Oktober 30, 2009

Bajet?Apa Benda Itu Bajet?


Apa la korang tanya aku pasal bajet.Aku bukan reti pasal ekonomi.Aku cuma reti nilai value sesuatu benda pakai common sense,macam korang semua.Kalau barang tu pada aku tak berbaloi dengan harga camni camni,silap besar aku beli.
Dan aku cukup tak suka TERPAKSA bayar lebih sesuatu benda yang aku rasa tak berbaloi.

Contohnya kereta nasional,teh ais yang tawar atau dinner meal KFC yang ayamnya kecik-kecik belaka.Rm18 untuk suku ayam dan 3 side dishes?Boleh pegi mati.

Aku tak ambik peduli pasal bajet sebab pada aku,bajet hanyalah satu ucapan untuk menyedapkan hati sesetengah pihak.Kementerian ni baik dengan Najib,dapatlah lebih peruntukan.Menteri ni kipas Najib sampai terangkat,besar la peluang dia nak sapu duit.

Aku rasa 90% staff kerajaan pun tak peduli pasal pembentangan bajet.Pada diorang,benda yang paling penting masa pembentangan bajet adalah pengumuman bonus untuk kakitangan kerajaan."Tahun ni ada bonus tak?" Itu adalah soalan yang sangat popular bila bajet dibentangkan.

Perokok tunggu kalau harga rokok berubah.Kaki togak harap setin arak dia turun harga.

Camni je la; LHDN announce kutipan cukai tahun lepas RM80 billion untuk setahun.Itu bukan total kutipan cukai setakat ni,itu kutipan untuk setahun!

Cuba bagitau aku ; mana pegi duit tu?

Pembentangan bajet tidak ada kena mengena langsung mengenai rakyat yang grassroot level.Kebanyakannya hanya announcement untuk memastikan sokongan pihak2 tertentu kepada Najib berterusan.Orang Melayu pun mahu kaya.Tapi tak seronok la usaha.Songlap dan markup mesti gila-gila.

Bajet cantik mana pun takde point kalau beli laptop harga macam kereta.
Lepas tu kerajaan kata takde duit....jambatan nak bagi pun bila ada pilihanraya.

Orang-orang macam ni yang nak dibagi kuasa mentadbir negara?
Dan kenapa aku samakan kereta nasional dengan teh ais tawar?

21 ulasan:

buruhKasar berkata...

apsal ko samakan teh air tawar dengan KFC?
KFC jauh lebih murah dari McD. Burger pun sama mahal dengan Snack Plate.
Lagipun berbaloi beli set KFC yang ade nasik.
Aku takleh terima tot!

mr. hafis berkata...

rokok naik awal pula tahun ni. ;)

p/s : mat fastfood memang tak pandai bajet. kesian kat makcik gerai yang jual nasik goreng.

bekam berkata...

murah siot bajet kawen kau....

Tanpa Nama berkata...

mana bajet tukang bancuh simen putrajaya?

dewajiwa berkata...

bajet satu langkah awal untuk berhemah. bagus sebenarnya. tapi wayang bertajuk "Pembentangan Bajet" adalah satu cerita yang palat.

AuRorA DiAnA berkata...

bajet dah letak dlm blog....
kad kawen bile nak letak nih?
kui3

~ Muhamad Nor Haqim ~ berkata...

bajet melambung2, servis cmtu gak...
xde ke bajet tuk kakitngn awam msuk kursus senyum?

diri aku berkata...

adeh!! murahnye bajet kawen??kalaulah ia benar... =D

Tanpa Nama berkata...

buruhkasar...
aku sokong ang...
pape pun...
kepsi lagi murah...
ala carte kepsi pun murah...

mr. hafis...
skali skala bang...
nak tuko gak selera...
heh...

hafizshinchan berkata...

nak kawen skrg macam nak beli myvii se bayar cash...malaysia boleh.

kembang semangkuk berkata...

gile murah bajet kenduri ko...4 ribu je..mkn ape? catering ke rewang?...bape org jemput?

Mantot berkata...

yo yo!
jangan silap paham.gambar tu takde kaitan dgn bajet kenduri aku

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

bajet? bajet tu ape? belanjawan aku tau laa kot. lalalala...

mmg kalo nak dikire setiap sen pon, tak masuk akal bajet neh dgn harta kekayaan negara. pakar ekonomi konon, ceh!

dan ia bukan saja untuk mendapatkan sokongan, tapi kadang2 dah macam ugutan kepada rakyat.

konsep yang mudah = sila bayar kerajaan harga lebih dari yang sepatutnya atau tak payah pakai langsung.

same konsep mcm samyvellu dulu laa - "tanak bayar tol kalu, kasi ikot jalan lama laa, senang"

lepas tu bila inflasi melambung mula laa kelam kabut nak buat itu nak buat ini.

haih~

ryurisora berkata...

dah nk kawen ye.=)
bile harinye. semoga berbahagia

Eyriqazz berkata...

Nice one.Tapi base on pengalaman,15K mmg tak cukup.Byk benda2 yg kita tak sedar akan muncul.At least u need Rm20K...

http://eyriqazz.blogspot.com

paloibinmulau berkata...

fastfood mahai sbb tepaksa bayar royalti kat parent co depa. dulu2 masa teman keja mcd banyal produk depa yg import direct dr us. sabun cuci tgn pun dari us. teh lipton pun import.

teman tak perasan bila mcd tukar pakai teh boh hehehe. ayam depa bukan import ah

Kap berkata...

nanti pilihanraya besar kita tunaikan tanggungjawab dan hak kita ya..

Chibi Maruko berkata...

bukan wang hantaran ialah untuk belanja kenduri?

Jard The Great berkata...

bajet kawen lagi murah dari beli kereta.. ehehe

Tanpa Nama berkata...

aku kawin aritu belanja utk kenduri 10k utk 2k tetamu..rewang+sembelih lembu sekOr+ayam beratus kilO..sO get prepare tOt..gudluk!!!

Atuk berkata...

Oi mana ada budget kenduri kawin RM4000. Paling tidak RM 6000 ( masak sendiri). Kalau cater satu kepala RM 8 kiralah kalau jemput 1000 orang.....