September 09, 2009

Dairi Seorang Rempit


Jadi,semalam adalah kali pertama aku gi kerja menggunakan minyak Ron95.Start motor,ok.Jalan,masuk gear satu,dua,tiga,empat...

Masuk Gear 5.Tarik sampai RPM 8000.

Masuk gear 6....motor aku tak berapa nak pegi.Jika selama ni aku dengan konfidennya maintain lane kanan sekali dengan kelajuan yang aku tak tau berapa (meter motor aku rosak) aku bawak motor seperti seorang pondan.Senyuman aku bila aku memotong kereta2 bangang yang bawak slow gila tapi duduk lane tengah tu takde.Tak muncul-muncul.

Aku takut nak memotong.Aku takut nak masuk lane kanan sekali sebab motor aku takde pick up.Takpelah,sabar aje lah.Mungkin first time isi full tank,nak kena tunggu dia stable balik.

Jadi,habis kerja,aku gi workshop member aku.Nak tukar bateri motor.Kena Rm70.Lepas tu aku kata kat dia "minyak baru macam haram!"

"Haa..memang2.Minyak tu memang tak elok pakai dekat motor yang pakai diafram." (Diafram- pelampung getah dalam karburetor )

"Apsal pulak?"tanya aku.

"Dia makan diafram.Boleh leaking.Aku baru gi Shah Alam semalam,ada motor spark plug dah terbakar sebab minyak tak boleh bakar abis..." (camtu la ayat dia,yang aku paham)

"Aisehmen."kata aku."Maknanya aku kena pakai minyak mahal camni."

Jadi,untuk memastikan motor aku ok,aku membuka tawaran kepada sesiapa yang nak minyak Petronas Ron95 yang ada dalam tank motor aku.Dalam tu adalah 15 liter camtu jadi ambik aje la aku kira seliter Rm1.Aku tak tau macam mana nak habiskan cepat sebab motor aku memang jenis tak kuat makan minyak jadi nak tunggu habis pun bodoh2 weekend ni kalau aku jalan hari2,laju2.

Dan,peringatan,
Kepada motor2 yang menggunakan diafram,sila cek diafram anda sama ada ada kesan atau tidak penggunaan minyak Ron95 tu.Motor yang sudah dikenalpasti bermasalah ialah Modenas Elegan.Kereta orang kebanyakan yang sudah didapati tidak compatible ialah Naza Sutera(Forza).

1Malaysia,rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan!
Ole Ole Malaysia Boleh!

Bacaan lanjut :
List compatibility kereta dan gred minyak

15 ulasan:

myth berkata...

ak dah bilang..minyak ni mmg cam celaka..
bayangkan la student yg terpaksa merantau2..tpaksa gak la pakai ron97..since scoot is delicate...

but a lot of people suggest to use caltex o petronas if ron95..d best is caltex la

dewajiwa berkata...

gile ah gambar tuh.
nasib baik tak buang air dari atas motor je.

RON95 nie masuk skuter pun tak OK ke?

Mantot berkata...

aku tak tau la pasal skuter.yg member aku konfemkan tu elegan aje la.bole la sesape yang pakai modenas nye skuter konfemkan?

try la tanya sapa2 lagi yang pakai skuter taiwan ni (Modenas,SYM dll)

ainee si ketua pari2 berkata...

skuter suzuki vs150 ok tak pakai??
how bout kancil??

ashraf berkata...

seb baik aku gi keje naik beskal je. fuh! jimat pon jimat jugak. cume bazir sket beli deodorant ngan minyak wangi berbotol2 utk kaver bau peluh..

p/s: aiseh. suzuki swift sport xley pakai ron95. wad de fish!

norMAzuan MUstafa berkata...

almak.......... honda wave wa yg dlu ble smpai smggu mnyak die than skunk 3 hari jek....pe jadah mnyak tuh........

Gayah Lawa berkata...

Dlm list tu jenis kete aku pakai x der la..Rasanya boleh la kot guna Ron 95 tu..
Maklum kete lama..tapi kiut ekeke..
Tapi tk best arr..bunyi enjin kasar ja..tk mcm dulu..

Ashraf >> Beli Rexona for men..Sure leh kaver peluh jantan ko tuh..hee..
Murah jer..kat Mydin lagi murah..

myth berkata...

scooter x elok la pakai Ron95..xpecially shell

scoot is very delicate machine
minyak ron95 adalah kasar..try la seliter dua dulu..try dgr bunyi engine
meraung2 cam org sakit tekak..

ak dah xsanggup nk pakai
kalau terdesak pun..ak campur dgn 97

ak pakai Vs125

tudc berkata...

alamak aku ada yamaha nouvo ngan mz moskito..blum jadi apa2 lagi..harap2 ok la kot

mr. hafis berkata...

rumors.

ashraf berkata...

Gayah -- hahak! Rexona men mmg jadi pilihan tu. peluh jantan yg mmbuatkn rase yakin dan konpiden bile berade dlm bilik guru dan dikelilingi cikgu2 perempuan yang muda lagi bergetah. rase maskulin je. haha.

dayat berkata...

yesss..
aku dr aritu duk isi ron97 je..
takpon vpower...
sayangilah jentera anda...
jgn nak jimat berape sen..abis beratus2 or ribu2 nak merepair...

yang penting skali:
kite seme dah kene tipu..

Gayah Lawa berkata...

Betul-betul...
Kita dah tertipu..Tipah tertipu..Gayah pn tertipu...

Ashraf >> Bravo..Bravo..teruskan penggunaan Rexona for men..ekeke..

Tanpa Nama berkata...

memang minyak ron 95 x bagus....minyak car...x likat...rosak enjin ......kete x pick up.....

Tanpa Nama berkata...

ahahaha..aq pki wira...dulu snang je nk speed..skrang tekan sikit ngaum...