Mac 08, 2012

TV Al-Hijrah dan Kesannya Kepada Masyarakat

Semenjak ada anak kat rumah, aku terpaksa kurangkan tengok rancangan sukan kat rumah.

Kalau tak sebelum ni aku akan pasang channel 813 sebab banyak Woman Volleyball atau Woman Beach Volleyball ataupun jugak perlawanan tenis yang melibatkan dua wanita.

Masalahnya..kalau kau dengar game tenis tu..dan kau tak tengok visual dia...mesti kau rasa kau sebenarnya sedang mendengar dua orang lesbian tengah scissoring.

Jadi TV aku sekarang ni seringkali dihiasi dengan channel Astro Oasis ataupun TV Al-Hijrah dan sekali sekala ditukar ke RTM1 sebab aku nak ajar anak aku, orang macam mana kita tak nak jadi kalau kita jadi pemimpin...tak kiralah pemimpin komuniti keluarga atau masyarakat.

Sebut pasal TV Al-Hijrah ni...mesti orang akan sebut pasal Don Daniyal. Ada jugak golongan yang sebut pasal Irma Hasmie.(bukti hidup wanita Melayu pakai tudung jauh2 lagi lawa dari wanita Melayu tak tutup aurat)

Tak kisahlah kalau kau dah jatuh hati dengan Ustaz Don ke...dengan Ustaz yang bagi kuliah sebelum azan tu ataupun dengan Ahmad Sughairi...tapi ada beberapa benda yang terlalu tampak bila kau tengok TV Al-Hijrah ni setiap hari.

Rancangan dia pusing2 pasang benda yang sama.

Nak kata support kurang ke? Iklan pun tak ada. Is it a good thing? Ya, bagi penonton. Tapi mungkin dengan adanya wang iklan...rancangan2 dia akan dapat difreshen up kan lagi.Apa yang paling bagus mengenai TV Al-Hijrah ni adalah....dia akan lakukan self censoring dekat rancangan dia. Kat channel mana lagi dalam Malaysia kau nak jumpa drama Indonesia punyalah banyak kena censored dan drama Jepun tak kena censored langsung? Kalau kat TV lain tu normal la pakai low slung sleeveless sehingga menampakkan dada..tapi kat TV Al-Hijrah ni...dia censored. Respek! Aku tak pernah lagi nampak cleavage dekat TV ni tapi bila gua bukak channel arab kat Astro....PERGH! BELLYDANCING!

Maybe market program camni still kecil kat Malaysia. Lagipun, aku sure ramai producer kat luar sana "malas" nak buat program untuk TV ni sebab "guideline" yakni hukum hakam dia agak ketat. Lagipun, berapa kerat sangat artis kita ni yang tak nak tayang dada? Majoritinya volunteer kot tayang dada...

Bagaimanapun dalam banyak2 benda yang bagus dalam TV Al-Hijrah ni...hanya satu aje benda yang aku tak suka. Lagu tema dia.Lagu tema dia dah sedap....tapi sayangnya suara penyanyi dia tu diletakkan sedikit effect murahan yang membuatkan vokal dia macam pontianak mengilai...atau dalam bahasa modennya,auto tuning.

Tapi anak aku cukup suka lagu tu. Tengah2 nangis lagu tu keluar, dia stop nangis dan kemudian layan. Dah habis lagu tu, dia nangis balik.

Apa-apa hal pun, aku wish TV Al-Hijrah akan terus kekal lama. Sebab masyarakat kita perlukan channel2 camni. Masyarakat kita perlukan orang2 macam Don Daniyal sebab kalau selama ni ramai lelaki wish mereka adalah Yusry KRU sebab dia pandai menyanyi,menari,mengarah filem, buat lagu, kacak, hensem dan kaya serta pandai memilih calon isteri yang berpotensi....mereka2 yang berangan nak jadi macam Don Daniyal ni sebab dia smart dan ada ilmu....ilmu agama.

Tapi kalaulah, KALAULAH majalah Mangga berjaya ajak Ustaz Don Daniyal buat photoshoot session dekat tepi kolam renang untuk tema "berenang untuk kesihatan" ..mungkin dah tiba masanya kita migrate beramai2.

Satu hari tak kutuk majalah Mangga memang tak sah hidup aku.
Salah satu bukti terang terangan kerajaan BN ni tak betul.

21 ulasan:

Alip Apai berkata...

Ko tengok sharapova erk?

Itu yg bunyi cam tgh scissoring. Haha!

fuad ansari berkata...

ada tv al hijrah, at least ada rasa sedikit berbaloi melanggan astro.. (",)

Joe han berkata...

bukan scissoring tapi tribbing

Jay berkata...

TV1 banyak rancangan best woo.. especially bahagian documentary bahasa Melayu & dakwah. (bahagian debat/talk.. susah nak cakap). Cuma, kalau berita je, baik bukak NTV7 la. Hahaa...

Good move as a Papa. Abis, skrg tngk sukan kat Internet je la? :P

su suraya berkata...

hahhaha sengal kau ni tak kutuk mangga tak sah kan

Shera berkata...

En. Fuad Ansari,
TV al-hijar bukan under astro.
if xpasang astro pon boleh dpt tgk jugak..huu.

"TV AlHijrah dikendalikan oleh Al Hijrah Media Corporation yang diperbadankan di bawah Akta Syarikat sebagai syarikat berhad pada September 2009. Penubuhan Al Hijrah Media Corporation adalah bagi merealisasikan pengendalian sebuah stesen siaran secara percuma seluruh negara dan penerbitan kandungan pelbagai platform media berdasarkan ajaran agama Islam dan kandungan yang bernilai universal."

LS berkata...

mangga ni patut kena bakar jek!

Kak Mah berkata...

mangga = majalah super low class..

nick andika berkata...

tot.. anak ang sama dgn anak aku.. suka tgk lagu tema al-hijrah.. dari dapur kalau die dgr jer lagu tuh start, berlari dtg tgk tv.. abes jer lagu tuh.. dah men blk entah kemana.. aku pon pelik ape yg budak suka sgt dgn lagu tuh entah.. tang auto-tuning tuh kot..

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
bunga melur berkata...

hahahah..lawak2..tpi betul la,sejak org kenal ustaz don,ramai jgk la yg tgk channel al-hijrah ni..kirenye ada X-FACTOR jgk la..dulu,channel ni start pukul 12 tgh hari kan..skrg ni sama lagi ke? (sebab saya xtgk tv,huhu)..terfikir jgk,kenapa channel ni lambat start,kalo channel lain 24jam,takpun pukul 6pagi dah start siaran..maybe xbyk sponsor kot,or rancangan xbyk..

bgi kite la kan,xpe la kalo xbyk rancangan pon atas sebab ada byk syarat2 nye,sekurg2,team produksi ada jgk inisiatif nak amar makruf nahi mungkar

Azizah Alwi berkata...

TV Al-Hijrah mampu mendidik generasi muda seperti kami.Insha Allah.Perlu perbanyakkan lagi program-program ilmiah seperti ini.Sekarang rancangan tv langsung tak merangsang minda.haha

kinn berkata...

sebab ustaz don lah kite suka tengok tv alhijrah. :)

saya suka abang mantot berkata...

tapi ustaz don dah bertunang...uhhh....

Cik Cakula Cemekut Cekelat berkata...

sempat ko kutuk mangga er...aku ingt ko lpe...

pape pun al-hijrah bes..

Tanpa Nama berkata...

tv alhijrah skarang dah mula siaran seawal jam 6 pagi..

ck slmh berkata...

al-hijraaaahhhh~
al-hijraaaaahhhh~

ak yuyunz berkata...

mangga memang tak boleh blah langsung.. apa motif pon tak tau..

azuanism berkata...

Yg last tu kata bn xbtl..aku setuju sgt, tp xsemestinya pas btl..(pkr,dap jauh la..)
Non-partisan, nt-aljuburi

hudadida berkata...

salam,
harapan yg sama jugak untuk tv alhijrah =]

nick andika,
bukan kanak2 je suka..aku pun suka jugak dengar lagu tv alhijrah tu. hik

kinn,
samalah..sebab ustaz don..
tapi lama2 bila tengok cenel tu,
banyak lagi yg best2..=]

Tanpa Nama berkata...

Sejuk hati bila buka channel tv alhijrah ni.. tak kisahla citer dia sama je.. yang penting nilai agama dititikberatkan.. pancaindera kita juga terpelihara dari tengok orang yang tidak menutup aurat di channel lain... semoga tv alhijrah terus berdakwah dan menyinari minda umat islam dengan ilmu agama.. wallahualam..