Februari 06, 2009

Surat Terbuka Kepada Kawan-Kawan


Kawan-Kawan,

Ekoran daripada tragedi yang menimpa negeri Perak di mana mereka di mana negeri Perak telah ditumbangkan ini menunjukkan wujudnya perbezaan kuasa (atau taktik busuk) antara pihak Kerajaan dan pihak Pembangkang.

Apa yang berlaku menunjukkan pihak Pembangkang juga sedang bergantung kepada nasib mereka dan apa yang menduka citakan nasib pihak Pembangkang ini seolah-olah dikawal oleh Kerajaan Pusat.Lihat betapa gembira muka pemimpin PR bila menerima kemasukan ADUN Bota dan lihat pula wajah mereka selepas menerima berita keluarnya 3+1 ahli baru PR ke BN.

BN pula menunjukkan tidak apa yang bersih dalam politik,semuanya halal.Walaupun dikutuk,dikeji bagaimana sekalipun,mereka bukan ambil kisah yang penting mereka mampu terus berkuasa.

Apa faedahnya kepada rakyat?Di mana kita dalam permainan mereka ni?Kita seperti timun yang terperangkap antara dua biji durian.Siapa yang kalah atau menang seolah-olah membuatkan kita rugi.

Adakah aku sudah bosan dengan retorik-retorik Pembangkang?Mungkin.Kerana terlalu banyak janji dan harapan diberikan tetapi lama-kelamaan pembangkang makin lemah,bukan kerana mereka tak kukuh,tetapi kerana BN lebih keji dan mampu bertindak apa cara yang mereka mahu.Kerana mereka Kerajaan Pusat.Mereka undang-undang.

Tanya diri anda,berapa lama lagi tarikh luput Malaysia?2013 masih panjang lagi.Berbillion boleh disapu sebelum tahun itu sampai dan kalau dapat Kerajaan ditukar sekalipun,apa yang tinggal waktu itu?

Mungkin balak sudah kehabisan,minyak sudah tinggal sisa,wang-wang EPF anda sudah selamat dilarikan,tanah sudah banyak dirampas dan apa saja sumber yang ada pada bumi Malaysia ni sudah selamat dirampas,disedut.

Kerana Najib tahu bulan 3 ini sajalah peluang dia untuk naik jadi Perdana Menteri dan tempohnya ada tarikh luput tahun 2013.Jadi dia ada 5 tahun untuk mengumpul semuanya sebelum tempohnya selesai.Aku tak mahu menunggu selama itu kerana Malaysia sudah jauh buruk sistemnya dan aku harap anda semua tak bagi peluang lagi kepada mereka.Tak mahukah anda kehidupan yang lebih baik?

1) Nilai seringgit anda sekarang apa yang boleh anda dapat?Tengoklah apa yang anda boleh dapat.Biskut Tiger aku beli satu paket Rm1.30.

Apa yang kerajaan buat?
Tak buat apa,selain daripada warning-warning dalam paper.Itupun sebab free (Utusan milik kerajaan)

2) Harga kenderaan tak mengikut market price.Bayangkan jika anda tak dikenakan cukai itu,installment bulanan anda akan kurang mungkin minimum RM300 sebulan.RM300 tu untuk sebuah family cukup besar tetapi anda berikan kepada kerajaan.Jangan kata Proton murah,jangan kaburkan mata anda dengan dakyah Kerajaan.

Apa yang kerajaan kita buat?Sebab nak tampung industri,kita lah yang kena "berkorban" demi masa depan automotif negara.Siapa rugi?Rakyat.Kerajaan?Dia boleh beli kereta apa dia nak "tax free."

3) Bandar-Bandar Yang Berterabur

Mungkin kerana pemimpin-pemimpin kita dahulu kala tidak berpandangan jauh sangat,jadi kita sekarang ini dibebankan dengan bandar-bandar yang tidak terancang.Anda marah lah macam mana pun sistem pengangkutan awam yang lemah,masalah utamanya adalah bekas pemimpin Kerajaan satu masa dulu tidak ada visi bagaimana bandar akan membangun.

Jadi,sekarang ini kita dibebankan dengan silap pemimpin satu masa dulu.Bandar buat ikut suka.Nampak tanah kosong buat bangunan.

Apa yang kerajaan kita buat?Beli tanah orang lain dengan harga murah.Jual balik dekat orang persendirian dengan harga yang tinggi.

4) Sistem Pengangkutan Awam

Ini akibat daripada point nombor 3.

Oleh kerana tiada perancangan jarak jauh,susah untuk dinaik tarafkan sistem pengangkutan awam kita.Bandar yang penuh sesak dengan bangunan.Kita tidak ada pilihan lain selain daripada membina rel-rel udara atas tanah untuk menampung sistem itu.

Kita boleh tengok,kebanyakan negara maju menggunakan sistem bawah tanah kerana ia mampu menjimatkan penggunaan tanah sambil tidak mengganggu pertumbuhan bahagian atas tanah.Kenapa tiada perkhidmatan bawah tanah di negara kita?Mungkin satu masa dulu pemimpin-pemimpin kita tak nampak benda-benda ni atau mereka nampak tetapi kerana kos yang sangat tinggi mereka abaikan opsyen ini.

Jadi mereka buat rel keretapi yang merangkumi satu Semenanjung.Adakah keretapi satu bentuk pengangkutan yang popular?Ya,waktu raya aje.Di tambah lagi line rel baru menghubungkan sempadan Perak dan Seremban,lalu dipanggil Komuter.Adakah itu berfungsi?Ya.Efisien dari segi perancangan?Tidak.

Stesyen Keretapi Bawah Tanah memerlukan kos yang besar buat permulaan tetapi secara long term ia lebih menguntungkan (dari segi infrastruktur)Berapa juta kereta masuk KL tiap-tiap hari.

Apa yang diorang buat?Buat kempen "Kongsi Kereta" kat TV.Sebab tu yang paling menjimatkan kos.

5) Pemimpin-pemimpin yang rasa dirinya gah.

Aku tak nak tulis panjang pasal benda ni.Masalahnya rakyat sendiri.Kerana kita rakyat treat mereka ni dengan red carpet,dengan kalungan bunga.Dari situ mereka rasa mereka bagus.

Treat mereka macam anda treat seseorang yang bekerja untuk anda.Kita majikan,mereka staff bawahan.Sebab itu yang sepatutnya berlaku,mereka sepatutnya bekerja untuk kita.Kalau mereka dah buat kerja untuk kita,baru kita respek.Kalau mereka dah buat kerja mereka,bila mereka2 ni nak songlap sejuta dua juta,aku boleh pejamkan mata aku buat tak nampak,tak dengar.

Sebab mereka dah buat kita rasa happy.Itu tugas utama mereka.Jangan hormati orang yang anda rasa takde point anda perlu respek mereka.

Apa yang kerajaan kita buat?
Mereka percaya mereka sentiasa betul.

6) Pendatang Haram TOLONG BALIK CEPAT-CEPAT

Bila aku ke London,dekat tiap-tiap bas ada iklan.Menawarkan peluang menjadi driver bas dengan gaji sebanyak 1800 pound sterling.Ini kerana kurangnya orang nak bawak bas tu berbanding bilangan bas yang ada dan kebanyakan orang yang nak bawak bas tu adalah pendatang dari Pakistan.

Kerajaan British mengharapkan dengan gaji yang sangat lumayan tu (kat UK 1800 tu sangat2 lumayan,mcm RM3500 kat sini) mampu menarik rakyat mereka yang tidak bekerja menjadi pemandu bas.Naiklah bas hari ini dan perhatikan siapa pemandu,siapa konduktor.

Benda macam ni terjadi sebab kita rakyat tempatan tahu gaji yang dibayar mesti dalam RM400 camtu jadi siapa nak.Kenapa pihak kerajaan masih lagi menggunakan sistem tender kepada syarikat-syarikat pengusaha bas dalam bandar?

Kenapa tak diambik alih saja oleh Kerajaan dan diwujudkan satu syarikat yang mengawal semua perjalanan bas,teksi dan LRT.

Apa kah fungi kerajaan kalau kerajaan hanya mampu melepas tangan memberikan tender2 kepada syarikat2 persendirian tanpa perlu melakukan apa-apa pun.Bila wujud isu hendak dinaikkan tambang,apa yang mampu kerajaan lakukan lagi?

Apa yang kerajaan kita buat?Sekali-sekala buat operasi.Yang penting kos efektif.

Kesimpulannya :
Kerajaan Malaysia di bawah Barisan Nasional adalah satu badan yang hanya bekerja untuk kepentingan diri sendiri.Mereka ni pekak badak dan mampu menahan kutukan kerana masing-masing muka tembok 15 inci.

Mereka pandai menjimatkan kos dan mengelat daripada tanggungjawab.Aku selalu ditanya,tak takut ke ko tulis bende2 camtu?Itu yang mereka mahu,mereka mahu kita takut dengan mereka.Kita tak perlu takut dengan "mereka-mereka" ini,kita hanya perlu patuh kepada undang-undang dan kita hanya perlu takut kepada Dia.

Tidak perlu takut kutuk kerajaan kerana kita rakyat.
JANGAN TAKUT KUTUK KERAJAAN.
SIAPA MEREKA NAK TAKUT-TAKUTKAN KITA?

Mereka wakil rakyat.Jadi kenapa nak takut dengan diorang?Mereka salah,kita kutuk.Mereka baik,kita sokong.Apa-apa hal pun jangan sampai terlalu lambat revolusi bermula.

Mulakan hari ini.
Bukak kepala otak anda.Fikir.

12 ulasan:

INDRA QIRANA berkata...

wow!cayok ah!

apistempur berkata...

lu mmg best la mantot...

juwei berkata...

ayat-ayat ko begitu membuka minda la mantot. teruskan usaha sebagai seorang pengkritik yang bagus!

Tanpa Nama berkata...

Cina ke, India ke Melayu ke, semua sama saja di Malaysia. Kuat komplen aje. Time election semua pangkah BiEn.

perfectwater75 berkata...

Salam Bro,

Saya salinkan masuk blog saya yer soalan-soalan yang sama dengan waktunya....

mantooop!

thx!

Tanpa Nama berkata...

mmg la kne komplen..kite rakyat..dorg berkhidmat tuk kite sepatutnya..bkn mkn duit rakyat sesuke ati mereka..B-End mnjadi pilihan jgk kerana..mereka mgkin tidak perfect coz nobody perfect..but masih ade rakyat yg pcye dgn mereka..xsemue pemimpin tu trok..masih ade yg leh diguna pakai..

Che underscore Lee berkata...

Tottt... ni entry ko paling emo dan paling best pernah aku baca!!

Cam nak hantar kat Astro Awani soh siarkan :P

kucai berkata...

cayalah mantot...
mmg gempak la lu punya pemikiran..
wa respek sama lu...

-otakpening-

L berkata...

hidup mantot!

milo boyd berkata...

kudos..nice one..

Tanpa Nama berkata...

hancur...hancur...
hancur UMNO...

i dun give a damn berkata...

can i spread these words of wisdom?
terlalu "berisi" untuk tidak dikongsi dgn SEMUA ORANG?

thx in advn