September 15, 2009

Bicara Jiwang : Bila Rindu Mencengkam Jiwa



Kadang-kadang aku wish cerita What Women Wants jadi betul dekat aku.

Sebab agak payah nak memahami perempuan.

Apatah lagi bila dapat seorang perempuan yang tak berapa suka bukak mulut.Pendam,simpan dalam hati.

Apatah lagi bila jauh,muka tak nampak,bergantung dengan suara aje.Nak agak2 mood dia pun bergantung dengan respons dia.Kalau dia jawab laju2 dan malas2,dia tengah bad mood la.Kalau dia jawab satu soalan dan ulang perkataan tu dua kali berturut-turut masa menjawab,dia malas nak layan la.Kalau dia jawab baik dan lembut aje,aa,itu kira ok la tu.

Yang paling mengelirukan,bila perempuan pms.

Kadang-kadang dengan tetibe aje mood diorang bertukar.
Macam magic!Sekejap punyalah manja macam anak kucing,sekelip mata tukar jadi mak harimau.Lepas tu jadi balik anak kucing.Lepas tu tukar jadi zebra bunting.

Dan aku rasa (AKU RASA!) kebanyakan perempuan jenis tak suka bukak mulut.Lagi suka diam.Simpan dalam hati.Masalahnya,diorang ni akan kecewa kalau lelaki tak paham apa yang diorang rasa.Kadang-kadang aku rasa aku cepat beruban sebab cuba merungkaikan apa yang tunang aku rasa.Seolah-olah satu misteri yang jauh lebih misteri berbanding mana2 cerita "Hardy Boys" atau "Nancy Drew."

Selalunya tekaan aku salah jadi aku try jawab banyak kali.Bila aku try jawab banyak kali,dia akan assume aku tak paham dia.

Tapi,perasaan yang paling sakit adalah perasaan bila aku teringat dia tapi tak dapat nak berjumpa sebab duduk jauh.Menunggu adalah satu benda yang aku sangat tak suka dan menunggu sambil rindu adalah satu perasaan yang sangat sakit tetapi sangat indah sekali.

Sorilah.
Bila aku tak cukup tidur aku jadi jiwang.
Kalau ada sesiapa yang muntah,tolong lap bersih-bersih keyboard,mouse dan monitor anda.

25 ulasan:

Basuh Baju berkata...

gua nak terus terang...selamat hari raya!

bearing85 berkata...

oit bro..aku pn sama..pompuan ni punyala misteri smpikn aku rase aku blja benda bru psl tunang aku stp hari. Mujur aku taw taktik bese pompuan bila dia cuba nk belit ayat laki. Tp benda plg pantng jgn ko sebut "awak xtaw pape".."xtaw pape" tu cm taboo bg diorng..aku pn cm ko tunang duk jauh..harap dnga suara je tiap2 ari cuma best psl dia senang dnga kata..

itafukada berkata...

nasibla..da mmg fitrah pompuan camtu.huhu..

apsal??nak jadi pompuan?haha..

zuliana_me berkata...

aku rasa die merajuk psl post ko yg "puji gile tahap nak kawin" Heliza tu le... haha.. tp die bace post ni maybe cair balik kot. Gudluck!

Blood Seeker berkata...

kalau kita mengaku xtau pape dia marah balik "YOU NI MEMANG HATI BATU, TAK PAHAM HATI I!"

Memang sentiasa begini, mereka expect kita tau apa dia fikir TANPA dia bercakap apa2 kepada kita. Alih2 kita jugak kena marah.

~ n0ra ~ berkata...

Khakhakhakhakha... adat bercintalah tuh...

ryurisora berkata...

so suuuwiiiittt..huhu
bese la pompuan, kami kaum yg sensitip. ngehehe =p

Super HaNa berkata...

mantot tak jiwang
jiwa keras
kalo jiwang watashi dah geli
ahahahaha

mantot ni musti lahir bulan April or Mei

Ladynoe™ berkata...

kenapa aku selalu jumpa lelaki macam perempuan yang kau cakap ek? sebab sepanjang aku kenal lelaki, aku rasa lelaki yang banyak memendam rasa.

tiba-tiba je senyap. taknak bercakap. memendam rasa. aku lemah betul kalau macam tu. lemah maksud aku, menyampah.

sherliza berkata...

yes...ko dah ok dah tuh mantot dah paham sikit2. pompuan memang susah nak layan, aku pun macam tuh...semua pon macam tuh.

bila mood baik, manjanya...amboih. kalau mood tak baik, jerkah pun leh buat sakit jantung...wahahaha

tapi saya suka jadi perempuan

Ayyman Rahim berkata...

Apa salah jadi jiwang? Jiwang tu best, serious. Haha!

iskandar oslo berkata...

mmg complicated... ko sabar jelah...

itula wish aku dulu, aku nak ada power what womens want... hahaha

Tfaaaaaa berkata...

haha..best jd pmpuan..especially bile dpt bf yg takut nk ckp ape2 bile pms menjenguk.kahkah..
kdg2 die diam, tp kalo die diam kite marah.
kdg2 die bising, tp bising pon kite marah gk..

kesiannye.tp ape nk buat..pmpuan mmg agak compliscated.kami suke membuli org yg kami syg.ngehngeh

Tanpa Nama berkata...

lah perempuan memang sensitive mah... sebab kena tahan sakit kat perut... kesian... apapun perempuan mestilah kawal ur anger, jgn stress sgt... orait.

Tanpa Nama berkata...

heheh..lek tot. aku sgt faham akan keadaan ko. kdg2 perempuan ni agak sukar utk difahami, sama mcm diorg gak. diorg kate susah nak fhm lelaki. tp aku tak fhm kenapa keadaan itu berlaku. wlu apapon it's ok to be sentimental sometimes.

Mantot berkata...

hehe.terime kasih lah kerana bagi sokongan moral kat aku.

iye,aku memang jiwang.aku akui!

kdang2,bila duduk dalam bilik dan pasang lagu Eddie Hamid,aku khayal mengenangkan kembali putik2 cinta yang tak pernah menjadi.

(Teruk siot ayat aku)

buruhKasar berkata...

"kdang2,bila duduk dalam bilik dan pasang lagu Eddie Hamid,aku khayal mengenangkan kembali putik2 cinta yang tak pernah menjadi."

macam gampang

iskandar oslo berkata...

lagu eddie hamid ke, bukan lagu bsb, as long as you love me... hahahaha

surfer957 berkata...

x salah nak jiwang2 beb... hak hak.

sepol utusan berkata...

hahahhahahahha eddie hamid,

ko layanla lagu HALIMAH JONGANG tot

Tanpa Nama berkata...

kelaku zebra bunting camna hah?

ct @ dya berkata...

haha..rupanye laki2 juga ada mslh mcm ni yek? selalunye aku dgr..permpuan ngadu laki yg suke memndam rase. bile de mslh diam.xnk cter..bile tnye..ckp xde pape..bile tnye lagi,sunguh2..die marah pule..uhuhu..

ni nk share sikit..sumone suh aku dgr satu ceramah ni..erk, xdelah mcm ceramah agma sgt..ni dri dr.fadzilah kamsah..tajuk die..beza lelaki dan perempuan, bile kami dgr ceramah ni same2..kami tergelak sendiri..mmg bnyk betulnye..kekadg kite x sedar..ape pasangan kite sedang lalui and vise versa..

sbgai contoh..lelaki, bila ada masalah..die akan diam,kerana die fokus dan sdg berfikir mcmne nk solve kn mslh tu. so die xnk awek/isteri die bising2..banyak tanye..die nakkan mase tuk berfikir kejap. tapi perempuan..bile die senyap,tandanya die merajuk..atau ade sumthing yang x kena..tapi si laki2 akan ingat yang awek/isteri die tu sdg berfikir dan perlukan mase besendiri (mcm lelaki), maka die pon biarkan saja si perempuan..padahal dlm hati perempaun bengang giler..npe la bf/suami die x tnye ade mslh ke hape ke pujuk ke..huhu..

sebenrnye bnyak lagi yg menarik..pi korg crik sndrik la ek kalu berminat..hehe..

~mahap,ayat tunggng langang~

milo boyd berkata...

i hear u babe...huhuhu...takpe..tak salah sentimental dan romantis kejap..cam aku.. :))

dayat berkata...

dah duk serumah nanti tau la ko tot..
takde rindu2 dah..
masuk dapor gentel2 sket..terus ajak masuk bilek...pasang upin ipin bg anak tgk kt luar...

zassssssssssssssssssss

d berkata...

igt pempuan je ckp lelaki tu manusia yang misteri.susah nak paham... same rupenyer... seyes, x sangke