November 30, 2009

Attraction Review + Local Porno: Zoo Negara Malaysia

Dah lama aku tak pegi zoo.Aku rasa last aku pegi bila aku kecik.Masa aku pegi tu aku ingat lagi haiwan2 dia semua aktif- aktif. Berlari,mengaum,mengembek,boleh kata haiwan tu bertindak macam haiwan.Seolah-olah binatang2 tu dah dilatih untuk memuaskan hati pengunjung Zoo Negara.Tapi,bila aku pegi hari tu...




Binatang2 semua macam segan mati tak mahu.Harimau nak bangun malas.Rusa nak berdiri pun malas.Orang utan lebih gemar duduk berdua-duaan sambil mencium ketiak pasangan mereka (kisah benar)


Zoo Negara kini sudah semakin usang.Akuariumnya sudah habis bercalar balar.Haiwan2 nya pun dah makin berkurangan.Binatang juga kelihatan kurang gembira berada disitu.


Apatah lagi dengan wujudnya gerai2 yang berlambak-lambak disekitar compund Zoo.Aku tak menyalahkan faedahnya,tapi bila budak-budak lebih gemar memandang ais krim berbanding zebra di sebelah gerai,payah Zoo Negara nak survive.



Zoo Negara wujud tanpa sokongan kerajaan.Satu hari makanan harimau,RM200.Masalah kewangan memang menjadi penyebab utama kemerosotan kualiti Zoo Negara.Tetapi tidak perlulah dicekik pengunjung2 yang dahaga.Bagaimana hendak disokong jika peniaga yang berniaga merebut peluang keemasan menjual "2 scoop ais krim Walls + kon ais krim murahan" dengan harga Rm7.90?Adakah itu yang dinamakan tolong Melayu?

Dan bagaimana pula dengan mereka yang sudah berkeluarga?Tidak ramai yang mampu berkunjung ke Zoo Negara.Dengan harga tiket dewasa Rm20 dan harga tiket kanak2 Rm6 beserta bayaran parking RM4.20,sebuah keluarga dengan 2 orang anak kecil perlu membelanjakan Rm56.20 hanya untuk berkunjung ke Zoo Negara.Tidak ramai yang mampu untuk membelanjakan nilai itu kerana nilai itu sangatlah besar sebenarnya.



Zoo Negara adalah satu warisan negara yang perlu dihargai rakyat Malaysia.Tetapi statusnya sebagai Zoo Negara sepatutnya mampu membuatkan rakyat dapat mengunjunginya kerana faedahnya besar.Kita tidak mahu generasi muda tidak kenal bagaimana rupanya beruang atau harimau,keliru antara seladang dan lembu.Tetapi,selagi Zoo Negara tidak mendapat bantuan kewangan yang mencukupi,selagi itulah majoriti rakyat tidak berkemampuan untuk mengunjunginya.

Sebelum aku terlupa,jika anda menjumpai posting ini kerana mencari porno,ini gambar-gambarnya.


Selamat menonton

Kesimpulannya,jika anda ingin membawa anak2 anda ke Zoo Negara,pastikan anda menyimpan Rm100 untuk bayaran tiket dan parking,kemudian bawa bekal makanan.Sila buat piknik di kawasan Zoo Negara kerana ia adalah satu kesilapan besar jika anda ingin membeli makanan dan minuman di situ.

Harganya tak masuk akal.Bawalah anak2 anda secepat mungkin sebelum haiwan di Zoo Negara hanya tinggal kambing dan rusa.Tidak berbaloi dikunjungi jika dikirakan budgetnya tetapi berbaloi untuk mendidik anak2 mengenai haiwan2 yang kian pupus.Lawatilah sebelum terlambat.

14 ulasan:

emma songall berkata...

sedih.

'AQILAH berkata...

uih..baru tahu..sebab tak pernah pergi lagi...agak mahal. isk

Tanpa Nama berkata...

sayangi haiwan kite..peace no war! hehehe..

Zeela berkata...

rumah aku blkg zoo negara je bro. tiap2 hari ulang alik lalu tepi zoo. dh 26 tahun aku duduk tak melawat pun zoo. dan skrg aku rasa mcm nak melawat. haihhh.

AbdullahUmar berkata...

dr tgok lombu, baek den tgok muko mak den..

Amirul berkata...

betol!
last aku pegi zoo dalam tahun lepas atau 2 tahun lepas,aku pegi zoo taiping,tiket aku dah lupe berapa,tapi masuk dalam sedih gak la,banyak kandang2 kosong,terbiar plak tu,aduhai...
tapi aku tak salahkan pihak zoo sepenuhnya,sebab kene tengok banyak benda,salah 1 sebab,kita sendiri,taknak pergi ke zoo,lebih tertarik dengan taman tema yang dah berlambak,sampai dalam bangunan pon ade,tak pulak merungut harga mahal,
tanpa pengunjung,macam mana zoo nak cari modal?jika dapat sokongan pon,belum tentu cukup.
Jadi?
Bak kata Nabil,Lu Fikirlah Sendiri.

Akeji Hiroshi (formerly known as Mr. Ajai) berkata...

wahaha, ongkos yang ko mention tak termasuk petrol ngan tol bagi mereka yang tinggal agak jauh (even utk org kajang mcm aku neh).

secara logiknya mmg zoo neh tempat riadah family. jadi utk family yg besar, mmg ongkos die tak masuk akal.

tapi btol jugak. salah kita sendiri laa sbb tak ramai dari kita yang nak pegi. aku last pergi pon masa rombongan masa zaman sekolah dulu. haruuu...

by the way, gamba2 porno yang ko sajikan itu cukup berkualiti tinggi sifatnya. tahniah!

milo boyd berkata...

lenkali pegi bawak eskim sendiri..*^&*#%%^#%^#%^%!!

Tanpa Nama berkata...

nak murah bkak la zoo sendiri..!!
rm20 ringgit boleh dkatakan murah la tu..
dah pegi zoo at luar negara ke..??!
tao bape hrge dia..??
jauh lbih mahal dri negara kita..!!!

Tanpa Nama berkata...

jgn tao komen saja..
kumpul duit byk2 pegi zoo luar negara plak..
bape kene caj..!!
pastu bwak la bekal skali..!!

Tanpa Nama berkata...

rm20 xmahal.
niatla duit tket 2 sdekah bg binatang mkan.
zoo mmg tgah trok skang sebab xde dana.
government xbg, harapkan sponsor company2 private.
mmg sush.
sape lg kalo bkan kita yg nak bantu.

Tanpa Nama berkata...

I believe that Zoo Negara has its qualities and its own faults. I agree that its quite SAD that the Zoo is no longer 'healthy' or 'attractive' or 'clean' but I think that all of this happened because of the lack of attention from citizens and the government. They think that if there are no more visitors to visit the animals in the Zoo, should they even keep-up the quality? I don't think so. Look at our own self. if you have the choice to visit a country: Between Las Vegas and Zoo Negara, which will you pick? Whatever, be patriotic and love your own country's tourism spots. Don't waste YTM Tunku Abdul Rahman's efforts to make Malaysia a better place ;)

Tanpa Nama berkata...

rm20 kira murah la...ko nak bape hengget??? rm10 je ke? sengal!!

Tanpa Nama berkata...

rm20 murah la tu...
ko nk bape hengget ni? rm10 je ke?
sengal