September 07, 2009

Adakah Anda Sudah Mengisi Minyak "Murah" Anda Selepas 1 September?


Lupakan seketika mengenai pegangan politik dan fikirkan diri kita dari sudut yang paling rendah tetapi paling berkuasa,maksud aku,kita sebagai rakyat.Kita sudah sedia maklum mengenai kenaikan harga minyak yang cuba ditutup oleh kerajaan kita.Kepada sesiapa yang masih belum paham mengenai kenapa aku kata minyak naik,fahami ini :

1. Kerajaan memperkenalkan satu gred minyak baru iaitu minyak Ron95 yang mempunyai kualiti gred rendah sedikit berbanding minyak "normal" sebelum ini iaitu Ron97.

2. Minyak Ron95 diperkenalkan dengan sebab untuk menjadi alternatif murah kepada rakyat.Tetapi...harganya naik 5 sen berbanding minyak Ron97 yang digunapakai sebelum ini.Alternatif murah,harga naik pulak.Satu liter Rm1.80.

3. Minyak Ron97 dinaikkan taraf sebagai minyak premium dengan harga Rm2.05 satu liter.Apa yang premium nya jika sebelum ini kita lebih gemar mengisi minyak Ron97,kan?

Jadi,aku sure ramai yang tak sedar lagi pasal ini.Sebab banyak confusion yang terhasil.Sekarang ini,jika anda mengisi minyak menggunakan berwarna kuning,anda mengisi minyak Ron95.Jika anda mengisi minyak menggunakan pam hijau,anda mengisi minyak Ron97.Tetapi sedarkah anda,anda sedang membayar harga yang lebih 5 sen berbanding sebelum ini untuk minyak yang grednya lebih rendah berbanding yang digunakan selama ini?

Apa risikonya RON95 kepada kereta anda?

Kita ambik contoh kereta Proton.Kebanyakan kereta Proton disarankan menggunakan Ron97 untuk kereta dan ini termaktub dalam manual Proton,TETAPI Proton sendiri menjelaskan kebanyakan model2 lama seperti Iswara,Wira dan Satria yang tidak menggunakan Fuel Injection System (masih bergantung dengan karburetor) akan mengalami "engine knocking" akibat daripada kesan penggunaan minyak Ron95.Kebanyakan kereta diengineer supaya mampu menggunakan RON88 atau paling minimum Ron92 (minyak merah sebelum ni).

Jadi,jika anda dengar bunyi enjin kereta/motor anda kasar selepas menggunakan ROn95,besar kemungkinan minyak bergred 95 itulah penyebabnya.Jadi,anda tidak ada pilihan lain jika anda ingin memastikan kesihatan enjin anda terbela.Sila gunakan Minyak pam hijau Ron97 dengan bayaran Rm2.05 seliter.Bayar lah lebih sket,ya?

Tak puas hati sebab kenapa anda kena bayar lebih?
Tanya lah dekat kerajaan.

Yang paling menyedihkan,kita mengeluarkan duit yang lebih 5 sen untuk membeli sesuatu yang lebih rendah nilainya berbanding sebelum ini.

Pengiraan secara mudah :

Harga Sebelum 1 Sept 2009
Full tank 40 liter
Ron97 = RM70.00 (1 liter Rm1.75)

Harga Selepas 1 Sept 2009
Full tank 40 liter
Ron97 = Rm82.00 (1 liter Rm2.05)
Ron95 = Rm72.00 (1 liter Rm1.80)

Jadi,tengok sila rujuk manual kereta untuk menyemak sama ada kereta anda sesuai atau tidak untuk minyak 95 atau anda adalah antara golongan yang tidak bernasib baik terpaksa membeli minyak 97 dengan harga yang lebih tinggi.Aku?Aku takde problem.Motor aku motor tua.Teknologi Jepun yang terbukti kebal.

1MALAYSIA,Rakyat didahulukan,Pencapaian diutamakan.

Bacaan Lanjut
Paul Tan Enquiry to Proton
Repons Pengguna Minyak Ron95


20 ulasan:

kō⋅rŏxx berkata...

Hmm, licik betul kerajaan Malaysia ni kan?

Gayah Lawa berkata...

Aku rasa k'jaan tk licik la.. Sbb rakyat dah tau beza Ron95 & Ron97 tu apa dia..
Patut arr..ari ni keta Jepun aku ni tk brapa nak smooth...maklum kete lama..Bru semlam isi minyak Ron95..
Kawan2 aku pun komplen kete dorang mcm semput jer..
Aku rasa mcm tertipu..Gayah tertipu !!!

sepol utusan berkata...

new saga pki 97 ka tot? sbb aku dh rse kete aku smcm jek nih

Mantot berkata...

tatau la aku.
tgk dalam manual,mesti ada tulis.kalo tak pun bukak penutup tank,biasa ada stiker kat situ

zharifzakaria berkata...

rosmah nk raya lebih sket taun ni.. ape salahnye rakyat support sket hihihi

myth berkata...

-myth-
ak dah agak dah...jahanam scoot ..

mmg gampang punya govern..marila bertukar kepada caltex...

Gayah Lawa berkata...

Erkk Myth...Caltex punya minyak lain ke...
Aku dh lama guna Shell..
Ish..konpius aku...

Semi berkata...

Mantot tipu weh..
Kerajaan betul! :-)
(kenapa tak ada orang argue mantot pasal minyak ni?) hehehe

bby berkata...

mmg gomen ni suka menipu..cam rakyat de bodoh je...hangin jgk la aku sbb pam station putrajya xd RON97, ske xske isi jgk RON95, nak semput kete aku..cis!walau kecik aku syg hokey kete aku.yg 5cent nk tunjuk pampang besar2 yg naik berCENT2 xpulak tunjuk besar2..propa btul..
eh!!telebih emo plaks!he...

Obefiend berkata...

caltex ke
shell ke
petronas ke

semua ambik dari depot petronas jugak

ada gak orang bengap kat sini.

aku pakai R95 ok je. old wira lagi. takde masalahpun. most people i know kepala dia je yang tak boleh ubah mindset. saikologi dia je kata kereta dia slow la apa la. its all in the head my son.

rahman berkata...

tp mmg rase lembab la..pki kenari auto taun99.dulu nk motong drop gear 3 jek..skang da drop gear 2 da..adakah tue mindset aku jek??

Gayah Lawa berkata...

A'ah..Betul ckap Rahman..
Selalu aku drive kat highway 100km potong kete lain smooth jer..
Tapi tadi mcm tersekat2 kete aku..
Padahal 2 thun lepas dah overhaul baek punyer...
Kwn aku keje sykt oil & gas ckap..Minyak petrol pun ade grade tau..

Teruk arr..sekali naik PM baru, minyak pun naik... Aku pun naik angin gak nih...
Nak guna motor aku takut larr.. Fobia aku naik motor...Lesen pun tk der..

Tanpa Nama berkata...

obedient yg bengap
minyak ada gred2 dia la
kalo x,xdak la myk mahal ke murah
baek pakai ron95 je kalo dia pny performance mantop
bengap sgt kata kt org bengap
last2 diri sndiri yg bengap

Tanpa Nama berkata...

obefiend yg bengap
minyak ada gred2 dia la
kalo x,xdak la myk mahal ke murah
baek pakai ron95 je kalo dia pny performance mantop
bengap sgt kata kt org bengap
last2 diri sndiri yg bengap

Karim Selamat berkata...

obefiend...mintak maaf...wira mmg spec enjin sesuai ngan ron95...cuba tanya ramai2...bukan semua rakyat malaysia bawak keta wira abg oi...ckp pakai otak jgn pakai helmet...hahaha

bodoh punya anon berkata...

bengap bengap jugak...ko plak double post noob fag.wahaha

Tanpa Nama berkata...

eh
baca la dia ada wrong spelling
bengap la hang ni anon 3:48
SPM xpass kot?

sepol utusan berkata...

obe

psl wa xpki wira wa tny... kreta xsmpi sthun beb... wlupon brg mesia kite dh fhm kekurgn yg ada so nk gak syg2 n jaga psl bulan2 byr...

p/s: berbeza pndpt xbmksd kita berbalah

Gayah Lawa berkata...

Betul-betul...heee...
Berbeza pendapat bermakna lama2 leh jdi best friend...
Bagi aku ckap depan2 hati tak sakit..
Dan x de simpan dlm hati kan..
Cuma jgn mencarut ja...
Kite tak suker...

P/S- raya ni nk pakai seluar codroy pulak...hihi..Kebaya pakai raya pertama..

Myth berkata...

minyak castrol mmg lain sket..die cuci enjin skali..
bagus gak pakai kadang2
ak pun nk try castrol pas tangki kosong..
mean pakai yg betul2..bkn tuang sket2..

wahai abg obefiend...mmg la minyak sume amik dari depot petronas..tp pas tu die akan ubah 2 la..

kalau sume minyak same,baik xyah buat bagai2 syarikat
keperluan minyak yg pelbagai ni adalah utk keselesaan masing2..
ad minyak yg utk kelajuan,ad yg utk kesihatan kennderaan..

seumpama ayam goreng..cuba bandingkan ayam goreng KFC dgn ayam goreng gerai Mak Limah...
sama ke? yg Obvious beza is harga..tp itu bukan point die
kalau ko xkisah dgn anak tekak ko,selera ko..mmg la kami xhalang
so..kalau ko nk pakai minyak apa sekali pun,kami xhalang...even kalau ko letak minyak atar..

but as pemandu..ecspecially berpendapatan xseberapa (aku student lg..), kena la pikir ap yg terbaik dari segi long term dan short term..
bayangkan la kalau pakai minyak yg menjahanamkan kenderaan,nk kena kuar duit..
kalau beriban kuar..xke sakit nnt..

lg satu dr segi aspek keselamatan..
kalau org2 kat malaysia ni memandu ikut pemikiran dunia kelas 1 xpe..
bawa perlahan mmg selamat..ak ske bawak perlahan..jika dan hanya jika jalan xde kenderaan
kalau x bahaya woo..
try la bawak kenderaan beroda 2..alamilah...