulu, camne nak tackel rakyat, nak tackel isu.Bn buat taik kat negeri2, takde pun nak bincang bila buat keputusan, tapi bila PR tak bincang, kene shoot teruk gila kat media. padahal ade jugak diorang panggil utk beri penerangan dan berbincang jugak, haih tak fhm la aku dgn mentaliti diorang ni, tak matang lg rsnyer

Tanpa Nama berkata...

mantot, pasal kes buah pala. bukan ke sebelum pilihanraya anwar janji nk bagi tanah tu kt penduduk klu depa undi PR, tp bila dah menang xnak tunaikan janji. blame it on previous state govt. bukan ke memungkiri janji itu ciri2 orang munafik. pemimpin yang munafik.. ish2 x sedap dengar kan. anwar ni hanya obsessed nk jadi PM. dia cuma pandai manipulate, all this chaos punca dr anwar. u've been manipulated. PM in waiting hehe...

ariff.. "sbb kalau jd, mungkin org2 exco PR terkejut, tak ready nak pimpin, bg diorang ade pengalaman sket jaga negeri" u rest my case. klu dh tau x ready toksah la jd pemimpin. tak ready=tak matang la kan hehe...

Tanpa Nama berkata...

anonymous

DIorang sbnrnye bukan tak ready, tapi kurang pengalaman, tak pernah pun tadbir negeri perak, selangor, kedah dll.

at least tu preparation diorang utk jd kerajaan yg lg better daripd BN skrg.

kalau nak kata tak ready, tak matang, aku rase kerajaan skrg lg dasyat tak ready sume benda, manipulate sesuka hati..wat sakit hati..da 50 tahun perintah tapi makin lama makin teruk..

Mantot berkata...

at least diorang try,kan?

yang kerajaan lama memerintah punyalah lama Penang tu,tak setel2 pun?

Nilai la sendiri.
Diorang baru aje setahun setengah punyalah banyak isu timbul.Apasal?

Adakah sebab diorang tak kompeten atau isu tu timbul sebab selama ni banyak isu kerajaan lama sapu bawah karpet?

Tanpa Nama berkata...

tak setel2 sbb mmg x boleh nk setel. tp yg PR pegi janji blh setel buat apa. bila dh jd kerajaan negeri, dia pun x boleh setel gak. mula2 kg. buah pala, lps tu peniaga tepi jalan, lepas ni apa lak janji yg x setel. jgn le janji klu x boleh buat... x baik le mcm tu kan kan hehe..

isu PR byk sgt, nk sapu bawah kapet pun dh tak boleh. habis busuk satu kampung hehe..

sepol utusan berkata...

debu bwh karpet dh jadi bukit...

50 yers dgn sgale kehampasan nk banding dgn yg stahun lebey punye pemerintahan xbleyla mcm tukan...

at least adegak percubaan utk menyelesaikn tp MONKEY2 like seks 23 punye samseng [byk muka luar tuuu] dtg bikin huru hara maki2 blk dpt duit then joli apa brng???...

jgnla pakse org trime kesilapan 50 thn lps punye hal... duk skali dgn PR bncg leklok kan chantek, hangpa mlayu, PR pon ada mlayu oklatu

tp klu dh nk terkinja-kinja PR xley nk kate apelakan?...

mistake PR pon ade tp duk nk ungkit smpi mual org pikir pe brg?

Tanpa Nama berkata...

Aku x faham la masyarakat kita ni. Patutnya kita nk hidup yang makin menyenangkan. Taraf hidup yang rendah. Nak makan senang, nk cari tempat tinggal senang, nk ke mana2 senang. Pendek kata, nk murah la. Patutnya tu la tugas kerajaan, menyenangkan hidup rakyat die. Dengan kerajaan sekarang yang ashik nak naik kan harga barang je, ashik nk naik harga minyak je, macam mane nk hidup. Kalau ade orang yang leh come out dengan solution leh menyenangkan hidup kita sekarang, patut kita sokong la.

Orang melayu rata2 ramai yang miskin. Papa kedana. Itu pn x sedar diri lagi yang sekarang dh susah nk hidup. Nak pergi kerja tiap2 hari pn fikir pasal minyak yang mahal sedangkan gaji ciput je.

Orang kaya makin kaya. Yang miskin bukan nk cuba berubah supaya jadi kaya jugak. Tapi support orang kaya supaya die jadi kaya. Akhir sekali, die tetap miskin walau mcm mane pn.Itu pn x sedar diri lagi.

semi berkata...

"saya tuan!"
"tuan apa? kalau tuan kedai, mana kedainya? kalau tuan tanah, mana tanahnya? kenapa digadai2? kalau tuan bahasa? kenapa berterabur tuturnya? kalau tuan budaya? kenapa burok akhlaknya?"

hmmm...?

UMNO
dulu, kini dan selamanya
macam tu lah dia...

(tgk cermin, nampak muka mugabe. mugabe tgk cermin, nampak ?)
ouch...

tanpa nama berkata...

biar miskin harta, jangan miskin jiwa..

sekian. peace n out :)

Mantot berkata...

baik kaya harta,dan juga kaya jiwa

rio berkata...

aku suka baca blog nko mantot...
kecuali entry2 anuwar ni je...
pasal sampai bila2 aku akan
benci dia sebelum dia ikut nasihat
karpal singh supaya bertobat! :)

myth berkata...

bila miskin harta,byk masalah...
silap persekitaran, bleh kena tekan dgn masyarakat..
kerajaan nk tolong?
hanya mampu mengharap bantuan Bersamamu...hahaha

Tanpa Nama berkata...

16 September 2008 = Idea tak jadi nak amik alah K'jaan oleh Anwar

16 September 2009 = Idea Future of Malaysia Anwar


Tahun mana kira tahun yang Anwar "Kong!" pada idea dia?

Dah nama pon Anwar "Mat King Leather" Ibrahim...nak kene dakwa minta tangguh sampai 3-4 kali, siap nak pilih pendakwaraya sendiri.


Apo nak di kato?


ANOTHER MALAYSIAN

Mantot berkata...

dah dah la bang...malas dah aku layan provokasi ko.gi la baca rockybru ko

semi berkata...

apo nak dikato?
harto negaro dah tinggal tolo...
itupun kito buek2 buto...
hmmm

Tanpa Nama berkata...

semua manusia x perfect
kena bertobat jugak
bukan anwar je kena tobat
yg kt atas2 ni pon kena tobat
aku pon kena bertobat sekali
nak suruh org tobat2 tu,tobat la dlu
dah cukup kumpul pahala ke?
:)

hudhud berkata...

hmm..maaflah,tpkan makin lama dilihat,diperhati gaya anwar ni makin hilang kepercayaan kt dye ni..tak tahulah mner yg btul n mner yg salah sebenarnyer..semoga Allah berikan kita pemimpin yg adil dan mampu mempertahankan agama Islam ini..tak kiralah dr mner asalnyer dye..insyaAllah=)