September 15, 2009

Eksklusif!Rekabentuk Kereta Team Formula One 1Malaysia Didedahkan Oleh Spyshot!


Diberitakan oleh engineer daripada UK,dengan meletakkan gambar suami isteri itu mampu meningkatkan kuasa enjin kereta sebanyak 15HP.

69 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yah.. gambar dan kata2 hikmat tersebot mampu membuatkan bakal pemandu F1 malaysia panas punggung dan berjaya menjejakkn kaki di pondium...

balqissy berkata...

lebih baik diam dari berkata-kata. kang jadi kontroversi plak -_-

Tanpa Nama berkata...

i hate yellow... dah lah letak muka najib n rosmah lagi nampak cheap lagi malaysia.... well satu malaysia mah...

gantz berkata...

siot btolla, aritu cakap kene berjimat....bonus pon takdek....tetibe harini malaysia nak join F1....

GnomeFan berkata...

wahaha..
letak gambo je leh tambah 15hp eh..
aku nak tampal kat kete aku la camtu! hahaha

Besi Karat berkata...

Siapa la pemandu malang pandu kereta tu nanti.hehe

psychoticNERD berkata...

euwww.. sick.

Myth berkata...

hahha~~terbaik...

madumerahjambu berkata...

hahahaha..

Tanpa Nama berkata...

Kos nak maintain gambar 2 pelawak tu lagi mahal dari maintain enjin.

He he he

Tanpa Nama berkata...

Gambar kat belakang tu tidak menjadi sebab kereta F1 tu terjongket di depannya?

Mungkin terlalu berat.

BahrilIlmi berkata...

kereta ni buat org rase nk langgar jer bontot dier...
salam formula 1.

Birdcake berkata...

Entah apa-apa la PM malaysia... Gambar laki bini plak tuu...

NIMI berkata...

TERBAIK!

itafukada berkata...

lorrr..ltk gambo camtu?leh naik semangat ke gitu??

Tanpa Nama berkata...

Syabas Malaysia. Persepsi buruk adalah lumrah untuk memulakan sesuatu.Sesungguhnya persepsi begini mendorong untuk tidak berfikir secara rasional

Mantot berkata...

ada besar perbezaan antara memulakan sesuatu dengan visi dan memulakan sesuatu dengan berfikiran deluded,syok sendiri.

kenapa nak berpersepsi buruk?takkan la tak jelas lagi,bila orang Malaysia sendiri ditreat sebagai "pelanggan" oleh syarikat2 besar ni tapi bila "pelanggan" mereka komplen,mereka counter dengan isu patriotik.
P
emimpin kita banyak buat benda yang tak sepatutnya diorang buat.banyak lagi benda penting yang perlukan bantuan kewangan.

apa untungnya proton sponsor team F1 ni dekat kita,yang level rakyat ni?Takde perubahan!Nama team pun TEAM LOTUS!Bukan team Proton.Malaysia la sangat...

Pda aku,duit yang diorang akan keluar tu nanti mampu buat lagi banyak perubahan yang rakyat boleh rasa kesan dia secara langsung.

Kita masih tak layak nak Ber-F1,F1 ni.Syok sendiri punya projek.

Tgk condition Sepang dah la.

MX berkata...

btol2...
dlu bkn main lgi kt tv...suruh kite b'jimat..siap suruh kita tanam sayur sendiri...
tpi last2 ade palk team f1..kos dh la berjuta...bkn rm tp usd...
so..mcmne negara kita nk maju?..
arab saudi yg kay pn tkde team f1 sendiri...
kite nie harapkan minyak yg sekangkang kera pn nk ade team f1...
ish3...

Tanpa Nama berkata...

Jadi tak hari ni?

Mantot berkata...

jadi ape nye?sape ko?

iskandar oslo berkata...

jadik gi racing naik kereta F1 baru tu la... hahahaha...

Look at the bright side,

Nanti satu dunia kenal kereta Proton (bodo gler, buat kereta daily use pun mcm gampang, ada hati nak buat kereta F1)

Nanti mat rempit leh try jadik driver (itu pun kalau diorang buat driver selection mcm cara carik penyanyi realiti TV, lepas saringan, soh gi racing kat sepang, then orang Malaysia sms undi, tgk kalau driver tu nak tersingkir, leh la bukak video sedih semua, jadik driver malaysia bukan sebab power drive, tapi sms, baru best, sbb ada AF,MI, AA, apa jadah lagi aku tak tau, ramai nak jadik artis, ni kalau buat akademi F1, sure ramai nak jadik F1 driver)

Mungkin kereta proton leh ada turbo charger lepas ni (kucing bertanduk la baru dapat, buat kereta pun semua nak bawah 1.3, ada hati, jual pulak tu mahal nak mampos. Enjin basic janji bole jalan pun kantoi, kereta baru dapat sebulan, drive shaft boleh jatuh tgh jalan, ini nak buat kereta F1)

Bole jual kereta Proton kat seluruh dunia(ekonomi tgh gawat2, Honda dgn BMW jual kereta kat seluruh dunia pun dah tarik diri dari F1, diorang tak perlukan F1 pun nak kenalkan kat seluruh dunia, yang penting kualiti dan value for money, setakat jual nama, lepas tu bila orang beli, takde nilai, buat apa, tinggal nama busuk ada la)

Naza boleh convert kereta Ferrari pakai logo Naza lepas ni (itu jelah keje Naza, ambik keta China, tampal logo Naza, ambik Peugot, tampal logo Naza, ambik Kia, tepek logo naza, yang penting AP mesti masyuk)

malas la nak tulis lagi...

xordy berkata...

@iskandar oslo : tu team Lotus, and engine dia cosworth. mmg proton own lotus, tapi proton takkan berani kacau design lotus.

ala, dulu proton rebadge je mitsubishi, saga ngan wira tu rebadge mitsubishi la. perodua pun rebadge. even chevrolet kat malaysia ni pun rebadge. hyundai ngan ssangyaong berjaya pun sebab hasil rebadge. nak RnD mahal beb. baik kumpul duit banyak2 dari hasil rebadge then buat RnD sendiri, kan?

Tanpa Nama berkata...

Di kala Hari Bersejarah hari ni 16 September 2009 Brader Anwar Mat King Leather Ibrahim ada lagi barua-barua yang cuba nak bukak cerita lain, pegi pulak post gambar superimpose kononnya kereta F1 1Malaysia. Sapa yang normal akan tau ni taktik paling murah budak2 Multimedia PR.

Letak la gambar real sikit. Tak de kaitan isu nak ada team F1 ke dengan nasib rakyat pemalas dan sub-standard macam ni.

Kadang-kadang dipikirkan, sebab ramai sangat negative thinker dan underachiever mcm Mantot ni mmg tak layak pon negara ni ada F1 Team. Hipokrasi tahap dewa.

Pegi balik majlis sambutan 16 September setahun Anwar TAK DAPAT jadi PM lagi bagus la weh!

Selamat 16 September semua!


ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

wei another malaysian.. hang sakit hati ke??? biarlah kita duk cakap watever we want... hang cakap pun serupa jugak... come on lah dude, be cool.

Tanpa Nama berkata...

negative thinker?? kalau hang +ve thinker sila senaraikan yg +ve tentang isu f1 ni.
aku bet ko takkan senaraikan yg +ve.

nik berkata...

hidup lagi anot malaysian ni? mmg btol penjilat kerajaan mamat ni haha...

anyway, 1st impression rata2 rakyat yg bijak (bukan mcm si anot msian yg bijak otak lembu tu) merasakan isu f1 ni mcm tak kena sangat...at least tu 1st impression la, di kala ekonomi tak berapa baik dan di kala keadaan kehidupan rakyat yg sederhana sahaja ini...

aku rasa ada baik buruknya f1 ni...kita tunggu dan lihat saja lah...lagipun, benda dah jadi dah...

p/s: aku rasa kalau aku gi sepang tgk f1 next year, aku akan sokong team 1malaysia ni (kalau bukan alex yoong yg drive la haha)...

dee_illuminati berkata...

dunia dekat kiamat, ramai byk kaki bodek..

dee_illuminati berkata...

dunia dekat kiamat, ramai byk kaki bodek..

Mantot berkata...

Bila bincang pasal ekonomi rakyat,tak pernah pun kau muncul.Bila aku hentam kerajaan,tiba-tiba kau muncul.

Nampak benar kau memilih sesetengah topik aje untuk reply.

Nak tanya sket,ko sokong F1 Malaysia kan?

Apa pandangan kau bila rakyat Malaysia perlu membayar nilai yang jauh lebih tinggi untuk sebuah kereta Malaysia di Malaysia berbanding orang luar yang pakai kereta Malaysia dan tidak langsung duduk di Malaysia.

Jawab la sebab aku tau kau mesti setuju pasal harga kereta nasional dijual diskaun untuk org luar.

Aku tunggu ye?

Che underscore Lee berkata...

ahaha x jawab pun... bodoh piang punya another malaysian!

Bro berkata...

dah takde modal
mcm mane nk jawab
mcm siall

Tanpa Nama berkata...

dah 17. tak jadi lagi la tu..

Tanpa Nama berkata...

Che underscore lee,

hang ni nobel prize winner ka?

Mantot berkata...

..........

Tanpa Nama berkata...

Komplen pasal harga kereta lagi?

Pasal kereta ni,tak payah la komplen sangat, pakai je la apa yg termampu sebab itu je rezeki kau n yang layak utk kau. Polisi kerajaan dah tetapkan sistem cukai, mana-mana negara sekali pun akan tetapkan polisi automotif. Singapore pon siap ada COE kene beli baru boleh beli kereta. Harga kereta di Indonesia lagi mahal dari Malaysia, cuma nak dapatkan loan tak sesusah kat sini sbb rakyat 10x ganda lagi ramai. Di Thailand pon sama.

Kereta murah berbanding pendapatan rakyat per kapita ada kat First World dgn Negara Minyak Arab je. Dah sampai ke M'sia ke level tu?Nak sampai mcm mana dah kat parlimen pembangkang tak boleh main peranan sebagai kerajaan alternative, tak boleh bagi check n balance yang rakyat boleh terima n government of the day boleh implement. Mentaliti arab ada la kot mcm aku tengok kat blog kau ni.Level of intelects....ZERO

Nak pakai kereta best berpada dgn status la.Good quality cars are only for deserving, qualified and hardworking citizens brader. Faham the rule of economy? Capitalist? Tak nak capitalist,pegi duduk kat Kutub Utara atau Selatan.

Cuba tanya la kawan2 kau yang pakai BMW,Merc,Perdana V6, Ferrari ke.. mcm mana depa boleh mampu? Learn something la bukan takat komplen orang rasuah sana rasuah sini masuk syurga sana sini, kerajaan UMNO korup la tak bagi duit kat rakyat. Tak nak sangat pakai proton atau perodua, jangan beli. Habis cerita.


Beli jugak kenapa? Terpaksa? Sambut lah 16 September dengan penuh kegilaan mcm Brader Anwar Mat King Leather ye.Salahkan tuhan sebab tak dapat jadi PM dah dua tahun berturut-turut dah ni hidup dalam gentayangan.



ANOTHER MALAYSIAN

bute berkata...

another malaysian ke another malaySIAL?

Mantot berkata...

Kereta murah berbanding pendapatan rakyat per kapita ada kat First World dgn Negara Minyak Arab je. Dah sampai ke M'sia ke level tu?

ayat hipokrit.
pendapat macam ni,mau jugak sokong F1

Tanpa Nama berkata...

entah apa apa reply another malaysian ni.
kecewa aku, aku ingatkan dia mampu bagi alasan yang mantap dari segi ekonomi or something memandang kan dia claim dia mempunyai level of intelect yang tinggi.
tapi apa yang dapat sekadar jawapan penjilat, takde point dan cuba berdolak dalik.

Tanpa Nama berkata...

F1 is about branding and brand recognition. selain daripada force india, otai toyota itu ajelah team dari asia ni.

oleh sebab branding saja SIC dah boleh capai ROI dalam masa 3 tahun saja. aku tau la pemahaman ekonomi kau tahap ... ahh malasingau la aku nak cakap.... tahu tak ROI apa? bukan boROI, return on investment.

pasal untung la Spore pun jump into the bandwagon nak buat race F1. tak kan LKY seronok2 nak buat/approve F1 kat spore.

tapi dia buat niche sikit, race malam, pakai jalanraya tak buat race course. fine. masing2 la punya strategi. tapi bottomline nya untung. dapat promosi dan brand recognition.

you have to spend money to get money, to derive the benefits from it.

hipokrit yang macam mana tu?

gamaknya vogue sangat la nak kutuk kerajaan. buat habis duit aku bayar cukai je bagi kau makan dan belajar kat boarding school. peh.

cukup. naik air asia pegi indon la. tengok apa ada kat sana.


Anal-anonymous

Mantot berkata...

you have to spend money to get money, to derive the benefits from it.

apa faedah yang kau dapat secara langsung bila kerajaan sendiri gunakan duit cukai untuk menaja pasukan F1?

Kau bercakap dan berfikir daripada pandangan seseorang yang kagum dan teruja dengan apa yang diorang buat,padahal bila cerita pasal ROI kau tu,apa kaitannya litar Sepang tu dengan kau?

Diorang balik modal 3 tahun kau dapat apa?Ada faedah dia?

Kau boleh cerita dan keluarkan pasal falsafah itu ini,nak cuba tunjuk kau pandai..itulah masalahnya orang2 macam kau.

orang2 macam kau merasakan diri mereka jauh lebih tinggi,lagi mulia daripada rakyat2 miskin yang tak cukup makan.Pada kau,survival of the fittest.Kau nak kaya,kau usaha.kau miskin,kau pegi mati.

Dan masalah pemimpin Malaysia adalah kebanyakan mereka pun berfikir macam tu.Survival mereka seorang jauh lagi penting berbanding survival sebuah kampung nelayan yang rata-ratanya bergantung dengan hasil tangkapan ikan hari-hari.

kau boleh puji melangit,cerita macam mana bangganya negara kita ada F1,tapi macam Another Malaysian cakap,kita punya ekonomi kecik.

F1 is about brand and recognition?Apa benda F1 tu?

Recognition orang luar berlumba-lumba nak kejar.Recognition rakyat bukan ambik kira.

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Nak kaya usaha, kalau miskin pegi mampus.

Apa salahnya dengan ayat/pendapat ni?

Islam ajar suruh jadi Miskin ke kaya?

Bukan tak nak tolong orang-orang miskin, tapi mereka yang miskin kat mesia ni tak nak bandingkan keadaan diorang dengan orang Uganda ke, Somalia ke yg makan taik lembu(lembu lagi.....). Makan lalat macam kacang.

Orang miskin kat mesia ni apo kononya? Dah tak reti-reti lagi nak cari peluang? Takat tak de duit nak raya dah kira miskin?

Kau kira miskin ke? Kau nak perjuangkan hak mereka? Apa kata kau jadi kaya dulu. Aku nak tengok mcm mana usaha kau nak jadi kaya pengaruh cara pemikiran kau.Segala susah perit nak jadi kaya ni macam mana.

Miskin tegar kat mesia ni 0.3% je mantot. Tak ada kaitan dengan investment kerajaan dalam F1. Nak2 ada Petronas, Singapore takde national oil operator pon boleh bikin night race.

Mungkin al walikul sheikh Anwar mat king leather Ibrahim boleh propose motorsports lain dan bariskan sume bapok bapok arpon kegemaran dia sebagai "Grid Girls".

Barulah barua PR nak sapot F1 Team Malaysia.



ANOTHER MALAYSIAN

Mantot berkata...

ko tak jawab lagi soalan aku kat atas tu..

RotiCanaiKgKarat berkata...

sorry,

i think this is a bad call from the govt, im not a fan of politics but this move surely has its pro's and con's

lets just say that the fact it will bring proton's name into the worldstage frame.

but i still think the burdens of the people in this midst of economic meltdown and also fuel hike should be looked into first,

IF THE GOVT MANAGE TO ATTAIN MONEY FROM THE NATIONAL CORPORATIONS TO HELP THEM FUND FOR A F1 TEAM, I THINK ITS MORE CAPABLE TO ATTAIN MONEY,FINANCIAL MUSCLE TO HELP EASE THE PEOPLE'S BURDEN.

just my 2 cents worth...

Tanpa Nama berkata...

F1 is all about endurance. Whatever lessons learnt from endurance can be commercialised. Boleh dijual. Kalau nak jual, kena buat market study, bila market study dah dinilaikan, baru boleh buat plant yang optimal, bila product dah keluar nak kena buat jual pula . Semua ni nak pakai orang, orang yang ramai. Buat apa nak jadi petani atau nelayan kalau boleh buat kerja macam ini Mantot. Boleh jadi operator pengeluaran, supervisor, engineer, industrial product designer, accountant, marketing, admin , plant manager, CEO ke hapa ke …

Dah kalau untung, kena bayar cukai lah kan? Cukai pegi mana? Cukai digunakan untuk rakyat. Buat sekolah besar untuk kau masuk, bayar gaji cikgu yang mengajar kau. Bayar letrik untuk kelas kau. Bayar harga makanan kau. Breakfast, lunch, dinner, tea break, supper kau. Bayar harga katil kau tidur kat hostel, bayar cleaner, bayar driver bas kau kalau buat trip ke outing . Yuran yang bapak kau bayar tak cukup nak cover semua ni.

Survival of the fittest? Salah ke kalau tak fit? Boleh. Kalau tak fit confirm kalah. Itu je.

Salah ke kalau berusaha lebih sikit daripada nak terus nak mengadu tak habis-habis. Salah ke kalau nak jadi kaya? Duit ringgit orang kaya ini akan stretch jauh disebabkan keperluan mereka untuk perkhidmatan. Salah ke kalau ada industri-industri diwujudkan untuk menepati keperluan-keperluan ini? Dekat situ je dah boleh buat untung. Dekat situ aja dah nak pakai tenaga kerja yang ramai.

Aku tak kata pun kalau kau nak miskin, kau pegi mati. Itu kata engkau. Kalau nak jadi petani juga jadi lah petani yang maju, kalau nak jadi nelayan, usahalah jadi nelayan laut biru yang dalam.

Aku tak kata pun aku menunjuk pandai atau aku ini lebih mulia dari yang lain. Salah ke kalau aku nak beri pandangan Alternatif ? Kau tak boleh nak layan ke pandangan alternatif ?

Kau terlalu doom and gloom. macam dah takde benda yang elok dah mengenai Malaysia ni. Kau dah hilang optimism mengenai negara ni. segala macam inisiatif yang ada kau perlekeh kaw kaw. like. no. tomorrow.

Aku dengar omelan2 kau. I hear you. dan aku bagi alternative view.

Salahnya ke kalau nak berusaha untuk menjadi lebih baik?


Anal-anonymous

Tanpa Nama berkata...

Bila nak keluar segmen porno melayu utara lagi?

Tanpa Nama berkata...

salah timing

Tanpa Nama berkata...

1Malaysia

Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan......

pastu tibe2 kuar keter f1 malaysia..
rakyat2 yg hina nih dapat naik ker keter f1 tuh???

Tanpa Nama berkata...

pakat2 tgk dari jauh je la yek..

Tanpa Nama berkata...

hmmm, time ekonomi masih tak stabil

time kilang seme buang pekerja

time nilai ringgit malaysia makin rapuh

time harga barang, harga minyak makin meningkat

time nama nama besar dalm sukan F1 ni tarik diri...

time tu muncul 1malasia F1 team...

hmmmm...

Tanpa Nama berkata...

Anon 17/9 10:57,

Kalau kau sendiri terasa hina. Tak dapek den nak menolong..

Bloody inferior minded cannot be helped, you know.

Tanpa Nama berkata...

"Cukai digunakan untuk rakyat"

ramai kawan aku kerja gomen. tiap2 kali pegi meeting/kursus/outstation, agenda sebenar adalah berjalan2 perabis duit kerajaan. supaya boleh claim and dapat elaun itu ini.

ada sorg kawan aku, pensyarah kolej kerajaan, suka bawak student naik bas berjalan2 sana sini. konon2 "lawatan sambil belajar" padahal surat rasmi tu digunakan utk tutup lawatan hura2 je.

so tang mana cukai tu sebenarnya digunakan.

Tanpa Nama berkata...

"so tang mana cukai tu sebenarnya digunakan."

ehh kau helo-helo la MACC tuh!

Tanpa Nama berkata...

masing2 dok menggunakan anonimus. haha. takot kne trace? atau hanya pandai berselimut?

well, esok aku nak apply keje tukar tayar kete F1 Malaysia la. kot2 bley dapat gaji ribu2. boleh la aku usahakan dan perluaskan lagi bisnes jual kerepek pisang kat kampung. mesti mak ayah aku bangga dpt keje tuakr tayar kereta F1 1Malaysia, tapi mampu dpt gaji riban2. kalau tak dpt keje tukar tayar, dpt keje lap kete F1 pon jadilah. doakan kejayaan aku kawan2!

"RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAPAIAN DIUTAMAKAN!!"

p/s:nak try gak guna Anonimus.

OTHER MALAYSIAN

zakzak berkata...

apa yg mantot cakap pasal pembaziran tu ada betulnya, but then apa yg 'anal-anonymous' kata tak salah juga sebagai pandangan alternatif.

tapi ada ke diberitakan berapa banyak yang kerajaan kena keluarkan utk lancarkan dan maintain pasukan F1 ni? ROI tu pulak terlalu jauh dan terlalu sedikit rasanya untuk kita justify pembentukan pasukan F1 ni.

mungkin apa blogger KALAM JAUHARI kata boleh memberikan satu lagi perspektif baru.

http://kalamjauhari.blogspot.com/2009/09/i-malaysia-f1-team-laju-meninggalkan.html

Tanpa Nama berkata...

ok nak tambah lagi. maybe lepas ni aku boleh ada blog sendiri kot. tak payah nak ber anal-anonymous.

Investment in F1 Text 101

brand and recognition: ada 18 races each year, potential tv audience 600 juta. ko ada product ko advertise, takkan tak dapat 0.5% of the worldwide 600 mil kot?

tu belum lagi potential tie-ups, merchandising, endorsements, sponsorships deal. kot la petronas tak nak letak duit kat bmw-sauber, boleh channel kat Team Malaysia.

Jobs creator: bloody massive through opportunities in R&D investments, prospects for local students in internships, training attachments.

Automotive industry: We already have an existing automotive industry, car manufacturer, OEMs, service industry. products and services can be enhanced to a different level altogether. global level.

Indirect benefits: yg aku nampak Tourism industry. lain-lain Food & services, banking, finance, medical tourism etc.

so, Anonimus OTHER MALAYSIAN 18/9 1:59 (ko tak solat jumaat ker?), hantar la CV ko cepat-cepat, agar permohonan murni ko nak jadi tukang tukar tayar F1 menjadi realiti.. Yeahh!!! Haa ko bila dah dapat aku tak mintak kamsen pun. sambil ko tkat pitstop tu kau suakan sekali kerepek pisang mak ayah ko kat drebar F1 tu haa. Instant Protein kata ko kat derang. boleh? aku doakan ko suksesss!!!

Anal-anonymous

Mantot berkata...

Pernah jumpa dan borak dengan orang yang kerja Proton?(bukan Proton Edar tapi PROTON tu sendiri)Pernah tanya kat dia kenapa kat situ staff datang dan pergi macam tu aje?

Cuba tanya designer Proton,berapa Proton bayar diorang?Kenapa ramai yang kerja sekejap dan lari carik kerja lain?

Cuba tanya berapa gaji yang Proton bagi dekat staff yang kerja dia pasang kereta? Aku bagi hint: Tak sampai 4 angka.

Jadi,kau nak cerita pasal F1?Kau nak bangga pasal F1?

Betulkan dulu Proton tu.Kenapa Petronas mampu mewahkan staff dia?Kenapa Proton tak boleh?Kata projek rakyat,nak kayakan rakyat,nak bagi rakyat pakai kereta murah?

Bila Proton dah elok serba serbi,baru lah pasang impian nak masuk F1.

Bila rakyat komplen Proton dapat protection gomen,kerajaan kata "itu perlu sebab mereka masih muda lagi.Bagilah peluang.Berkorban la sket.Patriotik la sket."

Tapi,Proton dah join venture F1 nih!Fuiyyoo!Kereta Korea pun takde yang berani lagi.Semua masih try nak build reputation.

KIA dah success kat Europe,Hyundai kirenya ok la jugak.

Proton?
Reputation kat tanah sendiri pun teruk,kat luar macam mana pulak?

Biarlah tak hensem diri seseorang asalkan dalam dia baik daripada hensem gile tapi dalaman dia kurang.

Jadi,F1 untuk reputation?Untuk branding?

Branding je gempak,reputation aje gah.Isi tu kosong.Hollow.

Kita masih ada sekolah2 kampung yang takde peralatan cukup dan kita boleh join F1?

Logik akal la bang.

"Huiyoo..Malaysia ada keta lumba F1..laju..zooomm.."kata seorang budak sekolah sambil menaiki sampan untuk ke sekolah dia.

son of goddess berkata...

apa2 pun, aku harap PM kita kalu mampu bertaubat dan make things better for our nation.

Tanpa Nama berkata...

Mantot,

Ko tanya soalan bodo lagi.Kenapa boleh jadi ada kereta buatan Malaysia lagi murah di negara lain banding dengan negara ni.

Kau ingat nak buat kereta good quality ni mcm nak buat kicap Tamin?

Aku dah jawab, nak copy paste lagi skali karang buat kau ni nampak tak sharp nak tangkap point la brader.

Aku dah sebut setiap negara ada polisi automotif.Berapa byk negara tu nak import, cara nak jual, letak harga kereta import lagi mahal ke lagi murah ke lagi mahal ke dia punya hal la.Yang penting dia dah cover cost dgn markup Proton masa export. Dia ada perjanjian perdagangan langsung dgn m'sia dia pegi jual kereta m'sia atas sket dari cost price. Dia punya suka.Dia nak buat sistem AP, sistem a privilage few pon dia punya suka.

Kau penah pikir harga handycam atau DSLR kat Tokyo banding dgn KL?Kan made in japan tu.Singapore lagi murah sbb polisi electronics tax free. Ada lojik suda ka?

Tak ada kaitan kau nak bincang polisi automotif dengan tahap kemiskinan atau directly dgn Team F1 1Malaysia.


Proton venture F1 tak patut. Boleh think outside the box? Mmg proton tak perfect lagi umur baru 24 tahun.Tapi kalau dah start awal, lagi pandai awal la, common sense. Nak banding dgn hyundia, kia dah lebih 40 tahun wujud, fundamentals mmg lagi kuat la. Ini jalan nak fast track technical fundamentals proton.


Nak tak nak, aku ingatkan balik rule no. 1 whatever product that is good, high quality, immensed luxury are only for deserving, hard working and high achievers in their life.

Sama macam kereta.Kalau kereta tu setakat nak bawa dari Point A ke Point B, bawaklah ape yang kau mampu. Kalau nak show off, rule no. 1 applies.

Kesimpulannya, pakai la apa yang ada. Tak reti2 nak bersyukur, kang kene panah kilat. Mampu proton saga tapi pasang hati nak pakai bmw. Orang yang dah pakai bmw, dia pedulik apa harga.Dia dah ada kemampuan, tu keyword penting. KEMAMPUAN.

Aku nak quote Anon September 18, 2009 11:37:00 AM. Staff gomen perabih duit rakyat. Ya memang aku setuju. Keje parabih duit rakyat ni bukan dibuat oleh staff yang penyokong dasar kerajaan.Tapi mereka ni tak peduli langsung parti mana memerintah dan juga most of the time sokong pembangkang.



Selamat Hari Raya dan sambutan 3 hari dah lepas 16 September. Tak jadi lagi......



ANOTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

tak jadi, tak apa, janji at least they did their best....

mr.another malaysia whoever u r.. kalau u rasa this blog not ur taste, u boleh create ur very own blog..i will always argue with u wat ever subject..

adios...

uruhu..

Tanpa Nama berkata...

HAHA.
well, solat Jumaat tu kne abes pukol 2.30ptg ke baru dikira solat jumaat? pening. pasal solat bising gaban. jambul minah Shahrizat takde pulak org tegur. rambut palsu makcik sebelah rumah senyap pulak. elak makan penerajang jek la ni.

kalau 10 tahun lepas, org suruh aku undi umno, aku boleh tabur undi utk umno. tapi sekarang? tidak lagi.

perlu ke aku bersyukur dgn segala usaha 'murni' kerajaan? perlukah aku bersyukur dgn segala apa yang kerajaan lakukan? perlukah aku bersyukur dgn tahap harga yg tak memuaskan hati? perlukah aku bersyukur dgn kelemahan manusia yg tak mengaku lemah?

jawapannya, YA. aku mmg patut bersyukur dgn segala apa yang Allah telah berikan. tapi tak semestinya aku mesti menjadi seorang yang sentiasa tunduk, sentiasa patuh, sentiasa +ve thinker, sentiasa MENJILAT BONTOT KERAJAAN. mcmlah kerajaan 100% kudus, naif, suci, MAKSUM..

apa yg diperjuangkan hanyalah suara tidak puas hati, pandangan terhadap kekurangan yg wujud dlm usaha kerajaan. kalau kau kaki jilat bontot kerajaan, mmg for sure 100% najis tun razak tu btol. mahazalim tu btol. dolah tu btol. yes, sebab kau mmg kaki jilat. jilat menjilat tu mmg keje kau. tak salah!

p/s: sebenarnye aku tgh marah sbb tadi ade kereta cilok aku tanpe bagi signal. sbb tu la aku mnaep mcm merapu sket. hahaha. sorry bro mantot. :P

OTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

bodo ke bangang si another malaysian tu....mcm mane ko bole kate yg xde "penyokong dasar kerajaan" yg dok perabih duit tax rakyat!!!kecik2 xnak mampos, bile besar camni la jdnye..menteri2 BN yg mmg "penyokong dasar kjaan" ramai involved ngan corruption la...duit dr mane jgk diorg dok sedut??!!tax rakyat jugak la..PKFZ tu salah satu contoh..samdul tahap cipan betul la explaination ko...hahaha

-sabariah-

Tanpa Nama berkata...

waaah RM 4632732000.00.... ini baru PKFZ (rahsia OSA)

nanti 1malaysia F1 team berapa pulak agaknya...(rahsia jugak)

terima kasih kerajaan malaysia...
saya akan undi barisan nasional lagi next GE....errkk

Other Malaysian berkata...

well.
mungkin darah arwah Jebat tu same jenis ngan darah aku kot. sebab tu pantang nampak benda yg tak btol, rase nak memberontak. haha.

well, sejarah selalu menipu. menipu untuk kebaikan? atau menipu untuk menutup kelemahan? amek je kisah Datuk Maharajalela bersame konco2nya membunuh J.W.W Birch. dalam buku sejarah, dicatatkan itulah PEJUANG MENENTANG INGGERIS. hakikatnya, sejarah membuktikan, Maharajalela membunuh Birch sebab Birch ngorat gundik2 Maharajalela. mane aku dpt cite ni? pegi la tanye cikgu Sejarah. haha.

dan pelbagai lagi versi Hang Tuah hero Melayu (dgn aksi mengangkat keris) menentang Penderhaka Jebat. tak ke bodoh si Tuah, jadi penjilat bontot Sultan even dia tau arahan Sultan dia tu salah. wad de fish. ke mana AKAL diletak? adakah nilai KUASA menguasai PEDOMAN manusia? KUASA ADALAH SEGALANYA? go to hell.

kalau anda berdarah Tuah, mmg layak la anda menjilat jilat bontot pemimpin anda. Allah jadikan manusia dan beri rezeki sebagai Khalifah utk memimpin manusia, bukan utk memimpin manusia sambil cedok harta benda.

p/s: sebenarnye aku tgh bad mood ni. disebabkan perkara tersebut, aku rase nak maki hamun je kaki2 jilat bontot pemimpin ek ehem ni. tambah saket hati lak bile aku lalu Melaka aku nampak satu sign board tuleh besar2, "UMNO PEJUANG KEMERDEKAAN!".. KEPALA BUTOH PAK HANG! haha.

OTHER MALAYSIAN

Otak Biru berkata...

aku tak paham..kenapa mesti F1? team-team otai pun dah banyak nak tarik diri...mahal beb..

kenapa tak sukan lain ?..boleh la upgrade and focus sikit kat Team Bola Malaysia,hoki,badminton,basketball ke or rugby ke?..ambil player from pelbagai etnik dan kaum..barula 1Harimau, 1 Malaysia..

kalau nak sangat motorsport..support and sponsor sukan yg kita penah ada experience..macam Rally..support la Karamjit Singh..The Flying Singh tu dari dulu duk mintak sponsor tapi tak penah-penah dapat..

PASTU ,kita kan dah ada Team A1 Malaysia..
http://www.a1teammalaysia.com

kenapa nak jugak masuk F1?

Tanpa Nama berkata...

Ntah la... kalo jwpn dr another malaysian, sah2 xbole pakai.. kalo dah BN kate bagus, maka bagus la ia....yg xtahan bole bg statement staff2 'penyokong dasar kjaan' xperabihkan duit tax rakyat!!!only for those yg atas pagar & pro opposition aje yg dok perabihkan duit tax rakyat..ini ke point of view from smbdy yg claim ade mentality yg advance gile!!!org yg ade low IQ pon aku rase x kluarkan statement camtu.hahaha..what a joker...

-sabariah-

Other Malaysian berkata...

mungkin otak dia advance sgt sampai jadi cacat. saraf2 dalam serebelum dia cair akibat ke'advance'an dia tu.
xpela. doakan je dia berjaye hidup dalam alam dia.

OTHER MALAYSIAN

Tanpa Nama berkata...

Other Malaysian,

"Jebat was a Malay hero. But despite his good intentions, his methods were cruel, misguided and unwieldy. His anger towards a Sultan, led him to murder thousands of innocent lives. In the end…" blurb taken from jebat must die blog

had he NOT been on a rampage i.e by using his God given brain, he would have lived long and be remembered albeit in a better light compared to Tuah.

takpun kalau nak associate diri ko pun jadi lah Tun Perak. pake otak.

Ko solat jumaat habes pukul 2.30pm? cukup ker jemaah? Aih, one liner pun "pasal solat bising gaban" . i dont think so. aku tanyaaa sajaa, concern kannn. marah ker?

dah sapa pejuang kemerdekaan ko? chin peng? "Moorrrniii" sangat lah pejuang kemerdekaan ko tuh. ke Birch pejuang kemerdekaan ko?

Birch mati pasal gundik maharajalela? buku mana ko refer ni. siapa cikgu sejarah ko? bagi nama dan sekolah. kalau pasal gundik, cukup la Dato' Maharajalela saja yang pegi titik si birch tu. dah tu apa kes pulak Si Putum pun kena hukuman gantung sampai mati. Dan Raja Abdullah dan kerabat dibuang negeri ke Seychelles nun di lautan India tuh dan Laksamana Tun Amin di buang ke Singapura.

Sejarah Perak versi Other Malaysian:

maharajalela: "Woi, gundik aku kena usik ngan Birch, jom kawan2 belasah Birch"

geng maharajalela: "Joommmmmm"

birch: "OMFG....."

Yang hakikatnya, hai san dan ghee hin yang bergaduh di perak, Perak yang akhirnya tergadai ke british.

apala dengkal teori gundik ko.

aku bagi ko facts. tapi ko punya entry semua mencarut. engkau obses dengan menjilat. jilat. jilat. jilat. butoh. best ke jilat nih? aku nak tulis pun segan. ko takde point, senang: mencarut. eh, tapi bagi kau carutan tu kira macam makan ruji ko lah kan?

resume/cv ko untuk apply jadi tukang tukar tayar F1 yang murni lagi erni dah siap?
kerepek siap? Cheeyyycckkk!!

selamat hari rayaaaa!!!

Anal-anonymous

Tanpa Nama berkata...

heh, ada lagi pasal teori tuah-jebat-tun perak .. ahh nanti arr esok citer

Tanpa Nama berkata...

Kereta F1 tu kan Alex Yoong yg guna.So,it's an old car isn't it?