Februari 19, 2009

Mana Kereta Rakyat Malaysia?


Hari ni,aku balik dari ofis,aku lalu ikut Balakong.Sebelum masuk Balakong,lalu Serdang,cuaca masa tu ok aje,tak panas,tak sejuk tapi boleh la.Bila lepas aje Mines tetiba hujan,tak lebat sangat tapi still basah.Aku plan berenti la Jusco kejap bole beli air kotak Milo.

Tengah aku menunggang dengan tenang,ada la sebijik motor depan aku.Aku tengok pembonceng dia perempuan,depan dia laki,suami dia la tu.Jadi sebab dia bawak slow aku pun potong.Bila aku potong,baru la aku nampak,antara pempuan dengan laki tadi terkepit la anak pempuan sorang.Barulah nampak pempuan tadi tengah peluk anak dia sorang lagi,kecik je,siap kepala bertutup lagi,aku rasa dalam 2 tahun camtu,peluk rapat2 sebab tak nak bagi kena hujan.

Aku tak kisah kena hujan,walaupun aku malas nak basuh baju lepas tu tapi bila tengok baby kecik kena hujan,aku jadi kesian.Bapak dia mungkin nak bawak laju sket mane tau sempat lari dari hujan tapi memikirkan risiko dia,dia bawak slow aje la.

Jadi,bila aku selalu nampak benda2 mcm tu,membuatkan aku tertanya2,bangga sangat ke negara kita mampu menjadi antara negara pengeluar kereta tapi masih ada lagi rakyat kita yang terpaksa mengharungi hujan camtu?

Apa yang kita banggakan sangat dengan Proton?Mungkin orang yang mampu beli ada la berasa bangga tapi fikirkan lah orang yang tak mampu beli.Mungkin akan ada yang cakap apsal tak beli kereta second hand?Aku rasa tak patut anda berfikir camtu sebab kita sendiri sudah sedia maklum kereta second hand jauh lebih teruk nak menjaganya compare dengan kereta baru.

Berbalik kepada family tadi,mungkin pendapatan satu family laki bini dalam Rm1500.Kalau diorang beli kereta sebijik contohnya Perodua Viva ke Proton Saga ke,bulan2 paling kurang dah Rm300 terbang.Anak dah 2 orang,ingat murah nak biaya besarkan anak?

Proton boleh keluar slogan "Saga Kereta Rakyat" tapi berapa kerat sangat orang yang mampu beli?Kalau benar2 nak membantu rakyat,kenapa tak dibangunkan sebuah kereta yang betul2 barebone dan jual harga ribu-ribu atau paling kurang,belasan ribu untuk membantu golongan macam ni.Mungkin market tak berapa besar tapi kalau isu patriotik dimainkan bila ada kes-kes orang tak nak beli kereta Proton,kenapa takde pun pihak yang patriotik yang sanggup perjuangkan golongan2 sebegini?

India dah mula dengan projek Tata Nano,sebuah kereta yang sangat2 basic dan target dia adalah untuk family2 macam yang aku ceritakan ni.Harga kereta tu kalau kita convert duit kita,adalah dalam RM7 ribu lebih.Sebuah kereta untuk RM7 ribu lebih!7 ribu bayar bulan2 9 tahun berapa tu?Murah ya amat!

Bayangkan berapa banyak kereta tu akan membantu golongan2 keluarga mcm ni.Selagi Proton hanya gah dengan MPV RM70 ribu atau kereta-kereta yang kononnya punya semangat patriotik tapi masih ada rakyat yang tak mampu membelinya,akan masih ada yang bertanya "mana kereta rakyat yang sebenarnya?"

Jadi,kalau India boleh buat kereta KHAS UNTUK RAKYATNYA ,kenapa kita tak boleh?Adakah kita rasa diri kita terlalu hebat dan mewah sampai lupa sebenarnya majoriti kita ni kais pagi makan pagi,kais petang makan petang?Malaysia tidak perlulah berlagak hebat kalau yang merempat ada merata tempat.

Bacaan Lanjut :
Secret Unveiling of Tata Nano
The World Cheapest Car

11 ulasan:

milo boyd berkata...

ah sudah..blah la proton! rm70 baik aku amik vios kompem besar fuel cosumption. tade nak tercabut sana sini.

ni paling aku tak faham beb..aku pi kedai proton..nak trade iswara aku yg cabuk tapi cute..proton nak amik kete aku tak sampai half market price. pastuh kene bayar 10% down payment lagi..abis hutang lg half? aku kene bayar pakai bulu idung aku la kot? then aku pegi suzuki..depa nak amik keta aku..rm4000 lebih yg dari proton nak amik kereta aku. siap down payment dlm 2k dan extend kan hutang yg lebih so aku kene bayar extra sikit je dr harga every month yg biasa. which is rm700++...tp kalo aku amik gen-2 baru lebih kurang gak rm600++. lepas tuh sebok sms2 aku tak jadi amik proton ke?..WTF?..bodo punyer proton!

apsal aku nak kene ngadu kat ko ni? tak paham aku..tp..get the picture la kan?..kereta proton korang tuh..tade value pon pada PROTON..

jadi dah kalo proton sendiri rasa kete kluaran dorang tade value..then baik korang pon jangan beli proton sebab memang tade value pon! pfftttt!

sori tot..aku emo..jom blanje aku jamming..nak?

hitam hitam manis berkata...

tapi kalau jalan jammed sebab harga keter PROTON murah camne?

Mantot berkata...

jalan jam bukan sbb kereta proton murah.jalan jam sebab genius mana tah buat jalan kelam kabut dan public transport yang penuh dengan pendatang haram

apis berkata...

tepat jawapan ko mantot...aku tambah sikit...jalan jam sebab banyak barua bodoh yang tak nak jalan ikut lane....lane sebenar ada 3 aje....tapi lane kete yang beratur ada sampai 5-6 lane pastu baru nak terhegeh hegeh masuk lane ...bottle neck la jadiknye.... mana tak jam...sampai moto pon tak bole menyelit....bodoh betul .... tetiap hari aku dpat dosa maki hamun orang orang baghal ni...

perfectwater75 berkata...

aku sokong ko!!!!

mArc The Great berkata...

Memang ngam ah mantot..aku pun tak faham apsal nak bangga sangat ngan proton ni..da komplen sana sini pasal proton..improvement camtu2 gak..
Dah la mahal...baik aku gi beli keta luar...lagi puas ati..tahan lama..tak banyak songeh..

Pasal keta murah...kalo proton amik inisiatif buat keta camtu ok gak..ni nak harap kancil je...wat la keta lawa sket..hehe

Mantot berkata...

kancil?
itu bukan opsyen yang mampu untuk semua orang.

dan kalau kita fikir balik,Kancil - 25 ribu camtu..

berbaloi ke untuk hutang 7 tahun 9 tahun untuk bayar kereta camtu?

L berkata...

managis aku baca..

zack Boroi berkata...

pendek kate..
gunekanlah basikal..lagi bes..badan pon sehat,cergas dan saksama..
wahahaha~!!
jom kite ramai2 komplen gn proton..
ahakss...

~ n0ra ~ berkata...

I heart you ler lil' bro,
Memang sah2 PROTON xde nak membantu rakyat. Sebenarnya terasa malu kreta Negara sendiri ada tapi tak mampu plak dibeli oleh rakyatnya...

apekvios trd nak lumba berkata...

mana ader bussiness ni maw lugi..ploton pon maw untung juga maa..lu kaya why not lu beli vios ke ape ke..aku cina mmg suka vios dgn honda..minyak byk mulah walopun harga mahal..berbaloi baloi