November 02, 2011

Upcara Karpet Merah ke Neraka

Wartawan berkerumun di depan dewan,berbaris panjang menunggu ketibaan artis dan selebriti.Ada sekelompok peminat-peminat fanatik juga sedang riuh menunggu bermulanya upcara karpet merah sebagai pembuka tirai acara malam itu.

"Diumumkan ketibaan tetamu kita yang paling istimewa,Datin Seri Rosmah Mansor bersama anak-anak kesayangan!" Juruacara memulakan majlis. Rosmah Mansor pun berjalan sambil tangannya diangkat menonjolkan simbol "satu" mewakili "1Malaysia" atau sekadar ingin memberitahu orang ramai..dia first lady.

Wartawan kembali berbaris di luar selepas Rosmah Mansor selesai masuk ke dalam. "Itu dia artis pertama kita yang datang...Pasha Santa!" Pasha Santa pun turun dari kereta dengan gaya anggun. "Cik Pasha,Cik Pasha..siapa yang Cik pakai malam ni?" tanya seorang wartawan yang nampak seperti tidak habis PMR.Pasha Santa pun memusingkan badannnya,menayangkan bentuk badannya yang sendat dan menawan lalu menggayakan pakaian designer terkenal itu."Malam ni saya memakai Kadir Selamat.."

Pasha berlalu pergi sambil gambarnya terus di ambil wartawan. Berhenti pula sebiji Ferrari di depan lalu turunlah Llama Jasmon."Cik Llama...gaun rekaan siapa tu?" tanya seorang lagi wartawan hiburan."Kali ni Llama hadir dengan gaun rekaan Peter Chan,pereka dari Hong Kong.." jawab Cik Llama yang gemar membahasakan dirinya menggunakan nama sendiri. Dia pun berpusing lalu menayangkan bahagian belakang badannya yang terdedah. "Wow..seksi,seksi.." fikir beberapa orang wartawan lelaki.

Berenti lah sebuah kereta Perodua Myvi.Turunlah Ustaz Tariq al-Malek,seorang Ustaz yang selalu muncul di kaca TV.Suasana yang sebentar tadi riuh bertukar senyap.Ustaz Tariq hanya datang dengan memakai sehelai t-shirt pagoda dan kain pelikat yang dilipatnya menjadi samping dan capal murah.

Ustaz Tariq diam merenung mereka yang beratur lalu berjalan masuk.Beberapa kali lampu denyar kamera menyala membuatkan mata Ustaz Tariq sedikit silau. Dia melangkah masuk sambil mulutnya terus tersenyum.

Tak lama kemudian datanglah selebriti yang terkenal dengan jolokan artis seksi Malaysia iaitu Fatimah Rozario. Baru saja kakinya hendak berpijak di tanah kamera tidak henti-henti mengambil gambarnya. Fatimah Rozario malam itu mengenakan gaun berwarna merah yang menonjolkan bahagian sisi payu daranya.

"Dia tak pakai bra ke?"fikir wartawan di situ sambil tangan terus laju menukar kadar kepanjangan lensa tepat ke dada Fatimah. "Cik Fatimah,Cik Fatimah!" Seorang wartawan terpekik memanggil. "Give me some good pose please!"

Fatimah pun tidak mahu menghampakan wartawan itu. Dia pun berdiri mencekak pinggang lalu tubuhnya dipusing-pusingkan mempamerkan bentuk tubuh badan yang hanya boleh diperolehi oleh usaha keras di gimnasium dan diet yang berkesan. Payu daranya terbuai-buai setiap kali dia berpusing dan punggungnya yang pejal membuatkan air liur sesetengah peminat di situ meleleh.

"Ok ya..I nak masuk dalam!" kata Fatimah sambil melambaikan tangannya.

Malam itu majlis berjalan lancar. Ramai artis datang dengan pakaian yang direka khas oleh designer tempatan. Rosmah Mansor juga kelihatan sangat gembira apabila diajak berduet bersama Sharifah Aini di atas pentas. Sesi latihan karaoke beliau tidak sia-sia.

Anugerah malam itu disampaikan dan pemenang-pemenang pun pulang dengan senyuman lebar.

..............

Keesokan harinya, semua akhbar tabloid menampilkan kontroversi hangat yang terjadi pada malam anugerah tersebut.Kebanyakan akhbar tabloid, berita utamanya berbunyi "Ustaz Tariq Datang Majlis Berpakaian Tidak Sopan."Ada juga yang meminta Ustaz Tariq memohon maaf kepada penganjur kerana tidak menghormati majlis.Ada juga wartawan yang menyiarkan keluhan peminat yang mahukan Ustaz Tariq digam daripada muncul di televisyen kerana berpakaian tidak senonoh. Malah, laman blog gosip artis Melayu,ramai yang mencemuh Ustaz Tariq kerana tidak menjaga adab majlis.

46 ulasan:

Rai berkata...

maaacam haii...hehehe

angah berkata...

winrar

Hakim berkata...

hahaha...true people..manusia sekarang makin pelik

fatinizzati berkata...

macam haram....

Tanpa Nama berkata...

sapa suruh dtg pakai t shirt pagoda dan kain pelikat.

pakai le baju melayu ke, baju batik kan ke elok.

Lela

saya suka abang mantot berkata...

lela..pakaian ustaz tu tak salah ape2 pun...yg duk dedah sane sini(sebenarnya harap nak telanjang)tu yg salah...

Dr Ibnbakr berkata...

kenyataan: artis malaysia suka berkemban ke majlis anugerah.

rasional: majlis anugerah itu sendiri ialah tandas.

Apa nak heran?

Moga diberikan kefahaman dalam agama.

Tanpa Nama berkata...

kita kene pakai pakaian yg bersesuaian jugak mengikut majlis.

kalau pakai selekeh, siapa nak join.

UZAR dgn Ustaz Zahazan pakai elok je

Lela

Sang Merah berkata...

nice one...pas nie fesyen/media tentukn kite nie "beradab atau tidak" hehehe....

RieNa berkata...

yg buat aku konpius, atas sbb apa ustaz hadir pd majlis itu???

sesapa tlg jwb. serius aku konpius..

nadz ruslan berkata...

Read with sarcasm. Pakaian ustaz tu hanyalah metaphor. Pointless argument ms lela.

Munna berkata...

ustaz tu pkai bju pagoda n pelikat lebih mulia dr yg seksi meksi tu..

dark berkata...

btul tuh nadz..

pointless argue pasal mende yg xsepatutnye....

fahami point yg dismpai..

cth2 reader yg always butthurt xtentu pasal..

B.O.B.A berkata...

pakai selekh ke apa ke... janji tutup aurat .. apa ada hal... itu lebih dipandang mulia...

Ustaz tu diundang untuk membaca doa bagi memberkati majlis.. tapi ustaz tuh tak moh sebab majlis serupa itu takleh minta diberkati.. so dia baca doa makan jer.. itu yang kena hadir tuh. hehehehehe

Tanpa Nama berkata...

sweet sarcastic witty commentary!

thank you mantot!

Tanpa Nama berkata...

mari semua doakan adab haji rosmah dan najeb mencapai haji mabrur tahun ni..amennn..

perawansiber berkata...

majlis puak2 fasik..puak yg m'lagho'kn org..

syabab berkata...

assuming la ustaz tue dtg tuki bace doa selmat kot...err tp mcmne adab membaca doa kalo sume yg dlm majlis pakaian xmenutup aurat?errr... hmmm... mendalam la citer atas nie..hehe

Tanpa Nama berkata...

kahkahkah.. naiss la mantot!! aku hampir2 nk jadikan hang sebagai idola aku!!

Lya berkata...

terbaek la....
zaman skrunk nie...SESETENGAH org pempuan klo bleh sumer bnd dia nk tnjk....aku yg pempuan nie pn malu ngan kaum aku sendiri...

p/s : sesetengah tue kn besarkan..coz nnt ada plak puak2 yg nk tegakkan sensitivity pempuan tu ngamuk..

wink..wink... ^_^

Adi Zhaf berkata...

xhormat majlis atau ttp aurat..mane lg bgus?? hehe

Cik Siti Fairuz berkata...

time ustaz je ko bagi perodua Myvi.. ketuk skit kepala tipikal mantot. kt tempat aku 2-3 org ustaz bersusun toyota cruiser kt umah. sambil ke pasar sambil berdakwah. tapi ke karpet merah, haram x jejak kaki.

Tanpa Nama berkata...

Itulah maksud aku. Sama dgn Cik Siti Fairuz.

Bila time ustaz si mantot bagi kereta myvi. baju pagoda.

cuba ko potray yang elok sikit.

itu je point aku

senang hati je nak butthurt (ke ko nak cakap butthead?) kan aku ye dark.

Lela lagi

Orbit berkata...

Cik Lela & Fairuz. Sebenarnya cerpen kali ni ok je. Cuma korang beringat je la lepas ni. JANGAN SESEKALI pertikaikan post2 Montot. Gile pembaca dia akan butthurt dengan korang sbb melawan dgn idola/dewa/nabi diorang. So, play safe.

Ni blog dia. Dia boleh buat apa dia suka. Nak caci, nak perbodohkan org, nak putarbelit , sindir dll, itu semua KUASA dia. Manusia kalau ada kuasa mmg kita takbleh lawan. Lebih2 lagi bila PENYOKONG2 dia camni gayanya. Yg penting, penyokong dia nak korang tutup blog Mantot & jngn baca dah. Biar je internet penuh dgn blogger Melayu sarkastik menjadi pujaan, jadi sumber utama utk INSAF. Buku2 agama tolak tepi dulu.

Saya Suka Baca Blog! Ninie Simmons berkata...

Suka suka suka suka!!!!

Tanpa Nama berkata...

awat suma pakat nak gado ni..lek ler..jom solat maghrib lu...

Cik Siti Fairuz berkata...

@anon & orbit
aku suke je cara mantot nk bersarcasm kt blog ni. sbb tu aku rajin dtg komen sini. tp sori, aku tak pandang bab2 komen pakaian ni. aku suke tang 'gear machine' aje... muahahaha

Mantot berkata...

penyebab utama filem2 melayu kebanyakannya filem-filem ringan adalah kerana majoriti penontonnya suka sesuatu yang obvious dan terang-terangan.

sillyprodigy berkata...

dah terbalik dah dunia ni...yang elok dikata tak elok..yang tak elok di kata elok

Tanpa Nama berkata...

agak ahhh! patotla cite2 melayu mostly sume busuk jeh,, bile ak bace komen2 kt blog mantot nih baru ak phm sbb ape.. adoyai

-zergling-

Tanpa Nama berkata...

btw thumbs up utk makcik2 yg tgh beratur beli toto!

-zergling-

samanosuke_04 berkata...

haha, nice post.. hehe, terbalik dah dunia sekarang nie.. huhuhu

Cik Siti Fairuz berkata...

sbnrnya td aku nk komen ni.. cume malas nk berbahas panjang.

ni bukan nk menghina golongan artis ek..

1. Tak patut seorang ulama/ahli agama join acara karpet merah ni sbb:
golongan ULAMA tak bole bercampur sehingga seolah2 jadi SETARAF ngan ARTIS.

2. Rancangan agama tak patut menjemput ARTIS sebagai tetamu jemputan, sepatutnya artis yg kena ke tempat tuan guru jika mahu belajar/bertaubat. kalau tak, tak pasal2 menjadi bahan lawak (cth semanis madu-sepah). di mana ahli agama senang2 di jdkn 'bahan'.

3. Aku tak tahu knp Amy Search bole jd calon melaungkan azan (walaupn dia cukup syarat 'baligh') dlm TV, sehingga anak buah aku darjah 1 boleh tanye "Mummy, kan ini singer kan?"...hmmm jd korang sndiri boleh paham, bila kita terlalu menaik taraf artis sama level ngn ulama.

oh, dan satu lg.. ustaz ooii xyah la nk crk glamer sgt attend majlis karpet merah tu. duk umah diam2 udah ler.

Authentic Hall berkata...

xdak orang len dah ka..tp harap2 dia dh ok..aku harap aku pon ok..papahal pn mai la blog aku ....ziarah2 haha

Rabiatul berkata...

hehh duaa2 pihak cm tak kena je..yg seksi meksi, dgn yg selekeh..tapi satu pihak je kena..kan kan..mungkin la ustaz tu kena pegi gym dn amalkan diet yg berkesan jgk kn, bagi body tip top skit, bru wartawan wanita2 suka..pstu boleh la pakai pagoda... :P

Tanpa Nama berkata...

please get life...

Tanpa Nama berkata...

nape ustaz tu pegi majlis maksiat camtu? byk ke penganjur byr??
comacoma

zaren berkata...

haha,makcik ros lagi....kikiki
bang mantot,tgk tak berita makcik ros n najib g lawatan sblm tunai haji tu, nape beliau btudung begitu ye.. knape mkcik ros tutup kepala same mcm lwtn jmpe paderi kt luo negara aritu..heee

Uda berkata...

actually aku dengar ceramah ustaz asri..dia kata tak salah kalau seorang ustaz/alim ulama pakai pakaian macam tu (pagoda & kain pelikat) ke majlis2 rasmi..tak berdosa cuma akan merendahkan darjatnya & menjatuhkan kredibilitinya sebab berpakaian selekeh..

Tanpa Nama berkata...

ok. nak tanya. kat atas ada bgtau kes Amy Search laung azan. Kenapa eh? Ada syarat sah ke utk laung azan mesti bukan penyanyi? Pakaian check (menepati syarat). Laungan azan check (xde bunyi cam rock pulak). Ke ada sesuatu yang tertinggal yang perlu saya tahu? Boleh la ajarin. hee

Artis kearah kebaikan tiada yang salahnya. Mengangkat taraf atau darjat tu dunia saja. Mudah-mudahan dengan azan tersebut, artis itu lebih terpilih dari segi darjat disisi Allah. Dengan kata lain selalulah berlapang dada dan terbuka hati.

Tanpa Nama berkata...

@anon 10:56
sesiapa sahaja boleh diangkat darjat jika Allah kehendaki.
aku cume bimbang, satu hari nanti sudah tiada perasaan hormat kepada guru agama/ulama jika pekerjaan guru sudah setaraf ngan artis. Jika engkau nk berlapang dada, itu engkau punya pasal..semoga dada engkau sentiasa lapang tanpa pikir hidup masa depan ;)

Tanpa Nama berkata...

ulama bukan kejenya melaungkan azan ngok...itu keje bilal..atau siapa2 nak buat secara sukarela..x kesah...asalkan bila masuk waktu ..mesti ada azan..taraf ulama pula masyarakat yang bagi bukan pemimpin yang bagi seperti ulama muda..ilmu setahun jagung,,,jasa pada masyarakat pun xde..lainlah cam tok kenali..tuan haji tulis...berkorban mengembangkan agama ...

Cik Siti Fairuz berkata...

siapa yg xkenal bilal?
mungkin dia nk maksudkan ulama tu = ahli/tokoh/makhluk yg terlibat dlm agama. sesuka panggil org ngok, faham dulu apa yg org nk sampaikn. knp aku rasa anon di atas ni mcm mantot je bunyinya.

Pak Dukun Dungu berkata...

pernah dgr ustaz a*t*o rambut panjang tu dlm ceramah dia sblm masok TV...katanya suma tv kt mesia ni dah takleh di betulkan...teruk..dan macam2 lg...bercakap atas pentas politik masa tu...tapi skang...mmm...artis nak azan..tak salah...definasi ulama..terpulang atas diri sndri..definisi naik myvi ngan pakai baju pagoda..terpulang pada diri sndiri..definisi ustaz pn dah mcm2 skang...macam definisi chef..ada yg dhef expert tang buat sup, ada tang makanan tradisional..ada yg sbnrnya chef selebriti..macam tu jugak la ada jugak ustaz selebriti...ada ulama terer part ibadah, ada tang sirah..ada yg universal kot..ada gak yg selebriti...

Tanpa Nama berkata...

ni ape kes nak gaduh-gaduh ni? pegi google maksud word "sarcasm" jap. sukati penulis la nak elaborate article dia macamane. cekodok pisang tu pun kalau semata-mata tepung dan pisang tak sedap puan-puan. kena lah ada rencah dan bahan lain nak bagi kick.

hakikat nya tak penah jadi pun ustaz datang majlis red carpet dengan appearance macam tu. nak broach towards a simple sarcasm article pun tak payah la obvious sangat emosi tu ye ye ye. paham? ye ye ye.

- lyn (bukan ustazah pilihan)

Assamarqandi Lee berkata...

MEMANG PATUT SEMUA ARTIS YANG TIDAK TUTUP AURAT DIROGOL PUN.... MANA ADA LELAKI YANG TAHAN BILA DAH ADA WANITA YANG DEDAH AURAT DEPAN LELAKI. KOMPOM JADI PUNYA LEBIH2 LAGI BERDUA2AN. HIGHWAY TO HELL....