Ogos 31, 2009

Mereka Ambil Tanah Kita,Mereka Bagi Balik Dengan Syarat,Kita Gembira,Kita Kata Merdeka!

Gambar sekadar hiasan

Sempena 31 Ogos,aku pun duduk la depan TV1 melayan propaganda kerajaan,bukan selalu layan pun.Tapi sebab 31 Ogos,dengar aje la apa yang kerajaan try gebang.Banyak la jugak berita2 dan iklan yang cuba menerapkan unsur2 patriotisme dalam diri rakyat Malaysia.Semua tu tak memberi kesan kepada aku jadi semua yang propaganda yang keluar itu aku hanya dengar dan terus lupakan.Kecuali satu..

Ada lah wartawan ni yang ke lokasi2 kat KL nak interview orang ramai tanya pasal 1Malaysia,adalah yang menjawab,ada lah jugak 2 3 kerat yang lari malas nak jawab.Habis aje tunjuk interview,pembaca berita tu pun ulas lah dan ayat dia lebih kurang camni...

"Walaupun sambutan bulan kemerdekaan diadakan dalam bulan Ramadhan tapi ada juga inisiatif sesetengah pusat membeli belah yang selang seli memasang lagu-lagu patriotik di samping lagu-lagu raya.Diharapkan dengan tindakan murni sedemikian,ini dapat menunjukkan semangat patriotisme yang wujud dalam diri rakyat.Langkah ini juga berkesan untuk menunjukkan semangat patriotisme rakyat kepada pelancong asing.."

Nampak apa yang tak kena kat situ?
Apa hal aku nak kena dapat approval daripada pelancong asing pasal aku punya patriotisme.Aku jadi hangin terus aku tukar tengok channel lain.

Gambar sekadar hiasan

Adakah minda kita masih dijajah dan kita masih merasakan orang-orang putih itu jauh lebih hebat dari kita sampai kita perlu tunjukkan kepada mereka "Aku cintakan negara aku,Kau nampak tak ni?"

Aku bekerja dengan seorang Itali dan minah ini adalah perempuan paling cilaka dalam dunia (pada aku).Aku perlu berurusan dengan 2 orang Australia setahun 2 kali dan setiap kali habis kerja aku dengan diorang,aku hanya mampu merasakan orang-orang ini hanya pandai bercakap kosong,penuh angin kurang pengetahuan praktikal pasal bidang yang dibincangkan.Idea?Banyak.Berapi2 idea diorang.Tapi api aje la yang ada.

Kita orang melayu masih lagi terlalu hormatkan orang putih tanpa usul periksa.Nak tau camne?Kawan la dengan seorang orang putih ajak dia pegi kedai makan Melayu.Tengok la macam mana mesra layanan,sengih memanjang aje makcik kedai tu.

Kenapa nak sambut kemerdekaan?
Apa yang kita sambut sebenarnya?

Sebab British bagi balik tanah kita dekat kita?
Itu yang kita sambut?Itu ke kemuncak perjuangan UMNO?Dapatkan balik sesuatu yang dah memang hak kita tanpa tumpah darah?Semua urusan dekat meja rundingan,buat meeting dalam bilik air cond sambil makan biskut.Tunggu approval British sebab bila kita nak merdeka,British bagi syarat macam-macam kat kita dan kita tau,pemimpin2 kita terpaksa akur.Nak merdeka punya pasal.

Dan sedarkah anda,bangsa Melayu diselamatkan dan diberi hak keistimewaan atas approval kerajaan British?Mungkin sebab itu kot kita masih lagi RESPEK sama orang putih,kot?Sebab tu UMNO itu United Malays National Organisation kot?

Selamat Menyambut Hari Terakhir Bulan Ogos tahun ini.

16 ulasan:

hoya berkata...

nasib baik tahun ni buat kat parlimen je... selamat skit duit kerajaan tak membazir mcm tu je just to celeb8 merdeka yang tidak ada apa-apa erti... berkumpul kat mana ntah pastu memekak tgh2 mlm...hanya menguntungkan pembekal-pembekal t-shirt dan bendera je...
memendangkan 2-4 tahun lg merdeka masih disambut dlm ramadan. maintain jelah...hahaha... susah skitlah nak merasa buat kat tempat lain sampai 2013... hahaha

mr. hafis berkata...

"Selamat Menyambut Hari Terakhir Bulan Ogos"

ini bikin lawak. ;)

Aizat berkata...

aku lansung tak respek ngan mat salleh ni tot. aku cerita ni berdasarkan pengalaman aku sendiri. aritu aku pegi Dublin ngan member aku untuk jumpa ngan kakak dia. sampai kat gate imigresen mamat imigresen tanya aku, berapa duit aku bawak..aku cakap la 600 Euro. pastu dia tak puas hati lagi, dia check passport aku, ngan return tiket. pastu dia hold aku ngan member aku kat dalam bilik special. dia tanya aku macam-macam, dari sape finance aku blaja kat uni sampai course apa aku blaja kat sekolah menengah dulu.. layan macam sial. last last member aku call kakak dia untuk settlekan semua ni..nasib baik 3 jam.tapi layanan macam sial. dalam hati aku cakap ko ingat aku ni datang nak merempat negara korang ke? kalau aku jadi pegawai imigresen satu satu mat salleh aku pukul kat KLIA tu.Bodohnya orang kita nak repect mat saleh tanpa sebab, sedangkan mat saleh layan kita macam sial kat negara diorang.

balqissy berkata...

rasanya orang yangx celik mata hati je yang agungkan orang putih tu, and mereka di kalangan veteren2 sket. so far, rasanya pemuda-pemudi yang lahir dalam era 80-an byk yang dah celik. alhamdulillah. ^.^

xordy berkata...

Aizat: aku paham apa yang ko rasa, tapi it's their job. we actually do the same to indons. tapi yang bodohnye imigresen kita, kalau mat salleh masuk negara kita, punye la senang diorang let go.

Aizat berkata...

@ xordy

yeah i know. what i'm trying to say is, kenapa kita nak pandang tinggi sangat ngan mat saleh, kalau tengok orang kita sampai nak sembah kaki pun ada sedangkan mat saleh tak pernah pun nak hormat kita. so kesimpulannya semua sama je..takde sape yang lebih tinggi martabat.

XsiLon berkata...

Poyo ah korang. Last2 layan lagu mat saleh gak. Dah2 kita sume sama je duk agung2kn mat salleh gak deep inside. Tayah nk rs korg ni spesel la banding kami yg lain2 ni.

iskandar oslo berkata...

Respect la mat saleh bukan sebab kulit diorang putih, bukan sebab mata diorang biru, bukan sebab rambut diorang blonde, bukan sebab average tinggi diorang tinggi mantot...

Respect diorang sebab mereka manusia, sama mcm kita perlu respect manusia lain dimuka bumi ni.

Kalau diorang treat kita mcm haram pun, itu bukan alasan kita nak conclude diorang semua sama, ramai lagi kat luar sana yang respect kita, as a human. Jgn sebab dia buat taik kat kita, kita kene buat taik kat diorang balik.

btw, aku keje gak hari ke 31 bulan ogos... even esok birthday aku...

Aizat berkata...

kalau kita layan mat saleh dengan baik, diorang pun kena la respect kita jugak, sebab semuanya sama je. jangan la rasa bangga diri, dan jangan pulak merendah-rendahkan orang lain. bukan mintak layanan istimewa pun.

Mantot berkata...

isk,aku bukan kata jgn dengar lagu org putih.aku dengar lagu org putih.AKu tak kata jangan tak respek orang putih.

Jangan salah paham.

aku cuma kata,dalam masyarakat kita,masih ramai yang memandang apa yang mat saleh ckp tu btol dan apa pandangan orang putih jauh lebih baik dr kita,dalam semua sebab.

pandai2 la pikir.aku bukannya suruh korang jgn tgk filem steven spielberg sbb dia jew (yang aku tak pernah nampak apa problemnya) dan mintak korang tgk filem PROF MADYA aje.

cume,
minda kita,mentaliti kita.ramai antara kita yang masih OVER RATING orang putih,menganggap mereka jauh lagi superior dari kita.

take them as equal.

jgn rasa bangga gila bila kita dapat recognization dari luar.cthnya,macam ayat member aku sorang..

"Ko kene layan Zee Avi.Orang US yang keluarkan album dia." ataupun "Kumpulan Hujan berjaya buat tour kat UK!Hebat siot diorang"

Jadi,sbb org US keluarkan album dia,Zee Avi itu TERBAIK?Hujan tour UK tu dah achievement terbaik ke?

Kita terlalu mengharapkan international recognition dan biasanya recognition tu dtg dari Europe dan dari USA.Kalau recognition tu dtg dari Afrika ke Amerika Selatan ke kita tak pandang tinggi sangat kan?

Keluar dari minda kapitalis tu.Kita equal dari segi human capacity,cuma terlalu banyak benda dan elemen yang block kita punya advancement.

Contohnya,kerajaan yang masih lagi berperangai ala-ala bangsawan kolonial.Itu rintangan yang kita kena hadapi.

sepol utusan berkata...

gmbr lelaki gay ala2 hip hop tu utk ape tot?

Mantot berkata...

saje je letak.
aku suka kongsi benda2 camtu

Tanpa Nama berkata...

nsb baik org india takdak, klu x gmbr ni melambangkan 1 malaysia gagasan pak jib!

sepol utusan berkata...

hahhahaaha 1 malaysia

tudc berkata...

artis kita cukup hebat kalau dpat kawin mat salleh..album remix kat USA pun tulis made in USA..hahahahahaahaha..gila babeng sokong skuad kebangsatan England.sampai pakai baju ader lambang King George Cross pun tak sedar.penyokong Liverpool bangga pakai baju Carlsberg sponsor gi surau.Aku penah jumpa kes ni.Henry Gurney dapat anugerah,bapak pembantu pra sekolah aku dpt kerusi roda.kaki hancur kena jerangkap samar masa jadi askar.Sungguh la adil Kerajaan 1Malaysia,Kroni diutamakan

Melayu Macam Ko Jugak berkata...

Kesian dengan sesetengah orang yang dah hilang kepercayaan penuh pada kerajaan. Memang kerajaan ada kelemahan, tapi tak semua yang diorang buat tuh salah. Lagi kesal dengan sikap Melayu yang mengiyakan Melayu lain bodoh dan rasa diri sendiri lebih pandai dan bijak.

Perjuangan untuk mendapatkan hak sama rata hanya dilaungkan oleh golongan yang merasa diri tidak sama rata. Tapi bila dah sama rata nanti, korang tengoklah macam mana dia pijak kepala.

Tengok sajalah. Nanti bila cucu ko mengadu kat ko boss dia Cina, layan dia macam anjing, ko bukak balik posting nih.

Memang diorang nak ko hilang kepercayaan pada kerajaan, memang diorang nak korang percaya korang Melayu hebat dan in general, Melayu semua bangsat dan bodoh. Masa tuh lah nanti korang akan nampak yang jelas dan terang. Bukannya 'kepandaian' yang mengabui mata korang selama nih.

Lets hope I'm dead wrong.