Oktober 25, 2009

Bagaimana Menjadi Seorang Ibu/Bapa Yang Best dan Pengguna Yang Bijak

Aku ingat dulu-dulu waktu kecik,aku selalu mintak mak bapak aku permainan.Jalan kat supermarket lalu tepi,nampak permainan aje aku mintak.Tapi aku takde la sampai guling-guling atas lantai macam budak2 sekarang ni.Aku mintak dengan gentleman.

Starscream RM9.90 tengah posing

"Mummy,Mantot nak Thundercats itu,boleh tak mummy belikan?"tanya aku.Kalau jawapannya ok,dapat la.Kalau tak ok,aku rilek aje.Ada sekali aku tak mintak pun dapat,dapat sebijik He-Man yang aku menyesal sampai sekarang aku tak simpan elok2.

Optimus Prime ni aku suka gila design dia walaupun kartun dia teruk gila.Harga?Rm9.90.Bagi anak main pun takde la rasa risau patah ke apa.

Tapi waktu tu permainan murah aje.Aku ingat mak aku belikan aku He-Man,harga dia $19.Sekarang ni,permainan yang besar sket aje,bodoh2 Rm35.Aku usha Transformers kat Alamanda ari tu,masa tu ada sorang budak dok mengamuk mintak Bumblebee harga Rm69.90.Gile apa.Dulu Tranformers murah aje.Optimus Prime yang berkualiti gila pun tak sampai 70 ringgit.

Jika anak-anak anda meronta-ronta nakkan permainan dan anda pulak nak berjimat-cermat,bila anda berkunjung ke pusat membeli-belah,bukak mata luas-luas.Carik satu gerai yang penuh dengan patung dan permainan yang biasanya price tag dia kaler hijau.Kedai dia mesti gerai,semua tempat sama.Dia jual mainan second hand dan mainan baru yang bootlegged (pirated),ala-ala DVD.

Total harga dua-dua dekat Parkson = Rm58.80.Total harga aku beli dua-dua ni,Rm18.80.Member aku kata,mungkin ni original punya,tapi khas untuk jual dekat China.

Kalau anak anda suka Ben10 ke,Pokemon ke,Transformers ke,Jebon ke,bawak aje dia pegi situ.Suruh la dia pilih.Bukan nya anak anda tahu pun tu permainan ciplak.Lawa pun lawa,murah pun murah.

Anda senang,dompet anda pun berat,anak anda pun riang!

10 ulasan:

ayap berkata...

biar jimat asalkan dapat..hahaha...pendirian tetap yg bijak

Tanpa Nama berkata...

uuuuhhhh... tak boleh, tak boleh budak zaman sekarang bukan tahu pun nak menghargai sesuatu. dah lah bising pening pening.

Ladynoe™ berkata...

dekat tesco kan? aku ngan suami aku mesti tak pernah miss singgah.

haha. untung dapat laki sama-sama hobi.

Tanpa Nama berkata...

oh tdak mantot..ko silap..anak2 buah aku sume nyer tau mane 1 ori mana 1 x..pokai dowh kalo bwk dorang jenjln..kanak2 skarang tau menilai..hahhahahha..

Tanpa Nama berkata...

aku ade Bumble bee... sama dgn ini... transformer anime

hafiz berkata...

tot...
bile ko bukak citer He-man, mmg mase kecik dulu pun aku sempat beli... pakai duit sendiri+duit raya yg orang bagi... armour suit ngan senjata boleh bukak kan? aku sempat beli mechanic(yg kepala panjng) ngan skeletor.

dulu harga murah xmcm sekrang. mahal gile. sememangnya aku pernah lalui zaman tu. nostalgia beb!

balqissy berkata...

nostalgia barang murah dulu-dulu... *tiba2 terasa mcam dah tua* =P

terpekikterlolong berkata...

kartun yg teruk..tgk wat sakit ati jer...tergamak dorang hina transformers sampai camni sekali...aku beli & kumpol transformers G1 punyer je...utk aku beli yg ori la..kalau dah kawin nnt utk ank2 aku belikan yg dah rosak punyer...
hheheh..

PUTUBAMBU berkata...

mainan sekarang..walaupun mahal dari dulu..tapi lagi cantik dan berkualiti..

aku tetap pegang prinsip..beli ikut budget..selalunya aku beli yg murah je.. pasal tak tahan lama.. kejap je main dah patah-riuk robot2 tu semua..

f.a.r.a.h berkata...

btol la. mahal gila toy sekarang. nak beli untuk niece yg baby tuh pon da dekat rm45. huhu.