Mac 16, 2012

Awkward Agama : 7 Pengajaran Daripada FIlem "Ombak RIndu"

Aku baru aje selesai menonton filem Ombak Rindu selepas beberapa kali percubaan menonton aku semenjak beberapa minggu lepas berkesudahan dengan aku tertidur atau aku merasakan scene tu boring jadi aku hilang fokus.

Ada beberapa pengajaran yang boleh kita ambil dari filem Ombak Rindu ni. Jangan teruskan membaca kalau anda berminat nak tengok cerita ni nanti2.

1. Seorang isteri yang tah dari mana datangnya asalkan dia taat dan setia sambil rela berjimak bila-bila masa akan mendapat kebahagiaan yang berterusan bila mana akhirnya dia akan dapat menaiki bot sambil membaca Harian Metro ditemani oleh suami yang terlalu sayangkan dia walaupun pada mulanya langsung tak sayang..

2. Seorang isteri yang anda dah kenal dari kecil tetapi selalu bitching dan terlalu demanding tetapi masih lagi membenarkan tubuhnya disentuhi akhirnya akan diceraikan. Akhirnya dia akan masuk Harian Metro dan berjaya jadi pelakon yang menang anugerah.

3. Siapa-siapa pun boleh jadi Ustazah.

4. Kebanyakan filem Melayu, apabila mereka mempunyai lagu tema..lagu itu akan dimainkan berulang kali sepanjang filem. Tak kiralah perlu atau tidak.

5. Jika satu hari nanti ada pengarah nak filemkan biopic Rosmah Mansor, Azizah Mahzan adalah calon yang sangat sesuai.

6. Perempuan yang cuba control laki dia memang patut diceraikan.

7. Mak yang tak kenal mana satu anak dia pun patut diceraikan.

ps - aku tak pernah baca novel tu....

23 ulasan:

mr edz berkata...

oh yeeaah

su suraya berkata...

hahahahhaaa mula dahhh sarcasm kau

Tanpa Nama berkata...

eleh ko ckp je...akhirnya yg no.1 tu tak jd bini pun... yg no.2 plak siap kawen gilang-gemilang kt PICC dan membiarkan berjuta juta jantan malaysia menangis, sbb hanimun kt atas salji gitueww.
bitching pun bontot lentik, itu yg penting...kalau asyik berjimak tp badan sekeping mmg tinggi peluang diceraikan juga..jantan kan

Nerzhul berkata...

sejahat-jahat watak utama, akhirnya kahwin ngan ustazah juga.

saya suka abang mantot berkata...

ape jadah anon 11:40?tiba2 sentap...

KiD berkata...

no.5
aku bookmark kat situ.

panggil aku SM berkata...

semua ni salah Harian Metro!

Nas berkata...

Kesimpulannya aaron aziz tak hensem, maya karin tak cantik, lisa biase2 je. Nothing extraordinary there. Tak sedih pun bila tengok movie ni. Hampes. Typical malay movie. Tak sama mcm novel dia.

missus vidic berkata...

ombak rindu?? apa benda tu?? hehe

LydSunshine berkata...

No 5 tu paling kelakar dan paling se7.

Tanpa Nama berkata...

bagus kupasan kau mantot... takyah aku tengok citer ni... no 5 tu best! hahahaha...

Jay berkata...

Oit.. jangan kutuk Ombak Rindu la. RM10 juta kutipan tuuuu....

Se tipikal macamnana pun, pilem & novel merapu cenggitulah pilihan no.1 Melayu. Horey!
http://squidoo.com/kahwinpaksakontrak

Tanpa Nama berkata...

mcm sial

SyasyaHaha berkata...

anom 12:27:00 ape sial2? butthurt laa tu..mst die hard fan ombak rndu ni.haha. seriously i xphm np ombak rndu dminati rmai. doenst mean the novel's great then the movie like that too. yg dlm movie tu bosan gile kot. and aku stuju totally dgn apa yg blogger ni tlis. no matter what, his writing always catches my eyes and mind...he has such good idea and opinion. thanks, ada jugak blog cmni, xde filter2. direct jer..bdw i like aoron more in kl gengster then in this OR yg tah pape.

SyncRo MEOR berkata...

Tak perlu pun sebenarnya tapi baca la novel dia. You know how adaptations are. Payah bhai nak buat movie off of books.

Pernah baca novel dia dulu masa kuar. Tak penah tgk movie dia.

SHE berkata...

PADA PENDAPAT AKU, KLU MOVIE NK DIADAPTASI DARI NOVEL, IT IS BETTER KLU PENULIS NOVEL YANG WAT SKRIP TU JGK. MCM DRAMA2 TERBITAN ROSYAM NOOR TUH, KEBANYAKAN ADAPTASI NOVEL DR SHARIFAH ABU SALEM, DAN PENULIS SKRIP JGK SHARIFAH ABU SALEM. AND DRAMA TUH SURE AKAN DIANGGAP OK BG PEMBACA NOVEL2 SBLM TU. AND BILE AKU TGK MOVIE NI, DAN BANDINGKAN DGN NOVEL YG AKU DH BC 4-5 TAHUN LEPAS, MMG BYK GILE BEZANYA. ORG KEJE KILANG TETIBE DLM MOVIE JD WATAK USTAZAH AGAK FUNNY JGK LAH PERUBAHAN YG DIBUAT TUH. DAN BG AKU, MOVIE NI LGSG XBEST. MUNGKIN HANYA LAYAK JADI TELEMOVIE ATAU DRAMA AJE. KUI3...

BTW, PENDAPAT YANG NO.5 TUH PLG BEST! LOL

dedawang berkata...

hmm..

cerita best tu,,,,

Balqis Riza berkata...

setuju number 3..

doyo berkata...

mmg muvi nh ta bes. ak sokong tu. tp jgn la sarkastik sgt. mane membinanya kalau asyik mau kutuk je? ayt bagi baik sket r. mantot, pos ko lately nh merapu la.. tak menjana minda..

Raden berkata...

mcmner nak maju kalau x tahan kutuk... hahahahahahaha

theblueketayap berkata...

tak dapat kaitkan antara tajuk ombak rindu tu dengan kisah dia..

Tanpa Nama berkata...

apa masalah dgn suami yg nak berjimak dgn isteri bila2 masa dia nak di kala isteri tiada sebarang keuzuran? isteri wajib mentaati dan patuh pada perintah suami selagi tidak lari dari syarak. seorang wanita terutama isteri kena faham dah mmg naluri seorang lelaki suka pada seks. sbb dia syg kat bini la dia selalu nak berjimak dgn bini, benda pun halal, daripada dia pergi cari pantat lain yg haram sbb isteri malas nak layan kehendak nafsu suami.

seorang suami kena faham seorang perempuan, isteri perlukan kasih sayang. sbb tu isteri perlu dibelai, perlu diambil berat, kena romantik, kena bagi hadiah.

seorang isteri sebenarnya sgt senang kalau nak ambil hati suami tp tak ramai yg nak buat. sebelum nak tidur tu mandi, shave apa yg patut, sembur minyak wangi, pakai baju tidur yg nipis dan jarang, g-string, stokin, garterbelt lepas tu bagi layanan terbaik kepada suami, nescaya suami syg dan tak carik lain. tapi wanita melayu ni lain sikit, bila nak bagi servis kat suami, pakaian dah la tak menarik, muka rambut serabai, bedak pun tak pakai, layanan pun gitu2 je nak tak nak je skill pun kurang, tapi bila nak keluar pergi pejabat boleh pulak make-up tebal 2 3 inci sembur minyak wangi satu badan, pakaian mengalahkan artis.

Tanpa Nama berkata...

betol la tu.aku plg bencik perempuan duk pakai baju keluang /kelawar tu memanjang. mcm aku pakai je singlet dpn suami...wlpun singlet tu tergulung2 naik sbb perut buncit aku ni. hewhewhew