Mac 21, 2012

Orang Gaji Sebagai Keperluan? WTF.


Ramai orang yang komen semalam kata
ORANG GAJI ADALAH SATU BENTUK KEPERLUAN

Jadi, kalau ramai benar yang dah ada orang gaji dalam rumah ni..
Aku nak bertanya lagi..

Kau ada orang gaji dalam rumah kau.
Kau ada isteri.
Kau ada suami.
Kau ada anak-anak.
Kadang2 mak bapak dan mertua datang melawat.
Kadang2 saudara kau datang melawat.

Kau dah buat yang terbaik untuk orang gaji kau.
Kau kata kau dah bayar dia cukup
Kau dah bagi dia tempat tinggal.
Kau dah bagi dia makan.

Dia sepatutnya gembira dapat datang kerja kat Malaysia..kat rumah kau..
Sebab gaji yang dia dapat tu orang Indo middle income kat sana tak dapat (Tah mana punya fakta aku tak tau)
Dan kau kata "AKU MELAYU! DIA UNTUNG SEBAB KALAU DIA KERJA DGN CINA DIA MESTI KENA PAKAI SHORT! "

Kalau dia kerja dengan Cina mesti dia susah nak semayang.
Semua sebab kau claim orang gaji itu keperluan.

Orang gaji kau bertuah sebab kau pilih dia, kan?
Persoalan aku hari ni;
orang gaji kau tutup aurat ke tidak dalam rumah kau?

Keperluan?


60 ulasan:

OgysiJemariSeni berkata...

Hamboihh! Kalu muka maid indon camtu mau en suami work from home...
Eh! lari tajuk.

Tanpa Nama berkata...

Maid kakak aku pkai anak tudung dlm umh..sembahyang x tinggal..tp umur 40an dah..kemas rumah ala2 kadar..masak ikut selera tekak dia..anak buah aku sorg darjah 1 sorg darjah 2..tp dah anta balik indon..xpakai maid dah..xde la plak ak tgk kakak aku sparuh mati kalu xde maid..bnyk je lg alternatif laen selain dr hire maid yg buat satu keja jek dgn rege rm700 sebulan..

eray berkata...

keperluan dh ke? aku x rase camtu pun. masih boleh guna tulang 4 kederat nie tanpa owg gaji..lgpun rumah saya super 'besar' so agak tak syok bila ade stranger dlm rumah.

aurat mu, aurat ku...huhu runsing, tak yah ade bibik pun ok.

suparjo berkata...

keperluan celah mana orang gaji ni weyyy??? orang dulu2 siap ke bendang sawah, anak berbelas orang relaks je boleh handle rumah tanpa orang gaji. aku tak nampak pun keperluan kat situ. orang malas je cakap orang gaji ni perlu..

yang bab2 aurat tu, sendiri mau ingatlaa. aurat sendiri2 la jaga. kalau kau duduk rumah orang bukan Islam pun, memang pandai2 kau la tutup aurat. then kalau majikan kau tak kasi kau tutup aurat, wajib berhenti.

Gembira berkata...

ada sedara mara aku,bila maid lari suma gelabah alasan sbb x boleh xde maid. kain baju sapa nak lipat,pinggan sapa nak basuh,anak sapa nak jaga,rumah sapa nak kemas..gelabah,gelabah,gelabah. kalu maid ada, ringan sikit beban, boleh tidur awal, boleh tinggal anak kat rumah pegi tengok wayang, nak masak maid dah siapkan bahan2 dan mcm2 lagi yg memudahkan.

aku? aku xde maid n x pernah merasa ada maid. setiap hari, aku bgn 6pagi,urus anak,urus diri sendiri, rumah tingkat 4 (xde lift)hantar anak ke 2 tempat, 1 babysitter,1 tadika yg jarak antara ialah 5km. lepas tu dari pakai kereta,park kereta n tukar motor sbb nak elak jam,pastu naik lrt pulak lagi, pastu keja dari 9pagi-6ptg, amik anak, balik rumah kena naik tingkat 4 n kompom rumah bersepah sbb x sempat kemas pagi,kena kemas, kena sapu, kena masak..blah blah blah!!!

kalau kau tanya adakah aku memerlukan org gaji? jwpn pasti ialah... TOLONGLAH AKU NAK MAID SO BAD...!!!

tapi... persoalannya,adakah aku mampu nak menggaji maid tu? adakah aku rela melepaskan tanggungjawab aku utk jaga anak2 kpd maid tu nnt? adakah aku boleh handle perangai maid yg ntah elok ntah x tu nnt? adakah aku mampu bg henpon,bg baju baru,percutian di cherating kat maid aku tu nnt? adakah maid aku tu boleh jaga harta benda n anak2 aku dgn baik? adakah maid aku tu seorang yg baik?

jwpnnya..tak..aku masih x mampu nak ada maid.dgn gaji x seberapa, dgn rumah bilik x cukup. xkan aku nak suruh maid aku tido kat ruang tamu tekangkang depan laki aku?xkan nak bagi die 700 sebulan tapi aku kena mkn megi?

jadi mantot..aku faham maksud ko. skrg maid bkn keperluan aku lagi. selagi ada kudrat,selagi tu aku handle sendiri urusan rumahtangga aku.

tapi when money is not an object anymore bak kata kau, 4 maid pun aku buleh amik..

Shahrazie Zainal Abu Bakar berkata...

kenapa nak sinis dan sarkastik bila orang bagi pendapat yang berbeza dengan kau? cerita masalah hidup ni, masing masing ada cara masing masing untuk selesaikan masalah masing masing. tak payah la nak compare cara hidup zaman dulu dengan aman sekarang, zaman dulu orang takde FB, takde iPhone, takde shopping mall.zaman dulu buat anak berbelas pun kos sara hidup still cukup untuk 1 parent bekerja. seakrang ada 2 anak pun dah terasa beban kalau both parent tak bekerja.zaman dulu orang tak culik budak 3 tahun dan bakar. malas ke orang orang yang ada maid ni? terpulang la pendapat masing masing, aku tak kisah.berat mata memandang, berat lagi bahu yang pikul.pendapat aku, takyah la judge orang sesuka hati kalau kau tak berada pun dalam situasi yang mana kau perlu buat decision nak pakai maid atau tidak.orang yang ada maid cam aku, follow blog kau, bagi pendapat berdasarkan situasi dan pengalaman aku.bukan aku tak pernah hantar anak ke nursery.bukan aku tak pernah hantar anak ke rumah pengasuh instead of maid.bukannya aku tak pernah try jaga 3 orang anak aku tanpa pembantu rumah.aku dah lalu semua tu.finally,rentikanla ayat ayat holier than thou tu.orang orang yang tak pakai maid pun, belum tentu bini dia, mak dia, asaudara saudara perempuan dia pakai jilbab.

Meleis dilema berkata...

takde pe nak kata dah. cuma kalau ada anak umur sorang 2,3,dan 5 tahun, sememangnya memerlukan maid sbb nak hantar nursery mahal rm1200. So to some people, it is a keperluan. Cara lain, tinggal je anak2 ke ik tu kt umah, tawakkal jew. Kalau jadi pa pe, refer ke mantot. Diakan pandai kutuk org jew..mentang2 la kau tk duduk dalam keadaan org lain yg perlukan maid. Sedap bontot kau je ngutuk.
Lemau.

Tanpa Nama berkata...

apa ke bangang la ko ni. enough said.

Irfa berkata...

emm panas panas komen kat sini.suka je baca.semua org berbeza pendapat.tapi yang penting MALAYSIA BOLEH..hehe

Sang Merah berkata...

Mantot....

aku mungkin ada penyelesaian kepada "maid itu satu keperluan"

pakai la kondom sehingga ada ada duit cukup utk hired maid tiap2 bulan kih3

p/s : mse buat anak 2 ada kira2 gaji maid skali? kih3 :P

Tanpa Nama berkata...

lhaa.. tot bagi pandangan beza ngan korang ni pun korang tibai wat pe... rilek ler... ni blog dia... suka dia laa... x setuju tulis kat blog ko sendiri laaa....

* anak 2 kecik2, flat tk 9, dua2 keje, x da maid....

AchiQue berkata...

dulu maid baru abang aku pakai seluar senteng paras lutut tu. sekali je nenek aku sound kat abang & kakak ipar aku & sekarang tak pakai dah. dia pakai tudung tapi bila kat rumah, dia bukak. setakat ni sembahyang ok, tak tinggal..

maid dia yang lama, tudung pakai je sentiasa. termasuk waktu tidur. naik heran aku. baju pun sopan. sembahyang pun dia jaga.

kalau cakap pasal keperluan, kalau ko mampu, baru ko perlu kot. semua orang ada angan2 nak ada maid yang uruskan semua. soalnya, mampu ke?

Adi berkata...

Kelakar juga si Mantot ni. Semalam dah kalah bahawa its a FACT gaji maid sebelum2(bukan RM700) ni BUKAN satu MASALAH. Skrg, dia nak main isu lain yg pastikan Mantot menang- pasal KEPERLUAN ada maid.

Aku malas masuk campur. Korang boleh expect dgn jawapan2 Mantot. Dia akan guna segala alasan bagai nak menangkan diri. Bukan pasal nak FIX people's problem. Pasal dia TAKDE masalah, boring2 dia KUTUK mereka yg bermasalah.

Takyah layan Mantot ni. Mmg ini sifat Mantot - dia menghentam apa yg dia tak buat. Apa yg dia buat(contohnya tayang free porn/pompuan bogel, sebar 'fitnah' dll), dia tak ulas. Dia takkan pertikaikan his own actions, tapi hobinya ialah being 'sarkastik' terhadap org lain demi kepuasan diri.

Sonia berkata...

"orang gaji kau tutup aurat ke tidak dalam rumah kau?

Keperluan?"

Blog awak ni bersih ke dari unsur cacian/lucah/ngumpat dll?

Keperluan?

Meleis dilema berkata...

Kah kah kah..yg bagi respond "pakai la kondom sampai ada dit nak pakai maid".
I said, pakai la otak kau dol, sebelum berkata2..okay?..sebab tu hanya menunjukkan sempit otak kau tu aje.

Skrg ni masalah da depan mata..kena selesaikan. Bukan nya dok kata "pakai kondom sampai ada duit nak hire maid"

Lemau. Sebal.

Sang Merah berkata...

Meleis dilema....

dis is what we called future planning bg y baru kawen/belum kawen....

soalan..npe perlu maid?
psl nk jaga anak...lau xde anak x BERKEPERLUAN maid lg kn?

"I said, pakai la otak kau dol, sebelum berkata2..okay?..sebab tu hanya menunjukkan sempit otak kau tu aje.Lemau. Sebal.Kah kah kah.." so much meleis in dis one....

Meleis dilema berkata...

Hm..suka hati kau la Dol.

kuncisudu berkata...

mantot,

sepatutnya ko kene hormat org yg berbeza pendapat dengan ko. bukan buat post lain perli2 dgn sarkastiknya.

org yg aku kenal, gaji dia main 8k ke atas, pun merungut bila dgr berita ni. dr dia kerja, mmg perlukan maid utk uruskan rumah dan anak2.

jadi jangan ingat org kaya mampu segalanya. apa yg kita perlukan ialah servis yg sepatutnya dengan upah yg berpatutan.

ran mouri berkata...

back to the topic, benda asal dia sebab maid mahal kan??? cuba kalau murah confirm isu ni tak timbul. hahhaa macam2. kelaka aku baca komen kat sini...

Adi berkata...

"soalan..npe perlu maid?
psl nk jaga anak...lau xde anak x BERKEPERLUAN maid lg kn?"

So, apa KEPERLUAN ada anak? Ni bukan pasal ada/takde anak or anak ramai/tak ramai. Maid menjadi keperluan bagi mereka2 yg berkahwin(yg confirm ada anak) HANYA bila :
- anak2 tidak dpt dihantar ke nurseri/penjaga/sedara/jiran/dll ((sebabnya BANYAK & unik bergantung dgn individu)
- tidak berpeluang BERHENTI KERJA(sebabnya BANYAK & unik bergantung dgn individu))
- tak nak isi
- tak nak isi
- tak nak isi
- tak nak isi

Ya, aku tak nak isi/senaraikan. Buatpe kita citer panjang2? Skrg Mantot berlagak nak hentam korang sbb bibik korang tak pakai tudung dlm rumah. Nothing else.

PS: Rilek, Mantot. Kalau aku setuju dgn post kau, aku angguk. Kalau aku tak setuju, sometimes aku PERLU explain knp aku tak setuju. Boring la sokong blogger membabi buta kan? Sama lak mcm kaki bodek Najib nanti.

Tanpa Nama berkata...

xde point post ko ni tot. ke laut dah

Tanpa Nama berkata...

definisi "necessary" dgn "luxury" tu tak sama. sgt dipengaruhi leh latar belakang sosio budaya seseorg. tp unfair bg kau yg tak mampu nak ambil maid, pastu mengata org yg ambik maid disebabkan keperluan dengan sarcasm "ambik maid tu suatu keperluan?heh"

-org bkn keje gomen

Tanpa Nama berkata...

sibuk sangat pasal maid ni kenapa?? ada duit kau hire, takde duit jimat2 lah..ape susah sangat. nak amek tanak sudah.. simple as that

ann berkata...

sebab mantot baru dpt anak sorg kn, mampu jaga lagi..cuba kalo dh anak 2-3 org dan semuanye kecik2 lg.

menang tangan ke x?

kalo parents tgal dekat je, xper lah blh mtk tolong dorg tengokkn anak2 bila dua2 pi keje. kalo x, 2-3 org anak tu lah kene tggl kt nursery. yg ak rase cost lg mahal kot..

tak perlu lah mantot nk wat post baru perli2 pdpt org lain yg berbeza ngn ko..

jd aku rase pd zaman skg, maid ialah satu keperluan. kalo mewah, bukan hire maid sorang je..lbh dari sorang.

Zonkers berkata...

Mantot..mantot.

Memang pandangan yg konservatif.

Aiman berkata...

caner yer mak bapak aku dulu handle aku...mak aku keje bapak aku keje adik beradik 7 orang xde pown org gaji...lol...

missus vidic berkata...

agak2 kalau orang indon baca komen2 kat sini diorang gelak ke tak ek?

maid indon punya pasal habis semua nak bertekak bagi pendapat masing2.

so kata lah kalau syarat rm700 tu confirmed, will u guys still hire the maid or will u not?

if tak nak hire, anak2 tu nak hantar gi mana? so daripada masing2 duk bertekak pasal keperluan kemewahan jadah ni, baik cari and share some solutions.

wouldn't it be better?

layan si mantot sampai sudah tak habis..huhuhuhu

Tanpa Nama berkata...

rasa pundek betul bila orang suruh mantot hormat pandangan orang lain.

yang korang tak pulak hormat pandangan mantot?

dont you just the same as mantot?

nak cakap bodoh, kesian.

kah kah kah. lawak betul.

just enjoy, accept others punya view la semua orang.

Tanpa Nama berkata...

cakap je lah yang koarang yang amek maid ni malas. kan? tak payah cakap takde mase nak lipat baju, sidai kain, ape sume. dah korang memang hidup nak rileks. apa susah mengaku? ego.

Tanpa Nama berkata...

mana mantot @ anonymouse nak datang tolong backing dia ni...

mcm ni la mantot, its a karma... nak jugak rasa diri tu hebat betul sangat... sekarang kau tgk, berapa ramai yg tak sokong, yg dah tau sikap sebenar kau. tidak pernah menjadi kesalahan apabila manusia berbeza pendapat, tp once ko menyalahkan malah menghina pendapat org lain, barulah ia menjadi satu kesalahan yg paling hina sekali.

kan aku dah ckp, ko tak pernah cuba letakkan diri di tempat org lain... cuba ko try dulu... contohnya ko seorang executive syarikat gaji rm2500, bini nak tolong keluarga kerja gaji rm1500... pendapatan isi rumah rm4000. tolak byr sewa rumah, kereta bil semua, balance mungkin tinggal rm2000. this is the best part... korang ada anak 4 orang yg berumur lingkungan 2 ke 8 tahun. yg masih belum sekolah 3 orang... nak hantar tadika nursery seorang rm250, kalau 3 org rm250x3 dah rm750... tu tambah anak 8 tahun jaga separuh hari lepas habis sekolah mungkin rm150. so total belanja utk jaga anak sahaja dah rm900 sebulan. so kalau perkiraan ekonominya... better byr maid sebulan rm600 at least leh jaga anak dan juga bantu uruskan kerja2 rumah.

itu pun susah sgt nak faham ke? oowhh aku lupa, kehidupan lu kan sangat senang, keluarga senang, bini cikgu kerje separuh hari, tak ada kesusahan mcm org lain... disebabkan tu kau memandang rendah pada org lain. bro... tolong betulkan sikap lu dulu sebelum komen org lain.

Tanpa Nama berkata...

belanja anak pun berkira, payah la. kah kah kah.

Sang Merah berkata...

-to kapel y planning/belum nk ada anak....
pikir2/planning dlu ye...pasti kn kiraan maid/nursery tu termasuk dlm "penyediaan menjadi ibubapa" sebelum nk "tembak dalam" ikot suke hati....supaya nnt korg x marah2 psl gj maid/nursery naik...bkn slh maid/nursery tu anak2 korg jd 8 atau 80...

-bg y sudah ada anak...
aku cme mampu berdoa agar kalian dimurahkn rezeki dan dipermudahkn korg dlm membesarkn anak2...Amin.

Adi berkata...

Ni bukan pasal hormat/tak hormat pandangan. Jom revise balik. Aku teringat post Mantot dulu:
http://cursingmalay.blogspot.com/2011/06/mamakenapa-papa-pulak-yang-selalu-minum.html

Masa entri tu ditulis(& sebelum dia edit), Mantot belum ada anak. Lalu dia kutuk isteri2 yg ada karier kononnya selfish/derhaka dll sebab tak BERHENTI KERJA untuk menyusu anak full time.

Tapi sekarang(Mantot akhirnya ada anak)? Ada ke bini Mantot BERHENTI KERJA sbb WAJIB menyusu seperti yg Mantot sendiri sarankan dulu? TAK! Dan aku pasti BUKAN sebab Mantot takot bini, sbb KEADAAN SEKARANG tak membolehkan bini dia resign.

Sekarang, Mantot buat enrti mengutuk mereka2 yg terpaksa hire maid utk menyelesaikan urusan mereka. WTF? KEADAAN SEKARANG tidak mendesak Mantot memerlukan maid. Tu pasal dgn bangganya Mantot boleh kutuk (dgn kata lain - judge LIFE org lain) konon amik maid sbb nak MEWAH. Let say 6-7 years from now, 'something' happen kat Mantot & bini, tapi tiada penyelesian lain, selain dari hire seorang bibik. Time tu, sejarah berulang. Kau TAK APPLY apa yg kau tulis.

Orang gaji bukan KEPERLUAN untuk SEMUA ORANG. Dalam masa yang sama, jangan kau sebarkan andaian bodoh- mereka2 yg ada maid ni sbb luxary , malas dll. Terlalu cetek daa....

Saranan aku, fokus kpd solution & hentikanlah mengutuk/sinis kat benda2 yg kau tak tahu/experience/etc.

Tanpa Nama berkata...

so how is my favorite cement mixer from putrajaya is doing?

ck slmh berkata...

kalau mcm tu, ape solusi kau nak tlg bini uruskan rumah eh?
nak jd mr. mama?
bkn dlm Islam pon ada ckp yg suami kena sediakan semuanya ke?
isteri besarkan anak2, maid tlg2 ape yg patut.
memasak, membasuh dll...
zaman ni kaum hawa dah dikira sgt2 sporting la sbb nak tlg suami.
please la faham pengorbanan isteri/ibu.
bantulah ringan2kan tugas sang isteri.
salah satu solusi, pakai maid.
keperluan tu.
tapi, disebabkan income x berapa nak menampung lagi, si isteri jugaklah yg kena buat semua houseworks lps balik kerja.
kaum suami ni nak isteri mati cpt sbb stress ke?
sigh.

Tanpa Nama berkata...

ck slmh, tengok mak kau. ada merungut macam kau?

Noobie berkata...

Bior le. Mantot banyak merungut korang happy lak ek?

ejaMaria berkata...

mantot sedang senyum gembira - uv dia naik mencanak hari ni... lepas ni mesti ada entry bhgn ke-3 psl maid ni... hihihi... ;p

Aiman berkata...

mantotttttt...cepat2...kang makin penoh plak komen kat cniii

Bakaruddin Abu berkata...

Mantot2..
Ape yg aku nmpk dr entry ko kali ni ialah ko xmampu utk terima kritikan/teguran dr org laen ble org xsetuju dgn pendapat ko..
Ko xrase perangai ko dh mcm kerajaan?

Tanpa Nama berkata...

ishh..bengang btoi aku ngan mamat mantot nih...
sakit anus i baca!!
kakakakakaka...

suhana berkata...

ketahian apa yang sedang berlaku ni???? weyyy mantot cepat aa counterr. aku nak gak tengok apa point2 kau nak balas balik

Laici berkata...

sekali lagi, aku nak ubah, kenapa kalau ada orang gaji, orang kaitkan dengan orang kaya, yang jenis tak ada masa nak jaga anak2, malas nak buat kerja rumah?

banyak lagi situasi yang kadang2 memerlukan khidmat orang gaji..bukan semua keluarga gembira,bahagia macam yang kau sangka..ada keluaga pecah belah, mak bapak bercerai/kematian suami, ibu tunggal,kena kerja..anak sapa nak jaga? tinggal anak kat rumah sorang2? hantar jiran? tu pun kalau jiran jenis tak kisah

katakanlah bila sedara mara da pun dah tak nak ambil kisah pasal family tu....apa solution lain, cuba bagi tengok?

Tanpa Nama berkata...

haisss..mantot..mantot..
ko nih dah boleh berkawan ngan mamat Cob Noobler si blogger TTGB yg perasan cool tue....
yg poyo macam bagus je die punye pendapat..
jangan main ikut dan je nak tulis..
pikir lah org lain punye situasi jugak..
ok mantot..
lain kali jangan buat lagi..
utk kali nih boleh lg dimaafkan..

ditmercury berkata...

abang, kalau abang concern tentang kebajikan abang, abang kena tolong saya buat kerja rumah. sebab, bila saya balik kerja, nak masak, nak buat laundry, n kemas sikit2.

sebab, kalau abang tak tolong, nanti, saya masuk bilik tidur, keletihan, tak sampai 2 minit atas katil, dah terlena.

jadi, abang kena tolong buat kerja rumah ye....bila saya tak letih, barulah saya boleh jaga kebajikan abang di bilik tidur, ok?



(kata-kata si dara kepada sang teruna sebelum bernikah)



amacam?

keme berkata...

....baiklah ayang, nanti abang tolong ayang buat kerja rumah mana yang patut, janji ayang tak hampakan abang...

jawab siteruna kepada sidara

ok tak?

qila berkata...

Aku tak tau la kau ni konservatif sangat or kau hidup dalam kalangan orang yang sama pemikiran dengan kau sampai kau rasa kau sorang je betul.

Kau tak pernah jumpa maid yang tutup aurat? Mai datang rumah aku. Rumah kawan aku. Rumah parents aku.

Luaskan pandangan anda yang cetek tu sebelum mengomen benda simple sebenarnya.

qila berkata...

Dan yang komen pasal kerja cikgu senang separuh hari je. Aku rasa cikgu yang kerja dekat kampung je senang.

Mak aku cikgu. Setiap hari balik paling awal pukul 5. Meeting/ kelas tambahan/ koko/ siapkan kerja.

Kerja separuh hari kepala hotak hang!

Tanpa Nama berkata...

aku xsokong kau kali ni mantot. Ko kena tgk gak pandangan org lain, bukan pandangan ko je yg betul. Mak aku, dulu boleh je buat keje suma sendiri, skrg dah xlarat, bila cuci pinggan mangkuk pun kaki rasa sakit sbb berdiri lama (ha jgn ko nak suggest cuci pinggan mangkuk duduk pulak). Basically, jgnlah melenting sbb org lain nak org gaji, & they can PAY them. Atau aku letak secara ringkas, ko xda duit nak byr gaji maid diam je la

Tanpa Nama berkata...

kau pandai ckp tugas suami sediakan segala2nya utk rumahtangga.tugas isteri layan suami & jaga anak...tp ko x penah pikir zaman nabi dulu pun ade "hamba jariah" yang tolong isteri buat kerja2 rumah..so,kpd suami2 yang mampu..mmg layak la kena sediakan maid sbb mmg bukan tugas isteri membasuh,masak semua tu...!!

Tanpa Nama berkata...

Adoi babe...zaman skang bkn mcm zaman dulu...ko tggl anak berkeliaran pn....blum tentu ada yg nk intai...nk culik...tu antara bezanya.tp still wondering...masa korg kecik2...korg ditgglkn pada siapa ek utk dijaga?-≥pendapat utk soalan aiman.

Sophia berkata...

Mantot,
Penyakit narcisstic ko dah semakin teruk.

Sila muhasabah diri. Btw, ko berblogging ni kat rumah ke tempat kerja?

Tanpa Nama berkata...

anon 9:52, dah. ko tak payah kawin. perangai kau pun tak semenggah aku tengok.

Laici berkata...

anon 9:52, walaupun aku tak setuju ngan mantot, tapi pendapat kau takleh pakai...

..tp ko x penah pikir zaman nabi dulu pun ade "hamba jariah" yang tolong isteri buat kerja2 rumah..so,kpd suami2 yang mampu..mmg layak la kena sediakan maid sbb mmg bukan tugas isteri membasuh,masak semua tu...!!


bukan tugas isteri membasuh,masak? adus...aku dah taknak komen, biar orang sendiri menilai..dan lagi satu,zaman nabi ada hamba jariah? maid bukan hamba wey, sebab tu konsep hamba abdi dihapuskan !!..jangan cakap ngarut..maid masih ada kebebasan, hak..hamba hak dia termaktub pd tuan.

Tanpa Nama berkata...

mantot said

aku nk hire maid pasni....[^_^]

Tanpa Nama berkata...

tak payah le nak amik maid, kalau nak amik pun amik la maid warganegara malaysia gak(kalau ade)

nak ikut sangat kehendak deme gaji 700 la hapa la...

fuck warga asing!

Tanpa Nama berkata...

hamboi anon 9.55.. jgn racist sgt. kang ko kawen dgn warga asing bru ko tau..

Lime water berkata...

Mntot, aku ada terbaca satu hadis ni tapi takk ingat sgt sapa perawi nya, hadis ni berbnyi mcm ni la, 'kalau lelaki tu kawin dgn wanita yg keluarganya biasa mempunyai pembantu rumah, boleh sediakanlah pembantu rumah untuk wanita tu bila dah kawin'. Lbih kurang mcm tu la.

Baik kau fikir sejenak pendapat kau yg menghentam org hire maid, sbb dlm masa yg sma kau pertikaikan hadis di atas.

Honestly, kau mmg tak boleh dikritik,sama je mcm kerajaan yg kau selalu kondem tu kan?

Dan satu lg, yg kau nak kondem org gaji tinggi hire maid tu apasal? Diaorang mampu dan nak hire maid, biarla diaorang. Kau tak mampu, diam2 sudah. Tak yah bising2.

Its lame you know, buat beberapa entri hanya untuk pertikaikan readers kau.

Nampak dah sikap kau yg tak matang,buat entri sebelum2 hentam ibu yg bkerja tak resign. Tp isteri sendiri msih bekerja. Kau suka dia berkerja itu hal kau, but do as you said.

Sonia berkata...

Entri ni nampak sangat Mantot tak boleh terima readers yg bercanggah dengannya sbb tulisannya bermula dgn WTF. Ni bukan setakat tak terima, tapi memperlekeh terus. Kerajaan pun tak camni.

Tanpa Nama berkata...

I just started reading your blog, like some of the contents i've read, but when it comes to this entry, i feel like somehow you are so shallow..based on your judgement..
I'm one of those 'lazy' person as you called, having maid for 5 yrs now..the same maid eversince..but you know what, coming from a family who concern about this 'aurat' thingy..i really concern about how my maid shud be wearing at home..she wears the instant tudung at home, sometimes the serkup kepala..takes it off only when she's inside her room..she prays, read quran..and love my kids so much..

Talking about 'keperluan', my husband is working on shifts..therefore most of the nights he won't be at home..so i think yes it is a 'keperluan' for me who needs an assistant as i'll be running here and there handling the kids.. I'm not like those who husband and wife both 'pergi kerja sama, balik kerja sama' and do things together..so, don't judge other person, just don't..coz everyone has different life out there..just because 'you keje gomen and your wife cikgu, you have plenty of free time'..and expect everyone is the same..