September 02, 2009

Crumble The Dividing Wall,Erect The Religious Barrier


Reading the hotly contested debate on the case of Kartika Sari Dewi Shukarno,wether it is right to cane her or taking it as a wrongdoings of human rights,there occurs a lot of individualistic views voice out by the public.

I have been reading a lot of comments given by the reader's of Malaysia's most popular blogs,Malaysia Today and from my experience,the reader involve on the debate are mostly Malaysian who didn't understand the concept of execution in Islam.But that is not the main reason why I wrote this (hopefully not too long) letter.My main drive of writing this piece is a direct response on the article written by P.Gunasegaram published in The Star called "No to Whipping for Drinking."

I am a strong believer of equal rights for all.I am also a strong believer in unity of our people.But from a personal understanding and point of view,I would really like to ask all Malaysian to unite under one beliefs of the nation but please,pretty please,for religious issues,we should have some sort of barrier among us.

Religion is a sensitive issues.As a Muslim,I do felt badly insulted when a non-Muslim is trying to voice out their opinion on this issues.This is religion that we are talking about.Not just some talks of breaking the dividing walls for patriotic spirits or unity towards a better Malaysia.This is religion,a very sensitive issues for us Muslim and when someone who are not Muslim trying to justify that she did not have to be cane just because it is her rights to drink beer,the only things that you are trying to do is making the Muslim community becoming more and more incensed.
For us Muslim,religion is above everything else.

I am not a good Muslim,that is a facts that I am trying to remedy but try to understand that Islam may looks extreme from the outside but when you are inside the circle of faith,drinking beer is one of the greatest sins that a Muslim should try to avoid.There is a hadith saying the effects of drinking a drop of alcohol means that for every good deeds you done will not be counted at all by our God for the next 40 days.One drop for 40 days,can you imagine how long it takes for us to repent if a Muslim drinks a can of beer?

Barbaric?Yes.The execution does looks barbaric and old school.But if a good Muslim do believe the Hudud law,this means that the sins that have been committed can be repent while they are alive.If she strongly feel that by getting canned can make her escape the punishment on the afterlife,she will be happy to be canned now.


And the author also wrote about giving a let off for 2 consenting adults who are committing an adultery?How ashamed am I reading that.I don't think Islam is the only religion who barred their followers for adultery,even Christian beliefs on that,I am not so sure about Buddhist and Hindu's.No sex before marriage,no sex before marriage,that's the mantra,right?There is a reason for that if the author understand the concept of religion and it is simple,we do not want a child to be born onto this world without a proper parents.That is common sense.

You can talk about human rights and the needs for everyone who have their own privacy.Yes,it is true.But when a Muslim man do have sex with a Muslim woman who are not his married wife,in Islam,that is already an invasion of privacy of the woman's body.

Muslim nowadays are too protected by the secularist law.That is why many Muslim are not scared to commit sins anymore.We rape somebody,we go to jail.We steal something,we go to jail.We kill somebody,we go to jail first before we die.Have sex with another girl outside the ring of marriage,pay some fine or go to jail for a while.Caught drinking beer,go to the bank,take out some money and pay the fine.That is what is wrong with the secular law in a Muslim life.

Muslim's are not scared anymore.They don't fear their God's as they are more afraid of paying the fine.We need to be scared of committing sins if we want to strive to become a better Muslim and that is the reason Islamic law is archaic,it creates the fear a Muslim scared of.

Don't worry about the international pressure.They will not understand as they are scared of the Muslim's world.They already have a fixed view on what Islam is all about,for them Islam is not guarding a person rights to live how they wanted,Islam is a barbaric religion.Yes.Islam is barbaric but the rewards for following the set of rule is unlimited.

We can start somewhere and try to understand more about each other religion.We could even start it here in our beloved country (love the land,hate the government).Try to understand first why she did agree on the punishment.But before we try to start to learn and understand about others belief,give the Muslim's authority in Malaysia to clear their mind's first about these niggling issues.It is a shameful act as they are still divided on this issues.

We can make a better Malaysia.We can be a better nation.For our country,I do feel we have to unite as one.But for our religion's and belief's,please,try to put some barrier first before shouting your voice.We need that barrier and we all should recognize that barrier before somebody else start to shoot themselves again in the foot.Try not to press on other religion button's too much.My religion is my religion and your's vice versa. A good Muslim will never criticize the way other people practiced their religion.Do keep it to yourselves if you feel that Islamic teaching is mistreating their followers.We are like that because we believe in that.

What is needed now is not a comments that could change a religious issue into a Holy War.What we need now is how to go against a corrupted government.If you have comment on those issues,I will gladly hear it out all night long.

We need more strong opinion on that issue as it is already past overdue.

113 ulasan:

barret berkata...

A very good article
I just wanat to quote back some sentences:
"This is religion,a very sensitive issues for us Muslim and when someone who are not Muslim trying to justify that she did not have to be cane just because it is her rights to drink beer,the only things that you are trying to do is making the Muslim community becoming more and more incensed.
For us Muslim,religion is above everything else"

"Try not to press on other religion button's too much.My religion is my religion and your's vice versa"

p/s: I'm not trying to copy the word from the article, but every points was stated there, we just have to think about it.

Hindus with their Thaipusam Chinese with their Hungry Ghost thing etc.. It sometimes looks weird to us as a Muslim.. but due to respect we don't even care to ask, as long as they respect our religion as well.

Tanpa Nama berkata...

jangan jadi bodoh...sebat takkan selesaikan pun masalah orang Islam minum arak di dunia ini...tidak bila banyak pemimpin sendiri minum jugak...para penghibur pun minum jugak...tak payah sembang punggong...pergi je ke pub-pub...tengok berapa ramai orang Islam minum dengan bebas...pastu konon-konon nak tegakkan hukum Islam...orang bukan bodoh la...pastu bila orang bukan Islam bagi pendapat sikit...terus nak melenting...kata ini hanya hak Islam...kalau macam ni...sampai bila orang nak faham Islam...diorang bagi pendapat je pun...so what? takkan tu pun nak marah...ko pun bagi pendapat juga...n stop the bullshit about religion is a sensitif issue...tu pemikiran orang bodoh yang takut nak berbincang pasal agama...at least sebelum post benda camni...baca la blog Dr Asri dl ke, atau blog Mahathir dl ke....and the part where u said islam is barbaric and mistreat its believers...it shows how much you dont even understand Islam...and next time if u said there a hadith saying this and that...put the hadith there...

Tanpa Nama berkata...

Allo bro.. bulan puasa pun gaduh ka.. apara..lu ada minum ker bro?.. kalau berani gi la sound pak2 menteri yang layan arak nie.. podah la lu.. Apa aku peduli mahathir ka, Asri ka (err.. bukan HArusani dah taruh baik dekat Asri ka..) baca lebih sikit kawan.. jangan sombong... ini pendapat aku..

Tanpa Nama berkata...

Err.. kalau sebat bukan penyelesai masalah.. kenapa ada dalam Quran / Hadis ada mention..

adila lalala berkata...

a good article,,i think encek mantot kan refine the article,,telling those who have no idea about the caning law in Islam. Its not simply just caning. Theres a lot to be considered before doing the caning.

p/s: sy x pandai nak komen anonymously~ mcm loser.

Lutfi Raffi berkata...

Salam... Untuk lebih jelas tentang isu ni, boleh rujuk artikel ni..

http://www.zaharuddin.net/content/view/869/72/

zahid ehudi berkata...

anon 8.49

hang ni org islam ke bukan....

yang hang marah sangat ni pehal, hang minum punya kaki jugak ke...takut sangat kene sebat....

ye memang ramai artis dan menteri menteri yang berkelakuan lebih dasyat dari kartika ,sbb itulah mereka yang lantang berbunyik untuk mencemuh tindakan sebat ini, kerana sekiranya hukuman sebat ini dilaksanakan juga ia telah menjadi 'set predescence' untuk kes kes org islam yang minum arak di masa akan datang....sekiranya kartika menjalani hukuman ini, maka akan ada individu lain yang akan menyusul bila didapati bersalah dengan kesalahan yang sama....oleh itu artis artis dan menteri yang ngko kata kan tu turut 'boleh' dihukum dengan hukuman yang sama...

undang undang islam (dalam konteks kes kartika, undang undang syariah malaysia) bukanlah sifatnya mendera atau menyakiti, tetapi sebaliknya untuk menginsafi, dan menegah....

Tanpa Nama berkata...

Kalo sebat bukan cara nk selesai,nape dlm quran/hadith ada tulis.Islam is the way of life.Org bodoh je x terima cara tu.Peace!

zambri mandela berkata...

dan pasal, non muslim bagi pendapat yang insulting pasal islam ddan undang undang nya, aku pon rasa macam apa yang mantot rasa...

buat anon 8.49 yang tulis ni

"pastu bila orang bukan Islam bagi pendapat sikit...terus nak melenting...kata ini hanya hak Islam...kalau macam ni...sampai bila orang nak faham Islam...diorang bagi pendapat je pun...so what? takkan tu pun nak marah...ko pun bagi pendapat juga...n stop the bullshit about religion is a sensitif issue...tu pemikiran orang bodoh yang takut nak berbincang pasal agama"


ko anggapkan macam ni la

pendapat memang la pendapat, tapi tak semua pendapat tu sesuai, dan ada pendapat yang tak sesuai pon untuk dikeluarkan dari mulut...

dalam hal agama islam, tak wujud isltilah, islam liberal, ta wujud islam ekstrim, tak wujud islam moderate.... islam tu hanya satu...
akal pemikiran liberal tak sesuai untuk agama...

-orang yang tak tahu menahu langsung pasal bab bab enjin bukan boleh main sebarang je datang nak saun saun tentang selok belok sebuah enjin pada seorang mekanik ataupon jurutera mekanikal....
silap silap bole kene spanar kat kepala-

milah berkata...

kesian dekat org bodoh sombong mcm anon itu. i guess you are just one of them drinkers yang melenting bila nak keluar undang2 sebat nih. takut, is it?

Mantot berkata...

Cuba baca link artikel yang aku bagi tu (P.Gunasegaram tu) dan comment kat sini.kalau sesiapa yang tak brapa paham ayat dia,paste sini,kita tolong2 trasnlatekan ramai2

Tanpa Nama berkata...

sebat orang tu bila undang-undang memang dah betul...sistem dah betul...pemimpin pun betul-betul dah menghalang orang dari minum arak...kalau undang-undang sendiri pun mengarut...sistem sendiri pun dah kacau...perbetulkan undang-undang negara adalah jalan yang lebih utama...lepas tu baru boleh laksanakan hukuman sebat...

syura berkata...

anon 9.21..

i think post incik author yg ini xde unsur2 nk gado pon. u yg oversensitive.

Tanpa Nama berkata...

aku anon 8:49 ya wahai Muslim2 yang terus marah bila apa yang aku ckp tak sama dgn kepala korang...siap tuduh aku minum beer lagi tu...aku tak minum la...aku ingat Tuhan juga...aku sayang Islam jugak...korang yang kata aku minum2 ni...Islam sangat ke...tak tau la tp yg aku ingt...fitnah tu berdosa gk...ntahla kot korang pandai lagi kan bab2 agama ni...kita ni kena pikir elok2...jangan mudah nk terima apa yang media ckp...org sokong sebat letak agama pnya alasan ckit...terus berpusu2 sokong...sapa x sokong kira tak Islam...pikir elok2 dl...Allah letakkan Hudud itu sifatnya payah nk dilaksanakan...layak ke sebat dilaksanakan sekarang...ibarat tangkap pencuri ketika negara sedang miskin dan lapar...nk potong ke tangan dia...jgn nk main amik ayat Quran utk sokong idea korang...

Tanpa Nama berkata...

Gambar Khairy Jamaluddin minum arak ada dalam internet tu aper macam...bila mau sebat...tak kan nak diam je kot....

butter berkata...

anon.. 12.12

kelaakar siol idea lu ni

undang undang ciptaan manusia memang mengarut....

gadut blues berkata...

geli la bace nko punya hujah wahai anon 8.49...

Dr. Asri pun hujah2nya hebat.. apsal takut tegur pemimpin yang kite ade skrang (tak kisahlah BN ke PKR ke..)

butter berkata...

mmmm....abis tu MINUM ARAK sebab apa pulak....

MINUM ARAK sebab miskin ke...

MINUM ARAK sebab nak sara keluarga ke

MINUM ARAK sebab stres ke....

MINUM ARAK sebab kene paksa ke

TerMINUM ARAK ke....


yang aku tau arak ni memang ibu segala maksiat...dia ditangkap minum dikalayak ramai red handed...

jojan berkata...

bagi aku, pendapat orang kafir yang menyentuh bab agama kita dan mempersoalkannya, tak lain tak bukan, nak memburukkan imej Islam. bukanlah nak memperjuangkan human right atau ape2 sangat, itu hanya sebagai alasan. alasan utk menampakkan bahawa execution agama islam ni tak relevan dan toghut. orang kafir ni ade bermacam-macam jalan nak bagi Islam ni jatuh, dari luar mahupun dari dalam agama Islam itu sendiri. Mengambil kira suara2 org kafir terhadap agama Islam ni OK, tapi mengambil berat suara2 mereka dalam pertimbangan agama kita, itu KO.

Tapi persoalan bagi orang Islam sendiri, adakah perlaksanaan hukum tu akan mengikut HUDUD yang SEBENAR? adakah ini bermakna kerajaan dan mula mengakui dan membolehkan HUDUD dijalankan? atau HUDUD ni dilakukan berdasarkan rasa sukarela oleh sipesalah?
janganlah memomokkan hukum Allah dengan nafsu durjana manusia yang mempunyai pelbagai kepentingan duniawi.
Betullah cakap sesetengah ulama, kalau nak jalankan hukuman sebat kartika ni, tak guna sebenarnya. diibaratkan seperti nak membasmi nyamuk AEDES, nak basmi dengan hanya sekadar menampar mati seekor nyamuk tiada gunanya, sedangkan longkang2 kotor, takungan2 air tu dibiarkan begitu saja

Tanpa Nama berkata...

I have to, and forced to agree with Mantot that barricades and barriers should exist and must be defended as Islam is the rightfully named and official religion in Malaysia's Constitution.

However, a bigger Moron is Mantot himself for simply quoting that there exist this term of a law called Hudud actually exists and came from Allah!(thought it came from PAS's Hudud) , seconded by all his fellow under-knowledgeable and ill-informed readers and commenters.

So there we go again, Mantot is now another Ayatollah and Maulana, for preaching false teachings of Islam.

Kartika, simply another complex issue that demands further studies and opinions from the Ulamas, not merely the Syariah Court.

First of all, the public has no rights at all to question the Syariah Court's decision. She was sentenced to 6 strokes caning. So be it. Is it that easy? No.

Since it is Syariah's court, it must be a syariah's punishment and procedure. As per Islam's ever forgiving way to its followers, the defendant SHOULD seek forgiveness before the sentance took place.

But Kartika did not appeal. And she insisted to go through the caning.

She have found another hole in the system. That the system of Syariah's law, which is tak berkanun in Malaysia cannot execute as per what was called in the Quran and also valid Hadiths. The executioner must be a Syariah Executioner.

He/She cannot be a Civil Executioner. A hadith quoted that Muhammad SAW caned a drinker with Date palm sheath(pelepah). Another hadith quoted the Prophet caned a drinker with his Shoes!


So the system is still imperfect, the community is still not ready, the country is still a multicultural and harmony until some parties which is the PAS leaders tried to introduce their version of Hudud, which will definitely destro the country's Truly Asia and peaceful community.


The best thing now is for Kartika to appeal. Rayulah supaya tak disebat. Sekadar pengajaran kepada semua umat Islam sudah memadai. Tak menimbulkan masalah pada masyarakat lebih Islamic dari sebat dan kemudian orang PAS claim credit, negara jadi label Taliban.

Sapa yang lebih Islamic? Dah tentu orang2 PR akan bersifat "Holier Than Thou" lagi dengan kata kerajaan tak Islamic sebab tak sebat.


Another Malaysian

Mantot berkata...

For the first time ever at least you show you have a little bit of dignity!Congratulations!Clap clap.

just answer me this,where do you believe hudud come from actually?I was getting a feeling that you felt PAS created hudud,huh?If I am wrong there,do correct me ok?

and plis stop flattering me,i feel embarrassed,haha.we are still sworn political enemies Ok!

Tanpa Nama berkata...

butoh la menteri2 nk kena sebat...dato' nk kena sebat...butoh la penghibur2 nk kena sebat...yg kena anak2 ayam mcm korang je yg pulun dok sokong sebat2 ni...klu diorang btol2 ikhlas nk wat ikut Islam...sebat geng2 diorang dl..diorang tau la sapa geng diorang minum ni...siap xminum beer lg..apa kelas minum beer..org miskin je minum...media sembang taik la wei...korang pn makan taik...

zahid ehudi berkata...

la la la

hai another malaysian.. :)

ahahahahahahhahahaha

Tanpa Nama berkata...

Hudud per say, is a set of law that is never proven until date of its origins and even whoever that may have compiled it is still subjudice.Among the outmost famous claims is that Hudud is God's Law itself is definitely WRONG.

None, of any Islamic so called countries have successfully compiled, versed, incorporate and execute Hudud. Please give an example Mantot and I seriouly reject the ones being implemented in Saudi Arabia, Afghanistan or Sudan. These are not a set of laws that came directly from Allah swt but merely a DERIVED assumption with no basis type of rules by the Mullahs, Maulanas and Ayatollahs of the Taliban like regimes in those countries.

Anyone can prove to me where in the Quran that it mentions the existance of Hudud? Of how Khalifs should punish criminals? Of how the prophet cuts the hands of thieves?
Where and which verse/surah? The only thing mentioned in the Quran is that Allah sent a set of rules, which is the Quran itself! And no derived mumbo jumbo by any Mursyidul Ams or Jins!

Ok so what about Hadiths as a source of Hudud? The ones that are valid that is. Which hadiths can you simply claim as a compilation of Hudud? If Hudud is simply a compilation of hadith, then all PAS did of claiming Hudud is Allah's law, is a mere moronic claim! Same like the Taliban claim that women have no rights to drive cars on the roads and must wear like ninjas! Else they will be stoned to death.


The country has had its fair share of discussing about Hudud. That even PAS Ruled Kelantan has no means to enforce Hudud. Because they know no knowledge of its true fairness and implementability in modern day Malaysia.

Well,since I know majority commenters in this blog like Zahid and including the blog owner is of obsolete minimum level of understandings and knowledge but just merely a PR yes man, I shall restate again that Hudud does not exist. The only set of rules from Allah swt is the Quran itself.

Pas takut kalau buat hudud DAP takkan sokong depa. So depa senyap pasal Hudud dah. Kalau tak pecah lagi mcm Take Beer Ronnie Liu dan Hassan Ali.


Another Malaysian

Tanpa Nama berkata...

haaaaaaa....zahid n mantot...kantoi la korang ....jawab la wei....korang kn 'power'

Blood Seeker berkata...

Mana lagi right? Human right atau Allah s.w.t punya right?

Siapa yang kata sebatan tak dapat menyelesaikan masalah Muslim minum arak memang tkble blah...sama macam Dr Mashitah ibrahim yang dulu pernah mengutuk hukum potong tangan Hudud...

Bagi org isle yg baca artikel ni, sebelum anda terikut dgn liberals baik korang baca dan dalami lagi pasal hudud dan syariah. Then korang akan sedar, seperti undang2 lain.....

"KALAU TAK SALAH, KENAPA MESTI TAKUT"

Dan, orang2 non-muslim yang memperbesarkan isu ni, ala....takde kene mengene dgn kamu pun, Syariah tu ntuk kite2 aje. (termasuk tuntutan nak guna duit zakat a.k.a Artikel 11 - No Kompromi OK). Yg kena rotan tu org melayu islam lagipun, dan sebelum ni jugak ada yang kena sebat (bukan xde).

Bila model, wanita lak tu yang kena sebat, tu dia.........hingaq bingaq, sampai kat Australian Press pun ada (google it)

Saja je nak komen. (atau meng'troll')

zahid ehudi berkata...

ahahahahahaha

macam salin dari SIS je.... norhayati kaprawi apa kabar?....

tu la lain kali org suruh belajar agama taknak...asyik asyik nak pikir sendiri...asyik asik nak pemikiran liberal...

---I shall restate again that Hudud does not exist. The only set of rules from Allah swt is the Quran itself.-----

lain kali jangan belajar al-quran dari org-org liberal...

dalam alquran ada macam macam hukum la .... jinayat, faraidh munakahat, muamalat, jihad....so apa hukum jinayat yang ada dalm alquran ni....ko dah studi lom....

eh ko ni baca quran ke tak ni....
khatam ke tak.....
ko ada belajar tafsir al-quran ke....
dengan sapa ko belajor....
eh dalam sembahyang takde takbir ke...ehehe


ahahaahahahahaha....
ahahahahahahahahahaha

hamba berkata...

bangkang anon :

kalau hang kata "cara nak membuat kek coklat" takdak tulis dalam Quran, asasnya datang dari otak manusia.. otak manusia sapa punya? allah yg punya jugak..

wallahualam..

Tanpa Nama berkata...

Takrif hudud dari segi bahasa adalah batas ketentuan hukum yang ditetapkan oleh Allah SWT kepada manusia.

Dalil mengenainya banyak disebut di dalam al-Quran, antaranya firman Allah SWT yang bermaksud “ Dan itulah aturan-aturan hukum Allah maka sesungguhnya ia telah berlaku zalim kepada dirinya. (Patuhilah hukum-hukum itu kerana) engkau tidak mengetahui boleh jadi Allah mengadakan sesudah sesuatu perkara (yang lain). (Surah a-Talaq-: ayat 1).

Sue Anna Joe berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Sue Anna Joe berkata...

Aku tak mahu komen pasal hukum hudud ni, sebab aku masih cetek akan hal ini.

Cuma secara generalnya,these days everything is too secular, too liberal, too much manipulation of information just to benefit our own wants, liking, and personal or politcal agenda.

Ramai yang malas dah nak bukak Qur'an dan betul-betul memahami dan belajar. Semua pakai petik, ikut shortcut, pakai logika memasing. Mana aja yang dirasai sesuai diambil, yang tak sesuai dengan arus dunia dipinggirkan atau dipersoalkan agar yang patut jadi tak patut, dan yang tak patut nak dijadikan patut.

Jadi tak terkejut kalau non-Muslims pon sendiri akan campur tangan dalam urusan yang sepatutnya kita sebagai Muslim sendiri uruskan. Sebab kita sendiri tak pandai nak handle. Diorang pon apa lagi, ambil lah peluang dalam menebuk kelemahan kita ni.

Kadang-kadang aku pon sendiri dah konfius. Harap-harap tak terpesong pemikiran dari apa yang benar.

Ni baru orang bermain dengan kata-kata, akal manusia, dan lojika. Esok-esok dah muncul Dajjal dengan super powernya, haih tak tahulah macam mana.

Semoga kita semua terlindung.

serombongAnginKosong berkata...

Assalamualaikum..

Actually hal2 hudud ni dh lama diperbahaskan pn, malah lebih dlm diperbahaskan oleh alim ulama, cerdik pandai dan org2 yg lebih arif. yg jadi isu nya sbb kartika yg kena hukum.

Another Malaysian bukan main sedap lg ye hentam. Well its your opinion anyway, and in actual fact i dont know u r a muslim or not.Actually lets think in different view.lupakan sekejap psl kartika tu.Dlm Islam bukan ada hudud sahaja. Hudud adalah antara sub, sama seperti takzir dll.Skop yg lebih besar adalah PERUNDANGAN ISLAM.Didlmnya terkandung sistem2, perbincangan,cr hukuman,dgn jelas.

Mcm mana terhasilnya PERUNDANGAN ISLAM ni.Akta, undang2 n perlembagaan spt yg kt tahu, semuanya terhasil dpd pemikiran manusia.Istimewanya PERUNDANGAN ISLAM ialah ianya adalah dpd perintan Allah dan rasul.Allah menyebutnya dlm AlQuran, dan diperincikan lg oleh Hadis.Hadis ni diambil dpd cara yg nabi buat.dan dlm alquran pun suruh kt taat kpd nabi.thats why kt ambil hadis sbg rujukan.

masalahnya, hadis pulak mcm2 ada.mcm kes hudud, ada kata sebat dgn pelepah tamar, ada kt dgn selipar,dgn tangan pun ada.So nak amik yg mane satu.Kt sinilah fungsinya para ulama, memperincikan, cari jalan yg terbaik.then apa yg terhasil adalah yg diamalkn sekarang ni.sama jugak dgn mazhab2 yg ada, smuanya adalah Islam,tetapi dgn cara yg diperhalusi oleh imam2 mazhad.Iyelah, tafsiran buleh jadi mcm2,kt pun bukan hidup dizaman nabi, blh tgk scara langsung apa yg nabi buat.so kt ikutla para ulama,yg mmg mempunyai pengetahuan dlm bidang ni.sbb apa kn ulama,sbb diorang arif dlm bidang ni, sama jugakla kt yakin ngn engineer.mane kt tahu engineer tu design bridge kukuh ke tak?sbb diorang ada ilmu dlm bidang tu.satu contoh lg dlm smbahyang. mane ada cara2 bacaan tahiyyat,iktidal macamana, cara takbir, rukuk,sujud macamana dlm alquran.tp kt ikut apa yg nabi buat, dan cara ulama tafsirkan.

PERUNDANGAN ISLAM ni plak, diguna pakai utk org Islam je.org bukan islam xperlu risau takut kena sebat ke, potong tangan ke, rejam ke.yg kena pun org islam je, n utk kebaikan jugak pun,sbb yg kena potong tangan tu org pencuri.klu pncuri dh xde tangan, org bukan islam gak yg selamat.klu org mabuk dh insaf sbb kena sebat, org bukan islam jugak xperlu risau kot2 org mabuk bwk kete tetibe langgar korang. tul tak?UNDANG2 ISLAM, tuk org Islam.

serombongAnginKosong berkata...

sambungan...

PERUNDANGAN ISLAM pun, bukannye tngkap je pencuri, terus potong tangan. Tangkap je minum arak, sebat terus.dia ada jugak sistem perbicaraan die, kena ada saksi, dan atas budi bicara hakim.cnthnye klu kesalahan mmg trbukti,tp kali pertama (contoh shj!),mungkin atas budi bicara hakim, hakim memaafkan,blh mnjatuhkan hukuman denda lain yg lebih ringan.smuanya atas budi bicara hakim, yg mane si hakim lebih arif dlm bidang ni.so xsemestinya kena sebat 40x, or 80x.

persoalan agama ni,kt serahkan kepada yg lebih alim.kdg2,apa yg agama minta tidak blh dinilai kebaikannya melalui logik akal.tp disebaliknya,ada kebaikan yg dtg.Yela,xkan agama kt suruh buat bnda x baik pulak, tul x?Islam pun mcm tu,menyuruh kpd kebaikan.and semua agama2 lain pun menyruh kpd kebaikan kpd penganutnya,(kecuali yg xde agama la).cnth lain perayaan thaipussam oleh Hindu.Logik akal,apa smua tu,dh mnyalahi human right,mnyakitkan n everything utk org yg bukan hindu.tp bg diorang,adala kebaikan disebaliknya,yg actually xperlu pun dipertikai.dh agama die ajar mcm tu,kt hormatla.org hindu x makan daging lembu.xkan kt nak cakap ala ruginye x mkn daging lembu.dh agama diorang suruh cmtu, xkn kt nak pertikai.

So aku hrp,kt sama2la hormat agama masing2.lagipun mcm kes hudud,x melibatkan org bukan islam pun dlm perlaksanaan.non muslim masih kekal mcm biasa.even klu perundangan Islam dilaksanakan pun, hak org bukan Islam x kan diganggu.

bg yg Islam,xperlu takut klu xbuat salah, btul x?yg kena hukkum pun, org yg slh,yg minum arak,mencuri,membunuh,berjudi.klu pk logik akal pun,sume bnda2 tu jahat,yg kt semua xnak.lagipun,xperlu mempertikaikan hukum Allah,sbb semuanya utk kebaikan kt semua. yg peliknye,knape bila timbul isu hudud baru mula nak mngkaji ada ke x suruhan tu dlm AlQuran etc.Jgn takut,perundangan Islam adalah dpd Allah,bukannya ciptaan manusia.Yg untung nnt pun, kt jugak...sama2la kt fikir2kan...wsalam...

akhir kata,nabi menyebut :-

الخمر أم الخبائث

Ertinya : Arak itu adalah ibu kepada kejahatan ( Hadis Hasan : Albani ; Silsilah Ahadith As-Sohihah, 1854)

Mantot berkata...

heii..entahlah.

aku pelik manusia camni boleh wujud lagi.korang kaunter la dia sbb aku rasa dia ni dah terpesong jauh kalau dia Islam.

Bila dia pertikaikan sumber undang2 hudud tu aku jadi tak sure dia ni agama apa.

Tah la.

Mantot berkata...

dan aku sedih sbb kita dah lari topik dari apa tujuan asal aku tulis ni.Cuba baca artikel yang P.Gunasegaram tu tulis.

Dalam tu dia kata kenapa nak halang pempuan Muslim minum beer,kenapa nak wujudkan pencegah maksiat jika laki pempuan tu setuju nak beromen.

baca la dulu baru komen.

aku harap lepas baca,jangan la stereotaipkan semua orang India sama macam dia.

Sue Anna Joe berkata...

Orang kafir, suka bila melihat kita orang Muslim buat salah, minum arak, mengadakan hubungan seks secara bebas dan sbgnya. Jadi dengan sukacitanya mereka menerapkan konsep human rights, womens rights, opression bla bla bla, supaya kita rasa 'ye tak ye jugak'. Lalu judgement kita pon dah tercemar kerana sedikit-sebanyak dah terpengaruh.

Padehal diorang sendiri tahu keburukan arak tu, keburukan seks bebas tu, banyak buruk dari baiknya. Dan sebenarnya mereka terasa tercabar dan takut banyak kehendak sendiri akan terhalang jika undang-undang yang sepatutnya dilaksanakan. Mereka sendiri takut akan tempiasnya kerana agama Islam sebenarnya sangatlah powerful. Kalau tak, takkan lah beriya-iya nak perbahaskan.

Aku harap aku ni tak lari topik. Biasalah bila dah berkobar tu semua benda nak cakap kalau boleh.

blurb berkata...

arak tu ibu segala kejahatan..

org yang rs minum arak tu bende kecik je akan memekak tak setuju dgn hukuman ni..

Tanpa Nama berkata...

Biar aku jawab soalan Mantot, baru layan semua barua-barua yang lain.OK? Fair Deal for Take Beer?
First of all, I am a faithful,abiding, and a practising muslim.My god is Allah swt and Muhammad saw is the messenger of HIM. To whoever wants to dispute this with the likes of Zahid, then you can preach all you want as you also have the right to say what you want.You accrue most of the pahalas and dosas as you want anyway =) which of them let Allah decide.
Mantot states clearly in his posting that Islmic laws are BARBARIC.
Mantot again states that if you abide by this BARBARIC ISLAMIC LAW, lo and behold you will be granted Heavens and all the pahala's you can carry in your bags.Even you will be given REWARDS for abiding to BARBARIC laws!How life is more interesting with the likes of preachers of this lunacy.
Right. Here we go again, round and round the world leaders of nations, kings, ulamas, high scholars are defending Islam and dying to portray that Islam is far from BARBARIC and here we have an amateur Blogger, trying to wedge into the mind of his readers(although dysfunctional readers) about Islam being Barbaric.

Tanpa Nama berkata...

The truth and what was called and mentioned in the Quran about Islamic Law was, there are only 14 mentioning of anything close to the word "Hudud" which is "Hadd" that means "limitation". It is not even a REFRAINING or PREVENTING of meaning. So which surah have said that Hudud, is made by God? It is clearly MAN Made. By your Maulanas, Ayatollahs and even small Ustaz-but-watch-porns like those I found in this blog.

Even bother to put comments about Islamic law? Go back to your porn downloading and Maria Ozawa la.
Therefore comes the need to listen to the High Scholars. And I mean really high scholars and not some junkies in their turbans of Al Azhar graduates who herded and flocked our PAS,JAKIM,JAIS,JAWI and whatever related to religious administration.

It is a dire mistake of appointing these Middle Eastern graduates that brings Arabic culture and Arabic interpretation of Hudud to Malaysia. Hadi Awang, another masterpiece or disaster created by these Arabic institutions.
Another plus if you follow the legendary Mursyidul Am of PAS, who happens to be another lunatic religionist who speaks on behalf of Islam. He deliberately said that thou who supports UMNO will not go to Heaven.But when asked by reporters, he spinned it to "I said UMNO supporters, not UMNO members.".

I'd like to appreciate Mr SerombongAnginKosong and what he tried to say.But I honestly believe that he also falls into the category of a failed learner by clearly stating that there is even such things called "PERUNDANGAN ISLAM" and this set of law only applies to us Muslims. In any crime, the non Muslims gets away or gets tried in a Civil court(if that what he meant).
Please sir, there are no countries that existed in this world that has two or more sets of law.One for this religion, another for other religions.Saudi Arabia culls the hands of all muslims or non-muslim thieves caught.

Afghanistan stoned women and men found doing(or rather being seen as) adultery regardless
they are muslims or not. Or maybe I might know one continent that resembles your idea mr SerombongAnginKosong, its the continent of Africa.

Yes, the AFRIKAANS. Clearly a true resemblence of the Third World.
So if you really believe, that an Islamic country, or a country that acknowledges Islam as its official religion has two sets of laws for its citizens, then you are definitely promoting THIRD WORLD MENTALITY.

Of course, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Nigeria are Third World countries. They are all full of Muslims with wrong understandings of Hudud where chaos is just an everyday living. Just like you want Malaysia to be sir!

So about MR P.Gunasegaram,he is rightfully stating that religious enforcers should not exist to prevent people from drinking Beer like what was called by the Selangor Islamic Exco DR Hassan Ali Take Beer.

Your religious education is wrong, then you cannot prevent people from exercising their rights to drink apart from the syariah law.There is no provision for such nonsence. Its not economically benefitting for the ummah, and also the nation. Do not be THIRD WORLD. Please.
As of now, no one has countered any of my points. Up to my surprise. Any takers Ustaz?
Salam.


Another Malaysian

Sue Anna Joe berkata...

I think Mantot meant to say that OTHER people view such punishments as barbaric / inhuman.

"they already have a fixed view on what Islam is all about,for them Islam is not guarding a person rights to live how they wanted,Islam is a barbaric religion.Yes.Islam is barbaric but the rewards for following the set of rule is unlimited.

He's merely stating this 'barbaric' religion as they see it, not his. I doubt that he is actually admitting that Islam is barbaric.

He should have explained that part a little more clearly. As I can see the misunderstanding due to his choice of words.

Tanpa Nama berkata...

mcm ni la,kalau x kena hukum dunia,hukum akhirat ada.so i'd rather being punish in this world than kena kt sna.So,better kena hukum hudud sbb kt sna nanti lg azab.Wallahualam.

zahid ehudi berkata...

woi another malaysian...

ko ni cilok idea dari SIS ke...

ahahaahahhahaa

ko cakap ko orang islam.... tapi ko sendiri pertikaikan islam sama macam SIS buat....liberal thinking....no wonder la non muslim pun selamba jek tak hormat agama islam....

----So if you really believe, that an Islamic country, or a country that acknowledges Islam as its official religion has two sets of laws for its citizens, then you are definitely promoting THIRD WORLD MENTALITY.-----

----Your religious education is wrong, then you cannot prevent people from exercising their rights to drink apart from the syariah law.There is no provision for such nonsence. Its not economically benefitting for the ummah, and also the nation. Do not be THIRD WORLD. Please.------

AHAHAHAHAHAHA, wei ini sudah gile ni...

wei ko kalau nak sangat berzina....nak sangat beromen....
nak sangat minum arak.......pastu ko anggap tu sebagai human rights untuk ko.... dan ko anggap tu sebagai first world mentality untuk ko.... ko pegi la buat....

kalau ko rasa larangan larangan dosa besar dalam islam tu sebagai kuno dan menyekat kebebasan ko.... bravo la untuk ko sorang....

kalau la semua org islam berpikiran 'FIRST WORLD MENTALITY' macam ko....

err by the way, sebagai org islam, macam mana ko solat, sebab sbelum ni ko cakap takde takbir dalam solat sedangkan takbir tu salah satu rukun solat....

AHAAHAHAHAHAHAHAHAH....go another malaysian

zahid ehudi berkata...

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHha

woi ko ni buat lawak ke hapa hah

------Another plus if you follow the legendary Mursyidul Am of PAS, who happens to be another lunatic religionist who speaks on behalf of Islam. He deliberately said that thou who supports UMNO will not go to Heaven.But when asked by reporters, he spinned it to "I said UMNO supporters, not UMNO members.".--------

seorang yang support... tentulah dia seorang supporter....

seorang yang support belum tentu dia member

seorang yang member, belum tentu dia support....

ahahahahahahahahahhahahah..... cakap english berabuk.....

surfer957 berkata...

aku pelik kenapa ada sesetengah orang ISLAM kita yg ada terdiri dari menteri2, hakim2, dan org kenamaan yg nak mempertikaikan hukuman kartika tu satu KEKEJAMAN. yg peliknya,

- kartika sendiri nak dia kena sebat depan org ramai
- tapi naper ada org nak halang dia ?

Hey, cara sebatan dlm islam x macam cara sebatan sivil (dari Barat). Dalam islam, cara sebatan dia :

1- pesalah mesti tutup aurat
2- kesihatan dan keadaam pesalah terjaga
3- rotan nya x besar dan tidak memudaratkan pesalah
4- sebatan dilakukan bukan hanya di satu bahagian di badan. maknanya, xde la rasa seksa tu
5- tukang sebat melakukan sebatan dgn cara mengangkat tgn tapi TIDAK MENAMPAKKAN KETIAK . lebih dari tu x boleh...

bandingkan dengan cara sivil (dari barat; yakni hukuman sebat yg selalu dilakukan di malaysia)

1- pesalah lelaki ditanggalkan semua pakaiannya & dipakaikan dgn cawat yg menutup kemaluannnya sahaja. kawasan sebatan (slalunya punggung) DIDEDAHKAN.
2- rotannya sangat menyakitkan hingga boleh terkopek dan terkeluar kulit pesalah.
3- sebatan dilakukan di satu bahagian sahaja.

so, sebenarnya, mana lagi kejam ?
Cara sivil atau cara Islam ???

apa2 pun, aku tau ramai org2 yg tau Arak ni banyak keburukannya. dari segi saintifik pun sama..

So ? Bagi aku, Hukuman sebatan ke atas Kartika tak kejam LANGSUNG.

nik berkata...

salam semua,
harap korang tak terpengaruh dengan seorang yang liberal seperti another malaysian tu...
apa2 hal pon, kita berbalek kepada allah, tu je...
aku tengok si another malaysian ni macam dah nak sesat dah...hopefully not, doa2 kan dia akan lebih beriman...

Qamar al-huda berkata...

=) salam semua..Saya huda dari Brunei..

Mantot berkata...

You have trying to say that hudud is a man-made creation.Yes,it is.Everything about any kind of law is a man made interpretation of something they truely believes in.

But IF it is just like you said,I would prefer a man-made law created by Islamic scholars that refers to the al-Quran ...compared to man-made law created by the British or by the US.

Our Malaysian law today,where is the origin?Tell me.If you are given an option,which one will you take if you are a Muslim?

All those countries that you mention,African,Middle East and everyone else,they also conduct a set of Islamic Law (I am not sure about African),right?

Where does their so called Islamic law comes from?You said that these so called Hudud law promoted by PAS is a PAS own's interpretation yet you do agree that we have to refer to the "truely" High Scholars form Middle East.What is the different there?For me it sure looks the same.

Are you scared of the law?That is the main reason why most people are against the Islamic Law,but I can see that happening with the non-Muslim,but for Muslim,THERE IS NO REASON to be scared to be govern by Islamic Law unless,you know,you broke the rules.

You disagree strongly about our very own Islamic Scholar's view but you agree wholeheartedly about an opinion stated by an Indian man justifying his own point of view,where do you stand on that?

I get a feeling that you are one of the members of the Ajaran Kahfi as your point is almost alike.I hope that you are still fasting during the Ramadhan,ok?

I don't mind if you want to share your view but I think you should stop insulting others first.That shows who you really are.

...And about the barbaric thing,I was saying that for a non believers,it will look barbaric as there is so many restriction put on a Muslim.It will appear barbaric,for them.

The question is,as a Muslim,are you willing to follow those restrictions or live free like those so called First World People?

We are amateur,yes!Yet YOU ARE STILL HERE?Fullfilling up your illusions of grandeur I think.

And Maria Ozawa?
Come on man.She is so overrated.

mr. hafis berkata...

another malaysian is true about his/her view of islamic law.

there are no exception whether you are muslim or non muslim to be applies.

Mantot berkata...

it's true.

but if it is the only way to show non-believers the benefits of implementing Islamic Law in our country,I dont think there is no harm on doing that for us.

doelman berkata...

Assalamualaikum,

Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman di dalam firman-firmanNya,

"Artinya : Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri potonglah tangan keduanya. " [Al-Ma'idah :38]

"Artinya : Perempuan yang berzina dan laki-laki yang berzina, maka deralah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali dera, dan janganlah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu untuk (menjalankan) agama Allah" [An-Nur : 2]

"Artinya : Sesungguhnya pembalasan terhadap orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya dan membuat kerusakan di muka bumi, hanyalah mereka dibunuh atau disalib, atau dipotong tangan dan kaki mereka dengan bertimbal balik atau dibuang dari negeri (tempat kediamannya). Yang demikian itu (sebagai) suatu penghinaan untuk mereka didunia." [Al-Ma'idah :33].

Dan untuk Qisas, ada di sebut dalam al Baqarah, sila cari kalau berminat..

Masalahnya bila manusia nak tafsir quran ikut nafsu sendiri...tapi takpa, tuhan dah pun bagitau kita mengenai orang orang yang akan tafsir quran ikut nafsu mereka, dan azab Allah akan menimpa mereka...tugas kita hanya menyampaikan..

Tanpa Nama berkata...

si zahid tu lawak la...dia ckp budget dia bijak la...nk counter another malaysian konon...tp point ntah aper2...mcm org bodo bila baca hujah dia....hahahha...lawak la ko zahid...try baca blk point ko zahid oiii...dhla x bersabit...merapu plak tu....

Qamar al-huda berkata...

Assalamualaikum..Naam..Betul tu syeikh..Maaf kalau menyampuk=) saya suka tengok2 blog ni..Boleh jadi salah seorang peminat blog sahabat Mantot dari negara jiran..Di Negara kami pun lebih kurang sama jua..Cuma pada masa ni..Syukurlah..Arak diharamkan tapi masih ada yang memiliki dengan "sah" terutama pembesar2 yang k0rup :p.. Maaf sekali lagi..Selamat Berpuasa..

zahid ehudi berkata...

ahaaahahhaah

oii another malaysian, nak komen menyamar jadik org lain plak...

tu taktik lapuk sebagai anonymous...

Tanpa Nama berkata...

As I expected and predicted earlier.The readers and commenters who just merely want to comment although without facts and knowledge can't keep their fingers off the keyboard and keep expressing their "Holier Than Thou" PR quality attitude. This action, I endorse in the name of freedom of expression, which covers the definition of freedom to show naivity and stupidity.

Some of the commenters even copy pasted verses from the Quran that states the punishment for the crimes committed e.g. cutting hands, "dera" which I take as to mean "sebat" and the most glorious of all, to kill those who are against Muhammad and Allah.

Try preaching and telling the non-muslims and repeat all these verses that you plucked from the Quran and see how they react. Will they convert and accept Islam by your portraying to them with these sentences that Islam has this so called Talibanismic Law called Hudud and are merely to punish? My foot goes to your mouth.

This idea, has gone down the drain since the day the prophet was born. It just symbolises that Islam is a non-forgiving religion,thus intolerence and incoherent with the modern civilisation.

Why not quote the following verse after the An-Nur:2 ? The verse at An-Nur:5 says"Unless they repent thereafter and mend (their conduct); for Allah is Oft- Forgiving, Most Merciful.

How about Al-Mai'dah:39 the following verse after verse :39 which quoted in Malay meanings "Maka sesiapa yang bertaubat sesudah ia melakukan kejahatan (curi) itu dan memperbaiki amal usahanya, sesungguhnya Allah menerima taubatnya; kerana Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

All in all we see that Islam is a perfect religion that stresses more on educating, showing the way to the Deen, and paving for understanding thus forgiving. These are all mentioned in the Quran. What makes Islam seems Barbaric is the wrong learners like our Mr Doelman here, who quoted the offensive verses but never quoted its part of "adil" verses that balances the teaching of Allah to his servants THROUGH understanding of the Quran. Not MISUNDERSTANDING of the holy book!

Needless to say that although one of you are defending Nik Aziz or Hadi Awang, they are NOT High Scholars, they are merely POLITICIANS. If its so difficult to name a few, I'd suggest Prof Dr Yusuf Al Qardhawi, Prof Syed Naquib Al Attas just to name a few who has dedicated their lives studying the Quran and preaching its rightful meanings instead of coming up with balooney fatwas and their own version of Allah's law.

Back to Mantot's ideas that he thinks that I am a believer of the Kahfi sect. Aahh...another spell has been casted to his dumb dumb readers. Now I am a member of the Kahfi sect, it add further to the more interesting point to this discussion that PRO-PR supporters simply lable other Muslims with whatever mazhab and sects if they disagree with their motions and understandings. Now where did that come from? The Quran never created these different sects. The Maulanas and Ayatollahs and Mursyidul Ams did!

So Mantot, being labelling me as a Sect member, he has forgotten that which sect that he belongs to. Since Ahlil Sunnah Wa'aljamaah is also, sadly another SECT for a fact.Which further divides the Muslim, thus created disunity among us for the past 1400 years since the prophet passed away. Shame.

Tanpa Nama berkata...

The President of PAS, being a member of these Maulanas even declared that UMNO members are Kafir! Nik Aziz clearly made his statement of UMNO supporters will not go to heaven made him a higher ranking balooney in the hall of fame for these Ayatollahs. He will go down in history and remembered as such, pending his time before he gone nyanyuk.

Mantot's other brilliant idea is that the countries in Africa and Middle East are practicising Hudud and one set of law. WRONG. Each of them,to add to the sense of humor have their own interpretations of the hudud.

Can the set of Hudud laws be streamlined,debated openly in parliaments, endorsed, bounded and booked like the British Law? The British Law is debated in Parliament, which consists of Muslim MPs as well. Again we have an issue, if only Muslim MPs can approve and endorse the law, how about the non Muslim MPs? They were elected for what?

So the British Law currently seems to be the most Islamic-friendly laws adaptable and practical to be implemented due to its nature of being ever developing, ever debateable and ever fair, giving the rights for the majority seats in the parliament in one country to modify and change as the laws and clauses seems suitable at that point of time. It is the DUTY and RESPONSIBILITY of Muslim MPs in the parliament to table motions that benefits the British based law in Malaysia so it would include the elements of Syariah and leads to better stablity and acceptence of Islam as a GREAT religion. Ask for American law, it speaks for itself as it’s the base for the International Court of Justice and it works by America is running the world.

But Muslim are being set aback by the so called Hudud laws that propelled the ummah back to stone age. Get it? No benefits economically and logically! No sense!

Oh yes, I am definitely scared of the law that is furbished by Ayatollahs and Maulanas. If Hadi and Nik Aziz are given the votes and they convene majority to table motions of the countries law, I doubt they will have the knowledge and the touch of High Scholars, but merely political and punishing as what was staged by PAS since the years of the nanny of its existence. The law to be enforced and named Hudud by PAS or like the ones in Taliban countries are never to be allowed to enshrine in Multicultural and Beautiful Islamic country like Malaysia. This law, will create chaos like in Pakistan, Bangladesh, Iran, Afghanistan, Saudi and all the club of doom. All of the Muslim countries. I am scared, and I am playing my role not to allow people like Nik Aziz influnce my future generations through bloggers like Mantot. Admit that you are just a mere cadre.

Oh by the way, Prof Syed Naquib Al Attas is a Malay scholar. U seems to be lost in the Pro Arabic ala PAS kind of learning as well.
Hope my explanation helps those who are lost here. Especially the Nik that says I am sesat. Thank you for being another “Holier Than Thou” Muslim.

To those who accuse me of being a liberal muslim and doesn't pray, congratulations you have just verified what I've just said. Maybe I should watch porn and Maria Ozawa like some of you who are trying so hard to become Ustazs by quoting the Quran verses, calling others "Sesat" but still a porn garbage addict.

Wallahua'alam.


Another Malaysian

Mantot berkata...

Malaysia a beautiful and Islamic country?what the hell.beautiful,yes,Islamic,nope.

tell me,if you are so against PAS (and you said you are on the fence on political stands..I never see you critics the government even once)..

And just to check,
tell me,what is your opinion on this 3 things :

1. The seperation of cinema goers according to gender applied in Kelantan

2. The rules that state every image and pictures on a billboard that shows woman have to wear proper attire that covers their aurat

3. Which state in Malaysia has the most Islamic identities?

milah berkata...

setuju dengan surfer957. i mean, cmon la, perempuan tu sendiri dah setuju untuk disebat, so why bother, kan?

and some more, i think our parents and cikgu dulu2 rotan pakai pembaris lagi sakit siap berbirat2 kalau nak dibandingkan dengan sebat 6x-tak-boleh-hayun-tinggi2-tak-boleh-luka yg dah disabitkan kat kartika nih..

sebatan tu bukan tujuan untuk mendera dan menyakiti dia, cuma nak kasi sedikit PENGAJARAN. and aku rasa selagi takde org yg nak implement sebat2 ni, selagi tu la umat islam makin berleluasa nak mabok2 tanpa rasa takut.

sama macam operasi tangkap org yg tak puasa. kalau takde undang2 suruh org pegi tangkap and denda, maka akan main ramailah umat islam yg bersenang lenang pegi makan kat kedai takyah takut2 malu2.

dah2 la nak gadoh pasal hukum itu ini. kartika made her choice, so shut it already.

another malaysian, by all means, you're entitled to speak up your mind. but don't be such a rude person to namecall others. debate and discuss peacefully, we are all muslims and we aren't supposed to be split up like this. islam is about unity. skrg ni dah macam2 jenis islam aku tengok.

Qamar al-huda berkata...

Dah..Jangan gaduh2 sahabat2..Relax la dibulan suci ini..Bro Mantot..Salam kenal..Ehe..Mungkin inda kena pada masanya ^_^

milah berkata...

and by the way, another malaysian, aku rasa org yg quote surah2 kat atas tu adalah utk menjawab soalan kau pasal where does Hudud come from, which surah in the quran mentions about hudud.

takyah la nak pusing2 sana sini lagi. do you even care to remember what you've written from the very beginning?

Mantot berkata...

haha,
salam perkenalan Qamar-al Huda.

sori la,aku bukan orang alim,tapi aku suke berbincang pasal benda ni.

jangan panggil aku ustaz.

Qamar al-huda berkata...

Tau dah..Dari tahun lepas dah tgk blog ne..Hehe..Tp nda ada yang kan dikatakan..Yg penting Siukla baca semua yg dik0mplen..:D

Qamar al-huda berkata...

Add..Martial_art_238@msn.Com
dpt chat nanti..

Qamar al-huda berkata...

Yang ani untuk renungan saja..
www.Zamanhuda.Blogdrive.Com
www.Qamarhuda.Blogspot.Com

Tanpa Nama berkata...

Nek Milah,

So where does the Hudud comes from? From the verses that Doelman pasted?He copy and pasted from the Quran Surah Al Mai'dah and An-Nur. Why must these verses be extracted from the Quran, compiled by shallow and untrustable Talibanistic scholars and translated into their so called Hudud? Just refer to the Quran as the highest level of law. Its simple. Get it?

Who started the name calling? Me or mantot's so called loyal commenters.

According to Isaac Newton, for every actions, there is an equal and opposite reactions.

Its a free country, its freedom of speech. So take it and swallow la.

Mantot,

I remain a status quo a statesman.

For the current time, PAS and the pakatan has been performing too much circus and stand up comedies, like Hassan Ali's Take Beer in Shah Alam, and a classic yesterday's Sivakumar's Hotel State Council Meeting to imprison the legal MB, Speaker and the Deputy Speaker. How is that possible. Tell me how that this drama cannot make it in the list of world's political stunts?

So I simply and merely cannot help to laugh at a clown performing jokes,how does that help my inner self of becoming a normal human being? Am I not entitled to it? Maybe according to PAS's Hudud I dont have this freedom.

Why do I have to criticise the government when to me at this time the current PM's administration is doing well, too well comparing the previous? You don't agree, you can't force me to disagree right?

And UMNO/BN never raised funny issues like you did in your postings. Why do they deserve one of my bullets now? Maybe later, perhaps.I have done it and you can check at Rocky Bru, Che Det and the rest.



Another Malaysian

zahid ehudi berkata...

hai milah

ahahahaha

jangan amik serius sangat dengan another malaysian ni... dia kat sini memang nyanyuk....

tugas dia kat sini uma untuk provok, bagi hujah liberal macam budak budak SIS yang bersepah skrg ni....

dia tulis macam manapon seme org tahu tujuan dia sebenarnya...dia kat sini bukan nak berdebat cara ilmiah... dia cuma nak insult org je.... bila dia dah tak bole blah, mula lah dia pusing cakap dia.... mula lah dia cakap kita ni berlagak alim, berlagak pandai la, holier than thou la....

manusia yang tanpa rasa pape gunakan T**K B**R untuk insult org macam ni boleh agak macam mana MENTALITY FIRST CLASS orgnya....

-----But Muslim are being set aback by the so called Hudud laws that propelled the ummah back to stone age. Get it? No benefits economically and logically! No sense!------

aahahahahahahah woi...apa ko mengarut ni woi another malaysian.....
ko dah minum beer belom arini....

zahid ehudi berkata...

--------Why do I have to criticise the government when to me at this time the current PM's administration is doing well, too well comparing the previous? You don't agree, you can't force me to disagree right?------------

AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH....

Tanpa Nama berkata...

cari tempat la korang sume....g bertumbuk...puas hati...bnyk bising plak sekor2...kot comment berani la....

milah berkata...

jom jom. hehehehehehe.

Tanpa Nama berkata...

Zahid.


Interesting to watch characters like you and Mantot's blog seems to be a magnet for these byproducts of the society who doesnt understand English and the need to reply in English as a simple demand of ADAB.Sudah kalah ka kadawale?

Mantot,

Maybe you can ask Nik Aziz to answer all your 3 questions? After all, Kelantan is definitely the worst of all states in terms of economic progression and even morality.

My answers are simple:

1) Kelantan's authorities are creating an anti-social dogma by splitting cinemas by gender. And all we see at cinemas in KL,when the Middle Eastern Arabs come over for holiday, they are the ones who occupies the cinemas due to its co-ed and free of crazy gender dividing rules.

2)Posters with women wearing tudung as a state policy. Great. We put models and even whores as advertisements and ask them to wear tudung. Fine example of short thinking. You don't like the poster you don't look at it. No?

3) What state that is Islamic in her identity? You seems to be further confused about the ISlamic terms. There is no such thing as Islamic Finance, Islamic Banking and even Islamic state! So how do we define a state of being Islamic?The state that has the most number of mosques? The one that uses the theme "Serambi Mekah"? The one that has a crystal Mosque? The one that divides Male and Female shoppers and cinema goers? The state that allows Kuils/Temples to be relocated in a Muslim majority community? The state that caugt a model drinking beer then sentence her to caning? Afghanistan seems to be one. Your take on which state in Malaysia?



Another Malaysian
(getting more and more impressed with the readers and commenters here)

Mantot berkata...

Thanks for the answer.
Now I know there is no reason to talk to you anymore.

Once before,you show how racist you are and now suddenly you are a islamic Revoulionist.

Go fuck off and die.

Mantot berkata...

Another Malaysian,
For me,there is no reason to talk to you anymore.For the sake of peace,I do hope that you should just go and fuckoff from here,pls do visit and agree with everyone on Che Det and Rocky Bru's opinion.

Just bcos the Middle East do it,it doesnt mean that it wont work.

And you are saying about whores now?Who is the whore?Is there a way to combat whores?What does your "Islamic Government" do to combat the whore?Tell me.

And lastly,still saying you are on the fence arent you?Please fuckoff and dont bother to visit again.

Ive seen a lot of people who said they are neutral but always agree about the government.On the fence?

Good bye.
If you feel that a liberal Malaysia is good,do pray that the opposition will never win the GE in the future.

Thanks for enlightening us.At least now we know the state of a "TRUE MALAYSIAN" really is.

Xs berkata...

this is for all of you out there..

http://img268.imageshack.us/img268/3241/retardedb.jpg

Tanpa Nama berkata...

Salam Mantot,

Please do not steam off with your own false understanding that stood to be corrected. Therefore it is better for those who are of lesser knowledge to refrain from opening their mouth on issues they know nothing of or do not understand.

Its good to have this kind of issues being posted. So we can make things clear of what is truly mentioned and stated in the Quran and what that is wrongfully tought by the Maulanas and Mursyidul Ams.

The Middle East did a lot of things pertaining to Islam. And all of them resulted in bad implications to the whole 1 billion Muslims worldwide. So please do not look up to them as a simble and icon, we in Malaysia should set a good example as Muslims to them. Minus the oil money that they have, that is why Islam was sent to the Arab Semites. As they are the scums of the world at the time of Prophet Muhammad.


For sure, the Pakatan Rakyat will not win in the next GE13 4 years from now. They can't even manage in 18 months.So why should I have faith in them trying to make a change? Strange bedfellows in a marriage in convenience. Unless I see that DAP agrees to PAS's Hudud, I reserve my doubts.

Thank you also Mantot for being a good host. Sorry but I will not stop this holy effort to save future generations of Muslims from Talibanic understandings.

Mind for a fact that the word Fuck Off and Die do not exist in the Quran but only uttered by Maulanas,Mursyidul Ams,Mullahs and Ayatollahs. Allah save our children from them. Amin.


Another Malaysian
Mind me, I'm simply a STATESMAN.

Mantot berkata...

Wow.
I didnt realize you are a Holy Man.
Thank God I have a Holy Man here.Sorry for the rude word father.

zahid ehudi berkata...

ahoi another malaysian....

-------Interesting to watch characters like you and Mantot's blog seems to be a magnet for these byproducts of the society who doesnt understand English and the need to reply in English as a simple demand of ADAB.Sudah kalah ka kadawale?-------

ahahahahaa...woi another lembu

bila masa pulak ada kalah menang ni?? ko tak cakap pon ni pertandingan....

apasal pulak aku nak kene jawab ko dalam english..

ngko sape nak demand aku jawab ko dalam english....

aku tak perlu jawab kat ko, sebab ko ada tendency yang keji untuk hina org lain bila diorang start reply pada apa yang ko tulis... dan itu buat aku nak gelak...sebab cara ko tuh klakar....

aku start nak layan ko nih bila ko samakan takbir dan T**E B**R.... ko berhujah kononnya takde apa apa untuk ko gunakan T**E B**R sebagai salah satu cara untuk insult org....
dan ko bangga dengan cara tuh....ko even cakap ko boleh takbir dengan sebut nama sapa sape pon ....
ko even cakap dalam solat takde takbir pon... ko lupa ke
solat tu dimulakan dengan takbir.... aku tambah nak gelak....

kat situ aku tau ko bukan nak berhujah dan nak bincang pon pasal agama islam... ko bukan nak kupas pon pasal islam dan perundangannya...

tujuan ko kat sini cuma nak hina org, ko cuma nak berhujah dengan logik akal ....sama je macam parpukari, another bricki, mykmu tak lebih dari tu....sebab tu aku tak perlu nak jawab ko waima bahasa apa pon ko tulis...

ko nak org telan apa ko tulis, ko cakap ko ada hak nak bagi pendapat, tapi bila org lain bagi pendapat diorang, ko akan berhujah berpusing macam hak untuk beri pendapat tu ekslusif dari ko sorang....

pendapat org ko akan kata naif dan stupid, moron, low intelectual la,lunatic....ahahahahaahahah macam harammm la woi...

kalau org bengkeng ko ko akan guna ayat defensif yang sangat predictable...

"holier than thou" metallica

ko akan cuba buat macam ko tu berhujah dengan bijak (tak pon) .... ko kat sini cuma nak provok dan promote idea liberal ko....idea liberal ko sama aje macam hujah SIS.....aku dah tgk macam macam macam artikel SIS... memang sebijon fotokopi je....kirim salam kat marina mahathir....

ahahahahahhahahahah....
ahahahahahahahahahaha....
ahahahahahahahahahahah....

wei another malaysian lembu ,macam ko sendiri yang mengaku ....

diri ko tuh lebih afdal bercakap dengan peminum peminum arak....

ahahahahaha....pegi la wei minum arak... barulah berkembang ekonomi...baru la first world mentality....

ahahahahahahhaaa
ahahahaahahhahaha wuhuuu

Tanpa Nama berkata...

another malaysian, mantot n zahid....u should kiss each other...perhaps tat would cool u down...n maybe one day...the three of u will be best friends....come on now....go ahead...kiss each other....dont say fuck2 word ni...tak polite...

Real Guest berkata...

gila banyak org komen..malas dah aku nak reply...cuma sebat tu kira paling light bagi punishment per...boleh diguna pakai...british punya law pun ada pakai beserta fine...

Qaiyum berkata...

cakap mcm dah mabuk si Zahid ni....gle dah tu.

Dah kira wajib berbuka dah kau ni sebab keadaan akal kau sekarang hehe.

Qamar al-huda berkata...

Nasib baik aku dilahirkan di Brunei..Syukur Alhamdulillah..Di Brunei siapa ada simpan/jual/import arak..Kena denda..Tu pun denda dengan duit saja..Memang susah nak laksanakan hukum hudud di era global ni setelah di bawah naungan british suatu ketika dulu..Zina,khalwat memang susah dikawal..Mun kedapatan pun..Denda dengan duit jua..Huhu

Tanpa Nama berkata...

Truly 100000% supports what Qaiyum suggested.I am sure there are milions of others out there who felt disgraced over such an attitude in the blogging atmosphere.

Zahid makes himself sounds more like a D*CK and act like mad one too. And I personally think after he Take Beer again he could go back to watching porn.

Mantot should find another dog that could bark in a much more finer language.Not the species who couldn't spell out a single word in English and yet stated that he has rights to answer in another language.Whats the problem of admitting that you can't speak? Another THIRD WORLD ATTITUDE AND A DISGRACE TO THE MUSLIMS THAT YOU CANNOT EXPRESS YOURSELF IN THE UNIVERSALLY ACCEPTED LANGUAGE AND MONEY MAKING LANGUAGE OF ENGLISH.

Heard of this word called 'bodo tak boleh ajar'? I've stated that in Malay. Hope he understands. Because he is the only one defending Mantot, though without any points but everything you would see and listen that come out from the stinking mouth of a madman by the street.

Hopes he finds the SIS that he really is paranoid about. Tak boleh lawan pompuan dah ka? Tak setuju dengan SIS, pegi reason out sama depa la. Bawak sini buat apa. Orang2 sini bak kata Mantot pengikut Kahfi.



Another Malaysian

p/s: suggesting that Mantot put up a posting about yesterday DUN PERAK SIVAKUMAR GILA convening at a hotel ballroom after they were blocked from convening ON THE TREE OF DEMOCRACY OF PAKATAN

zahid ehudi berkata...

-------Mantot should find another dog that could bark in a much more finer language.Not the species who couldn't spell out a single word in English and yet stated that he has rights to answer in another language.Whats the problem of admitting that you can't speak? Another THIRD WORLD ATTITUDE AND A DISGRACE TO THE MUSLIMS THAT YOU CANNOT EXPRESS YOURSELF IN THE UNIVERSALLY ACCEPTED LANGUAGE AND MONEY MAKING LANGUAGE OF ENGLISH.-------


ahahahahahhaa

apa yang kau merepek ni.....

otak apa yang ko pakai ni....

beer brand apa pulak ko minum ni....

dapat duit ke kalau aku cakap english ngan ko....

umat islam lagi malu ada umat macam ko....

ahahahahahahhaha....

woi another lembu, tak cukup lagi ke hujah 'bernas' ko tuh.... kalau rasa tak cukup tambah la lagi....
apa lagi ajaran liberal yang ada dalam dada ko tu...share la lagi

ahahahahahahahahaha....
ahaahahhahahhahhhah....

nik berkata...

i'm still with myself, this another malaysian person is a liberal cum sesat guy...too much thinking of logics and feels like he's the god...so, aku harap korang semua yang masih waras jgn terpengaruh dgn mambang ni...baca bole, terpengaruh jangan...just have fun berkomen di sini hehe...tak kemana punya orang mcm another malaysian ni...setakat berani dalam ni je lah...anyway, apa2 pon ingat kat allah...that's the bottomline...wassalam...

p/s: tengok, tengok, aku speaking english niiiiii...peh!

zahid ehudi berkata...

Aahahahahaahahhh…..

Ohoi another malaysian lembu, or should i say it this way...
another malaysian cow ( + dung)

ahahahahahhahahaha…

What nonsense are you babbling about you D***head....
For me you are just another cyber trooper trying to promote your solidarity to your beloved government(beloved goverment hehehe....me? once long time ago), anything that is against your beliefs are considered naïve, stupid, lunatic and moronic to you…

Ohhh another malaysian, you always try to act cool whenever you’re stating your opinions (clearly most of it resemble points and contents taken from SIS’s articles; hmmmm I remember someone denying something about being liberal)…. you act way beyond the line by slamming other people’s faith with bad words in offensive manners…. And you also have a tendency emphasizing all your points in a very demonic provoking ways…

When other readers react to disagree with your notion, you’ll start doing what you does best….insult them….. (Care to note that I will not be easily insulted by some low class troll like you). Crystal clear to me that you are not here to share a healthy debate or discussion but your true motives were to insult peoples who differs with your so called ‘genius ‘ liberal first class thinking….

Why should people try to consider agreeing with you when you don’t even bother to debate nicely or voicing out your thought properly without picking fight with others especially to the blog owner… ahhh please, don’t try to use the Isaac Newton excuse again here….I’ve followed your comments long enough in other previous post to see what kind of a person you are….

For such reasons....the more you put your comments the more you are showing your true color here….you are not neutral as you claim to be (neither holy)…you are just another parpukari in a different way….that is what you are…

And for that I have to give you a big laugh as I always do whenever I read your ‘genius’ comments here…..
AHAHAHHAHHAHHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAAHHAHAHA

$kaching$

Achmed berkata...

for all my muslim and non-muslims brothers&sisters...

i would like all of you to cool down..and take time to ponder and watch this 52 episode clip...now settle down and then talk...

http://www.youtube.com/watch?v=Zq89nJJlpdY

Tanpa Nama berkata...

Salam Zahid,

Thank you, at least you tried very hard against your nature of being a nuisance to at least reply in English. Do you know that ADAB is the most important nature and quality of a good Muslim? No religion promotes conversing like chickken talking to a duck.

At least I don't have to translate the meaning of 'Mengata Dulang Paku Serpih'.

Since there are no more democracy here that only Pro PR minded debaters can label others 'Sesat', 'Liberal' and Kahfi, I'd take that they are maksum, uncriticiseable and furthermore...mad. So to summ up, you guys here are uncapable to take the heat of being criticised. Just like your masters Lim Kit Siang, Nik Aziz,Anuwar Ibrahim and blogger-profound-wannabe Mantot.

Any phrase that I have quoted and any labelling and name caling except to attack on your emotional outburst?

For the normal people,to think before saying is a resemblence of a healthy mind. The other side seems to be of a sick one, to say first then later think =)

So still think that SIS is the only organisation that is against your kind of thinking towards Islam? Then you are heading towards the simple phrase of "EXTREMISM". Thats what PAS/PKR/DAP is all about anyway.

A statesman like me can sit back and enjoy the movie. Of course, not porn like the commenters here prefers that is.

Take Beer, Cheers mate Bersahur ala PAS/PKR



Another Malaysian

zahid ehudi berkata...

ahahahahahah

ohoihoi another lembu.....

ko ni bersahur minum beer ke.....
mazhab liberal mana ko pakai ni...macammana ko takbir dalam solat ko woi...

-----Any phrase that I have quoted and any labelling and name caling except to attack on your emotional outburst? ---------

ko ni memang betul la nyanyuk....
berapa la paras alkohol yang ko dah consume ni ....kan aku cakap ko memang suka putar belit....aku dah baca komen ko dari dulu lagi....memang tu le perangai ko...

ahahahaha....extremist pulak dah...

AHAHAHAHHAHAHAHA....quek quek

zahid ehudi berkata...

-----Just like your masters Lim Kit Siang, Nik Aziz,Anuwar Ibrahim and blogger-profound-wannabe Mantot.-----

another malaysian = neutral....

ko punye master sape pulak... ko dah dapat biasiswa nasinal ke belom...

ahahahahahahah....QUEK

Izzat Al-Zahari berkata...

Popular sungguh post Si Mantot kali ini. Haha

Izzat Al-Zahari berkata...

Oh ya, memang Si Another Malaysian tu dah terbukti pengecut bila komen pun tak register diri. Tak guna bertekak dengan pengecut. Sampai bila pun tak habis. Jom baca Quran lagi baik di bulan Ramadhan ni. Salam.

zahid ehudi berkata...

bersedia izzat bersedia....

lu dah sentuh dia dah....

standby standby....

Achmed berkata...

salam to everyone..again tolonglah reply comment in an appropriate manner, saya tak menyebelahi mana2 pihak..tapi kalau nak berdebat, takpayah la nak kutuk2, caci maki dsb.

kalau sekali pun org tu yang mula maki or kutuk, kita sebagai umat islam, kena reply dengan kutuk balik?...thats not our way...

-peace-

p/s: tolong sgt2 smua org go to youtube and type "The Arrivals" by norgeaaa and achnahr dan tgk sendiri what exactly we are up against as an ummah, not as sects or divided nation. wslam. peace

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Well the public seems to have a different view over Zahid's character.

Looks like Mr Qaiyum and Mr Achmed have already verified this.

I of course as a member of the public and of not supporting any side as I have proudly declared myself as a STATESMAN reinstate the topic that sparked this discussion.

Does Kartika deserve to be caned? I agree as per syariah's court sentence.I hereby state again that I am against those who criticises the Syariah Court's decision.

And, does she deserve to be pardoned if and only if she appeals to the syariah court? Yes, and it is most Islamic and following the Quran too if she gets her forgiveness and regretted(taubah) for her sins of drinking.

There are those with the likes of Surfer957 and Blood Seeker(another bunch of those who misunderstood the Quran apart from Zahid and Mantot) that definitely wants the Muslim drinker to be caned. They even specify out of non-existing and documented procedure of "Islamic Caning".

I am going to add this term "Islamic Caning" to my dictionary of religionist lunatic words.

This is tragic. A tragedy to intelligence of the human race that a document that prescribes the best way of life(Ad-Deen), The Quran has stated how to cane a wrong doer as claimed by Surfer957 and Blood Seeker.

So what is "Cara Sebatan Dalam Islam"? First we have hadiths that claims how the prophet caned drinkers with date Sheaths and shoes. Then we have surfer957 and blood seeker's version of unknown origins(my favourite is the executioner cannot expose his "ketiak"). So which Council or organisation actually came up with the ways to cane a Muslim caught drinking? And within this council, who decides about the ketiak thingy and the underwear can only cover the sinner's genitals? I'm suspecting the Talibans Council of Rulers. Which PAS badly wants to mimick.

The Quran always calls for freedom of thoughts and to think with logic and common sense with Allah's guidance through the Holy Book itself.

So who else is up for this Herd Mentality? One guy calls someone a "liberal","sesat" and "kahfi", the others follow. No one think. Dumb Dumb. Also my favourite is PAS's Mursyidul Am's glorifying claims that PAS followers goes to heaven with his permission.

Please think outside of the box, break out of the chains of stupidity that the Maulanas have bonded our Ummahs for centuries.

Lets read the Quran and understand its true contents.


Another Malaysian

Get a younger kid to support you la Zahid. Then you can ask him more about to register and the rights of not registering to give comments and maybe sharing knowledges and views on the Internet.

God Bless The Internet - American Pie

zahid ehudi berkata...

--------Get a younger kid to support you la Zahid. Then you can ask him more about to register and the rights of not registering to give comments and maybe sharing knowledges and views on the Internet.-------

woi gile.... bile masa pulak aku nak org kemaruk sokong aku....ko ni mabuk ke hapa....

ahahaahhahha

nampak tak sebenarnya memang ko yang nak ada org menyokong ko....
bila org tak sokong ko...ko mule la nak emosi....

woi statesman...ahahahahaa

zahid ehudi berkata...

ahahaha statesman....

ko ni memang betulla statesman yang gila penyokong....

baru komen kat sini sket dah mengharap penyokong...

bile org tak sokong kata kata ko, ngko nak hangin pulak... memang dasar seorang statesman betul...

wei berapa banyak penyokong yang ko dah berjaya kumpul.... bole bertanding pilihanraya ke nanti...

ahahahahaa....wuhuu statesman

Qaiyum berkata...

Eh..aku pulak terbabit.

2 hari dah ni ko tak posa weh zahid..aku tak reti la sangat tapi klu ngikut ustaz aku ko kene double check ko punye status kewarasan hehe.2 hari beb! Syarat wajib puasa ko dah diragui.Mamat tu dah benti pukul 4 tadi..ko tetunggu2 dia sampai pukul 10 wape? Aku ni bkan pe..nak tgk gak org belah sini ke belah sana ltk hujah. Ko bagi la dia satu dari nuduh dia SIS la, lembu la.

Kan ke haruk tu?

peace beb

Tanpa Nama berkata...

Anak mintak dirotan, ayah tak nak..anak keliru..
bila anak keliru..tgk blue
ayah tekejut si anak pakai spender biru tak der bju..
Ya Allah ya Tuhan ku, apa nk jd dgn anak ku..Si anak ditendang dan dipalu..sebab tgk blue..
Si anak keliru..bla nk rotan ayah tak mahu..
si anak lari rumah pergi rumah abu..tgk abu minum beer satu persatu..Si anak nak cuba satu, abu sipu-sipu..Si anak mabuk balik rh sambung cita blue..ayah terhidu-hidu bau..lalu ayah suspek ada sesuatu berlaku..tgk anak tgk blue sambil merapu..terus dipukul ditampar dan smackdown dengan siku..si anak minta maaf nangis tersedu-sedu..ayah tanya minum arak kh..anak terus mengaku..anak minta dirotan sambil merayu-rayu..ayah tak sanggup lagi dan suruh merayu..si anak keliru apa yang berlaku..ok lah..si anak dalam dilema hingga ke anak cucu..

Anon Smackdown

surfer957 berkata...

aku x paham naper cara sebatan barat yg kejam selama ini tidak dibantah sedangkan cara Islam yg tak kejam langsung ni pulak dibantah...

Tanpa Nama berkata...

Kau ni nak sangat sebat orang kenapa? Bukan dibantah keputusan Mahkamah Syariah untuk sebat Kartika. Dah berapa kali dijelaskan. Dia tak nak rayu lagi memburukkan keadaan.

Soalannya "Apakah itu cara sebatan dalam Islam?" atau mengikut syarak? Adakah diambil terus dari Al Quran ketika digubal? Konfem tak.

Semua cara sebatan ini dibuat oleh pegawai-pegawai perundangan Syariah di Malaysia dan "Enacted" tetapi tak berkanun.

Tengok more details kat sini:

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=4498&Itemid=

Siap saiz rotan la segala info sume ada.Itu bukti jelas yang cara ini bukan seperti terkandung dalam Al Quran. Ia dah masuk kategori Nas bak kata Hadi Awang. Kalau dah Nas, kene ikut betul-betul samada 40 kali, 80 kali.

Hadi Awang pon tak segila macam Mursyidul Am PAS, tengok link di bawah kenyataan dia mengenai Isu Sebat Kartika:


http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=22268&Itemid=1


Apa maksud dia kalau nak hapuskan nyamuk Aedes bukan setakat tampar seekor dua mati. Tapi bersihkan dari tempat biak nyamuk.

Penjualan arak belum dikawal selia secara berkesan kerana undang-undang syariah tidak berkanun.Ia tak berkanun kerana sistem perlembagaan Malaysia berlandaskan undang-undang yang lebih sesuai dengan Islam iaitu Undang-undang British yang sentiasa digubal dan dipinda oleh Ahli-ahli Parlimen Islam dan bukan Islam.

Oleh itu sebab adanya tempat jual arak, orang Islam pegi minum arak dia berdosa tapi amat susah nak hukum dia kerana hanya dia seorang tertangkap. Tapi berapa ribu lagi minum secara terang-terangan tapi tak tertangkap? Adil ke dia seorng saja disebat?

Kalau polis buat raid di pusat hiburan, yang ditangkap hanya mereka yg ada positif dadah masa ujian air kencing.Tapi yang agama Islam, tak didakwa minum arak padahal keputusan ujian air kencing ada data paras alkohol di samping dadah.Sebab apa polis tak tangkap dan dakwa mereka yang minum tapi agama Islam? Kerana undang-undang Syariah tak berkanun. Kalau polis nak tangkap, kene bawak pegawai jabatan agama. Sama jugak pegawai agama nak tangkap khalwat atau minum arak, kene bawak polis.

Jangan rujuk web macam tranungkita, perisik rakyat dan Tulang Besi untuk dapatkan info pasal kandungan al-quran, syariah dan ilmu agama. Laman2 tersebut adalah laman puak pelampau.

Senario yang boleh dipikirkan lagi, so cara sebatan mengikut syarak oleh Perundangan Syariah Malaysia amatlah lembut. Macam mana nak hukum pesalah yang lebih hardcore sikit dari minum arak, contohnya mereka yang ditangkap berzina?

Kene baling batu, tapi batu tu kene lembut mcm span?

Apa lagi kalau mereka ditangkap merompak? Kena sula tapi tak sampai ulu dubur? Bak kesukaan Brader Anwar "Mat King Leather" Ibrahim la.

Islam itu adil.Kalau tak adil tu maknanya tak Islamik.Sikit-sikit nak jatuh hukuman, ini bukan Islamik.

Yang ni jelas termaktub dalam Al Quran.


Another Malaysian

zahid ehudi berkata...

ahahahahahah....

woi....statesman,ada penyokong dah tu...hepi tak ko dah ada org sokong ko...kompol banyak sket lagi penyokong...nanti bole bertanding kat batang pinang...

ahahahahah

woi apehal ko cakap bahasa melayu ni....aritu ko cakap bahasa ni bukan bahasa bole buat duit....ini dah jadik itik cakap dengan itik ni

ahahahahaa.....

zahid ehudi berkata...

ooopp bagan pinang ye.... ahahaahahah

Tanpa Nama berkata...

Ano September 2, 2009 8:49:00 AM MYT.

Aku tak faham knp ko nak marah2 sgt psl article tu.

article oleh P. GUNASEGARAM terang2 die ni liberist. Fight for human rights konon. die tak tau yang minum arak tu adalah dosa besar dlm Islam. Takyah la aku ulang balik apa yg article dlm blog mantot tu ckp (bkn die tulis la tp) Hukuman rotan tu bknlah tujuannye utk mencederakan org, tp menginsafi yang bersalah dan org yang nak melakukan kesalahan tu.

kalau setakat kena tangkap pastu kena denda je.. hmm, aku rasa tade sapa takut.

Pada aku P. GUNASEGARAM ni tak sepatutnya nak komen lebih2.

Jangan komen apa agama lain buat terhadap penganutnya pasal ini isu agama. mmg sensitif. Setiap org ada kepercayaan masing2.

Human rights is another thing. klu tak salah aku Freemason yang dok kecoh2 pasal human rights. Banyak keburukan human rights dari kebaikan. tu sume terpesong dari akidah org Islam. Membenarkan kawen sejenis is human right. agak2 ko tu betul ke? so klu kite tak pandai pasal agama, baik diam. kite pegi belajar dan mendalaminya dulu dgn orang yang betul2 dalam tentang Islam pastu komen. aku mengaku aku tak pandai sgt dalam Islam. yg aku tau minum arak, membunuh, berzina adalah dosa besar. Sembahyang adalah tiang agama.

Sekian Wassalam

Mantot berkata...

AKHIRNYA!

Seorang yang respon pasal apa aku tulis dan tak membuta tuli hangin tak tentu pasal.

Gile lame aku menunggu sampai 100 komen aa!

Tanpa Nama berkata...

bagi hadiah kat dier tot..pcah rekod 100 komen tuh do....

Anon Vs Anon

atikah abd wahid berkata...

Dear another malaysian,

As much as I want to evaluate your points, I stop short when you start criticising the people who commented against you. From somebody who claimed to be (or what I understand from your comments) educated, this is hardly an educated move. A person should debate about the points given by another, not debate about the merits of that person as a person. So, Zahid couldn't speak English as well as you - so? Belittling his efforts to speak to you in the language you spoke is rude, arrogant and definitely a third world frame of mind. Focus on your points and maybe somebody will try to digest what you are trying to say. Have some ethics. If you say that the others started first, you're only just whining now. Be a better person. What are you here for? To defend your beliefs or ridicule others' beliefs because they don't fit into your idea of how things supposed to be? How is this liberal? How is this a freedom of speech? If you're a believer of freedom of speech, you should let Mantot here blog whatever he wants because he has the absolute right to it. If you try to curb his freedom to write what he believes in, aren't you going against what you believe in - freedom of speech?

And if you truly want to defend your opinions, make your own blog so that people can read and evaluate themselves. What I find rather shocking is how you reject all the punishments in the Islamic law. The punishment of committing adultery is death. Batu berspan? In all of your points, you seem to reject all of the others' opinion on Islamic law. So, can you please enlighten us on which is the correct punishments against adultery, theft and alcohol-drinking according to the Islamic law? I'd be glad to know.

I refuse to believe that Islam has no punishments whatsoever. Islam is a way of life. Meaning, it includes governance of the state. Coercive power is an essential part of maintaining the state. I know that Islam is a religion about forgiving and openmindness. But are you telling me all they do is forgive and hugs whenever somebody commits a crime? How about rape? Is it just ok to admit you're wrong and you go scot free? Come on. How did they, during the Prophet's era, maintain the order of the state without physical punishments?

PS: sorry mantot, nampaknya baca article tu lain hari. haha.

Tanpa Nama berkata...

I simply can't believe it!
Dear Atikah, freedom of speech means you can critize all you want and wait till the cows come home. hehe..Cows are getting more popular these days due to the Take Beer! incident of Khalid Ibrahim.

And if you talk about Ethics, you should consult Zahid first then since he is the most ethical and polite commenter around. He doesn't even understand the Adab of conversing in Islam. Do you like talking like chicken to a duck? Approved or guilty as charged, let the public and other readers decide.

All these and after 100+ posts and still readers of this blog insists on going back and keep the crazy wheel of Islam is Barbaric in the world and there is no way out of punishing and there is no reasoning for appealing accepted by the court in its rule of law.

Hang on, fyi I don't care whatever Mantot wants to write about as long as its meant for the public to comment. And I don't prevent. As I am not the Home Minister who wields power to detain him under the Sedition Act or the ISA.
As long as he keeps his promise of freedom of speech, he is open to criticism due to the simple fact that he wants himself to become a public figure and appear in the public domain of the internet through this blog. Who knows one day he becomes a celebrity blogger like Sheikhkickdefella, Rocky Bru or Donplaypuks?

I am disappointed to see that you are another that falls into the category of misunderstanding the Quran and what my points were. I said refer back to the Quran, whatever the punishment stated in the verses, then use it as the basis of whatever you want to call it the Islamic Law. But law is not about punishing at all. The purpose of Law, in any religion, and even Islam is there to make sure order is maintained and justice is served.

---to continue

Tanpa Nama berkata...

...continued

Now where on earth did any court be it Civil or Syariah let rapists go scot free if proven guilty? The problem only arises if someone claims that British Based Civil laws are much more draconian than some Maulana Created Hudud.

And how are some naive idiots can simply compare a simple example of Sebat civil and the lunacy of "Islamic Caning"?

If Kartika is tried in a Civil Court, will she be sentenced to caning? No she gets free.Since there is no case as she did not caused manslaughter or caused death due to drunk driving or homicide under the unfluence of alcohol.

But just because she is a Muslim, she gets "sebat lembut" by the Syariah Court. So where did this basis of comparing sebat kejam Civil and sebat Islam? You can't compare Civil caning as it is only for hardcore criminals such as incestry, violent acts and others such as determined by the Civil Court Judge.Not drinking beer!

"Sebat Islam", is meant only for kesalahan Minum arak. Rogol anak sendiri will be given a more deserving punishment as per Quran and if there are any verses in the Holy book, I am fully supporting the punishment method.

While those who are homosexuals in Afghanistan are thrown out of the cliff(and sometimes helicopter). Those who are caught watching porn gets their eyeballs cut out.(Careful Maria Ozawa fans here). How does that exists in the Quran?

How about cutting hands of thieves after Friday prayers in front of all the crowd? There are a lot of explanation of the execution and implementation of punishments in Islam.

If law includes justice, pertaining to punishment, which part is more Islamic as stated in the Quran?
Punishing the offender or to serve Justice?

Kartika sorang kene tangkap, kene bicara, kene hukum sebat "lembut cara Islam Enakmen Jenayah Syariah Pahang". What about the rest of the drinkers?

Read www.drmaza.com the web of Dr Mohd Asri Zainal Abidin, a respected scholar on this issue of Sebat Lembut and Sebat Civil. His words carries more weight than mine if its so difficult to crack the head of readers here that blindly supports some issues without facts.

P.Gunasegaran actually touched on the existance of religious police. This is injustice.The undang-undang syariah is tak berkanun, and you have JAIS,JAWI,MAIP,PAS, Imam, Bilal mesjid going around taking videos of people smooching in bushes and at bus stations and then catching people drink beer? How does that means reactive law enforcement and not preventive and educating. How effective!

He only wrote an article and provided his opinion.He hasn't break the barrier yet, he hasn't call for any Muslims to apostate yet.Why are we afraid of being criticised? Criticise back la.

Islam itu adil. Kalau tak adil itu tak Islamik. INJUSTICE.


Another Malaysian
p/s:Don't care if you stop short of reading my points. You decide your own level of knowledge and curiosity.

Gayah Lawa berkata...

Fuhhh...Lamanya Gayah amik masa baca komen yg dah lebih seratus nih...

Aku suka semua komen korang..biarpun ada yg pro & kontra.. Ini menunjukkan ramainya para pemikir yg suka baca artikel mcm ni..
Dan aku berdoa semua yg baik2..Semoga ALLAH bagi petunjuk dlm apa juga yg akan dilakukan dlm hal2 mcm ni.. Aminn...

buruh berkata...

Another Malaysian,

buat blog sendiri la wey. pendapat bernas macam ko patut ada blog.
ni duk flood comment orang (mantot,chedet,rocky bru).
si kahar pun ada blog sendiri.
buat blog,suruh mantot linkkan blog ko. tulis la puas-puas

nik berkata...

tak habes2 dengan maria ozawa dia...obses btol ngan orang jepun haha...bad taste la ko ni anot...
anot malaysian, pada pendapat aku, pasal gunasegaran tu, dia tak sepatutnya sentuh pasal islam at the first place...prevention is better than cure, remember?

zahid ehudi berkata...

hai hai hai...sori baru balik obersea...

dah habis lom ni....

quek quek quek

Tanpa Nama berkata...

Kalau sebat ada di hadis, RM5000 & 3 tahun penjara di dalam hadis-ker? Kalau sebat Islam 40-80 kali, kenapa jadi 6 sebatan. Kalau penyalah tak dapat lunaikan RM5000 kena masuk penjara, siapa nak menyara keluarga penyalah. Alamak, kalau kita Melayu Islam kena lah tolong yang Melayu juga. Hidup Melayu. Simpatilah sikit.. undang2 itu ada tapi sebagai hakim kita kena bijak menjatuhkan hukuman. Kalau kali pertama mungkin RM2500 ker? Lebih-lebih lagi kalau dilakukan di bulan Ramadhan, dan dilakukan di depan masjid, adakah undang2 ini akan diberatkan? Kalau RM5000 tu terlalu kecik apa kata terus RM20000 barulah tak ada Melayu Islam akan minum bab hidup nanti keliling hutang disebabkan arak.
Apa kata kalau hukuman ini ditukar kepada didik dan kaunseling? Macam pergi kelas agama dan khatam Quran... etc. Bagus tak You all setuju?

Tanpa Nama berkata...

apa kata kalau yang minum arak tu mabuk, naik kete langgar budak kecik sampai mati.... kesalahan pertama...kita hukum dengan didik dan kaunseling.... you all setuju...?

yapchok berkata...

Rasulullah S.A.W telah bersabda, " Hari kiamat itu mempunyai tanda, bermulanya dengan tidak laris jualan di pasar, sedikit sahaja hujan dan begitu juga dengan tumbuh-tumbuhan. Ghibah menjadi-jadi di merata-rata, memakan riba, banyaknya anak-anak zina, orang kaya diagung-agungkan, ORANG-ORANG FASIK BERSUARA LANTANG DI MASJID, para AHLI MUNGKAR LEBIH BANYAK MENONJOL DARI AHLU HAQ" Berkata Ali bin Abi Talib, Akan datang di suatu masa di mana Islam itu hanya akan tinggal namanya sahaja, agama hanya bentuk sahaja, Al-Qur'an hanya dijadikan bacaan sahaja, mereka mendirikan masjid, sedangkan masjid itu sunyi dari zikir menyebut Asma Allah. Orang-orang yang paling buruk pada zaman itu ialah para ulama, dari mereka akan timbul fitnah dan fitnah itu akan kembali kepada mereka juga. Dan kesemua yang tersebut adalah tanda-tanda hari kiamat." Moga saudara² Islam ku terlindung daripada segala pengetahuan yang menyesatkan (harap² tiada antara komen di atas..hehe!)