Mac 03, 2012

Tidak Ada Akta Gaji Minima = Wanita Tidak Puas Seks

Ramai wanita tak puas seks? Kenapa?

Sebab bila suami bangun tidur, suami resah..
"Lampin anak nak kena beli.."
"Susu anak baru habis.."
"Bini pulak mintak beli periuk Tefal baru.."

Tapi suami kerja kilang,gaji seciput. Nak banyak kena buat OT sampai balik rumah macam zombie badannya. Tak berapa mampu la bagi semua sekali. Hati sakit sebab terasa seolah-olah tak dapat provide untuk family.

Kemudian suami janji la dengan bini "Yang..nanti bila kerajaan dah laksanakan akta gaji minima, abang bukan setakat belikan ayang Tefal, abang akan belikan lingerie baru."

Bini pun sengih.
Tunggu punya tunggu punya tunggu..

Akta gaji minima tak jalan2.
Punyalah lama dalam pemerhatian.
Lynas punya kilang dah siap kajian
Sekelip mata dah boleh run!

Suami pun setiap hari kembali resah.
Bila jiwa resah sebab duit tak pernah bercambah,
Atas katil pun berkuranglah gagah.
Badan penat sebab OT terpaksa ditambah.

Suami mungkin kena kerja di Lynas,
Mana tahu radiasi buat mereka buas.

.............

Akta gaji minima adalah satu akta yang sepatutnya sudahpun dilaksanakan oleh negara kita.Tapi negara kita ambik gaji lantai RM1500. Tak betul tu. Sebab loophole tu masih ada untuk majikan perah pekerja. Akta gaji minima perlu ikut rate per hour.

Pernahkah anda bekerja lebih daripada 48 jam dalam seminggu tanpa sebarang bayaran? Pernahkah anda bekerja lebih 10 jam sehari tanpa sebarang imbuhan?

Tahukah anda, anda akan dibayar untuk lebihan jam itu JIKA akta gaji minima dilaksanakan? Tahukah anda, sepatutnya anda tidak boleh dipaksa bekerja lebih masa secara percuma JIKA akta gaji minima dilaksanakan?

Berapa lama lagi kerajaan perlu untuk laksanakan akta gaji minima yang protect rakyat? Kenapa dalam bab2 macam ni, pelbagai kajian dan perbincangan mesti dilakukan yang selalu ambik terlalu lama?

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

1st lg bro.....

Machine berkata...

Kah..kah..kah.. Lelaki yg tak reti nak buat income extra, komplen isteri mintak 'harta' mcm2, pastu pandai lak bagi alasan tak reti puaskan isteri.

Yg salah laki tu sendiri. Kat katil pikir diri sendiri je. Otak penuh seks2 24 jam, asyik tlis & baca blog seks, tak pernah plan camana nak plan super income. Fantasi sorang2, henjut sorang2. Iseri puas tak puas lantak. Pastu bagi alasan abang penat keje. Hampess...

naqib faiz berkata...

konfem la penah.

Tanpa Nama berkata...

laki aku penat tgu akta ni....hampalagas puiii!!! tapi aku puas sex...muahaha

Cik Nad berkata...

Sepatutnya, takde masa nak diluangkan mendidik dan menjaga anak-anak.

Anak-anak perlukan perhatian dan kasih sayang mak bapak mereka..

Sebab tu, sekarang ni, ramai bebudak kekurangan kasih sayang. Dan dorang p cari kasih sayang kat aliran tak betul.

ps: ni baru takde masa diluangkan pada anak-anak apatah lagi pada Sang Pencipta..

xoxo berkata...

sape2 yg pernah tengok adegan sex tak kira cd dvd internet dll mmg dia takkan puas dgn suami dia..dia nak suami buat macam yg dia tgk..biasanya omputih la kan..tak perlu saya huraikan anatomi bdn lelaki dewasa mereka dan cara mereka layan pompuan..ramai yg tau kan..

tapi lelaki m'sia ni ramai yg ego..dah jadi laki bini bincang la kan..bini pun tak puas senyap je..cuba bincang macam masa nak kawin..blh pulak bincang A-Z..

gaji minimum kalo keje gomen blh la psg angan2..kalo keje swasta better buat side income..swasta ni kalo untung byk blh la nk bg gaji+bonus byk..kalo yg hidup segan mati takmau sendiri kena fikir la..

masa nak kawin tak sempat2..kata tak kisah hidup susah yg penting dpt hidup dgn org yg dicinta..CINTA BOLEH BAGI KITA LAKI/BINI & ANAK..TAPI CINTA TAK DAPAT BELI RUMAH KETE PETI SEJUK 3 PINTU TV PLASMA 40 INCI ETC..

ada jiran saya pagi jual nasi lemak petang jual pisang gorang..dah bikin banglo woo..tapi nasi lemak dia mmg sedap kebabom terbaik..pagi2 kalo nak beli sila beratur sejam dua baru dpt..kalo niaga makanan sila pastikan sedap.....

Tanpa Nama berkata...

Bile bace ayat atas tuh je dah bole ckp yang tajuk ni kurang tepat.

BUKAN 'isteri tak puas sex'

TAPI 'isteri mata duitan'

Tanpa Nama berkata...

XOXO,

Ko bia btol nk beli nasik lemak bratur sejam dua baru dpt, hahaha

Kt KFC tggu sejam pn bole hangin smpai kene tumbok..haha

voltron

fuad ansari berkata...

punya lama perbincangan, kalau ramai yg komplen lagi, tak taulah tu.. (",)

Tanpa Nama berkata...

kat opis aku ni ade beberapa kerani main game @internet @ bergayut time opis hour pastu start balik lewat buat ot.. bila ditegur kata nak curah pasiaq kat periuk nasi dia... entah ngaku islam tapi keje macam tu... yg bukan islam ok je balik on time , keje pun siap..

Tanpa Nama berkata...

bini aku keje nes swasta,kekadang dlm sehari tlebih mase bkerja tp diowg tak dibyr utk keje lebih mase tu.kalu cuti umum plak,patut byr double tp diowang galakkan staf amik cuti replace.name kompeni gah n glemer tapi kdekut n bkire beb.

Lydia berkata...

Alaa... kalau laksana akta gaji minima pun- Kalau laki tu hampeh.. duit lebih gi beli gajet utk joli diri sendiri, bkn pikir camana nak improve sex life dgn bini pun.

Tanpa Nama berkata...

Tak puas seks sebab nikah bukan kerana Allah. *Pada yg Muslim*

apat berkata...

mantot aku ni kje gomen 12jam tanpa ade OT